1zorro-bis 03.04.10, 16:44 sardynki? Mylalem, ze tak sie nazywaja granaty... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meriva3744 Sardynki ze Strefy Gazy 03.04.10, 18:21 Sardynki czy granaty to jest prawie to samo. Ciekawsze jest czy ci rybacy w ostatnich wyborach wybrali Hamas z powodu którego cierpią teraz taką szczelną blokadę. Hamas deklaruje i prowadzi politykę pełnej negacji Izraela a na potwierdzenie tego od czasu do czasu wystrzeliwuje na teren sąsiada swoje domowej roboty rakiety. Taka polityka jest absolutnie bez żadnych perspektyw i o tym powinni mieszkańcy Gazy sobie dobrze uprzytomnmić. Gdyby Izrael miałby być zmieciony do morza zgodnie z życzeniem Hamasu to z pewnością byłoby to razem z rejonem Gazy i większą częścią okolicznego rejonu. Kłaniają się byłe propozycje z Camp David rozstrzygnięcia tego problemu palestyńsko-żydowskiego nie przyjęte przez Arafata. Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire Kraina która 04.04.10, 12:46 mogłaby byc oazą turystyczną między Izraelem a Egiptem... Kraina, która mogłaby zarobić krocie na handlu... Mogłaby byc drugim Libanem... Wolała zostać Strefą Gazy i myśli że ktokolwiek się tym zainteresuje poza okazjonalnymi artykułami... ha, ha, ha!Zamiast wysyłać rakiety może lepiej pójść bliżej... po rozum do głowy. No tak, ale fanatycy religijni, czy to katoliccy czy muzułmańscy nie maja rozumu. Będą was tak długo trzymać w izolacji, dopóki nie zmądrzejecie... czyli macie przes...rane bambusy! Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: zapomniałeś o żydowskich fanatykach religijny 04.04.10, 13:38 Tak ,ale oni nie rzadza Izraelem. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek Nie chodzi o to by zlapac kroliczka 04.04.10, 13:51 Nie chodzi o to by zlapac kroliczka, ale by go gonic, bo wtedy mozna napchac sobie kieszenie, jak Arafat. On trzymal sznurki w Palestynie, a jego zona korzystala z pieniedzy "pomoc dla palestyny" w Paryzu. To dlatego umieral-nie umieral przez tydzien - by przelac pieniadze z jego kont, zanim nie zostana zablokowane w chwili smierci przez prawo spadkowe. Obecni leaderzy sa mniej widoczni, rozproszeni i w konurencji z soba, ale chodzi o to samo.. Taaak, wysylajcie pieniadze do Palestyny, ... Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_jerozolimski Re: Nie chodzi o to by zlapac kroliczka 04.04.10, 14:07 Arafat to byla szuja, ale ci ludzie tam sa bezbronni, im gorzej dla Gazanczykow, tym lepiej dla Hamasu izrael.org.il/terroryzm/182-hamas-wezwa-do-bojkotu-wyborow-samorzdowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo Re: Yebana hitlerowska judeorzesza. 02.01.11, 17:29 to fakt, ciężko opisać co Izraelczycy tam wyprawiają dokument o bestialstwie Izraelczyków: czasnapiwo.blogspot.com/2010/12/okupacja-strefy-gazy.html Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire I nie latają po świecie 04.04.10, 14:20 z bombami pod ubraniem. Słyszałeś o jakiejś żydowskiej organizacji terrostycznej podkładającej bomby w metrze lub samolotach? A możesz mi wytłumaczyć dlaczego podczas demonstracji w Londynie popierającej tzw "słuszne" żądania palestyńczyków aresztowano setki demolujacych sklepy demonstrantów, a podczas demonstracji popierającej Izrael nie wyrządzono żadnych szkód i nikogo nie aresztowano? Ci ludzie są z innej bajki, trzeba ich izolować aby ich choroba nie rozlała się na cały świat! Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: I nie latają po świecie 04.04.10, 15:55 > z bombami pod ubraniem. Słyszałeś o jakiejś żydowskiej organizacji > terrostycznej Irgun, Hagana, I"D"F - to D w skrocie to dla zartu. > podkładającej bomby w metrze lub samolotach? A A czy tylko podkladanie bomb w metrach i w samolotach to terroryzm? Czy strzelanie z czolgow do dzieci to nie terroryzm? Czy strzelanie do lodek rybackich to nie terroryzm? Czy uzywanie bialego fosforu to nie terroryzm? Wiem ze zaraz kilku idiotow przypnie mi latke antysemity, a kilku innych idiotow mnie poprze, bo sa antysemitami i wydawac im sie bedzie, ze ja tez nim jestem. Coz, takie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: I nie latają po świecie 04.04.10, 16:15 poszliwpisdu napisał: > > z bombami pod ubraniem. Słyszałeś o jakiejś żydowskiej organizacji > > terrostycznej > > Irgun, Hagana, I"D"F - to D w skrocie to dla zartu. > > > podkładającej bomby w metrze lub samolotach? A > > A czy tylko podkladanie bomb w metrach i w samolotach to terroryzm? > Czy strzelanie z czolgow do dzieci to nie terroryzm? Czy strzelanie do lodek > rybackich to nie terroryzm? Czy uzywanie bialego fosforu to nie terroryzm? > Wiem ze zaraz kilku idiotow przypnie mi latke antysemity, a kilku innych idioto > w > mnie poprze, bo sa antysemitami i wydawac im sie bedzie, ze ja tez nim jestem. > Coz, takie zycie. Umowmy sie ,ze nie jestes antysemita. umowmy sie ,ze Palestynczycy przestana uzywac jakiejkolwiek przemocy to Izrael odpowie tym samym. A cala reszta jak w Twoim niku. Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: I nie latają po świecie 04.04.10, 18:27 > Umowmy sie ,ze nie jestes antysemita. Ja sie nie musze umawiac, bo nie jestem. Zwisa mi, czy ktos jest Zydem, Arabem, Rosjaninem, Eskimosem itp. > umowmy sie ,ze Palestynczycy przestana uzywac jakiejkolwiek przemocy to > Izrael odpowie tym samym. 1. Mam na to bardzo maly wplyw. Praktycznie zaden. Wiec "nie ze mna te umowy..." 2. Watpie, zeby tak sie stalo. Dopoki po jednej i po drugiej stronie rzadza fanatycy religijni (oczywiscie oficjalnie to laiccy demokraci...), to bedzie przemoc. Dopoki jednym jalmuzne daje USA, a drugim Arabia Saudyjska, to nie zaprzestana walk. > A cala reszta jak w Twoim niku. poszliwpisdu - ? Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo Re: I nie latają po świecie 02.01.11, 17:32 To Shoot an Elephant - dokument o bestialstwie Izraelczyków Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Kraina z która postapiono jak z Libanem.... 04.04.10, 14:15 <>Strefa Gazy byla drugim Libanem,zbombardowano ja podobnie jak Liban... <>Izraelscy syjonisci dobrze pilnuja ,zeby przypadkiem nie mieli konkurencji w regionie,zalatwili Irak,teraz jest wielkie aj-waj na Iran,ktory w coraz bardziej prawdopodobnym sojuszu z Turcja moze im zagrozic.... Odpowiadasz na: northyorkshire napisała: > mogłaby byc oazą turystyczną między Izraelem a Egiptem... Kraina, która > mogłaby zarobić krocie na handlu... Mogłaby byc drugim Libanem... > Wolała zostać Strefą Gazy i myśli że ktokolwiek się tym zainteresuje > poza okazjonalnymi artykułami... ha, ha, ha!Zamiast wysyłać rakiety > może lepiej pójść bliżej... po rozum do głowy. No tak, ale fanatycy > religijni, czy to katoliccy czy muzułmańscy nie maja rozumu. > Będą was tak długo trzymać w izolacji, dopóki nie zmądrzejecie... czyli > macie przes...rane bambusy! ------------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire Nie masz racji Przyjacielu 04.04.10, 14:27 Byłem w Izraelu wielokrotnie, jeżeli na Twoje miasto spadałyby rakiety, chciałbyś aby Państwo Ciebie chroniło i zrobiło z tym pożądek. Czy jako, np. mieszkaniec Katowic chiałbys aby z Sosnowca Ciebie i Twoją rodzinę bezkarnie ostrzeliwali? Chyba nie, prawda! Jest tam wiele miesca na interes turystyczny i na handel. Izrael na tym nie ucierpi, Egipt tez. Wprost przeciwnie. Spokojna Gaza, to spokój w interesach. Ale muszą to jeszcze zrozumieć mieszkańcy Gazy, którzy wybrali Hamas w wyborach. Woda sodowa kontra zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 A jak myslisz Przyjacielu,czy... 04.04.10, 14:37 ...slabszy ma duzo do powiedzenia w sporze z silniejszym... <>A kto jest strona slabsza,a kto silniejsza w konflikcie Palestyna - Izrael to wiadome.... Odpowiadasz na: northyorkshire napisała: > Byłem w Izraelu wielokrotnie, jeżeli na Twoje miasto spadałyby rakiety, > chciałbyś aby Państwo Ciebie chroniło i zrobiło z tym pożądek. Czy > jako, np. mieszkaniec Katowic chiałbys aby z Sosnowca Ciebie i Twoją > rodzinę bezkarnie ostrzeliwali? Chyba nie, prawda! > Jest tam wiele miesca na interes turystyczny i na handel. Izrael na tym > nie ucierpi, Egipt tez. Wprost przeciwnie. Spokojna Gaza, to spokój w > interesach. Ale muszą to jeszcze zrozumieć mieszkańcy Gazy, którzy > wybrali Hamas w wyborach. Woda sodowa kontra zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Nie masz racji Przyjacielu 04.04.10, 14:54 Zalozmy, ze jestem Palestynczykiem, mieszkam w Gazie. Nie mam wsrod rodziny Zydow, wiec nie moge kombinowac z obywatelstwem izraelskim, ani z wyjazdem do Izraela. Egipt tez mnie nie chce. Nie glosowalem na Hamas, nie mieszam sie w polityke. Jestem rybakiem, ktoremu nie wolno lowic w strefach wybranych dla narodu wybranego. W zwiazku, ze tamci kradna ryby i kaza swoim wojskom niszczyc lodki nie mam srodkow do zycia. Co radzisz mi zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Pożądek 04.04.10, 16:25 Pożądek ? Człowieku - jeśli chodzi o ortografię, to jesteś zachamowany... "Czy jako, np. mieszkaniec Katowic chiałbys aby z Sosnowca Ciebie i Twoją rodzinę bezkarnie ostrzeliwali? Chyba nie, prawda!" Konflikt w Iraelu świadczy iż bezkarnie można strzelać, bombardować w drugą stronę, "z Katowic Sosnowiec" - czyli strefę Gazy. Wczoraj na Religia TV był film dokumentalny kręcony w pociągu w Izraelu. Palestynka mówiąca iż marzy, by wreszcie był pokój. Jej rówieśnica izraelska w mundurze wojskowym, mówiąca iż nigdy nie będzie pokoju, że Palestyńczyków nienawidzi - i jaką ma frajdę gdy może im to okazać gdy ma służbę na punktach kontrolnych. Jakiś rosyjski Żyd przekonujący iż Palestyńczyków trzeba przepędzić, bo za każdego Palestyńczyka który zginie, zabijają 100 Żydów. Statystyka się zgadza, lecz to stu zabitych Palestyńczyków przypada na jedną żydowską ofiarę... Artykuł próbował pokazać, jak ofiarami konfliktu stają się zwykli ludzie. A wyobraźmy sobie, co by się stało, gdyby straż palestyńska choćby strzały ostrzegawcze w powietrze oddała, gdy izraelskie kutry pod brzeg Gazy by podpłynęły... Tam toczy się nie tylko wojna zbrojna ale i ekonomiczna - utrudnia się rybakom połowy, rolnikom odcina wodę, robotnicy są wyrzucani z pracy za spóźnienia, bo np. trzy godziny na przejściu granicznym leżeli twarzami w piachu pod lufami izraelskimi. To budzi wściekłość i intifady. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Kraina z która postapiono jak z Libanem.... 04.04.10, 14:27 Za kilkanascie lat codziennych ostrzeliwan Izraela przez hizbollah, Izrael odpowiedzial tym samym.Hizbollah dostal nauczke,wojna sie skonczyla i jest spokoj.Wystarczy siedziec cicho to nikt cie nie ruszy, dzis Nasralla dobrze o tym wie.Hamas przestanie ostrzeliwac Izrael rakietami to nie padnie ani jeden strzal ze strony Izraela,jest to takie proste ,ze az niepojete dla niektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire A i jeszcze jedno, o czym zapomniałem 04.04.10, 14:30 W Libanie oprócz ugrupowań islamskich głównie mieszali chrześcijanie sponsorowani przez... Sam sobie dopowiedz kto ich wspierał finansowo i duchowo. Izrael wybrał tylko mniejsze zło... Odpowiedz Link Zgłoś
pioro111 Re: Kraina która 05.04.10, 11:31 A co z fanatykami Izraelskimi? Tych nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Myslisz ze Izraelczycy sa tu bez zadnej winy??? 04.04.10, 14:07 <>Ale co oczekiwac od "osobnika" dla ktorego "Sardynki czy granaty to jest prawie to samo"...:-)))))) Odpowiadasz na: meriva3744 napisał: > Sardynki czy granaty to jest prawie to samo. Ciekawsze jest czy ci > rybacy w ostatnich wyborach wybrali Hamas z powodu którego cierpią > teraz taką szczelną blokadę. Hamas deklaruje i prowadzi politykę > pełnej negacji Izraela a na potwierdzenie tego od czasu do czasu > wystrzeliwuje na teren sąsiada swoje domowej roboty rakiety. Taka > polityka jest absolutnie bez żadnych perspektyw i o tym powinni > mieszkańcy Gazy sobie dobrze uprzytomnmić. Gdyby Izrael miałby być > zmieciony do morza zgodnie z życzeniem Hamasu to z pewnością byłoby > to razem z rejonem Gazy i większą częścią okolicznego rejonu. > Kłaniają się byłe propozycje z Camp David rozstrzygnięcia tego > problemu palestyńsko-żydowskiego nie przyjęte przez Arafata. ---------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
haansa Re: Myslisz ze Izraelczycy sa tu bez zadnej winy? 04.04.10, 14:30 > Pytanie:dlaczego mam sie bardziej obawiac atomowego > Iranu, od atomowego Pakistanu? Istnieje duze prawdopodowienstwo , ze przy okazji nastepnego zamuchu dowie sie o tym ludnosc krajow nie bedacych celami atakow terrorystycznych. Nam sie ta wiedza juz na niewiele przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo Izrael wspiera Hamas żeby mieć pretekst do zbrodni 02.01.11, 17:37 To Shoot an Elephant - dokument o bestialstwie Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Sardynki ze Strefy Gazy 03.04.10, 18:40 Jak przestana przemycac bron i uzywac lodzie jako pulapki wybuchowe to beda lowic sardynki bez przeszkod i nikt im nie bedzie przeszkadzal. Odpowiedz Link Zgłoś
voozek Re: Sardynki ze Strefy Gazy 03.04.10, 21:13 ehh, jakie pułapki, na morzu kilka mil od czegokolwiek mam tam kupla, rakiety hamasu i izraela lataja nad głowami, hamasu spadaja gdzie popadnie, biedni ludie, trzeba im współczuć i pomóc problem rozwiązać. jak? trudno powiedzieć... żyli tam o tysiącleci muzułmanie, żydzi i chrześcijanie dogadywali sie i żyli razem do czasu powstania idotycznego państwa Izrael stworzonego w 48 roku przez brytjczjków. tam nie chodzi o problemy religijne, bo muzułmanie, żydzi i chrzescijanie tolerowali i tolerują się tylko chodzi o pier..ną politykę Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 03.04.10, 23:31 No jezeli masz tam kupla to nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
meriva3744 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 11:14 Jak masz tam "kupla" to powiedz mu, że Izrael nie powstał w wyniku decyzji Anglików ale na podstawie postanowienia ONZ, które podzieliło dotychczasową Palestynę (mandat Wielkiej Brytanii) na dwie części. Państwo Paletsyńskie i Izrael. Arabowie nie zgodzili się z tym postanowieniem i zaatakowali Izrael. I tak powstał problem palestyńsko-żydowski. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 12:58 Arabów nikt nie pytał o zgodę na podział Palestyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonagownie Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 13:49 Nikt nie pytał. Sami się wepchali ponad ustalenia. Mało to było incydentów z przeładowanymi statkami pełnymi żydów? Coś mi się widzi, gdyby zamiast Anglików postawić tam ówczesny Izrael, to ci żydzi wracali by wpław nago tam skąd przypłynęli.. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 14:14 kontonagownie napisał: > Nikt nie pytał. Sami się wepchali ponad ustalenia. Mało to było > incydentów z przeładowanymi statkami pełnymi żydów? Coś mi się > widzi, gdyby zamiast Anglików postawić tam ówczesny Izrael, to ci > żydzi wracali by wpław nago tam skąd przypłynęli.. Falszywe wnioski wyciagasz .Zydzi osiedlali sie w Izraelu z wlasnej ,nie przymuszonej woli ,przyjezdzaja rowniez i teraz.Nie wszyscy Izraelczycy mieszkaja w Izraelu,ale jest to niewielki procent. Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 14:58 Stosuja takie same metody, jakie stosowali wobec nich Brytyjczycy. Nie wpuszczaja na teren Izraela ludzi. Tylko ze teraz zmienily sie narodowosci. Tamci nie wpuszczali Zydow, ci nie wpuszczaja Palestynczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:08 poszliwpisdu napisał: > Stosuja takie same metody, jakie stosowali wobec nich Brytyjczycy. Nie > wpuszczaja na teren Izraela ludzi. Tylko ze teraz zmienily sie narodowosci. > Tamci nie wpuszczali Zydow, ci nie wpuszczaja Palestynczykow. W Izraelu mieszkaja obywatele Izraela w tym 20% to Arabowie.Nie bedacy obywatelami maja ograniczony okres pobytu,ale przebywaja na terenie Izraela [wizy ,turysci],przepisy izraelskie nie odbiegaja od podobnych w panstwach demokratycznych. > Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:25 Skoro Izrael okupuje te ziemie, to ma psi obowiazek dbania o mieszkancow tego terytorium. Skoro chce ziemie, to chce tez tych ludzi. Ciekawe jest ze od 6 lat mieszkam w demokratycznym kraju. Zgodnie z przepisami, bez wizy, nie jako turysta i nie jestem obywatelem tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:57 poszliwpisdu napisał: > Skoro Izrael okupuje te ziemie, to ma psi obowiazek dbania o mieszkancow tego > terytorium. Skoro chce ziemie, to chce tez tych ludzi. Jakie ziemie okupuje Izrael,ze musi zadbac o ich mieszkancow?. > Ciekawe jest ze od 6 lat mieszkam w demokratycznym kraju. Zgodnie z przepisami, > bez wizy, nie jako turysta i nie jestem obywatelem tego kraju. Oczywiscie w Izraelu tez mieszkaja ludzie bez obywatelstwa izraelskiego nawet dluzej niz 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 18:23 > Jakie ziemie okupuje Izrael,ze musi zadbac o ich mieszkancow?. Zachodni Brzeg, Strefa Gazy. Oczywiscie wycofali wojska ladowe z tej drugiej, ale dopoki maja kontrole nad przestrzenia powietrzna, wodami terytorialnymi, oraz dopoki sa dokonywane ataki nie mozna mowic o zaprzestaniu okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo Re: Sardynki ze Strefy Gazy 02.01.11, 17:33 To Shoot an Elephant - dokument o Strefie Gazy Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 14:15 Przecież gdyby nie ich osadnictwo w Palestynie, nie byłoby potrzeby robić podziału. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 14:35 krwawy_krolik napisał: > Przecież gdyby nie ich osadnictwo w Palestynie, nie byłoby potrzeby robić podzi > ału. Gdyby nie bylo Zydow nigdy nie powstalo by panstwo palestynskie.Dopiero po 67 r.zaczeto mowic o p.palestynskim,i Palestynczykach jako narodzie.Dla Arabow izraelskich pojecie Palestynczyk jest zupelnie obce. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:25 Jakie to ma znaczenie? Jak dana społeczność nie jest uznawana za naród, to można się po niej przejechać? Taka wizja powstania państwa Izrael, wg której naród żydowski osiedlił się na pustyni wśród jakiegoś bezkształtnego dzikiego motłochu, który potem zaczął się burzyć i nie okazał wdzięczności za dar cywilizacji przywieziony przez Żydów i Brytyjczyków z Europy, to XX-wieczny kolonializm. Izrael jest w pewnym sensie państwem kolonialnym, tak jak RPA. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 16:07 krwawy_krolik napisał: > Jakie to ma znaczenie? Jak dana społeczność nie jest uznawana za naród, to możn > a się po niej przejechać? W najblizszej przyszlosci powstanie panstwo palestynskie i bedzie rzadzic sie swoimi prawami,z nadzieja,ze beda to prawa demokratyczne. > > Taka wizja powstania państwa Izrael, wg której naród żydowski osiedlił się na p > ustyni wśród jakiegoś bezkształtnego dzikiego motłochu, który potem zaczął się > burzyć i nie okazał wdzięczności za dar cywilizacji przywieziony przez Żydów i > Brytyjczyków z Europy, to XX-wieczny kolonializm. Izrael jest w pewnym sensie p > aństwem kolonialnym, tak jak RPA. Narod zydowski wrocil na swoja ziemie z ktorej zostal wypedzony przez rzymian i stworzyl swoje panstwo. W obrebie Izraela zyje 1,4mln Arabow ktorzy sa obywatelami Izraela,na Z.B i Gazie powstanie panstwo palestynskie i problem podzialu ziemi zostanie rozwiazany. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 16:53 > Narod zydowski wrocil na swoja ziemie z ktorej zostal wypedzony przez > rzymian A co z narodem filistyńskim, który wypędzony został przez Żydów z ziemi Kanaan? ;-) W obrebie Izraela zyje 1,4mln Arabow > ktorzy sa obywatelami Izraela,na Z.B i Gazie powstanie panstwo > palestynskie i problem podzialu ziemi zostanie rozwiazany. Ale ci ludzie muszą mieć z czego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 19:12 Zeby miec z czego zyc trzeba pracowac,uczyc sie i korzystac z madrej pomocy innych, rowniez Izrael nie bedzie szczedzil pomocy bo im bogatszy sasiad tym lepiej.Warunek to pokoj i do roboty!. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 21:41 Na razie blokuje im drogi i strzela do rybaków. Daruj sobie tę apologię. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 23:37 Na razie probuja atakow na Izraelczykow i przemycaja bron daruj sobie ten placz. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 13:00 Wierzysz w odpowiedzialność zbiorową? That's soo Milosevic. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 13:27 Na lotnisku w Izraelu jest szansa 1/1mln ze bedzie terrorysta jednak wszyscy bez wyjatku musza byc sprawdzeni,zeby wyeliminowac ryzyko. 90% Palestynczykow chce normalnie zyc i zarabiac na zycie ale wszyscy musza dostosowac sie do przepisow[chociaz moga byc uciazliwe],zeby zmniejszyc ryzyko terroryzmu.Kiedy bedzie panstwo palestynskie Palestynczycy beda musieli sami zadbac o bezpieczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 14:46 "chociaż mogą być uciążliwe" Jak ładnie określiłeś odbieranie im możliwości zarobku. Powiedz mi też, jakież to konieczne przepisy sankcjonują strzelanie do palestyńskich karetek pogotowia ratunkowego? Btw, przepisy przestały usprawiedliwiać łamanie praw człowieka już za czasów Trybunału Norymberskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 17:45 Jeszcze 10 lat temu codziennie do Izraela przyjezdzalo 200 tys.z Z.B i Gazy do pracy, ale zaczely sie wybuchy samobojcze i trzeba bylo zamknac granice.Odpowiedzialny za to jest hamas ,za rybakow tez. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy_krolik Re: Sardynki ze Strefy Gazy 06.04.10, 01:06 I tak kółko przemocy się zamyka, każdy uważa, że ten drugi jest winien. Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo Re: Sardynki ze Strefy Gazy 02.01.11, 17:33 winien jest ten, kto morduje niewinne dzieci w imię wyższych celów To Shoot an Elephant - dokument o bestialstwie Izraelczyków Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 19:53 > Narod zydowski wrocil na swoja ziemie z ktorej zostal wypedzony przez Nie bylo zadnych wypedzen. Podaj mi przyklad jednej pracy naukowej na ten temat. Potomkami tamtych Zydow sa w wiekszosci Palestynczycy. Oczywiscie za powiedzenie tego glosno w tamtych rejonach to 2 kule w leb - od Zydow i od Palestynczykow. W tym sa bardzo zgodni, ale historii nie oszukaja. > rzymian i stworzyl swoje panstwo. W obrebie Izraela zyje 1,4mln Arabow Ktorzy sa traktowani jako obywatele 2. kategorii. Np. kontrole na lotniskach, sluzba w lotnictwie wojskowym, wywiadzie. > ktorzy sa obywatelami Izraela,na Z.B i Gazie powstanie panstwo > palestynskie i problem podzialu ziemi zostanie rozwiazany. W jakich granicach? Z 1947 roku (wg ONZ), czy z 1967 roku? Czy moze Izrael okroi najlepsze ziemie, wschodnia Jerozolime i da ochlapy tym drugim? Oczywiscie tylko czysci rasowo beda mogli zyc po izraelskiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 20:27 poszliwpisdu napisał: > > Narod zydowski wrocil na swoja ziemie z ktorej zostal wypedzony przez > > Nie bylo zadnych wypedzen. Podaj mi przyklad jednej pracy naukowej na ten temat > . > Potomkami tamtych Zydow sa w wiekszosci Palestynczycy. Oczywiscie za powiedzeni > e > tego glosno w tamtych rejonach to 2 kule w leb - od Zydow i od Palestynczykow. > W > tym sa bardzo zgodni, ale historii nie oszukaja. Wypedzenie z Izraela Zydow to prawda historyczna uznana przez" normalnych" historykow ,nam wystarczy wikipedia. > > > rzymian i stworzyl swoje panstwo. W obrebie Izraela zyje 1,4mln Arabow > > Ktorzy sa traktowani jako obywatele 2. kategorii. Np. kontrole na lotniskach, > sluzba w lotnictwie wojskowym, wywiadzie. Na"Ben Gurion' przechodze ta sama kontrole co Arab izraelski.Arabowie izraelscy nie maja obowiazku sluzyc w wojsku i korzystaja z tego[beduini sluza chociaz nie musza],druzowie sluza obowiazkowo i sa wsrod nich generalowie ,sa tez w wywiadzie. > > > ktorzy sa obywatelami Izraela,na Z.B i Gazie powstanie panstwo > > palestynskie i problem podzialu ziemi zostanie rozwiazany. > > W jakich granicach? Z 1947 roku (wg ONZ), czy z 1967 roku? Czy moze Izrael okro > i > najlepsze ziemie, wschodnia Jerozolime i da ochlapy tym drugim? Oczywiscie tylk > o W granicach z 67r. > czysci rasowo beda mogli zyc po izraelskiej stronie. Czysci rasowo? zartujesz! w Izraelu mieszka 30% obywateli nie Zydow,czego nie bylo nawet w przedwojennej Polsce.A dzis Polska jest czysta rasowo jak nigdy! pogratulowac?. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 22:02 muledet.3 napisał: > A kto pytal Zydow?. To znaczy, że syjoniści chcieli tylko ograć w bierki? Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 12:55 voozek napisał: żyli razem do czasu powstania idotycznego państwa Izrael --------------------------- Idiotyczne państwo to tam ma dopiero powstać, w dwóch idiotycznych kawałkach, dla idiotów zwanych Palestyńczykami... Odpowiedz Link Zgłoś
poszliwpisdu Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:01 Czyli wg ciebie powinno powstac jedno - polaczone panstwo palestynskie... A co z idiotami (nazywasz jednych idiotami to badz konsekwentny) ktorzy teraz mieszkaja na pasie ktory wg ciebie mialby laczyc Strefe Gazy i Zachodni Brzeg? Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire Sorrki voozek, 04.04.10, 12:58 pisząc to byłeś/aś pijany/a czy masz tylko interdyscyplinarne problemy z ortografią i artykułowaniem mysli... No dobra, .....przesadzam, zaraz tam myśli! Odpowiedz Link Zgłoś
adclient Tak wygląda wojna 04.04.10, 13:09 wątpię. Ludzie nie są dobrzy z natury, nawet jeśli są żydami. A jak jest wojna to się szuka wszystkich sposobów. Izrael wojnę wygrał, a teraz zostało mu tylko wykończyć psychicznie i materialnie resztki palestyńczyków. Musi to robić powoli żeby mu ONZ nie przeszkadzało za bardzo. A Hamas na 99% jest wspierany przez Izrael właśnie - jako pretekst do prowadzenia wojny. Tak to już jest . . . . taka metoda prowadzenia wojny . . . . Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo bestialstwo Izraela w 2-godzinnymi filmie 02.01.11, 17:34 To Shoot an Elephant - dokument o bestialstwie Izraelczyków w Strefie Gazy Odpowiedz Link Zgłoś
solarv Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 13:13 muledet.3 napisał: > Jak przestana przemycac bron i uzywac lodzie jako pulapki wybuchowe to > beda lowic sardynki bez przeszkod i nikt im nie bedzie przeszkadzal. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Mariusz Zawadzki napisal felieton liturgiczny 04.04.10, 08:20 na temat, gdzie lewacy widza budowe Nowego Izraela.Ateistyczne lewactwo zydowskie pragnie wybudowac Nowy Izrael i Swiatynie na ziemiach otrzymanych w ramach rekompensaty za Holokaust dokonany przez Slowian.Polska, Ukraina, Bialorus powinny odkroic po kawalku pogranicza i oddac to na potrzeby budowy Nowego Panstwa.Bezwyznaniowego, z Pieniadzem, uzyskiwanym w wygodnym procesie zarzadu dusz jako jedyna obowoiazujaca ideologia.A takiego w... jak Polska cala drogi panie Zawadzki. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.anna.majewska Do polskich rybaków nikt nie strzela. 04.04.10, 09:01 Zdecydowane działania, przeprowadzone w latach 40-tych, zabezpieczyła Europę od losy Strefy Gazy. pl.wikipedia.org/wiki/Ernst_vom_Rath Większe akcje Irgunu: 1 listopada 1945 roku - Irgun i Lehi zaatakowały stację kolejową w Lod. 27 grudnia 1945 roku - Irgun i Lehi przeprowadziły zamach terrorystyczny na budynki brytyjskiego wywiadu w Jerozolimie i Jaffie. 22 lipca 1946 roku - zamach terrorystyczny na Hotel Króla Dawida (Hotel King David), w którym mieściło się dowództwo brytyjskich wojsk w Palestynie. Pomimo telefonicznych ostrzeżeń, hotelu nie ewakuowano. Zginęło 91 osób, 45 zostało rannych. 1 marca 1947 roku - zamach terrorystyczny na brytyjski klub oficerski w Jerozolimie. 27 kwietnia 1947 roku - powieszenie na rozkaz Begina dwóch porwanych żołnierzy brytyjskich. 9 kwietnia 1948 roku - dokonana wspólnie z Lehi, lecz w ramach Hagany masakra arabskiej wsi Deir Jassin. Zginęły 254 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
muledet.3 Re: Do polskich rybaków nikt nie strzela. 04.04.10, 09:22 Bardzo slusznie!.Akcje Irgun przeprowadzone w latach 40-tych zabezpieczyly Europe i pozwolily polskim rybakom spokojnie lowic ryby,mimo,ze nie przemycali broni.Logika godna polskiego narodowca. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas28 [...] 04.04.10, 12:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonagownie Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 13:45 Jeśli już koniecznie chcesz brać udział w dyskusji "mecenasie", to naucz się pisać po polsku i bez błędów. Chociaż bardzo w to wątpię, by cię obchodziło co się dzieje w Palestynie. Mi się bardzo nie podoba polityka Izraela, ale nie mam zamiaru podszywać się pod niby-syjonistę i pisać w takim stylu jak ty. Pamiętam opowieści dziadka, który z armią Andersa stacjonował m.in. w Palestynie. Było to wtedy spokojne miejsce. Przynajmniej w porównaniu z tym co dzieje się tam teraz - nie było tam terroru. Terror to broń słabych - ale tak naprawdę, jak ci biedni Palestyńczycy mają walczyć z okupantem, który posiada bron atomową? My jako Polacy nie powinniśmy ignorować tego co tam się dzieje. To samo działo się u nas ponad 50 lat temu. Gdyby nie to, że Hitler sobie zapragnął podbić całą Europę, my moglibyśmy być ówczesnymi Palestyńczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Izrael broni Europe przed islamizacja.Chrzescijan! 04.04.10, 13:18 Tragedie palestynczykow trudno zrozumiec zyjac w Warszawie czy w Berlinie.Miliony Euro tam wpynely z Europy,z Polski,Niemiec ale w wielu przypadkach zostaly przez klany arabskie,na wlasne konta przekazane a korupcja tam nie zna granic.Zamiast inwestowac w oswiate,wykszalcenie inwestuje sie w bron,zdajac sobie sprawe ze Izrael ma bron atomowa. Kto na tym traci?Dzieci palestynskie,przeciw ktorym wystepuja politycy rzadacy Palestynczykami.Atakami samobojczymi nic nie zdzialaja.Za to pokolenia wykszalconych Palestynczykow sa fantastyczna perspektywa.To zrozumial rzad Iranu,ktory grozi Europie. Ale z kolei ma strach przed Rosja. Zdrowych wesolych swiat.Swietny reportaz.Gratulacje dla gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gtv Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 13:21 Zamiast rzeczowej dyskusji na forum gazety. pl mamy kilku polskojezycznych półgłówków, opłacanych przez wydział propagandy w Jerozolimie. Te stękajace ćwoki nie odpowiadaja na potwarze pod adresem żydowskiego państwa, za co biorą kasę, ale wypisuja prowokacyjne bzdziny mobilizujące jedynie antysemitów. Odpowiedz Link Zgłoś
palikotek Faszyzm to lamanie prawa ..w imie prawa 04.04.10, 13:33 hitleryzm i obecny zydowski apartheid laczy rasizm i totalne cyniczne zaklamanie(majace ukryc faktyczny cel, ktorym jest bezprawne zydowskie osadnictwo) Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 [...] 04.04.10, 13:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacab Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 14:17 najpierw mowi, ograniczyli nam do 3 mil aby nie przemycac broni, nie wierzcie w to, a za chwile z rozrzewnieniem, jak bylo 12 mil to byly czasy, przemycalismy nawet waznych terrorystow umykajacych izraelczykom, no ciekawe ciekawe ... niezle zaklamanie pod publike, a jak sie zapomnial, to wychlapal wszystko jak to arab Odpowiedz Link Zgłoś
bacowa Ten artukuł to efekt wyrawy Szczypińskiej 04.04.10, 14:34 na Bliski Wschód? tam tak było od dawna, a winnych rejonach Świata nie jest lepiej; to bardzo złożone sprawy: bieda, fantyczne podsycanie nastroju ludzi przez innych mających z tego korzyści (najczęściej chodzi o wpływy i kasę); prosty to jest jedynie pasek na brzuchu, reszta zawikłana Odpowiedz Link Zgłoś
podkanclerzy Hazim spokojny w szpitalu z odłamkami w mózgu..... 04.04.10, 14:51 jakie to humanitarne ...pogratulować gazecie wyborczej.. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:34 Muzułmanie są popieprzeni ale żydzi nie lepsi (youtube -> jewish settlers) www.youtube.com/watch?v=W2AaDg7-zD0&feature=related w każdym konflikcie trzeba trzymać stronę słabszego PS. Fuck all religions ... Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 15:43 Sami Żydzi twierdzą że syjonisci to przyczyna problemów www.youtube.com/watch?v=p2mTgq-jw8M&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
madze.faka Mariusz Zawadzki - pismak jasnowidz 04.04.10, 15:58 Zalosny styl pisania. Wydaje sie tobie, pismaku, ze wiesz o czym sni lezacy w spiaczce zraniony Palestynczyk? Szkoda, ze odlamek nie trafil ciebie w dvpe, zalosny pismaku. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrol73 Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 16:07 Niektorzy Zydzi nie stracili jeszcze rozsadku i maja odwage powiedziec, co o tym mysla: www.youtube.com/watch?v=A5drXEXkf9s Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jopor Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 16:11 Czy ktoś wie ile w czasie od rozpoczęcia tam osadnictwa zginęło tam Żydów a ilu Palestyńczyków? Ile w tym było kobiet a ile dzieci? Czy z okupantem możliwa jest inna forma obrony jak przy pomocy partyzantki lub jak się ich dzisiaj nazywa terrorystami? I ostatnie pytanie - Kto kogo tam prześladuje? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 16:23 Zastanawiam się, jaki byłby odbiór tego artykułu w sytuacji, gdyby na ziemiach polskich utworzono Państwo Prusy a pruscy żołnierze ostrzeliwali każdy polski kuter wypływający w morze... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 04.04.10, 21:01 nie masz się co zastanawiać ponieważ to nie jest żadna analogia.gdyby palestyńscy terroryście nie organizowali zamachów i gdyby nie ostrzeliwali z terytorium Gazy to rybacy mogliby łapać ryby bez problemów. Palestyńyczy mieli kilka razy szansę na budowę własnego państwa,nie skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 00:58 venus99 napisał: > nie masz się co zastanawiać ponieważ to nie jest żadna > analogia.gdyby palestyńscy terroryście nie organizowali zamachów i > gdyby nie ostrzeliwali z terytorium Gazy to rybacy mogliby łapać > ryby bez problemów. > Palestyńyczy mieli kilka razy szansę na budowę własnego państwa,nie > skorzystali. To jest doskonała analogia jeśli nie zaczynać sprawy od środka (jak Ty to robisz) a od początku. A początkiem będzie odpowiedź na pytanie: Dlaczego palestyńscy terroryści organizują zamachy? A co do utraconych szans Palestyńczyków to chcieli Państwa zahaczającego o Jordanię ale to właśnie ruchy syjonistyczne się na to nie zgodziły. Może jako Polka, której kraj doświadczył rozbiorów i najazdów wszelkiej maści, inaczej postrzegam pewne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 17:03 dlaczego palestyńscy terroryści organizują zamachy?to proste:innych argumentów nie mają,skrytobójcze mordowanie ludzi to geny. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 18:24 venus99 napisał: > dlaczego palestyńscy terroryści organizują zamachy?to proste:innych > argumentów nie mają,skrytobójcze mordowanie ludzi to geny. Proponuję umiar w wypowiadaniu się na temat genów. Jest więcej niż prawdopodobne, że wielu Palestyńczyków i Izraelczyków jest spowinowaconych. Ty wciąż nie rozumiesz, ze była Palestyna jako wspólna ziemia kilku narodów, które, d pewnego momenty, więcej łączyło niż dzieliło. A jeśli chodzi o argumenty to się nie mylisz. Wy macie atomówkę i wszystkie banki włącznie ze światowym. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 21:22 widocznie semitom palestyńskim przekazywano inne geny.Palestyna miała być ziemią dla wszystkich ludzi tam mieszkających ale to nie był pomysł akceptowany przez Arabow w 1947 i 48 roku. może gdyby Palestyńczycy nie zajmowali się mordowaniem ludzi tylko pracą to tez mieliby bank światowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kzb37 Dla I_zaraza_I 04.04.10, 21:39 Taka sytuacja była - na Zamojszczyźnie Niemcy zaczęli budować Fateraland ale im to "terroryści z AK" skutecznie wyperswadowali. Pewne nieprzemyślane decyzje polityczne z 48r, nie biorące pod uwagę innych niż chrześcijańskie narodów i pogardzające nimi skutkują po latach koszmarnymi problemami praktycznie nie do rozwiązania, pociągające mnóstwo ofiar jak choćby 11 września... Kto by się tam przejmował jakimiś brudnymi arabami (którzy nota bene do naszych nowożytnych czasów przenieśli odkrycia i dzieła starożytnych uczonych)-manuskrypty arabskie z tłumaczeniami tych dzieł odkryte w Toledo zdobytym w 1085r (przetłumaczone na Hiszpański przez żydów (znali język, bo byli handlowcami i dopiero potem na łacinę przez hiszpańskich mnichów)!! W chrześcijańskim i tonącym w brudzie i chorobach świecie (bo ciało grzeszne myć nie wolno a do czytania jest tylko Biblia)wszystko co nie biblijne było zakazane i niszczone. To zawdzięczamy arabom + matematykę i medycynę. O polakach a szerzej słowianach też niektóre nacje mówili że tępi i brudni i pijani..... itd., itd. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Dla I_zaraza_I 04.04.10, 22:47 kzb37 napisał: > Taka sytuacja była - na Zamojszczyźnie Niemcy zaczęli budować Fateraland ale > im to "terroryści z AK" skutecznie wyperswadowali. > Pewne nieprzemyślane decyzje polityczne z 48r, nie biorące pod uwagę innych > niż chrześcijańskie narodów i pogardzające nimi skutkują po latach koszmarnymi > problemami praktycznie nie do rozwiązania, pociągające mnóstwo ofiar jak > choćby 11 września... Kto by się tam przejmował jakimiś brudnymi arabami > (którzy nota bene do naszych nowożytnych czasów przenieśli odkrycia i dzieła > starożytnych uczonych)-manuskrypty arabskie z tłumaczeniami tych dzieł odkryte > w Toledo zdobytym w 1085r (przetłumaczone na Hiszpański przez żydów (znali > język, bo byli handlowcami i dopiero potem na łacinę przez hiszpańskich > mnichów)!! W chrześcijańskim i tonącym w brudzie i chorobach świecie (bo ciało > grzeszne myć nie wolno a do czytania jest tylko Biblia)wszystko co nie > biblijne było zakazane i niszczone. To zawdzięczamy arabom + matematykę i > medycynę. O polakach a szerzej słowianach też niektóre nacje mówili że tępi i > brudni i pijani..... itd., itd. Gdym poszperała wśród moich dawnych wątków to znalazłabym swoją wypowiedź, w której uznałam eksperyment z utworzeniem państwa Izrael, za nieudany. I niech nikt mi nie wciska, że jestem antysemitką bo tak nie jest. Nie mówię o poszczególnych ludziach, ich wyznaniu ale o utworzeniu Państwa na ziemi, która należała do wielu ludzi, różnych wyznań. Każdy ma prawo do swojej perspektywy a z mojej to Izrael, budujący wciąż nowe osiedla, brutalnie rozszerzający swoje granice kosztem Palestyńczyków, gra nieczysto. Oczywiście doceniam wkład Arabów na przestrzeni dziejów (też kiedyś o tym pisałam, chyba przy okazji akcji z budową Minaretu w Poznaniu) co nie znaczy, że nie widzę jak pod wpływem rządów religijnych, ulegają pewnemu uwstecznieniu. Każdy fanatyzm jest zły. Jakiś czas temu oglądałam bardzo ciekawy program na NatGeo. Projekt grupy nauczycieli palestyńskich i izraelskich. Spotykają się i szukają sposobów takiej pracy z młodzieżą, która pozwoli na dobrą koegzystencję pomiędzy narodami. Starają się organizować spotkania swoich uczniów, by poznali siebie, zaprzyjaźnili si. I to się udaje. Słuchałam wypowiedzi tych młodych ludzi i kto wie, czy za kilkanaście lat, jakiś Izraelczyk nie przeskoczy zasieków i nie rozwali muru. Młodzi ludzie, po obu stronach, widzą zło i rozumieją jego przyczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Sardynki ze Strefy Gazy 05.04.10, 11:51 Niech im Hamas da żreć i pracę. Precz z Palestyńczykami - wrzodem tego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kzb37 To bardzo trudny problem 06.04.10, 14:12 Będę dość drażniący w sformułowaniach: problem jest trudny i nieraz ćwiczony przez tzw. ludzkość - ot choćby ostatnio w Rosji - najpierw się zajmuje jakiś kraj (np.Czeczenię) a potem pała się świętym oburzeniem, gdy zrozpaczeni, ludzie słabi wobec potężnego przeciwnika, chwytają się faktycznie okropnych, budzących gwałtowny sprzeciw, metod. Terror jest bronią słabych, ale ludy nie nawykłe do demokracji, wyciągnęły lekcje z niej i, o ile dawniej strzelano do carów, bo państwo to car, tak teraz atakuje się społeczeństwo, bo to ono wszak wybrało tych przywódców, a więc za swój wybór odpowiada. Nie można temu odmówić logiki. Tylko co Rosja robi w Czeczeni i innych krajach tego rejonu. Wiadomo - ropa naftowa. A co do Palestyny, to sorry jeżeli kogoś dotknę - ale starożytny szpargał jakiegoś pustynnego plemienia, które wymyśliło dość "interesujące teorie" skutkujące często niezbyt akceptowalnymi rezultatami ich stosowania,z których wywodzą się dość "dyskusyjne rozwiązania", nie powinny być uznaną podstawą do roszczeń terytorialnych. Zresztą uznaną tylko przez jeden odłam ideologii wywodzący się z owego dzieła, któremu wielkości trudno odmówić. W końcu to kompilacja starożytnej wiedzy..... od Sumerów a może jeszcze starszej... Ciekawe, Niemcy na głowie stawali by udowodnić, że biskupin to osada germańska, bo to uzasadniało ich roszczenia i nie znaleźli - udowodnili to dopiero ostatnio Polscy archeolodzy. Na naszych ziemiach byli też Celtowie i co z tego..... Odpowiedz Link Zgłoś