Dodaj do ulubionych

Świętoszek

28.11.10, 21:18
Gniot.
Obserwuj wątek
    • antropoid Świętoszek 28.11.10, 21:48
      "Wtedy jeszcze, w latach 50. i 60., każdy z gospodarzy odpracowywał dwie, trzy godziny w tygodniu na jego polu. Ta forma pańszczyzny nadal obowiązywała."
      ------------
      To dobry fragment dla tych, którzy nie pamiętają, a żyją w głębokim przekonaniu, że duchowni za komuny mieli prze--ane...

• 1sz-truten Świętoszek 29.11.10, 06:21
      tak jak napisal poprzednik jest to straszny gniot !
      kilka faktow nie pasuje do siebie
      wyglada na to ze to gniot fikcja
      ale po kiego ?

nie nie jestem zwolennikiem czarnych
      raczej nie lubie ich
      ale to gniot !
      • janus9 Re: Świętoszek 06.12.10, 03:26
        To nie jest gniot , gniotami jestescie wy , wracac do tuningowania samochodow a nie do czytania gazety.
      • szuwarek75 Re: Świętoszek 09.12.10, 19:42
        Gejowskiej atak na KK trwa... No gryzipiórku! Masz jak bank po takim gniocie uścisk dłoni Michnika! Wypiąć pierś!
    • simon.01 Świętoszek 30.11.10, 21:08
      Pomijając kwestie światopoglądowe czy możliwe scysje na tematy obyczajowe (tudzież autentyczność tego tekstu czy też możliwe stylizacje)...

To bardzo dobre jest. Zastanawiam się, czy łosie, które walnęły te: "gnioty" znalazły w sobie cierpliwość, żeby przeczytać całość z wszystkimi obyczajowymi smaczkami.
      A to zwyczajnie dobre jest.
      • luxie Re: Świętoszek 30.11.10, 23:29
        Też myślę, że ciekawy reportaż.
        Ale zarazem smutny.
        Tak jest. To co głównie pozostaje po tej lekturze to poczucie smutku.
        • archivario Re: Świętoszek 01.12.10, 17:25
          Zalatuje lipa na odleglosc.Taka antyklerykalna lipa! Ten kto to pisal ,wysilal sie na nieporadne pisanie chlopka roztropka.Czasami fakty same sobie przecza,czasami taki pseudo wiejski styl z nowelek o zyciu chlopa przed 100 laty.Czyli bzdet i nieudolny pastisz.Zreszta adres na podobne "opowiastki" wyjasnia wszystko! Jednym slowem....pocalujta w dupe wojta.
          • rek888 Re: Świętoszek 01.12.10, 17:31
            a ksiadz wyjal i pozyczyl 10 zl he he he ....niesamowita suma ! No chyba ,ze zabraklo na flaszke :))) Debil to zmyslil i napisal
          • egzystencjalne_znuzenie Re: Świętoszek 01.12.10, 18:44
            Ten kto to pisal ,wysilal
            > sie na nieporadne pisanie chlopka roztropka.Czasami fakty same sobie przecza,cz
            > asami taki pseudo wiejski styl z nowelek o zyciu chlopa przed 100 laty.Czyli
            > bzdet i nieudolny pastisz.
            Krytykujac wypadalby, zamiast epatowac epitetami i ogolnikami, dac jakies przyklady niescislosci, bledow.
            • zwyklyglupol Szkoda na to czasu, nędza i syf 01.12.10, 18:51
              żenujące, kto to pisał-gimnazjum dziennikarskie?
              • egzystencjalne_znuzenie Re: Szkoda na to czasu, nędza i syf 01.12.10, 21:03
                A cokolwiek w miejsce ogolnikow i epitetow???
                • janus9 Re: Szkoda na to czasu, nędza i syf 06.12.10, 03:33
                  Czarni zniszczyli setki tysiecy egzystencji pchneli do pedofili do homoseksualizmu setki tysiecy mlodych ludzi tysiace popelnilo przez nich samobojstwa i sa do dzisiaj w 99 procentach bezkarni. Bo to Polska jest wlasnie.
                  • zwyklyglupol Re: Szkoda na to czasu, nędza i syf 06.12.10, 12:48
                    HAhaha, ale masz mózg wyprany biedaku...
          • janus9 Re: Świętoszek 06.12.10, 03:30
            Tak zalatuje stylizacja obronco parochow , 90 procent ksiezy katolickich jest aktywnych seksualnie , z tego 30 procent to geje i pedofile , te 10 procent ktore zostaje to juz po prostu nie moga. Aha byl jeden ksiadz ktory sublimowal poped,, dzisiaj siedzi za 4 maloletnie dziewczynki, slynny milosnik motorow.
    • judo No proszę ale jaja 01.12.10, 19:06
      A może teraz o córce rabina usłyszymy
      takiej z lewego łoża hee
      • krawiec6661 Re: No proszę ale jaja 01.12.10, 20:47
        Widać nie jest to aż takim problemem społecznym jak w przypadku księży, stąd mniejsze zainteresowanie mediów. Poza tym ten nieśmiertelny argument katolików pt. "A żydzi to co...", stał się już nudny, bo przytaczacie go przy każdej okazji kiedy tylko mówi sie negatywnie o kościele i księżach. Reszta postów z negatywnymi opiniami to jak zwykle same epitety i ogólniki, zero rzeczowych argumentów, a kiedy ktoś o nie pyta dostaje odpowiedź, że "szkoda czasu". Taka to dyskusja z katolikiem, który ma wbite do łba bronienie kleru niezależnie od sytuacji i win. Pewnie myślicie sobie, że Panbucek już szykuje nagrodę za wasze wstawiennictwo i ślepe posłuszeństwo? Bzdura, Bóg przykłada wielką wagę do tego, co określamy w uproszczeniu jako "sprawiedliwość". Na nagrodę mogą liczyć ludzie prawi i obiektywni a nie ślepo posłuszni, agresywni i całkowicie nie merytorycznie katolicy mający w dodatku antysemickie ciągoty... Dobra rada - zacznijcie (katolicy) bronić swoich racji na spokojnie i rozumnie, ewentualnie nie zabierajcie głosu w ogóle. Agresywny bełkot z którego nic nie wynika tylko was pogrąża i oddziela od reszty społeczeństwa. Idąc tą drogą skończycie jako zwyczajna sekta z którą świat coraz mniej będzie się liczył. Już teraz określenie "normalny katolik" wydaje się oksymoronem, większość z was to prymitywy i krzykacze. A tych wierzących ze swojego kościoła, którzy coś sobą reprezentują, mają odrobinę samokrytycyzmu, są oczytani i pozytywnie nastawieni do świata ochrzciliście mianem "katolewicy", brawo. Może po prostu prawdziwy katolik to ktoś kto żywi się nienawiścią, lubi tworzyć podziały i musi mieć wroga.
      • janus9 Re: No proszę ale jaja 06.12.10, 03:38
        A po co zboku o corce rabina z lewego loza jak rabin ma zazwyczaj dobre malzentwo poniewaz jest spelniony i nie musi kupowac 20 latki lub 20 latka na szybcika wracajac z pracy .... przed rodzinnym obiadem.
    • szalapin Świętoszek 01.12.10, 19:29
      Nie od dziś wiadomo ,że księża nie są bytami prostymi ,tylko z t ej ziemi owocami...Jakie społeczeństwo ,jaka rodzina-taki ksiądz.Nie dziwmy się zatem ,że różne "kwiatki " zdarzają się i w tym środowisku.To nie anioły ,tylko zwykli ludzie ,ze swymi ułomnościami.Nie dziwi fakt ,że po publikacjach na temat Komisji Majątkowej, ze szczególną satysfakcją wprowadzane są reportaże oczerniające Kościół ...
      • kotecek7 Re: Świętoszek 01.12.10, 20:43
        Swietny artykul. Gratuluje. Poruszajcy, prawdziwy. Pewnie ci, ktorzy to pisza to alumni seminarium duchownego. Taka prace domowa dostali do odrobienia. - Zaprzeczyc ze ksieza moga miec dzieci. W nagrode wycieczka do redakcji Radia Maryja -
        Jesli autor mialby cos wymyslic, to zdjecie bohatera tekstu skad sie wzielo? Spreparowali go w photoshopie?
        • qatroscc Re: Świętoszek 02.12.10, 00:21
          w google obrazy: Heniek od gołębi :) ten antyklerykalny ciemnogród ślepo we wszystko wierzący jest dokładnie tyle samo wart co babcie broniące swojego ksiundza co molestował dziecko i sąd go skazał prawomocnie
          • janus9 Re: Świętoszek 06.12.10, 03:44
            Chocby Heniek od Golebi byl 100% klamstwem to i tak opisuje 100 procent prawdy ale ty tego nie zrozumiesz nigdy.
    • kujawiak1910 Świętoszek 01.12.10, 21:06
      Ksiądz który na wsi kopuluje z kim popadnie i ma jak wynika przynajmniej dwoje dzieci na wiosce to zupełnie nieralna historia.Całkiem śmiesznie brzmi refleksja opowiadającego że pewnie połowa wsi wiedziała o jego pochodzeniu,bo wiedziałoby z pewnością kilka okolicznych gmin.Zupełny brak znajomości mentalności wiejskiej świadczący że cała ta historyjka jest wyssana z palca.
      • ochujek Ręce opadają 01.12.10, 22:09
        Nie znasz wsi polskiej. Za komuny, nasz pleban, Stanisław Skurczyński, miał trójkę dzieci. Dwie córki i syna. Syn, porządny gość, był lektorem w KW PZPR. Nie wiem czy sam wybrał taką karierę, czy tatuś go pokierował. Wszyscy wiedzieli o dzieciach plebana, skandale też wybuchały na tle finansowym. W kościele była zbiórka pieniędzy na KUL, pieniądze pleban niósł do samochodu córek. Jeden z parafian to widział i wszczął alarm. Oj działo się działo. W zeszłym roku pod tę plebanię zajechała kobieta z dwiema dziewczynkami i zaczęła głośno domagać się od jednego z księży pieniędzy na jego córki. Ona była ich babcią. Księża mają konkordat, ulgi podatkowe i zero odpowiedzialności. Ludzie to widzą i nie chcą utrzymywać nierobów. Świat się zmienia.
        • qatroscc Re: Ręce opadają 02.12.10, 00:23
          abstrahując już to o prawdziwości tej przypowiastki to słyszał o UBckich i SBckich wtykach wśród księży?
    • judo DO krawiec6661 01.12.10, 21:51
      krawiec6661

jak miło słyszeć z ust zatroskanej gazety

jak zwykły i nieudolny jest ten caly nasz katoland

a to pedofile i dziecioroby, a to złodzieje i zbrodniarze.

Rozumiem, że powołując się na rabina, który jest też złodziejem i dzieciorobem

to takie infantylne i prostackie. Ale dlaczego zajmując się jakimś problemem zajmujemy się

ludźmi a nie tym problemem, a za przykład to dajemy no np. księdza katolickiego.

Jakie wnioski chcemy aby czytający wyciagali?

Dlaczego tak mało jest , wręcz wcale o księżach których postawa zachwyca?

Wiem z pewnością takich nie ma - głupe goje
    • smoczekwawelski Świętoszek 01.12.10, 22:20
      1. Przehistoria.

2. Ciekawe co to było to "coś" co kupowali z chłopami w sklepie i im zabrakło paru złotych?

3. Większość komentarzy - straszna schiza. Dlaczego nie usuwa się ewidentnych bluzgów?
    • janczar42 Świętoszek 01.12.10, 23:10
      @kotecek7.Chyba jako jedyny z forumowiczów,bo reszta to nawiedzeni z tvn24.pl, przeczytałeś ten długi reportaż-życiorys jego bohatera-autora własnych wspomnień.
      Ja też stwierdzam że wspaniały jest ten artykuł - losy autora przedstawione w rzetelny sposób.
      Wczuwam się w przeżycia autora i życzę mu długich lat życia, pociechy z rodziny i jednak pamięci o prawdziwych rodzicach; jakkolwiek nie umniejszając roli ojczyma w jego wychowaniu na prawdziwego człowieka. A KK może sobie rzeczywiście "odpuścić". Pozdrawiam serdecznie autora wspomnień.
    • nosorozecwlochaty Świętoszek 02.12.10, 00:04
      Jak dla mnie ciekawy, dobrze napisany artykuł. Nie rozumiem o co wam chodzi z tymi gniotami. Ciekawe też ilu piszących zna z doświadczenia wiejskie obyczaje z lat 50-tych.

Jak dla mnie to całkiem możliwe, że chodził taki po wsi i zapinał kobity jedną po drugiej. I nikt nic nie robił bo po pierwsze wstyd się przyznać, a po drugie jakże to dać w mordę księdzu.
    • qatroscc Już po bajce, dzieci idą spać 02.12.10, 00:16
      :) ale baja ja pierdu, ja tam lubię takie baje z nazwiskami, tak samo jak Mikołaja z prawdziwą brodą a wy drogie dzieci?
    • listekklonu Re: Świętoszek 02.12.10, 07:32
      Przeczytałam z zainteresowaniem. Mój proboszcz też ma syna, wszyscy w parafii o tym wiedzą. Tyle, że jest o wiele lepszym ojcem niż ten z artykułu, bo zadbał o wykształcenie swojego syna i jego start życiowy.
    • ann_alice Świętoszek 02.12.10, 09:09
      Świetna opowieść. Dzieci księży to dla wielu osób temat tabu - szczególnie w malutkich miasteczkach i wsiach. U mnie w mieście proboszcz jednej z parafii ma córkę - wszyscy o tym wiedzą. Dom jej wybudował. Ludzie proboszcza poważają, ale między sobą obgadają, tak to już tu jest.
    • play100cen Świętoszek 02.12.10, 09:17
      To jest bardzo dobry tekst. Sczerze mówiąc nie interesuje mnie szczególnie, ile w tym "Prawdy". Po prostu tekst się świetnie czytało. To dobrze, że czasami na gazeta.pl zamieszcza się coś, co nadaje się do czytania.
    • ryza_malpa1 Świętoszek 02.12.10, 09:19
      Bardzo dobrze mi się to czytało. Jednym tchem. I z dużą sympatią do bohatera.
      • poddanywujasama Re: Świętoszek 30.10.11, 15:33
        Czyta sie swietnie, doskonale napisane.
    • fajnyc Świętoszek 03.12.10, 01:54
      Rewelacyjny tekst. Od razu chwyta i wciąga niesamowicie.
      Brawo autorka! Duuża Sprawa!
    • marcowsky Świętoszek-porządny hetereseksualny samiec! 04.12.10, 16:18
      żadnych zboczonych stosunków pan ksiądz nie miał!
      oczywiście to taki żart z mojej strony bo co o tym pisać?To normalna normalność na polsliej prowincji i w miastach też np.ksiądz proboszcz z Gdyni Obłuże;)
    • three-gun-max Jak ja kocham ten styl reportażu 06.12.10, 10:26
      Można przeczytać do końca a i tak nie napiszą o kim był artykuł.
    • supermacio Świętoszek 07.12.10, 03:18
      Baaardzo mi się podobają zarzuty o brak rzetelności bez wskazania (nawet na prośbę forumowiczów) choćby jednego przykładu. Jeszcze bardziej ubawiły mnie propozycje pisania o rabinach. Nie mam może jakiejś wielkiej wiedzy w tym temacie, ale chyba więcej ich niż 20 to nie ma w Polsce (m.in. przez takich $%^&$%& jak piszący tutaj).
      Pyta ktoś po co taki artykuł? A może po to, aby wśród wierzących rozpocząć dyskusję nt. zboczonej idei celibatu. Bozia sama w biblii mówi o łączeniu się w pary, czyli celibat jest sprzeczny ze Słowem Bożym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka