Dodaj do ulubionych

Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta!

06.11.09, 17:28
Berluskoni nie chce wykonac wyroku sadu
Obserwuj wątek
    • dzikowy Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:28
      Berlusconi - typowy katolik.
      Z jednej strony chmary dziwek, z drugiej broni krzyży w placówkach
      publicznych.
      • tarura Bravo Silvio ! ! ! 06.11.09, 17:55
        tak 3mać !
        • wlody1 Re: Bravo Silvio ! ! ! 06.11.09, 18:04
          tarura napisała:

> tak 3mać !

Bravo! Jeszcze więcej lasek,gorzały i przekrętów! Tak 3mać!
          • esbek_ze_szkla_kloakowego Zakaz_Krzyży_Nakaz_Sierp_i_Młot__??:)))))))))))))) 07.11.09, 02:15
            Dzisiaj zakaz krzyży
            Jutro nakaz sierp i młot :)

Dzisiaj
            zakaz małżeństwo,
            zakaz mamo,
            zakaz tato

Jutro
            nakaz związek
            nakaz rodzic I,
            nakaz rodzic II
            • czerwony-ruski-pedal flagę UE też niech zmienią 07.11.09, 15:02
              przecież te gwiazdki nawiązują do Matki Boskiej
      • mirq2k Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:20
        dzikowy napisał:

> Berlusconi - typowy katolik.
        > Z jednej strony chmary dziwek, z drugiej broni krzyży w placówkach
        > publicznych.

Lol. Innymi słowy 93% Polaków chodzi na "jagodzianki" i do burdeli? Dziękuję za
        obrażenie mnie i mojego narodu w sposób bezpodstawny. Jesteś beznadziejny.
        • maruda.r Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:26
          mirq2k napisał:

> Lol. Innymi słowy 93% Polaków chodzi na "jagodzianki" i do burdeli? Dziękuję za
          > obrażenie mnie i mojego narodu w sposób bezpodstawny.

Dlaczego bezpodstawny? Najwięcej pijanych w jednym miejscu to pasterka.

• papa_s Sprawdzałeś z alkomatem? 06.11.09, 18:35
            Tymi rozdawanymi przed budynkami kościołów;)
            • maruda.r Re: Sprawdzałeś z alkomatem? 06.11.09, 20:11
              papa_s napisał:

> Tymi rozdawanymi przed budynkami kościołów;)
              >

Nie, ksiądz zawsze grzmi z ambony, że wszyscy na pasterkę pijani przychodzą. Coś
              w tym musi być, skoro nawet księdzu przeszkadza.

• katolik_polski1 Re: Sprawdzałeś z alkomatem? 06.11.09, 20:23
                Maruda przestal chodzic do kosciola ,bo go juz nudzi .
                Co nie poszedl to spiewali Alleluja ,albo Bog sie rodzi :)))
              • everettdasherbreed Re: Sprawdzałeś z alkomatem? 07.11.09, 10:56
                Żeby tylko przychodzili pijani na pasterkę!

Wielu przyjeżdża samochodem.
              • papa_s Przecież nie chodzisz do kościoła 07.11.09, 23:22
                to skąd wiesz, że ksiądz grzmi?
                • kaem61 Bo jest z tych, co wszystko wiedzą lepiej 13.11.09, 12:04
          • az100 Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 20:47
            maruda.r napisał:

> Dlaczego bezpodstawny? Najwięcej pijanych w jednym miejscu to
            pasterka.
            >

A ja myślałem, że mecz ekstraklasy.
        • gienioancug Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 20:35
          i to już po raz kolejny u was katolików zauważyłem. Jak mówi się wam że
          większość np przestępstw popełniają katolicy to wtedy mówicie, że to nieprawda
          bo prawdziwych katolików jest mało ale jeśli chodzi o krzyże, wasze wtrącanie
          się do polityki, wpychanie się z waszymi tradycjami i dogmatami to nikt nie ma
          prawa głosu - bo przecież was jest najwięcej. Zdecydujcie się, a nie jak
          chorągiewki się zachowujecie.
          • g3rwazy Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 21:56
            To odwróćmy sytuację, nas jest więcej: dlaczego próbuje się nam narzucać wolę
            mniejszości, nie podoba się wam w kraju o chrześcijańskim czy jak uściślacie
            katolickim rodowodzie to zawsze można się przenieść do kraju muzułmańskiego.
            • gienioancug Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 22:13
              oj widzisz nawet nie rozumiesz tego co piszę. A to może wy katolicy się
              przeprowadźcie i stwórzcie sobie kraj gdzie nikt wam nie będzie niczego zarzucał
              i będziecie mogli robić na co tylko macie ochotę. A tak a propos z twojej
              wypowiedzi niezwykle chrześcijańskie miłosierdzie bije, typowe dla katolików
      • don_tadeiro Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 21:17
        dzikowy napisał:

> Berlusconi - typowy katolik.
        > Z jednej strony chmary dziwek, z drugiej broni krzyży w placówkach
        > publicznych.

a ty typowy primityw - jakim prawem zrownojesz go do typowego
        katolika?? ciekawe jak twoje zycie wyglada - gosciu przynajmiej ma na
        tyle odwagi by pokazac ze korzeniem eurpoy jest chrzescijanstwo!! a
        nie tak jak co poniektorzy tutaj - temat zwiazany z kosciolem i juz
        najezdzaja na katolicyzm - jestes ateista to mniej tyle kultury i nie
        obrazaj tych, ktozy w cos wierza - eh zenada i zero poziomu!!
      • g3rwazy Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 21:51
        Typowy katolik, słowo "typowy" dzisiaj załatwia wiele spraw, pozwala uogólniać i
        prawie nie pozostawia subtelnej woni głupoty komentującego, to takie typowe dla
        gejów :)
      • pomaranczowy.kozak Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 22:55

Dziewczynko! Potrzymaj mnie za pałkę. Sen Ander.
      • everettdasherbreed Z jednej strony lewizna chwali Berlusconiego, bo 07.11.09, 10:48
        koleguje się z Putinem a z drugiej strony atakuje za stosunek do krzyży w szkołach.
        Jak to jest?
    • messien Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:31
      no i dobrze
      • harbourfront Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:34
        Bravo makaroni! Chlop ma racje!
        • laptop-zera słusznie nikt tak jak on nie reprezentuje koscioła 06.11.09, 17:54
          mafiozo i dziwkarz
          • g3rwazy Re: słusznie nikt tak jak on nie reprezentuje kos 06.11.09, 21:59
            niech będzie mafiozą i dziwkarzem, ale przeciwstawił się waszemu motłochowi
            rodem z PGRu i za tonależą mu się brawa
      • douglasmclloyd Berlusconi chłop z jajami 06.11.09, 18:20
        Nie będą nam jakieś Alicje dyktowały, co mamy robić.
        • fizykoterapeuta Re: Berlusconi chłop z jajami 06.11.09, 20:30
          jak raz Berlusconi pokazał się z dobrej strony, brawo
    • kongreszydowski Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:34
      A no nie chce. Dla niego krzyz ma znaczenie misjonarskie.

• signal panienki sex , burdel, krzyże 06.11.09, 17:38
      i tak to wygląda niestety
    • szemjaza Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:40
      berlusconi-typowy katofaszysta :oszustwa
      podatkowe,defraudacje,korupcja,balangi z dziwkami a bóg na ustach i krzyz w
      reku...hehehehe ,papisci na calym swiecie tak maja.przez XX wieków ta sama
      hipokryzja i mentalnosc Kalego.
      • 1410_tenrok jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 18:22
        a finka z padwy jest po prostu bezczelna! A Berlusconi w porządku, ponieważ
        broni tradycji swojego kraju!
        • maruda.r Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 18:28
          1410_tenrok napisał:

> a finka z padwy jest po prostu bezczelna! A Berlusconi w porządku, ponieważ
          > broni tradycji swojego kraju!

Hmmm, Mussolini to też tradycja tego kraju.

• 1410_tenrok marudas, jestes nudny 06.11.09, 19:03
            Włochy to włochy, a miejsce finki jest w Tampere albo w pochewce.........
            Dlaczego jakas przyjezdna ma decydować o życiu? Baba ze Skandynawii..........
            one tam są wszystkie zboczone.
            • kongreszydowski Re: marudas, jestes nudny 06.11.09, 20:06
              1410_tenrok napisał:
              > Baba ze Skandynawii..........
              > one tam są wszystkie zboczone.

Wlasne oszacowania? I co to znaczy "zboczone"?

• plorg Re: marudas, jestes nudny 06.11.09, 20:09
                kongreszydowski napisał:

> Wlasne oszacowania? I co to znaczy "zboczone"?
                ---------------------
                Skrzywdzone w dzieciństwie nadmiarem socjalizmu. Niektóre nazywają
                to feminizmem.
                • aniorek Re: marudas, jestes nudny 06.11.09, 21:13
                  Taa, nie da sie nimi pomiatac, tak jak to w Polszcze ma miejsce.
                  • plorg Re: marudas, jestes nudny 07.11.09, 00:04
                    aniorek napisała:

> Taa, nie da sie nimi pomiatac, tak jak to w Polszcze ma miejsce
                    ----------------------
                    Czyżbym miał do czynienia z feministką? Jeśli tak to dedykuje link:
                    www.youtube.com/watch?v=vJH50MqlaIA
            • maruda.r Re: marudas, jestes nudny 06.11.09, 20:15
              1410_tenrok napisał:

> Włochy to włochy, a miejsce finki jest w Tampere albo w pochewce.........
              > Dlaczego jakas przyjezdna ma decydować o życiu? Baba ze Skandynawii..........
              > one tam są wszystkie zboczone.

To teraz do cna skorumpowany kryminalista i dziwkarz jest dla Ciebie
              autorytetem? Przecież on tylko szuka ewentualnego poparcia, gdy trafi przed sąd
              w charakterze oskarżonego.

• 1410_tenrok Berlusconi jest Włochem i broni tradycji swojego 07.11.09, 12:28
                panstwa, które istiniej od tysiecy lat, ponieważ jest prostą konsekwencją
                Cesarstwa Rzymskiego, taka jak ten język jest nowoczesną łaciną. Jakas baba z
                zewnątrz nie może się wtrącać w sprawy Włoch!
                I tyle!
                Feministki na księżyc! A Skandynawia nie nie poucza.

Kryminaklista i dziwkarz? Pokaż mi, co ty robisz w wolnym czasie! Jestes taki
                krystaliczny?
          • papa_s Mussolini to niechlubna tradycja w historii 06.11.09, 19:11
            Włoch. Zresztą tradycyjnie wplątali się w niewłaściwą koalicję podobnie jak my. Może to u nas taka rodzinna tradycja;)
            • gienioancug Re: Mussolini to niechlubna tradycja w historii 06.11.09, 21:01
              a katolicyzm to chluba????????????????????????????
              • kongreszydowski Re: Mussolini to niechlubna tradycja w historii 06.11.09, 21:25
                To wlasnie Mussolini wprowadzil nakaz wieszania krucyfiksu w szkolach.
                • everettdasherbreed Re: Mussolini to niechlubna tradycja w historii 07.11.09, 10:58
                  Raczej utrzymał.
                  Sojusznik (i wybawiciel) Mussoliniego z północy podjął próbę usunięcia krzyży ze
                  szkół w Bawarii. To natrafiło na bierny opór ludności.
        • kongreszydowski Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 19:52
          Sad stwierdzil, ze ta pani ma prawo wymagac, aby szkola do ktorej
          uczeszczaja jej dzieci byla wolna od symboli religijnych. Wlochy
          naruszyly to prawo i sad stwierdzil, ze Wlochy sa winne
          zadoscuczynienia wobec tej pani. Wyrok dotyczy jedynie skargi tej pani
          i nie nakazuje zdejmowania krzyzy.

• plorg Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 20:06
            Kongreszydowski powinien zająć się wieszaniem lub zdejmowaniem
            heksagramów. Od krzyży wara!
            • maruda.r Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 20:17
              plorg napisał:

> Kongreszydowski powinien zająć się wieszaniem lub zdejmowaniem
              > heksagramów. Od krzyży wara!

Czytuję posty 'kongresuzydowskiego' i jakoś nie przypominam sobie, by chciał
              nawracać forumowiczów na judaizm. Ale może coś przeoczyłem?

• kongreszydowski Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 20:24
                maruda.r napisał:

> plorg napisał:
                >
                > > Kongreszydowski powinien zająć się wieszaniem lub zdejmowaniem
                > > heksagramów. Od krzyży wara!
                >
                > ****************************
                >
                > Czytuję posty 'kongresuzydowskiego' i jakoś nie przypominam sobie,
                by chciał
                > nawracać forumowiczów na judaizm. Ale może coś przeoczyłem?
                >

Nie przeoczyles. Dodac tez mozna, ze Gwiazda Dawida nie jest
                symbolem religijnym.

• fizykoterapeuta Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 20:33
                  nie, wcale
                • zz26 Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 07.11.09, 09:27
                  slowo "zydowski" w nicku kongreszydowski naklania mnie do zmiany w zyda zadam
                  usuniecia pana kongreszydowski :)
                  • kongreszydowski Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 07.11.09, 14:01
                    zz26 napisał:
                    > slowo "zydowski" w nicku kongreszydowski naklania mnie do zmiany w
                    > zyda zadam usuniecia pana kongreszydowski :)

Dogi zz26! Nas sie nie da usunac.

kongreszydowski
              • plorg Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 07.11.09, 00:00
                maruda.r napisał:

> Czytuję posty 'kongresuzydowskiego' i jakoś nie przypominam sobie,
                > by chciał nawracać forumowiczów na judaizm. Ale może coś
                > przeoczyłem?
                ----------------
                A czy ja napisałem, że nawraca?
            • kongreszydowski Re: jestem ateistą i agnostykiem w jednym 06.11.09, 20:20
              plorg napisał:
              > Kongreszydowski powinien zająć się wieszaniem lub zdejmowaniem
              > heksagramów. Od krzyży wara!

Dzwoniles juz na 112?

• zbinie jestem realista 13.11.09, 23:16
            istota demokracji jest ze co nie jest zakazane jest dozwolone. istota totalitaryzmu jest poszerzanie strefy w ktorej nie wolno nic poza tym co wladza uzna za dozwolone. w tym kontekscie wyrok jest przejawem pełzającego totalitaryzmu. Totalitaryzmu dla ktorego w XX wieku jedynie religia okazala sie godnym ideologicznym przeciwnikiem. Nie jest prawda co napisales ze wyrok dotyczy pojedynczej sprawy gdyz nie tak jest komentowany i odbierany. Slyszymy o jakiejs przestrzeni publicznej w ktorej ma byc zapewniona szczególna ideologiczna ochrona wyimaginowanych praw . to nic nowego , faszysci otaczali szczegolna ochrona i czcia volk a komunisci lud pracujacy miast i wsi. Tak czy inaczej to pretekst. Dzisiaj ta role pelnia ateisci i homoseksualni ale przeciez nikt nie chroni ich praw w pozostalych sferach zycia ,tak samo jak pozostali traca powoli prawo do swobody mysli slow i zachowan a jedynie pozwala sie im na publiczne przejawianie skatalogowanych wzorcow zachowan. totalitaryzm jest wredny , nie skonczyl sie w XX wieku jedynie maske zalozyl. A wracajac do pierwszego zdania ktore napisalem - jest wazne aby to co w demokracji zakazane bylo zakazane jedynie ze wzgledow praktycznych a nie ideologicznych.
            Ludzie marzacy o idealnym panstwie zawsze byli nieszczesciem jesli do sterow tego panstwa sie dorwali. niech sobie realizuja swoje marzenia w mniejszej lokalnej skali od siebie poczynajac i swojego najblizszego otoczenia moze to ich czegos nauczy. otoz przy okazji kontrowersyjnego wyroku mamy wysyp opini roznych zwolennikow nowego lepszego porzadku swiata. wystarczy sie wsluchac. pozwolic aby rozwineli swoje wizje. i widac o co chodzi. widac tez niepokojaca slabosc wspolczesnej demokracji - niesprawny mechanizm odwolywania ludzi ktorzy sprzeniewierzyli sie swoje funkcji publicznej. a tak mowie o sedziach ze Strasburga. W zdrowej demokracji taki mechanizm powinien juz zaczac dzialac. nie twierdze ze trzeba ich wymienic ale powinno sie juz o tym mowic, widziec problem. a sie nie mowi. jakby to swietosc jakas wyrocznia byla. rozrost instytucji , procedur nadmierny autorytet władzy to jest problem wiekszy niz obelzywe slowo czy demonstracja niecheci. Dlaczego tak rzadko odwoluje sie posla czy sedziego dlaczego w parlamentach procedowanie zastepuje dyskurs dlaczego tak malo referendow dlaczego w mediach tak trudno pojawic sie czlowiekowi bez glejtu - tytulu naukowego czy autorytarnie nadanej rangi eksperta?
        • maaac A ja jestem chrześcijaninem. 06.11.09, 20:54
          1410_tenrok napisał:

> a finka z padwy jest po prostu bezczelna! A Berlusconi w porządku,
          > ponieważ broni tradycji swojego kraju!

Tradycji chrześcijańskiej? Rozumiem że ta obrona jest osobiście wykonywana przez
          Berlusconiego w ten sposób:

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/berlusconi-topolanek-i-piec-nagich-kobiet,1319267
          Tylko zdradź mi gdzie o tym chrześcijaństwo mówi? Czy taki człowiek ma choć
          tyci, tyci prawo mówić o jakiejkolwiek tradycji swojego kraju związanej z
          chrześcijaństwem? Ot normalny obłudny faryzeusz jakich i w Polsce pełno, nie
          wiem po co go bronisz? Dla jaj?
          • 1410_tenrok nudzisz maac, 07.11.09, 12:33
            następnym razem przyjdzie muzułmanin i też mu sąd przyzna racje......... Baba
            pochodzi z Finlandii, przyjechała do Włoch i winna jest trzymać jezyk za zębami!
            Szkoła jej sie nie podoba? OK! Niech wyśle dzieci do innej! Moim zdaniem jest
            bezczelna. Skandynawskie feministki są innym rodzajem talibów!

A Berlusconiego mam w nosie i uwżam go za palanta, ale tu nie!
            • kongreszydowski 1410_tenrok 07.11.09, 13:52
              1410_tenrok napisał:
              > Baba pochodzi z Finlandii
              > Skandynawskie feministki są innym rodzajem talibów!
              > A Skandynawia nie nie poucza.

Finlandia nie nalezy do Skandynawii.

• 1410_tenrok poważnie? 07.11.09, 20:56
                Skandinavien bezeichnet im engeren geografischen Sinn die skandinavische
                Halbinsel, auf der die Staaten Norwegen und Schweden liegen. In der Regel wird
                das kulturell und sprachlich verwandte Dänemark hinzugerechnet. Teilweise wird
                auch Finnland, das historisch und politisch mit den übrigen Staaten verbunden
                ist, unter dem Begriff geführt.

to jest fajny jezyk!
                • kongreszydowski Re: poważnie? 07.11.09, 22:04
                  1410_tenrok napisał:
                  > to jest fajny jezyk!

Owszem, Jest jednak jeszcze cala masa innych fajnych jezykow.

Np
                  polski
                  Skandynawia - region północnej Europy, obejmujący kraje: Szwecję,
                  Norwegię oraz Danię.

finski (finowie powinni wiedziec gdzie sa)
                  Skandinavia on Pohjois-Euroopassa sijaitseva
                  kulttuurihistoriallinen, lingvistinen ja maantieteellinen alue,
                  johon vakiintuneen käytännön mukaan kuuluvat Norja, Ruotsi ja
                  Tanska.

norweski bokmål (tez powinni wiedziec co jest co)
                  Skandinavia er en geografisk region som utgjøres av landene Danmark,
                  Norge og Sverige.

dunski (sadzisz, ze myla sie)
                  Skandinavien betegner et landområde i det nordlige Europa, som
                  består af Danmark, Norge og Sverige.

szwedzki (co uwazasz o ich opini?)
                  Skandinavien är ett geografiskt och kulturellt område i norra
                  Europa. Vanligen används termen i kulturell och språklig bemärkelse
                  och omfattar då Sverige, Danmark och Norge.

oraz kilka innych, np

Скандинавија је велика регија у северној Европи. Окружена је
                  Балтичким, Северним и Норвешким морем. Простире се на 1 258 060 km²
                  и припада Норвешкој, Данској и Шведској.

La Scandinavie est une région située dans le Nord de l'Europe. Elle
                  comprend, au sens le plus strict, la Norvège et la Suède, qui se
                  partagent la péninsule de Scandinavie. Au sens le plus courant, on
                  ajoute le Danemark, qui partage avec les deux premières nations une
                  histoire et une culture communes.

Skandinavio (aŭ Skandinavujo; norvege Skandinavia, dane kaj svede
                  Skandinavien) - la nomo onidire devenas de monaĥo iam misskribinta
                  latinan nomon "Scania", pri la dan-svedia regiono Skanio.
                  Kelkfoje uzata nur pri la Norveg-sveda duoninsulo, sed plejofte kiel
                  kuniga nomo por Danio, Norvegio, kaj Svedio;

• 1410_tenrok słyszałes cos o Fennoskandii? 08.11.09, 19:16
                    to jest właśnie skandynawia. Zważywszy na fakt, że w finlandii żyje wcale nie
                    mała mniejszość szewedzka etc, etc........ to lepiej daj se siana!

PS. doczytaj każdł z tych definicji do konca.

kongres............ kleksów
                    • kongreszydowski Re: słyszałes cos o Fennoskandii? 08.11.09, 20:56
                      Owszem. Znamy to pojecie. Fennoskadia jest glownie pojeciem
                      geograficznym lub geologicznym podczas gdy Skandynawia jest glownie
                      pojeciem o charakterza kulturowym i jezykowym. Sa to wiec dwa rozne
                      pojecia.

Obejmuja one tez rozne terytoria. Z tego, ze w Estonii "żyje wcale
                      nie mała mniejszość" rosyjska nie powinno sie wyciagac wniosku ze
                      Estonia jest czescia Rosji (chyba zgadzasz sie z tym?). Podobnie z
                      tego, ze "w finlandii żyje wcale nie mała mniejszość szewedzka" nie
                      mozna wyciagac wniosku, ze Finlandia lezy w Skandynawii (jezeli o to
                      Ci chodzilo w Twoim stosie siana).

Dziekujac za przeslana przez Ciebie mape (czego? Pokazuje, ze
                      Petersburg lezy w Skandynawii?) pozwolimy sobie przeslac mape obu
                      obszarow, Fennoskandii i Skandynawii.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Fennoscandia.png
                      Istnieje jeszcze trzecie (zwiazane z tematem pojecie), o ktorym
                      wydaje sie przytrafilo Ci sie zapomniec. Jest to pojecie "Kraje
                      nordyckie" (w jezykach skandynawskich: Norden). Finlandia zalicza
                      sie do tej grupy. Mozesz sobie odswiezyc pamiec o tym w

pl.wikipedia.org/wiki/Kraje_nordyckie

• 1410_tenrok a tu masz jedną z map 08.11.09, 19:23
                    http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.freeworldmaps.net/europe/scandinavia/scandinavia.jpg&imgrefurl=http://www.freeworldmaps.net/europe/scandinavia/map.html&h=923&w=750&sz=67&tbnid=vJWdPMwRECj8kM:&tbnh=147&tbnw=119&prev=/images%3Fq%3Dscandinavia&hl=pl&usg=__VFXXN3B8CkEisiLIC-wd7ZboOAI=&ei=tAv3StWNL8KF-Qa9i6D6DQ&sa=X&oi=image_result&resnum=12&ct=image&ved=0CEEQ9QEwCw

kongres..................myszek złapanych w klatkę, ponieważ kradły serek.
                    • kongreszydowski Re: a tu masz jedną z map 08.11.09, 23:39
                      1410_tenrok napisał:
                      > kongres..................myszek złapanych w klatkę, ponieważ
                      > kradły serek.
                      > kongres............ kleksów

Zapomnielismy o zwyczajowych komplementach i prawieniu grzecznosci.

Drogi 1410_ten............trok! Jeszcze jeden link o Skandynawii.
                      Tym razem dotyczacy kogos, kto - podobnie jak Ty - popelnil drobna
                      pomylke. I napisal o tym. (Podobnie jak Ty?)

nasua.wordpress.com/2008/05/17/is-finland-part-of-scandinavia/

oddzial skandynawski
                      kongreszydowski

• 1410_tenrok czy ty kolego wiesz jaka jest etymologia tego poje 10.11.09, 15:26
                        cia?
                        co to znacza scand oraz avia?

do tego momentu doszliśmy do tego, że są różne podejscie do pojecia scandinavii.
                        w artykule, które zalinkowałes jest bardzo poważny błąd, którego autor nie zauważył:
                        spróbuje ci to wyjaśnić: np,. zdania Skandynawia jest częścią półwyspu
                        skandynawskiego (takie ów autor zdanie sobie napisał) jest z definicji
                        idiotyczne, jako, że jest tautologią.......

jak już będziezs chciał coś dalej przysyłać to zadbaj o to, aby takich błędów w
                        cytowanym materiale dowodowym nie było..........
                        • kongreszydowski Re: czy ty kolego wiesz jaka jest etymologia tego 10.11.09, 16:33
                          1410_tenrok napisał:
                          > czy ty kolego wiesz jaka jest etymologia tego pojecia?
                          > co to znacza scand oraz avia?

> zdania Skandynawia jest częścią półwyspu
                          > skandynawskiego (takie ów autor zdanie sobie napisał) jest z
                          > definicji idiotyczne, jako, że jest tautologią.......

> do tego momentu doszliśmy do tego, że są różne podejscie do
                          > pojecia scandinavii.

Drogi 1410_tenrok! Rozumiemy, ze Twoje pytania swiadcza o tym, ze
                          nie
                          znasz odpowiedzi na nie i ze zwracasz sie do nas z prosba o
                          informacje. Bardzo nam milo z tego powodu. Niestety, musimy Cie
                          rozczarowac! Byc moze wprawi Cie to w zdumienie, ale my tez nie
                          wiemy. Niestety. Jesli chodzi o etymologie "Skandynawii" to istnieja
                          tylko pewne przypuszczenia, albowiem pierwszy znany przypadek uzycia
                          tego pojecia mial miesce w I w.n.e przez doskonale Ci znanego
                          (aczkolwiek chyba nie osobiscie) rzymskiego pisarza o nazwisku Gaius
                          Plinius Secundus maior. Slowo "scand" jest nam calkowicie nieznane,
                          zas slowo "avia" ma caly szereg znaczen bez jakiegokolwiek zwiazku z
                          tematem.

Zdanie "Skandynawia jest częścią półwyspu skandynawskiego" jest
                          bezblednym opisem obszaru kulturowego w relacji geograficznej.
                          Twierdzenie, ze jest to tautologia swiadczy albo o niezrozumieniu
                          cytatu, albo nieznajomosci pojecia tautologia. Albo o wariancie
                          trzecim, o ktorym nie chcemy pisac. Przez wrodzona nam grzecznosc.

Masz racje co do tego, ze niektorzy wlaczaja rowniez Finlandie w
                          zakres pojecia Skandynawia. No coz, z tego ze istnieja znawcy
                          przedmiotu, ktorzy identyfikuja Szwecje i Szwajcarie, nie wyciagamy
                          wniosku, ze ich poglad nalezy akceptowac.

kongreszydowski

• maaac Będę nudził. Nie cierpię zakłamania. 07.11.09, 13:59
              1.
              No cóż. Prawda jest prawdą i do znudzenia będę ją powtarzał.

2.
              > następnym razem przyjdzie muzułmanin i też mu sąd przyzna
              > racje.........
              No i przyzna dopóki wreszcie nie zrozumieją, że państwowe szkoły powinny być
              pozbawione wszelkich znaków kultów religijnych.... Jednak bez przesady. Co
              innego jak jest to była szkoła religijna. Wtedy jest to naprawdę element
              historii i kultury. Np jak wystrój rektoratu Uniwerku we Wrocku koło Szermierza.
              Bo co innego "naturalny" i historyczny wystrój pomieszczeń, a co innego potrzeba
              różnych neopogan tapetowania znakami niby to ich wiary terenów gdzie przebywają.

3.
              > Baba pochodzi z Finlandii, przyjechała do Włoch i winna jest
              > trzymać jezyk za zębami!
              He, pięęęęęęękna zasada. To jak w Polsce jest "tradycja" olewania pracy i u
              niektórych chlania w niej na umór to pracodawca powinien się do tego dostosować
              bo to nasz zwyczaj i już? A ludzie na wschodzie Polski mają "tradycje" olewania
              konieczności posiadania prawa jazdy... też należy to tolerować bo to "zwyczaj"?

Od tego są państwowe instytucje utrzymywane z pieniędzy WSZYSTKICH obywateli by
              zachowywały neutralność w zakresie wszelkich poglądów spornych. Nikt nie ma w
              szkole PAŃSTWOWEJ przekonywać twojego dziecka że partia X jest lepsza od partii
              Y, że jeść mięsa nie wolno, no i nikt nie powinien zmuszać do przebywania w
              pomieszczeniach opatrzonych symbolami religijnymi. Ot taka ogólna zasada. Jak
              chcesz mieć szkołę "wyznaniową" - religijnie, partyjnie czy kulinarnie - poślij
              dzieciaka do prywatnej.

4.
              > Szkoła jej sie nie podoba? OK! Niech wyśle dzieci do innej!
              Jakby to była prywatna szkoła to ok... ale jak państwowa to NIE. Jak Tobie się
              to nie podoba to TY się przenieś do państwa wyznaniowego gdzie państwo i religia
              to jedno. W państwie świeckim symbole religijne nie mogą być upaństwawiane.

5.
              > Moim zdaniem jest bezczelna.
              Obrona własnych praw to zawsze "bezczelność". No powiedz takiej urzędniczce że
              ma przestać pić herbatę a zająć się Twoją sprawą. Tez powie że jesteś bezczelny.

6.
              > Skandynawskie feministki są innym rodzajem talibów!
              Hehe a tu się zgodzę że tak bywa.... Czasem wykazują identyczny "moheryzm" i
              zacietrzewienie żądając w imię równości i tolerancji ekstra praw.... całkiem jak
              Kościół w wypadku krzyży w szkołach we Włoszech czy religii w szkołach w Polsce.

7.
              > A Berlusconiego mam w nosie i uwżam go za palanta, ale tu nie!
              Tu jest dokładnie takim samym palantem jak wszędzie indziej. Potrafię
              "zrozumieć" dziwkarza który prowadzi życie lekkoducha i nie przejmuje się czymś
              takim jak rodzina i wierność. Potrafię "zrozumieć" człowieka religijnego, który
              stara się do ostatniej "joty" wypełniać zasady swojej religii. "Zrozumieć" to
              nie oznacza podzielać ich poglądy, ale mieć do nich szacunek. Dla tego cenię i
              Jerzego Urbana i Marka Jurka. Są konsekwentni, ich słowa i czyny - oczywiście na
              miarę możliwości ludzkiej ułomności, to jedno.

Nie ceniłem i nigdy nie będę cenił sk...ynów co jedno mówią, a drugie czynią.
              Dla tego nigdy nie będę szanował Kaczyńskich i nie będę szanował Berlusconiego.
              Jeżeli chciałby zasłużyć na mój szacunek niech się zdecyduje - wiara albo
              libertynizm. Bo prywatnie libertyn będący na forum publicznym "obrońcą wiary" to
              zawsze tylko zakłamany drań.
              • nie-tak Re: Będę nudził. Nie cierpię zakłamania. 07.11.09, 14:35
                maaac, goście którzy wybrali kraj docelowy Europe maja obowiązek integrowania
                się w Europie, a co się dzieje? Gdzie integracja? Gdzie akceptacja takich czy
                innych zwyczajów kulturowych Europy, zobacz Anglia - szaryjad.
                --------------------------------------------------------
                • kongreszydowski Re: Będę nudził. Nie cierpię zakłamania. 07.11.09, 14:42
                  nie-tak napisała:
                  > goście którzy wybrali kraj docelowy Europe maja obowiązek
                  > integrowania się w Europie

Sprawdzilismy. Nie zgadza sie. Nie ma kraju o nazwie Europa. Jest
                  czesc swiata o nazwie Europa. Nie wprowadzono tam obowiazku
                  integrowania sie.

kongreszydowski

• nie-tak Re: Będę nudził. Nie cierpię zakłamania. 07.11.09, 15:46
                    kongreszydowski napisał:

> nie-tak napisała:
                    > > goście którzy wybrali kraj docelowy Europe maja obowiązek
                    > > integrowania się w Europie
                    >
                    > Sprawdzilismy. Nie zgadza sie. Nie ma kraju o nazwie Europa. Jest
                    > czesc swiata o nazwie Europa. Nie wprowadzono tam obowiazku
                    > integrowania sie.
                    >
                    > kongreszydowski
                    A gdzie ty jesteś jak o tym mówi się w Europie, radze uszy wyczyścić i oczy
                    otworzyć!!!
                    • kongreszydowski Re: Będę nudził. Nie cierpię zakłamania. 07.11.09, 15:51
                      nie-tak napisała:
                      > A gdzie ty jesteś jak o tym mówi się w Europie, radze uszy
                      wyczyścić
                      > i oczy otworzyć!!!

Droga cos-nie-tak! My jestemy wszedzie. Nie widzisz, nie slyszysz? W
                      takim razie skorzystaj z wlasnej rady.

kongreszydowski

• 1410_tenrok komuchem jestes 07.11.09, 21:08
                        z zydami to ty masz tyle wspólnego co kleks!
                  • 1410_tenrok nudzisz konia 07.11.09, 20:58
                    tylko czy on jest koszerny?
              • 1410_tenrok to se nudź 07.11.09, 20:57
                miejsce finki w pochewce albo w Tampere!
        • kylax1 Ohjej, Finka jest bezczelna... 07.11.09, 12:34
          Jakie to zle byc bezczelnym, lepiej zlozyc uszy po sobie i po katolicku mruczec
          cos pod nosem.

Berlusconi nie musi tego robic, juz dlugo nie porzadzi.
      • irneriusz Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:34
        Elementem spajajacym narody europy jest chrzesciajnstwo i jest ono i bedzie czy
        to sie komus podba, czy tez nie. Co do wyroku jest on absurdalny (jak i rowniez
        samo wieszanie krzyzy w salach), bo ja moge sie poczuc urazony krzyzem na
        kosciele, minaretami i wlasnie flaga Finlandii. ROwniez chcialbym przypomniec
        wielka ateistyczna akcje na autobusach (z napisem bodajze boga nie ma lub cos w
        tym stylu) nie doszukano sie znamion obrazy uczuc religijnych. Co do wspanialych
        ludzi generalizujacych, ze kazdy ksiadz to pedofil i tym podobne, przypominam,
        ze jak bym takie same zdanie wypowiedzial o gejach, to tysiace osob byloby
        oburzonych[nie wypowiem jednak takiego zdania, bo generalizowanie jest oznaka
        malych ludzi (ostatnio popularne te dwa slowa)]
        • knik Re: Jaka akcja, taka kontrakcja 06.11.09, 19:21
          Ateistyczna akcja na autobusach była poprzedzona
          akcją "chrzescijan", którzy straszyli ludzi piekłem.
        • wj_2000 Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 20:55
          Wojny religijne kilkaset lat temu, noc św. Bartłomieja, IRA, mordy wołyńskie,
          naparzanki Chorwatów z Serbami. Po obu stronach byli chrześcijanie i właśnie w
          imię indywidualnej wersji tegoż chrześcijaństwa toczyły się wojny
          rozrywające Europę.

Dla mnie ważniejsze w tradycji Europy jest twierdzenie Pitagorasa, czy logika
          Arystotelesa, albo prawo rzymskie, czy wreszcie idee Oświecenia, a z nich
          Newton, Kartezjusz, Leibniz i całą plejada mądrych ludzi.
          Doprowadzili oni warunki życia większości mieszkańców Europy do poziomu (czego
          nie doceniamy!) niewyobrażalnie wysokiego w stosunku do tego co było kiedyś, a
          co jeszcze masowo występuje w Afryce, Indiach, Chinach czy Ameryce południowej.
          • irneriusz Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 22:53
            Ktos tu wymienil prawo rzymskie, radze pamietac, ze bylo ono rozwijane i tworczo
            interpretowane nawet po upadku panstwa rzysmkiego. Nie musze dodawac, ze kosciol
            zyje prawem rzymskim i kosciol mial duze zaslugi dla wprowadzania jego rozwiazan
            w eu. Tak wspaniale oswiecenie i oswieceniowi wladcy, czekam na argument
            inkwizycji:P (ciekawostka: zobaczcie jak wygladal proces przy inkwizycji, a jak
            w wiekszosci krajow europejskich i dlaczego w tym drugim zmiany zaczely
            zachodzic dopiero w XIX, kosciol przeciez nie meczyl juz glowek:P)
        • zz26 zadam zmiany polskiej flagi 07.11.09, 09:30
          bo kolor czerwony kojarzy sie z komuchami
          a bialy to symbol rasizmu bo czemu nie czarny?
      • g3rwazy Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 22:00
        to się pośmiałeś na forum a teraz zmów paciorek, masturbacja i spać
    • mracek Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:41
      Jakie chrześcijańskie korzenie? Europa ma korzenie starożytnej Grecji
      (demokracja) i starożytnego Rzymu (prawo). Natomiast chrześcijaństwo to już
      jakaś bliskowschodnia nowinka burząca tradycyjne porządki.
      • mikado111 Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:30
        A prawdziwy rozwój cywilizacji europejskiej zaczął się w
        znienawidzonej przez Kościół epoce Oświecenia. Gdyby nie zwycięstwo
        takich idei, jak sekularyzacja państwa czy swoboda wyznania, to nikt
        nie ośmieliłby się wymyślić maszyny parowej czy szczepionki na
        tyfus, bo wcześniej za samo stwierdzenie, że Ziemia krąży wokół
        Słońca, można było skończyć na stosie.
        • papa_s To że Ziemia jest kulą wiedział już Ptolemeusz 06.11.09, 18:49
          Choć błędnie uważał, że wokół Ziemi krąży Słońce. Na stosie ginęło się nie od twierdzeń czy Ziemia jest w centrum czy Słońce ale od dorabiania do tego pseudoideologii. W tamtych czasach nie znano innych kar za przestępstwa jak ścinanie głowy oświeceniową gilotyną, palenie na stosie, nadziewanie na pal i tym podobne.

Pytanie ostatnie: Czy w ostatnich wiekach mamy do czynienia z postępem cywilizacyjnym czy jednak zmierzchem cywilizacyjnym Europy?
          • mikado111 Re: To że Ziemia jest kulą wiedział już Ptolemeus 06.11.09, 19:25
            Na stosie ginęło się nie od twierdzeń czy Ziemia jest w centrum
            czy Słońce ale od dorabiania do tego pseudoideologii
            .

Domyślam się, ze "pseudoideologią" nazywasz każdy światopogląd
            niezgodny z jedynie słusznym, czyli Twoim. Mniejsza o to. Co ma
            jednak ideologia do stwierdzenia, że Ziemia krąży wokół Słońca?
            Przecież dotyczy ono zjawiska, które można udowodnić za pomocą
            szkiełka i oka. Chyba że żyje się w świecie, w którym ideologia
            jest ważniejsza niż fakty.
          • dungeon.master Re: To że Ziemia jest kulą wiedział już Ptolemeus 06.11.09, 19:44
            > Na stosie ginęło się nie od t
            > wierdzeń czy Ziemia jest w centrum czy Słońce ale od dorabiania do tego pseudoi
            > deologii.

Bzdura. Jaką to "pseudoideologię" dorabiał do swoich odkryć Galileusz? Toż to
            wzór naukowca. A ledwie wybronił się od stosu. Dostał "tylko" dożywotni areszt
            domowy, i to dlatego, że wyparł się teorii Kopernika (choć miał niepodważalny
            dowód, że model ptolemejski jest błędny - fazy Wenus).

> Pytanie ostatnie: Czy w ostatnich wiekach mamy do czynienia z postępem cywiliza
            > cyjnym czy jednak zmierzchem cywilizacyjnym Europy?

Ależ oczywiście, że zmierzch. Szczyt rozwoju cywilizacji był w Średniowieczu. Na
            przykład powrócono wtedy do koncepcji płaskiej Ziemi. Postęp, że aż strach!
      • irneriusz Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:46
        mracek
        niezly dowcip pominiecie jednego ze scalajacych ogniw jakim bylo
        chrzescijanstwo. Zapomniales jeszcze o barbarzyncach i ich wplywie, tak wiem to
        bardzo niewygodne dla europy, ale jednak. Prawo? Oczywiscie, ale popatrz rowniez
        na bardzo duzy wplyw kosciola na prawo (testament, osoba prawna, fundacje itp.).
        Pozdrawiam ludzi generalizujacych, pozdrawiam rowniez ludzi, ktorzy nic nie
        wiedza o sredniowieczu, a sie wypowiadaja (ostatnio nastepuje na studiach
        historycznych znaczna zmiana w sposobie patrzenia na sredniowiecze (szczegolnie
        pozniejsze) moze za 30 lat uwzglednione to zostanie w nowym programie w szkole
        sredniej)
        • mracek Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 19:10
          irneriusz napisał:
          > niezly dowcip pominiecie jednego ze scalajacych ogniw jakim bylo
          > chrzescijanstwo.

Zgadzam się z Tobą. Chciałem tylko pokazać, że Berlusconi też pewne drobiazgi
          pominął.

Jako prosty internauta na taki niski poziom wypowiedzi mogę sobie pozwolić, ale
          czy premier jednego z większych państw Europy może dyskutować na tak niskim
          poziomie jak ja?
    • mt7 Mnie symbole religine innych wyznań nie pozbawiają 06.11.09, 17:43
      wolności i nie czuję się zagrożona, bo ktoś nosi chustę, a ktoś inne
      znaki ważne dla siebie.
      A czym się różnią od nich znaki zodiaku?
      Zgłoszę, że wszelkie symbole, których nie akceptuję naruszają moją
      wolność.
      To jest jakieś chore.
      Nie chcę wojny o symbole, a ten wyrok spowoduje wojnę.
    • adkalin Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:47
      Ten dziwkarz obrońcą krzyża? Dobre!!
      • ondskan Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:07
        adkalin napisał:
        > Ten dziwkarz obrońcą krzyża? Dobre!!

