Dodaj do ulubionych

Koniec dotacji. Euro ma pracować

20.09.10, 07:36
te pieniądze to sa pieniądze podatników jełopy, urzędasy myślą że jak ubrali sie w garniturki siedli za biurkami to są mądrzejsi od reszty "chołoty"
wyjaśnię to w prosty sposób aby urzędas po uniwerku mógł zrozumieć:
otóż najpierw zabieracie te pieniądze pracującemu podatnikowi a później mu pożyczacie, proste ?
szkoła nie czyni was specami macie jedynie papierek który w obecnych czasach można dostać jak papier toaletowy
Obserwuj wątek
    • antek0611 Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 07:49
      To bylo do przewidzenia.W Polsce nie ma już nic do sprzedania to czas brać się za Unię,tam jest sporo do wyniesienia,oj będzie biedna ta Unia jak się zada z naszymi najmądzrejszymi.
      • bella96 Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 08:02
        A co Ty opowiadasz. Więcej pieniędzy niż w tej chwili to nie wydębimy od UE, zmienia się tylko zasada dojścia do nich.
        Na 2007-2013 było najwięcej kasy rozplanowanej, teraz będzie mniej bo "nowe" kraje (Rumunia, Bułgaria) czekają na wsparcie w takiej wysokości jak my, Czesi i Słowacy mamy w tej chwili.
        Chyba że myślisz o tym, że zwrot pożyczek będzie zasilał budżet PL a nie UE, ale nie wydaje mi się, żeby tak miało być.

W sumie sensowne, budżet i realizacja np. takiego projektu www.techbaza.pl wyglądałby zupełnie inaczej przy takich założeniach.

Pozdrawiam,

P.

• decent76 jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 08:34
          Wszelkie dotacje to przekręt - mam styczność z osobami, które stają się o dotacje na różne biznesy internetowe i je dostają - to jak są wyceniane to jakaś paranoja oczywiście na wszystko będą faktury, bo najpierw trzeba się dogadać z wykonawcą tylko nikt nie sprawdza, dlaczego wyceny są oderwane od rzeczywistości, że to, co kosztuje powiedzmy 10 tys. zł przy dotacji nagle drożeje i kosztuje 13 tys. i tak z każdym projektem a później kasa z firmy wykonującej zlecenia jest w odpowiedniej formie przekazywana do zleceniodawcy
          • antyliberal22 Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 09:10
            zgłoś to do prokuratury, to przestępstwo.
            Inna sprawa, ze nie bardzo mi się wydaje, żebyś gadał z sensen, jest pewna mozliwość zawyżania faktur, ale to sliska sprawa, w faktury zaglądają też USy
            • decent76 ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 09:23
              jak udownisz że usługa kosztuje raptem 3 tys więcej niż normalnie ??? To nie jest zawyżona faktura płacisz za usługę a później usułobiorca Ci się jak by to określić odwdzięcza ;)))
              • alcabin Re: ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 09:30
                No to jasne jest, kto miał dotacje dostać to dostał. Kto miał nie dostać to już nie dostanie. Tam jest zapis, że w ostatnim czasie nie mogli brać innych dotacji unijnych. Widać krewni i znajomi wzięli ile mogli i już nie ma kto brać.
                • altmagus Re: ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 10:07
                  Polska i Szczury.

Polska i Szczury.
                  Domy z tektury.
                  Kler za emerytury.
                  Szambo w marmury!

To tyle kontekstu,
                  a teraz trochę tekstu.

Jak Polska długa, gdzie tylko są mury,
                  tam, gdzie państwowe Posada i Szczury.
                  Jeszczio Wsiopaliaki, kruki i knurki
                  czają się na kapitałowe górki.
                  To kraj Popiela co miał los ponury,
                  jego myszy, a nas zjedzą szczury.
                  Tysiące ton zboża pilnowały knury,
                  nie upilnowały wszystko zjadły szczury.
                  Chyba świnie, bo urosła świńska górka,
                  państwowa kasa, więc zasila szczurka.
                  O sprawie wiedzą tylko świnioknurki,
                  zjedli szyneczki, zostały tylko sznurki.
                  Nie ma prawa jazdy, ani samochodu,
                  rozlicza wydatki na parę rund globu.
                  Jeszcze opłaci usługi seksualne,
                  być szczurem w Polsce jakie idealne!
                  Wsiopaliaki, szczury rozpruwają wieczka,
                  tak, że z pieniędzy zostaje tylko sieczka.
                  Wszędzie tam, gdzie majątek narodowy,
                  robią sieczkę ich partyjne głowy.
                  Wszystko się sypie, co weźmiesz w swe dłonie,
                  prawa, dochody pocięły gryzonie.

Spychanie Lachów w Pupę,
                  Sitwa Legalizująca Dochody,
                  Sprawa Lustrująca Dowody.

www.youtube.com/watch?v=JinB7-ATRQU&feature=related
              • antyliberal22 Re: ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 10:15
                decent76 napisał:

> jak udownisz że usługa kosztuje raptem 3 tys więcej niż normalnie ??? To nie je

na usługi można juz wydawać pieniądze z dotacji? Kiedyś tego typu pomoc należało wydać wyłącznie na środki trwałe.
                • antyliberal22 Re: ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 10:20
                  w tym momencie oszustwa zadnego być nie mogło, no chyba, ze ktoś sprzedał komuś bez faktury, a fakturę dał tobie, ale na to też był bat, bo była możliwość kontroli czy zakupione srodki faktycznie istnieją i upierdliwi urzędniczy radośnie korzystali zgodnie z założeniem "przedsiębiorca=oszust". Bo wg państwa polskiego każdy kto zakłada firmę to tylko po to, zeby kraść.
                  • decent76 Re: ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 10:29
                    Usługa to skrót myślowy - chodzi np. o budowę portalu internetowego plus np. oprogramowania zintegrowanego z tym portalem itd. do tego serwery o 20-30 % droższe. To na co zostaną przeznaczone środki z UE musi istnieć fizycznie w przeciwnym wypadku po kontroli cofną kasę i baj baj eldorado. To mnie mogą być fikcyjne faktury.
                    • antyliberal22 Re: ale według prawa to jest legalne 20.09.10, 12:20
                      przecież to są dotacje brukselskie, nie tuskowe, polski rząd nie POtrafi uszczelnić mechanizmów przyznawanuia (a to proste jak but), ale jest chętny do dysponowania i ustalania? I do tego w myśl waszej zasady, ze każdy Polak to złodziej./
            • alfalfa Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 09:25
              antyliberal22 napisał:
              > Inna sprawa, ze nie bardzo mi się wydaje, żebyś gadał z sensen, jest pewna mozl
              > iwość zawyżania faktur, ale to sliska sprawa, w faktury zaglądają też USy

Facet, gdzie Ty żyjesz? Pewnikiem na państwowej posadce...
              A.
              • antyliberal22 Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 10:13
                a ty gdzie? Miałeś kiedyś z urzędami do czynienia w Polsce, a moze załatwiałeś kiedys pożyczkę albo dotację? Bo jeśli twierdzisz, ze nic tylko wziaść, pokazać lewą fakturę i załatwione - to na co czekałeś, czemu nie brałeś? Przedsiębiorca to jest taki zawód, który wymaga non stop obracaniem forsy - zarabianiem-wydawaniem. No chyba, ze mowa o jakichs lewych firmach - słupach, firmach - pralniach, ale od takich to jest prokuratura.
                • alfalfa Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 10:41
                  Nie twierdzę, że wystarczy "wziąć", bo z tym jest związanych wiele problemów. Twierdzę, że nie ma najmniejszego problemu z zawyżeniem faktury (nie musi być "lewa") gdy już "problemy" są za Tobą. Rzecz w tym, że np. po wykonaniu inwestycji nadal zostają środki przyznane "na oko" i każdy przedsiębiorca od razu się uczy, że np. pomimo, że coś zrealizował taniej to przecież nie "zmarnuje" tej pozostałej kasy i wymyśla "usługi doradcze, wdrożeniowe" itp. Jeśli w projekcie nie ma mowy o usługach - zawyża się faktury na sprzęt i w ramach kosztu "serwera" dostaje się dodatkowo dwa laptopy bez faktury...
                  O tym wie każdy kto miał z tą "darmową kasą" do czynienia.
                  A.
                  • decent76 Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 10:54
                    no i alfalfa napisał to czego ja nie chciałem ale mechanizm jest ten sam
                    zwłaszcza z darmowym sprzętem dlatego jestem przeciwny tym dotacją tak robi wiele firm i to jest nie do udowdnienia
                  • panbramkarz Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 13:00
                    Jakbys umial oprocz pisania jeszcze liczyc to bys wiedzial ze przedsiebiorcy nie oplaca sie zawyzac faktur, z tego co piszesz to wynika ze jestes pracownikiem ktory oszukuje szefa na zawyzonych fakturach i tobie owszem sie to oplaci bo koszty zawyzenia ponosi szef.
                    Przedsiebiorcy sie to nie oplaci, zawyzajac cene netto rosnie tez VAT z ktorego nie masz praktycznie zysku chyba ze liczysz na zwrot VAT z US i automatyczna kontrole. Ten kto wystawia zawyzona fakture ma automatycznie wyzszy zysk wiec od kwoty zawyzonej zaplaci podatek i owszem cos tam zostaje ale jest to drogi "pieniadz" zupelnie nieoplacalny lepiej zamiast zawyzac fakture np. na 1 laptopa kupic 2 laptopy i jeszcze ze sprzedawca sie potargowac.
                    Zawyzane faktury sa dobre dla przedsiebiorcow idiotow nie umiacych liczyc i dla ich pracownikow zeby okrasc szefa.
            • dyzio_marudziciel Zejdź na ziemię 20.09.10, 11:31
              Bo za przeproszeniem p*lisz jak byś był dzieckiem. Jak nie wiesz, jak się doi kasę z UE i Ci się wydaje, że to wszystko jest takie czyste i uczciwe, to naprawdę mi Cię żal, biedaku, bo pewnie też uwierzyłeś w Donka podatki 3x15%, Kaczora 3 miliony mieszkań itd itp.
              • antyliberal22 Re: Zejdź na ziemię 20.09.10, 12:23
                ja brałem kiedyś preferencyją pożyczkę z państwa to wiem jak to jest, nie dali spać, kazali biegać, kontrolowali i wzywali i nałeb nas.ali - urzędnicy polscy. A tu nagle zgra donkowa twierdzi, że trzeba z tym skończyć, bo już się obłowili ci co POwinni - na to wygląda.
                • antyliberal22 Re: Zejdź na ziemię 20.09.10, 12:24
                  "od państwa", nie "z państwa"
            • niespodziewany22 Re: jestem za dotacje to przekręt 20.09.10, 13:34
              Skoro jest ( niby ) w polszy wolny rynek ,to NIE ISTNIEJE ( !!! ) cos takiego jak ZAWYZANIE faktur,skoro wlasciciel firmy chce wybrac najdrozszego wykonawce to jego sprawa,nno nie?..........chyba ze nadal mowimy ze jest w polszy dzialajacy system CENTRO -KOMUNISTYCZNY ( czyz go nie ma ?) ,ktory kontroluje ,ustala ceny ,sypie ( sic !) DOMIARY ,itd itp......................bo w WOLNORYNKOWYM KRAJU ,nic takiego jak ZAWYZONA FAKTURA miejsca nie ma ..............
          • bella96 Re: jestem za dotacje to przekręt 21.09.10, 18:55
            > Wszelkie dotacje to przekręt - mam styczność z osobami, które stają się o dotac
            Oj nie obrażaj zaraz wszystkich, którzy mają styczność z dotacjami-skoro piszesz to, co piszesz, to znaczy że twoja styczność z osobami biorącymi dotacje jest przeciętna, podobnie jak reszty ludzi, którzy zapatrzyli się w reklamy telewizyjne o tym jak to "łysym podobno nie dają". Miałeś kiedy na głowie dotację? Nie? Dlaczego?
            Zajrzyj najpierw jakie są wymagania, potem opowiadaj farmazony bo pisząc takie głupoty najwyraźniej nawet sobie nie zdajesz sprawy, jakim zagadnieniem jest samo rozliczanie.
            Przykładowo koszty techbaza.pl byłyby spokojnie o 20% niższe gdyby nie urzędnicza biurokracja. Co więcej, za dotację odpowiadasz głową - może osoby, z którymi się spotkałeś są lekkoduchami lub nie zdają sobie sprawy z zagrożenia, ale robienie przekrętów w projekcie współfinansowanym z funduszy UE, gdzie każdy papier ogląda co najmniej kilku jak nie kilkunastu urzędników praktycznie nie wchodzi w grę - tak czy inaczej taki numer wyjdzie na jaw.

Pozdrawiam,

P.
    • tukafon ja mam taki pomysł rewolucyjny 20.09.10, 07:51
      żeby płace w urzędach to była taka pożyczka preferencyjna i żeby na koniec roku musieli urzędnicy je oddać

w ten sposób będzie można tymi samymi pieniędzmi zapłacić im wielokrotnie

dziura budżetowa a w nastepnej kolejności dług publiczny znikną w ciągu 5 lat całkowicie

kto za ?
    • xelef Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 07:54
      Rząd ma nas za durniów- dostanie kasę Uni a nam będzie udzielał z nich pożyczek?? To pewnie znowu rewelacyjny pomysł Boniego!!
      • subt Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 10:18
        No, ostre. UE to lotto, bo to my tworzymy kryteria rozdawania kasy, oni tylko ramy tj cele, a że Polska chce bezzwrotną pomoc przekuć w pomoc zwrotną to dla mnie stajemy się świętsi od papierza. Widać rząd rzeczywiście ma problem z łataniem dziury budżetowej, oj nie dobrze, nie dobrze.
      • panbramkarz Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 13:03
        Rzad madrze mysli wezmie kase porzyczy nam na procent jeszcze wezmie prowizje od kredytu kilka oplat przygotowawczych itp.......... idealny pomysl na biznes bez ryzyka:))))))
    • antyliberal22 Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 07:58
      kolejny POmysł z cyklu: "jak oskubać obywateli" - po co dawać na rozwój firmy, skoro rząd ma inne wydatki.
    • 4ax i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 08:01
      wasz rzad laduje was w odbyt a wy z usmiechem powtarzacie ze jest super :) zanosi sie na to zeb bedzie jeszcze lepiej a"mlodzi z duzych miast" niedlugo bedzie synonimem tepoty i szczeniackiego naiwniactwa... teraz to juz nie zostaje wam nic innego jak zapisac sie do PO, wejsc w odbyt lokalnego watazki i siedziec w jakims durnym urzedzie az wasz rzad wpadnie na kolejny "rewolucyjny" pomysl jak was zaladowac w odbyt, powodzenia, w koncu najwazniejsze ze lubia nas w europie :)
      • swiss-made Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 08:10
        Mi się to podoba. Powiedzcie ile tych EUR sami zobaczyliście ? Na ile dotacji się załapaliście ?Sprytniejsze firmy dostają dziesiątki i setki tys EUR na zakup maszyn, czy budowę budynków. Sprowadza się do tego, że nasze podatki wpadają na podstawie decyzji urzędnika do prywatnej kieszeni. Może i stymuluje to jakiś rozwój, ale jednocześnie nasza kasa przechodzi do kieszeni wybranych. A tak wróci.
        • rozterka47 Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 08:28
          Wynika,ze znajomi i znajomi znajomych juz dotacje dostali, teraz bedą zwrotne pozyczki. Połozy to małe firmy , ktorych nie stac na inwestowanie a nawet pozyczanie żeby rozwinąc dziaalnoć, czy unowoczesnic sprzet aby utrzymać sie na rynku i utrzymać miejsca pracy. Wiele małych firm funkcjonuje aktualnie na granicy opłacalności.
          Może raczej przestac dawać dotacje 65 czy 70 procentowe, firmom w dobrej kondycji,
          jak to dotychczas tak bywało.
        • spiotrek2 Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 08:32
          Słusznie. Sensowna opinia mogę się pod nią podpisać
        • antyliberal22 Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 12:29
          > Mi się to podoba. Powiedzcie ile tych EUR sami zobaczyliście ? Na ile dotacji s
          > ię załapaliście ?Sprytniejsze firmy dostają dziesiątki i setki tys EUR na zakup
          > maszyn, czy budowę budynków.

na budowę budynków nie dawali przecież, teretyków ci u nas dostatek, zwłaszcza w rządzie.
      • findweather Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 08:32
        dotacje to socjalistyczny wytrych, czemu łączysz je z liberalnymi umysłami Platformy?
        • ksaniak Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 08:41
          Tylko, że umysły PO też są "socjalistyczne" - bo liberałowie nie podnoszą podatków... i nie lobbują na rzecz banków, które będą udzielać "zwrotnych pożyczek" zamiast dotacji.

Cały pomysł od początku był głupi - było zostawić pieniądze ludziom w kieszeniach, a nie najpierw zabierać,a później rozdawać swoim.

"Ty mówisz dzielę i rządzę, dzielę i rządzę
          Rozdzielam wrzucone pieniądze
          Dzielę i rządzę, dzielę i rządzę"

www.kult.art.pl/pl/dyskografia/utwor/28.html
        • alfalfa Re: i co teraz powiecie wyborcy PO ? :) 20.09.10, 09:37
          findweather napisał:

> dotacje to socjalistyczny wytrych, czemu łączysz je z liberalnymi umysłami Plat
          > formy?

hahaha, z czym???
          A.
    • wronski82 Dziękujemy ci Donku! 20.09.10, 08:10
      Jak zwykle mamy do czynienia z akcją skubania obywateli. Jak myślicie te setki tysięcy billboardów z ryżym plemielem w roli głównej to zapłacił on z własnej kieszeni? Nie! Dostał pieniądze od lobby bankowego które od początku swojej kadencji tak zawzięcie wspiera. Najpierw rodzina na swoim, potem sztuczna stymulacja z naszych pieniędzy a teraz pożyczki zamiast dofinansowania. Wszystko to prowadzi do tego żeby żyło się lepiej...wszystkim złodziejom.
      • szatek100 Re: Dziękujemy ci Donku! 20.09.10, 08:43
        wronski82 napisał:

> Jak zwykle mamy do czynienia z akcją skubania obywateli. Jak myślicie te setki
        > tysięcy billboardów z ryżym plemielem w roli głównej to zapłacił on z własnej k
        > ieszeni? Nie! Dostał pieniądze od lobby bankowego które od początku swojej kade
        > ncji tak zawzięcie wspiera. Najpierw rodzina na swoim, potem sztuczna stymulacj
        > a z naszych pieniędzy a teraz pożyczki zamiast dofinansowania. Wszystko to prow
        > adzi do tego żeby żyło się lepiej...wszystkim złodziejom.

NIe zapominaj o największym "hicie" tzn. zasadzie, że po śmierci emeryta pieniądze zgromadzone przez niego na koncie w OFE przechodzą na własność Funduszu. Wybierzcie rudego na drugą kadencję, a wprowadzi podobną zasadę dla zwykłych kont oszczędnosciowych. Umierasz ? Oszczędności twojego zycia przechodzą na własność banku. POdoba się wam, lemingi ?
        • czytelnik121 Re: Dziękujemy ci Donku! 20.09.10, 10:52
          jak beda ogladaniec Taniez z Gwiazdami zamiast sie uczyc ekonomi i myslec to jeszcz edługo będą wybierać namiestnika obcego kapitału ktory robi z nas niewolnicze panstwo i mistrza obłudy. Zaslepienie lokami tego ch.. , tylko ze ja wyjezdzam stad, milego pobytu w polszy.
    • terminatorbzdur to jest antypolski rzad 20.09.10, 08:13
      "polski rząd chce zastąpić dotacje preferencyjnymi pożyczkami i poręczeniami"
      to znaczy ze dziala wbrew interesom kraju i jego obywateli
      najpierw gazowa umowa z Rosjia - KE walcy o interes Polski, a nie nasz wlasny rzad!
      teraz "rewolucyjny pomysl polskiego rzadu" - hanba!
      kraje starej Unii przez kilkadziesial lat zasilaly swoja gospodarke (=obywateli) unijnymi dotacjami, i nikomu to nie przeszkadzalo
      jestesmy biednym pantswem z biednymi obywatelami i potrzebujemy kapitalu i dlatego mam w dupie czy to sa pieniadze podatnikow (glownie niemieckich) czy nie
      • czytelnik121 Re: to jest antypolski rzad 20.09.10, 10:21
        a będziemy jeszcze biedniejszy, taką palestyną przy UE, z bandą głupków ktorzy wierzą w PO
    • gdziekucharek6 Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 08:23
      oczywiście to informacja z niedzieli wieczorem, aby serwować od poniedziałku ludziom wstającym do pracy w poniedziałek rano.
      wcześniej oczywiście nie było nic wiadomo i to oczywiście nie jest manipulacja i serwowanie papki wszystkołykającym polakom jak leci
    • stemp10 Bardzo dobry pomysł 20.09.10, 08:25
      W tej chwili dotacje są dla wybranych, reszta musi rozwijać sie często za pomocą drogiego kredytu komercyjnego. Według tego pomysłu znacznie więcej firm bedzie mogło rozwijac się w oparciu o np. kredyt 0% (odda tylko kapitał rozłozony na wiele lat), to uczciwe podejście.
      • styranapolka Re: Bardzo dobry pomysł 20.09.10, 09:26
        I t ojest właśnie cały sens tej "podmiany"!
        Ile znacie osób które otrzymały dotację na rozwój małej firmy i po 2 latach ta firma nadal istnieje??? A ile znacie firm które otrzymały dotację na rozwój firmy??? Bo powiem Wam szczerze prowadząc firmę nie chce mi się czekać na tę cholerną jałmużnę tylko biorę kredyt- może to głupie ale i tak z góry wiadomo kto dotację dostanie- niestety :(
        Dlatego uważam, że przy pożyczkach 0% będzie to korzystne dla większej liczby prawdziwych przedsiębiorców, a nie uzurpatorów którzy tylko podbierają kasę z UE i otwierają sklepy z ubraniami, które po roku zamykają !
      • r_skrzat Re: Bardzo dobry pomysł 20.09.10, 09:27
        "Oprocentowanie unijnych pożyczek i poręczeń będzie na pewno mniejsze niż marże banków."

To tyle w temacie pożyczek 0%.

Pozdrawiam wszystkich, którzy myślą, że jest to konstruowane z myślą o nas a nie o przetrzymaniu pieniędzy w budżecie.
      • alfalfa Re: Bardzo dobry pomysł 20.09.10, 09:44
        Skoro są "dla wybranych" to znaczy, że system źle funkcjonuje. Co zresztą pokazała np. Grecja, kiedyś główny beneficjent dotacji - przeżarli, zadłużyli, zmarnowali/ukradli sporą część. Zamiast zamiany na kredyty trzeba by się zająć całą tematyką dotacji w tym przede wszystkim dla rolników (ponad połowa budżetu Unii). Ale gdzie tam, dokładnie z tych samych populistycznych powodów z jakich Grecja się nie reformowała - kto to zrobi wyleci z polityki, więc nie robi tego nikt. Tak jak Donek cała polityczna Europa wpatrzona jest w sondaże.
        A.
      • bartek8987 Re: Bardzo dobry pomysł 20.09.10, 10:24
        Zgadam się, że to bardzo dobry pomysł. Wreszcie dotacje unijne nie będą do przejedzenia, tylko będzie trzeba oddać => nie będzie bezsensownych projektów.
    • spiotrek2 Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 08:30
      Cóż jak zwykle pomysł wydaje się dobry. Jako przedsiębiorce wkurza mnie to że dotacje biorą najczęściej ci przedsiębiorcy którzy mogliby inwestować i bez dotacji - system ocen zdecydowanie premiuje tych którzy i tak sobie doskonale radzą. Jednakże znając naszą genialną biurokrację gdy przyjdzie do konkretów nastawiają tyle warunków do spełnienia że nikomu nie będzie się chciało / nie będzie możliwe ich spełnienie i cała idea nie wypali.
    • maciejkozlowski Koniec dotacji. I słusznie. EU to nie dojna krowa 20.09.10, 08:31
      Dobre decyzje. Nie jesteśmy już żebrakami. Niech ludzie myślą a nie wyciągają łapę jak Grecy !
    • badziewiak66 POczytaj posty niżej 20.09.10, 08:35
      Przekonasz się że państwo PO to państwo ślepców.
    • cillian1 Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 08:39
      Może się mylę, ale czy takie prawo nie powinno być wydane przez UE, a nie "rozdzielnię" tych funduszy? Czy to nie jest łamanie zasad?
      • brown-szesze Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 09:08
        cillian1 napisał:

> Może się mylę, ale czy takie prawo nie powinno być wydane przez UE, a nie "rozd
        > zielnię" tych funduszy? Czy to nie jest łamanie zasad?

Akurat formę pożyczek Komisja Europejska promuje wśród nowych członków. Inna sprawa, KTO i NA CO będzie mógł dostać te pożyczki. Bo jeżeli ktoś myśli, że na koparkę, czy remont sklepu dostanie, to się może pomylić.
    • brown-szesze Dajecie się nabierać 20.09.10, 08:56
      Pożyczkę trzeba będzie zwrócić, a wtedy pieniądze może otrzymać kolejna firma. Dziś, gdy przedsiębiorstwo zdobędzie dotację np. na zakup koparki, sprzęt ten posłuży kilkanaście lat. Ale potem idzie na złom, a unijny pieniądz bezpowrotnie znika.

Genialne. Temat na doktorat z ekonomii. Przecież dotację obecnie dostaje przedsiębiorstwo, a kasa z niej nie "znika", tylko jest przed to przedsiębiorstwo inwestowana zgodnie z jego rzeczywistymi ekonomicznymi potrzebami! Dokonuje za nią wydatków, z których korzystają jego kontrahenci. I te środki z dotacji krążą w gospodarce zwielokrotniając się.
      Ciekawe, że Pan Niklewicz dokładnie odwrotnej argumentacji używa, gdy uzasadniał sens istnienia dotacji z pkt widzenia zachodniej Europy - tzn. że każde euro dotacji przyznane polskiemu przedsiębiorcy rzekomo przynosi 0,95 euro gospodarce np. austriackiej.

W sumie to 8,68 mld euro, z czego zdecydowana większość została już rozdzielona. Tymczasem na pomoc zwrotną (a więc na fundusze pożyczkowe i poręczeniowe) przeznaczono zaledwie 173 mln euro, czyli niemal dokładnie 50 razy mniej.

Kolejne kłamstwo. Na samą tylko Inicjatywę Jeremie (pożyczkową) przeznaczono 1,6 mld złotych!

Nawiasem mówiąc wszyscy się ekscytują, a nie widzą o co tu chodzi. Dotacje zaliczane są jako "wydane" (np. przez media, ale też przez ministerstwo) w momencie podpisania umowy z beneficjentem. Czyli trzeba zorganizować konkurs, przeprowadzić go, dokonać wyboru i doprowadzić do podpisania umowy, a dopiero wtedy środki liczą się jako wydane. I takich konkursów musi być wiele przez cały okres programowania. Dużo roboty.
      Tymczasem w przypadku pożyczek w pierwszym roku nowego okresu programowania ogłosi się prosty konkurs dla funduszy pożyczkowych, podpisze się umowę i jednym podpisem kilka mld zł zostanie w statystykach oznaczone jako "wydane" zanim jakikolwiek przedsiębiorca zobaczy choćby złotówkę. Dziś się na to wszyscy nabierają.

Nie proruszony jest też oczywiście temat prowizji (w skali makro - obrzymie kwoty) dla funduszy za udzielanie tych pożyczek. Inną sprawą jest też to, jak dramatycznie spadnie skuteczność udzielanego wsparcia mierzona "przeżywalnością" dotowanych firm. Dziś wystarczy "przeżyć" rok albo dwa od udzielenia bezzwrotnej dotacji, by jej nie zwracać i liczyć się po stronie "sukcesu". Przy pożyczkach będzą tysiące firm (zakłada się co najmniej 7-10%), które tego wsparcia nie będą w stanie zwrócić i wpadną w duże tarapaty.
      • antyliberal22 Re: Dajecie się nabierać 20.09.10, 09:14
        no właśnie, pieniądze dostaje się na KONKRETNE, wskazane przez przedsiębiorcę, sprzęty, na materriały, na nic innego. Trzeba przedstawić faktury, ze się je na to wydało. Rząd jest pier.olnięty.
        • nkab Re: Dajecie się nabierać 20.09.10, 10:35
          Co więcej to nie są pieniądze UE tylko pochodzą z naszych składek za członkostwo w UE,
          które wpłacamy teraz kiedy te dotacje są nam przynawane jak i potem, kiedy dotacje
          sie skończą.

Nasi kombinują z bankami. Nie myślcie, że te pożyczki będą za zero procent.

Ten pomysł wyraźnie wskazuje na działania przeciwko obywatelom, przeciwko Polsce.
          Zamist skoncetrować się na umiejętnym przyznawaniu dotacji wymyślają
          system, który ograniczy działanie wielu młodym ludziom po skończonej nauce.
          To dla nich miały być przeznaczone dotacje a nie dla złodziei z uładów partyjnych.

Będzie tak.
          UE daje na dotacje, a RP przekształca je na oprocentowane pożyczki.

Trzeba jak najszybciej zmienić rząd. Im dalej tym gorzej.
          Straszne trepy.

Andrzej.
    • szeregowy_agent Unia nas obroni przed rządem? 20.09.10, 08:57
      Pozostaje mieć nadzieję, że unia nas wybroni przed rządem, tak jak to czyni w sprawie umowy gazowej.
      Głosujcie rozważnie w wyborach samorządowych, kontrolujcie jak samorządy wydają unijne (nasze!) pieniądze.
      • alfalfa Re: Unia nas obroni przed rządem? 20.09.10, 09:57
        temat gazu obnaża prawdziwą twarz rzadu platformy - poprawa relacji z Rosją powoduje zapomnienie o sprawie gazoportu i w efekcie mamy dokładnie to samo co za rządów Millera i sld, którzy olali wstępną umowę z Norwegią. Platforma to drugie sld i tak samo nie ma poważnej opozycji. Skończy się niezłą rozpierduchą...
        A.
      • pal666 Re: Unia nas obroni przed rządem? 20.09.10, 10:01
        Podoba mi się Twoja wypowiedź,ale tylko prawie. Moim zdaniem powinieneś był napisać: "głosujcie rozważnie we wszystkich wyborach, patrzcie wybrańcom na rece i rozliczjacie z obietnic wyborczych. Odrzućcie oparte na emocjach wartościowanie polityków, odrzućcie stereotypy; PO - cacy, PiS - be, SLD - komuchy. Miejcei szacunek dla faktów. Skreslajcie nieskutecznych nieudaczników, gawędziarzy, aferzystów, popierajcie ludzi skutecznych, uczciwych i pragmatycznych. Bez wgledu na etykietkę. Korzystajcie z uprawnień, jakie daje wam demokracja.".
        • nkab Re: Unia nas obroni przed rządem? 20.09.10, 10:47
          Ale jakie uprawnienia daje nam demokracja. Zwłaszcza nasza.

Ludzie kupują miejsca na listach, dostajesz gotowe listy więc jaki masz wybór.
          Następna sprawa, na kartach stawiasz anonimowe krzyzyki, zapewniam cię,
          ich nie interesuje ile na kogo jest krzyżyków bo krzyżki to oni sami sobie postawią
          i ty nie jesteś w stanie udowodnić fłaszerstwa wyborczego, które jest obecne cały czas.

Zdziwiłbyś się ale obecny prazydent gdy w czasie kampanii posumowano, że w komisjach
          jest więcej ich ludzi to był już pewien swojej wygranej. Co więcej te wybory mógł
          wyrać Kaczyński ale decydują o tym tylko ci co "liczą" głosy i ogłaszają wyniki.

Co sprawdzisz ich? Jak?

Nie chodzić na wybory to jedyny skuteczy protest jaki może złożyć społeczeństwo.

Andrzej.
    • jozek46 Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 09:02
      Oznacza to ,że hazardziści już się kasą zasilili,a reszta w ogon czekać na łaskawe poręczenie,przy pomocy naszych pieniędzy/podatnika/.Myślę,że czas na wystawienie rachuku PSL-PO nadchodzi!
      • nomina Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 09:13
        Widzę, że jesteśmy zgodni: najbardziej pomysł popierają ci, którzy zdążyli się nachapać - i na transformacji ustrojowej, i koniunkturze początku lat 90., i przekrętach finansowych (niekoniecznie nawet robionych przez siebie), i wreszcie - dotacjach UE.

Natomiast prawdą jest, że przy dotacjach są przekręty. Oto w Dolnośląskiem - aby w tym roku dostać dotację, należało wykazać się przychodem rzędu kilkuset tysięcy-ponad miliona złotych (co najmniej dwukrotność wartości projektu) oraz wykazać, że realizowało się już wcześniej takie projekty finansowane przez tę instytucję pośredniczącą (czyli dajemy tym, którym już dawaliśmy). Dyskryminowane są firmy działające w branżach, w których nie ma stałych dochodów co miesiąc (rozliczenia są, zgodnie z obyczajem branżowym, co 3-6 miesięcy, zbiorcze). Dalej - mimo że prawo i regulamin dotacji stanowiły, iż nowe firmy nie podają zestawienia przychodów i rozchodów za zeszły rok (bo ono nie istnieje), instytucja ta odrzuca na etapie formalnym firmy, które powstały w 2010 roku, a na złożoną skargę MRR odpowiada, iż jest to prawidłowe postępowanie.
        • pm987 Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 11:48
          A co pan(i) myślał?

'Darmowe' pieniądze zawsze są dla wybranych. Tak było w sprawie dopłat do zalesień czy uprawy orzecha, tak było i w sprawie dotacji.
          Zresztą czemu tu się dziwić, zmiana ustroju w RP przeprowadzona była przez cały aparat urzędniczy z myślą o dorobieniu się. Pod nich i przez nich pisane jest i było prawo. Na niepokornych istniało/istnieje wiele batów takich jak np U(K)Sy, niespójne, zagmatwane i 1000-krotnie przeładowane prawo na każdym kroku dające urzędnikowi prawo do wydawania uznaniowych decyzji. Nie wspomnę nawet o sądownictwie w którym czas biegnie niczym z teorii względności Einsteina a komputery i internet są ciągle eksperymentalną techniką biurową.

Teraz ci 'wybrani', którzy z naszych podatków dostali pieniądze za nic będą mogli brać kredyty, także na nasz koszt.

Ci biedniejsi i ci bez znajomości którzy wierzą jeszcze w demokrację w RP niech spróbują wziąć dopłatę lub w preferencyjny kredyt.

Powodzenia

ps.

ZUS w RP ~ 1000zł miesięcznie.
          ZUS (NIC) w UK ~50 zł miesięcznie.

ps2

W PRLu w którym gospodarka była centralnie sterowana było 4-razy mniej urzędników (~150 tys) niż obecnie w RP (~600 tys) w której jest ponoć 'wolność gospodarcza' i obywatelska.
          • pm987 Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 12:02
            tinyurl.com/3a9eszc
    • knock.out.4 od sukcesu do sukcesu aż mi słów brak 20.09.10, 09:06
      ten pieniądz nie znika tylko zostaje w Polskiej gospodarce. Teraz będzie wracał do unii z procentami od Polskiego klienta. Patriotyzm to za mało powiedziane.
    • jajcownik Jak partia mówi że odbierze to odbierze 20.09.10, 09:16
    • sebast_pr Za rok koniec dopłąt dla rolników 20.09.10, 09:18
      Ludziska a czego sie spodizewaliście. To było wiadomo. Nikt nie daje pieniędzy za darmo. Dotacje i dopłaty dla rolników były tylko po to by stworzyć Państwo o nazwie Unia Europejska. Ludzie połknęlu chaczyk i juz po wszystkim. Od przyszłego roku płacimy podatki do EU + podatek CO2, który jest jednym wielkim oszustwem - CO2 nie powoduje oceplenia klimatu!!!! Oszustwo stworzone zeby zabrac ludzię pieniądze z tych włąsnie udzielonych dotacji (info PAN o ociepleniu klimaty wiele uniwersytetów i naukowców tych nie przekupionych mówi to samo www.planetaziemia.pan.pl/GRAF_aktual-2009/11_Stanowisko_KNG.pdf).
      Teraz sie zacznie rządzenie zobaczycie TOTALITARYZM.
    • palikotek a moze np: zamiast pensji - pozyczka 20.09.10, 09:23
      na 10%
    • beckett I słusznie, tak trzeba było od początku. 20.09.10, 09:29
      Można przyjąć, że pieniądze podatników, UE, tak naprawdę w większości szły w błoto. Bo nie było bata w postaci potrzeby wykazania, że inwestycja rzeczywiście jest dochodowa, a był NACISK, ŻEBY KUPIĆ JAK NAJWIĘCEJ I WYKORZYSTAĆ. To było chore, i każdy przeciętny człowiek mający doczynienia z biznesem mógł to stwierdzić bez uniwersytetów.

(szukam pracy, mówię po angielsku jak Radek Sikorski, jestem pomysłowy i mam umysł analityczny, wierzę w etykę biznesu, mówię wprost co nie działa... czy nadaję się do administracji?)
      jacekkotowski.blogspot.com
    • road_66 Re: Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 09:32
      Jakbyś chodził do szkoły to byś wiedział, że pisze się "hołota".
    • mentatd_at_gmail Tak będzie dużo sprawiedliwiej! 20.09.10, 09:33
      Bardzo podoba mi się ten pomysł.
      Nie będzie bezsensownych pseudo "inwestycji" by wydać pieniądze które dostaje się od UE.
      W dłuższej perspektywie powstanie fundusz o ogromnym kapitale pomagający drobnym firmom. Wprowadzi to dodatkowy element - podniesienie konkurencji na rynku kredytów dla firm. I to chyba najlepsze co nas może spotkać :-)
    • rojblik Koniec dotacji. Euro ma pracować 20.09.10, 09:34
      Od razu nasuwa mi się analogia z OFE. Część kasy, która szła na ZUS idzie teraz do OFE. ZUS się zadłużą, bo nie starcza mu na wypłaty emerytur i rent a zarządzający OFE żyją jak pączki w maśle. Przyszły emeryt z OFE goowno z tego ma a ta piramida finansowa ma się dobrze. Pomyślcie, ile dodatkowych etatów powstało a te cwaniaki nawet jednego gwoździa nie wytwarzają. I to wszystko za naszą kasę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka