goodwater 27.02.10, 08:04 Dom odnowiony ale po co się ubezpieczać, przecież tego nie widać, nie można się pochwalić sąsiadom...Tylko niech później nie proszą o kasę na remont... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasieczek5 Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 08:15 Czy ktoś może mnie poinformować gdzie mogę się ubezpieczyć od skutków działalności firm ubezpieczeniowych ?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 08:55 no dobra powiedz co ci znowu frustracie dziś nie wyszło. przed twoja głupotą nie można się ubezpieczyć, trzeba czytać te wypociny i ktoś mi za to zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
a.rd Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 12:10 Po co sie ubezpieczac. Przeciez premier z prezydentem przyjada na wyscigi i beda rozdawac pieniadze innych Polakow, zeby zebrac punkty za "dobre serduszko" polityka. Wiec po co sie ubezpieczac. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 09:32 stasieczek5 napisał: > Czy ktoś może mnie poinformować gdzie mogę się ubezpieczyć od skutków > działalności firm ubezpieczeniowych ?!?! Jeśli będziesz czytał warunki ubezpieczenia PRZED podpisaniem polisy to nie będziesz musiał. Ale jak to zwykle w tym kraju najpierw podpiszesz, a potem będziesz płakał, żeś idiota, to nikt takiego ryzyka nie ubezpieczy. Szare komórki... Odpowiedz Link Zgłoś
oskar146 Re: Powodzi nie ubezpieczamy 26.06.10, 22:17 kup polisę ochrony prawnej rodziny w DAS Odpowiedz Link Zgłoś
miszczu.pl Budujemy się bo piękne widoki 27.02.10, 08:20 bo nad samą wodą a później płacz i wyciąganie forsy od podatników Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: Budujemy się bo piękne widoki 27.02.10, 09:10 Miasta niestety rozbudowuja się bez konsultacji z geologami, przez co wiele budynków powstaje w miejscach, które nie powinny być zabudowane. Nie można się dziwić towarzystwom ubezpieczeniowym, że nie chcą takich dziwolągów ubezpieczać. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Budujemy się bo piękne widoki 27.02.10, 10:57 miszczu.pl napisał: > bo nad samą wodą a później płacz i wyciąganie forsy od podatników Jak będzie większa powódź w rejonie, to Pan Premier przyjedzie i kasę da. PO co płacić ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
oservattoreromano Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 08:24 Rzeczywistość tego kraju przypomina parodię filmu "Ptaki" Alfreda Hitchcock'a (może ktoś widział? - nad zakochaną parę , siedzącą na ławce, nadleciało koszmarnie wielkie stado ptaków i osrało ją okrutnie). Niby horror, a gówienko-tragedia. I to właśnie jest oczywista oczywistość. PS Cieszę się, że mam wreszcie okazję wyjaśnić Polakom znaczenie słynnego zwrotu tego malutkiego facecika:) Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 08:49 U nich można ubezpieczyć tylko okna przed obsraniem przez muchy Odpowiedz Link Zgłoś
0gslawek Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 08:49 Chcesz mieszkac blisko wody, stawiaj dom na palach. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 09:23 Wstrzymanie sprzedaż polis ubezpieczających przed powodzią powinno być uznane za przestępstwo. Co innego podniesienie składki na to ubezpieczenie. Firmy ubezpieczeniowe powinny kalkulować ryzyko i wyliczać odpowiednie, opłacalne dla siebie składki. Uprzytomni to społeczeństwu że państwo musi kierować pieniądze tam gdzie są potrzebne a nie na różne fundacje, stowarzyszenia czy inne organizacje ekoterrorystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 09:34 Ocknij sie czlowieku. Umowa ubezpieczeniowa jest umowa cywilno-prawna i jako taka nie ma charakteru przymusowego tzn. zadna ze stron nie moze drugiej do niczego przymuszac. Poza tym firmy ubezpieczeniowe prowadza dzialalnosc biznesowa, a nie charytatywna, wiec Twoja wypowiedz traci mocna ciezka komuna. A ze taka postawa nie jest polskim wymyslem niech swiadczy fakt, ze niemieckie firmy ubezpieczeniowe rowniez od lat odmawiaja takich swiadczen w dolinie Renu, ktora jest przykladem hydro-dewstacji i zalanie niektorych terenow sa corocznie pewne jak Boze NArodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Dołączam się do Killgrilli! 27.02.10, 10:45 Niech się dramatem ludzi zalanych przejmą ci urzędnicy, co KILKADZIESIĄT lat już pozwalają na budowanie się na terenach zalewowych i na polderach. W 1997 roku sensacją nazwano wieść, że ładnych kilka dzielnic mieszkaniowych Wrocławia pobudowano wbrew prawu na polderze zalewowym ! Głód mieszkań głodem mieszkań, ale kto ryzykował, ten zgarnia pulę... Kilka ładnych miesięcy temu miałem reportażyk, chyba w lokalnej Wyborczej, o opowieści jakiegoś sołtysa, że nad Odrą u niego, na łąkach zalewowych [o czym nie wspomniał reporterowi], ma najatrakcyjniejsze i TANIE działki pod budowę domów, wręcz okazja! Ludzie! Ubezpieczyciele mają swoje mapy, swoich ekspertów i swój rozum [finansowy]! My, ich składkowcy, też nie chcemy płacić na naiwniaka, co to chciał mieć lustro wody widziane balkonu, a nie chciał mieć tej wody w salonie.... *** Artykuł jednostronny, redakcjo, populizm ma swe granice! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 09:38 2berber napisał: > Wstrzymanie sprzedaż polis ubezpieczających przed > powodzią powinno być uznane za przestępstwo. Jasne, zbudowałes dom na terenie zalewowym, idzie wiosna i roztopy i chcesz wtedy się ubezpieczyć?? Ubezpieczenie jest od zdarzeń przyszłych, niepewnych. > Co innego podniesienie składki na to ubezpieczenie. > Firmy ubezpieczeniowe powinny kalkulować ryzyko > i wyliczać odpowiednie, opłacalne dla siebie składki. Tak też robią. Mogą na przykłąd poprosić o składkę równą wartości domu. Bo jak jest pewność że zaleje? > Uprzytomni to społeczeństwu że państwo musi kierować > pieniądze tam gdzie są potrzebne a nie na różne > fundacje, stowarzyszenia czy inne organizacje > ekoterrorystyczne. Obywatel ma sam kierować się swoim własnym rozumem. A nie płakać, że biedny i nieszczęśliwy. Jakby się ubezpieczył miesiąc temu, to nie byłoby problemów. Zaczynają się teraz, bo roztopy. Jak ktoś ma na dom, to i powinien mieć na ubezpieczenie. Nie wiem jak gdzieś indziej, ale u mnie (lubelskie) ubezpieczenie "żywiołowe" kosztuje poniżej 1 promilla sumy ubezpieczenia, czyli od domu za 200 tys 200 zł rocznie. Policz. to 17 zł miesięcznie. Nie jest to chyba jakiś szczególny wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
amkkmp Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 10:05 Przestępstwem? Ja bym to nazwał rozsądkiem - ubezpieczenie od zdarzenia praktycznie pewnego (w sensie tego czy i kiedy zaistnieje) nie ma sensu - bo składka ubezpieczeniowa musiałaby być wyższa do wartości ubezpieczanego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 11:10 amkkmp napisał: > Przestępstwem? Ja bym to nazwał rozsądkiem - ubezpieczenie > od zdarzenia praktycznie pewnego (w sensie tego czy i kiedy > zaistnieje) Ok przyjmuję do wiadomości odmowy ubezpiecznia nie można nazwać przestępstwem. Oczywiście to absurd :-( , szkoda. Jeżeli jednak istnieją egzekwowane ubezpieczenia obowiązkowe to umowy powinny działać w obie strony. Jeżeli muszę się ubezpieczyć to ubezpieczyciel powinien mieć obowiązek ubezpieczenia. Absolutnie nie dotykam tematu opłacalności. Logiczne że firma ubezpieczeniowa musi kalkulować. Wyznaczenie wysokich stawek ubezpieczeniowych może sprzyjać racjonalności decyzji np w sprawie budowy domów na terenach bezpiecznych. Odpowiedni urząd nie wyda decyzji o pozwoleniu na budowę na terenie zalewanym gdyż ubezpieczyciel wyegzekwuje od urzędu wypłacone odszkodowanie. To tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kubok Mają rację 27.02.10, 09:24 To tak jakby ktoś chciał ubezpieczyć się przed pożarem, bo płonie kamienica obok......Trzeba było myśleć jesienią o ubezpieczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek To od czego te bandyckie firmy są? 27.02.10, 09:28 Od ubezpieczania wyłącznie tego, z czego potem można się wykręcić? Odpowiedz Link Zgłoś
synecek Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 09:33 W czasie suszy beda ubezpieczac od powodzi (-_-) Odpowiedz Link Zgłoś
cza_cha_7 Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 10:01 ... przecież działalność firm ubezpieczeniowych polega na rachunku prawdopodobieństwa. Tam gdzie jest pewnik wydarzeń, na które mają wydać kasę - odszkodowanie, ubezpieczyciele umów nie podpisują bo jest to sprzeczne z mechanizmem działania ich biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 10:51 W zamian będą ubezpieczać od uderzenia meteorytem,tak się roluje obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 11:02 nie dziwię się, za późno. Woda podchodzi pod próg to dopiero wtedy chcą się ubezpieczać? Choc ubezpieczalnia powinna sprzedać im polisę, ale za odpowiednio wysoką cenę Odpowiedz Link Zgłoś
wioocha To właśnie oszczędność Polaka. 27.02.10, 11:12 Trzeba było myśleć rok, pół roku temu. Nie dziwię się ubezpieczycielom, choć nie mam o nich dobrego zdania ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: To właśnie oszczędność Polaka. 27.02.10, 11:30 wioocha napisał: > Trzeba było myśleć rok, pół roku temu. > Nie dziwię się ubezpieczycielom, choć nie mam > o nich dobrego zdania ani trochę. Nie bierzesz pod uwagę różnorodności zdarzeń. Ludzie (dzisiaj bardzo starzy) budowali domy do lat 90 na podstawie pozwoleń a odstępstwa były zagrożone karą (chyba nawet więzienia). Od tego czasu Państwo nie dbało o infrastrukturę, zabezpieczenia przeciwpowodziowe itp itd. W normalnym państwie zalanie domu powstałe w wyniku zaniedbań państwa skutkowało by odszkodowaniem. W Polsce jest inaczej co udowadniają orzeczenia ze Strasburga (choć w trochę innych sprawach) Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: To właśnie oszczędność Polaka. 27.02.10, 14:59 Dlaczego tak uparcie mieszasz do ubezpieczeń państwo? Do społecznych prosze bardzo, ale majatkowych? Skoro piszesz o normalnym swiecie, to widac nie znasz go. Sprawdz sobie podany przeze mnie przyklad doliny Renu. I koniecznie zrozum go. Nawet tak opiekuńcze panstwo jak Niemcy nie pozwalaja sobie na utrzymywanie ludzi nierotropnych. Pomimo tego, ze wybetonowanie koryta Renu to walsnie robota panstwa niemieckiego. JEsli zas nie lubisz Niemcow poszukaj informacji o brytyjskich domach na kifach, ktore ulegna zniszczeniu a nie moga byc ubezpieczane. Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: To właśnie oszczędność Polaka. 27.02.10, 17:28 killgrill napisała: > Dlaczego tak uparcie mieszasz do ubezpieczeń państwo? > Do społecznych prosze bardzo, ale majatkowych? Mieszam państwo do ubezpieczeń bo samo państwo ale i rzeczywistość do tego zmusza. Prosty przykład ubezpieczenie OC (nie tylko samochodów). Jednak to jest mniej istotne. Istotniejszy jest przykład wymieniony przez jednego z przedpiśców. Wrocław - budowa osiedli na terenach zalewowych. Wiem, budowano to za PRL-u - ale to nie zwalnia państwa od odpowiedzialności nie tylko za szkody wynikłe w wyniku powodzi. Państwo zaniedbało budowę zbiorników retencyjnych na Odrze, czy naprawdę za to zaniedbanie ma płacić emeryt na jakimś osiedlu Wrocławia mieszkający na parterze? Wydaje się też, że państwo jednak ma coś wspólnego z bezpieczeństwem a więc i z ubezpieczaniem obywateli. Może nie umiem do końca tego uzasadnić, ale ja stary człowiek jestem i jak płacę państwu podatki to przecież nie na popisy polityków. Ubepieczenia domu to nie jest wielki koszt, można podnieść ubezpieczenie ale państwo nie może likwidować zbiorników retencyjnych bo ludzie są ubezpieczeni! Odpowiedz Link Zgłoś
hoacyn Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 12:48 Co to ma współnego z 78 - letnim Sikhem z głownej strony gazety? Odpowiedz Link Zgłoś
niebudzmnie Re: Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 13:21 prawdopodobnie 78-letni Sikh stwierdził na spotkaniu z brytyjskimi nazistami, że on powodzi w Polsce nie ubezpiecza;) Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 78-letni Sikh :] 27.02.10, 13:26 Jeden z największych portali w kraju nie potrafi nawet poprawnie przyporządkować odnośników... OMG. Odpowiedz Link Zgłoś
madzianda Re: 78-letni Sikh :] 27.02.10, 14:38 Przerażona i zażenowana funkcjonowaniem portalu Gazeta.pl, postanawiam wspomóc wszystkich tych czytelników, którzy dali się zwieść nagłówkowi ,,78-letni Sikh u brytyjskich rasistow'', tędy, drodzy czytelnicy, tędy: wyborcza.pl/1,75477,7604715,Sikh_u_brytyjskich_rasistow.html Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
sprawazlewa Nareszcie ktoś pomyślał 27.02.10, 16:10 Może inwestorzy i mieszkańcy zaczną myśleć gdzie budują i co muszą zrobić sami, żeby mieszkać bezpiecznie, a nie bezmyślnie budować na terenach zalewaowych, osuwiskach i w innych "ciekawych" miejscach a później domagać się pomocy od gminy, rządu, prezydenta i całego świata. Ludzie! Nikt nie zwolni Was od myślenia. Liczcie tylko na siebie a nie oczekujcie cudów, bo cudów nie ma, jak rzeka ma wylac - wyleje! Odpowiedz Link Zgłoś
funky_piter Powodzi nie ubezpieczamy 27.02.10, 16:57 widze ze wiele przedstawicieli handlowych i agentow ubezpieczeniowych sie tu wypowiada. niech lepiej zamilkna, bo nie sa obiektywni. tez uwazam, ze powinno to byc w jakis sposob regulowane. nie moze byc tak, ze czlowiek sie ubezpiecza, ale odszkodowanie moze dostac tylko w sytuacji kiedy nie ma zadnego zagrozenia. a do tego te praktyki sie z grubsza sprowadzaja. i niech nikt mi nie mowi, ze to sa zwykle rynkowe reguly, bo jesli by tak bylo nie bylibysmy zmuszani roznymi ustawami do placenia co miesiac grubych tysiecy zlotych na rozne skladki ubezpieczniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wielbicielnaruto a co za idiota się buduje na terenach zalewowych? 28.02.10, 17:05 Takim to gumiaki i ponton gratis. Odpowiedz Link Zgłoś