grosz-ek 09.06.10, 09:24 "Po nas choćby potop" - sposób myślenia naszych polityków, przejęty od naszego społeczeństa. A że jutro tez jest dzień? Kto by się tym przejmował ... Państwo pomoże ! I w powodzi, i na emeryturze ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pablobodek Polska przywilejami stoi 09.06.10, 09:34 Balcerowicz musi wrócić !! I przydałaby się nam Margaret Thatcher !!! A cwaniacy związkowi nazywają to solidarnością ! Chyba solidarnością uprzywilejowanego z własną kieszenią ! Bo innym współobywatelom on pieniądze wyrywa więc jest antysolidarnym łupieżcą !! Odpowiedz Link Zgłoś
lateksowy_dzin Coś się rachunki nie zgadzają 09.06.10, 10:05 Emerytury górnicze, mundurowe plus KRUS to daje około 30 mld. A gdzie pozostałe 30 mld? O tym panowie dziennikarze nie piszą, bo to by się nie zgadzało z tezą. Odpowiedz Link Zgłoś
masochista Co jest złego w KRUS'ie? 09.06.10, 18:19 Ja myślałem, że wszyscy dążą do tego, żeby było sprawiedliwie i płacić po równo, takie składki jak w KRUS'ie, albo nawet mniejsze. A z drugiej strony przeklinają KRUS. Skąd to rozdwojenie jaźni? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a drugi 09.06.10, 18:44 który prowadzi taką samą działalność ale ma przelicznikowy hektar i jest w KRUS płaci 800 na kwartał. Odpowiedz Link Zgłoś
krolmrowek Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 09.06.10, 19:35 Ludzie narzekają, płaczą, ale i tak zagłosują na Komorowskiego, który chce utrzymać status quo, albo na Kaczyńskiego, który jeszcze podatki i obciążenia chce zwiększyć, a nie na Korwina-Mikke, który zapowiedział walkę o likwidacje ZUSu... www.youtube.com/watch?v=9ubwenQIx3k Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 09.06.10, 19:48 inteligentni ludzie zagłosują na korwina, złodzieje na komorowskiego, a ciemnogród na kaczyńskiego, słupki pokażą kogo ile w kraju jest Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 09.06.10, 22:58 Tyle, że Korwin to faszysta. Odpowiedz Link Zgłoś
lubryfikant Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 09.06.10, 23:14 Jak uniknac ZUS? zus.pox.pl/bezskladek.htm Odpowiedz Link Zgłoś
vince11 Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 10.06.10, 04:13 4g63 napisał: > inteligentni ludzie zagłosują na korwina, złodzieje na komorowskiego, a ciemnog > ród na kaczyńskiego, słupki pokażą kogo ile w kraju jest ty sie w slupkach nie miescisz. twoje slupki stoja gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
schuja Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 10.06.10, 07:19 Bo ludzie wiedzą, że jak filozof się weźmie za rządzenie to może być tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Bo jeden płaci na ZUS 800 zł miesięcznie a dr 10.06.10, 08:36 Głosujcie na Korwina, niech nam zlikwiduje emerytury, pomoc społeczną, urzędy, publiczne szpitale, teatry, muzea, państwowe szkoły i będzie super. Chociaż mam pewną wątpliwość co do szkół. Być może Korwin ustąpi co do tego punktu swego programu, żeby jego kumpel sojusznik Giertych Roman miał gdzie wychowywać dzieci w duchu patriotyczno - narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Pomijam to że od komuny dostali ziemię i KRUS a 09.06.10, 18:46 żyli w komunie jak pączek w maśle. Komunistyczne przywileje należy likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
otec1 Bredzisz i to bardzo 10.06.10, 09:17 Właśnie za tzw. komuny było mniej przywileji emerytalnych jak teraz. Choćby emerytury mundurowe, w PRL-u żołnierz czy milicjant płacił normalne składki emerytalne, przywileje dla tych grup wprowadzone zostały dopiero parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: Coś się rachunki nie zgadzają 09.06.10, 18:28 A nie wpadłeś na to, że reszta deficytu wynika ze starzenia się społeczeństwa i różnicy pomiędzy płacącymi a beneficjentami? Pozatym, to są największe grupy uprzywilejowane, do tego dochodzą jeszcze inne, mniejsze (kolejarze też mają prawo do wcześniejszych emerytur, czy mi się coś pomyliło?) Odpowiedz Link Zgłoś
uii Jeszcze sedziowie i prokuratorzy 09.06.10, 21:07 Z ich wypasionymi emeryturami. Miesieczna sklada na ZUS: 0PLN Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Są jeszcze księża i zakonnicy 10.06.10, 09:07 miesięczna składka na ZUS ok 100 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Nie rachunki ważne tylko opinia czytelnika 10.06.10, 08:51 > A nie wpadłeś na to, że reszta deficytu wynika ze starzenia się > społeczeństwa i różnicy pomiędzy płacącymi a beneficjentami? Oraz z konieczności finansowania marmurów i dyskietek 3,5 :) No dobra, ja wpadłem, ale 90 % czytelników nie wpadła i zgodnie zamiarem dziennikarza(?) zapamięta nie fakt: ponad 30 miliardów, tylko sugestię: 60 miliardów. Jawnego kłamstwa nie ma, a czytelnik jest odpowiednio urobiony :) Jeszcze ciekawiej jest z opisem tych rozbuchanych przywilejów mundurowych, co to po 15 latach służby odejdą z emeryturą 2800 zł i jeszcze w chwili odejścia dostaną na raz 300 000 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Nie rachunki ważne tylko opinia czytelnika 10.06.10, 10:12 Te pozostałe 30 mld to w sporej części emeryci wypchnięci na wcześniejsze emerytury. Te 5 lat różnicy (przeciętny wiek w chwili odejścia na emeryturę) to parę mld rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
smiki48 cofnięcie emerytur niekonstytucyjne? 09.06.10, 18:47 A obniżanie emerytur normalnym ludziom to konstytucyjne? Ja rozpoczynając pracę miałem określone warunki przejścia na emeryturę. I z tego g... zostało. Natomiast taki pterdzący w stołek pułkownik, czy właściciel kawałka ziemi ma mieć niezmienne warunki. Moja matka przechodząc na emeryturę miała 150% średniej krajowej ( lata inflacji zrobiły swoje). Ostatnio ma niewiele więcej niż 50%. Proszę mi pokazać wojskowego czy policjanta, któremu tak obcięto emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
44i Re: cofnięcie emerytur niekonstytucyjne? 26.06.10, 15:02 Wszystkim kobietom mającym 55 lat i 30 lat pracy oraz mającym 55 lat i 20 lat pracy, w tym 15 w warunkach szkodliwych niekonstytucyjnie zabrano wcześniejszą emeryturę. Mnie zabrakło 5 tygodni, żeby stać się emerytką. Nikt nie brał pod uwagę, że kobiety mające dzieci brały urlopy wychowawcze, aby zająć się swoimi dziećmi a przyszłymi pracownikami, pracującymi na nasze emerytury. Nikogo nie obchodzi, że 30 lat temu młode matki miały duzo trudniejsze życie, kolejki i puste półki i wtedy obietnice rządu, że lata poświęcone na opiekę nad dziecmi będą latami pracy/ nie było mowy o latach nieskładkowych/. O nas nikt się nie upomni.Nie pojedziemy do stolicy z kilofami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Coś się rachunki nie zgadzają 09.06.10, 19:44 > Emerytury górnicze, mundurowe plus KRUS to daje około 30 mld. A gdzie pozostałe > 30 mld? O tym panowie dziennikarze nie piszą, bo to by się nie zgadzało z tezą. Co ci się nie zgadza? Panowie dziennikarze piszą tylko o uprzywilejowanych. pozostałe 30 mld wynika z tego że coraz gorszy jest stosunek wpłacających do wypłacających. Ludziom często taniej jest iść w szarą strefę i odkładać samodzielnie (np. do banku) niż bawić w system ubezpieczeń. Jeszcze kilkanaście lat tego tempa i będziemy mieli więcej emerytów niż pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick prokuratorzy i sędziowie 09.06.10, 21:57 lateksowy_dzin napisał: > Emerytury górnicze, mundurowe plus KRUS to daje około 30 mld. A gdzie pozostałe > 30 mld? O tym panowie dziennikarze nie piszą, bo to by się nie zgadzało z tezą. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Coś się rachunki nie zgadzają 09.06.10, 22:04 lateksowy_dzin napisał: > Emerytury górnicze, mundurowe plus KRUS to daje około 30 mld. A gdzie pozostałe > 30 mld? O tym panowie dziennikarze nie piszą, bo to by się nie zgadzało z tezą. > Niestety nie wymienili poziomu emerytur prawników. a jest ich tysiące. I też grube tysiące dostają. Rolnicy, to cienkie Bolki w porównaniu z prawnikami. Bo co nieco płacą i dostają z budżetu państwa dużo mniej niż nasi zwolnieniu wogóle z ZUS prokuratorzy i sędziowie. Może oni jednak są w czymś kompetentni. Co prawda nie w prowadzeniu dochodzeń i rozpraw, ale w lobbingu. Odpowiedz Link Zgłoś
ole16 Re: Coś się rachunki nie zgadzają 09.06.10, 22:31 Adwokaci i radcowie płacą ZUS jak każdy inny przedsiębiorca. Sędziowie nie są zwykłymi obywatelami i nie odchodzą na emeryturę, nie pobierają więc jej z ZUS. Nie jestem sędzią, ale uważam, że porównywanie zawodu rolnika do funkcji sędziego jest żałosne. Nie chodzi tylko o kompetencje (w lobbingu to lepsze mają zdecydowanie rolnicy). Chodzi o całe życie sędziego, który niby ma immunitet, ale w rzeczywisości znacznie mniej mu wolno. Nie wolno mu np. podjąć innej pracy, poza naukową. To są lata nauki by zostać sędzią, a potem lata nauki sprawując tą funkcję. Trochę kurcze szacunku dla tych ludzi, bo uosabiają majestat RP. Powinni świetnie zarabiać, żeby chcieli być sędziami najlepsi i żeby byli niezależni i nieprzekupni. Tego sobie wszyscy powinniśmy życzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Coś się rachunki nie zgadzają 10.06.10, 10:24 ole16 napisał: > Adwokaci i radcowie płacą ZUS jak każdy inny przedsiębiorca. > Sędziowie nie są zwykłymi obywatelami i nie odchodzą na emeryturę, > nie pobierają więc jej z ZUS. > Nie jestem sędzią, ale uważam, że porównywanie zawodu rolnika do > funkcji sędziego jest żałosne. Nie chodzi tylko o kompetencje (w > lobbingu to lepsze mają zdecydowanie rolnicy). Chodzi o całe życie > sędziego, który niby ma immunitet, ale w rzeczywisości znacznie > mniej mu wolno. Nie wolno mu np. podjąć innej pracy, poza naukową. > To są lata nauki by zostać sędzią, a potem lata nauki sprawując tą > funkcję. Trochę kurcze szacunku dla tych ludzi, bo uosabiają > majestat RP. Powinni świetnie zarabiać, żeby chcieli być sędziami > najlepsi i żeby byli niezależni i nieprzekupni. Tego sobie wszyscy > powinniśmy życzyć. buahahahahahaha co za stek bzdur i klamstw, wlasnie komu jak komu, ale sedziemu zdecydowanie wiecej wolno przyklad oto jaki jest ten kur* jego mac ten mityczny "majestat": policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91451,7964659,Sedzia_kibic_bez_kary__Mala_szkodliwosc_spoleczna.html i takich przypadkow jest cala masa swiete krowy, ktore czesto wydaja wyroki w zaleznosci od "zapomogi" oskarzonego tudziez jego rodziny niezwykle skrupulatni wobec napranych rowerzystow, za to bardzo lagodni wobec swoich kolesi po fachu oraz mafii Odpowiedz Link Zgłoś
anns Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 10:52 Sędziowie i prokuratorzy nie maja wcześniejszych emerytur. Coś autorzynie spadło spod pióra. Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 20:51 anns napisała: > Sędziowie i prokuratorzy nie maja wcześniejszych emerytur. Coś autorzynie spadł > o spod pióra. Tylko, że nie płacą ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 11:41 pablobodek napisał: > Balcerowicz musi wrócić !! > I przydałaby się nam Margaret Thatcher !!! > A cwaniacy związkowi nazywają to solidarnością ! Chyba solidarnością > uprzywilejowanego z własną kieszenią ! Bo innym współobywatelom on > pieniądze wyrywa więc jest antysolidarnym łupieżcą !! ++++++ Balcerowicz dość dziadostwa narobił tą Swją slynną ręką wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
second.ibum Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 19:02 piegrza "++++++ Balcerowicz dość dziadostwa narobił tą Swją slynną ręką wolnego rynku" jakby nie ten wolny rynek to byś krowy Łukaszence pasł! Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 19:46 > ++++++ Balcerowicz dość dziadostwa narobił tą Swją slynną ręką > wolnego rynku. Wyjaśnisz?? Plan Balcerowicza został wprowadzony tylko częściowo, a potem politycy zauważyli że odcinając poszczególne kawałki tego planu zyskują poklask. Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Polska przywilejami stoi 09.06.10, 09:35 Leszek Kostrzewski, Piotr Miączyński Panowie piszecie populistyczne by nie rzec komunistyczne bzdury. Nidy nie było i nie będzie tak, że wszyscy są równi. Kościół Katolicki (podajcie ile rocznie dostaje z budżetu) nie płaci podatków a od RP dostał ziemię o powierzchni większej niż Warszawa (artykuł z wczoraj). Policjanci mają przywileje ale też ograniczone prawa np. nie posiadają prawa do strajku, nie płaci im się za nadgodziny, żołnierze wysyłani są na wojnę a potem są wsadzani do pierdla bo zgięli cywile (przecież na wojnie giną tylko żołnierze, tak?) , górnicy no cóż to trzeba zjechać do kopalni żeby zobaczyć. Napiszcie panowie ile z budżetu idzie na pensje dla katechetów uczących religii w szkołach. A wasze przywileje Panowie Redaktorzy? Posiadacie informacje o przestępstwach i przestępcach ale nie powiecie tajemnica dziennikarska, a zwykły obywatel za to idzie siedzieć. Panowie pisanie części prawdy jest kłamstwem, więc proszę dochowajcie rzetelności w końcu jesteście do tego zobowiązani. Zaczyna mnie nudzić pogoń gazety za tanią sensacją za wszelką cenę. Czy wasze artykuły są opłacane w rozliczeni akordowym? Bo tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
krupab Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 18:15 nikt nikogo nie przymuszał do pracy! A ciężką pracę ma każdy od magazyniera w biedronce po pracowników korporacji zasuwających po 16 godzin na dobę 6 a czasem 7 dni w tygodniu, pokaż mi policjanta czy wojskowego, który tyle pracuje. te przywileje nie są niczym innym jak zwykłą kradzieżą! ludzie dostają kasę której nigdy nie zarobili - rewelacja... nie mogę się doczekać aż się to wszystko pięknie rozp**** na całego, wtedy dopiero będzie płacz. A kryzys gracki okaże się niczym w porównaniu z tym co będzie, bo nikt z UE nie będzie miał na pożyczkę Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 18:30 > żołnierze wysyłani > są na wojnę a potem są wsadzani do pierdla bo zgięli cywile (przecież na > wojnie giną tylko żołnierze, tak?) , górnicy no cóż to trzeba zjechać do > kopalni żeby zobaczyć Taaaak? A czy kopalniany kierowca który pod ziemią był tylko w metrze albo inne panie kadrowe pierdzace słodko w stołek też zobaczą? A czy cała reszta z ok. 100 tys. polskiej armii, która nigdy na misji nie była też zobaczy? Przestań mówić bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 19:25 insupportable napisał: > Leszek Kostrzewski, Piotr Miączyński Panowie piszecie populistyczne by nie > rzec komunistyczne bzdury. Nidy nie było i nie będzie tak, że wszyscy są > równi. Kościół Katolicki (podajcie ile rocznie dostaje z budżetu) nie płaci > podatków a od RP dostał ziemię o powierzchni większej niż Warszawa (artykuł z > wczoraj). Policjanci mają przywileje ale też ograniczone prawa np. nie > posiadają prawa do strajku, nie płaci im się za nadgodziny, żołn A ja zap... w miejscu pracy które sam dwadzieścia lat budowałem, bez urlopu, nawet głodując. Gdy nie zapłacono mi za pracę, państwo wymusiło jeszcze dodatkowo grzywnę w postaci tzw "podatku" od poniesionej straty. Nie mam praktycznie prawa do strajku ani do protestów, pracuję nie licząc nadgodzin i pracą mam ciężką, ryzykowną, często niszczącą płuca i kręgosłup. I co? Bez możliwości przejścia na wcześniejszą, bez zaliczania stażu pracy, choć pracuję od szesnastego roku życia i tak dostanę emeryturę najniższą. Muszę ciągnąć tą firmę, bo mam ponad sześćdziesiąt lat i nit mnie nie zatrudni. Czytam na tych forach o świętych krowach, różne durnoty, że to wina pisu , lub platformy, jakby którakolwiek orientacja polityczna próbowała w ciągu tych dwudziestu lat coś zmienić. A w ogóle po co głos zabieram. Co jakiś czas ktoś puszcza wpis o emeryturach, ludzie pośmieją się, lub ponarzekają, a władcy i tak, są "bezsilni", albo mają sprawy ważniejsze. I w sumie g... z tego wynika. Zmiany nastąpią dopiero gdy system padnie. I nie ma co się łudzić, odbędą się kosztem najuboższych. Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: Polska przywilejami stoi 10.06.10, 09:24 > A ja zap... w miejscu pracy które sam dwadzieścia lat budowałem, bez urlopu, > nawet głodując. Gdy nie zapłacono mi za pracę, państwo wymusiło jeszcze > dodatkowo grzywnę w postaci tzw "podatku" od poniesionej straty. Nie mam > praktycznie prawa do strajku ani do protestów, pracuję nie licząc nadgodzin i > pracą mam ciężką, ryzykowną, często niszczącą płuca i kręgosłup. I co? Bez > możliwości przejścia na wcześniejszą, bez zaliczania stażu pracy, choć pracuję > od szesnastego roku życia i tak dostanę emeryturę najniższą. > Muszę ciągnąć tą firmę, bo mam ponad sześćdziesiąt lat i nit mnie nie zatrudni. > Czytam na tych forach o świętych krowach, różne durnoty, że to wina pisu , lub > platformy, jakby którakolwiek orientacja polityczna próbowała w ciągu tych > dwudziestu lat coś zmienić. > A w ogóle po co głos zabieram. Co jakiś czas ktoś puszcza wpis o emeryturach, > ludzie pośmieją się, lub ponarzekają, a władcy i tak, są "bezsilni", albo mają > sprawy ważniejsze. I w sumie g... z tego wynika. Zmiany nastąpią dopiero gdy > system padnie. I nie ma co się łudzić, odbędą się kosztem najuboższych. Z tego co piszesz to wynika tylko jedno jesteś życiowym nieudacznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maryjan_pazdzioch Re: Polska przywilejami stoi 10.06.10, 10:28 insupportable napisał: > Z tego co piszesz to wynika tylko jedno jesteś życiowym nieudacznikiem. Z tego co piszesz wynika tylko jedno - jestes debilem albo jednym z tych darmozjadow pasozytujacych na uczciwie pracujacej czesci spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
grovnic Re: Polska przywilejami stoi 10.06.10, 11:31 co do zarobkow i opodatkowania kleru/kosciola (KAZDEGO) i zniesieniu "haraczu" placonego Watykanowi na mocy postanowien konkordatu - zgadzam sie w 100% - ale: insupportable napisał: nie płaci im się za nadgodziny - wierutna bzdura i banialuk, nie wspominajac od dodatkowych platnych sluzbach, insupportable napisał: bo zgięli cywile (przecież na > wojnie giną tylko żołnierze, tak?) - no takie jest zalozenie chyba no nie? insupportable napisał: górnicy no cóż to trzeba zjechać do > kopalni żeby zobaczyć - zarabiaja niesamowite pieniadze,z powodu zaczepiscie ciezkich warunkow pracy ( oczywiscie mowie tylko o pracujacych na przodku, reszta , no to wybaczcie), ale bez wzgledu na wyniki finansowe kopalni, dostaja 3 pensje rocznie wiecej ( 13, 14, barburka - mozliwe, ze i cos jeszcze, o czym nie wiem), do tego wczesniejsze emerytury dla WSZYSTKICH pracownikow kopalni - wybacz stary - gornicy to u nas klasa robotnicza specjalnie uprzywilejowana pozdrawiam Grovnic Odpowiedz Link Zgłoś
tenochtitlan3 Polska jest bogatym krajem. 09.06.10, 10:04 Czytam te artykuły od lat kilkunastu, obserwuję, analizuję i stwierdzam na koniec jedno: Polska jest bardzo bogatym krajem. od dawna słyszy się co to będzie jak nie ukróci się przywilejów emerytalnych i co? I nic. Stać nas na dopłacanie do funduszów wszelakiej maści. Dlaczego? Bo średnia płaca w Polsce to 4000 PLN ? Nie, nas jest stać, bo mamy centralny budżet odziedziczony po PRL. Jeden wielki worek, do którego zsypuje się wszelkie przychody i z którego można brać ile wlezie. W Polsce warto być urzędnikiem, policjantem czy wojskowym (o intratnej posadce sędziego czy prokuratora nie wspomnę), bo zawsze znajdą się na nich pieniądze. Zawsze. I teraz i za lat 20. Zapłacimy za to bo jesteśmy leszcze. Nie stać nas na to by zrzucić jarzmo i zaprotestować. Choćby jak Grecy: spalić kilka rządowych budynków, zabić kilku urzędników dla przykładu. Bez rewolucji nie będzie zmian. A jeśli ktoś ma złudzenia i pisze o zmianach obliczonych na kilkadziesiąt lat 9w Polsce, co za ironia...) to ja dodam też parę sensacyjnych nowinek: za 185 lat zabraknie w ZUS-ie na wypłaty emerytur 234 mld złotych, za 35 lat benzyna bezołowiowa kosztować będzie 8,78 PLN za litr za 267 wejdziemy na drogę zrównoważonego rozwoju gospodarczego za 457 lat dogonimy Europę Zachodnią i będziemy zarabiać podobne stawki za 20 lat wejdziemy do strefy euro za 59 lat poparcie dla Platformy 48 %, dla PiS 37 %, lewica 10% Powiedzmy sobie szczerze: jeżeli sytuacja jest poważna, a szybkich decyzji nie ma ,to oznacza to, że sytuacja wcale nie jest poważna. Z tego systemu jeszcze długo będzie można doić pieniądze. Jakieś 200 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
marsyas Re: Polska jest bogatym krajem. 09.06.10, 18:29 tenochtitlan3 napisał: > Powiedzmy sobie szczerze: jeżeli sytuacja jest poważna, a szybkich decyzji nie > ma ,to oznacza to, że sytuacja wcale nie jest poważna. A koniec będzie taki jak w Argentynie lub Grecji, gdzie też do ostatniej chwili nie było poważnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Polska jest bogatym krajem. 09.06.10, 19:48 >Bo średnia płaca w Polsce to 4000 PLN ? Nawet gdyby tyle wynosiła to przecież grosze, niewiele ponad tysiąc euro. Odpowiedz Link Zgłoś
lingus Re: Polska jest bogatym krajem. 10.06.10, 12:02 Aleś zasunął z grubej rury, tenochtitlan... Zwłaszcza odwołanie do Greków mi się podoba. Nie zauważyłeś tylko, że ci Grecy to właśnie protestują przeciw reformie tego worka, czy też raczej młyna, co mielił wpadające unijne dotacje, wypluwając z drugiej strony czyściutkie i świeżutkie płace, i nie produkując przy tym niczego... Odpowiedz Link Zgłoś
irekur Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 10:18 płacą policjanci i żołnierze. W całości funduje je budżet. A jaką składkę płaci cywil? Czy nie w całości pokrywa mu je pracodawca? Odpowiedz Link Zgłoś
ole16 Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 15:41 irekur napisał: > płacą policjanci i żołnierze. W całości funduje je budżet. A jaką składkę płaci > cywil? Czy nie w całości pokrywa mu je pracodawca? otóż NIE; normalni ludzie płacą połowę składki; Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 16:34 I jeszcze jedna różnica: cywil pracuje na emeryturę 30-40 lat. Mundurowy - 15 Odpowiedz Link Zgłoś
smiki48 Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 18:55 płacą policjanci i żołnierze. W całości funduje je budżet. A jaką składkę płaci > cywil? Czy nie w całości pokrywa mu je pracodawca? otóż przygłupie, niestety tak muszę napisać, bo nie znasz podstawowych zasad zatrudniania pracownika pracownik podpisuje umowę z wynagrodzeniem BRUTTO. Od tego odliczane są sjkładki na ZUS, podatki, i inne fundusze. I średnia płaca wynosi ok. 3400 zł brutto. Natomiast policjant czy żołnierz też ma płacę brutto wyższą niż średnia krajowa. Ale od tego nie płaci ani złotówki na ZUS czy FGŚP. W efekcie otrzymuje na "rękę" dwa razy więcej niż przeciętny pracownik. A do tego ma jeszcze super uprawnienia emerytalne. Wiesz, że miesięczny koszt utrzymania jednego żołnierza ze wszystkimi dodatkami i emeryturami wynosi ponad 10 tysięcy zł. Odpowiedz Link Zgłoś
strazak67 Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 19:57 Przygłupie (tez muszę tak napisać). Strażak, żołnierz czy inny mundurowy nie ma w pensji ZUS-u a tym bardziej nie ma dwa razy więcej niż normalny pracownik. System jest stosunkowo prosty: PAŃSTWO nie płaci za nas ZUS-owi (płacimy składki zdrowotne itp.), w zamian za to wypłaca nam emerytury bezpośrednio( max 75 proc. ostatniej pensji po przepracowaniu ok. 29 lat). To tyle na temat obecnego systemu emerytalnego. Teraz o reformie. Jeśli wejdzie w życie to WY płatnicy ZUS za to zapłacicie i to niemałe pieniądze. Od pensji "mundurowego trzeba będzie zapłacić składkę na ZUS. Policzyłem sobie że dla przeciętnej niezmiennej pensji będzie to ok 540000 tys. PLN. Dla takich samych warunków wydatki na emeryturę to ok 480000 tys. PLN. Gdzie są więc oszczędności ? To czysty populizm nakręcany moim zdaniem przez OFE i ZUS. I tyle w temacie. P.S. Przeciętna średnia życia emeryta "mundurowego" jest znacznie niższa niż cywila. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 22:08 strazak67 napisał: > P.S. Przeciętna średnia życia emeryta "mundurowego" jest znacznie niższa niż cy > wila. hahahaha, jak sie zapije na śmierć z nudów, jak można pobierać około 30 lat emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
ole16 Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 22:15 max 75 pro > c. ostatniej pensji po przepracowaniu ok. 29 lat a myślisz, że ZUSowcy dostają 100% pensji??? To zawsze było koło 70 %, także po przepracowaniu ponad 50 lat, jak w przypadku mojej babci. Teraz już się im mówi, że nie dostaną więcej niż 50%. > P.S. Przeciętna średnia życia emeryta "mundurowego" jest znacznie niższa niż cywila. myślisz, że powody są chwalebne? Bo mnie się niestety wydaje, że wojskowi nie odżywiają się zbyt zdrowo... Odpowiedz Link Zgłoś
malwo Re: Polska przywilejami stoi 0 zł - takie składki 09.06.10, 21:52 Po przejsciu na emetryture zaklada b. mundurowy firme i dalej nie placi skladek bo ma juz emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 a czy skladki nie musi pracownik wypracowac 09.06.10, 19:15 czy pracodawca doklada z wlasnej kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
azzazelo87 Polska przywilejami stoi 09.06.10, 10:26 I gdzie ten bezwzględny i nieludzki neoliberalizm na który lubią narzekać wszelcy etatyści, od PiS, poprzez Naomi Klein, na Krytyce Politycznej kończąc?:D Bo chyba nie nad Wisłą. W końcu modne jest umartwianie się nad światowym kryzysem i złowieszczym NEOliberalizmem przez znudzonych mieszczan w awangardowych kawiarniach, co szczególnie lubi uskuteczniać KP i Jacek Żakowski vel Specjalista Od Wszystkiego (od Keynesizmu po rozród misiów panda). Widać, że socjalizm przy nietykalnych związkach zawodowych i oportunizmie polityków ma się nad wyraz dobrze. Zdecydowanie, Balcerowicz musi wrócić! I jeszcze jedno! Sprowadzić Austriaków (von Mises, Menger, Bohm-Bawerk) do domu;) Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 10:38 Ten rzekomy liberalizm to ulubiony mit polskiej lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
rwakulszowa Przywileje to miało naczalstwo GW jak brało akcje 09.06.10, 10:43 Zamiast pisać debilne teksty wyp*********cie panowie redaktorzy do kopalni albo policji na niejawny etat. Bedziecie chodzić po cywilnemu z giwerą, popracujecie te 20 lat i bedziecie mogli dorabiac w GW. cały czas biorac te kolosalne emerytury ? I nie mówcie że jesteście zbyt madrzy do tej roboty, bo tekst jest idiotyczny. A najlepiej zapiszcie sie do Krusu. Niejaki Ziemkiewicz z Rzepy ( i klkadziesiat tysiecy innych cwaniaków )kupił se działke i to zrobił. Chwali sie tereaz swoim cwaniactwem na cała Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
m.gawka nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 09.06.10, 11:03 Konieczność nieomal natychmiastowej likwidacji przywilejów ubezpieczeniowych wynika wprost z konstytucji RP. To nierówność obywateli wobec stanowionego (niekonstytucyjnego) prawa. Z tego zapewne da się wywieść cofnięcie przywilejów. Najwyższy czas! Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 09.06.10, 11:27 m.gawka napisał: > Konieczność nieomal natychmiastowej likwidacji przywilejów ubezpieczeniowych wy > nika wprost z konstytucji RP. To nierówność obywateli wobec stanowionego (nieko > nstytucyjnego) prawa. Z tego zapewne da się wywieść cofnięcie przywilejów. > Najwyższy czas! Wywieść m.gawka możesz się ty., Przeczytaj Konstytucję RP i powiedz, w którym artykule jest tak napisane, że coś można cofać. Jak znajdziesz to cofniemy wszystko, zabierzemy pieniądze, dyplomy, stanowiska a na końcu wszystkim odbierzemy życie, wtedy będzie równość wszyscy będą martwi jednakowo. Zapewne dasz radę z tego wywieść przywilej życia BETONIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 09.06.10, 11:59 Przeczytaj art. 32 niestosowanej w naszym państwie Konstytucji. Tu nie chodzi o konsekwencje cofnięcia przywilejów, bo jeśli ktoś coś zabrał niezgodnie z prawem, to ma zwrócić NATYCHMIAST, lub przestać okradać innych obywateli. Niekonstytucyjne są przywileje i dyskusja, jak długo mają trwać jest bez sensu. Jak ktoś cię okrada, to też ustalisz mu okres, kiedy w końcu ma to okradanie skończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 09.06.10, 12:49 ewa1-23 napisała: > Przeczytaj art. 32 niestosowanej w naszym państwie Konstytucji. Tu nie chodzi o > konsekwencje cofnięcia przywilejów, bo jeśli ktoś coś zabrał niezgodnie z praw > em, to ma zwrócić NATYCHMIAST, lub przestać okradać innych obywateli. Niekonsty > tucyjne są przywileje i dyskusja, jak długo mają trwać jest bez sensu. Jak ktoś > cię okrada, to też ustalisz mu okres, kiedy w końcu ma to okradanie skończyć? Jeżeli chcesz interpretować prawo to nie za pomocą jednego artykułu lecz całej ustawy np Zasadniczej czyli konstytucji. Co do okradania to się mylisz nikt cię nie okrada tylko wypełniasz ustawowy obowiązek Art. 84. Każdy jest obowiązany do ponoszenia ciężarów i świadczeń publicznych, w tym podatków, określonych w ustawie. Co do wykonywanego zawodu i przywilejów z tym związanych - nie ma problemu Art. 65. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyboru i wykonywania zawodu oraz wyboru miejsca pracy. Wyjątki określa ustawa. Ponadto Konstytucja jest ustawą zasadniczą, ale Art. 87. 1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia. Jak widzisz najprościej krzyczeć gorzej z wiedzą, ot taki pęd stadny ktoś pierdnie drugi krzyknie, że strzelają i wszyscy pędzą. Pismaki ładnie piszą o przywilejach tylko dla czego nie piszą o związanych z tym ograniczeniach. A przecież zgodnie z twoim twierdzeniem Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Radzę dokładnie się dowiedzieć co ten artykuł mówi skoro nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 09.06.10, 18:44 insupportable napisał: > Art. 65. > 1. Każdemu zapewnia się wolność wyboru i wykonywania zawodu oraz wyboru miejsca > pracy. Wyjątki określa ustawa. > To się nazywa przysłowiowy strzał w kolano :D Ktoś komuś kazał być żołnierzem/górnikiem/policjantem? Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 10.06.10, 08:58 srb.srooba napisał: > insupportable napisał: > > Art. 65. > > 1. Każdemu zapewnia się wolność wyboru i wykonywania zawodu oraz > wyboru miejsca > > pracy. Wyjątki określa ustawa. > > > > To się nazywa przysłowiowy strzał w kolano :D Ktoś komuś kazał być > żołnierzem/górnikiem/policjantem? Widzę, że masz jakiś problem czytania ze zrozumieniem. Najlepszym przykładem był obowiązek służby wojskowej. Obecnie będąc żołnierzem zawodowym możesz być przeniesiony czy wysłany gdziekolwiek czy to jest jasne czy zaczniemy od abecadła? Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 10.06.10, 13:50 Co ty bredzisz? Jak relokacja żołnierza ma się do wyboru pracy? Zastanowiłeś się co piszesz czy po prostu sztuka dla sztuki? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 09.06.10, 22:04 > Każdy jest obowiązany do ponoszenia ciężarów i świadczeń publicznych, w tym > podatków, określonych w ustawie. Sugerujesz, że składki ZUS są podatkiem? Problem jest nieuczciwość systemu i to leżąca u jego podstaw (repartycja, przywileje). Emerytura powinna zależeć od zarobków i czasu opłacania składek. Nie od tego czy ktoś jest górnikiem, rolnikiem, żołnierzem czy policjantem. Jeśli policjant ma ciężką pracę to musi zarabiać więcej i tyle. Jeśli chce przejść na emeryturę po 15 latach to niech sobie przechodzi. Takie prawo powinien mieć KAŻDY. I KAŻDY powinien mieć prawo nie uczestniczenia w tym systemie (system repartycyjny niestety musi opierać się na przymusie). Da się opracować uczciwy system emerytalno-rentowy. Da się go pewnie nawet wdrożyć. Da się, dbając o zachowanie praw nabytych utworzyć fundusz wygaszający (najlepiej podwyższając podatki). Teoretycznie da się. A praktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 10.06.10, 06:38 Ustawy nie mogą być w sprzeczności z art. 32 Konstytucji, skoro niosą ze sobą nierówność. Bo są równi, ale niektórzy równiejsi.. Coś takiego jest wręcz kpiną z Konstytucji. Co do okradania - skąd się biorą pieniądze na emerytury dla uprzywilejowanych? Z powietrza? Nie - z okradania tych, co płacą na swoją emeryturę, bo część ich pieniędzy trafia do uprzywilejowanych. Dlatego składka na ZUS jest klasycznym podatkiem. Przy okazji - kto ma informacje o ZUS - jak kształtują się wpłaty i wypłaty składek/emerytur np. w układzie branżowym? To by była wspaniała ilustracja kto kogo okrada. A dlaczego np. sędziowie nie płacą składek , a emeryturę dostają w wysokosci pensji - kogo trzeba okraść w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 10.06.10, 07:04 I do tego mamy, pożal się Boże, prawników, którzy nie wiedzą, że akty prawne niższego rzędu nie mogą być sprzeczne z aktami wyższego rzędu - a w końcu Konstytucja jest najwyższym aktem prawnym. Więc, czego by tam nie bełkotali,to przywileje są niekonstytucyjne, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 10.06.10, 09:20 ewa1-23 napisała: > I do tego mamy, pożal się Boże, prawników, którzy nie wiedzą, że akty prawne ni > ższego rzędu nie mogą być sprzeczne z aktami wyższego rzędu - a w końcu Konstyt > ucja jest najwyższym aktem prawnym. Więc, czego by tam nie bełkotali,to przywi > leje są niekonstytucyjne, i tyle. Zgadzam się. Obsługiwanie kobiet w widocznej ciąży też jest niekonstytucyjne, robienie miejsc parkingowych dla inwalidów - niekonstytucyjne, immunitet posła i diety - niekonstytucyjne spowodowanie śmierci pacjenta bez ponoszenia odpowiedzialności (błąd lekarza) - niekonstytucyjne, dzielenie pacjentów na tych z NFZ i komercyjnych - niekonstytucyjne. Długo mam jeszcze wymieniać. Skoro chcesz takiej równości jedź do Korei płn. tam jest równo i konstytucyjnie Pani komunistko. Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: nierówność wobec prawa jest niekonstytucyjna! 10.06.10, 09:12 ewa1-23 napisała: > Ustawy nie mogą być w sprzeczności z art. 32 Konstytucji, skoro niosą ze sobą n > ierówność. Bo są równi, ale niektórzy równiejsi.. Coś takiego jest wręcz kpiną > z Konstytucji. Co do okradania - skąd się biorą pieniądze na emerytury dla upr > zywilejowanych? Z powietrza? Nie - z okradania tych, co płacą na swoją emerytur > ę, bo część ich pieniędzy trafia do uprzywilejowanych. Dlatego składka na ZUS j > est klasycznym podatkiem. Przy okazji - kto ma informacje o ZUS - jak kształtuj > ą się wpłaty i wypłaty składek/emerytur np. w układzie branżowym? To by była w > spaniała ilustracja kto kogo okrada. A dlaczego np. sędziowie nie płacą składe > k , a emeryturę dostają w wysokosci pensji - kogo trzeba okraść w tym przypadku > ? Czytanie ze zrozumieniem to naprawdę taki problem. Skoro nie możesz sama pojąć to polecam komentarz do Konstytucji. Równy wobec prawa to nie znaczy, że wszyscy mają mieć emerytury tej samej wysokości i na tych samych zasadach bo idąc twoim tokiem rozumowania to wszyscy powinni tyle samo zarabiać mieć taki sam wzrost i wagę. Mieszkać w takich samych mieszkaniach itd... Był taki jeden co to wprowadzał równość dla wszystkich Lenin a potem Stalin, niestety tam też byli równi i równiejsi. To o czym piszesz to utopia i populizm. Skąd weźmiesz na większe pensje dla wojska i policji, wydrukujesz? Piszesz komunały nie mając elementarnej wiedzy o ekonomi i prawie. Pytanie 2 Tak ZUS jest formą podatku, z którego od 50 lat rządy zasilały bieżący budżet dla tego teraz niema tam pieniędzy. Dobrze będzie tylko wtedy jeśli zmieni się cały system zdrowotno emerytalno społeczny Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.anna.majewska Polska stoi głodowymi pensjami. 09.06.10, 12:10 Reforma KRUS jest, owszem, potrzebna. Zabierzcie przywileje emerytalne policjantom i żołnierzom i zostawcie ich z jałmużniczymi "pensjami". Zobaczymy ilu policjantów zostanie na służbie. Górnicy przechodzą na emeryturę wcześniej wszędzie na świecie. Łatwo jest zebrać garść liberalnej propagandy. Trudniej spojrzeć na rzeczywistość głodowych płac i dostrzec że przywileje emerytalne to jedyne co utrzymuje ludzi przy danym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
smiki48 Re: Polska stoi głodowymi pensjami. 09.06.10, 18:59 > Górnicy przechodzą na emeryturę wcześniej wszędzie na świecie. niech przechodzą, ale niech zapłacą składkę która te emerytury sfinansuje, czyli nie 40 parę%, tylko 100% od zarobku brutto. Ale wtedy wyjdzie szydło z worka nt. wysokich zarobków górników czy policjantów. Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: Polska stoi głodowymi pensjami. 09.06.10, 20:23 A myślisz, że ludziom bez przywilejów jest tak łatwo? Szczególnie jak zabiera im się taką kasę na rzecz np takich górników? Myślisz, że fajnie jest pracować na umowe zlecenie bo albo to albo wypad? A jeszcze te górnicze mendy, czyli nieroby ze związków zawodowych mają czelność protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Polska przywilejami stoi 09.06.10, 12:34 > 0 zł - takie składki płacą policjanci i żołnierze. Przecież im pensje płaci państwo! Jaki jest sens, poza rozrostem biurokracji, w przekładaniu państwowych pieniędzy z jednej kieszeni do drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś
ole16 Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 15:51 litości, zwykli ludzie płacą połowę składki, zrozumiał? A przedstawiciele służb mundurowych porównują swoje zarobki brutto z zarobkami brutto innych i uważają, że im źle. Nie, nie jest im źle. I wojskowy czy policjant to nie tylko taki, co jeździ na wojnę, czy pracuje jako antyterrorysta. Jest mnóstwo żołnierzy i policjantów za biurkiem. OK, tylko skąd te przywileje dla nich? Wielu lekarzy jest np. oficerami/majorami. Oczywiście nigdy na żadnej wojnie nie byli - emerytura takiego to koło 10 tys. plus pensja, bo przecież chłop młody;) Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: Polska przywilejami stoi 09.06.10, 16:27 ole16 napisał: > litości, zwykli ludzie płacą połowę składki, zrozumiał? A > przedstawiciele służb mundurowych porównują swoje zarobki brutto z > zarobkami brutto innych i uważają, że im źle. Nie, nie jest im źle. > I wojskowy czy policjant to nie tylko taki, co jeździ na wojnę, czy > pracuje jako antyterrorysta. Jest mnóstwo żołnierzy i policjantów za > biurkiem. OK, tylko skąd te przywileje dla nich? Wielu lekarzy jest > np. oficerami/majorami. Oczywiście nigdy na żadnej wojnie nie byli - > emerytura takiego to koło 10 tys. plus pensja, bo przecież chłop > młody;) Siejesz mity, komunały i głupoty nie ma takiej opcji, że emerytura wojskowego wynosi 10 tyś chyba, że w stopniu generała z bardzo dłuuuugim stażem ale wtedy taki dziadek nie dorobi już nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dominanta_septymowa Ten "artykÓł" to po angielsku "bullshit" 09.06.10, 14:04 Tak się NIESTETY składa, że moja szwagierka pracuje w wojskowym biurze emerytalnym i dowiedziałem sie dokładnie jak z tymi wojskowymi emeryturami jest naprawdę. Wniosek mam jeden, to tych dwóch pismaków trzeba "wyp...." w powietrze, bo do niczego innego sie nie nadają. Po piersze. Emerytura wojskowa wynosi 40% ostatniej pensji po 15 latach słuzby. Nie wdając się w dalsze wyliczenia których nie pojmję za bardzo trzeba służyc około 29 lat by miec pełna emeryture. Wyjatkiem sa piloci skoczkowie, antyterroryści, nurkowie, marynarze i chyba ktos tam jeszcze. Po drugie. Nie ma żadnych możliwości sztucznego "napompowania" ich ostatiej pensji (z niej obliczana jest ta emerytura) bo pensja żołnierza składa sie z tzw. grupy za stanowisko, ileś tam procent z tej grupy za wysługę lat i ewentualnie dodatku, np. dla pilota, skoczka spacochromowego, nurka. Jak sztucznie podnieść stanowisko, jak sztucznie zwiększyć mu sysługę lat, jak sztucznie zwiększyć dodatki skoro te wypłaca się za godziny wylatane, nurkowanie lub ilość skoków? NIE DA SIĘ. Poza tym kto mu taka "zwiększona" pensję wypłaci, skad na to pieniądze, tak rozumuja tylko idioci? Po trzecie, jak ci gazetowi durnie wyliczyli te 300 tysięcy?. Odprawa to 300 procent tej ostatiej pensji i dodatkowo 20% zakażdy następny pełny rok, ale nie więcej niż 600%, czyli 6 bpensji jak ma sie pełna emeryture. Po czwarte. Roczne uposażenie to dostają nie oprócz emerytury, ale ZAMIAST EMERYTURY przez pierszy rok. Z tego żyja przez ten rok i dopiero potem dostaja pierwsza emeryturę. A co do pieniędzy na urlop to musiasieliby zgromadzić go chyba z kilkaset dni by dostać takie pieniądze. Jak taki urlop zaoszczędzić? Więcej nie zapamiętałem, ale to mi wystarcza. Jak taką "wiedze" mają wszystkie pismaki GW to jest ona gó... warta. Odpowiedz Link Zgłoś
krupab Re: Ten "artykÓł" to po angielsku "bullshit" 09.06.10, 18:23 29 lat służby, no strasznie długo... czyli idąc do woja (okres szkoły oficerskiej chyba zaliczają) w wieku 19 lat mając 48 lat ma pełną emeryturę. CZYSTA RÓWNOŚĆ wobec innych, czyż nie? prawda jest taka, że nasze wojsko to 10% ludzi ryzykujących życiem i 90% nierobów. Wiecie, że oficerowie w WKU też mają przywileje emerytalne? A jeszcze lepsze jest to, że po zniesieniu poboru pozostawiono WKU i ich personel. Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: Ten "artykÓł" to po angielsku "bullshit" 09.06.10, 18:42 Tylko 40%? Ojojojoj, to jak sobie taki zdrowy, młody żołnierz poradzi? Tym bardziej że te 29 lat ktore moze spedzic za biurkiem pierdzac w stołek i dłubiąc w nosie to przecież tylko 18 lat krócej niż musi zap...lać cała reszta uczciwie zarabiającego społeczeństwo. Czysty wyzysk i niesprawiedliwość, dziwie się że jeszcze ktoś sie decyduje na zostanie wojskowym. Przeciez to taki niebezpieczny zawód, można zasnąć i spaść z krzesła* *powyższa ironia nie dotyczy żołnierzy biorących czynny udział w misjach zagranicznych i faktycznie ryzykujących życiem i zdrowiem Odpowiedz Link Zgłoś
arbdahrba hmmm... a ja słyszałem inaczej. 09.06.10, 20:55 Najwięcej skoczków i nurków jest właśnie wśród wojskowych. Tak właśnie nakręcają sobie konta. Za hobby im jeszcze płacą. Nawet wyżsi dowódcy siadają za sterami myśliwców coby wylatać normę. Odpowiedz Link Zgłoś
dominanta_septymowa I jeszcze jedno. 09.06.10, 14:43 Nie dodałem że ta cała kasa im wchodzi do dochodu i płaca od tego podatek w wysokośco dla danego progu. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis No prosze, Polska to Eldorado! 09.06.10, 15:15 a ludziska wciaz narzekaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to ni... 09.06.10, 17:08 Polsce - w przypadku przedłużającej się dwuwładzy (rząd kontra silna opozycja z prezydentem) - grozi katastrofa znacznie większa niż to co spotkało Grecję; tyle że Grecję muszą ratować partnerzy ze strefy Euro; nas, jeśli byśmy znów pozwolili PIS-owi blokować niezbędne reformy, nikt i nic nie uratuje, gdy "przywileje" grupowe zrujnują finanse państwa. Znów będziemy zbankrutowanym zaściankiem Europy - o co tak się stara niejaki Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
drugipiotrek_z To jest tzw. Polska Solidarna. 09.06.10, 17:59 To jest tzw. Polska Solidarna. Odpowiedz Link Zgłoś
chruszczow87 jak to niekonstytucyjne odebranie przywilejów ? 09.06.10, 18:04 a esbekom nie odebrano przywilejów ? skoro im się dało to można i gornikom Odpowiedz Link Zgłoś
krupab Re: jak to niekonstytucyjne odebranie przywilejów 09.06.10, 18:26 zasada ochrony praw nabytych... a co do SB to chyba sam TK nie wiedział dokładnie jak to uzasadnił, to było polityczne orzeczenie a nie prawnicze (chociaż istnienie przywilejów dla SB było paranoją). Odpowiedz Link Zgłoś
katolak a Pawlak iPody będzie rozdawał... 09.06.10, 18:08 chyba kur... z tych składek swojego krusowego elektoratu; mam nadzieję, że tym razem nie wślizgną się do sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
tetradrachma Zapytajcie tego smiecia Kaczyńskiego dlaczego KRUS 09.06.10, 18:11 popiera ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystin9 Re: Zapytajcie tego smiecia Kaczyńskiego dlaczego 09.06.10, 19:25 tetradrachma napisał: Zapytajcie tego smiecia Kaczyńskiego dlaczego KRUS > popiera ? TUSK TEŻ POPIERA. INACZEJ NIE DOKOPTOWAŁBY DO RZĄDU PAWLAKA I PARTII Z 3% POPARCIA ( stary chwyt: "...nie chcem, ale muszem...") Odpowiedz Link Zgłoś
eska1946 Re: Zapytajcie tego smiecia Kaczyńskiego dlaczego 09.06.10, 21:49 Sam jesteś zgniłym śmieciem,a co za tym idzie,spłodzili Cię rodzice tez chyba śmiecie.Widzisz jakie to przykre,więc na drugi raz zastanów się zanim napiszesz te swoje wypierdziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kelowna Tak wlasnie wyglada panstwo solidarne!!! 09.06.10, 18:30 Ciekawe kto bedzie placil za ten caly bur... za kilka czy kilkanascie lat. Wypierzmy kaczora drugiego i bedzie "lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
adremik Polska złodziejstwem stoi 09.06.10, 18:35 Policjanci i żołnierze chociaż służą, często w niebezpiecznych sytuacjach, nie licząc innych niedogodności tych zawodów. A za co dostają darmowe akcje warte miliony zł prezesi "prywatyzowanych" przedsiębiorstw? Piszę w cudzysłowie, bo należałoby powiedzieć : rozkradane, a potem za grosze sprzedawane. a dlaczego przywileje emerytalne maja europosłowie? Tacy biedni? Odpowiedz Link Zgłoś
cybermarcell Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to ni... 09.06.10, 18:38 Ja to się dziwie jednemu. Na początku lat 90tych było wiadomo, że system emerytalny jest chory. Było też proste rozwiązanie: oddać cały stystem w ręce prywatne vide OFE i niech ludzie nowego systemu oszczędzają na siebie. Problem był z dotychczasowymi emerytami: kto będzie na nich łożył jak nie ma ZUSu. Ano trzeba było sprywatyzować majątek państwowy i za to "wykupić" stary system emerytlalny. Takie banalne rozwiązanie, ale pier... populistyczne rządy tego nie roobiły, a pieniądze z prywatyzacji są systematycznie przejadane przez przeznaczanie ich na wydatki budżetowe. Czekam aż to wszystko się rypnie. A wiem, że to będzie za mojego życia... Odpowiedz Link Zgłoś
jbed Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to ni... 09.06.10, 18:43 Nasz system emerytalny jest pochodną polityki Państwa. Przywileje emerytalne służb mundurowych rekompensują niskie zarobki tych służb. Gdyby wprowadzić zasadę, że każdy ma taką emeryturę jaką sobie uskładał trzeba by w budżetówce podnieść zarobki do takiego poziomu aby ci ludzie byli w stanie uskładać sobie na rozsądną emeryturę, a te pieniądze pochodziłyby też z budżetu. KRUS gwarantuje nam wszystkim utrzymanie niskich cen na produkty rolne. Przeciętny rolnik nie odłoży ze swoich dochodów na emeryturę dla siebie i członków swojej rodziny. Aby na to zarobić trzeba by podnieść ceny skupu produktów rolnych, a za to zapłacilibyśmy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaphis Re: Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to 09.06.10, 19:58 E już nie piernicz o niskich zarobkach służb mundurowych - szeregowiec (5 lat temu) dostał na dzień dobry 2100zł netto, do tego różnorakie dodatki, policjant w stopniu sierżanta (w dochodzeniówce) dostawał w tym samym czasie około 3000 netto podstawy. Dla porównania średnia w firmach prywatnych była na ten czas 1200-1500zł netto. Odpowiedz Link Zgłoś
insupportable Re: Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to 10.06.10, 09:36 kaphis napisał: > E już nie piernicz o niskich zarobkach służb mundurowych - szeregowiec (5 lat > temu) dostał na dzień dobry 2100zł netto, do tego różnorakie dodatki, policjant > w stopniu sierżanta (w dochodzeniówce) dostawał w tym samym czasie około 3000 > netto podstawy. Dla porównania średnia w firmach prywatnych była na ten czas > 1200-1500zł netto. Może sam nie piernicz zarobki policjantów i żołnierzy są na ich stronach. No chyba, że przez te 5 lat obniżono im zarobki o 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
big.erykus najwięcej KRUSowców jest w miastach... 09.06.10, 18:53 to jest patologia że ktoś kto ma kawałek ziemi udaje że coś na niej uprawia cfaniaczy i roluje system a rolnicy dostaja od wszystkich becki Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz2010 Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to ni... 09.06.10, 19:03 Pawlak podał sensowną receptę. Minimalna składka i minimalna emerytura dla wszystkich. Kto chce mieć więcej, niech oszczędza, inwestuje, ubezpiecza się dobrowolnie dodatkowo. Obecny haracz zapewnia i tak większości tylko to minimum, powodując przy okazji zwiększone bezrobocie i zmniejszenie wpływów z podatków (szara strefa). No i dodatkowe poczucie niesprawiedliwości w tym i tak często krzywdzącym jednych obywateli, dla dodatkowych korzyści drugich, państwie. Ale na propozycji się skończyło. Pewnie tylko wodotrysk przedwyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tztz3 Nie 120tys tylko 350tys... 09.06.10, 19:47 ..120 tys. to było 20 lat temu, teraz jest około 350tys. Odpowiedz Link Zgłoś
tukafon raczej 1 350 000... 09.06.10, 20:21 a obawiam sie ze moze i 2 350 000 to moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
zxcv1984 Re: 120tys urzędasów,460+100 posłów,zacząć od teg 10.06.10, 11:18 120tys to chyba w samym województwie mazowieckim Odpowiedz Link Zgłoś
rudder Polska przywilejami stoi. Europy dawno na to ni... 09.06.10, 19:14 A co z emeryturami dla kleru katolickiego, katechetów, kapelanów, zakonników, zakonnic itd. To też obciąża budżet, bo płacą śmieszne składki lub nawet nic nie płacą (kapelani).Pokłosie konkordatu odbija się czkawką na zwykłych emerytach. SKANDAL !!! Odpowiedz Link Zgłoś