To właśnie odzwierciedla rangę i znaczenie krzyża.

Dobrze, że w tamtych czasach nie znali trucizn,
        bo inaczej teraz moglilibyście się do strzykawki.
      • mat.31 Jak prawdziwy katolik 06.11.09, 20:17
        Sam ma gdzieś przykazania, ale innych by chętnie zamknął do więzienia za ich nie
        przestrzeganie.
        • fizykoterapeuta Re: Jak prawdziwy katolik 06.11.09, 20:37
          bredzisz

po prostu uważa, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, że mniejszość wojujących
          ateistów ma szanować tradycję większości
          • draftart Re: Jak prawdziwy katolik 06.11.09, 20:59
            właśnie tak
    • the_rapist Pochrzaniony swiat 06.11.09, 17:51
      Cudnie, po prostu to taki typowy katol - dziwki, imprezy, przewalki, przy
      ktorych nawet nasze afery wydaja sie malutkie i... obrona krzyza. No, ale
      katolicy przez wieki obracali sie w doborowym towarzystwie, wiec on po prostu
      kontynuuje chlubna tradycje.
      • mirq2k Re: Pochrzaniony swiat 06.11.09, 18:18
        the_rapist napisał:

> Cudnie, po prostu to taki typowy katol - dziwki, imprezy, przewalki, przy
        > ktorych nawet nasze afery wydaja sie malutkie i... obrona krzyza. No, ale
        > katolicy przez wieki obracali sie w doborowym towarzystwie, wiec on po prostu
        > kontynuuje chlubna tradycje.

Zabawne - idę o zakład, że sam z KK nie wystąpiłeś. Ciekawe dlaczego?
    • laptop-zera Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 17:52
      katolicy powinni sobie wypalić krzyz na czole, by było wiadomo kto kim jest
      • deval Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:30
        A ateiści puste koło?
    • ubiquitousghost88 Czyżby powtórka z wojen krzyżowych? 06.11.09, 17:56

Tradycji (europejskiej) staje się zadość.
    • zibi969 Berlusconi, najzarliwszy katolik lol 06.11.09, 17:58
      Oczywisce ze jest bardzo wierzacy, w przerwach miedzy orgiami,
      rozwodami, przekupywanie urzednikow i roznymi aferami korupcyjnymi.
      Swoja droga dobrze ze nie scieli jezusa, bo teraz wisialyby siekiery
      na swianach w kazdym domu lol
      • turek1972 Re: Berlusconi, najzarliwszy katolik lol 06.11.09, 19:07
        Berluskoni to dziwkarz
    • abhaod Berlusconiemu potrzebne jest opium dla ludu 06.11.09, 18:00
      sam olewa wszystkie przykazania, zamieszany w afery-od prostytutek do
      mafii
      „Religia jest ulgą dla udręczonego stworzenia, sercem w świecie
      pozbawionym serca i duszą pośród bezdusznych warunków. Religia jest
      opium ludu. Zniesienie religii, jako iluzorycznego szczęścia ludzi,
      jest warunkiem ich prawdziwego szczęścia”
      • fizykoterapeuta Re: Berlusconiemu potrzebne jest opium dla ludu 06.11.09, 20:39
        to, że ktoś grzeszy nie znaczy że nie może działać w słusznej sprawie

ale rozumiem, ze twój idol Lenin twierdzi inaczej?
        • ubiquitousghost88 Nic dziwnego, że na wyższe studia nie przyjęli... 07.11.09, 12:54

fizykoterapeuta napisał:

> to, że ktoś grzeszy nie znaczy że nie może działać w słusznej sprawie
          >
          > ale rozumiem, ze twój idol Lenin twierdzi inaczej?
        • abhaod Re: Berlusconiemu potrzebne jest opium dla ludu 07.11.09, 17:28
          doucz się koleś, to cytat z Marksa
          • fizykoterapeuta Re: Berlusconiemu potrzebne jest opium dla ludu 10.11.09, 21:17
            co nie zmienia faktu, że jesteś komuchem
          • el_quatro Re: Berlusconiemu potrzebne jest opium dla ludu 13.12.09, 12:42
            "Zniesienie religii, jako iluzorycznego szczęścia ludzi,
            jest warunkiem ich prawdziwego szczęścia”

Wdrozenie w zycie ideologii pana Marksa, kosztowalo zycie paru milionow ludzi na
            calym swiecie. Faktycznie mieli szczescie iluzoryczne, a teraz ciesza sie
            wiecznym szczesciem w niebie. Swiete slowa panie Marks :-) Mial pan racje.

Tak w ogole, to nie watpie w jego dobre intencje. Tylko ze bez Boga w sercu
            niczego dobrego sie nie osiagnie
    • w.i.l Jak widać Berlusconi ma we krwi olewanie 06.11.09, 18:01
      prawa.
      Nic dziwnego, ma proces na procesie.
      • 1410_tenrok a jakie to jest prawo? 06.11.09, 19:03
        finka z pochewki wyskoczyła i wpinkala sie w życie Włochów!
    • saper_vodiczka Ale w czym problem? 06.11.09, 18:01
      Krzyż dla osób niewierzących to symbol obojętny. Taki sam jak gwiazdka, paragraf czy tylda na klawiaturze. To symbol wiary dla tych, którzy wierzą, a dla tych którzy nie wierzą - nic się za nim nie kryje, nie ma znaczenia. W czym problem zatem, że ten krzyż sobie wisi?

Uniemożliwia to komuś posiadanie poglądów i przekonań? Wpływa na nie? Coś mi się wydaje, że pod pozorami rzekomej walki o tolerancję wprowadzana jest przez Trybunał ideologia. A na to nie ma zgody. Brawo Berlusconi!
      • zlomas1 Re: Ale w czym problem? 06.11.09, 18:25
        > Krzyż dla osób niewierzących to symbol obojętny. Taki sam jak gwiazdka, paragra
        > f czy tylda na klawiaturze. To symbol wiary dla tych, którzy wierzą, a dla tych
        > którzy nie wierzą - nic się za nim nie kryje, nie ma znaczenia. W czym problem
        > zatem, że ten krzyż sobie wisi?

To tyle teorii. W praktyce jest to symbol wladzy oszolomow,
        a to juz jest wnerwiajace.
      • mikado111 Re: Ale w czym problem? 06.11.09, 18:38
        saper_vodiczka napisała:

> Krzyż dla osób niewierzących to symbol obojętny. Taki sam jak
        gwiazdka, paragra
        > f czy tylda na klawiaturze. To symbol wiary dla tych, którzy
        wierzą, a dla tych
        > którzy nie wierzą - nic się za nim nie kryje, nie ma znaczenia. W
        czym problem
        > zatem, że ten krzyż sobie wisi?

Rozumiem, że gdyby krzyże w szkołach zastąpiono sierpem i młotem,
        który jest symbolem mającym znaczenie tylko dla komunistów, to nie
        byłoby dla Ciebie problemu? Przecież tylko by sobie wisiał.

Ciekawe, co byś powiedział, gdyby np. w publicznych szkołach i
        urzędach na przedmieściach Paryża, gdzie większość uczniów i
        mieszkańców stanowią często muzułmanie, powieszono w klasach
        islamskie symbole i wersety z Koranu.
      • tataj1 proszę katolika o powstrzymanie się od opini czym 12.12.09, 22:41
        jest krzyż dla ateisty. Skrajnie - symbolem ciemnoty, liberalnie - deklaracją światopoglądu. W obu przypadkach nie powinien być wieszany w miejscach publicznych. Jeżeli jednak chcemy żeby wisiał, powieśmy również symbole innych religii i światopoglądów obecnych w naszym regionie wzorem z proporczyków w autobusie PKS. Inaczej jest to dyktat jedynie słusznej ideologii. Pewnie gdyby zdjąć obawę napiętnowania z wielu katolików (szczególnie z rejonów wiejskich), bezmyśnego przyzwyczajenia i lenistwa okazałoby się, że katolicy to żadna większość!
    • wlody1 Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:05
      To przecież głupek.Wystarczy spojrzeć na tą gębę!
      • sirseb Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 19:13
        wlody1 napisał:
        > To przecież głupek.Wystarczy spojrzeć na tą gębę!

a wlody1 jaki jest mądry! hoho! proszę, wystarczy spojrzeć - pisze jak gosieSki :)
        pzdr
    • korcia2000 Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:06
      Ciekawe, czy Berlusconi urządza pod krzyżem swoje orgie?
    • teraz_komentator Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:07
      Wreszcie facet z jajami;
      nie boi się powiedzieć nie socjalistom.

Cała Europa kiedyś była chrześcijańska, Skandynawów, nawet Finów księża
      chrzcili przynosząc im cywilizację,
      z czasem to się zmieniło (reformacja),
      ale co jest lepsze - wiara czy abnegacja?
      • tyveog Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:29
        I jakże pięknie chrzczono i przynoszono jakąż wspaniała cywilizację- gwałt,
        przymus, tortury i prześladowania inkwizycji.
        Cywilizacja to była w Rzymie- chrześcijaństwo przyniosło mroki średniowiecza i
        rzezie jak ta w Béziers w 1209 r. i słynne słowa wysłannika papieża- ""Dzisiaj
        Wasza Świątobliwość, dwadzieścia tysięcy mieszkańców wydano mieczowi,
        niezależnie od posady, wieku, czy płci" Rozumiem, to się nazywa cywilizacja miłości!
      • everettdasherbreed Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 07.11.09, 10:53
        Reformacja to odnowienie i wzmocnienie chrześcijaństwa. To rozszerzenie
        chrześcijaństwa na lud. Msze po łacinie były najzwyczajniej przez lud nie rozumiane.
    • cr3 Nie rozumiem! 06.11.09, 18:09
      Jak sie ma historia do teraźniejszości?

Historia Niemiec była nazistowska, więc dlaczego nie ma swastyk na miejscu krzyży?

Historia Grecji była - no właśnie, jaka? Dlaczego tam nie wiesza sie
      "wizerunków" Posejdona, Zeusa tak jak chrześcijanie wieszają krzyże?

Poza tym, zanim w Rzymie zapanowało chrześcijaństwo, było wiele innych
      religii, dlaczego się je dyskryminuje?
      "W 392 roku cesarz Teodozjusz Wielki wprowadził chrześcijaństwo jako religię
      państwową. Wszelkie inne były odtąd nielegalne."
      • hanyszameryki Berlusconi przestrzega wszytkich 9-ciu przekazan 06.11.09, 18:17
        Wypowiada sie wiec z pozycji wzorowego katolika.
        • sirseb Re: Berlusconi przestrzega wszytkich 9-ciu przeka 06.11.09, 20:10
          ty przestrzegasz? wszystkie 10?
        • fizykoterapeuta Re: Berlusconi przestrzega wszytkich 9-ciu przeka 06.11.09, 20:42
          ...belki w swoim oku nie widzimy, co?
          • gienioancug Re: Berlusconi przestrzega wszytkich 9-ciu przeka 06.11.09, 23:20
            no masz rację Berlusconi belki w swoim oku nie widzi
      • bumcykcykhopsiup Re: Nie rozumiem! 06.11.09, 18:21
        i nie zrozumiesz, bos glupi/a
        jestem ateista, ale historia europy byla i jest chrzescijanska.
        berlusconi (kij z jego zyciem osobistym- przytyki sa nie na temat)ma
        jak najbardziej racje. to co- pozmieniac flagi skandynawskie,
        angielksa, slowacka. zmienic nazwe wojewodztwa
        swietokrzyskiego,polowe herbow miast w polsce? przeciez to bezsens.
        wlochy jakby nie patrzec sa katolickie, a obecnosc krzyza w klasach
        nie wydaje mi sie- ateiscie jakby nie bylo- pozbawiania mnie
        wolnosci. przeciez nie kaza im sie modlic do nich, ani nawet patrzec
        na ten symbol. wisi i tyle.
        naprawde europa nam dziwaczeje... wolnosc slowa, przekonan,orientacji
        itepe- okej- ale bez przegiec cholera.
      • bumcykcykhopsiup Re: Nie rozumiem! 06.11.09, 18:23
        poza tym przytaczasz przyklad grecji. grecja MA WE FLADZE KRZYZ!!!! w
        herbie takze nawiasem mowiac
      • ethebor Re: Nie rozumiem! 06.11.09, 18:30
        > Jak sie ma historia do teraźniejszości?
        Historia określa teraźniejszość. To pamięć i świadomość. Patrząc z technicznego
        punktu widzenia to element dynamiki systemu :)

> Historia Niemiec była nazistowska, więc dlaczego nie ma swastyk na miejscu krzyży?
        Bo nazizm to na szczęście krótki okres historii i najwyraźniej zgodnie potępiony
        przez wszystkich. Same swastyki w innym kontekście owszem widziałem nawet w
        Europie, np śliczny szlaczek na domu Schliemanna w Atenach. Natomiast oryginalny
        symbol faszyzmu "fascio" (rózgi liktorskie) występuje w heraldyce co najmniej
        kilku bardzo demokratycznych państw.

> Historia Grecji była - no właśnie, jaka? Dlaczego tam nie wiesza sie
        > "wizerunków" Posejdona, Zeusa tak jak chrześcijanie wieszają krzyże?
        Wizerunków Posejdona/Neptuna jest pod dostatkiem. Niektóre (na sławnych
        Rzymskich fontannach) nawet zostały wykonane za zgodą lub na prośbę papieży.

>
        > Poza tym, zanim w Rzymie zapanowało chrześcijaństwo, było wiele innych
        > religii, dlaczego się je dyskryminuje?
        > "W 392 roku cesarz Teodozjusz Wielki wprowadził chrześcijaństwo >jako religię
        państwową. Wszelkie inne były odtąd nielegalne."

Judaizm chyba jednak jakoś przetrwał. Wierzenia pogańskie przetrwały bodaj do 7
        wieku (z tych czasów pochodzi nawet nazwa poganin).
    • mracek Re: mikado111 06.11.09, 18:14
      wet3 napisał:
      > To jest jego zycie prywatne, ktore
      > oczywiscie nie zasluguje na pochwale ale nie masz prawa wiazac tego
      > z religia,

Czy to znaczy, że religię stosuję się tylko w życiu publicznym, natomiast w życiu prywatnym już nie trzeba?
      • mikado111 Re: mikado111 06.11.09, 18:54
        To norma u przedstawicieli tej religii. Im większy "obrońca wartości
        chrześcijańskich", tym większy qoorwiarz w życiu prywatnym.
        Przykładów jest wiele - z najnowszych chociażby Mel Gibson czy nasz
        Kazio Marcinkiewicz. Ten ostatni jeszcze rok temu na zjeździe
        oblatów w Tyńcu wygłosił płomienny referat o zgubnym wpływie
        konkubinatów na przyszłość narodu, a przecież już wtedy puszczał się
        z Isabel.

Takie postępowanie ma swoje uzasadnienie psychologiczne. Osobnikowi
        o naturze qoorwiarza wydaje się, że jeżeli będzie walczył o "surowe
        normy moralne" dla innych, to jego "grzechy" staną się mniejsze.
        • wet3 Re: mikado111 06.11.09, 20:30
          Bladzisz!!! Nie oceniaj religii na podstawie jej wyznawcow. Patrz na
          jej zasady! Wyznawcy, jak w kazdych religiach, sa tylko ulomnymi
          ludzmi, co religia wyraznie zaklada. Dlatego mamy taki wynalazek jak
          spowiedz - czego, niestety, inne religie praktycznie nie posiadaja.
          Pomysl nad tym. Czlowiek jest tylko czlowiekiem i bardzo czesto
          bladzi.
          PS - Ty pewnie kmusisz byc ta "nieskazona lelija"!!! - Gratuluje ci!
          • mikado111 Re: mikado111 06.11.09, 20:57
            wet3 napisał:

> Bladzisz!!! Nie oceniaj religii na podstawie jej wyznawcow. Patrz
            na
            > jej zasady! Wyznawcy, jak w kazdych religiach, sa tylko ulomnymi
            > ludzmi, co religia wyraznie zaklada.

To dlaczego zakazuje się symboli komunistycznych? Przecież komunizm
            to spójna, logiczna koncepcja sprawiedliwego świata zapewniającego
            dobrobyt wszystkim. To tylko ułomni ludzie wypaczyli te ideę i
            zabijali w jej imieniu.
            • wet3 Re: mikado111 07.11.09, 02:18
              mikado111 napisała:

> wet3 napisał:
              >
              > > Bladzisz!!! Nie oceniaj religii na podstawie jej wyznawcow.
              Patrz
              > na
              > > jej zasady! Wyznawcy, jak w kazdych religiach, sa tylko ulomnymi
              > > ludzmi, co religia wyraznie zaklada.
              >
              > To dlaczego zakazuje się symboli komunistycznych? Przecież
              komunizm
              > to spójna, logiczna koncepcja sprawiedliwego świata zapewniającego
              > dobrobyt wszystkim. To tylko ułomni ludzie wypaczyli te ideę i
              > zabijali w jej imieniu.

Wlasnie udowodnilas calemu forum, ze nie masz pojecia oczym mowisz.
            • everettdasherbreed Re: mikado111 07.11.09, 11:00
              Komunizm zapewniający dobrobyt?
              W koszarach i w wojsku jest też dobrobyt. Każdy ma zagwarantowane ubranie
              (mundur lub pasiak), ciszę nocną, regularny tryb życia i posiłki.

W komunizmie miało być wg potrzeb, tylko że to partia określała, kto jakie ma
              mieć potrzeby. Na przykład górnik miał dostawać więcej jedzenia niż lekarz.
              Samochody osobowe uznano za zbędne. Podobnie telefony, kulturę i media, o ile
              nie służyły celom propagandy.
          • mracek Re: mikado111 06.11.09, 20:58
            wet3 napisał:
            > Bladzisz!!! Nie oceniaj religii na podstawie jej wyznawcow. Patrz na
            > jej zasady! Wyznawcy, jak w kazdych religiach, sa tylko ulomnymi
            > ludzmi,

No to tak samo powinieneś traktować komunizm, którego pisane zasady też różniły się od praktyki stosowanej przez ułomnych ludzi.
            • everettdasherbreed Re: mikado111 07.11.09, 11:05
              Sformułowane przez Lenina zasady komunizmu były jasne i szczere:
              - bezwzględna walka o wyniszczenie wszystkich inaczej myślących
              - totalna dyktatura "naszej bandy"
              - eksterminacja wszystkich "szkodników"
              - powszechne i swobodne stosowanie przemocy
              - ciągła walka, aż syf zapanuje na całym świecie
              - pozbawienie ludzi majątków, rodzin i tradycji
          • gienioancug Re: mikado111 06.11.09, 23:47
            zdajesz sobie sprawę z tego, że bluźnisz????? W swoim poście zaprzeczyłeś kilku
            zasadom biblijnym!!! Mam rozumieć że katolicyzm się na tej księdze nie
            opiera????? Otóż własnie na wyznawcach opiera się religia: "Po owocach ich
            poznacie" mówi ci coś ten werset??? Spowiedź - otóż to - to jest wymysł ludzki
            nie boski, jedynym pośrednikiem między ludźmi a Bogiem jest Jezus Chrystus nie
            żaden ksiądz!!! Na Boga litości, zastanów się co piszesz!!! Jak ksiądz ma być
            pośrednikiem jak jest tak samo grzeszny jak każdy z nas, a nieraz jeszcze
            bardziej!!! Ok racja człowiek błądzi, ale wiesz co to jest skrucha???? Szczere
            okazywanie żalu za przewinienia i dokładanie wszelkich starań aby nie popełniać
            notorycznie więcej tych samych grzechów, a nie żerowanie na zasadzie: "jestem
            grzeszny, więc mogę wszystko"
            • wet3 Re: gienioancug 07.11.09, 02:22
              Przypomne ci, malenki czlowieczku, ze ponoc Chrystus powiedzial:
              ktorym grzechy odpuscicie, beda odpuszczone, a ktorym zatrzymacie,
              beda zatrzymane". Wiec spowiedz nie jest wymyslem ludzkim. Czy cos
              dociera do twojej makowki? Obawiam sie, ze NIE!!! Otrzezwij sie!
              • gienioancug Re: gienioancug 07.11.09, 21:47
                widzę problemy z rozumieniem czytanego tekstu, mój drogi liczy się cały kontekst
                a nie urywek z niego wyrwany. Ah tak to metoda przez was uwielbiana.
      • wet3 Re: mracek 06.11.09, 20:14
        mracek napisał:

> wet3 napisał:
        > > To jest jego zycie prywatne, ktore
        > > oczywiscie nie zasluguje na pochwale ale nie masz prawa wiazac
        tego
        > > z religia,
        >
        > Czy to znaczy, że religię stosuję się tylko w życiu publicznym,
        natomiast w życ
        > iu prywatnym już nie trzeba?

Czemu zadajesz matolkowate pytanie? Powinienes dobrze wiedziec, ze
        masa ludzi nie przestrzega zasad roznych religii. Patrz na to, co
        religia glosi, a nie na prywatne zachowanie sie jej wyznawcow.
        Ludzie sa tylko ludzmi i sa ulomni. Kazdy z nas bladzi. Jak tego nie
        rozumiesz to nie zabieraj glosu!!! ...No chyba, ze jestes wyjatkowym
        swietym - jak to hiszpanskojezyczni mowia: santa punieta.
        Podejrzewam, ze za skarby tego swiata nie zrozumiesz.
        • mracek Re: mracek 06.11.09, 20:27
          Broń Boże, żebym był święty! Przecież święci, szczególnie ci średniowieczni, nie byli normalni , oni byli religijnymi fanatykami! Więc świętym zdecydowanie nie jestem. Swoje wady mam jak każdy człowiek. Tylko staram się być przyzwoitym człowiekiem - nie tylko w przestrzeni publicznej, ale również w domu, tzn. w życiu prywatnym.
          • wet3 Re: mracek 06.11.09, 20:35
            mracek napisał:

> Broń Boże, żebym był święty! Przecież święci, szczególnie ci
            średniowieczni, ni
            > e byli normalni , oni byli religijnymi fanatykami! Więc świętym
            zdecydowanie ni
            > e jestem. Swoje wady mam jak każdy człowiek. Tylko staram się być
            przyzwoitym c
            > złowiekiem - nie tylko w przestrzeni publicznej, ale również w
            domu, tzn. w życiu prywatnym.

Gratuluje ci odkrycia wiekszego niz odkrycie Ammeryki. Powininies
            Nobla za to dostac - co w czasach dzisiejszej politycznej
            poprawnosci jest mozliwe i bardzo prawdopodobne. Bedziesz mial moc
            posciagac krzyze ze wszystkich szkol w UE!!! Tylko nie zrob w gacie
            z powodu nadmiernej radosci!
        • gienioancug Re: mracek 06.11.09, 23:50
          co to znaczy u Ciebie wyjątkowy święty???? Wiesz w ogóle co oznacza "święty" w
          sensie biblijnym????? Czysty, nieskalany, bezgrzeszny a zdaje się, że to w
          waszej religii mówi się "Ojcze święty", najświętsza ekscelencjo itp!!!!
    • goove Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:16
      Berlusconi to chyba Markiza de Sade czytał na katechezie, że mu się biskupi
      spodobali.
      • wet3 Re: goove 06.11.09, 20:20
        goove napisał:

> Berlusconi to chyba Markiza de Sade czytał na katechezie, że mu
        się biskupi spodobali.

Zostaw Berlusconiego w spokoju. On jest tylko czlowiekiem i bladzi
        tak samo jak kazdy z nas. Jednak jego wypowiedz jest sluszna. Jesli
        jestes bez grzechu to ukamienuj Berlusconiego.
        PS - Berlusconi to jest taki drugi Mobutu Sese Seko czyli kogut,
        ktory zdnej kurze nie przepusci. Ale co to ma wspolnego z jego
        sluszna wypowiedzia? Stuknij sie w dekiel !!!
        • gienioancug Re: goove 06.11.09, 23:53
          bój się Boga!!!! :)
          • wet3 Re: gienioancug 07.11.09, 03:11
            gienioancug napisał:

> bój się Boga!!!! :)

Nie plec skonczonych glupot!
            • gienioancug Re: gienioancug 07.11.09, 21:48
              sugerujesz, że bojaźń przed Bogiem to głupstwo???? Oj marny z ciebie parafianin!!!
    • oloros Re: Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:22
      ten dupek, dziwkasz jako obronca krzyza
      ze tez Wlosi maja upodobanie do takich typow
    • jamnnik to już każdy krzyż jest chrześcijański? 06.11.09, 18:24
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany Berlusconi: Krzyży nie zdejmiemy i basta! 06.11.09, 18:29
      No patrzcie: PRAWICZKOWI kończy się ... " ropa " !!!
      • wet3 Re: prawdziwy... 07.11.09, 03:13
        prawdziwy_dobrze_poinformowany napisał:

> No patrzcie: PRAWICZKOWI kończy się ... " ropa " !!!

A tobie skonczyl sie rozum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka