Dodaj do ulubionych

Niezdrowe przywiązanie

19.10.10, 00:09
Panie Jacku !

Człowiek, to nie fabryka ;)
Metoda Lean ?
Toyota ?

Proszę się opamiętać...

Pozdrawiam ^ ^
Grzesiek
Obserwuj wątek
    • ajakzupa panu też 19.10.10, 00:42
      Panu, Panie Żakowski, też gratuluję tego, że umieszcza Pan swe teksty w tym samym miejscu, w którym niedawno umieścił Pan Wołek. Myślę, że Panu miło jest wspólnie dzielić to miejsce z gloryfikatorem okrutnego dyktatora Pinocheta; gloryfikatorem, jakim swego czasu był (zapewne nadal jest) Pan Wołek. Tym milej, że opiewał Pinocheta razem z prawdziwymi Polakami z ZCHN-u.

Chyba, chyba że... Pan ceni Pinocheta, a, to co innego.
      • pluto37 trucie 19.10.10, 01:41
        ob.Zakowski. Po co truc byle co i byle jak. Najlepszy w koncu jest alzacko -lotarynski system zdrowia z wariantami zambijskimi przy uzyciu elementow mongolsko-tybetanskich.
        Jak sie je wszystkie zastosuje w praktyce, to wszyscy beda zdrowi i szczesliwi. I wy ob. Zakowski tez.
        Ja wiem, ze najlepsi sa ci co doradzaja bez ponoszenia zadnej odpowiedzialnosci. Klepiemy byle co, a gazeta i tak zaplaci.
    • inkwizytorstarszy Niezdrowe przywiązanie 19.10.10, 03:11
      A ja mam takie mażenie, aby ktoś ustalił dlaczego polacy po przejściu
      na emeryturę, zaczynają nałogowo chorować. Syndrom wolnego czasu...?

• turpin USA mają jakość opieki zdrowotnej jak Portugalia 19.10.10, 09:20
      płacąc za to ok. 4x tyle na łeba.

Niestety, jedyne racjonalne rozwiązanie mogące poprawić sytuację w polskiej ochronie zdrowia (zresztą chyba nie aż tak złą, jak to się powszechnie myśli), to wprowadzenie zryczałtowanego współpłacenia za porady lekarskie i przyjęcie do szpitala. Wszelako poseł do Sejmu Rzeczpospolitej, który coś takiego zaproponuje, może sobie już zadać WD40 pod śrubki mocujące tabliczkę z nazwiskiem.
    • easy.teraz Niezdrowe przywiązanie 19.10.10, 09:35
      Parę lat to nie epoka a świat tak szybko nie zmienia się. Problemy były tworzone gdzie indziej i teraz płacimy za nie my wszyscy.

Po pierwsze populistyczna antyrynkowa polityka względem sektora słuzby zdrowia doprowadziła do obecnego stanu. Budowana była według schematu z czasów komunistycznych: lekarz dorobi sobie łapówkami. Otóż kiedy otworzył się rynek europejski lekarze woleli wybrać trudną drogę emigracji niż miejscowego ubóstwa lub złodziejstwa. Był to całkowicie przewidywalny bieg wydarzeń i nie ujmując zdolnosci myslenia politykom wierzę że i oni o tym wiedzieli ale choć już tego nie mówią, to dalej myślą, że oni się "zawsze wyżywią (wyleczą)".

Obliczenia pana redaktora dotyczące Amerykanów są słuszne, tyle że oderwane od wielu realiów: "Amerykanie odkryli na przykład, że mimo teoretycznie dużej konkurencji wydają one na swoje funkcjonowanie od 15 do 30 proc. składek. Historia OFE pokazuje, że w Polsce będzie podobnie"

Po pierwsze nie jest to żadne odkrycie - ujmując sprawy inaczej można powiedzieć, że przekładanie pieniędzy z kieszeni do kieszeni jest z natury rzeczy tańsze niż ryzykowne inwestowanie. Myślę, że obecny system hybrydowy ma sens jeśli spojrzy się na długofalowe wyniki jego funkcjonownia a w kazdym razie ktoś wreszcie powinien dokonac jego uczciwej oceny...
    • rs_gazeta_forum Niezdrowe przywiązanie 19.10.10, 09:37
      Pan Jacek Żakowski wymienia rząd w opozycji do ludzi, którzy w nowej rzeczywistości będą tworzyli lobby za prywatną służbą zdrowia.
      Panie Jacku, rozumiem, że wypadało panu tak napisać, ale rząd na ogół tworzony jest przez ludzi, którym dobro publiczne zwisa i powiewa. Niech pan poczyta sobie reportaż w GW o politykach i ich zachowaniach w stosunku do kościoła.
      Polska to prywatne poletko, a nie żadne państwo.
    • kakanek81 Niezdrowe przywiązanie 19.10.10, 10:03
      Z wieloma sprawami się z red.J.Żakowskich nie zgadzam.W przypadku tegoż artykułu jednak uważam,że opis,analiza i ewentualna kuracja polskiej służby zdrowia,są z grubsza biorąc słuszne.Ja również uważam,że jedynym sensownym modelem jest model hybrydowy.

Podobnie uważam jeżeli chodzi o wolny rynek i jego fundament tzn.ŚWIĘTE PRAWO WŁASNOŚCI.Rozważanie tylko krańcowych wariantów konstrukcji,że użyję tego słowa "kija", jest moim zdaniem błędem.

Moje poglądy zaczynają się nieco na lewo od Centrum,ale daleko im do dobrze znanego niektórym krańca.

Odpowiada mi tzw.skandynawski model rozwoju gopodarczego,tylko nie jestem pewiem czy Polacy "go kupią" i będą w stanie z sukcesami w Polsce zastosować.

Jestem Polakiem i w związku z tym przypuszczam,że wątpię.
    • robert9998 Prezydent przedłużył pobyt wojsk w Afganistanie 19.10.10, 11:58
      Utrzymanie wojska w na wojnie to ogromne pieniądze, które można by przeznaczyć na reformę zdrowia.
      Podczas kampanii prezydenckiej , były wyścigi jak prędko nasze wojska wrócą do domu z wojny, a tym czasem.
      Minister obrony Bogdan Klich przedłożył wniosek o przedłużenie okresu użycia polskiego kontyngentu wojskowego w Afganistanie od 14 października 2010 r. do 13 kwietnia 2011 r 2600 żołnierzy.
      Pan Prezydent podpisał zgodę na przełożenie pobytu wojsk na wojnie w Afganistanie.
    • royal_pl Re: Niezdrowe przywiązanie 19.10.10, 13:39
      Oj panie Jacku, na jakim swiecie pan zyjesz? Pronowal pan dostac sie na fundusz do specjalisty? Jesli nie to polecam! Minimum pol roku czekania. jesli ktos ma jakas powazna dolegliwosci, to po owym pol roku nie ma nawet po co isc, bo juz jest za pozno. Pozostaje albo zapalacic i isc prywatnie albo zdechnac czekajac w kolejce. Sorry, ale bezplatna, powszechna sluzba zdrowia to MIT, w dodatku bardzo niebezpieczny, bo usprawiedliwia zdzieranie z obywateli skladek na NFZ, z ktorych i tak potem nie moga skorzystac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka