mariuszelwood 04.08.10, 07:22 Wstyd i hańba. Garstka talibów pokonała państwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro-bis chamstwo, warchostwo, zdebilale mohery.... 04.08.10, 07:33 i jak mozna rzadzic takim panstwem? Polska jest znowu posmiewiskiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: chamstwo, warchostwo, zdebilale mohery.... 04.08.10, 07:47 Napewno to tylko garstka – a nie cale Spoleczenstwo. Ale ta garstka (lub ci,ktorzy nia kierowali),pokazala, ze mozna zakrzyczec reguly konstytucyjne. Malo na zdjeciach w mediach moherowych berecikow – moze ze wzglegu na warunki pogodowe zostaly w domu – ale ogladajac zaplakane twarze mlodych ludzi – moze nie o fizjonomiach intelektualistow – ale tez nie „spod grzybka“, przypominam sobie nie tak znowu odlegle czasy, kiedy wtedy wladajacy krajem nadwislanskim, organizowali „spontaniczne“ protesty robotnikow Warsiawy przeciwko „sjonistycznym“ studentom. Ze mieli przy sobie palki – no nie wiem, moze w Warsiawie mozna bylo zamiast kielbasy kupic sobie palke? Przepraszam – ale dla mnie ci „spontanicznie“ placzacy i na kleczkach sie modlacy, przypominaja mi za gornikow i hutnikow poprzebieranych dzialaczy PZPR i milicjantow na otwarciu Huty Katowice. Ale moze sie mi cos przewidzialo? Odpowiedz Link Zgłoś
wujojano Grupka fanatyków - czy bojówka? 04.08.10, 09:04 Mam podobne odczucie. Może niektórzy to rzeczywiście "zdebilałe mohery", ale inni, zwłaszcza elokwentni przywódcy, to mający poczucie bezkarności, m.in. dzięki poparciu PiS, zdeterminowani bojówkarze. Wczorajsza akcja nie udała się właśnie dlatego - perswazja już prędzej przekonałaby fanatyków, niż bojówkarzy, którzy wykonują zadanie i słuchają tylko swoich mocodawców. Poskutkować mógł tylko argument siły, z którego jednak zrezygnowano. Mam nadzieję, że decydenci wiedzieli, co robią, wybierając taką opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Re: Grupka fanatyków - czy bojówka? 04.08.10, 12:53 Ciekawe ile im za to płacą?Bo za darmo tego nie robia.Ojej,jakie w PRL-u były wesołe babcie,a kosciółku ani słowa,za to ile radosci było w kolejkach,różańców nie odmawiano,za to wszyscy mieli zaopatrzenie. wujojano napisał: > Mam podobne odczucie. Może niektórzy to rzeczywiście "zdebilałe > mohery", ale inni, zwłaszcza elokwentni przywódcy, to mający > poczucie bezkarności, m.in. dzięki poparciu PiS, zdeterminowani > bojówkarze. Wczorajsza akcja nie udała się właśnie dlatego - > perswazja już prędzej przekonałaby fanatyków, niż bojówkarzy, > którzy wykonują zadanie i słuchają tylko swoich mocodawców. > Poskutkować mógł tylko argument siły, z którego jednak > zrezygnowano. Mam nadzieję, że decydenci wiedzieli, co robią, > wybierając taką opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziuniek Kościół się wyparł krzyża 04.08.10, 07:41 Pragnę zauważyć, że kościół w osobach biskupów NIE PRZYZNAJE SIĘ DO KRZYŻA, A NAWET SIE GO WYPIERA PRZEZ MILCZENIE W TAK WAŻNYM MOMENCIE! - od tej chwili krzyż nie jest już symbolem religijnym, a tylko znakiem fanatyzmu, kawałkiem złożonego drzewa. Kościół nie chce szanować tego znaku, nie chce go cenić, woli burdy. Kościół się WYPARŁ KRZYŻA. Odpowiedz Link Zgłoś
pelikan1969 Re: Kościół się wyparł krzyża 04.08.10, 09:45 Czy nie zauważyłeś że Oni głos zabierają w sprawach aborcji eutanazji in vitro ? Przy innych tematach praktyką jest chowanie głowy w piasek by sie odłamom moherów nie narazić Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Re: Kościół się wyparł krzyża 04.08.10, 12:55 Właśnie o to chodzi,ale nie tylko moherów się boją,Kaczyńskiego też,a przede wszystkim chcą "wymacać" sytuacje,żeby iom sie koryto nie wysuszyło,ale bez obaw PO to PiS-bis.Szkoda,wielka szkoda pelikan1969 napisał: > Czy nie zauważyłeś że Oni głos zabierają w sprawach aborcji eutanazji in vitro > ? > Przy innych tematach praktyką jest chowanie głowy w piasek by sie odłamom > moherów nie narazić Odpowiedz Link Zgłoś
gspisak Jaki rokosz? Emerytki dały wam łupnia 04.08.10, 07:56 Emerytki was pobiły i dobrze. Komorowski nie ma klasy jak na prezydenta i hrabiego (podobno). On nie czuje tego kraju (pewnie zaczytuje się w Wyborczej). Znowu chlapnął głupstwo i taki mamy efekt. Chyba, że zrobił to specjalnie. Dawno było wiadomo, że nie nadawał się na prezydenta, no ale mleko się rozlało. Gdyby był człowiekiem i ikrą i klarownymi poglądami wyszedłby do tych ludzi i z nimi porozmawiał, a nie nasyła na nich zomoli(!?) Żeby sprowokować sceny z tarmoszeniem emerytek na oczach kamer pod pałacem prezydenckim to już trzeba niezły żyrandol pod sufitem. Najbardziej śmiać mi się chce z warszawskiego kościoła. Dał dupy i to było widać na twarzach tych biednych księży, którzy wdepnęli w to zamieszanie. Podsumowując: ze staszymi paniami się nie walczy, tylko się im ustępuje, kmiotki, tym bardziej, że nie chciały tak wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
lingus Re: Jaki rokosz? Emerytki dały wam łupnia 04.08.10, 09:36 Ty się tak nie onanizuj, bo ci się ręka zmęczy. To była lekcja poglądowa, żeby Polska zobaczyła, kim PiS teraz gra - mieszanką moherów i kiboli. Teraz przyjdzie Komorowski, i szybciorem krzyż stamtąd zniknie, żeby pokazać, jakiego to mamy sprawnego prezydenta. W ciągu góra trzech dni będzie po wszystkim. Swoją drogą, jak Wy to robicie, że tym Waszym emerytom uszy nie więdną? Aż tak są głusi? Bo jak widziałem we Wrocku pikietę R10K z samych młodych bysiów, to k...wy i ch...je latały, aż miło... No to jak robicie: dostajecie przed demonstracją MP3 z samouczkiem dobrego wychowania, czy chowacie im aparaty słuchowe? Odpowiedz Link Zgłoś
pelikan1969 Re: Jaki rokosz? Emerytki dały wam łupnia 04.08.10, 09:56 Komorowski nie ma klasy jak na prezydenta Ci którzy mieli to na nich "mądrzy" Polacy nie głosowali. Znowu chlapnął głupstwo Teoretycznie zgoda ale jak inaczej miał postąpić , jedynie ten pomysł odwlec w czasie aż opadną emocje i wtedy może by zyskał. wyszedłby do tych ludzi i z nimi porozmawiał I dostałby po łbie za to że sie ośmielił wygrać wybory bo to taka korzyść z rozmów z fanatykami. a nie nasyła na nich zomoli(!?) To co Ty piłeś bo ja tam widziałem przede wszystkim Straż Miejską Dał dupy i to było widać Ty to tak w szkole z kultury to same piątki miałeś, czy język Ci tylko zubożał? Odpowiedz Link Zgłoś
gspisak Re: Jaki rokosz? Emerytki dały wam łupnia 04.08.10, 17:13 OK. Dowaliłeś mi z tą piatką z kultury, fakt nie miałam. Co do prezydenta. Przykro, że jako jego zwolennik sugerujesz, że jest tchórzem. Ja uważam, że wygrałby na wyjściu do ludzi, ty też o tym wiesz. Niestety Komorowskiego nie stać na taki styl przełamywania barier. W przypadku nastąpienia "turbulencji" pod krzyżem, guzy dałyby mu status męczennika. Sam przeciwko talibom - już widzę ten piękny tytuł do Wyborowej. Myślę, że jego poprzednik, tak właśnie by zrobił. Co do mądrych Polaków. Ci sami "mądrzy" Polacy, którzy teraz głosowali na Komorskiego, kiedyś głosowali na Kwaśniewskiego, a za cztery lata poprą Napieralskiego (wiele na to wskazuje). Ten elektorat jest na dłuższą metę niestabilny. Platforma jest odpowiedzialne za to, że ten kraj tonie w wojnie polsko- polskiej. Ta wojna jest im potrzebna i kiedyś to do ludzi dotrze. Dlatego w obecnej sytuacji silny watchdog w postaci PiS (bo SLD to zwykły polityczny lawirant) jest dzisiaj konieczny. Solidną, prawicowa opozycją, ze stabilnym elektoratem i to jest wartość, której niedoceniasz. Co do zomoli. Nie piłem widziałem mundurowych z pałą i gazem łzawiacym... może być?. Zomol to taka przenośnia (z bajki, powiedzmy, o czerwonym kapturku:). Jak ktoś chociaż raz zomowską pałą dostanie to mu się na całe życie światopogląd ustawia i nie widzi specjalnej różnicy pomiędzy zomowcem a eufemistycznym "strażnikiem" miejskim. Obaj byli i są tzw. zbrojnym ramieniem tzw. "proworządności"... Co do dawania czterech liter... Już tłumaczę na język Polski..."dał się wpuścić w kanał"...może być? Dlaczego? Bo nie było sprawy krzyża, a teraz jest. Ja jestem katolikiem, pewnie niezbyt fanatycznym, bo chociaż nie ufam PO i niemal jestem pewny, że żadna tablica tam nie powstanie, to pomysł z przeniesieniem go do kościoła nie bulwersował mnie specjalnie. Jednak bardziej martwi mnie brak wyczucia sytuacji przez warszawską kurię, która dała się zwieść i poszła na konflikt z wiernymi. Ceniłem biskupa Nycza i nadal cenię i mam nadzieję, że wybrnie z tej sytuacji, czego mu życzę. PS. Niech żyją starsze panie. Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiak52 Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 08:00 Jak długo jeszcze banda rydzykowo-kaczorowych bojówkarzy, wycierając sobie pyski krzyżem, będzie terroryzować nas warszawiaków? Pod szczytnymi hasłami obrońców niewiadomoczego urządzają zadymy w samym centrum stolicy, posuwając się do każdego draństwa a my musimy się temu biernie przyglądać ???? Przecież wiadomo, że do tej bandy nie trafi się żadnymi argumentami. Myślę że w obecnej sytuacji rolą Pani Prezydent jest zwrócenie się o pomoc do warszawiaków. Myślę też niewielkim kosztem może i kilku zadrapań poradzimy sobie z tą bandą oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 21:00 Niech stoją. Przejdzie im na jesieni... Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Wojna o krzyże - Polska posmiewiskiem Europy 04.08.10, 08:40 Tylko w Polsce parę desek i kilka gwozdzi może zrobić zawrotną polityczną karierę. Ta kompromitujaca Polakow farsa udawadnia, ze Nasz Kraj nadal znajduje się na cywilizacyjnym rozdrożu. Zyjemy w kRAJu, w którym problemy usuwania ciąży (lub dwoch desek z miejsca publicznego) są pilniejsze od zapobiegania powodziom. Czy w Polsce Komorowskiego KK będzie nietykalny, ponad wszelką krytyką? Czy immunitet tych obłudnych, skorumpowanych hedonistów dobiegnie końca? Watpię. Nie zmienią tego ani kościelne sex-afery ani jego komercjalizacja, protesty społeczeństwa przeciw nachalnej katolicyzacji przestrzeni publicznej. Bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów politycznych, materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie Kościoła Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekają się do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny żył jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia kościelna mieszkała w pałacach, rozbijała się zachodnimi wozami i miała dostęp do wyjazdów zagranicznych. Tempo budownictwa kościelnego na łeb i szyje biło tempo budownictwa mieszkaniowego. Liczni księża i luminarze opozycji z bardzo religijnym Wałęsą na czele przez lata żyli w perwersyjnej symbiozie z SB a póżniej-jak tow.Wielgus-lali krokodyle łzy na pogrzebach górników z “Wujka” czy męczennika mimo woli- ks. Popiełuszki. Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu zamieniono w Catholic Show. Odnosiłem wrażenie, że po Watykanie jesteśmy jedynym państwem teokratycznym w Europie. Kościół musi w końcu uznać swoją odrębność od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego państwa. Te nietykalne święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pojęcie oświecenia czy oświaty w wydaniu kościelnym sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. W rzeczywistości nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-komunistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw W Polsce natomiast o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami utrzymujemy przy życiu tą wirtualną organizację a raczej fikcyjną firmę, której sprzedaż złudzeń przynosi pokazne -bynajmniej nie wirtaulne- dochody. Przywiązanie KK do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionow prostych ludzi, że prawdziwe życie zaczyna się dopiero w niebie, po naszej śmierci jest wyczynem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie w swoich średniowiecznych skansenach dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologiczną fascynację ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm ale w świecie realnym musicie zaakceptować 21-wieczne reguły gry. Nie przekupicie nas waszymi wafelkami i przepustkami do nieba. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaje pewne wartosci literackie Biblii (czy Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery czy Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujacy młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiajacy poczucie winy i niedowartościowania. Jak można poważnie traktować niby dorosłego człowieka, który zajmuje się nonsensownym religijnym folklorem o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach. Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć się życiem tu i teraz w światłym i nowoczesnym europejskim państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
ahakkar4 Re: Wojna o krzyże - Polska posmiewiskiem Europy 04.08.10, 09:43 zawsze gdy "tesknie za ojczyzna", otwieram sobie wyborcza, czytam takowe wiadomosci" i mi przechodzi. Skad sie ci ludzie biora? W POlsce mojego dziecinstwa i mlodosci takiego ciemnogrodu nie bylo!Czy musi wymrzec jakies pokolenie, zeby w tej dziedzinie cos sie zmienilo? Niestety zeby kosciol sie zmienil, musza go zmieniac ludzie od dolu, bo to ludzie sa kosciolem. A na to sie nie zapowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 W Polsce Twojego dzieciństwa prymitywni fanatycy.. 04.08.10, 10:23 ...byli pochowani jak szczury po dziurach i drżali ze strachu, żeby im światłe siły narody pałą po mordzie nie dały, jak tylko odważą się zaszurać. A to dziś to jest "wolność" i "demokracja" przez chamów rozumiane. ahakkar4 napisała: > zawsze gdy "tesknie za ojczyzna", otwieram sobie wyborcza, czytam takowe > wiadomosci" i mi przechodzi. Skad sie ci ludzie biora? W POlsce mojego > dziecinstwa i mlodosci takiego ciemnogrodu nie bylo!Czy musi wymrzec > jakies pokolenie, zeby w tej dziedzinie cos sie zmienilo? Niestety zeby > kosciol sie zmienil, musza go zmieniac ludzie od dolu, bo to ludzie sa > kosciolem. A na to sie nie zapowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
ahakkar4 Re: W Polsce Twojego dzieciństwa prymitywni fanat 04.08.10, 12:56 mysle, ze tym przelomowym momentem- tragicznym dla rozwoju spoleczenstwa polskiego bylo wprowadenie religii do szkol. Pranie mozgow dzieci i zamkniecie geby trzezwomyslacym rodzicom (zeby sie na dziecku w szkole nie odbilo). Kto to teraz naprawi? No i cyba jest tak ze Polak musie miec jakiegos wroga, bez tego nie moze oddychac Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Kler wbił.. klina w młodzież: albo ćpun albo debil 04.08.10, 18:47 ahakkar4 napisała: > mysle, ze tym przelomowym momentem- tragicznym dla rozwoju spoleczenstwa > polskiego bylo wprowadenie religii do szkol. Pranie mozgow dzieci i > zamkniecie geby trzezwomyslacym rodzicom (zeby sie na dziecku w szkole nie > odbilo). Kto to teraz naprawi? > No i cyba jest tak ze Polak musie miec jakiegos wroga, bez tego nie moze > oddychac Odpowiedz Link Zgłoś
dazpo Re: Wojna o krzyże - Polska posmiewiskiem Europy 04.08.10, 13:02 tow_rydzyk img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Te zdjęcie to foto-shop i to słabej jakości, spójrz jak ta czapka wygląda jakby jej nikt nie trzymał a ten biskup to go za nadgarstek chwycił tak jak by trzymał coś. Z tego co wiem tak się nie całuje dłoni. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miro-24 kto kieruje organizacją o nazwie k.katolicki ? 04.08.10, 08:43 czy członkowie Kościoła rzymsko-katolicki mają swoje władze ? Kierownictwo Kościoła Katolickiego nie panuje nad masami członkowskimi i strukturami organizacyjnymi np.TV Trwam,Radio Maryja. Dlaczego władze naszego kraju nie wystąpią do jednostki nadrzędnej tzn. Watykanu o pomoc i wyjaśnienie trudnej sytuacji Kościoła. miro-24 Odpowiedz Link Zgłoś
noel1 Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 09:01 Tylko egzorcysta amerykański jest w stanie wypędzić złego ducha - szatana z Polski.Apelujmy o pomoc do Amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
bialymis81 Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 09:10 Kpina.Śmiech na skalę światową. Odpowiedz Link Zgłoś
amundek Po może dziwne, ale zwyciężyła demokracja 04.08.10, 09:17 Zwyciężyła też zimna kalkulacja Po stronie słabszych (szarpanych i gazowanych) zwyciężyła wiara. Strach jednych i wiara drugich. Władza, nie tylko w Polsce, liczy się z siłą. Siła tłumu, sama w sobie, na nic się zda. Nie raz widzieliśmy tłumy siłą rozpędzane. Z jednej strony potęga całego aparatu przemocy (z legitymacją wyborcy w ręku) a z drugiej tylko wiara. Czyż to nie jest piękne. Czy strony tego sporu zasiądą do okrągłego stołu? Źle mówi premier, grożąc użyciem siły. Komorowski może wygrać wszystko doprowadzając do pojednania i zgody. Czy polityka, czy demokracja musi być tylko zimna i wyrachowana? Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Terrorysci kontra dmeokracja 04.08.10, 09:28 no coz, nie ma co rwac wlosow z glowy, stalo sie cos sie stalo. Powiedzmy sobie szczerze, panstwo uleglo terrorystom, ktorzy skutecznie przeciwstawili sie instytucji panstwa i kosciola. Popelniono bledy kardynalne, ale nie moim zadaniem jest pouczanie jak panstwo powinno sie bronic przed fanatycznym i terrorystycznym talibanem. Nie co ma zaklinac, ze nic sie w sumie nie stalo i kiedys rozwiazemy ten problem. Moim zdaniem panstwo jeszcze nie doroslo do rozwiazywania takich elementarnych problemow, choc mozna bylo siegnac do doswiadczen z krajow demokracji zachodniej, jak sie takie sprawy zalatwia. Najprostszym chyba byla calkowita blokada ulic na trasie przemarszu przeniesienia krzyza, oczyszczenie w nocy terenu wookol krzyza. Niesamowitym bledem bylo pozostawienie terrorystow z megafonami i fanatykow w bezposrednim otoczeniu ceremonii, ktorzy to skutecznie uniemozliwili nawet zabranie glosu ksiezom. Mozliwosc lezenia, oczernianie wladz panstwowych i koscielnych, dopelnia obraz zupelnego niezabezpieczenia, czy infiltracji tlumu. Kompromitacja jest wycofanie sie Kancelarii z podjetej drogi rozwiazania problemu - duzo role odegralo tu brak elemnetarnego rozeznania w sytuacji, z ktorej wlasciwe byloby wycofanie przed rozpczeciem uroczystosci, chocby w dniu poprzedzajacym, albo konsekwentne przeciagniecie jej do konca. Wiele ambasad na swiecie dzsiaj zastanawia sie jak panstwo moze zapewnic bezpieczenstwo wizyt przedstawiciel innych panstw w naszym kraju, gdy wewnatrz brak zdecydowania i strategii zapewnienia porzadku i przestrzegania prawa na ulicach. Widzac ta czysta anarchie na ulicach stolicy Polski - Warszawy, Polska ostatecznie zaprzepaszcza sympatie i ewentualne wsparcie krajow zachodnich w temacie katastrofy smolenskiej. Izolacja Polski poglebia sie, jako kraju nie panujacago nad utrzymaniem porzadku i ustanowionego prawa. Niestety, po 20 latach demokratyzacji kraju - wybrane wladzy powinny juz same umiec rozwiazywac problemy z terrorystami. Odpowiedz Link Zgłoś
pelikan1969 Re: Terrorysci kontra dmeokracja 04.08.10, 10:06 Niezupełnie sie z Tobą zgadzam a to np dlatego iż jesienią tego roku odbędą sie wybory samorządowe które Platforma jak zwykle chce wygrać Rozwiązanie siłowe byłoby wodą na młyn PiS oraz zwiekszyło liczebność Moherowych Beretów. Znalazłbym też inną słabą stronę otóż nie miał racji Komorowski zaraz po wygraniu wyborów że krzyż z tego miejsca powinien zniknąć tak można postąpić z normalnymi ludzmi ale nie tego typu fanatykami, te sprawe powinien zostawić niech opadną emocje czy sądzisz że jesienią pod krzyżem bedą jeszcze jakieś komitety zwłaszcza w nocy? Myślę że to wtedy bedzie optymalny czas na tego typu działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: Terrorysci kontra dmeokracja 04.08.10, 11:48 nie jestem zwolenniczka rozwiazan "silowych", ale przede wszystkim orgaznizacyjnych. Tu zawiedli organizatorzy - jak widac szeroka opinia publiczna jest przerazona bezradnoscia wladz w tym zakresie. Nie potrzaba uzywac sily, wystarczy ich prezentacja w postaci ciezkiego sprzetu, zabezpieczonych policjantow, sluzb policyjnych na koniach w tlumie i z psami w kaganacach. Sam autorytet wladzy powinien skutecznie odstraszac terrorystow od zadym. Podam tu pouczajaca historyjke- stacjonujacy w missauga /dzsiaj Kanada/ regiment kawalerii skutecznie chronil ten fort przed napadami Indian - kawaleria wcale nie musiala opuszczac fortu i wdawac sie w potyczki z tubylcami. Wystarczylo ze terrorysci wiedziel, ze tam ta kawaleria jest. I byl spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
amelie2 Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 09:42 Polska to ciemnogród z motłochem podatnym na wezwania Rasputina rydzyka. Administracja "świeckiego"państwa polskiego jest beznadziejna, a czołowi politycy to tchórze. Odpowiedz Link Zgłoś
czargi Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 09:55 Rokosz pod krzyżem dla nikogo nie był zwycięski a szczególnie dla "obrońców" i ich mocodawców.Ustalony między innymi przez Kościół dobry plan przeniesienia krzyża w pokojowej procesji zniweczony został w haniebny sposób przez "prawdziwych polaków i katolików".Wczorajszy obraz "posłuszeństwa tych katolików" wobec władz kościelnych pokazuje całemu społeczeństwu do czego zmierza pis i wódz kaczor.Mam pewność,że to nie przybliży ich do upragnionej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
31paluszkow Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 09:55 Myślę, że była to bardzo sprytna prowokacja cicho siedzących członków PIS, którzy wykorzystali nienawiść i bezrozumne uczucia wschodnich Polaków, którzy co jakiś czas potrzebują męczenników i bohaterów ginących bezmyślnie dla idei. Myślę, że ktoś koniecznie chciał zginąć "w obronie krzyża". Dobrze, że p. Komorowski nie dał się sprowokować. Odpowiedz Link Zgłoś
miro-24 Kaczyński i o.Rydzyk potrzebuje męczenników krzyża 04.08.10, 10:28 31paluszkow napisała: > Myślę, że ktoś koniecznie chciał zginąć "w obronie krzyża". Dobrze, że p. > Komorowski nie dał się sprowokować. """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" to jest tylko początek spektaklu. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Jeszcze Polska nie zginęła! 04.08.10, 09:59 Póki my żyjemy, nie damy Krzyża! Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 10:19 Es leben polnische Kreuzritter! Gratuliere. Ulrich von Jungingen. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Takich was pamiętają Ukraińcy, Białorusini, Żydzi 04.08.10, 10:29 ...wyliczać jeszcze? Rosjanie, Tatarzy, Łemkowie, Litwini, Łotysze, Cyganie... Mało? Dumne "Przedmurze Chrześcijaństwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
gabkamski Re: Zwycięski rokosz 04.08.10, 10:44 Bronią czegoś, co dla nich stanowi oś ich życia. Większość z nich ma podstawowe wykształcenie, minimalne emerytury, zarabiają najniższą krajową. Mogą czuć się wykluczonymi (dotyczy to szczególnie aglomeracji warszawskiej) - pozostał im dla podkreślenia własnej podmiotowości - tylko ten krzyż!!! A wy macie czelność jak śp. tow., Gomułka wytykać im inne poglądu od Waszych! Przecież o to walczyliśmy komuszki, żeby mieć prawo do własnych poglądów, ale nikt nie powiedział, że mają one być zgodne z Waszymi Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pendel Rokoszanie są we własnym państwie 04.08.10, 10:52 III RP jest państwem wyznaniowym na mocy prawa ustanawianego od 1989 r, przez występującą pod różnymi szyldami polską prawicę konfesyjną, która cieszy się wielkim poparciem społecznym. W ostatnich wyborach prezydenckich na kandydatów prawicy konfesyjnej głosowało ponad 85% wyborców. Ponadto wiele ustaw utrwalających państwo wyznaniowe zaakceptował Konsystorz Konstytucyjny, zwany jeszcze ciągle Trybunałem Konstytucyjnym. Jeśli raz przekuje się urojenie religijne w normę prawną to mleko już się rozlało. I każdy nosiciel jakiegokolwiek urojenia religijnego będzie domagał się uznania i respektowania tego co mu się roi. Bronisław Komorowski jest zasłużonym budowniczym państwa wyznaniowego. Inauguracja jego prezydentury będzie miała bogatą oprawę religijną a sprawowanie prezydentury będzie przebiegało na pewno w bliskim kontakcie z kapelanem prezydenckim i prezydent na pewno dużo czasu będzie spędzał w kaplicy prezydenckiej. Mimo to jest atakowany przez “obrońców krzyża”. To, ze Ci “obrońcy krzyża” są wykorzystywani i podjudzani przez polityków jest czymś oczywistym i w katolicyzmie i praktykowanym od czasów gdy cesarz Konstantyn uznał chrześcijaństwo za religię państwową. Obecni hierarchowie katoliccy poniewierają bez jakichkolwiek ograniczeń obywateli, których nie uważają za właściwych. Wszelkie badania socjologiczne i zdecydowana większość wypowiedzi na różnych forach internetowych wskazują, że większość obywateli nie życzy sobie państwa wyznaniowego, Ale obywatele, niestety, nie kojarzą związku z oddaniem głosu na kandydata konfesyjnej prawicy z umacnianiem państwa wyznaniowego. Trudno mi to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mosiejczuk dość już 04.08.10, 11:19 Najbardziej zawinił... kościół. Poczytajcie: www.mosiejczuk.pl/? p=1372 Odpowiedz Link Zgłoś
lileo Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 12:26 Mimo wszystko dobrze się stało.Dzięki tym wydarzeniom zostało obnażone mnóstwo polskiej słabości,głupoty,mechanizmów i problemów mających korzenie w przeszłości,o których teraz będzie się debatować i z których trzeba się oczyścić. Mnóstwo niedobrych i kompromitujących(państwo,społeczeństwo,Kościół,PiS) rzeczy wylazło do wierzchu i zakłuło w oczy.Teraz trzeba mieć nadzieję,że posłuży to stopniowemu samooczyszczaniu przynajmniej niektórych syfów. Dobrze jednak,że nie użyto przemocy i uniknięto ewentualnych śmiertelnych ofiar,np. przez zadeptanie,wytracając tym samym argument z ręki prowodyrom,którzy mieli nadzieję na krwawe rozwiązanie i dramatyczny rozgłos.Zamiast straszno wyszło smieszno. Teraz tylko inteligentnie rozwiązać sprawę i przenieść krzyż bez zawiadamiania w mediach o której godzinie. Tablicy zawieszonej pod wpływem szantażu normalna część społeczeństwa sobie nie życzy,więc nie wieszać albo wkrótce usunąć pod pretekstem zniszczenia przez przeciwników. Odpowiedz Link Zgłoś
gspisak Re: Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 15:59 A czy PO coś skompromitowało podczas tych wydarzeń. Patrzysz z góry na ludzi, którzy sprzeciwili się twojemy prezydentowi. Trochę pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Re: Zwycięski rokosz 04.08.10, 12:50 No bo tacy są właśnie talibowie. mariuszelwood napisał: > Wstyd i hańba. > Garstka talibów pokonała państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kiviwa Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 12:58 I jak tu nie nazywać tej garstki ludzi oszołomami? Co oni najlepszego robią?? Co sobą reprezentują, kłócą się, wyzywają, już sami nie wiedzą w swym zacietrzewieniu, czemu ma słuzyć ten ich niczym nie usprawiedliwony, niezrozumiały opór. Krzyż to znak miłości, poświęcenia, jak mozna nim tak pomiatać? To jest też mój krzyż i moich najbliższych, a my wspólnie chcemy by go stamtąd zabrano i przeniesiono do koscioła Św. Anny Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Zwycięski rokosz pod krzyżem 04.08.10, 13:27 Zwycięski rokosz??? Ale dla kogo? Chyba tylko dla garstki otumanionych troglodytów, którzy - podżegani przez Rydzyka i pis robią z Polski i z siebie samych mega-pośmiewisko na całą Europę. Aż dziwne, że pis nie zmienił sobie jeszcze logo na krzyż z kaczką. Odpowiedz Link Zgłoś