Dodaj do ulubionych

"Rz": Mieszkania idą w górę

03.12.09, 08:35
ProDevelopment - nazwa mówi wszystko. Budowa autostrad staniała o 30-
40% to i mieszkania stanieją. Ten sam cement, stal, siła robocza.

Obserwuj wątek
    • slavko.matejovic "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 08:41
      Właśnie idę do szefa z prośbą żeby wypuścił mnie na parę minut z
      pracy, pójdę do banku i wezmę kredycik na czterdziestometrowy
      apartamęt na dalekiej Białołęce, bo taka okazja już więcej się może
      nie trafić. Muszę się spieszyć, bo wykupią, a ja zostanę jak ten...
      • ryszard_mis_ochodzki miały być spadki a bedą wzrosty? 03.12.09, 10:36
        coś tu nie gra koledzy propagandyści
        • monster_truck Hehehe 03.12.09, 11:03
          Zastanwiałem się właśnie kiedy gazeta.pl przekopiuje tego głupiego newsa z PAPu. Na wirtualnej już wszyscy zjechali ten propagandowy artykuł.
          Na podstawie tego newsa można sobie zobaczyć jak gazety przekręcają fakty. Wystarczy przeczytać raport ZBP lub choćby ostatnie zdanie żeby zobaczyć że prognozują spadki cen. A co do przytoczonych opinii to mamy stronnicze ProDevelopment a na innych portalach mamy też redNet Development. Nazwy tych firm mówią wszystko.

Żeby komentarzowi stało się zadość odpowiem na argumenty. Niedawno GUS podał że deweloperzy ograniczyli 30% a nie 60-70% budów. Niestety "analitycy" rednetu i prodevelopment nie wspomnieli że budownictwo indywidualne trzyma się dobrze. Nie powiedzieli też że rynek wtórny jest o wiele większy niż pierwotny i cały czas rośnie. Nie wspomnieli o czekającym nas ograniczeniu limitów w programie Dewloper na Swoim ani o rekomendacji T. Nie wspomnieli że popyt spadł jeszcze bardziej niż podaż na rynku pierwotnym. Nie powiedzieli że promocje na kredyty są tylko ściemą. Można by wymieniać w nieskończoność a ceny cały czas spadają i będą spadać.
    • lava71 bajarze i zaklinacze rzeczywistości ... 03.12.09, 08:50
      Nic od dna się nie odbiło bo do dna mamy jeszcze bardzo daleko. Póki co to tylko
      przyspieszamy spadek. Winda się oberwała.. dno poznamy po tym gdy rynek
      nieruchomości ogarnie panika ... podobnie jak to było przy wzrostach. Spadek o
      40-50% nie powinien nikogo dziwić w świetle wcześniejszych wzrostów.
      • kxx1 Gazeto, dlaczego kłamiecie? 03.12.09, 09:16
        Piszecie bzdury od roku o tym, ze mieszkania beda tylko drozec. A jak wygląda
        rzeczywistosc? oferta mieszkan do sprzedania jest wieksza o ponad 60% w
        porównaniu z zeszlym rokiem..
        • kxx1 Re: Gazeto, dlaczego kłamiecie? - PS 03.12.09, 09:17
          Rozumiem, ze to przedruk z rzeczpospolitej ale nadal zaczynacie "firmowac" takie
          newsy swoją nazwą..

> Piszecie bzdury od roku o tym, ze mieszkania beda tylko drozec. A jak wygląda
          > rzeczywistosc? oferta mieszkan do sprzedania jest wieksza o ponad 60% w
          > porównaniu z zeszlym rokiem..
        • rejestr1 Re: Gazeto, dlaczego kłamiecie? 03.12.09, 09:22
          Tym razem to deweloperzy potrząsnęli kiesą w "Rzeczpospolitej".
    • mecenas_misiura Uwaga! Podajemy oficjalny komunikat! 03.12.09, 08:53
      Kupujący! Nie bójcie się nas! Wczoraj, w późnych godzinach wieczornych rynek
      nieruchomości znowu zaczął rosnąć! Kto teraz nie kupi ten przegra życie, bo od
      dziś tylko w górę! Wszystkie fakty za tym przemawiają: demografia, ceny
      materiałów, kibice na euro2012, brak mieszkań na rynku oraz powszechna
      dostępność tanich kredytów!
      • slavko.matejovic Re: Uwaga! Podajemy oficjalny komunikat! 03.12.09, 09:10
        Panie mecenasie, widzę, że pamięta Pan rok 1981 i Opole.
        Pozazdrościć i pogratulować, nie wiem, czy ktoś z innych czytelników
        w ogóle skojarzył.
      • mulok Re: Uwaga! Podajemy oficjalny komunikat! 03.12.09, 10:44
        dodałbym jeszcz wciąż rosnące zarobki, w ciągu ostatnich 3 lat to ponad 150%
        • ytzek.bloch Re: Uwaga! Podajemy oficjalny komunikat! 03.12.09, 11:22
          Bez kozery powiem pińcet!
    • steady_at_najx "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 08:59
      Panowie z ZBP zamomnieli o na prawde drobnym szczegole tzw "rynku
      wtornym" ktorego zapas jest przynajmniej 20-krotnie wiekszy niz
      opisywane "nowe".
      • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 09:38
        > Panowie z ZBP zamomnieli o na prawde drobnym szczegole tzw "rynku
        > wtornym" ktorego zapas jest przynajmniej 20-krotnie wiekszy niz
        > opisywane "nowe".

No i co z tego, ze jest wiekszy ? To sa dane na podstawie
        rzeczywistych cen tranzakcyjnych a raczej rzeczywistych udzielonych
        kredytow bankowych.
        Oczywiscie... to pewno nie prawda i manipulacja mediow + PO w zmowie
        z developerami.
        • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 09:45
          > No i co z tego, ze jest wiekszy ? To sa dane na podstawie
          > rzeczywistych cen tranzakcyjnych a raczej rzeczywistych
          udzielonych
          > kredytow bankowych.

A czytales artykul ? Czy pobredzisz tutaj tak sobie dla zasady ?

W artykule wyraznie napisali ze powodem wzrostu jest fakt ze wolnych
          mieszkan wystarczy na 6 miesiecy. A ten naganiacz z Hossy bredzi mi
          tutaj o cenach tranzakcyjnych.
          • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 09:54
            1. Nie jestem zadnym naganiaczym z Hossy. Gwoli scislosci pisalem o
            intereujacych mnie mieszkaniach w Hossie i PB Gorski.
            Co do teorii spiskowych - dolacz do nich ze jestem naganiaczem tej
            drugiej firmy rowniez.
            2. Guzik obchodzi mnie artykul i gdybania analitykow, ktorzy maja
            rownie dobre pojecie o rynku mieszkaniowym co Ty czy inny kretynofil.
            3. W artykule mowa o danych dotyczacych udzielonych kredytow
            hipotecznych a nie o tym co bedzie w przyszlosci. Fakty sa takie, ze
            wzrosla w II i III kwartale b.r. ilosc udzielonych kredytow
            hipotecznych.

To sa fakty. Ty rozwijaj domorosle teorie na podstawie "czynnikow
            zewnetrznych".
            • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:02
              hipotecznych a nie o tym co bedzie w przyszlosci

Buhahaha tak to jest jak sie czyta "skroty zamiast artykulow" :) no
              poprostu. Zapytam jeszcze raz - CZYTALES ARTYKUL ktory starasz sie
              komentowac ?:DDDD

Chociaz nie bo napisales : Guzik obchodzi mnie artykul

Komediant. Rozmawiamy o artykule ja komentuje artykul, Zbylut mi
              odpowiada "z dupy" po czym stwierdza ze nie dyskutuje o artykule bo
              go guzik obchodzi ....

> hipotecznych a nie o tym co bedzie w przyszlosci

CZYTALES ARTYKUL ? :DDDDD

Nie ma to jak dawka smiechu od rana :DDDDDDDD
              • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:10
                > Buhahaha tak to jest jak sie czyta "skroty zamiast artykulow" :) no
                > poprostu. Zapytam jeszcze raz - CZYTALES ARTYKUL ktory starasz sie
                > komentowac ?:DDDD

Bardzo Cie prosze. Mniej emocji, wiecej myslenia, bo wyjdzie jak z
                tym, ze PO na podstawie raportow deweloperow ustala limity RNS.

Pierwsze zdanie z artykulu pod ktorym piszesz :
                "Ostatnie transakcje pokazują, że spadek cen mieszkań wyhamował, a w
                kilku dużych miastach stawki zaczęły nawet rosnąć - wynika z danych
                Związku Banków Polskich."

I szukamy w internecie zwiazku banku polskich... www.zbp.pl a tam
                jest raport:
                www.zbp.pl/site.php?s=MTMyNDg4Mjk=
                > Komediant. Rozmawiamy o artykule ja komentuje artykul, Zbylut mi
                > odpowiada "z dupy" po czym stwierdza ze nie dyskutuje o artykule bo
                > go guzik obchodzi ....
                > Nie ma to jak dawka smiechu od rana :DDDDDDDD

Im wiecej uzywasz emocji tym mniej myslisz.
                Odsylam do pierwszego akapitu artykulu, ktory chcesz komentowac.
                • plosiak Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:21
                  Nie dyskutuj ze steadym, zaraz Cię powyzywa. Albo on ma rację, albo ... on ma
                  rację. Wszyscy inni prezentujący odmienny punkt widzenia są od razu atakowani
                  przez niego i kretynofila. Dwóch zaklinaczy spadków wieszczyło krach, kryzys,
                  wręcz hekatombę na rynku nieruchomości, a to okazuje się, że ..... kredytów
                  coraz więcej, ceny się stabilizują.

Ale oczywiście my jesteśmy wytworem ich chorej wyobraźni, naganiaczami,
                  parzycielami kawy itd.
                  • jacek.chicago Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:31
                    (Plosiak napisał) .... kredytów coraz więcej, ceny się stabilizują.

Spłaty rat kredytów...
                    wczorajsza_Gazeta_Wyborcza

Dlatego powinno być:
                    ...(do spłacenia) kredytów coraz więcej, ceny się luzują.

Pozdrowienia z Chicagowa :-)).
                • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:37
                  Buhahaha

1) Pytam sie czy CZYTALES artykul w RP do ktorego pijesz ?
                  Czy wystarczy Ci gazetowy skrot z wybranym zdaniem ?:DDD

2) Jesli wystarczy Ci gazetowy skrot to co napisali w naglowku ?

"Odbicie od dna? Za rok ceny nowych lokali mogą wzrosnąć nawet o 10
                  procent - akcentuje "Rzeczpospolita". " Esencja artykulu w RP jest
                  wzrost cen w przyszlosci z powodu braku nowych budow. Ale nie Zbylut
                  zlapie sie jednego zdania w streszczeniu :DDDD

Dotarlo ? Czy skupiasz sie na wyrwanym zdaniu :D

Powtorze. Komediant.
                  • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:55
                    > 1) Pytam sie czy CZYTALES artykul w RP do ktorego pijesz ?
                    > Czy wystarczy Ci gazetowy skrot z wybranym zdaniem ?:DDD

Czy pisze "pod" artykulem czy pod jego skrotem ?

> 2) Jesli wystarczy Ci gazetowy skrot to co napisali w naglowku ?

To jest pytanie ?

> "Odbicie od dna? Za rok ceny nowych lokali mogą wzrosnąć nawet o 10
                    > procent - akcentuje "Rzeczpospolita". " Esencja artykulu w RP jest
                    > wzrost cen w przyszlosci z powodu braku nowych budow. Ale nie
                    Zbylut
                    > zlapie sie jednego zdania w streszczeniu :DDDD

Zrozum. Bogatszy o swoje doswiadczenia, z ktorych wynika by nie dawac
                    wiary internetowym "ekspertom", czytam nie akcenty, nie wrozby, nie
                    "wydajemisiezemisiewydaje" ile suche dane.

Dane zwiazku bankowcow mowia o WZROSCIE ilosci udzielanych kredytow
                    hipotecznych.
                    To JEDYNA informacja w tym skrocie artykulu, pod ktorym piszesz.
                    Reszta to dywagacje.

Rozumiesz ?
                    • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:04
                      Zbylut o czym Ty chlopie bredzisz ? Po raz kolejny sprowadzasz
                      dyskusje do absurdu

1) Komentujesz moje komentarze NIE MAJAC POJECIA o tresci artykulu
                      (bo guzik Cie obchodza artykuly ktore komentujesz) po czym zaczynasz
                      tworzyc jakies poboczne dyskusje... JA PISALEM odnoszac sie do
                      tresci ARTYKULU ktory skomentowala Gazeta.

2) Za chwile piszesz jakies brednie ze nie obchodza Cie opinie
                      analitykow i bla bla bla. Ale co mnie to obchodzi ? Ja wypunktowalem
                      blad rozumowania ZBP i co mnie obchodza Twoje dywagacje na ten
                      temat ? Na dodatek dywagacje ktore nie maja zwiazku z tym co
                      powiedzialem.

3) Komentuje stwierdzenie jakiegos czlowieka na co Ty znow
                      odpowiadasz jakas niezwiazana z ta wypowiedzia ktora komentuje
                      teoria.

Wez Ty sie ogarnij.

Watek dotyczy artykulu i tresci w nim zawartych a nie 3 zdan
                      straszczenia.
                      • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:14
                        > 1) Komentujesz moje komentarze NIE MAJAC POJECIA o tresci artykulu
                        > (bo guzik Cie obchodza artykuly ktore komentujesz) po czym
                        zaczynasz
                        > tworzyc jakies poboczne dyskusje... JA PISALEM odnoszac sie do
                        > tresci ARTYKULU ktory skomentowala Gazeta.

1. Piszesz w komentarzach do artykulu, ktory ukazal sie w portalu
                        gazeta.pl
                        2. Artykul to NIE komentarz innego artykulu (tego z Rzeczpospolitej).
                        3. Pisze komentujac to co jest napisane w artykule na gazeta.pl.
                        Zacytowalem Ci pierwszy akapit, ktorego zdawales sie nie zauwazyc.

Zacytowac raz jeszcze ?

> 2) Za chwile piszesz jakies brednie ze nie obchodza Cie opinie
                        > analitykow i bla bla bla. Ale co mnie to obchodzi ? Ja
                        wypunktowalem
                        > blad rozumowania ZBP i co mnie obchodza Twoje dywagacje na ten
                        > temat ?

Moze punktowac do woli, tyle tylko, ze to sa DANE. Rozumiesz czym sa
                        dane ? To nie komentarz - wydajemisiezemisiewydaje ani jak to
                        nazwales :-) uwzglednienie czynnikow zewnetrzych.

Dane to np. ilosc udzielonych kredytow.
                        Wg. raportu ZBP, o ktorym mowa w artykule, WZROSLA ilosc udzielanych
                        kredytow bankowych.

I to jest podstawa do dyskusji.
                        Jezeli masz jakis pomysl co z tym zrobic - tj. jak przedstawic ten
                        wzrost ilosci kredytow jako spadek popytu to slucham.
                        Na stronach GUS mozesz poczytac o ile mniej wydano pozwolen na budowe
                        w tym roku (i w 2 polowie zeszlego) w stosunku do lat 2005-2008.
                        Mniejsza ilosc pozwolen na budowe = mniej budow = mniejsza podaz.

No chyba, ze analiza czynnikow zewnetrznych pozwala wysnuc inne
                        wnioski :-)
                        • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:21
                          > 2. Artykul to NIE komentarz innego artykulu (tego z
                          Rzeczpospolitej).

Nie ? a skad te literki w tytule ?

"Rz": Mieszkania idą w górę. I to akcentuje "Rzeczpospolita".

Juz mowilem ze dyskusje sprowadzasz do absurdu.

> I to jest podstawa do dyskusji

Wiesz co jest podstawa do dyskusji ? Komentarz wypowiedzi ktora
                          rozpoczela, z tymze Twoj komentarz do tej jak i do drugiej mojej
                          wypowiedzi jest kompletnie z dupy wyjety.

Jesli chciales skomentowac cos zwiazanego z innym akapitem nie
                          rozumiem dlaczego podpinasz to pod moja wypowiedz ??

EOT z mojej strony.
                    • megasceptyk Ceny wrócą do optymalnego poziomu czyli spadną 50% 03.12.09, 11:20
                      tak jak w USA, Hiszpanii, Anglii, Iralndii
                      i innych krajach,
                      których scenariusz dokładnie powtarzamy.

Już jest o połowę taniej niż rok temu
                      i dwa razy więcej mieszkań na rynku
                      a rynek wtórny błyskawicznie rośnie.

Koniec wywoda naganiacze, naciągacze
                      i lichwiarskie banki ;P.

Barany się wyczerpały,
                      owczy pęd ciemnego luda
                      i sianie wśród polskiej rogacizny paniki
                      już nie napędzi cen to absurdalnych i idiotycznych poziomów.
                • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:41
                  Bardzo Cie prosze. Mniej emocji, wiecej myslenia, bo wyjdzie jak
                  z
                  tym, ze PO na podstawie raportow deweloperow ustala limity RNS.

A jeszcze jedno zbylut - nie stosuj sofizmatow rozszerzenia bo za
                  chwile poswiece czas i poszukam tego watku gdzie doskonale dales
                  wyraz braku czytania ze zrozumieniem co spowodowalo ze zostales
                  mowiac delikatnie splaszczony w dyskusji.
                  • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:51
                    > A jeszcze jedno zbylut - nie stosuj sofizmatow rozszerzenia bo za
                    > chwile poswiece czas i poszukam tego watku gdzie doskonale dales
                    > wyraz braku czytania ze zrozumieniem co spowodowalo ze zostales
                    > mowiac delikatnie splaszczony w dyskusji

Szukaj szukaj.
                    Twoja teza - PO (nie wiedziec czemu rzad, ale niech bedzie) posluguje
                    sie danymi dostarczanymi przez deweloperow po to by ustalac limity
                    doplat do RNS.
                    BTW. Co to znaczy byc - splaszczonym w dyskusji ?
                    • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:54
                      > Twoja teza - PO (nie wiedziec czemu rzad, ale niech bedzie)
                      posluguje
                      > sie danymi dostarczanymi przez deweloperow po to by ustalac limity
                      > doplat do RNS.

Czy ktos idiocie ma ochote wytlumaczyc jak sa ustalane limity
                      RnS ?:) Bo gosc ma problemy z czytaniem :D
                      • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:57
                        > Czy ktos idiocie ma ochote wytlumaczyc jak sa ustalane limity
                        > RnS ?:) Bo gosc ma problemy z czytaniem :D

Kto jest idiota ?
                        Jak ustalane sa ceny limitow RNS ?
                        Znajdz laskawie ten artykul, gdzie twierdziles ze ceny ustalane sa na
                        podstawie jakichs tajnych raportow developerow przez PO :-)
                        • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:05
                          > Znajdz laskawie ten artykul, gdzie twierdziles ze ceny ustalane sa
                          na
                          > podstawie jakichs tajnych raportow developerow przez PO :-)

Ja pisalem o tajnych raportach ??? Hehehe , rany facet na prawde
                          masz problem z rozumieniem tresci pisanej :DDDDD Geeeee... co za
                          Koles.
                          • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:15
                            Zaklinales sie, ze znajdziesz watek. Znajdz.
                            Posmiejemy sie razem.
                          • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:15
                            A wiec zbylut :

forum.gazeta.pl/forum/w,30,102539505,102555562,Re_krycha_duzo_wie.html

Czekam zwlaszcza na udowodnienie ze pisalem o "tajnych raportach".
                            Zwracam tez uwage na proponowany sposob liczenia limitow.

Zbylut - czekam na "tajne raporty" ...
                            • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:31
                              Wycinki Twoich wypowiedzi z watku, ktory zlinkowales :

"PO zamiast zlikwidowac ten program szkodliwy i niesprawiedliwy
                              spolecznie, po pierwsze podniosla limity do cen ktore sa kompletnie
                              nierealne i oparte na statystykach deweloperow a nie na prawdziwych
                              i rzetelnych wyliczeniach. "

Gdzie te statystyki deweloperow, na ktorych opierala sie PO podnoszac
                              limity ?
                              Poprosze o dane swiadczace o tym, ze Rzad (a nie PO) opierala sie na
                              statystykach deweloperow.

Oczywiscie NIE MA takich danych. Wiec a. albo sa tajne, b. albo to g.
                              prawda.
                              Nieprawdaz ?

Ale zalozmy przez chwile, ze PO (dalej nie kapuje dlaczego nie Rzad
                              ale niech bedzie) opiera sie na danych, ktore przesylaja developerzy.

Wytlumacz zatem, dlaczego doplaty ZMALALY ? Developerzy postanowili
                              sobie sami strzelic w noge ?
                              • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:37
                                Poprosze o dane swiadczace o tym, ze Rzad (a nie PO) opierala sie
                                na
                                statystykach deweloperow.

hyhy jakis Ty nierozwazny - sam sobie w kolano strzelasz.

Limity sa tworzone na podstawie danych GuS i przeliczane przez
                                mnoznik - dane GuS sa wyliczane na podsawie raportow SPOLEK
                                DEWELOPERSKICH

> Wytlumacz zatem, dlaczego doplaty ZMALALY ? Developerzy
                                postanowili
                                > sobie sami strzelic w noge ?

Jakis Ty glupi... :D Przeciez pisalem ze limitow nie mozna podnosic
                                jesli robocizna i materialy spadly po kiladziesiat procent. Czy Ty
                                nie czaisz prostych faktow ?

A teraz czekam na cytaty o podkreslam "tajnych raportach"
                                • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:53
                                  > dane GuS sa wyliczane na podsawie raportow SPOLEK
                                  > DEWELOPERSKICH

Moglbys podac skad informacja o zrodlach raportow GUS ?

> Przeciez pisalem ze limitow nie mozna podnosic
                                  > jesli robocizna i materialy spadly po kiladziesiat procent.

Gdybym to ja bym developerem i na podstawie moich danych ustalano mi
                                  ceny nigdy nie pokazalbym w raporcie spadku cen.
                                  • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:05
                                    > Gdybym to ja bym developerem i na podstawie moich danych
                                    ustalano mi ceny nigdy nie pokazalbym w raporcie spadku cen
                                    .

To swiadczy za przeproszeniem ze glupi jestes. Po raz ostatni pisze
                                    bo szkoda mi proda na Ciebie. Jesli robocizna i materialy spadly o
                                    kiladziesiat procent TO JAK mozesz wykazac w raportach brak spadku
                                    kosztow (nie cen bo to mala roznica) ???

Jeszcze jedna sprawa - w raportach pokazuja limity a nie ceny
                                    deweloperow.

Wez doczytaj bo zaczyna mnie nuzyc edukowanie kogos kto nie ma o tym
                                    pojecia jak sam pokazuje a jednoczesnie sie o to kloci
                                    • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:07
                                      Jeszcze jedna sprawa - w raportach pokazuja limity a nie ceny
                                      deweloperow.

errata : na podstawie raportow GUS wyznaczane sa limity a nie ceny
                                      • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:18
                                        > errata : na podstawie raportow GUS wyznaczane sa [b]limity a nie ceny

Yhy. A raporty GUS kierowanego przeciez przez PO opieraja sie na
                                        raportach deweloperow, ktorzy by sie uwiarygodnic pewno :-) obnizyli
                                        sobie w nich ceny i tym samym doplaty.
                                        Tak ?
                                        • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:26
                                          1) Ten watek dorzucam do swoich linkow jako dowod na KOMPLETNY brak
                                          rozumienia tresci pisanej.

2) Chcesz wiecej linkow przykladow wyjasnien ? Po cholere skoro
                                          trollu na kazdym kroku udowadniasz ze nie umiesz czytac i nie
                                          rozumiesz co sie pisze ? Dostaniesz dowod to za chwile postawisz
                                          nastepne pytanie i nastepne wymaganie a w innym watku manipulancko
                                          przekrecisz wypowiedz ?

Co jeszcze ? Moze kawy ? Plosiak, zrobisz ?
                                    • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:15
                                      Zbylut na koniec :

czekam caly czas na cytaty o "tajnych raportach" o ktorych
                                      rzekomo pisalem

Dopoki mi ich trollu nie podasz albo nie przeprosisz za klamstwa i
                                      manipulacje jakich sie dopuszczasz nie trace wiecej czasu na
                                      dyskusje z Toba.
                                      • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:25
                                        > czekam caly czas na cytaty o "tajnych raportach" o ktorych
                                        > rzekomo pisalem

Pisales o tym, ze PO opiera sie na raportach developerow.
                                        Na czym oparles ta teze ?
                                        Dzis piszesz, ze to GUS sie na takich raportach opiera.
                                        Gdzie dowody ?
                                        Jesli nie ma dowodow to znaczy sie raporty musza byc tajne. Innego
                                        wytlumaczenia nie widze.
                                        • libero72 Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:31
                                          Zbylut> Miłej lektury:
                                          www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_PBS_transakcje_kupna_sprzedazy_nieruch_2008.pdf

wirtualnyzbylut napisał:

> > czekam caly czas na cytaty o "tajnych raportach" o
                                          ktorych
                                          > > rzekomo pisalem
                                          >
                                          > Pisales o tym, ze PO opiera sie na raportach developerow.
                                          > Na czym oparles ta teze ?
                                          > Dzis piszesz, ze to GUS sie na takich raportach opiera.
                                          > Gdzie dowody ?
                                          > Jesli nie ma dowodow to znaczy sie raporty musza byc tajne. Innego
                                          > wytlumaczenia nie widze.
                                        • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:37
                                          > Gdzie dowody ?

Zenujacy idiota z argumentami na poziomie dziecka w piaskownicy.

pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_na_podstawie_braku_dowod%C3%B3w

Jaki dyskutant takie argumenty.

Nie trac wiecej mojego czasu
                                        • libero72 Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:37
                                          Plus zapraszam na stronę:
                                          form.stat.gov.pl/formularze/2009/index.htm
                                          i mam nadzieję że potrafisz przeczytać co kryje się za symbolami B-
                                          01, B-02, B-03... itd.

A moze nazbyt wile oczekuje???

wirtualnyzbylut napisał:

> > czekam caly czas na cytaty o "tajnych raportach" o
                                          ktorych
                                          > > rzekomo pisalem
                                          >
                                          > Pisales o tym, ze PO opiera sie na raportach developerow.
                                          > Na czym oparles ta teze ?
                                          > Dzis piszesz, ze to GUS sie na takich raportach opiera.
                                          > Gdzie dowody ?
                                    • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:16
                                      > Wez doczytaj bo zaczyna mnie nuzyc edukowanie kogos kto nie ma o tym
                                      > pojecia jak sam pokazuje a jednoczesnie sie o to kloci

Zanim sie znuzysz do konca, zechciej laskawie przedstawic dowody
                                      potwierdzajace teze o opieraniu sie danych GUS na raportach
                                      developerow.
                                      OK ?
                                      • libero72 Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:24
                                        Zbylut> Moze ja odpowiem skad dane ma GUS.

Podtawa prawna i obowiązek przkazywania danych wynika z ustawy o
                                        statystyce publicznej. Polecam
                                        lekturę :www.stat.gov.pl/bip/56_PLK_HTML.htm

A na pytanie czy dveloperzy kłamia w soich sprawozdaniach składanych
                                        do GUS? Może tak, może nie... Ale to ich zmartwienie jak nie
                                        przeczytali Rozdziału 8 Ustawy o statystyce publicznej.
                                      • mara571 Polecam lekture dyskusji o mieszaniu w miescie i 04.12.09, 10:47
                                        poza miastem.
                                        wyborcza.biz/biznes/1,101562,7322085,Mieszkanie_w_miescie_czy_mieszkanie_pod_miastem_.html
                                        Najlepsze jest zdanie
                                        "Łukasz Madej: Nikt nie buduje mieszkań po to, żeby je sprzedawać jak najtaniej.
                                        Deweloper rusza z dużym projektem kawałek od granicy miasta po to, by
                                        wygenerować jak najwyższą wartość tego miejsca."

Skoro twoj kolega jasno powiedzial o co chodzi daruj sobie twoje wpisy.
                                        Chyba, ci placa od wpisu...

• libero72 Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:06
                                Zbylut> W pierwszym odruchu miałem ochotę nazwać Ciebie w
                                specyficzny sposób ale po zastanowieniu stwierdziłem że odwalasz
                                kawał dobrej roboty. W sumie dyskusja z Tobą aczkolwiek irytująca
                                wymaga uzywania logicznych argumentów na które Ty odpowiesz z
                                poziomu " developera na swoim". Idealnie obrazujesz mentalność
                                devloperów, ich poziom wypowiedzi, oczekiwań...

I dzieki Tobie rzoumiem dlaczego firma redNET potrafi tak napisać o
                                sobie:

"Zespół redNet Consulting w swojej pracy wykorzystuje dane
                                pochodzące z systematycznie przeprowadzanych przez grupę badań
                                popytu podczas targów mieszkaniowych w głównych miastach Polski:
                                Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Katowicach
                                oraz Łodzi (edycje wiosenna i jesienna). Dzięki obszernej bazie
                                najbardziej aktualnych i wiarygodnych danych oraz doskonałej
                                znajomości rynku nieruchomości, redNet Consulting gwarantuje
                                inwestorom profesjonalne wsparcie na wszystkich etapach procesu
                                inwestycyjnego."

A temat osiedla Garnizon, firmy HOSSA i mitycznego budynku C powolę
                                sobie skomentować małym linkiem:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=4dc44646b77b73e4d4f7d26e888d83dd&t=399240&page=24

Miłego oglądania budynku C Zbylut, miłego....
                                • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:22
                                  > Miłego oglądania budynku C Zbylut, miłego....

Moze nie komentuj tylko napisz laskawie jak w budynku C kupic
                                  mieszkanie 4-pokojowe. Bylo takich w lipcu kilkanascie wolnych. We
                                  wrzesniu kumpel z pracy podpisal umowe, byly jeszcze 4. Dzis nie ma
                                  zadnego.
                                  W budynkach A i B tez nie ma nic sensownego...

BTW. Dzieki za linka. Czego mial on dowiesc ?
                                  • eustachy.s Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 14:48
                                    Zbylut, tu pada kilka niecenzuralnych słów, twierdzisz że nie słuchasz
                                    bezdomnych krzykaczy z forum, ale jednocześnie przegrałeś przez nich życie
                                    ponieważ nie możesz kupić wymarzonego mieszkania w budynku który jest jeszcze na
                                    etapie dziury w ziemi.
                                    Mam dla ciebie remedium na kłopoty po prostu weź duży rozbieg, a jakaś
                                    odpowiednio gruba ściana sama się znajdzie.
                        • monster_truck Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:08
                          Widzę że jak zwykle pojawili się zbylut i plosiak, forumowe trolle gotowe walczyć do upadłego żeby udowodnić fakty przekręcone przez dziennikarzy. Nauczcie się czytać ze zroumieniem, sięgnijcie po teksty źródłowe zamiast wierzyć w medialną papkę.
                          • wirtualnyzbylut Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:16
                            > Nauczcie si
                            > ę czytać ze zroumieniem, sięgnijcie po teksty źródłowe zamiast
                            wierzyć w medial
                            > ną papkę.

Alez ja sie na takie dane powoluje.
                            Masz je np. tutaj www.zbp.pl/site.php?s=MTMyNDg4Mjk=

Dane mowia o wzroscie ilosci udzielanych kredytow hipotecznych.
                            • steady_at_najx Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:26
                              Jak to ? Przeciez tego linku nie bylo w streszczeniu Gazety ? Jak
                              mozesz sie do niego odnosic ??????

buhahaha...

tak na koniec komedii - przeczytales RAPORT ??? czy tylko
                              STRESZCZENIE ? bo raport przeciez niewazny bo nie ma go w
                              streszczeniu ???
                            • steady_at_najx Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:29
                              >Dane mowia o wzroscie ilosci udzielanych kredytow hipotecznych

I jeszcze jedno tak na koniec zeby posmiac sie do konca....

Wzrost od tragicznego okresu to jest sukces ??? Czyli jesli sprzedaz
                              siadla a teraz sie ozywila minimalnie TO JEST SUKCES ?

I najwazniejsze : Czy ten wzrost w JAKIKOLWIEK sposob przesadza o
                              DALSZYM WZROSCIE ?? Nie zakladasz ze ZNOW MOZE SPADAC ? :D
                            • monster_truck Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:38
                              Przeczytaj raport. Nie ma w nim mowy o wzrostach cen mieszkań. Za w opinii eksperta ceny będą spadać (ostatnie zdanie raportu).

A danych dotyczących wolumenów kredytów chyba nawet nie ma. Nie chce mi się czytać po raz kolejny tego raportu.
                              • steady_at_najx Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:42
                                Ale to jest Zbylut

Czyta co chce czytac.

Jak RP pisala to mowi ze go nie interesuje bo nie ma tego w
                                streszczeniu, za chwile wrzuca inny link ktorego nie bylo w
                                streszczeniu ale ktory zawieral zdanie ktore bylo dla Zbyluta
                                ciekawe... co ciekawe nie czytal dolaczonego raportu ktore mowilo
                                juz co innego niz zbytlut oczekiwal - wiec ten raport sie juz nie
                                liczy......

Czujecie Kolesia ?:)))))
                              • wirtualnyzbylut Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:55
                                > Przeczytaj raport. Nie ma w nim mowy o wzrostach cen mieszkań. Za w
                                opinii eksp
                                > erta ceny będą spadać (ostatnie zdanie raportu).

Czytalem.
                                W raporcie mowa o wzroscie ilosci udzielanych kredytow hipotecznych
                                co swiadczy o wzroscie popytu.

Jezeli dostepne dane GUS mowiace o duzym spadku wydawanych pozwolen
                                na budowe sa prawdziwe oznacza to niestety spadek podazy.

Nie jestem ekonomista i nie szacuje "czynnikow zewnetrznych" :-) ale
                                na moj chlopski rozum jak rosnie popyta a spada podaz to ceny raczej
                                nie powinny spadac.
                                • monster_truck Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 12:22
                                  Popyt i podaż.

Podaż. Niedawno gazety rozpisywały się że mamy rekordową ilość mieszkań w obrocie. Rynek wtórny jest o wiele większy niż pierwotny i ciągle rośnie bo ludzie się boją spadków cen. Do tego GUS podaje że budownictwo indywidualne nadal jedzie pełną parą. Nie mówiąc o tym że GUS podawał spadek w okolicach 30% a nie 70%.

Popyt. ZBP podaje że popyt na kredyty jest wyższy ale chyba w porównaniu do poprzednich marnych miesięcy. Dodatkowo 1/3 udzielonych kredytów jest w ramach Dewelopera na Swoim. Limity będą spadać przez kilka miesięcy. Kredyty nadal nie są dostępne. Banki robią promocje, które w zamian za niższą marże czy prowizję karzą wykupować dodatkowe ubezpieczenie lub inne instrumenty. Rata pozostaje ta sam lub jest wyższa.

Jak dla mnie popytu nadal będzie niski a podaż jest coraz większa.

• eustachy.s Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 14:54
                                    Jak wiadomo limity w ramach RNS są liczone z opóźnieniem, czyli obecne wysokie
                                    limity są dla okresu kiedy deweloperzy mieli wysokie koszty ponieważ się z nimi
                                    nie liczyli bo znajdą się tacy którzy kupią. Obecnie limit RNS w Warszawie to
                                    prawie 7700, w styczniu ma spaść do 7100-7200 i będzie spadać co kwartał.
                                    Szukałem ostatnio mieszkania przy czym najważniejszym kryterium jest lokalizacja
                                    i niestety nie znalazłem nic ciekawego lub jeśli było ciekawe to zdecydowanie
                                    poza moim zasięgiem bo na mieszkanie musiałbym wydać 1 mln złotych, a za tę
                                    kwotę mam dom z działką pod miastem, samochód i darmowe paliwo przez kilka lat.
                          • steady_at_najx Re: Forumowe trolle atakują 03.12.09, 11:23
                            Nauczcie się czytać ze zroumieniem, sięgnijcie po teksty źródłowe
                            zamiast wierzyć w medialną papkę.

Monster, to nie dotrze - on zawsze bedzie sie upieral ze komentujemy
                            tylko to co skomentowala wyborcza a artykul jest niewazny. Dodatkowo
                            odpowie na moj post potokiem nie zwiazanym z moja wypowiedzia. :)
                • quebec4 Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:40
                  ^^ dzięki za link !

Ja nie wiem, ale zdaje się, że developerka jest w stanie głębokiej
                  depresji. Mają już zwidy. Powtażają jak mantra 'ceny muszą rosnąć'
                  tak, że widzą to już w każdym raporcie...

A w raporcie ZBP jest napisane, że 'ceny się stabilizują' oraz
                  że 'dalszy spadek cen ożywi rynek'...

Innymi słowy, bankowcy zauważyli, że free-fall zaczyna wyhamowywać,
                  że ceny spadają, i będą spadać, ale wolniej...
        • steady_at_najx Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:04
          Chlopie zrob sobie jakas mocna kawe bo bredzisz strasznie... :DD
          • plosiak Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 10:21
            Sam sobie kawę zrób, parzycielu :)
    • rejestr1 Tylko o 10%? 03.12.09, 09:00
      W pierwszej połowie 2007 nasi eksperci trochę optymistyczniejsze mieli wizje:

"W przełożeniu na konkretne miasta wzrost cen mieszkań w najbliższych latach
      powinien przedstawiać się w następujący sposób:

* Warszawa – 20% rocznie
      * Kraków – 10-20% rocznie
      * Wrocław – 10-20% rocznie
      * Poznań – w 2007 nawet do 50%, później 20% rocznie
      * Łódź – 25-35% w 2007, później 10-20% rocznie

Trend taki powinien utrzymać się przynajmniej do 2010 roku. Wzrost cen
      nieruchomości w pozostałych miastach (Trójmiasto, Katowice, Lublin, Kielce czy
      Bydgoszcz) również będzie znaczny, i dla każdego z nich może osiągnąć nawet
      kilkadziesiąt procent rocznie."
      • rejestr1 Re: Tylko o 10%? 03.12.09, 09:03
        Cały raport do poczytania na:
        www.egospodarka.pl/pliki/Raport-CEE-Property-Group-26marca2007.pdf
        • monster_truck Fajny raporcik 03.12.09, 11:13
          Najlepsza jest prognoza dla Warszawy:
          "Średnia cena na koniec 2007 powinna zatem wynieść w granicach 9000zł/m2, natomiast w roku 2010 powinna wynieść ok. 12.000 zł/m2. Osiągnięcie cen w Warszawie na tym poziomie wydaje się bardziej prawdopodobne, jako że już pod koniec roku 2006 w niektórych dzielnicach miasta ceny przkeraczały 15.000 zł/m2."
          Niezły kosmos.
    • turbo-liberal Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 09:05
      Skoro się sprzedają, to ceny wzrosną do poziomu, w którym przestaną się sprzedawać. I potem znowu lekko opadną.
      I taka sinusoida (o niezbyt dużej wartości międzyszczytowej) będzie już trwała w nieskończoność (w Polsce)
      • lava71 Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 09:07
        Póki co to się nie sprzedają ...
      • steady_at_najx Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 09:09
        I taka sinusoida (o niezbyt dużej wartości międzyszczytowej)
        będzie już trwała w nieskończoność (w Polsce)

Piekna teoria niestety lekko bzdurna bo oprocz "wydaje mie sie" nie
        zaklada zadnych innych zewnetrznych czynnikow.
        • rejestr1 Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 09:15
          Chociażby w niedalekiej przyszlości spadającej liczbie lidności w Polsce.
        • wirtualnyzbylut Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 09:51
          > Piekna teoria niestety lekko bzdurna bo oprocz "wydaje mie sie" nie
          > zaklada zadnych innych zewnetrznych czynnikow.

Zbij termometr.
          To sa dane na podstawie ilosci udzielanych kredytow hipotecznych.
          Jak myslisz, po co ludzie biora kredyt hipoteczny na zakup mieszkania ?
          Czekamy na kretynofila i jego "teorie" oparte na czynnikach
          zewnetrznych.
          • steady_at_najx Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 09:56
            >To sa dane na podstawie ilosci udzielanych kredytow hipotecznych

Zbylut wez ty sie chlopie nie kompromituj... o czym mowisz ?
            Czytales co wogole komentowalem ? Jakie dane ?
            • wirtualnyzbylut Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 10:07
              > Zbylut wez ty sie chlopie nie kompromituj... o czym mowisz ?
              > Czytales co wogole komentowalem ? Jakie dane ?

"Ostatnie transakcje pokazują, że spadek cen mieszkań wyhamował, a w
              kilku dużych miastach stawki zaczęły nawet rosnąć - wynika z danych
              Związku Banków Polskich. "

Poszukaj sobie raportu ZBP tutaj www.zbp.pl/site.php?
              s=MTMyNDg4Mjk=
              • steady_at_najx Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 10:32
                Jeszcze raz bo nie dociera :

Czytales CO KOMENTOWALEM ?

A teraz zastanow sie i odpowiedz.
              • br00net To ma być raport? 03.12.09, 11:20
                Czytaliście go?
                Gdzie są dane na podstawie ilu transakcji wyciągane są te średnie?
                Dlaczego dane o transakcjach dopiero teraz są ujawniane?

Dla mnie wnioski są łatwe - raport to manipulacja firmowana przez ZBP.
              • robinson7771 Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 04.12.09, 10:40
                A kto powiedzial ze banki mówia prawde, przeciez nie moga powiedziec ze wszystko
                leci w dol bo to one straca kase, udzielaly kredytów na 100..110% to przeciez
                wam baranom teraz powiedza ze tak idzie w góre, nic tylko kupowac, spekulacja w
                spekulacji zreszta wiekszosc tych banków to zachodnie banki i na zachodzie tak
                sie robi, w UK tez podaja ze ceny ciagle rosna, a zarazem to ze ludzie ciagle
                traca prace, ze gospodarka sie kurczy, ze maly biznes nie startuje, ze ludzie
                traca domy bo nie maja z czego splacac, ale ceny rosna. To o co tu k... chodzi
                bo to sie kupy nie trzyma.
      • monster_truck Re: Muszą rosnąć, nie ma innej możłiwości. 03.12.09, 11:18
        Bańka nieruchomościowa raczej nie jest typowym przejawem cyklu koniunkturalnego. A co do samego cyklu to mamy kilka ich rodzajów. Obstawiam że jesteśmy w fazie kryzysu i jeszcze przez kilka lat z niej nie wyjdziemy. Do tego dochodzi normalizacja po bańce nieruchomościowej.
    • kolaabb Rzepa schodzi na psy - tekścik niczym wielgo ! 03.12.09, 09:17
      Rzepa schodzi na psy - tekścik niczym wielgo ! Ten sam intelektualny
      bełkot cytowanych speców od oszukiwania. I to w Rzepie??????????
      Miejmy nadzieję że to jednorazowa sprzedajność tego powszechnie
      szanowanego tytułu.
      • megasceptyk Re: Rzepa schodzi na psy - tekścik niczym wielgo 03.12.09, 11:26
        Bogaci już zmądrzeli
        teraz trzeba do biedoty dotrzeć.
        Może tam się jeszcze paru wyłuska desperatów.
    • libero72 Akurat... 03.12.09, 09:24
      Ciekawy dlaczego tylko o 10%??? Moze od razu o 100%???

Ciekawe kto da sie nabrać na szuczkę marketingową typu podnieśmy
      ceny o x % na papierze a potem bedziemy dawać "jelonkowi" ekstra
      rabat aby uwierzył jacy to jesteśmy dobrze, wspaniali, jak nam
      zależy... i niech się baran cieszy ze kupił "apartament 40m.kw" za
      tak okazyjną cenę...

Po prostu odświeżona zagrywka z poprzedniej epoki. Nie wiem czy
      tym "specjalistom" i "expertom" współczuć czy tylko w d.... kopnąć.
      W każdym razie mogą powiedzieć swoim mocodawcą z branży
      developerskiej - " starali my sie, próbowali..."
      • bez_mapy Re: Akurat... 03.12.09, 10:27
        Pracuję w dziale sprzedaży w firmie deweloperskiej i wiem ze źródła,
        że mieszkania się ostatnio dobrze sprzedają (tak od czerwca). Kilka
        razy od tego czasu delikatnie podnieśliśmy ceny. Uruchamiamy też
        kolejne inwestycje, więc teorie o braku popytu to mit. Faktem jest,
        że klienci szukają najtańszych mieszkań - przychodząc do nas wogóle
        nie pytają np. z jakich materiałów budujejmy, w jakiej technoligii
        jest wentylacja, z czego są ścianki działowe, z czego okna itp.
        Liczy się tylko cenia... to spowoduje, że być może zaprzestaniemy
        budować z dobrych materiałów i tak jak konkurencja zaczniemy budować
        szmelc - byle jak najtaniej. No cóż, klient nasz pan.
        • steady_at_najx Re: Akurat... 03.12.09, 10:39
          > Pracuję w dziale sprzedaży w firmie deweloperskiej

To jestes wiarygodny ze hej...

>Uruchamiamy też
          > kolejne inwestycje,

To czemu w RP piszecie ze ceny wzrosna bo za rok zabraknie ?:)

To na tyle.
          • gugcia0 opowiem wam jak jest w Krakowie 03.12.09, 11:20
            w takiej Krowodrzy, przy ul. Wrocławskiej, w boomie chcieli po 8 tys
            zł za m2 w blokach z PRL, a do 12 tys w nowych, jak ktos tam za 10
            tys za m2 kupił w nowym to się chwalił jak tanio, bo jest "potecjał
            wzrostowy do 15 tys zl za m2".Od deweloperki to słyszał, w tym
            czasie dolar był po 2 zł to tak się ludzi pytałem czy 5000 dolarów
            za m2 to czy to nie jest drogo, ale zapewniali mnie,że Kraków i
            Krowodrza, ta zaraz obok Al. Słowackiego(czyli Wrocławska) ma
            ten "potencjał" na 7500 dolarów za m2.Dobra. Minęły 2 lata,na rogu
            owej Wrocławskiej i Al.Kijowskiej firma Budomat buduje nowy blok,
            cena:5900 zł za m2.Obok w Leopardzie i innych takich "ciekawych"
            miejscach z "potencjałem" ludzie chcą po 6 tys zł za m2 sprzedać i
            nie ma kto brać.Na każdym rogu w Krakowie gotowe bloki,osiedla,całe
            kwartały bloków,pusto,ciemno,na bramach
            napisy:sprzedamy,okazja,tanio,upust,garaż gratis,5950,5500, pod
            miastem 4950 zł za m2 i nie ma chetnych.A dalsze "apartamenta" już
            wykańczają, te zaczęte w boomie. Pod miastem to samo z cenami domów,
            za 400 tys bliźniak w Węgrzcach,120m2 plus garaż,nie ma
            chętnych,wolnostojące,duże po 100 do 150 tys zł na sztuce potaniały,
            a ludzie i tak się śmieją,bo materialy bud. i robota tak
            potaniały,że jak ktoś ma działkę to za 50% tego co w boomie teraz
            zbuduje.Młodzi bez pracy, zmywakowa emigracja z UK,IRE do domku
            wraca, bo jobs na zmywaku i na mopie brakuje.Stare, bogate wygi
            krakowskie,adwokaci i doktory, już dawno sobie chaty postawili.Kto
            ma kupować? Za co? Zgadzam się z lava,że ceny to mają "potencjał"
            ale do zjazdu, o kolejne 20 do 30%, przynajmniej taki mam feeling w
            Krakowie. Znajomy z USA ma mieszkanie przy Kaz. Wielkiego, z lat
            90,takie bloki "od Chmury"(deweloper), dał za to jak za woły, teraz
            chce do USA wracać, ceny prawie o połowę niższe jakby realnie ktoś
            kasę miał dać, w ogłoszeniach i w witrynach pośredników ceny są z
            kosmosu, w realu jest o 30 do 50% taniej niż w boomie, szczególnie
            mieszkania od 70 m2 w górę, na to już w ogóle nie ma klienta, te 120
            metrowe apartamenta z 2 garażami to za czapkę gruszek będą dawać,
            sądzę,że do 5 tys zł za m2 da się cenę zmniejszyć i to drogo, bo 120
            metrowy dom pod miastem to za 400 tys się proszą, te w/w
            Węgrzce.Takie są realia panowie,bajki zostawcie dzieciom,dobre?
        • mulok Re: Akurat... 03.12.09, 10:50
          bez_mapy napisała:

> Faktem jest,
          > że klienci szukają najtańszych mieszkań - przychodząc do nas wogóle
          > nie pytają np. z jakich materiałów budujejmy, w jakiej technoligii
          > jest wentylacja, z czego są ścianki działowe, z czego okna itp.
          > Liczy się tylko cenia... to spowoduje, że być może zaprzestaniemy
          > budować z dobrych materiałów i tak jak konkurencja zaczniemy budować

a kiedykolwiek budowaliście z "dobrych materiałów" :)
          poza tym ceny materiałów budowlanych spadły o co najmniej 30 % więc?
          • bez_mapy Re: Akurat... 03.12.09, 11:27
            Tak, budujemy z najlepszych materiałów. Starannie wykańczamy części
            wspólne (kamień naturalny, drewno, dużo szkła) i same mieszkania
            (systemy alarmowe, czyjki ppoż, stolarka drewniana, wysokość 2,7m,
            wentylacia grawitacyjna, instalacje kominkowe, drewno egzotyczne na
            tarasach itp). Ale klientów to nie interesuje - przychodzą i pytają:
            jakie macie najtańsze mieszkania?
            • luster Re: Akurat... 03.12.09, 11:51
              Jak już nam podajesz internalowe informacje to powiedz:

Jaki jest koszt budowy 1m2 (bez udziału ceny działki) budowanego porządnie (tak
              ja wy), a jaki budowany "tanio"?
            • eustachy.s Re: Akurat... 03.12.09, 15:06
              Możesz podać linka do jakiejś inwestycji? Lub jeśli nie możesz reklamować to
              podaj w bardziej zawoalowanej formie nazwę firmy, lub wyślij mi w mailu. Może
              się zainteresuję jeśli cena dużego mieszkania w mieście będzie niższa niż domu
              pod miastem.
    • ytzek.bloch "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:00
      Zdaniem gazety, ceny raczej nie rosłyby, gdyby deweloperzy
      ruszyli z budową nowych osiedli. Nie należy się tego jednak szybko
      spodziewać, jeśli banki nie będą finansować ich przedsięwzięć.

Ja bardzo przepraszam, deweloperzy nie będą budować? A przecież
      przedwczoraj z taką wielką pompą reklamowali nowe wielkie osiedle
      Dom Development i początek jego budowy? A jeszcze wcześniej mówili
      że mają wielkie zapasy ziemi i przystępują do budów.
      • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:05
        > A jeszcze wcześniej mówili
        > że mają wielkie zapasy ziemi i przystępują do budów

To ze maja wielkie zapasy ziemi =! ze zaczynaja budowac.
        Gdzie byl artykul, w ktorym sugerowano rozpoczecie budow na tych
        zapasach ziemi ?
        • monster_truck Miesiąc temu? 03.12.09, 11:21
          Całkiem niedawno gazety się rozpisywały że skruszeni deweloperzy ruszają z wielkimi inwestycjami. Pewnie nie czytałeś bo wolisz widzieć tylko to ci tobie pasuje.
        • monster_truck Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:31
          Trolu, nie widziałeś jeszcze niedawno artykułów gazetach gdzie skruszeni deweloperzy poinformowali o rozpoczęciu wielkich inwestycji. Wracaj do rzeczywistości naganiaczu.
        • rydzyk_fizyk Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:40
          Drogi Zbylucie,

Nie masz pewnie zbyt wiele czasu na czytanie próbując sprzedawać
          osiedle Garnizon, ale polecam nadrobienie zaległości:

wyborcza.biz/biznes/1,101562,7197975,Dom_Development__Kryzys_sie_konczy.html
          • rydzyk_fizyk Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 11:49
            i może jeszcze ten:

wyborcza.biz/biznes/1,101562,7263296,Mieszkaniowka_dzwiga_sie_z_kryzysu_.html
          • wirtualnyzbylut Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:00
            Tu sa DANE a nie "wydajemisiezemisiewydaje".

"Liczba wydanych pozwoleń w okresie styczeń-październik spadła o 24,2
            proc. Przed miesiącem spadek wynosił 23,2 proc., a przed dwoma 23,6
            proc. Możemy mówić o pewnej stabilizacji pod tym względem – dynamika
            wydawanych pozwoleń nie pozwala sądzić, by nowych inwestycji miało
            wkrótce przybywać. Liczba pozwoleń wydanych dla deweloperów spadła o
            39,8 proc., podczas gdy przed miesiącem spadek wynosił 38,4 proc. (a
            przed dwoma 38,2 proc.)."

http://www.nieruchomosci.egospodarka.pl/46844,Budowa-mieszkan-lekkie-
            ozywienie,1,79,1.html
            • slavko.matejovic Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:15
              Okej, ceny będą rosły a w Warszawie w 2010 średnia cena wyniesie
              10000 zł za metr na Białołęce. Zadowolony?
    • zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 [...] 03.12.09, 11:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • marek_tomek Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 12:59
        marektomek.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6OC6VgFSM4N
        • marek_tomek Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 13:01
          -dane o budowach dotyczą Warszawy
          -owszem to tylko kredyty w złotych - ale trend jest pokazany

- TAk pracuje u dewelopera:)
      • marek_tomek Re: "Rz": Mieszkania idą w górę 03.12.09, 13:07
        a czemu wykasowano mój post?
    • vanderer1oo development S.A Gant 03.12.09, 19:24
      hehe a to mail który dzisiaj dostałem
      Wyprzedaż mieszkań z rocznika 2009.

OFERTA MIESZKAŃ SIĘ KURCZY
      DEWELOPERZY NIE ROZPOCZYNAJĄ NOWYCH INWESTYCJI.
      CENY WZROSNĄ.
      TO NAJLEPSZY MOMENT NA ZAKUP MIESZKANIA.

TAKIE SĄ FAKTY.

TANIEJ NIE BĘDZIE
      • mara571 2009 a JWC jeszcze ma z 2008 04.12.09, 10:03
        w Katowicach Panewnikach i nawet wykonczone ponizej 5000zl/mkw.
        A i tak nikt nie kupuje...
    • robinson7771 "Rz": Mieszkania idą w górę 04.12.09, 10:32
      Zawsze mozna napisac pare takich artykulów i zarobic na spekulacji, ludzie
      generalnie nie maja kasy i boja sie brac kredyt w zwiazku z niepwnym jutrem.

Mam kolege ktory kupil dom, bo jak nie teraz to kiedy, a jeszcze na tym
      zarobi, i prawdopodobnie oglosi wkrotce bankructwo, w miejscowosci gdzie
      wczesniej mial prace teraz jej znalezc nie moze. Wczesniej myslal ze potrzyma
      troche i sprzeda za wiecej tak jak wielu ludzi.
    • dragon113 "Rz": Mieszkania idą w górę 08.12.09, 11:51
      Witam!
      Niedawno robiłem Biznes Plan na deweloperkę dla inwestorów z poza
      Warszawy i branży. Ich założenie było takie iż mają troche gotówki i
      chcieliby zarobić trochę więcej niż w banku, a przy tym mało
      ryzykując. Dlatego też poprosili kilka osób o przygotowanie Biznes
      Planów z kilku konkretnych dziedzin jak spożywka, deweloperka,
      budowa maszyn itp. Nie wiem jak w innych dziedzinach koledzy sobie
      poradzili ale z mojego biznes planu wynika iż w Warszawie jest pewna
      granica poniżej której ceny nie spadną, gdyż trzeba by dokładać do
      mieszkań a tego nikt nie zrobi. Po pierwsze barierą jest ziemia.
      Można ja kupić albo od deweloperów (ale oni kupili ją za wysoką cenę
      w czasach hossy i tanio nie sprzedadzą) albo od
      warszawskich "chłopków" co to z dziada pradziada odziedziczyli. Ale
      Ci widząc ceny z poprzednich lat wstrzymali sprzedaż ziemi i chcą
      średnio po 1000 zł. a nawet więcej za m2. Tak, tak pow. 1000 zł. i
      to na zadupiach typu Wawer, Białołęka. To pierwszy determinant ceny
      mieszkania. Drugi to koszty robocizny i materiałów. I tu mała
      niespodzianka. Ceny materiałów owszem spadły ale o 10 - 15%. Po
      drugie materiały strategiczne do budowy (beton, ocieplenia itp.) idą
      jak świeże bułeczki na min. Euro 2012 oraz na eksport. No może nie
      wszystkim ale tym znanym i renomowanym firmą to i owszem. Ceny
      projektów nadal oscylują w granicach 2-4% całosci inwestycji i tu
      się nic nie zmieniło. Suma sumarum średnia cena budowy 1 m2
      mieszkania W STANIE DEWELOPERSKIM w zalezności od solidności
      materiałów wacha się od 2350 - 2850 zł. netto! Z tym iż w cenie 2350
      to można postawić tanie TBS, bez wind i najtańsze materiały
      wykończeniowe. Cena ziemi to 1000 zł. do PUM + średnio 2650 zł.
      NETTO za wykonanie z materiałami za 1 m PUM to daje koszty średnio
      wykonania 3 650 zł. za PUM w Warszawie NETTO i to bez szaleństw pt.
      plac zabaw dla dzieci, park w pobliżu, przedszkole w pobliżu czy
      winda. Że o lokalizacji nie wspomnę bo pisze tu o TANICH
      DZIELNICACH. Do tego dochodzi jeszcze koszt chodników, miejsc
      parkingowych i wykończeń. Czyli jeszcze jakieś 150 zł. netto do 1 m.
      PUM Daje to cenę 3 800 NETTO za 1 m PUM. Czyli jakieś 4 100 brutto
      za 1 m. PUM. Licząc iż marża tak jak na zapchanych lokalami rynkach
      Zachodnich nieruchomości wynosi średnio 15 - 25%, wychodzi granica 4
      800 - 5 100 zł. za 1 m. PUM brutto poniżej której podczas
      najgorszego kryzysu cena nie zejdzie. I mówię tu o dziwnych
      dzielnicach typu : Bemowo (i to, to dalsze), Wawer czy Białołęka. Bo
      do lepszych dzielnic to trzeba z 1000 zł. dodać. To tyle moich
      prognoz nie patrząc w rynek wtórny i dostepność kredytów. Oczywiście
      jeśli na rynku wtórnym są tańsze mieszkania (a ich nie ma) to po
      prostu nowe nie będą powstawać poniżej tych cen o ktorych pisałem aż
      na rynku wtórnym mieszkania nie dojdą do tych cen (4800 - 5100 zł.
      za PUM).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka