chilly 06.07.10, 14:05 Kościół podzielony? 99 : 1... Niestety. ale jest na to prosty sposób - wybory dwudniowe. Nie wszyscy chodzą na msze w soboty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
te_rence Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:07 jak widzę tych starych kawalerów w dziwnych strojach pitolących słodkie kawałki to mnie mdli Ślimak, który kwiaty ślini, Tak ich nie brzydzi, jako ta zuchwała Fałszywa, dawna po cezarach wdowa, Kościół, — bez ducha bożego i słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nathan_miur Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:08 Kościół już od dawna nie ma autorytetu i poszanowania. Sami jednak są sobie winni takim postępowaniem jak opisane w artykule plus "wykłócaniem" się o majątki i pieniądze (np sprawa szkoły w Poznaniu) plus afery pedofilskie. Nie dalej niż za 10 lat KK będzie instytucją niszową... A abp. Sławoj-Głódź może sobie gadać ile chce. Na Pomorzu, bastionie PO, Walęśy, Tuska i wolności nikt poważny go nie słucha i nie poważa. Przez swoje zachowanie wcześniejsze ludzie go skreślili jeszcze zanim odprawił 1wszą mszę jako metropolita gdański. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizacyjny 06.07.10, 14:08 Wyniki wyborów cieszą ale nie zapominajmy skąd światopoglądowo wywodzi się były seminaryjny wykładowca Pan hrabia Komorowski. Polska nadal znajduje się na rozdrożu między średniowieczem a 21 wiekiem. Nic nie zmieni smutnego faktu, że żyjemy w kRAJu, w którym problem zapobiegania ciąży jest pilniejszy od zapobiegania powodziom. Czy w Polsce Komorowskiego KK bedzie nietykalny, ponad wszelka krytyką? Czy immunitet tych obłudnych, skorumpowanych pasozytów dobiegnie końca? Watpię. Nie zmienia tego ani kościelne sex-afery ani jego komercjalizacja, protesty społeczeństwa przeciw nachalnej katolicyzacji przestrzeni publicznej. Bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie Kościoła Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością moralno-prawną) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekają się do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny przed 1989 żył jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia kościelna mieszkała w pałacach, rozbijała się zachodnimi wozami i miała dostęp do wyjazdów zagranicznych. Tempo budownictwa kościelnego na łeb i szyje biło tempo budownictwa mieszkaniowego. Liczni księża i niektórzy luminarze opozycji z bardzo religijnym Wałęsą na czele przez lata żyli w perwersyjnej symbiozie z SB a póżniej - jak tow.Wielgus - lali krokodyle łzy na pogrzebach górników z “Wujka” czy męczennika mimo woli - Jerzego Popiełuszki.Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu zamieniono w Catholic Show. Odnosiłem wrażenie,że po Watykanie jesteśmy jedynym państwem teokratycznym w Europie. Kościół musi uznać swoją odrębność od z sekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego państwa. Te nietykalne święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pojęcie oświecenia czy oświaty w wydaniu kościelnym sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat które w rezultacie jest kontynuacją cywilizacyjnej infantylizacji naszego społeczeństwa. W rzeczywistości nie rózni się to od indoktrynacji, która – jak widać z zachowania kleru w Polsce–nie pozostaje li tylko domeną totalitarnych fundamentalnych ideologii Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-komunistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jeden totalitaryzm na kolejny? Propagandziści KK stosują stare metody socio-techniczne: zastraszanie- obiecywanie-podporządkowanie-manipulacja i wykorzystywanie ludzi, nie chcących albo nie zdolnych do racionalnego i niezaleznego myślenia. KK jak każdy inny system totalitarny ma swoją jedyną i nie podważalną prawdę, utopijna ideologię, nieomylnego wodza/ojca narodów, wiernych apostołów i męczenników i oczywiście swoja kiczowatą teatralną oprawę. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem nie wybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. Pomysł o ogłoszeniu Jesusa Królem Polski pobił tam wszelkie rekordy absurdu. W Polsce o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że na dłuższą metę przegrają walkę intelektualno-moralną z realiami Swiata 21-go wieku? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE prostych, dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połaczone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie utrzymujemy przy życiu tą wirtualną instytucję, która jak każda totalitarna utopia karmi nas kłamliwymi obietnicami i złudzeniami. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały sie prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie w swoich średniowiecznych skansenach dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologiczną fascynację ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm ale w świecie realnym musicie zaakceptować 21-wieczne reguły gry. Nie przekupicie nas waszymi wafelkami i przepustkami do nieba. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a czy Jana Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujacy młode umysły pretensjonalny bełkot zbudowany na schizifrenicznym poczuciu winy i nonsensownym religijnym folklorze o duchach, diabłach, piekle, gadąjących wężach. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie mysleć i cieszyć sie życiem w światłym i nowoczesnym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 do tow_rydzyk 06.07.10, 14:26 Jeśli pozwolisz to podpiszę się pod Twoim tekstem. Naprawdę masz 100% racji. To KK jako pierwszy złamał ustalenia wciśniętego nam przez zdewociałą babę konkordatu. Czy to nie znaczy że tenże dokument przestaje nas w końcu obowiązywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 PO zebrala co zasiala 06.07.10, 14:42 Nawyrazniej PO zebrala co zasiala. Liberalizm gospodarczy PO jest w jaskrawej sprzecznosci z KNS (Katolicka Nauka Spoleczna) i dziwie sie ze hierarchowie wczesniej tego nie zauwazyli. Zenujacy jest biskup podobno katolicki, o pewnej szczegolnej orientacji (...) Po pierwsze, nie zna on teoilogii moralnej, ktora jasno mowi, ze popierajac kandydata o antykatolickim programie (vide in vitro) ponosimy odpowiedzialnosc moralna za konsekwencje tego wyboru - do grzechu ciezkiego wlacznie gdyby przeszla wersaja z mrozeniem zarodkow. Po drugie, czy takie jasno okreslenie sie Zycienskiego przeciw kandydatowi bardziej katolickiemu to nie jest zlamaniem ciszy wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
polish-clusterfuck Re: PO zebrala co zasiala 06.07.10, 17:50 FUCK YOU. Z ciebie takie euro... malutki skorwysynku ja z maryski zawsze "dziewicy" dziewica. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Kościół dopiero zbierze co zasiał. 06.07.10, 18:55 Kościół dopiero zbierze, co zasiał. Afery pedofilskie, kosmiczna pazerność a teraz próba wpływania na życie polityczne Polski. Kościoły już pustoszeją a za parę lat zaczną być zamykane bo wiernych zabraknie. Ja już dawno przestałem dawać na tacę nawet w czasie moich dwu wizyt w kościele w ciągu roku. Plebana nie oglądałem już wieki całe. W czasie ostatnich świąt odwiedziłem też kościół ewangelicki. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ciemniakow Re: PO zebrala co zasiala 06.07.10, 19:09 Antykatolicki? Sprawdz w slowniku znaczenie przedrostka "anty". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.ablaze Re: do tow_rydzyk 06.07.10, 14:59 Brawo, nie wiem kim naprawdę jesteś, ale podpisuje się pod Twoimi słowami. Nic dodać i nic ująć w twojej opinii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Dzieki, Andrzej 06.07.10, 15:09 andrzej.ablaze napisał: > Brawo, nie wiem kim naprawdę jesteś, ale podpisuje się pod Twoimi słowami. Nic > dodać i nic ująć w twojej opinii. Pozdrawiam "Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo się nie puszczają a i służba mniej kradnie" (Winston Churchill) “Alez Panie Hrabio...prosze nie mowic o teorii ewolucji przy sluzbie” – podsluchane na przyjeciu u biskupa Dziekuje Andrzeju, Vide list do Inny . Nie chce sie powtarzac. Reakcje podobne do twoich napawaja mnie optymizmem o przyszlosc naszej Ojczyzny. Pozdro z Nowego Jorku, ktory najlepiej/najgorzej ze wszystkich miast swiata doswiadczyl mieszanki wybuchowej religii z polityka Odpowiedz Link Zgłoś
miro-24 Kościół do kościoła ! 06.07.10, 19:46 tow_rydzyk napisała: > > > "Religia jest bardzo pożyteczna, bo dzięki niej kobiety tak bardzo się nie > puszczają a i służba mniej kradnie" (Winston Churchill) > “Alez Panie Hrabio...prosze nie mowic o teorii ewolucji przy sluzbie̶ > 1; – > podsluchane na przyjeciu u biskupa > Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: do tow_rydzyk 06.07.10, 21:49 Ja też nic nie dodam. No może deczko. "Dogmat to nic innego, jak wyraźny zakaz myślenia" Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Inna, Dziekuje i pozdrawiam 06.07.10, 15:02 inna57 napisała: > Jeśli pozwolisz to podpiszę się pod Twoim tekstem. Naprawdę masz 100% racji. > > To KK jako pierwszy złamał ustalenia wciśniętego nam przez zdewociałą babę > konkordatu. Czy to nie znaczy że tenże dokument przestaje nas w końcu obowiązyw > ać ? Droga siostro-Polko, Dziekuja za tak pozytywny odzew. Cieszy mnie ze sa jeszcze w Naszym Kraju ludzie o szerokich horyzontach intelektualnych i moralnych, ktorzy rozumieja intencje mojego bardzo emocjonalnego komentarza, za ktory oczywiscie nikogo nie mam zamiaru przepraszac. Przyznam sie, ze pisalem ten artykul z wielkim bolem ale i z nie mniejszym wspolczuciem dla milionow Naszych Rodakow, ktorzy stali sie bezwolnymi i milczacymi zakladnikami nieodpowiedzialnej i zgubnej polityki KK. To prawda ze w moim komentarzu jest sporo bezlitosnego sarkazmu ale - mam taka nadzieje - i sporo milosci do Ojczyzny, ktora tu w USA jest nadal przedmiotem drwin i kawalow (Polish jokes). Wracajac jednak do tematu. Porownalbym obecna sytuacje w KK do sytuacji Zwiazku Radzieckiego nie dlugo przed jego rozpadem. Kosciol Katolicki prowadzony jest przez dogmatycznych, konserwatywnych i prawdopodobnie nie reformowalnych "starszych panow", ktorych sposob myslenia i (nie-)kojarzenia faktow i otaczajacej ich rzeczywistosci nasuwa zastraszajace analogie z "brezniewizmem". Jezeli KK nie zmodernizuje i nie przedefiniuje swojej roli w panstwie i nie dostosuje swoich nauk i przede wszystkim norm obyczajowych do potrzeb ludzi zyjacych w 21 wieku bedzie on ulegal dalszej marginalizacji spolecznej a nawet samounicestwieniu. Czekamy na Watykanskiego "Gorbaczowa" albo nasze koscioly za 50-100 lat zamienione zostana sie w puby, hale targowe/wystawowe albo w najlepszym wypadku na muzea, galerie albo biblioteki jak ma to miejsce w wielu krajach Zachodnich. Lacze najserdeczniejsze pozdrowienia , Uszy do gory. Jest nas wiecej niz myslimy. tow_rydzyk - Nowy Jork Ponizsze zdjecie jest najlepsza ilustracja religijnego feudalizmu w 21 wiecznej Polsce. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Tym bardziej chylę przed Tobą czoła. 06.07.10, 15:48 Znam dobrze naszych "amerykańskich" rodaków. Pewnie często ze swoimi poglądami czujesz się wśród Polonii, delikatnie mówiąc "wyobcowany". Też tak się czułam ;). Można żyć w wielu miejscach na świecie, można mieć wielu przyjaciół i można a czasem nawet trzeba nie przyznawać się gdzie rodzinne gniazdo. Nie jestem wrogiem wiary jako takiej bo ta jest jedynie przejawem stanu niewiedzy. Jestem natomiast zdecydowanym wrogiem tych którzy niewiedzę i wiarę innych, w perfidny sposób wykorzystują dla własnej wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Jeszcze raz dziekuje 06.07.10, 16:10 inna57 napisała: > Znam dobrze naszych "amerykańskich" rodaków. Pewnie często ze swoimi poglądami > czujesz się wśród Polonii, delikatnie mówiąc "wyobcowany". Też tak się czułam ; > ). > Można żyć w wielu miejscach na świecie, można mieć wielu przyjaciół i można a > czasem nawet trzeba nie przyznawać się gdzie rodzinne gniazdo. > > Nie jestem wrogiem wiary jako takiej bo ta jest jedynie przejawem stanu > niewiedzy. Jestem natomiast zdecydowanym wrogiem tych którzy niewiedzę i wiarę > innych, w perfidny sposób wykorzystują dla własnej wygody. Inna , Jeszcze raz dziekuje. Nie myl prosze kosmopolitycznego i bardzo otwartego Nowego Jorku z troche zasciankowym "Poulisz Czikago", ktore reprezentuje poludniowo-wschodni elektorat Kaczynskiego w Polsce. Nowy Jork doskonale wie do czego prowadzi mieszanka wybuchowa religii i polityki. Starcilem przyjaciela podczas Sep/11. Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Jeszcze raz dziekuje 06.07.10, 18:57 I w Nowym Jorku możesz spotkać takich Polonusów że aż strach się przyznać skąd się jest. Ale ostatnio na turystycznym szlaku spotkałam wspaniałą polonijną rodzinę z NY. Otwarci na świat, mówiący wspaniałą polszczyzną bez anglosaskiego jąkania, dorosłe już dzieci urodzone w USA obeznane i w najstarszej i w najnowszej historii ojczyzny rodziców. Wyemigrowali w latach 80-tych właśnie spod Krakowa. Ludzie są bardzo różni i nie jest tu wyznacznikiem ani wiek, ani wykształcenie, ani stosunek do wiary. Religia za sprawą swych funkcjonariuszy czasem tak tragicznie dzieli ludzi, zapomniała że tak naprawdę powinna ich łączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
polish-clusterfuck Re: Inna, Dziekuje i pozdrawiam 06.07.10, 17:53 You've gotten my full support. FUCK Vatican. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Tx Cluster, jkt & Pupecki 06.07.10, 18:14 polish-clusterfuck napisał: > You've gotten my full support. FUCK Vatican. Gentlemen, Thank you so much for your moral support. The religious lose their moral and intellectual battle with the 21 century reality...and they know it. Herr Ratzinger has become an emperor with no cloths. Here is my advice / solution to all jobless persons who work in the religion related businesses: Attention unemployed popes, bishops, priests, nuns & theologians. Local shopping malls have a number of vacant positions as an Easter Bunny. Good working conditions. Double pay on Saturday/Sunday. Costumes provided. Prerequisites: -Good story-telling skills -Basic acting skills -Clearance from the local child protection authorities. Also on offer are numerous working positions as a Santa Claus for the 2010 Christmas Season. Costumes and fake beards provided (only male applicants can apply) . Greetings from NYC Odpowiedz Link Zgłoś
polish-clusterfuck Re: Tx Cluster, jkt & Pupecki 06.07.10, 18:43 Catholicism is loosing it's supporters and believers in many states where it's been so very powerful quarter century ago... like Spain, Italy or Ireland and it really has. Why? Cause those nation can see little bit further than the stupid nation of wolaks fed with their all-what-u-need-knowledge by so call "hierachas & duszpasterzs" in theirs village churches. And many of them don't want even to know what is behind the corner cause it can be so scary liberals or jews who are coming to still and invade their sanctuary of knowing nothing about the outside world. Greetings from payes de Viganais, Languedoc-Roussillion, France Odpowiedz Link Zgłoś
polish-clusterfuck Re: Tx Cluster, jkt & Pupecki 06.07.10, 18:48 Sorry, it should be steal not still. I'm sometimes clicking faster than my correcting program can do its work. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 RP państwo jednak wyznaniowe ? 06.07.10, 15:42 inna57 napisała: Czy to nie znaczy że tenże dokument przestaje nas w końcu obowiązywać ? Odpowiedz Link Zgłoś
taps2010 Re: do tow_rydzyk 06.07.10, 19:08 Piszesz zbyt uczenie. Kiedyś takim stylem potrafił i mógł sobie pozwolić tylko Urban. Przyznaję się jednak, jako wierzący, że jest to wszystko prawda. Ja i wielu innych też tak myślą. Tylko wypowiedzenie tego nagłos, choćby przy rodzinnym stole, byłoby naruszeniem tabu. KK zbijał zawsze interes (czytaj kase) na zacofaniu i biedzie. Sam mając zawsze pełen obfity stół. Jest kwestią czasu, kiedy młodzi, wychodzący z pod kontroli rodziców w moherowych beretach, powiedzą temu koniec. Na razie im pasuje wyższa średnia dzięki jedynce z religii. Z tym jednak ta władza i ten prezydent nic nie zrobi. Musimy poczekać aż odejdziemy my starzy na tamten świat. Młodzież sobie poradzi bez straszenia KK. Lechu nie protestował co do pochówku familijnego na Wawelu, gdyż sam pewnie tam by się położył. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Re: do tow_rydzyk 06.07.10, 19:45 taps2010 napisała: > Piszesz zbyt uczenie. Kiedyś takim stylem potrafił i mógł sobie pozwolić > tylko Urban. Przyznaję się jednak, jako wierzący, że jest to wszystko > prawda. Ja i wielu innych też tak myślą. Tylko wypowiedzenie tego nagłos, > choćby przy rodzinnym stole, byłoby naruszeniem tabu. KK zbijał zawsze > interes (czytaj kase) na zacofaniu i biedzie. Sam mając zawsze pełen > obfity stół. Jest kwestią czasu, kiedy młodzi, wychodzący z pod kontroli > rodziców w moherowych beretach, powiedzą temu koniec. Na razie im pasuje > wyższa średnia dzięki jedynce z religii. Z tym jednak ta władza i ten > prezydent nic nie zrobi. Musimy poczekać aż odejdziemy my starzy na tamten > świat. Młodzież sobie poradzi bez straszenia KK. Lechu nie protestował co > do pochówku familijnego na Wawelu, gdyż sam pewnie tam by się położył. Taps , Dziekuje za bardzo szczera odpowiedz. Wydaje mi sie jednak ,ze wyksztalcona czesc naszego spoleczenstwa nie bedzie miala problemow ze zrozumieniem mojego tekstu. Porownanie mnie z Urbanem jest dosc niefortunne. On wypisywal swoje artykuly nie w trosce o losy Narodu ale w interesie elit politycznych przez ktore byl zatrudniony. Jego korzenie ideowe sa totalitarne i to dyskwalifikuje go w oczach kazdego uczciwego Polaka/Europejczyka. Moj artukul dosc wyraznie podkresla moj stosunek do wszelkich form totalitaryzmu. Nie ma nic przeciwko osobom wierzacym w Zeusa, Ra,Horusa, Manitou, Ozyrysa, Appola, Thora, Allaha czy w UFO...ludzie maja rozne hobby. Niech to jednak pozostana ich prywatna sparawa. Prosze mi wierzyc. Pracuje dla IRC bylem w Bosni, Irlandii Polnocnej, Kaszmnirze, Bliskim Wschodzie gdzie fanatyzm religijny codziennie zabija ludzi. Jest na swiecie tyle powaznych i rzeczywistych problemow w rozwiazaniu, ktorych religie bynajmniej nie pomagaja. Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s tow_rydzyk coś ty komuś zrobił? Dziecko swoje 06.07.10, 17:07 zatłukł przypadkiem? Niekoniecznie trzeba tłuc głową w monitor bo to wiele nie pomaga. Za naruszenie dóbr osobistych płaci się odszkodowania i przeprasza. W końcu znajdzie się tylko ochrzczony pan adwokat co będzie chciał sobie rozgłos zrobić i będziesz płacić za takie teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
netizen Re: Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizac 06.07.10, 17:10 Standardowoa papka wypluwana przeciwko Kościołowi. Właściwie każde zdanie zawiera zniekształconą prawdę lub opinie, które stosują się do przeciwników KK. Idealne na przemówienie propagandowe antyklerykałów. Nawiążę tylko do ostatniego zdania: > Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie mysleć Nie brak Kościoła, tudzież jego obecność decyduje o możliwości swobodnego myślenia. Decydują osobiste umiejętności, które akurat nie zależą od wyznawanej wiary. > i cieszyć > sie życiem w światłym i nowoczesnym państwie. Kolejna propaganda, jakoby światłym i nowoczesnym państwem było to, co proponują media lub by światłość i nowoczesność była wyznacznikiem jakości życia. W takim wypadku lepiej cieszyć się życiem w państwie, które po prostu będzie stabilne. Odpowiedz Link Zgłoś
jkt2 Re: Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizac 06.07.10, 17:10 Pominąłeś pewnie /z poprawności publicystycznej /genetyczną proweniencję księży katolickich. To prawie w całości synowie chłopów w pierwszym ,a najdalej w drugim pokoleniu. Jak każda warstwa społeczna ma wady i zalety. Paradoksalnie od księdza Tischnera twórczo zastosowali tylko jego polską adaptację ,homo sovieticus Zinowiewa . Do tego dochodzi patologiczna chciwość i bizantynizm. Afiszowanie się garstką ubogich misjonarzy jest w tym kontekstcie obrzydliwe Nie kwestionując -w zasadzie- twojej oceny etycznej degrengolady księży katolickich ,przypomnę stare powiedzenie że jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Przecież to na wsiach powstało przysłowie. "Kto ma księdza w rodzie tego bieda nie ubodzie. Na zakończenie Mnich Rydzyk /tytułowanie go ojcem zniweża rodziców/ jest eksponentem mentalności i widzenia świata dużej zagubionej grupy ludzi. Najgorsze jest to ,że on tylko podsyca lęki, ksenofobię i g..no tkwiące w każdym z nas w mniejszym bądź większym stopniu. Ten człowiek nie kreuje poglądów obrzydliwych dla chrześcijanina, on je wydobywa z ciemnej strony ludzkich obsesji. Dlatego jego niegramatycznego słowotok przestaje być zabawny. Sprzeniewierzanie pieniędzy ogłupianych wiernych jest wewnętrzną sprawą kościoła ,ale machinacje podatkowe już nie. Podatki płacą wszyscy bez względu na wyznawaną czy nie religię, jak mówi klasyk- to oczywista oczywistość. Temat rzeka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizac 06.07.10, 17:50 Ludzie już się budzą! Trzeba tylko mówic prawdę i nie lękać się! Najgorsze, że ludzie potrzebują duchowości a nie dostrzegają jej w samych sobie i żyją wytworem fantastów z KK. Odpowiedz Link Zgłoś
lesiak111 Re: Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizac 06.07.10, 18:35 Krótko, dobitnie i na temat. Tow.rydzyk, bardzo dobry wpis, podpisuje sie też pod tym. Pozwoliłem sobie Twoja wypowiedź puścić do wielu moich znajomych, oni tez pewnie puszczą to dalej. Niech twój tekst pozna wielu, wielu wiecej niż tych co zaglądają na to forum. Dzięki jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Lesiak:Oto poprawiony i uzupelniony tekst artykulu 06.07.10, 18:58 Wyniki wyborów cieszą ale nie zapominajmy skąd światopoglądowo wywodzi się były seminaryjny wykładowca Pan hrabia Komorowski. Polska nadal znajduje się na rozdrożu między średniowieczem a 21 wiekiem. Nic nie zmieni smutnego faktu, że żyjemy w kRAJu, w którym problem zapobiegania ciąży jest pilniejszy od zapobiegania powodziom. Czy w Polsce Komorowskiego KK bedzie nietykalny, ponad wszelka krytyką? Czy immunitet tych obłudnych, skorumpowanych pasozytów dobiegnie końca? Watpię. Nie zmienia tego ani kościelne sex-afery ani jego komercjalizacja, protesty społeczeństwa przeciw nachalnej katolicyzacji przestrzeni publicznej. Bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie Kościoła Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością moralno-prawną) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekają się do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny przed 1989 żył jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia kościelna mieszkała w pałacach, rozbijała się zachodnimi wozami i miała dostęp do wyjazdów zagranicznych. Tempo budownictwa kościelnego na łeb i szyje biło tempo budownictwa mieszkaniowego. Liczni księża i niektórzy luminarze opozycji z bardzo religijnym Wałęsą na czele przez lata żyli w perwersyjnej symbiozie z SB a póżniej - jak tow.Wielgus - lali krokodyle łzy na pogrzebach górników z “Wujka” czy męczennika mimo woli - Jerzego Popiełuszki. Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu zamieniono w Catholic Show. Odnosiłem wrażenie, że po Watykanie jesteśmy jedynym państwem teokratycznym w Europie. Kościół musi uznać swoją odrębność od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego państwa. Te nietykalne święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pojęcie oświecenia czy oświaty w wydaniu kościelnym sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. W rzeczywistości nie rózni się to od indoktrynacji, która – jak widać z zachowania kleru w Polsce–nie pozostaje li tylko domeną totalitarnych fundamentalnych ideologii Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-komunistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jeden totalitaryzm na kolejny? Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne: zastraszanie-obiecywanie-podporządkowanie-manipulacja i wykorzystywanie ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. KK jak każdy inny system totalitarny ma swoją jedyną i nie podważalną prawdę, utopijna ideologię, nieomylnego wodzów/”ojców świętych”, wiernych apostołów i męczenników i oczywiście swoją kiczowatą teatralną oprawę. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem nie wybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. W Polsce natomiast o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby Watykanowi pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE prostych, dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połaczone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie utrzymujemy przy życiu tą wirtualną instytucję, która jak każda totalitarna utopia karmi nas kłamliwymi obietnicami i złudzeniami. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie w swoich średniowiecznych skansenach dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologiczną fascynację ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm ale w świecie realnym musicie zaakceptować 21-wieczne reguły gry. Nie przekupicie nas waszymi wafelkami i przepustkami do nieba. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a czy Jana Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujacy młode umysły pretensjonalny bełkot zbudowany na schizifrenicznym poczuciu winy i nonsensownym religijnym folklorze o duchach, diabłach, piekle, gadąjących wężach. Bądzcie pośmiewiskiem Europy na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć sie życiem w światłym i nowoczesnym europejskim państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
beika Re: Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizac 06.07.10, 21:18 tow_rydzyk napisała: > Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie utrzymujemy przy życiu tą wirtualną instytucję, która jak każda totalitarna utopia karmi nas kłamliwymi obietnicami i złudzeniami. I tu cię zmartwię: to nie jest wcale wirtualna instytucja! Instytucja jak najbardziej realna, która rokrocznie otrzymuje z budżetu państwa grube miliardy złotych, a wszystko zgodne z prawem, czyli konkordatem podpisanym przez polskie państwo w 1993r. Ciekawe kiedy znajdzie się śmiałek, który będzie dążył do rozwiązania tej umowy? (o obaleniu poprzedniego ustroju też niektórym się nie śniło i sądzili, że tego nie dożyją). Odpowiedz Link Zgłoś
rebeka23 Re: Kościół dzieli kraj i hamuje postep cywilizac 06.07.10, 22:01 Zgadzam się z tą wypowiedzią w 100pr. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Beika , dziekuje za uwage i pozdrawiam 06.07.10, 22:29 beika napisała: > tow_rydzyk napisała: > > Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsia > dów > bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie > utrzymujemy przy życiu tą wirtualną instytucję, która jak każda totalitarna > utopia karmi nas kłamliwymi obietnicami i złudzeniami. > > I tu cię zmartwię: to nie jest wcale wirtualna instytucja! Instytucja jak > najbardziej realna, która rokrocznie otrzymuje z budżetu państwa grube miliardy > złotych, a wszystko zgodne z prawem, czyli konkordatem podpisanym przez polskie > państwo w 1993r. > Ciekawe kiedy znajdzie się śmiałek, który będzie dążył do rozwiązania tej umowy > ? > (o obaleniu poprzedniego ustroju też niektórym się nie śniło i sądzili, że teg > o > nie dożyją). Beika, Musze Ci przyznac racje i wprowadzic uscislenie do mojego tekstu. No coz w przeciwienstwie do hierarchow Kosciola nie jestem nie omylny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ernest29 Autorytet kościoła polskiego upada. 06.07.10, 14:11 Upolityczniony kościół, radiomaryjne zacietrzewienie, pogarda dla ateistów czy zwolenników innych partii niż Pis sprawiło, że kościół dla mnie jest żadnym autorytetem. Straciłem szacunek, bo jego morale jest zatrważająco upolitycznione. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Autorytet kościoła polskiego upada. 06.07.10, 16:12 > pogarda dla ateistów ... bo już pogarda ateistów wobec kościoła jest całkowicie zrozumiała, nieprawdaż? (co do reszty zarzutów przyznaję rację) Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Mesjanistyczna posługa to typowe dla polskiej 06.07.10, 17:14 mentalności. Nie ma znaczenia czy wierzący, niepraktykujący, ateista, czy z innym światopoglądem. Zawsze musi mówić, że ręce przykłada do krzyża, przybijają go i składa ofiarę. Dla wierzących przypomnę, że Jezus Chrystus złożył jedną ofiarę i więcej ich nie trzeba bo są nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Autorytet kościoła polskiego upada. 06.07.10, 21:35 greg0.75 napisał: > > pogarda dla ateistów > > ... bo już pogarda ateistów wobec kościoła jest całkowicie > zrozumiała, nieprawdaż? Jeszcze przestudiuj znaczenie zwrotu "a u was biją Murzynów", potem "odwracanie kota ogonem" i dopiero napisz kolejny post. Odpowiedz Link Zgłoś
wdmochow Czy istnieje jeszcze coś takiego... 06.07.10, 14:14 jak "autorytet Kościoła"? Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Czy istnieje jeszcze coś takiego... 06.07.10, 14:39 Zadziwiające... też chciałem napisać to samo: Kościół swój autorytet już stracił, teraz traci resztki szacunku. Ale nic w tym złego: prawdziwy autorytet jest stosunkiem zmierzającym do rozwiązania: osoba uznająca jakiś autorytet dojrzewa, nabiera kompetencji i staje się dorosła i odpowiedzialna w swoich czynach i postanowieniach; nie potrzebuje "przewodników". Ubolewanie nad "upadkiem autorytetów" jest natomiast po prostu artykułowaniem lęku przed opuszczeniem przez wyznawców i strąceniem z piedestału w szeregi zwykłych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
al48 Re: Czy istnieje jeszcze coś takiego... 06.07.10, 14:39 jaki autorytet kościoła? . Kościół się zmerkantylizował. Za kasę kościół zrobi wszystko. Popierali Kaczyńskiego bo dawał z budżetu nasze pieniądze kościołowi , zamiast dać podwyżki rencistom i emerytom Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:15 A moze tak jak w USA w srodku tygodnia? Wlasnie dla tego zeby zaden kosciol nie agitowal tuz przed oddaniem glosu. Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Kler doprowadza Kosciół i religię do przepaści. 06.07.10, 14:23 Szkoda, że działająca bez skrupułów mafia niektórych biskupów i księży nie widzi tego. Jedne, co Polska może z tym zrobić, to wrócić do ścisłego przestrzegania konkordatu lub wypowiedzieć go. I - warto podkreślić - krok taki przysłużyłby się zarówno Kościołowi jak i samej religii w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rain4 Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:31 Kościół od zawsze wyznawał jedną zasadę typu "jak Kali ukraść to dobrze, ale jak Kalemu ukraść to źle". Do mieszania się w sprawy kraju i narzucania swojej woli są pierwsi i tłumaczą maluczkim, że są również obywatelami tego kraju. Ale gdy czynione są próby traktowania ich tak jak innych obywateli - podatki, odpowiedzialność karna za przestępstwa - to wtedy odwołują się do prawa kanonicznego czy konkordatu. Odpowiedz Link Zgłoś
drugikraand Re: moze sie w koncu rozpadnie? 06.07.10, 14:35 no to jest nadzieja ze moze sie w koncu rozpadnie. te aroganckie i podle klechy potrzebuja trzesienia ziemi pod stopami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spoko.0 Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:36 i bardzo dobrze że jest podzielony, bo to znaczy że nie jest totalitarnym monolitem. To niestety problem GW że udzielała się z zamiłowaniem w bufonadzie i w grze pogardą przez ostatnie lata. Tak daleko GW poszła tą ścieżką że od paru lat was czytam tylko żeby się dowiedzieć jak daleko posunęła się zaślepiona i jałowa doktrynalność. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_nienumerowanej_rp Zerwać konkordat, religia won ze szkół, póki słabi 06.07.10, 14:39 "...Jeśli biskupi nie wyciągną z tej kampanii wniosków, powtórka - która niechybnie czeka nas przed wyborami parlamentarnymi - może poważnie zachwiać autorytetem Kościoła..." Miejmy nadzieję, że właśnie zachwieje, i że ten kolos na glinianych nogach runie z wielkim hukiem. Kościół jest najbardziej szkodliwą i agresywną zorganizowaną grupą przestępczą w historii ludzkości. Mafie całego świata stawiają sobie KK za wzór - zarówno pod względem skuteczności, jak i metod działania. KK jest też organizacją perfidniejszą niż wszystkie mafie razem wzięte, ponieważ jego działanie nie opiera się na strachu, a na jeszcze bardziej prymitywnym zabiegu - wmawianiu ludziom co jest dla nich dobre. Hipokryzja kościoła jest swojego rodzaju fenomenem, ponieważ katolicy ją doskonale widzą, ale nie chcą wierzyć samym sobie i - nie dość, że uznają głos kleru za prawdę absolutną - to jeszcze go powielają, propagują i wielbią. Watykańscy bandyci w sutannach są bezkarni, ponieważ rekrutują w swoje szeregi jednostki wybitne, mające wszelkie podstawy by być mężami stanu, a później manipulują nimi i wykorzystują do realizacji swoich celów. Takim narzędziem był m.in. JPII, który tak naprawdę był dla watykanu nie młotem na komunę - jak to się wielu wydaje, ale sierpem, koszącym polski i inne narody dla instytucji kościoła. Papież (o ile nie trafi się taki ćwierćinteligent jak B16), jest podstawową bronią KK. Jego zadaniem jest neutralizacja wszelkich antykościelnych nastrojów przy pomocy wizerunku dobrodusznego dziadziusia wszystkich dzieci, ojca wszystkich rodziców i przyjaciela wszystkich dziadków. Taki święty Mikołaj, który przynosi prezent w postaci wybielacza dla wszystkich "grzeszków" lokalnych kościołów. Autorytet, który jak wielka biała gumka, pod pozorem mądrości i miłości wyciera z głów wierzących zły wizerunek kościoła. Niestety, a właściwie "stety" i to bardzo, dzisiejsza sytuacja KK jest fatalna. Nie dość, że afery pedofilskie, finansowe i polityczne żrą watykańską mafię od zewnątrz, to jeszcze wali się rusztowanie, na którym stoi ta przestępcza instytucja. Wybór zgnuśniałego, steologizowanego i żyjącego we własnym świecie B16 był dla KK strzałem w kolano. Zamiast bezrozumnego, ale skutecznego młota na czarownice, kościół wybrał sobie stary, stępiony scyzoryk, który ma tyle energii do działania, co 90-latek w łóżku z 18-latką. I mam nadzieję, że od tej postrzałowej rany kościół dostanie gangreny, która stoczy całe zapleśniałe, otłuszczone i zarośnięte średniowiecznym jeszcze syfem, cielsko watykańskiej mafii. Moje pokolenie pewnie nie doczeka ostatecznego upadku KK, ale mam nadzieję, że nasze dzieci i wnuki będą wolne od wtłaczanych w głowę bajek napisanych przez żądnych władzy i wartości materialnych, zdesperowanych hipokrytów. O! [a tu następuje mój gest Kozakiewicza w kierunku tłustych, otępiałych kościelnych mord]. Odpowiedz Link Zgłoś
utrata1947 Re: Zerwać konkordat, religia won ze szkół, póki 07.07.10, 08:56 W całości popieram obywatela nienumerowanej rp Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:44 przyjdzie czas, że polski kościół spotka to co spotkało kościół hiszpański, czy irlandzki Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:46 tyle że to sie już zaczęło. Na tej tamie są już głębokie rysy, i wkrótce się rozleci. Takie 10-20 lat i kaplica. Nagrobkowa. Oby tylko innych nie obryzgało. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkazm Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:44 To pięknie się zaczął ten czas budowania zgody! Najpierw Palikot teraz Gazeta. Kiedyś był Wydział IV do walki z Kościołem. Co teraz szykujecie wszelkiej maści Palikoty? Tak gwoli ścisłości to abp Życiński w niedzielę wyborczą ewidentnie agitował za Komorowskim. To Was nie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:48 Kiedy GW akurat Życińskiego nie tknie ani za bawienie się w politykę ani za ciszę wyborczą bo ... to taki "po linii" sukienkowy, świetnie robi za autorytet kościoła na łamach GW a jak ktoś inny z koloratką ma inne zdanie to bajkopisarze z GW zazwyczaj obwieszczają podziały w kościele :)) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:59 Bo GWno bardzo lubi wszelkich filozofów. Zwłaszcza tych pisanych przez duże "F". A kiedy tytuł jest jeszcze uznany przez bezpiekę, to już gość jest całkiem "w porzo". Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 16:09 Żeby dyskutować, trzeba umieć czytać po polsku. Gdzie abp Życiński agitował za Komorowskim? Potępiał głupią propagandę szkodzącą Kościołowi. Tacy jak ty też mu szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkazm Re: Kościół po wyborach podzielony 07.07.10, 00:57 Ano właśnie agitował. Dziwnym trafem lubelski arcybiskup zawsze świetnie się wpisuje w to na czym zależy Gazecie. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć. Czy kiedykolwiek potępił chamstwo Palikota, Kutza, Niesiołowskiego i reszty ferajny? Tu jakos nie jest w stanie dostrzec podłosci i nienawiści do drugiego człowieka. Tamci księża są przynajmniej są szczerzy, a ten do perfekcji opanował posługiwanie się obłudą i przykro mi to jako katoliczce pisać. nathanel.salon24.pl/204951,zgoda-buduje-to-haslo-stanu-wojennego Jakoś tak świetnie wpisuje się w tę całą sytuację tekst z linka... Odpowiedz Link Zgłoś
pmajor_2 Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:52 Brak jasnego przekazu ze strony episkopatu, to akcptacja tych niedozwolonych zachowan ksiezy. Episkopat jest podzielony i wcale by mnie nie zdziwilo, gdyby taki brak glosu, byl glosem popierajacym te zachowania Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 14:52 artykuł tylko stwierdza przykrą prawdę dodać wypada: jeżeli KK: 1. nadal będzie 1000 -cem autonomicznych, niezależnych od hierarchii folwarków X. Proboszcza X,Y,Z,(vide - też co mógł X.Prymas Glemp swoimi listami w sprawie Rydzyka wskórać u prowincjała Redemptorystów), który sprawuje rząd dusz nad parafianami, wchodząc bezczelnie w prywatne kompetencje obywateli co do ich politycznych wyborów, popierając bezprawnymi działaniami upolitycznienie terenu parafii(zbieranie podpisów pod Kaczyńskim, nawoływanie do tego z ambon! - setki przypadków), 2.nie doprowadzi finansów do przejrzystości (niezależni audytorzy wydający opinie o wydatkach/dochodach), to wcześniej czy później rozwali się na własne życzenie. PS. czy KK koniecznie musi stać po stronie kaczystów? oczywiście nie - dobrym przykładem jest wypowiedź sprzed lat X. Biskupa Pieronka, kt. na jakieś pytanie dziennikarza jaki jest stosunek do katolików, kt. wtedy w 40% poparli SLD, odpowiedział przytomnie, że KK akceptuje prywatny wybór KAŻDEGO obywatela. gdzie jest TEN Kościół? PS2. i jeszcze ten poziom: kim straszyli klechy przebrzydłe, pomidory - członkiem prastarej polskiej szlachty, b. wykładowcą seminarium bodaj w Niepokalanowie, aktywistą katolickiego Przymierza Rodzin... eeeeeeeeeeech !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:02 A czy kosciół w Polsce ma jeszcze jakikolwiek autorytet? Nie zauważyłem.W dużych miastach koscioły swiecą pustkami,w mniejszych ludzie ida,żeby sie pokazać,ale wystarczy ich posłuchac.To nie te czasy mosci panowie,a kosciół brnie w śmieszność i skandale coraz głębiej,nie chcąc widziec ani słyszeć prawdy.No,ale jak się ma w podarunku coraz wiekszą kasę,to po co w ogóle coś widzieć.Władza niestety chyba im pomieszała w.... Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 21:47 mandaryna.1 napisała: > A czy kosciół w Polsce ma jeszcze jakikolwiek autorytet? Nie zauważyłem. Bo stosujesz błędne pojęcia. Przede wszystkim nie należy tak uogólniać: Kościół Katolicki, Polska. To są pojęcia worki, w których mieści się wszystko, czyli też nic. Kler ma u wielu Polaków autorytet, czy nam się to podoba, czy nie. Charakter tego autorytetu jest różny, ale samo zjawisko jest łatwo dostrzegalne, wbrew twoim stwierdzeniom. Odpowiedz Link Zgłoś
sugar3 koscioła portret własny? 06.07.10, 15:07 Pan Głódź mówiąc o monopolu wyniosłości, która generuje dewiację, pogardę i bufonadę - namalował wierny autoportret swojego srodowiska. Dawno nic mnie tak nie zadziwiło...... Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: koscioła portret własny? 06.07.10, 21:48 sugar3 napisała: > Pan Głódź mówiąc o monopolu wyniosłości, która generuje dewiację, pogardę i > bufonadę - namalował wierny autoportret swojego srodowiska. Dawno nic mnie tak > nie zadziwiło...... Heh, on namalował siebie, ale nie wiem, czemu akurat jego bufonada cię dziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
ibrylowska Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:10 Jeśli osoby duchowne będą zajmowały się agitacją polityczną ludzie odejdą od koscioła. Księża powinni się zajmować umacnianiem wiary parafian. Agitacja przeciwko kandydatowi, który jest praktykującym katolikiem jest nieprzyzwoita. Krytykuje się posła Palikota za nieodpowiednie zachowania. A Episkopat nie potrafi krytykować Radia Maryja i innych kapłanów, którzy porównują przeciwników politycznych do szatanów. Odpowiedz Link Zgłoś
bacowa Pierwsza Flaszka RP abp Leszek Głódź 06.07.10, 15:13 Pierwsza Flaszka RP abp Sławoj Leszek Głódź:,, wyraźnie stanął po stronie PiS. Pytany przez KAI, czy teraz "Polsce grozi monopol jednej partii", odparł, że "nie tylko monopol partii, ale monopol pewnej wyniosłości, pogardy, co było zauważalne w ostatnich paru latach, a także jeszcze za czasów Unii Wolności", co jego zdaniem "generuje dewiacje, pogardę i bufonadę". Monopol KRK mamy już od dawna poprzez traktowanie Polaków z pogardą i wyniosłością; generowanie przez kler dewiacji, pogardy i bufonerię; jak ten osobnik ma czelnośc się tak wypowiadac? Odpowiedz Link Zgłoś
jotost Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:13 Kościółek nie zrezygnował z rządzenia. Czarne psy, kundle. Odpowiedz Link Zgłoś
lightwatcher Cisza wyborcza lub Obraza prezydenta 06.07.10, 15:15 Prokuratura będzie miała co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
marl57 Re: Cisza wyborcza lub Obraza prezydenta 06.07.10, 15:49 z tą prokuraturą, to mówisz o kapłańskich nawoływaniach i napomnieniach przed drugą turą, by na pewnych kandydatów nie głosować? Tych mniej związanych z KK ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzynia.c Kościół ma twarz Rydzyka i to jest złe 06.07.10, 15:16 Taki kościół dąży do konfrontacji,ale wyjdzie z niej na tarczy i uzdrowienie go zajmie dziesiątki lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisse Pan Bog wybacza, oszukany wierny nie! 06.07.10, 15:29 tam gdzie kociol raz "przegial" (np Czechy), znikl na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
moherrr Re: Pan Bog wybacza, oszukany wierny nie! 06.07.10, 15:33 Kościół nie wyszedł z wyborów podzielony, tylko SKOMPROMITOWANY! Kielecki biskup Ryczan powinien ponieść konsekwencje prowadzenia agitacji w czasie ciszy wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
podhajce Kościół po wyborach podzielony 06.07.10, 15:32 Jedyna szansa dla Kościoła to powrót komuny (pardon-lewicy).Wtedy znów będzie się chełpił ,że jest jedynym moralnym autorytetem w tej części Europy .... Odpowiedz Link Zgłoś