alonka7 Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:10 EKSKOMUNIKA? Moze lepiej najpierw ekskomunikowac ksiezy pedofili? I zajac sie swoimi sprawami. To wewnetrznie oburzajace. Odpowiedz Link Zgłoś
gofer81 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:12 Ekskomunikę raz poproszę. Jednoczesnie uprzejmie proszę skreślić mnie z listy osób przyjmujących księdza "po kolędzie". I zwrócić zagrabione komisyjnie Rzeczpospolitej ziemie - szczególnie w Piasecznie i na Białołęce. Odpowiedz Link Zgłoś
tybetyia Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:12 Boże widzisz i nie grzmisz!!! Ile lat jeszcze polski naród będzie opierał się na opiniach mafii, która podpierając się ustanowionym, napewno nie w oparciu o Biblię prawem, szuka jedynie źródeł jeszcze większego dorobienia się. Cholera, wszystkieśmy powinny być postawione przed Sąd Boży jako morderczynie, podobno każda z nas miała co najmniej jedno poronienie. Jak słucham przemówień tych czarnych tetryków mających blade pojęcie o tym jak można pragnąć dziecka i generalnie o wszystkim co dotyczy wszelkiej sfery zapłodnienia to coś mi się robi w środku, mam ochotę sama wskoczyć na ambonę i wyjaśnić czego Bóg tak naprawdę chce. Napewno nie takiego kołtuństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
apolis A kogo interesuje zdanie purpurowych obłudników? 18.10.10, 10:13 Brawo - wykląć za in vitro, a do serca przygarnąć kolegę po fachu, który molestował dzieci, lub innego, który w porozumieniu z byłym sb-kiem okradał państwo... Brawo panowie, brawo... Tu naprawdę nie trzeba żadnego Palikota czy innego Zapatero - wy odwalacie ich robotę 10 razy skuteczniej, i oby tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
yacop Nacisk ze strony Kościoła na "niezależnych" 18.10.10, 10:15 polityków. To już nie jest lobbing tylko zastraszanie - czyn karalny. Odpowiedz Link Zgłoś
yacop P.S. od siebie dodam, że jestem przeciwny in vitro 18.10.10, 10:16 j.w. (a także katolikiem) Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:16 Dlaczego nie zagrożą ekskomuniką swoich pedofilii? Wszędzie chcą władzy i pieniędzy. Trzeba zająć się konkordatem w Polsce, kto był zaangażowany w jego podpisaniu i ile na tym stracił budżet państwa, i do zwrotu od tych bałwanów. Wrócić do świeckości państwa religie prowadzić w kościele, zlikwidować etaty w urzędach państwowych. Odsunąć darmozjadów i leni od pieniędzy podatnika. A jeżeli ma to być praktykowane to ustawowo opodatkować wiernych na rzecz kościoła i z podatków wierności niech się utrzymują a podatki niech płacą na ogólnych zasadach. W biedzie żyje 40% społeczeństwa a 30% dzieci żyje w nędzy i kler tak wrażliwy nic w tym nie robi ale oni są nastawieni na branie,branie branie. CHORE PAŃSTWO bez możliwości leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:17 Popierającym in vitro czy zapłodnienie in vitro? Bo nie wiem czy mam się czuć wyklęty. Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:19 no, to zobaczymy kogo TAK NAPRAWDĘ reorezentują posłowie - których wybraliśmy - także ci co tu piszą krytyczne uwagi przeciwko klerowy włażącemu w brudnych butach do łóżka obywatelom. A przy okazji - uwielbiam wasze nicki - poprawiają mi humor przy poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasio10 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:19 Jestem lekarzem i popieram abp Hosera (może nie wykluczenie z kościoła ludzi popierających in vitro, ale legalizację i refundację in vitro z NFZ), który nie tylko jest księdzem, ale również lekarzem z wykształcenia. Brakuje pieniędzy na leczenie onkologiczne, leczenie ratujące życie, a chcemy refundować in vitro? Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl A ja myslalem.... 18.10.10, 10:20 A ja myslalem, ze srednowiecze, palenie czarownic etc juz sie skonczylo. Wyglada, ze ten XXI wiek to tylko fatamorgana!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
khnc55 a księża pedofile mają już wybaczone? 18.10.10, 10:21 Kościół bardzo łatwo tylko siebie usprawiedliwia i sobie wybacza; surowe wymagania zostawia dla nas, tych bez habitu. Tak zawsze było i tak pewnie zostanie. Dlatego nie chcę mieć z tą mafią/sektą nic do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka17 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:22 Przedstawiciele kościoła uzurpują sobie prawo do decydowania o tym co z pewnością nie nalezy do Ich kompetencji.To czy jestem członkiem kościoła takiego czy innego decyduję ja, ja równiez decyduję o swoich poglądach i nic do tego "kościołowi".Czy Biskup może decydować o tym czy wierzę w Boga czy nie ? Dlaczego nie ekskomunikują zwyrodnialców-księży PEDOFILÓW?Czy gwałcenie nieletnich przez "świętoszków" nie jest grzechem?Dlaczego TYCH niecnót nie wyrzucicie z kościoła?Pan Bóg jest wszędzie (i tego się trzymajmy!) a kościoły będą świecic pustkami i kto wtedy wypasionych biskupów utrzyma?;) Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykowo No i mam dylemat. 18.10.10, 10:22 Moja koleżanka urodziła dziecko, które jest efektem metody in vitro. Lecz ponieważ sama nie mogła dostarczyć odpowiedniego materiału biologicznego, to zdecydowała się na adopcję zarodka. No i teraz nie wiem, czy mała Kasia jest, czy nie jest dzieckiem grzechu? I czy ona i jej mama podlegają ekskomunice, czy nie? A może raczej szczęśliwa mama jest świętą, bo uratowała jedno życie? Z drugiej strony ciekawi mnie, czy ekskomunika czeka również członków Kościelnej Komisji Majątkowej oraz wszystkich, którzy się na jej działaniach nieźle obłowili, okradając nasze biedne państwo, a przy okazji naruszając siódme przykazanie? Czy ekskomunika czeka również księży, którzy urodzone już i nieco odchowane dzieci, powierzone swojej opiece, molestowali oraz wszystkich tych, którzy mają kochanki ("nie będziesz cudzołożył")? Czy doczekam się ekskomuniki tych, którzy "mówią fałszywe świadectwo przeciw bliźniemu swemu" (wszyscy politycy i wszystkie fora internetowe na kolana i do raportu!)? Jak się ma przykazanie "nie bedziesz miał cudzych bogów przede mną" do nagłe objawionej "boskości" Jarosława K. oraz od dawna znanej "boskości" ojca R.? Niby dlaczego mamy się skupiać tylko na jednym, z góry upatrzonym przykazaniu? Jakaś obsesja? Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka coś się komuś pomieszało 18.10.10, 10:23 Jakim prawem kk usiłuje szantażować posłów? Obywateli państwa świeckiego? Polska nie jest (jeszcze i na całe szczęście) państwem wyznaniowym! Prawo polskie jest dla wszystkich obywateli, a takim chorym prawem kościelnym mogą się przejmować dziś już tylko katooszołomy. Zwłaszcza, jeśli to prawo mija się z rozsądkiem na każdym zakręcie. Kościół robi wszystko, żeby na msze przychodziły tylko dzieci w wieku okołokomunijnym i okołobierzmowaniowym oraz starcy. Reszta odchodzi od kościoła. Zastanówcie się, kto was będzie utrzymywał? Te akurat grupy społeczeństwa nie zarabiają, co najwyżej dostają kieszonkowe od rodziców lub od państwa. In vitro jest najnormalniejszym w świecie sposobem leczenia. I nikt nie ma prawa zabraniać ludziom żadnej metody leczniczej. Co najwyżej, jak ktoś nie chce, to może z niej nie skorzystać. Obowiązku nie ma. Najwyższa pora, aby kk wyniósł się z łóżek obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:23 Nie mogą sobie poradzić ze swoimi symbolami na których zamordowali miliony niewinnych ludzi a tu są wybitnymi znawcami biologii życia. A na lekcjach religii ogłupiają młodzież i nikt na to nie reaguje. Bo ministerstwo nie dorosło do pełnienia funkcji nadzorczej bo w młodości też zostali ogłupieni i tak jest do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
marych czy członkostwo w hitler-jugend ... 18.10.10, 10:29 czy członkostwo w hitler-jugend nie powinno być objęte ekskomuniką? Że o mordujących setki tysięcy ludzi konkwistadorach nie wspomnę, tudziez o bardziej swojskich krzyżakach... Odpowiedz Link Zgłoś
tleonek Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:30 no to mało uważnie przeczytałeś Pismo Święte. Sprawa jest prosta. Zgodnie z wiarą nie tylko katolicką, bo także innych religii chrześcijańskich, życie zaczyna się od poczęcia. A więc mówimy o łamaniu przykazania "Nie zabijaj". Zabicie kogoś nie oznacza ekskomuniki, ale udział w legalizacji i zatwierdzenie permamentnego stanu już tak, bo oznacza opowiedzenie się na stałe przeciw podstawowym przykazaniom. Ludzie, zrozumcie jedną rzecz. Kościół Katolicki to nie jest organizacja przymusowa, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Każdy do niego przystępując, albo w nim trwając, akceptuje jego reguły. Pewne rzeczy z wiekami się zmieniają, ale nie można mieć do KK pretensji, że jest wierny podstawowym zasadom. To do ludzi, którzy przystępując do kolejnych stakramentów (powiedzmy nie licząc chrztu) zobowiązują się do przestrzegania pewnych reguł, można mieć pretensje. Ile osób bierze ślub kościelny okłamując KK i wszystkich wokoło, to nie jest obłuda?? Ludzie, trochę konsekwencji i szacunku do samego siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: Wyklęte in vitro 18.10.10, 13:56 > no to mało uważnie przeczytałeś Pismo Święte. Sprawa jest prosta. Zgodnie z wia > rą nie tylko katolicką, bo także innych religii chrześcijańskich, życie zaczyna > się od poczęcia. Czy moglbys mi podac konkretny cytat? Odpowiedz Link Zgłoś
kamfo Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:31 Proszę jaki szantaż. To tak sukienkowy rozumie wolną wolę. Kiedyś byli przeciwko transfuzji krwi i przeszczepom ale im przeszło może tu też tak będzie. Praktyki średniowieczne dalej aktualne. Ciekawe co dalej, potępienie a może stosy?;) Ciekawe ile pośląt się wystraszy? Odpowiedz Link Zgłoś
drugikraand Sukienkowy pedofil!!! 18.10.10, 10:32 Pedofil szczeka jak wsciekly pies - XXI wiek - niech swoja ekskomunike wsadzi sobie w du pe. Ciemnota KK jest przerazajaca - a benek16 - ustasnawia nowych swietych - to po prostu cyrk!!! Odpowiedz Link Zgłoś
m.brzozowski Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:32 Wyklęte in vitro! A ja jeszcze nigdy nie słyszałem o ekskomunice dla księdza pedofila! Odpowiedz Link Zgłoś
statek0071 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:33 Przedstawiciel obcego państwa Watykanu abp Holser szantażuje Polskich parlamentarzystów. Czy to nie jest naruszenie naszej suwerenności i czy jest zgodne z konstytucje i konkordatem? Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:34 Pan Abp Hoser ma rację ! Z tego co napisane, nikomu niczym nie grozi ! Poseł uważający się za katolika a postępujący wbrew nakazom Kościoła rzeczywiście stawia się sam po za nawias Kościoła ! Państwo jest świeckie ! To nie ulega wątpliwości ! Albo respektuję świeckość Państwa i ustaw, albo jako katolik respektuję presję Kościoła. Każdy z nas będąc uczciwym i odpowiedzialnym człowiekiem musi wybrać ! Ja wybrałem ! Nie odpowiadają mi doktryny i postępowanie duchownych KK, sam się postawiłem po za nawiasem Kościoła. I taka jest kolej rzeczy. Panowie Posłowie ! Bez krętactwa ! Dość odpustowego, fasadowego, moherowego Kościoła ! Powoli duchowni zaczynają sobie zdawać z tego sprawę. Przerażeni skutkami polaryzacji Państwo Kościół przystają na fałsz wyznaniowy. Nie ma innej drogi szanowni duchowni jak spotkać się z rzeczywistością i określić swój rzeczywisty stan. Jak że paradoksalnie brzmi " polityk katolik ". Skoro Państwo jest świeckie o czym mówi Konstytucja RP to i polityk winien być świecki. Jak dotąd to jest zakłamanie wzajemne. Następuje czas polaryzacji ! Czy się to komuś podoba czy nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
zgryz3 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:38 Ani o kościołach nie ma mowy w NT, ani o tysiącach świętych, ani o niedzieli, ani o publicznych modłach, ani, tym bardziej, o jakichś zaslanych ekskomunikach. Poselskie owce, rzecz jasna, oczu nie otworzą, więc można durniom grozić. Odpowiedz Link Zgłoś
jim19 Wyklęte in vitro 18.10.10, 10:39 Czyż tego rodzaju jawna próba wpływania na bieżąca politykę nie jest zerwaniem zasady konkordatowej rozdziału państwa i kościoła? Moim zdaniem tak, a co za tym należy tę oficjalną wypowiedź przedstawiciela episkopatu uznać za jednostronne wypowiedzenie konkordatu . I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś