Dodaj do ulubionych

Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa

15.06.10, 14:10
I bardzo dobrze. Chciałbym żeby i w Polsce pokazano kościołowi gdzie
jego miejsce.
W Polsce niestety cała klasa polityczna jest pod butem kleru.
Obserwuj wątek
    • benny_nihill Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 14:12
      Hiszpania naraża się na gniew Marka Jurka.
      • obrazoburca Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 14:20
        To kto teraz sie będzie modlił za deszcz jak susza ich dopadnie?
        • maura4 Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 14:35
          Modlitw o deszcz bóg nie lubi. Nasi posłowie pomodlili się, jakiś
          czas temu, ale bóg znany ze swej nierychliwości dał dopiero w tym
          roku. Albo nie zna miary, albo był zły za te modlitwy.
          • obrazoburca Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:45
            za duzo chłopaki tych modłów na raz kupili zapominając że pan bóg nie rychliwy, ale sprawiedliwy.

Bóg zna umiar, ale daje wedle próśb naszych - to prośbom ich umiaru zabrakło.

No ale co z ta biedną espaniją, skąd teraz będziemy brać pomidory i truskawki przed sezonem?
            • echfranka Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 17:19
              >Może bał się ,że powiedzą ,że im wody żałuje i podlał więcej.
              • pensioner63 Szczęść Boże! 16.06.10, 00:01
                Jezus mówił "Co cesarskie cesarzowi, a co boskie Bogu" sugerujac, że religia to
                co innego, a państwo to co innego. Więc życzę Hiszpanom wszystkiego najlepszego!
                Nareszcie wyzwalają się od podporządkowania sekcie rzymsko-katolickiej, która z
                chrześcijaństwem ma niewiele wspólnego.

Kiedyś przyjdzie dzień, że Polacy się też wyzwolą.
                • coelka Re: Szczęść Boże! 16.06.10, 00:18
                  pensioner63 napisał:

> Jezus mówił "Co cesarskie cesarzowi, a co boskie Bogu" sugerujac, że religia to
                  > co innego, a państwo to co innego. Więc życzę Hiszpanom wszystkiego najlepszego
                  > !
                  > Nareszcie wyzwalają się od podporządkowania sekcie rzymsko-katolickiej, która z
                  > chrześcijaństwem ma niewiele wspólnego.
                  >
                  > Kiedyś przyjdzie dzień, że Polacy się też wyzwolą.
                  To co Mówił Jezus KK ma głęboko wszyscy wiedza gdzie. Mówił tez o poważaniu
                  własności prywatnej mając na myśli wsparcie biednych ludzi, KK tez miał to
                  gdzieś wspierając przez 2tys. lat istnienia arystokracje. Jak się poczyta biblię
                  to wyraźnie widać, ze Jezus był pierwszym komunistą, walczącym również o prawa
                  kobiet. Tylko trzeba samodzielnie myśleć żeby to zobaczyć a w Polsce ludzie w
                  ciemno słuchają księdza ciągle jakiś klecha jest dla nich synonimem boga, już
                  sama potrzeba pośrednika w kontaktach stawia takich ludzi w pozycji osoby ,
                  która nie potrafi samodzielnie myśleć i potrzebuje kogoś kto pomyśli za nią.
                  Śmiech na sali po prostu, mądrzy ludzie nie potrzebują organizacji religijnych
                  budynków.
                  • zdzisiek66 Re: Szczęść Boże! 16.06.10, 11:30
                    Mówił też "nie z tego świata jest moje Królestwo".
                    Ale dokładnie, Kościół wie lepiej. Nawet dekalog sfałszowali.
                • utrata1947 Re: Szczęść Boże! 16.06.10, 08:52
                  Brawo dla premiera Hiszpanii kiedy to stanie się w Polsce
                  • jedynynieobiektywny Re: Szczęść Boże! 16.06.10, 12:08
                    tym szybciej im prędzej kościół zbiednieje...
          • eu_ropejczyk Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 16:30
            Sadze ze modlitwy zostaly wysluchane, ale nie dotyczyly deszczu, ale czegos
            innego (kogos). No teraz zostal tylko jeden, do czasu sadze, no chyba ze tez
            wejdzie do samolotu.... .
        • jedynynieobiektywny modlitwa o hiszpański deszcz 16.06.10, 12:04
          jak to kto? u nas się pomodlą, a jeśli nie to w Hiszpanii obejrzą sobie
          ten filmik

www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE
          :))))
    • kadykianus W zapyziałej Polsce - na odwrót 15.06.10, 14:19
      U nas szczytem wszystkiego były żałobne uroczystości ku pamięci ofiar wypadku lotniczego na smoleńskiej łące. Chwilami nie bardzo wiedziałem, na co w zasadzie patrze. Ale później przyszło otrzeźwienie - on nie był prezydentem wszystkich Polaków. Jednymi z tych, których prezydentem nie był, byli ateiści.

Kościół w Polsce zagarnął ogromna przestrzeń publiczną dla siebie tak, ze trudno oddychać.

Hiszpania to czyste powietrze. I nie o gazach tu mowa.
      • lehoo Re: W zapyziałej Polsce - na odwrót 15.06.10, 14:32
        Jak to: na co ? Na demonstrację siły prawdziwych władców Polski. Pytanie
        traktuję jako czysto retoryczne, boć przecie odpowiedź na nie oczywista.
      • mara571 Nastepny, ktory niczego nie rozumie 15.06.10, 19:45
        obojetnie czy sie zgadzales z polityka L.K czy nie, on byl prezydentem kraju,
        ktorego jestes obywatelem.
        Kiedy czytam wpisy na forum 90% uczestnikow robi mi sie niedobrze.
        Nie tylko na tym, i nie tylko na gazeta.pl.
        Te 90% anonimowych internautow daje jasna wskazowke, dlaczego Polska jest
        "zapyziala" jak laskawie napisales. Przyczyna jest jedna: jej obywatelom brakuje
        kultury zarowno politycznej jak i osobistej.
        Byc moze dla ciebie KK zagarnia przestrzen publiczna, ze ci trudno oddychac.
        Jezeli sie chcesz przekonac, jak wyglada zapelniona ateizmem i egoizmem
        przestrzen publiczna odwiedz jakis cmentarz przy okazji pobytu w Berlinie.
        Bedziesz mial okazje zobaczyc anonimowy pogrzeb urny pod plotem jakiegos
        czlowieka, ktorego nawet nie zegnaja przyjaciele. Jezeli juz to 2-3 osoby.
        • coelka Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 15.06.10, 19:50
          mara571 napisała:

> obojetnie czy sie zgadzales z polityka L.K czy nie, on byl prezydentem kraju,
          > ktorego jestes obywatelem.
          > Kiedy czytam wpisy na forum 90% uczestnikow robi mi sie niedobrze.
          > Nie tylko na tym, i nie tylko na gazeta.pl.
          > Te 90% anonimowych internautow daje jasna wskazowke, dlaczego Polska jest
          > "zapyziala" jak laskawie napisales. Przyczyna jest jedna: jej obywatelom brakuj
          > e
          > kultury zarowno politycznej jak i osobistej.
          > Byc moze dla ciebie KK zagarnia przestrzen publiczna, ze ci trudno oddychac.
          > Jezeli sie chcesz przekonac, jak wyglada zapelniona ateizmem i egoizmem
          > przestrzen publiczna odwiedz jakis cmentarz przy okazji pobytu w Berlinie.
          > Bedziesz mial okazje zobaczyc anonimowy pogrzeb urny pod plotem jakiegos
          > czlowieka, ktorego nawet nie zegnaja przyjaciele. Jezeli juz to 2-3 osoby.
          a co ci z tego pogrzeby jak juz cie niema , jak zyje wole miec lepiej niz tutaj
          a Niemczech lepiej sie zyje za zycia
          • mara571 nie wszystkim, 15.06.10, 21:22
            przyjedz, sprobuj swoich sil.
        • rest85 Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 15.06.10, 20:17
          wybacz...
          ale widziałem ostatnio katolicki pogrzeb na którym starszą Panią, spopieloną pochowaną w "norce" LEDWO mieszczącej urne wygrzebanej przy grobie jej męża, w zasadzie na cmentarnej ścieżce... Ksiadz łaskawie pokropił to miejsce wodą święconą i tyle, na moje pytanie dlaczego tak, "bo inaczej za drogo"

było to obrzydliwe... tym bardziej że kobieta wszystkie swoje oszczędności oddała na parafie.

nie ma reguły.
          • mara571 Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 15.06.10, 21:37
            w moim rodzinnym miescie coraz wiecej ludzi decyduje sie na kremacje.
            Nie widze w tym nic zdroznego.
            Co wiecej spora grupa rodzin przy okazji pierwszego pogrzebu przygotowuje
            miejsce dla nastepnych czlonkow rodziny.
            Wracajac do pogrzebow: w Polsce kazdy ma szanse pochowku przynajmniej w
            kolumbarium. W Berlinie 60% pogrzebow jest anonimowych. Nawet jesli jest jakas
            rodzina, a brakuje jej paru tysiecy euro, wnuki nigdy nie zobacza miejsca, gdzie
            pochowano dziadka.
            • ojciec.ateusz Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 17.06.10, 01:15
              Zapewne jest to kwestia mentalności i wrażliwości, ale ja osobiście
              nie widzę nic imponującego w tym żeby mieć rozkładające się zwłoki
              swoich bliskich w określonym miejscu, przychodzić tam i miewać takie
              skojarzenia: czy ciało już rozłożyło się czy właśnie robactwo czyni
              dopiero swoją powinność itp.
              Kremacja jest nie tylko bardziej higieniczna i mniej obciążająca
              przyrodę oraz ekonomię, ale także psychologicznie
              bardziej "strawna"; wierzącym przypomina słynne religijne memento
              "z prochu powstałeś i w proch się obrócisz", a niewierzących
              pobudza do refleksji na temat cyrkulacji materii i energii we
              Wszechświecie.
              Powiem wprost, że uważam, iż chowanie ciał zmarłych w skrzynkach i
              zamykanie ich w katakumbach (co jest najczęstszą formą pochówku) ze
              świadomością, że tak czy owak, wcześniej czy później ktoś reesztki
              tego ciała odkopie i będzie je utylizował (groby murowane są na 50
              lat) napawa mnie odrazą i przygnębieniem.
              Problem ten zupełnie nie istnieje w popularnych w wielu krajach tzw.
              ogrodach pamięci, gdzie spopielone prochy zmarłych oddaje się
              naturze wysypując je do wielkiego ziemnego kręgu, gdzie z czasem
              zagospodarowuje je przyroda, a na kamiennych tablicach, ustawionych
              wokół kręgu, umieszcza się pamiątkową, grawerowaną metalową
              tabliczkę z nazwiskiem zmarłego oraz datami urodzenia i śmierci.
              Prosto, higienicznie i egalitarnie - po śmierci wszyscy są sobie
              równi i minister i dozorca, obaj byli ludźmi.
          • jedynynieobiektywny Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 16.06.10, 12:06
            każdy kto wydaje wszystkie swoje oszczędności na jakikolwiek cel - w
            tym również na parafię jest głupi

a głupich jak wiadomo nikt nie szanuje, w tym wypadku i ksiądz też...
          • tanczacy.z.myslami Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 16.06.10, 12:21
            rest85 napisał:

> widziałem ostatnio katolicki pogrzeb na którym starszą Panią, spopieloną
            > pochowaną w "norce" LEDWO mieszczącej urne wygrzebanej przy grobie jej męża, w
            > zasadzie na cmentarnej ścieżce...

Ale to w Polsce czy we wspomnianych wyżej Niemczech?
        • kadykianus Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 15.06.10, 22:21
          Religijność jest gwarancją pochówku z przyjacielskimi honorami?
          Daj spokój.
          A co do L.K. Tak, moja krytyka nie jest oznaka braku kultury osobistej (polityczna kultura mnie chyba nie obowiązuje - nie jestem politykiem a poza tym, nie bardzo wiem, czym jest owa k. polityczna).

Moja krytyka to cena jaką polityk - prezydent płaci za to, że ma przywilej bycia prezydentem. Ja mogę go opier..lić jako obywatel. On, nie może mnie obrazić. On tego nie rozumiał i się obrażał.

Wystarczy 2-3, osoby na pogrzebie. Ważne tylko - które. No, chyba, że Ciebie będzie żegnała cała Twoja 'nasza-klasa' :)
          Ale obaj wiemy, że 90% z nich - nie.
          • mara571 Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 15.06.10, 22:37
            nie religijnosc, ale kultura chrzescijanska.

> Moja krytyka to cena jaką polityk - prezydent płaci za to, że ma przywilej byci
            > a prezydentem. Ja mogę go opier..lić jako obywatel. On, nie może mnie obrazić.
            > On tego nie rozumiał i się obrażał.
            Nie nie mozesz go o... jako obywatel, masz prawo go skrytykowac, ale rzeczowo i
            bez osmieszania i pogardy.
            Tak samo nie mozesz o... swoich podwladnych, swoich szefow, kasjerki,
            urzedniczki, kierowcy autobusu itd, itd.
            Krytyka nawet surowa jest porzadana, ale nie obrzucanie ludzi wyzwiskami i
            epitetami. To jest miara wysokiej kultury osobistej.

Poczytaj sobie, co pisza emigranci na niejednym forum, dlaczego sie dobrze czuja
            w innych krajach. Zawsze znajdziesz pare wpisow o tym, ze ludzie TAM SIE
            WZAJEMNIE SZANUJA.
            • mara571 przepraszam 15.06.10, 22:39
              mialo byc POZADANA.
              • kadykianus Re: przepraszam 16.06.10, 14:23
                Kiedy mowa o tym, że obywatel o...lił prezydenta jak burą sukę, to mamy na myśli
                to, że przepuścił totalną krytykę a nie to, że nazwał go brzydkim słowem na 'ch'.

Ta krytyka może obejmować przyrównanie go do ziemniaka/kartofla, jak to zrobili
                Niemcy. Jako prezydent musisz to znosić. Kartofel oznacza zacofanie, przaśność,
                zaściankowość, wsteczność ,prostactwo poglądów itd.

Co do religii.
                Ludzie religijni nie uważają, że prawa człowieka powinny być ponad tak zwanymi
                prawami boskimi, naturalnymi czy jeszcze podobnymi. Nie domagają się szacunku
                wobec indywidualnej wolności, indywidualnego stylu życia i prywatności.

Prawa człowieka (właśnie w sferze jego wolności) przeciwstawia się tak zwanym
                wartościom chrześcijańskim - ale to tylko nazwa, bo w rzeczywistości chodzi o
                katolicką etykę społeczno-obyczajową a w gruncie rzeczy - seksualną.

Dziwne, że w wielu dziedzinach życia w Polsce nie daje się zauważyć wartości
                chrześcijańskich, właśnie poza seksem :)

Ludzie religijni idealizują przeszłość, podporządkowują człowieka grupie,
                religii, tradycji zamiast postrzegać go jako indywidualną, niepowtarzalną jednostkę.

Stąd też obsesja na punkcie instytucji rodziny - osobny fenomen ale wynika
                bezpośrednio z zanegowania drogocenności indywidualizmu każdego człowieka.

Religia to nigdy nic dobrego.
                Wiara to co innego. Ale Kościoły i inne grupy zinstytucjonalizowanej wiary
                (czyli religie) mają inne cele niż Twoja wiara. Bo ona albo jest albo nie ma i
                łopatą nikt Ci tego do serca nie włoży. Ale władza religijna nad człowiekiem to
                coś, co można i warto osiągnąć. To się kapłanom różnej maści opłaca bo z tego żyją.
        • jedynynieobiektywny Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 16.06.10, 12:58
          dla mnie prezydent powinien być superinteligentną wygadaną "bestią"
          która będzie w praktyce potrafić coś wywalczyć na arenie
          międzynarodowej!

ksenofobiczna postawa i publiczne okazywany nacjonalizm nie
          przysparza nam ani przyjaciół ani korzyści!

w światowej polityce nie ma miejsca na osobiste utarczki i
          przekrzykiwania na poziomie szkoły podstawowej!

jeśli jakiś prezydent uprawia tego rodzaju politykę kompromituje się
          w oczach oczytanych ludzi!

jeśli ktoś nie głosował na kogoś to w moim przekonaniu ma prawo do
          poczucia, że ten czy inny polityk nie jest "reprezentantem"!

a ty chcesz to nam narzucić - to dyktatura!!!
        • princealbert Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 16.06.10, 14:03
          no i...?

Nie rozumiem, czego ma dowodzic twoj post.
          Jesli o mnie chodzi, to moje prochy moga wyladowac prosto do kibla.

Kolejny, ktory wie lepiej jak inni ludzie maja rodzic sie, zyc i
          umierac.

Poza tym nie ma czegos takiego jak 'zapelniona ateizmem przestrzen'.
          Wlasnie o to chodzi by ta przestrzen nie byla zapelniona zadna
          ideologia ani religia.
        • pablobodek Re: Nastepny, ktory niczego nie rozumie 16.06.10, 16:58
          mara571 napisała:

> obojetnie czy sie zgadzales z polityka L.K czy nie, on byl prezydentem
          kraju,
          > ktorego jestes obywatelem.
          > Kiedy czytam wpisy na forum 90% uczestnikow robi mi sie niedobrze.
          > Nie tylko na tym, i nie tylko na gazeta.pl.
          > Te 90% anonimowych internautow daje jasna wskazowke, dlaczego
          Polska jest
          > "zapyziala" jak laskawie napisales. Przyczyna jest jedna: jej obywatelom
          brakuj

Witaj anonimie ! Jesteś wśród swoich ! Jesli robi Ci się niedobrze
          to sobie ulżyj. I udaj się do lekarza.
          > e
          > kultury zarowno politycznej jak i osobistej.
          > Byc moze dla ciebie KK zagarnia przestrzen publiczna, ze ci trudno
          oddychac.
          > Jezeli sie chcesz przekonac, jak wyglada zapelniona ateizmem i egoizmem
          > przestrzen publiczna odwiedz jakis cmentarz przy okazji pobytu w
          Berlinie.
          > Bedziesz mial okazje zobaczyc anonimowy pogrzeb urny pod plotem jakiegos
          > czlowieka, ktorego nawet nie zegnaja przyjaciele. Jezeli juz to 2-3
          osoby.
    • artpiut Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 14:20
      z chęcią zagłosowałbym na partię która by proponowała podobną
      ustawę, ale nasza lewica jaka jest każdy widzi...
      • pawel_z_wroclawia Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 14:30
        artpiut napisał:

> z chęcią zagłosowałbym na partię która by proponowała podobną
        > ustawę, ale nasza lewica jaka jest każdy widzi...

• maruda.r Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:30
          pawel_z_wroclawia napisał:

> No właśnie. Nasza "lewica" jest o wiele bardziej prawicowa niż
          > prawica na zachodzie Europy.

Polska lewica weszła kościołowi w tyłek po szyję, a prawica po uszy. Takie są
          między nimi różnice programowe.

• ojciec.ateusz Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 17.06.10, 01:36
            Oczywiście, wszyscy macie rację. Problem w tym, że polska lewica
            jest taka, jakie jest polskie społeczeństwo, w końcu nie rekrutuje
            się spośród Marsjan, a jest emanacją populacji zamieszkującej
            Rzeczpospolita Polską. Skoro więc polskie społeczeństwo "en masse"
            jest ogłupione religijnie (zaczyna się to już od kołyski),
            zindoktrynowane i podporządkowane Kościołowi Katolickiemu albo jego
            świeckim fanatycznym aktywistom, skoro przedstawiciele polskich
            władz wszystkich szczebli są albo bigotami albo zlojalizowanymi
            konformistami wysługującymi się na wyprzódki Episkopatowi i
            Watykanowi, to jaka niby ma być polska lewica? Skąd brać do tej
            lewicy ludzi diametralnie róznych od reszty społeczeństwa, a jeśli
            nawet takowi się znajda, to jaka będzie ich reprezentatywność i
            autoirytet społeczny? Polska lewica ma obecnie około 10-procentowe
            poparcie społeczne, bo - mniej więcej - co dziesiąty Polak jest,
            jako tako, wyzwolony spod władzy kleru i bigoterii. I gdyby nawet
            Napieralski ogłosił jutro program polityczny podkradziony
            towarzyszowi Zapatero, poparcie społeczne dla lewicy znacząco się
            nie zmieni, a jeśli juz to ... spadnie ze względu na radykalizm tego
            programu nie do przyjęcia dla oportunistów i konformistów.
            • p.s.j Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 19.06.10, 18:57
              Brawo. Nie można się nie zgodzić!
              • jacek.osini Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 19.06.10, 20:45
                p.s.j napisał:

> Brawo. Nie można się nie zgodzić!

kitajec, bez jajec... Czung- kuo Cię ukłuło?!
                • p.s.j Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 21.06.10, 10:41
                  nawiązując do starego dowcipu:

"To ja też mam taki wierszyk: osini, osini, ty głupi f...cie" :)
    • antobojar Obym dozyl tej chwili w Polsce... 15.06.10, 14:21
      Pieniadze ktore wysysa KRK od Panstwa co roku w Polsce uzdrowilyby sluzbe
      zdrowia i system edukacyjny... Nie mowiac juz o tym ile forsy zostaloby w
      kieszeniach niedozywionych staruszek...

Rozwiazac Konkordat SUBITO...!!
      • obrazoburca Re: Obym dozyl tej chwili w Polsce... 15.06.10, 15:41
        antobojar napisał:

> Rozwiazac Konkordat SUBITO...!!

Co bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela.
    • kroliklesny Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 14:33
      Statystyka w Europie pozostanie ta sama. Hiszpania wyrzuci symbole
      religijne, Polska doda a i tu i tam chleja, kjurwia sie itd...
    • elucidator Brawo Hiszpania!!! 15.06.10, 14:33
      A potem kolej na Polske. Oby jak najszybciej. Religia to prywatna sprawa kazdego obywatela i panstwo nie powinno miec z tym nic wspolnego.
      • mara571 dlaczego nie isc dalej? 15.06.10, 19:47
        trzeba usunac wszystkie prawne zapisy, ktorych korzenie wyrastaja z etyki
        chrzescijanskiej.
        Gwaratuje, ze w ciagu kilku miesiecy bedziesz mial w Polsce sytauacje jak
        Liberii czy Somalii.
        • obrazoburca Re: dlaczego nie isc dalej? 16.06.10, 01:07
          a które to przepisy wyrastają z etyki 'chrzescijańskiej' i dlaczego byłoby trudno bez nich zyć?
          • ewa8a Re: dlaczego nie isc dalej? 16.06.10, 07:50
            Ona jest przekonana, że brak aprobaty dla zabijania ma nierozerwalny
            związek z przykazaniem. Gdybyśmy ocieli się od przykazania, to
            natychmiast wszyscy by się powyrzynali. Te skróty myślowe to zapewne
            efekt katechezy.

• zdzisiek66 Re: dlaczego nie isc dalej? 16.06.10, 11:29
              Dekalog nie jest chrześcijańskim wynalazkiem, tylko żydowskim, o czym mało kto z
              katolików pamięta. Katolicy tylko go sfałszowali - usunęli jedno przykazanie, a
              inne podzielili na dwa, coby liczba się zgadzała.
              Chrześcijańskie przykazania są tylko dwa: o miłości do Boga i miłości do swego
              bliźniego. Niewielu katolików choćby próbuje ich przestrzegać.
        • daga_1 Re: dlaczego nie isc dalej? 16.06.10, 14:13
          Czy myślisz, że nie kradnę i nie zabijam dlatego, że tak stoi w dekalogu? Nie
          robię tego, ponieważ to się nie miesci w mojej etyce, a nie chrzescijanskiej.
        • pablobodek Re: dlaczego nie isc dalej? 16.06.10, 15:44
          mara571 napisała:

> trzeba usunac wszystkie prawne zapisy, ktorych korzenie wyrastaja z etyki
          > chrzescijanskiej.
          > Gwaratuje, ze w ciagu kilku miesiecy bedziesz mial w Polsce sytauacje jak
          > Liberii czy Somalii.
          Odczep się od korzeni !! Korzenie nie wyrastają. Z korzenia wyrasta
          ząb. Czasem mądrości.
        • elucidator Re: dlaczego nie isc dalej? 16.06.10, 20:51
          A jakie to konkretnie zapisy prawne maja korzenie ktore wyrastaja z etyki chrzescijanskiej, i ktorych to zapisow nie ma w innych systemach filozoficzno-swiatopogladowych?

mara571 napisała:

> trzeba usunac wszystkie prawne zapisy, ktorych korzenie wyrastaja z etyki
          > chrzescijanskiej.
          > Gwaratuje, ze w ciagu kilku miesiecy bedziesz mial w Polsce sytauacje jak
          > Liberii czy Somalii.
      • wesoly01 Re: NIE ____________Brawo Hiszpania!!! 16.06.10, 00:12
        to ja tak krótko w odniesieniu
        w lipcu 2002 roku oglądałem finał mistrzostw Świata w piłce nożnej w Japonii i
        Korei . Finał ten oglądało ze mną 2 miliardy ludzi na całym swiecie . Dla
        przypomnienia Brazylia pokonała Niemcy 2: 0.

Po finale cała drużyna brazylijska uklękła na środku boiska i głośno ( zapewne )
        modliła się do Boga ( zapewne nie mahometa ale Chrystusa) dziekując za wygranie
        mundialu. Wiem to bo uczestniczyłem w spotkaniu jednego z zawodników tego
        zwycięskiego finału w Berlińskim Kościele w 2006 roku . Zawodnik ten już nie
        był reprezentantem kraju ale mówił o tym co przeżył wybierając Jezusa w swoim
        życiu. i Mówił o tym zwycięskim finale .
        Wtedy to 2 miliardy ludzi było zmuszonych oglądać prywatną sprawę każdego
        człowieka.
        Było dokładnie tak jak piszesz , powinna to być prywatna sprawa a ci wstrętni
        brazyliczyjcy pokazywali ze jest publiczna.
        rwesoly@wp.pl
        • tanczacy.z.myslami Brazylijskie modły :) 16.06.10, 12:20
          wesoly01 napisał:

> Dla
          > przypomnienia Brazylia pokonała Niemcy 2: 0.
          > Po finale cała drużyna brazylijska uklękła na środku boiska i głośno (zapewne)
          > modliła się do Boga (...) dziekując za wygranie mundialu. (...)
          > Było dokładnie tak jak piszesz , powinna to być prywatna sprawa a ci wstrętni
          > brazyliczyjcy pokazywali ze jest publiczna.

I dlatego w RPA Brazylijczycy dostali od FIFA zakaz demonstracji religijnych.
          Ateiści przed telewizorkami odetchnęli z ulgą. :)
    • grba Trzeba gawiedź czymś zająć, 15.06.10, 14:33
      żeby odwrócić uwagę od problemów gospodarczych, bezrobocia, które dotyka
      przede wszystkim młodych ludzi.
      • snellville Re: Trzeba gawiedź czymś zająć, 15.06.10, 14:41
        grba napisał:

> żeby odwrócić uwagę od problemów gospodarczych, bezrobocia, które dotyka
        > przede wszystkim młodych ludzi.

Glupi jestes tem mlody szybciej znajdzie prace(jesli chce)nizli ty stary moherze.
        W ciebie nic nie udeza,wiadomo...listonosz punktulnie z poczta sie zjawia.
        Martw sie o siebie i nie wciskaj kaczorowej prawdy pod pretekstem dbania o mlodych.
        • grba Re: Trzeba gawiedź czymś zająć, 15.06.10, 14:51
          Możesz sobie wypisywać figmenta na mój temat, ale liczb nie zmienisz. Bezrobocie
          w Hiszpanii niedługo dobije do 20%, połowa młodych pracy nie ma, większość z
          nich pracuje za tysiaka, co w Hiszpanii nie jest cool/rewelka/miodzio zarpłatą.

Podłe to, ale Hiszpanię zaliczono do PIGS, z super perpektywą wzrostową
          obliczaną na max procencik.

Skąd to wiem? Od Hiszpanów pracujących w Holandii...

• coelka holandia nie ma bezrobocia bo kosciół wyrzuciła !! 15.06.10, 15:02
            grba napisał:

> Możesz sobie wypisywać figmenta na mój temat, ale liczb nie zmienisz. Bezroboci
            > e
            > w Hiszpanii niedługo dobije do 20%, połowa młodych pracy nie ma, większość z
            > nich pracuje za tysiaka, co w Hiszpanii nie jest cool/rewelka/miodzio zarpłatą.
            >
            >
            > Podłe to, ale Hiszpanię zaliczono do PIGS, z super perpektywą wzrostową
            > obliczaną na max procencik.
            >
            > Skąd to wiem? Od Hiszpanów pracujących w Holandii...
            >
            To w Holandii jest praca? Z tego widać, że kościół w państwie rozwojowi
            gospodarczemu nie sprzyja. Holandia już dawno zrobiła z nim porządek i
            bezrobocie małe mają. Jak Hiszpanie pójdą w ślady Holendrów to może i im tez
            bezrobocie spadnie?
            • eva15 Francja ma bezrobocie, bo kosciół wyrzuciła 15.06.10, 15:14
              coelka napisała:
              >Jak Hiszpanie pójdą w ślady Holendrów to może i im tez bezrobocie spadnie?

Francja już dawno, jako 1. w Europie zrobiła z KK "porządek". A bezrobocie ma
              ogromne, zwłaszcza wśród młodych.
              • coelka Re: Francja ma bezrobocie, bo kosciół wyrzuciła 15.06.10, 15:25
                eva15 napisała:

> coelka napisała:
                > >Jak Hiszpanie pójdą w ślady Holendrów to może i im tez bezrobocie spadnie?
                >
                > Francja już dawno, jako 1. w Europie zrobiła z KK "porządek". A bezrobocie ma
                > ogromne, zwłaszcza wśród młodych.
                Zwłaszcza wśród młodych emigrantów, którzy przyjechali z krajów arabskich
                gdzie religia też silna tylko inna i bezrobocie wieksze jeszcze maja niz we
                Francji, zrobiliby porzadek z tym wyznaniowym państwem islamskim to tez by do
                Francji jeździć nie musieli. Dla Francózów, którzy chca pracowac praca raczej
                jest, jest tez niezła praca dla mojej kolezanki, która w Polsce skończyła
                biotechnologie i pracy w zawodzie nie miała a we Francji ma w zawodzie, na
                szczęscie umie mówic po francusku lepiej niz po angielsu to jej pomoglo.
              • smarek12 Re: Francja ma bezrobocie, bo kosciół wyrzuciła 15.06.10, 15:28
                A u was bija murzynow!
              • czyzyk331 Re: Francja ma bezrobocie, bo kosciół wyrzuciła 15.06.10, 15:32
                Idąc Twoim tokiem rozumowania, bezrobocie w Polsce winno być zerowe,
                bowiem w naszym kraju KRK jest obecny w każdym newralgicznym
                zakątku! Pragnę przypomnieć tylko kapelanów w służbach mundurowych...
                • eva15 W Niemczech katolicy nie mają prawie bezrobocia 15.06.10, 15:41
                  Najniższe w Niemczech bezrobocie jest w landach mocno katolickich - Bawarii i
                  B-W, o prawie o POŁOWE niższe niż średnia krajowa. Natomistw zlaicyzowanych
                  wschodnich landach ponad 2 x wyższe niż średnia dla Niemiec:

www.zdf.de/ZDFxt/module/MMR/heute/arbeitslose/arbeitslosenzahlen.swf
                  • eva15 Re: W Niemczech katolicy nie mają prawie bezroboc 15.06.10, 15:42
                    Tak na prawdę to wyśmiewam proste korelacje w wykonaniu coelki.
                    • coelka Re: W Niemczech katolicy nie mają prawie bezroboc 15.06.10, 18:17
                      eva15 napisała:

> Tak na prawdę to wyśmiewam proste korelacje w wykonaniu coelki.
                      Kłócisz sama się z faktami najlepiej żyje się w krajach gdzie jest wyraźny rozdział państwa od kościoła w tych tzw. katolickich landach , księża maja pensje od ludzi, którzy zapisali się do jakiegoś kościoła i płacą na to podatek, wiec nie porównuj Polski do tego cywilizowanego państwa. Nam bliżej do Brazylii gdzie posąg chrystusa stoi nad miastem a bida aż piszczy. Tak naprawdę chodzi o rozwiązania systemowe, które w Niemczech są stosowane a w Polsce nie, i procentowo ilość wyznawców, nie ma nic do rzeczy bo w katolickich landach rozwiązania systemowe są takie same jak w innych. W Szwecji , Holandii, Norwegii czy Francji jest lepiej niż w Polsce,nie mówiąc już o innych krajach z silna religią w Afryce czy Azji. Jak tego nie zauważasz to jesteś fanatykiem a fanatyk nie widzi nic poza własnym zdaniem , więc dyskusja traci sens. Dlatego więcej nie odpiszę na twoje posty.
                      • mara571 piszesz glupoty 15.06.10, 19:31
                        stopa zyciowa ma niewiele wspolnego z religia.
                        To jest skomplikowane korelacja polozenia geograficznego, historii i uwarunkowan politycznych. Takze klimatu.
                        Francja byla zawsze stosunkowo bogatym krajem w ostatnim tysiacleciu. Polska tylko krotko w XVI wieku. Czesi zyli niezle od polowy XIX wieku, a okresie miedzywojennym Czechoslowacja nalezala do 6 krajow o najwyzszej stopie zyciowej. Gdzie sa dzisiaj po 45 latach komunizmu?
                        Norwegia jeszcze przed 70 laty byla krajem biedniutkim,podobnie jak Szwecja.
                        Dopiero wykorzystanie naturalnych zasobow (elektrownie wodne N, rudy zelaza Sz.)postawienie na gospodarke morska, nowoczesny przemysl przyspieszyly rozwoj tych krajow. Norwegom matka natura podarowala do tego duze zloza ropy i gazu.

100% muzulmanskie kraje Zatoki Perskiej gwarantuja swoim obywatelom dobrobyt.
                        Dzieki zasobom ropy i gazu.
                        Na drugim biegunie jest taki Afganistan, jeden z najbiedniejszych krajow swiata
                        • drojb Re: Ale 3 mldy zł by się przydało! 15.06.10, 20:11
                          Tyle rocznie idzie na dotacje dla KK w Polsce. Nie licząc uszczuplenia dochodów
                          państwa z powodu zwolnienia Kościoła z podatków.
                          • mara571 mozesz walczyc o zmiany 15.06.10, 21:40
                            dzisiaj juz nikt nie jest zatrzymywany na 48 godzin, bo nie jest "prawomyslny".
                            • michalw111 Re: mozesz walczyc o zmiany 16.06.10, 12:15
                              Na 48 godzin to może nie, ale na kilka lat - bardzo często. Pod względem
                              częstości stosowania tzw. "tymczasowego aresztowania" Polska stoi na
                              pierwszym miejscu w Europie. Co roku przegrywa w Strasburgu ponad setkę
                              spraw o nieuzasadnione aresztowanie. Rekord takiego aresztowania wynosi
                              ponad 7 lat. To ja już wolę te 48 godzin, jak przy komunie. Ale może pani
                              mara571 woli inaczej - to już kwestia gustu.
                        • coelka Re: piszesz glupoty 16.06.10, 03:54
                          mara571 napisała:

> stopa zyciowa ma niewiele wspolnego z religia.
                          > To jest skomplikowane korelacja polozenia geograficznego, historii i uwarunkowa
                          > n politycznych. Takze klimatu.
                          > Francja byla zawsze stosunkowo bogatym krajem w ostatnim tysiacleciu. Polska ty
                          > lko krotko w XVI wieku. Czesi zyli niezle od polowy XIX wieku, a okresie miedzy
                          > wojennym Czechoslowacja nalezala do 6 krajow o najwyzszej stopie zyciowej. Gdzi
                          > e sa dzisiaj po 45 latach komunizmu?
                          > Norwegia jeszcze przed 70 laty byla krajem biedniutkim,podobnie jak Szwecja.
                          > Dopiero wykorzystanie naturalnych zasobow (elektrownie wodne N, rudy zelaza Sz.
                          > )postawienie na gospodarke morska, nowoczesny przemysl przyspieszyly rozwoj tyc
                          > h krajow. Norwegom matka natura podarowala do tego duze zloza ropy i gazu.
                          >
                          > 100% muzulmanskie kraje Zatoki Perskiej gwarantuja swoim obywatelom dobrobyt.
                          > Dzieki zasobom ropy i gazu.
                          > Na drugim biegunie jest taki Afganistan, jeden z najbiedniejszych krajow swiata

na dobrobyt składa sie wiele czynnikow, miedzy innymi rozdział panstwa od
                          koscioła równiez ma wpływ na rozwoj gospodarczy, ale nie chce udowadniac tobie i
                          tobie podobnym ze nie jestem wielbładem , wiec dyskusja dla mnie z wami nie ma
                          sensu, gdyby w Fillandi, koscół był mocny to nie była by tam gdzie jest dzisiaj,
                          social tez tam maja duzy i nie przeszkadza im to być najbardziej konkurencyjna
                          gospodarka świata a u nas liberałowie twierdzą, że rozwiazania 19-wieczne sa
                          dobre w gospodarce, kościół won , liberałowie skrajni won to bedziemy mieli
                          druga Skandynawię a nie Brazylie
                        • ojciec.ateusz Re: piszesz glupoty 17.06.10, 07:53
                          mara571 napisała:
                          > muzulmanskie kraje Zatoki Perskiej gwarantuja swoim obywatelom
                          > dobrobyt. Dzieki zasobom ropy i gazu.

Raczysz żartować z tym dobrobytem gwarantowanym obywatelom.
                          Niektórym - owszem, ale przeciętny, prosty Arab - wieśniak żyje tam
                          w warunkach niemal jak przed wiekami. Posługujesz się banalnym i
                          nieprawdziwym stereotypem. Rozwarstwienie ekonomiczne w bogatych
                          krajach arabskich jest ogromne, znacznei większe niż w jakimkolwiek
                          kraju europejskim, Polski nie wyłączając. Tyle, że nie jest to
                          widoczne, gdyż na ogół panują tam reżimy, prosty człowiek siedzi
                          cicho w swoim kwadracie z suszonej gliny lub w namiocie, a oficjalna
                          telewizja pokazuje tylko blivhtr i propagandowe widoczki. Ktoś
                          musiał Cię wprowadzić w błąd.
                          • mara571 i znowu piszesz glupoty 17.06.10, 13:27
                            obywatele, podkreslam obywatele (nie Gastarbeiterzy) w krajach takich jak Arabia
                            Saudyjska, Kuwejt, Emiraty zyja w niewyobrazalnym dla ciebie dobrobycie. Maja
                            prawo do wszelkich bezplatnych swiadczen socjalnych, praktycznie nie placa
                            podatkow, w przypadku braku dochodow z wlasnej pracy dostaja wysokie zasilki. W
                            styczniu tego roku rzad Kuwejtu przejal nawet czesc prywatnych zobowiazan
                            kredytowych swoich obywateli.
                            Ty opisales los Arabow w Jemenie, Jordanii lub Omanie.
          • guru133 Tyle tylko że w Polsced panuje zatęchła klerykalna 15.06.10, 15:19
            atmosfera i perspektywy młodych ludzi na lepsze życie są jeszcze gorsze niż w
            Hiszpanii. A urzędnicy watykańscy grabią pod siebie ile tylko się da.
      • guru133 No właśnie, u nas gawiedź zajmuje się służeniem 15.06.10, 15:13
        do mszy, donoszeniem watykańskim okupantom na sąsiadów podczas przesłuchań przy
        konfesjonale i w ogóle robieniu dobrze watykańskim urzędnikom a przodują w tym
        tak zwani ludzie władzy i jeszcze wmawiają nam że Polska to niepodległy kraj.
    • sharn1 Druga Albania 15.06.10, 14:42
      • czyzyk331 Re: Druga Albania 15.06.10, 15:38
        Według World Christian Databsase[11] 64% Albańczyków to muzułmanie,
        29,8% to chrześcijanie, 5,3% agnostycy i 0,7% ateiści[12].
        pl.wikipedia.org/wiki/Albania
    • jacek.osini Corrida de toros! 15.06.10, 14:56
      Laicyzacja? "Rydzykowna"! Walka z naszym klerem, to nie pojedynek z romantycznym Fernando. Przyjdzie na to jeszcze czas...
      • czyzyk331 Re: Corrida de toros! 15.06.10, 15:39
        Napieralski: "Moim celem jest zniesienie dyskryminującej kobiety
        ustawy antyaborcyjnej, zliberalizowanie obecnych przepisów,
        dopuszczenie możliwości dokonywania aborcji przez kobietę ze
        względów społecznych. Polska nie może być skansenem prawnym w
        Europie w zakresie praw kobiet. Wybór czy, kiedy i ile mieć dzieci
        jest prawem człowieka. A liczbę aborcji zmniejszy tylko edukacja
        seksualna i dostęp do antykoncepcji".
        • czyzyk331 Re: Corrida de toros! 15.06.10, 15:44
          – Arcybiskup Nycz, domagając się 30 milionów na świątynię
          Opatrzności Bożej, chce wydoić państwo – mówi Senyszyn.
          – Nie wiedziałem, że pani Senyszyn zna się na krowach. Ale cóż,
          skoro tak, to niech się nimi zajmie – odpowiada Pieronek.
        • kruszyna2000 Re: Corrida de toros! 15.06.10, 16:14
          ciekawe ze tak powszechna edukacja seksualna w UK jakos nie
          zmniejsza liczby aborcji w tymze panstwie, a wrecz przeciwnie...
          • iluminacja256 ciagle te same kłamstwa 15.06.10, 16:38
            Ciekawe , ze zawsze przytacza si przykład UK, gdzie po pierwsze -
            edukacja seksualna nie jest ani powszechna, ani obowiazkowa, ale
            dobrowolna i nie w kazdej szkole, a nastolatki zachodzace w ciąze i
            rodzace dzieci zostają otoczone taką opieką socjalną, o jakiej w
            Polsce mozna snić - socjal na utrzymanie sibie i dziecka na skromnym
            poziomie, uzalezniona od kontynuowania nauki, pomoc w kontynuowaniu
            nauki + mieszkanie. W Polsce nastolatka w ciazy dostaje kopa w dupe
            na rozpęd - nawet becikowego nie dostanie, bo przeciż zanim sie
            zorientuje, z e ejst w ciązy to juz minie termin na pierwsze badanie
            do 12 tygodnia.

Ale jakos nei chce sie ptzryaczać przykładu Holandii, gdzie
            edukacja seksualna jest OBOWIAZKOWA, w kazdej szkole, socjal jest
            bardzo ogranicozna, a Holandia ma najniższy odstetek ciezarnych
            nastolatek w całej Europie. Polska za to goni UK jak szalona.

• nchyb Re: ciagle te same kłamstwa 15.06.10, 17:45

> bardzo ogranicozna, a Holandia ma najniższy odstetek ciezarnych
              > nastolatek w całej Europie. Polska za to goni UK jak szalona.

nie znam danych holenderskich, ale jeżeli tak jest faktycznie, to
              tylko marzyć morzemy o podobnym stanie. U nas są zarówno nastoletnie
              ciąże, jak i mnóstwo aborcji. W podziemiu oczywiście, ale dostępne
              dla każdego z pieniędzmi...
              • iluminacja256 Re: ciagle te same kłamstwa 15.06.10, 18:22
                www.polskatimes.pl/fakty/edukacja/69564,jak-to-sie-robi-w-holandii,id,t.html
    • anogianos Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:04
      Moze gdybyśmy w Polsce mieli taka socjaldemokracje to by się pan Napieralski nie musiał dąsać na pana Cimoszewicza.
      • ojciec.ateusz Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 17.06.10, 08:04
        To nie pan Napieralski się dąsa, a pan Cimoszewicz od lat stroi
        fochy, bo jest wciąż niedowartościowany - nigdy nie został szefem
        partii lewicowej, choć zawsze uważał, że to on powienien zajmowac to
        stanowisko i być niekwestionowanym liderem lewicy.
        Obecnie, w wyniku kolejnego aktu nielojalności wobec lewicy, stracił
        już cłąkowicie autorytet i poważanie w tej części elektoratu i jego
        popracie dla Komorowskiego może tylko zaszkodzić kandydatowi PO, a
        nie pomóc. Może jeszcze gdzieś w okolicach Hajnówki cenią
        Cimoszewicza jako "wybitnego rodaka", ale tradycyjni sympatycy
        lewicy z pewnością nie poprą go już w żadnych wyborach. Zawsze był
        zarozumiałym oschłym cwaniaczkiem i takim pozostał. Tylko mało kto o
        tym wiedział. Obecnie, po kolejnym numerze, jaki wywinął, nikt już
        nei ma żadnych wątpliwości.
    • guru133 Zazdroszczę Hiszpanom. Kiedy Polska doczeka się 15.06.10, 15:09
      tak mądrych i odważnych polityków?
      • kubafriday Re: Zazdroszczę Hiszpanom. Kiedy Polska doczeka s 15.06.10, 15:28
        guru133 napisał:

Kiedy Polska doczeka się tak mądrych i odważnych polityków?
        Jak zagłosujecie na SLD
        • vladexpat Re: Zazdroszczę Hiszpanom. Kiedy Polska doczeka s 15.06.10, 19:14
          kubafriday napisał:

> guru133 napisał:
          >
          > Kiedy Polska doczeka się tak mądrych i odważnych polityków?
          > Jak zagłosujecie na SLD

Może jednak w odwrotnej kolejności. Niech najpierw zmądrzeją i
          staną się bardziej odważni, a potem na nich będę głosować.
      • ojciec.ateusz Re: Zazdroszczę Hiszpanom. Kiedy Polska doczeka s 17.06.10, 08:10
        Mądrzy i odważni politycy znależliby się, problem jest w poparciu
        społecznym dla takich ludzi. Niestety, polskie społeczeństwo -
        ciemne, zindoktrynowane i zabobonne jest nastwione oportunistycznie
        i konformistycznie. Słucha Radia Maryja, proboszczów oraz bajerantó
        z PO i PiS, którzy tumanią ich mirażami nie oferując żadnych
        istotnych dla postępu społeczno-ekonomicznego projektów. Startując w
        polskich wyborach, Zapatero ze swoim programem politycznym dostałby
        zapewne tyle samo głosów co Korwin-Mikke.
    • qc Kosciol traci kolonie w Europie 15.06.10, 15:10
      tylko jeszcze z polskimi tubylcami Kosciol moze wymieniac dobra
      doczesne za Paciorki.
    • em-27 Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:12
      Brawo. Nie mogę się doczekać, kiedy nasi politycy przestaną robić dobrze
      klechom i zrobią taki porządek w Polsce.
    • prezio2 Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:14
      Brawo ku... brawo chcemy tego samego w Wolsce.
    • eva15 Zapatero zatrzymał się niekonsekwentniew pół drogi 15.06.10, 15:18
      "Symbole religijne takie jak krzyże mają być zakazane w niektórych
      miejscach publicznych takich jak budynki państwowe, ratusze, szpitale
      publiczne i szkoły z wyjątkiem tych zarządzanych przez organizacje kościelne.
      Reguła ta nie dotyczy budynków o charakterze zabytkowym, historycznym lub
      kulturalnym."

Zapatero zatrzymał się niekonsekwentnie w pół drogi. Czemu usuwać krzyże np.
      ze szpitali a nie usuwać z muzeów, zabytków, czy zwłaszcza z kościołów -
      przecież tam ich najwięcej?
      • djenn Re: Zapatero zatrzymał się niekonsekwentniew pół 16.06.10, 01:28
        Jest konsekwentny. On ma zamiar usunąć krucyfiksy ze sfery
        PUBLICZNEJ, a więc takiej, w której wszyscy czasem MUSZĄ przebywać.
        Do kościoła chodzą wierni i krzyży może być tam milion - nikogo to
        nie obchodzi przecież co robią wyznawcy na swojej imprezie.
        Natomiast muzea, czy obiekty zabytkowe z elementami sakralnymi - no
        to chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego nie planuje zmian. Przecież
        Zapatero nie walczy z religią i symbolami jako takimi, tylko oddziela
        ją od Państwa i przestaje łożyć na nierobów.Ot co. Kościół ma się
        zajmować modłami i strawą duchową, a nie pchać wścibskie nochale do
        polityki i przez to- w każdą (zwłaszcza związaną z seksem!) sferę
        naszego życia prywatnego.
      • tanczacy.z.myslami Usuwanie krzyży z kościołów? :)) 16.06.10, 12:28
        eva15 napisała:

> Czemu usuwać krzyże np.
        > ze szpitali a nie usuwać z muzeów, zabytków, czy zwłaszcza z kościołów -
        > przecież tam ich najwięcej?

Usuwanie krzyży z kościołów - dobre :) Jak usuną, to po czym poznają potem że to kościół, żeby tam przypadkiem nie wejść i nie otrzeć się o religię? :)

A krzyż w muzeum jest nie obiektem kultu ale cennym przedmiotem / zabytkiem.
    • aaleksa Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:24
      No i kolejny przykład (po Francji) demokracji połykającej własny ogon. Jeśli
      państwo ma pozostać obojętne w stosunku do religii, to co mu nagle burki
      przeszkadzają??? Czy naprawdę każda demokracja musi zmierzać do zakazów i
      nakazów, w efekcie autorytaryzmu czy totalitaryzmu, dlaczego nie może sobie po
      prostu trwać?
      • czyzyk331 Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:47
        Hiszpania Zapatero stała się państwem ekstremalnie liberalnym w
        sferze obyczajowej. Prawo rodzinne w katolickiej Hiszpanii jest dziś
        bardziej nowoczesne i otwarte niż w antyklerykalnej, chlubiącej się
        rewolucyjno-republikańskimi tradycjami Francji.
        • aaleksa Re: Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 17:42
          Zgadza się. Ale to są dwa różne aspekty demokracji. Polityka rodzinna Hiszpanii
          jest teraz tak otwarta, gdyż nastąpiło rozprężenie po długotrwałym ucisku
          homoseksualizmu przez reżim Franco. Im większy nacisk, tym później większe
          rozprężenie. Dlatego we Francji sytuacja w tym względzie wygląda inaczej. Ale
          dlaczego nagle nadawać wartościom demokratycznym inny sens - jesteśmy równi i
          wolni, ale nikomu NIE WOLNO używać symboli religijnych. Więc gdzie
          wolność,wolność OD, będąca podstawą demokracji?? Okazuje się nagle, że wolność
          ma służyć równości, a nie człowiekowi.
          Wszystko jest płynne, różnorodne i przez to ciekawe, czy powtórzy się we
          współczesnej Europie historia upadku greckiej demokracji?
    • koham.mihnika.copyright nareszcie jakas dobra wiadomosc 15.06.10, 15:25
      moge spokojnie isc spac,
      koniec z burkami i kropidlem.
      Czas aby Polska stala nie niezalezna i samorzadna, bez wplywu milosnikow
      kotow, cudzych dzieci. Bez zagladania do sypialni i rozporkow.
    • kubafriday Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:26
      Mam nadzieję, że w Polsce coś takiego się nie zdarzy. Po co
      marudzicie, że chcecie laickiej Polski, wystarczy zagłosować na SLD.
      Ja jestem zdecydowanie przeciw temu, co się dzieje w
      Hiszpanii, może rzeczywiście kościół za bardzo miesza się w
      politykę, ale nie wolno legalizować aborcjii i usuwać krzyży.
      • koham.mihnika.copyright aborcja i krzyze naleza do sfery prywatnej 15.06.10, 15:32
        obywatela, ani panstwo ani kosciol nie powinny sie do tego mieszac.
        swoja moralnosc katolica demonstruj w domu.
        zawsze mozesz wyemigrowac jako przesladowany do Watykanu.
        • artie40 Re: aborcja i krzyze naleza do sfery prywatnej 15.06.10, 17:15
          koham.mihnika.copyright napisał:

> obywatela, ani panstwo ani kosciol nie powinny sie do tego
          mieszac.

Nooo, trochę za prostolinijne myślenie, bliższe komstrukcji cepa.
          Aborcja, w jakiejś tam skali wpływa lub może wpływać na demografię,
          i zdrowie kobiet, psychiczne, fizyczne, czyżby państwo miało olewać
          tak istotne elementy wpływające na jego kondycję i trwanie?

> swoja moralnosc katolica demonstruj w domu.

Państwo nigdy nie jest neutralne światopoglądowo, co najwyżej jak
          obecnie w Hiszpanii zmierza w stronę narzucenia obywatelom
          urzędowego ateizmu. Ale ponieważ natura próżni nie znosi,
          społeczeństw ateistycznych tak naprawdę nie ma, skończy się jakąś
          nową religią typu „eko”, ekspansją islamu, albo zupełnie
          czymś nowym, niekoniecznie lepszym.

> zawsze mozesz wyemigrowac jako przesladowany do Watykanu.

Nie słyszałem o takiej możliwości (nie żebym chciał emigrować), ale
          jak masz jakieś info to podziel się wiedzą.
          • maura4 Re: aborcja i krzyze naleza do sfery prywatnej 15.06.10, 18:24
            Społeczeństwa ateistyczne są. Zerknij do sąsiadów. W tym
            ateistycznym społeczeństwiekto chce wyznaje wiarę jaką chce. Na swój
            rachunek.
            • ojciec.ateusz Re: aborcja i krzyze naleza do sfery prywatnej 17.06.10, 20:19
              maura4 napisała:
              > Społeczeństwa ateistyczne są. Zerknij do sąsiadów. W tym
              > ateistycznym społeczeństwiekto chce wyznaje wiarę jaką chce. Na
              > swój rachunek.

Rzeczywista wolność jednostki znosi takie pojęcia jak społeczeństwo
              religijne czy społeczestwo ateistyczne. Wolny człowiek sam decyduje
              o sobie i nie musi należeć do żadnej partii, grupy wyznaniowej czy
              innej "kasty". Podział staje się bezprzedmiotowy, bo każdy ma swoją
              wolność, która kończy sie tam, gdzie zaczyna się wolność innego
              człowieka.
          • drojb Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 15.06.10, 20:16
            i jakoś nie wpłynęła ani na demografię, ani na zdrowie fizyczne, czy psychiczne
            kobiet (zapytaj mamusi). Jeżeli już - to na zdrowie wpływa teraz, gdy dokonuje
            się jej pokątnie. Albo odmawia jej przeprowadzenia, skazując na śmierć chorą
            kobietę.
            • artie40 Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 15.06.10, 21:52
              drojb napisała:

> i jakoś nie wpłynęła ani na demografię,

Jeśli była powszechna to przecież wpłynęła na demografię, to chyba
              logiczne?

ani na zdrowie fizyczne, czy psychiczne kobiet

Jasne, komplikacje i schizy po zabiegach nie istnieją.

(zapytaj mamusi).

Nie muszę, nie jestem jedynakiem. Może twoja lubiła się skrobać.

Jeżeli już - to na zdrowie wpływa teraz, gdy dokonuje się jej
              pokątnie. Albo odmawia jej pzeprowadzenia, skazując na śmierć chorą
              kobietę.

Akurat obecna ustawa jest całkiem niezłym kompromisem, między
              dogmatami a życiem.
              • ojciec.ateusz Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 17.06.10, 20:15
                artie40 napisał:
                > Akurat obecna ustawa jest całkiem niezłym kompromisem, między
                > dogmatami a życiem.

Chrzanisz głupoty powtarzając propagandowy slogan wymyślony przez
                oportunistów z PO. Czyim kompromisem? Przez kogo z kim zawartym?
                Obecna ustawa jest jak najbardziej restrykcyjna i narzuca ludziom
                wolnym od wyznaniowych uprzedzeń okresloną ideologię, kasrząc
                więzieniem za jej nierespektowanie.
                Kompromis byłby wówczas, gdyby ustawa szanowała poglądy różnych
                osób, obecna uznaje tylko światopogląd katolicki. A przeciez
                katolicy, jeśli nie chcieliby nie musieliby korzystać z prawa do
                aborcji ze względów społecznych. Nie byłoby żadnego przynmusu.
                Obecnie przymus jest, przymus wobec osób bezwyznaniowych i
                wszystkich innych nie uznających dogmatu o rzekomym człowieku
                składającym się z z jaja i plemnika.
                • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 17.06.10, 20:41
                  "Chrzanisz głupoty..."

Mistrz ciętej riposty?

"Obecnie przymus jest, przymus wobec osób bezwyznaniowych i wszystkich innych nie uznających dogmatu o rzekomym człowieku składającym się z z jaja i plemnika."

Potrafisz stwierdzić, w którym momencie się człowiek zaczyna? (Zauważ, ja nic nie chrzanię, tylko pytam).
                  • ojciec.ateusz Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 18.06.10, 23:03
                    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz napisał:
                    > "Chrzanisz głupoty..."
                    >
                    > Mistrz ciętej riposty?

Cytujesz fragment zdania, po którym następuje jego rozwinięcie
                    uzasadniające wyrażoną na wstępie dezaprobatę. W rewanżu zapytam
                    więc: mistz wyrywania z kontekstu?

> Potrafisz stwierdzić, w którym momencie się człowiek zaczyna?

Dla wszystkich posługujących się logiką jest to najzupełniej jasne:
                    człowiek to istota gatunku homo sapiens, której organizm funkcjonuje
                    samodzielnie. Natomiast wszelkie zygoty, embriony, płody to
                    dopiero "zadatki na człowieka", z których człowiek może powstać lecz
                    nie musi, także w naturalnej drodze przyrodniczej (nie
                    zagnieżdżenie, obumarcie, poronienie itp).
                    • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 18.06.10, 23:30
                      "Dla wszystkich posługujących się logiką jest to najzupełniej jasne: człowiek to istota gatunku homo sapiens, której organizm funkcjonuje samodzielnie. Natomiast wszelkie zygoty, embriony, płody to dopiero "zadatki na człowieka", z których człowiek może powstać lecz nie musi, także w naturalnej drodze przyrodniczej (nie zagnieżdżenie, obumarcie, poronienie itp)."

Pytam o moment graniczny.
                      Kiedy zygoty, embriony, płody przestają być tym właśnie, a stają się człowiekiem?
                      Czy dzieje się to już na którymś etapie ciąży, w chwili porodu czy może później?
                      (I pytam już tym razem bez złośliwości, ze szczerym zainteresowaniem).
                      • ojciec.ateusz Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 20.06.10, 11:00
                        > Pytam o moment graniczny.
                        > Kiedy zygoty, embriony, płody przestają być tym właśnie, a stają
                        > się człowiekiem?

Chyba jednak droczysz się. "Moment graniczny" jest z definicji (w
                        moim poprzednim poscie) też oczywisty. Jest nim proces zwany w
                        medycynie "żywym urodzeniem". W tym momencie płód staje się
                        człowiekiem. W przeciwnym przypadku mamu do czynienia z wydaleniem
                        (lub wydobyciem, jeśli przez cięcie) martwego płodu i tyle.
                        Nie znaczy to bynajmniej, że płód nie może mieć żadnych praw.
                        Owszem, może, w kodeksie cywilnym ma je od bardzo dawna (np.
                        zdolność dziedziczenia), są one jednak (prawa) uwarunkowane
                        następstwem "żywego urodzenia", w przeciwnym razie wygasają.
                        Tak więc pojęcie człowieka jest już od dawna dobrze zdefiniowane
                        (pośrednio) i utrwalone, zarówno w medycynie jak i w prawie. Dopiero
                        w ostatnim dwudziestoleciu z pobudek zgoła ideologicznych, a nie
                        naukowych, środowiska ultrakatolickie zrobiły "zadymę" w tej kwestii
                        i dosłownie na chama wcisnęły swoje "definicje" będące w jaskrawej
                        sprzeczności z elementarną logiką.
                        • zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Re: W moim pokoleniu aborcja była powszechna 20.06.10, 11:38
                          A nie wolno mi się droczyć?
                          Nie, nie droczę się. Mam inny (anachroniczny) pogląd od Ciebie i staram się podjąć wysiłek, żeby zrozumieć Twoje oświecone stanowisko. Proszę Cię, nie zniechęcaj mnie... ;)

Wiesz dobrze, że nie chodzi mi o ścisłe pojęcia prawne. Gdyby tak było, należałoby poprzestać na stwierdzeniu, że wiążące jest obowiązujące w Polsce obecnie prawo i zaprzestać na ten temat jakiejkolwiek dyskusji.

Dla mnie kwestia nazewnictwa jest drugorzędna. Nie obchodzi mnie, czy ktoś nazywa płód dzieckiem, czy dziecko płodem. Interesuje mnie, jakie tej istocie ("płód", "dziecko nienarodzone"...) przysługują prawa i co zrobić w sytuacji, gdy te prawa stoją w sprzeczności z prawami matki. I nie uważam tego za zagadnienie trywialne ani za dające się rozwiązać na gruncie logiki.

Dlatego powiedz mi jeszcze, jakie prawa przysługują płodowi i od kiedy(chodzi mi o Twój pogląd, nie o wykład z prawa lub logiki elementarnej)?
      • czyzyk331 Zapetero wprowadza księży do Kościoła 15.06.10, 15:36
        Nareszcie dobra wiadomość. Skoro nie zrobili tego biskupi, to tylko
        rząd może ponownie wprowadzić księży do kościołów by nauczali
        wiernych kanonów wiary i pisma św.
        Czekam na takie same działania polskiego rządu!
        Plecam!Ideowe dossier kandydatów
        www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20100615&typ=my&id=my12.txt
    • tow_rydzyk V I V A E S P A N A !!!!!!!!!!!! 15.06.10, 15:35
      Jak tak dalej ;pojdzie papiez poprosi o azyl w Afryce albo Ameryce Poludniowej.
      Zaangazowanie KK w zycie polityczne naszego kraju jest ewenementem w skali europejskiej. Kraju, w ktorym problem zapobiegania ciazy jest pilniejszy od zapobiegania powodziom.
      W przeciwienstwie do Zachodu w Polsce KK jest nietykalny, ponad wszelka krytyka. Nie zmienia tego ani koscielne sex-afery ani jego komercjalizacja, rosnace protesty spoleczenstwa przeciw nachalnej katolicyzacji zycia publicznego i politycznego. Nietykalnosc tych obludnych, skorumpowanych i seksualnie wyposzczonych klaunow powoli dobiega konca przynajmniej w USA i Europie Zachodniej gdzie wladze cywilne publicznie sie rozliczaja z instytucjami religijnymi nie czekajac az te zgnija od srodka. Wstrzasajace jest to, ze spolkowanie z naiwnymi parafiankami albo z tzw.“gospodyniami domowymi” i nawet seminarzystami tym seksualnie sfrustrowanym buhajkom w sutannach juz nie wystarcza-dobieraja sie oni do naszych dzieci. Nie potrzeba im niebianskiego mitu o 72 dziewicach skoro bez ograniczen i odpowiedzialnosci prawnej moga zaspokajac swoje instynkty biologiczne na “ziemskim padole”. Nawet papieskie przyzwolenie ksiezom na otwarte utrzymywanie stosunkow plciowych nie zatrzyma wewnetrznego moralnego rozkladu tej instytucji. Bezkarnosc tzw. “pasterzy”, ktorzy wykorzystuja swoje “stado baranow” do celow materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menedzerowie Kosciola Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panow z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczona odpowiedzialnoscia moralno-prawna) niczym mafia sa dobrze powiazani ze strukturami wladzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekaja sie do tzw.“obrony uczuc religijnych” a zapedzeni w rog po prostu zaslaniaja sie portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowaja sie za plecami zdywocialych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem sadzac, ze nikt tamtych czasow nie pamieta. Kler rowniez za komuny przed 1989 zyl jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia koscielna mieszkala w palacach, rozbijala sie zachodnimi wozami i miala dostep do wyjazdow zagranicznych. Tempo budownictwa koscielnego na leb i szyje bilo tempo budownictwa mieszkaniowego.O tysiacach nieslubnych dzieci, o ktorych wladze koscielne dobrze wiedza i istnienie ktorych skrzetnie tuszuja - nie warto wspominac. Liczni ksieza i niektorzy luminarze opozycji z bardzo religijnym Walesa na czele przez lata zyli w perwersyjnej symbiozie z SB a pozniej - jak tow.Wielgus- lali krokodyle lzy na pogrzebach gornikow z “Wujka” czy meczennika mimo woli-Jerzego Popieluszki. Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu przerobiono w jeden wielki Catholic Show. Odnoslilem wrazenie, ze po Watykanie jestesmy jedynym panstwenm teokratycznym w Europie. Kosciol musi uznac swoja odrebnosc od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego panstwa. Te nietykalne swiete krowy w sutannach, ktore spadaja zawsze na cztery kopyta w KAZDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM postawily sie w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniale i przestarzale struktury i doktryny KK nie dotrzymuja kroku wymogom wspolczesnego, nowoczesnego spoleczenstwa. Zacofanie religii wobec postepu naukowego i cywilizacyjnego symbolizuja losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno, ktorego Watykan z 400 letnim poslizgiem “wspanialomyslnie zrehabilitowal” uznajac to jako “epizod godny ubolewania” (sic!). Pojecie oswiecenia czy oswiaty w wydaniu koscielnym sprowadza sie do zniewalania umyslu i to od najmlodszych lat, ktore w rezultacie jest kontynuacja cywilizacyjnej infantylizacji naszego spoleczenstwa. Formalnie to nie odbiega od indoktrynacji, ktora–jak widac z zachowania kleru w Polsce–nie pozostaje li tylko domena totalitarnych fundamentalnych ideologii Talibow, ortodoksyjnych zydow czy krypto-komunistow z Polnocnej Korei. Nie chce aby moje dzieci byly traumatyzowane schizifreniczna doktryna poczucia winy i nonsensem o duchach, diablach i piekle. Nie chce tez aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bog to nic innego jak Swiety Mikolaj w wydaniu dla doroslych. Nie chce aby Polska byla dla swiata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej sily roboczej oraz...pijaczkow, zlodziei samochodow i ksiezy pederastow. Nie chce abysmy na zawsze pozostali przedmiotem nie wybrednych dowcipow, w kraju slynacym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wiekim Bracie”- USA.
      Czyzbysmy w 1989 zamienili jeden totalitaryzm na kolejny? W mediach po Okraglym Stole istnieje swoista samocenzura, wg ktorej o kosciele i klerze pisze sie dobrze albo sie milczy. Podobnie jak silne politycznie lobby zydowskie reprezentujace interesy Izraela w USA, pro-watykanski polski KK jakims niepisanym prawem oglosil sie organizacja zrzeszajaca i reprezentujaca “ludzi wybranych”.
      Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwlaszcza tej w Watykanie zauwazam, ze nastroje spoleczne i opinie zsekularyzowanych mediow nie mowiac o lawinie pozwow sadowych o molestowanie seksualne powoli zaczynaja odnosic skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prosby o przebaczenie ze strony Kosciola nie sa wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyzby zaczeli sobie oni zdawac sprawe z tego, ze na dluzsza mete przegraja walke intelektualno-moralna z realiami Swiata 21-go wieku?
      Jak dlugo jeszcze bedziemy tolerowac w Polsce tych nadetych “naboznoscia” bufonow i sybarytow, ktorzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasozyty wykorzystuja ludzka biede, bezradnosc, latwowiernosc, zacofanie i przede wszystkim brak wyksztalcenia? Kiedy skonczy sie ich monopol na manipulowanie, nadzorowanie naszego zycia tu teraz od przyslowiowej kolyski do grobowej deski ? Kiedy skonczy sie to zastraszanie, oglupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE prostych, dobrych ale naiwnych ludzi, ktorzy ciezka praca oszczedzaja kazdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiac ponad prawem ta nadal doskonale zakonspirowana w naszym kraju instytucje? Czyzby KK w Polsce byl niczym innym jeno panstwem w panstwie?
      Arogancja, pozerskie uduchowienie, to slepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyzszosci wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylnosci i mesjanizmiu, manifestowanie falszywej skromnosci, pokory, ubostwa polaczone z demonstracyjna pogarda dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarnosci budza we mnie uczucia najwiekszego obrzydzenia. Przeklinamy KK ale sila inercji, bezwolnie jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie utrzymujemy przy zyciu ta perfidna instytucje, ktora jak kazda utopia totalitarna karmi nas klamliwymi obietnicami i zludzeniami.
      img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg
      Jak mozna calowac brudne i pazerne lapy tych darmozjadow i pasibrzuchow, ktore nigdy nie paraly sie prawdziwa, uczciwa praca?

• czyzyk331 Re: V I V A E S P A N A !!!!!!!!! 15.06.10, 15:50
        Kluczem do sukcesu – zwłaszcza w oczach opinii publicznej – wydaje
        się fakt, iż premier Zapatero nie walczy z Kościołem. To Kościół
        walczy z premierem, który odważnie i konsekwentnie buduje państwo
        zgodne z wizją, jaką przedstawiał wyborcom w dwóch zwycięskich
        kampaniach wyborczych. I jakiekolwiek będą jego dalsze losy, to
        rewolucja obyczajowa, którą przeprowadził, jest nieodwracalna. Nikt
        nie odważy się zdelegalizować 15 tysięcy małżeństw gejowskich
        zawartych w ciągu ostatnich 4 lat.
        Nie wiem czy Napieralski pójdzie jego śladem...to zależy tylko od
        wyborców, dlatego oddaj swój głos na szefa SLD!!!
    • susilo_bambang Revista exclusiva de un onanista! 15.06.10, 15:38
      Senore! Porfavor! Estamos en culo!
    • teyoo Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:44
      No no, nie spodziewałam się, że Hiszpanie są tacy postępowi! Gratulacje.
      Żebyż i u nas tak było, wywietrzyć ten smrodek i zaduch klerowy!
    • vigilansx Hiszpania wyrzuca Kościół z państwa 15.06.10, 15:45
      kwestia czasu, jak u nas też się wezmą za czarną szarańczę :)
    • hanishl No pasaran ! Na razie a z czasem ... 15.06.10, 15:48

• bleblecz Za bardzoi szamani polakom we łbach namieszali 15.06.10, 15:48
      u nas pewnie ze 2 pokolenia muszą przelecieć zanim wyzwolimy się z pod rządów
      ciemnoty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka