Dodaj do ulubionych

Pieniądze z UE: Jedni nie dostają dotacji, inni...

29.03.10, 09:29
I po co pisac takie długie artykuły? Przecież wystaczy napisac, że
urzędy państwowe trzymają środki unijne na oprocentowanych kontach.
Im dłużej tam leżą, tym wieksze potem premie dla urzędników wyższego
szczebelka, rad nadzorczych i prezesów. Cała tajemnica.
Obserwuj wątek
    • ulanzalasem Pieniądze z UE: Jedni nie dostają dotacji, inni... 04.04.10, 19:32
      Jak się zna odpowiednich ludzi to kasa jest szybko - czyli tak jak zwykle ;)
    • pawelitokaczorowski Pieniądze z UE: Jedni nie dostają dotacji, inni... 04.04.10, 19:52
      Moje dwa wnioski zostały odrzucone, ponieważ komisja konkursowa w
      Kielcach samowolnie zmieniła kwalifikację wynagrodzenia kierownika
      projektu z kategorii Wynagrodzenia na kat. "Koszty ogólne". Komisja
      postąpiła w ten sposób niezgodnie z podstawą prawną całego
      działania, które kwalifikuje wszelkie wynagrodzenia pracowników do
      kategorii wynagrodzenia. Ale tak komisja zdecydowała i z tego
      jednego jedynego powodu oba wnioski na w sumie 1.7 miliona zostały
      odrzucone. A procedura odwoławcza trwa już 5-ty miesiąc. Życzcie mi
      wytrwałości w walce o dotację.
      • nomina Urzędy naruszają prawo przy dotacjach 04.04.10, 20:30
        A konkursy organizowane są tak, by pieniądze były dla swoich. Oto:

W województwie dolnośląskim z Kapitału Ludzkiego, programy 6.1.1, 7.2.1, 8.1.1

a) dotacje mogą otrzymać tylko firmy, które wykażą za zeszły rok/jeden z trzech poprzednich przychód w wysokości dwukrotności najwyższego kosztu/sumy rocznych (rok wybierany wedle widzimisię urzędnika) kosztów w projekcie (zależy od konkursu). Jeśli zatem przy projekcie o wartości ok. 500.000 zł firma ma 1.000.000 przychodu i 999.999,99 zł kosztów - spełnia wymóg, ale firma, która nie ma tego miliona za ubiegły rok, za to - jak moja - gwarantowała projekt polisą o wartości prawie miliona złotych (ok. 120% wartości projektu) - została odrzucona z powodów formalnych. Co więcej - podmioty finansów publicznych nie muszą spełniać tego kryterium, więc nie chodzi o faktyczne zabezpieczenie projektu. A przy projektach, które nie są nabiciem szkoleniowego biznesu szkoleniami typu "Word przepustką do kariery", tylko dają realne (finansowe i techniczne) wsparcie poszkoleniowe, lwią część kosztów generuje właśnie to wsparcie...

b) konkursy dyskryminują osoby niepełnosprawne prowadzące działalność gospodarczą - dokumenty przygotowane są tak, że osoba z uszkodzonym wzrokiem nie ma możliwości się z nimi zapoznać. Kuriozum stanowi podręcznik równych szans, zedytowany jasnoszarą czcionką na białym tle i wąską interlinią (szkoda, że nie białą czcionką na białym tle, byłoby jeszcze "dowcipniej"). Na skargę dyrektorka instytucji odpowiada "pomyślimy o tym w przyszłym roku". Wspaniała wiadomość! W tym sobie jeszcze podyskryminujemy...

c) Według wytycznych wspomnianych w pp. a nowe podmioty (tegoroczne) zamiast zeszłorocznych obrotów mają podać bilans otwarcia - tak głosi dokumentacja konkursowa. Oficjalnie i ma to moc prawną. Nieoficjalnie instytucja pośrednicząca informuje, że nowe podmioty, które - siłą rzeczy - nie podadzą tego zeszłorocznego obrotu zostaną a priori odrzucone. To już podpada pod prokuraturę...

d) Wymogiem sine qua non przyznania dotacji jest... realizowanie takiego projektu (tj. z takiego konkursu, za unijną dotację) już wcześniej. Czyli dostają ci, którzy już brali. To kolejna dyskryminacja nowych podmiotów oraz kolesiostwo. W zasadzie można było wprost napisać, że dotacja we Wrocławiu jest dla krewnych i znajomych królika... byłoby uczciwiej.

Przedmówcy życzę wytrwałości i trzymam kciuki. Ja zawiadomiłam NIK, UOKiK, złożyłam protest w Urzędzie Marszałkowskim oraz za pośrednictwem europosłanki zasiadającej w unijnej komisji zajmującej się dotacjami - złożyłam skargę do UE, ale co to da, jeśli pieniądze zostaną rozdane...?
    • josif47 Pieniądze z UE: Jedni nie dostają dotacji, inni... 04.04.10, 21:32
      urzednicy musza odpowiadac tez i finansowo....jakis ulamek procenta....to na pewno sprawe przyspieszy....
      • framberg Re: Pieniądze z UE: Jedni nie dostają dotacji, in 04.04.10, 22:30
        Urzędników można byłoby wystrzelać.
        • przemoaj5 oszukani przez parp 05.04.10, 10:47
          Wcale się nie zgodzę, że opóźnienia w wypłatach są sporadyczne. To norma. 10
          marca uczestniczyłem w konferencji i okazało się ze tylko jedna osoba otrzymała
          pieniądze ...... bo wniosek o płatność złożyła w 2008 roku. Moja sytuacja jest
          taka że złożyłem 3 wnioski i płatność i 0 zł. 25 marca miałem kontrole z PARP,
          efekt: nie było żadnych nieprawidłowości poza duperelami np:
          "Dla potwierdzenia realizacji projektu w zakresie tworzenia i wdrażania e-usługi
          Beneficjent prześle na adres pawel_jedlinski@parp.gov.pl korespondencję
          e-mail’ową prowadzoną pomiędzy Panem Krzysztofem Anczurowskim z firmy Mitoda Sp.
          z o.o. i Beneficjentem. "
          mitoda: firma wyłoniona droga przetargu do stworzenia systemu.

i jak nie zdenerwować się.
          Dlatego firma masowo popierają inicjatywne :oszukani przez parp
          Sam na stronie www mam link powyższej inicjatywy

www.ogrodidom.eu/artykul/96,Oszukani-przez-PARP.html

Przemysław jakubowski
    • nikodem_73 Pieniądze z UE: Jedni nie dostają dotacji, inni... 04.04.10, 23:49
      A sznurka do snopowiązałek jeszcze nie brakuje?
    • przemoaj5 Absurdy urzędnicze 05.04.10, 10:59
      Dlaczego nie są wypłacane pieniądze ?

odpowiedz jest prosta :
      Jeden z beneficjentów musiał napisać oświadczenia, które zamieszczam.
      Oświadczenie było tak zabawne, że nie powstrzymałem się wrzucić go na swoją
      stronę www .
      www.ogrodidom.eu/artykul/91,Humor.html
      Przemysław jakubowski
    • przemoaj5 otwarty list do premiera TUSKA 05.04.10, 11:11
      oszukaniprzezparp.pl/?p=109

akcje wspiera: www.ogrodidom.eu
      przemysław jakubowski
    • nieue PARP zalega mi pomimo umowy 100 000 PLN od miesiąc 05.04.10, 13:17
      PARP zalega mi pomimo umowy 100 000 PLN od miesiąca - Gamoni naliczę swoimi
      metodami bo ja za nich kar placił nie będę.

Wałek na 113 MLN z kampanią matematyka to sprawa dla prokuratury...
      • przemoaj5 Re: PARP zalega mi pomimo umowy 100 000 PLN od mi 05.04.10, 13:36
        mi wisza 160.000 zł

ale to nic..... są już pierwsze nakazy zapłaty

FUNDACJA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI AKADEMICKIEJ WWW.FPA.ORG.PL ZAJĘŁA SIE TYM TEZ ,
        dostali nakaz zapłaty.....

pewnie umrą z przerażenia

a jaki jest wałek z matematyka ?

pozdrawiam

• wietke no to macie pecha jedzcie nad jeziorko sobie 05.04.10, 13:35
      trzeba było samemu basen zbudować a jak nie stać to fontanne -ja też mogę
      wziąść kredyt w banku bo babcia mi będzie spłacała -ale babcia kopła w
      kalendarz i mam kłopoty bo ide gibać na 2 latka a wy to sobie w koszty
      wpiszecie-a tak na marginesie to nadal do unii nie mamy zaufania
      • przemoaj5 człowieku, można komuś życie zmarnować 05.04.10, 13:41
        ja mam pożyczkę na ponad 200 tys zł .
        I DOM DAŁEM POD ZASTAW.