Dodaj do ulubionych

Gonimy Europę tak jak Chiny świat

06.01.11, 15:10
Bardzo dobry artykul, nic dodac, nic ujac.
Obserwuj wątek
    • rabart Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 15:13
      To tyle na temat Polskich sukcesów. Ceny żywności, mieszkań są większe od tych na Zachodzie często, a zarobki mamy o wiele mniejsze.
      Prawdziwe bezrobocie wynosi około 4mln ludzi-nie zmieniło się praktycznie przez dekadę(2mln emigrantów za pracą, 2mln bezrobotnych w Polsce).
      Osobiście nie odczuwam ŻADNEJ poprawy warunków życia. Pracy nie można dostać bez znajomości, a cała sytuacja rodzinna tylko się pogorszyła po 89roku. O ile przedtem moja rodzina z ubogiej klasy społecznej mogła sobie pozwolić na wyjazd do Jugosławii czy Bułgarii na wakacje, obecnie nie stać nas na NIC, i ledwo mamy na jedzenie.
      • sangay Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 15:39
        W duzej czesci zgadzam sie z Toba, rabat. Dobrze byloby, gdybysmy doganiali Europe w tym tempie jak Chiny doganiaja swiat. Ale, przeciez kazdy wie, ze to niemiozliwe. A opinie ,,ekonomistow'' typu pan Orlowski to ... sa niczego warte. Panowie typu pana Orlowskiego potrafia komentowac tylko fakty zaistniale, gorzej zdecydowanie z faktami, ktore nadejda. Tak to i ja potrafie. Pozdrawiam!
        • thegreatmongo Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 16:20
          Ale chrzanicie chlopaki..... Zal.

Znam maaaase osob, ktore dostaly prace bez znajomosci. Czy wy myslicie, ze w tych np. wymienionych w artykule centrach obslugi dostaje sie prace po znajomosci?

Oczywiscie nie jest to 1500 euro netto, a raczej 2,5 tys zlotych netto, ale praca w PL.

Zamiast 10% bezrobocia moim zdaniem mamy polowe. Ludzie po prostu pracauja w szarej strefie i sa bezrobotnymi zeby dostac ubezpieczenie.

Co do wczasow to tez jakas kpina jest. Last minute we wrzesniu mozna dostac baardzo tanio. Moze z niego skorzystac nawet student.

Prawda jest taka, ze polepszylo sie wszystkim tylko jednym, takim Rabatom, polepszylo sie o 50% a innym o 500%. Niestety robotnicy niewykfalikowani i rolnicy z hektarem ziemii na transformacji zyskali niewiele.

Podam tylko jeden przyklad. W czasach komuny moi rodzice czekali do 89 by moc wreszcie kupic mieszkanie, wczesniej ich po prostu nie bylo i 10 lat po slubie mieszkali z moja babcia. Obydwoje z normalnymi pracami, z tytulem inzyniera.

Teraz para mlodych inzynierow z latwoscia wynajmie male mieszkanie w duzym miescie i z latwoscia dostanie prace, z ktorych bedzie ich stac na oszczedzanie.
          • rabart Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 18:50
            Tak tak, w Polsce jest pięknie i cudownie, drogi wysłane złotem a z fontann płynie szampan.
            Najbardziej mnie śmieszą te bezczelne teksty, że ludzie kłamią iż są bezrobotni. Nie znam nikogo takiego-wszyscy którzy nie mają pracy, jej po prostu nie mają. Ja sam od lat szukam pracy gdziekolwiek-mimo płynnej znajomości angielskiego, certyfikatów, dwóch kierunków na państwowej uczelni-bezskutecznie.
            Rozumiem, że pewnie te wszystkie wypowiedzi ludzi o tym, że od lat nie mogą znależć pracy to złośliwe trollowanie by zepsuć wizerunek Raju na Ziemi jakim jest Polska....

"Nistety robotnicy niewykfalikowani i rolnicy
            > z hektarem ziemii na transformacji zyskali niewiele."
            Chyba jesteś śmieszny-właśnie robotnicy zyskali-każdy z nich może z łatwością znależć pracę. Akurat moja rodzina pracowała w obszarach sztuki i kultury-obecnie przymieramy głodem. Ja sam mimo wykształcenia i znajomości języków obcych jedyną przyszłość jaką widzę przed sobą to szukanie resztek jedzenia na śmietniku.

Co do wczasow to tez jakas kpina jest. Last minute we wrzesniu mozna dostac baa
            > rdzo tanio. Moze z niego skorzystac nawet student.

Tak to jest jak się jest oderwanym od rzeczywistości-ciekawe za co mam kupić last minute jak moje oszczędności wynoszą 5 złotych, a wydatki rodziny na jedzenie i opłaty pochłaniają cały zarobek.

Teraz para mlodych inzynierow z latwoscia wynajmie male mieszkanie w duzym mies
            > cie i z latwoscia dostanie prace, z ktorych bedzie ich stac na oszczedzanie.

Chrzanisz farmazony. Z ledwością wezmą mieszkanie na 50letni kredyt, a poza tym nie wiedziałem, że każdy w Polsce jest inżynierem.
            • szabo Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 23:00
              Zdaje się, że przedmówca nie napisał, że jest pięknie i cudownie, tylko że nie tak źle, jak przedstawiłeś to w poprzednim poscie i że można w PL normalnie żyć.

Nie mowiac o tym, że Twoj post jest ściemą, co zawsze jest tak trochę wkurzające. Jak się pisze tak sobie co do głowy przyjdzie, to trzeba przynajmniej zadbać o jakąś spójność i logikę.

Masz pracę, czy jej nie masz? Bo podobno nie mozesz znaleźć ale jakąś pensję do domu przynosisz?

Angielski i dwa kierunki studiów??? Gdzie Ty tej pracy szukasz?

Może warto pomyśleć o przekwalifikowaniu się na robotnika, skoro tej grupie się tak niesamowicie poprawiło. Znam ludzi robiących w kulturze w Niemczech, którzy ledwo wiążą koniec z końcem... to Niemcy to kraj trzeciego świata?

Nie znasz bezrobotnego pracującego w szarej strefie? To fascynujące, bo nie znam ani jednej osoby w PL, która nie znałaby kogoś takiego. Może nie mieszkasz w Polsce? Jest sporo bezrobocia ukrytego i sporo bezrobocia ściemnianego. Wg Eurostatu mamy 3% mniej bezrobotnych niż wg GUSu, tyle że Eurostat mierzy aktywność ekonomiczną a nie rejestracje w UP...

Za te wczasy w Jugosławii i socjal PRL, to cały kraj zapłacił bankructwem i 350% inflacji. PRL na 40 lat swojego istnienia (pierwszych lat po wojnie nie liczę) przez 20 lat był w kryzysie, z czego 12 lat przypada na te ostatnie. Śmieszy mnie to przywoływanie peerelowskiego socjalu dla porownywania jakości życia, bo za tą marną jakość życia to trzeba było jeszcze zapłacić bankructwem.

rabart napisał:

> Tak tak, w Polsce jest pięknie i cudownie, drogi wysłane złotem a z fontann pły
              > nie szampan.
              > Najbardziej mnie śmieszą te bezczelne teksty, że ludzie kłamią iż są bezrobotni
              > . Nie znam nikogo takiego-wszyscy którzy nie mają pracy, jej po prostu nie mają
              > . Ja sam od lat szukam pracy gdziekolwiek-mimo płynnej znajomości angielskiego,
              > certyfikatów, dwóch kierunków na państwowej uczelni-bezskutecznie.
              > Rozumiem, że pewnie te wszystkie wypowiedzi ludzi o tym, że od lat nie mogą zna
              > leżć pracy to złośliwe trollowanie by zepsuć wizerunek Raju na Ziemi jakim jest
              > Polska....
              >
              > "Nistety robotnicy niewykfalikowani i rolnicy
              > > z hektarem ziemii na transformacji zyskali niewiele."
              > Chyba jesteś śmieszny-właśnie robotnicy zyskali-każdy z nich może z łatwością z
              > należć pracę. Akurat moja rodzina pracowała w obszarach sztuki i kultury-obecni
              > e przymieramy głodem. Ja sam mimo wykształcenia i znajomości języków obcych jed
              > yną przyszłość jaką widzę przed sobą to szukanie resztek jedzenia na śmietniku.
              >
              > Co do wczasow to tez jakas kpina jest. Last minute we wrzesniu mozna dostac baa
              > > rdzo tanio. Moze z niego skorzystac nawet student.

> Tak to jest jak się jest oderwanym od rzeczywistości-ciekawe za co mam kupić la
              > st minute jak moje oszczędności wynoszą 5 złotych, a wydatki rodziny na jedzeni
              > e i opłaty pochłaniają cały zarobek.
              >
              > Teraz para mlodych inzynierow z latwoscia wynajmie male mieszkanie w duzym mies
              > > cie i z latwoscia dostanie prace, z ktorych bedzie ich stac na oszczedzan
              > ie.

> Chrzanisz farmazony. Z ledwością wezmą mieszkanie na 50letni kredyt, a poza tym
              > nie wiedziałem, że każdy w Polsce jest inżynierem.
              • trzy.14 Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 00:40
                No właśnie. Moja fryzjerka co najmniej raz w roku jeździ na zakupy do Paryża. W 89 na moim osiedlu był 1 samochód, teraz nie ma gdzie zaparkować. Ludzie grzebiący w śmietnikach byli tak wtedy, jak i teraz. I to by było "na tyle".
                • sangay Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 09:34
                  Chrzanisz, trzy.14! W PRL kudzi zmuszonych szukac w smietnikach nie bylo, bo nie bylo bezrobocia. Tylko ,,lumpy'', ,,obijboki'' uprawiali ten proceder. Chyba za malo obserwujesz swiat. W latach siedemdziesiatych, gdy zaczynalem prace zawodowa (oczywiscie za niska pensje) prezes firmy zarabial (z dodatkami) cztery razy wiecej ode mnie. Dzisiaj porownaj wynagrodzenie minimalne z wynagrodzeniami szefow firm. ,,I zstapil duch, i odnowil oblicze Ziemi, tej Ziemi''. Do przemyslenia. Pozdrawiam.
              • rabart Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 12:42
                > Nie mowiac o tym, że Twoj post jest ściemą, co zawsze jest tak trochę wkurzając
                > e. Jak się pisze tak sobie co do głowy przyjdzie, to trzeba przynajmniej zadbać
                > o jakąś spójność i logikę.

Gdzie ja pisałem że mam pensję? Troszkę myślenia. Żyję w rodzinie.Na szczęście mają emerytury po złym niedobrym PRL-u.

Angielski i dwa kierunki studiów??? Gdzie Ty tej pracy szukasz?

Szukam już lata, wysyłając wszędzie. Praktycznie bez odpowiedzi. W Polsce praca jest tylko po znajomości.

Może warto pomyśleć o przekwalifikowaniu się na robotnika, skoro tej grupie się
                > tak niesamowicie poprawiło.

Nie mam absolutnie do tego zdolności.Zobacz co to dyspraksja, mam jej łagodne objawy.

>Nie znasz bezrobotnego pracującego w szarej strefie? To fascynujące, bo nie zna
                > m ani jednej osoby w PL, która nie znałaby kogoś takiego.
                Tak nie znam. Widocznie obracamy się w innych środowiskach.

>Może nie mieszkasz w
                > Polsce?
                Mieszkam w Polsce, na Dolnym Śląsku.

>Za te wczasy w Jugosławii i socjal PRL, to cały kraj zapłacił bankructwem i 350
                > % inflacji.
                Bla bla bla. Tą ściemę możesz wciskać innym naiwniakom. Gdyby nie Solidarność i uroczy Balcerek nie byłoby zapaści.
                • stara.beata Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 14:26
                  > Gdzie ja pisałem że mam pensję? Troszkę myślenia. Żyję w rodzinie.Na szczęście
                  > mają emerytury po złym niedobrym PRL-u.

Po PRL-u zostały tylko gigantyczne długi. To ja płacę na te PRL-owskie emerytury

> Bla bla bla. Tą ściemę możesz wciskać innym naiwniakom. Gdyby nie Solidarność i
                  > uroczy Balcerek nie byłoby zapaści.

Tekst linka
                  I wszystko jasne. Już wiadomo, dlaczego on nie może znaleźć pracy. Kogoś o takim poziomie wiedzy strach zatrudnić nawet na stróża nocnego, no chyba, że na interview przyszedłby z bardziej od niego kumatym psem.
                  • rabart Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 14:29
                    Po PRL-u zostały tylko gigantyczne długi.
                    Tiaaa, to pewnie dlatego sprzedawano te wszystkie zakłady po PRL zagranicznym inwestorom.
                    Rozumiem że ta droga po której chodzę to dług, ten dom w którym mieszkam to dług, ta kanalizacja z której korzystam to dług, ta szkoła gdzie uczyłem się to dług itd itd.

Jak to dobrze że obecnie nie mamy długów-za to wybudowano nowe elektrownie, szkoły i domy dla ludzi.

Kogoś o taki
                    > m poziomie wiedzy strach zatrudnić nawet na stróża nocnego,

A to w Polsce się zatrudnia ludzi o odpowiedniej orientacji politycznej? Wszystko jasne.
                    • stara.beata Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 16:21
                      Kto sprzedawał te zakłady za bezcen? Krasnoludki czy komuniści?
                      pl.wikipedia.org/wiki/Uwłaszczenie_nomenklatury
                      Tak. W Polsce za rządów Tuska zatrudnia się ludzi o odpowiedniej orientacji politycznej. Były już czystki w wojsku, urzędach, spółkach państwowych. W sądach, TVN czy GW czystki były nie potrzebne, bo nawet dziecko wie, że tylko z określonymi poglądami masz szansę na etat.

W pana przypadku nie chodzi jednak o poglądy polityczne. Jeżeli ktoś kwestionuje oczywiste fakty, że PRL zbankrutował, że był tak zadłużony, że nie był w stanie spłacać nawet odsetek, że szalała galopująca inflacja, że w gospodarce panował chaos, gigantyczne kolejki w sklepach, itd, to znaczy, że ten ktoś stracił kontakt z rzeczywistością, więc na pracownika się nie nadaje.
                      • rabart Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 17:13
                        To nie są oczywiste fakty, ale mit założycielski. Identyczne miał PRL.
                        • stara.beata Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 17:30
                          rabart napisał:

> To nie są oczywiste fakty, ale mit założycielski. Identyczne miał PRL.

Sam pan widzi, że do pracy pan się nie nadaje. Przecież mając internet można w ciągu kilku minut znaleźć odpowiednie informacje o inflacji, zadłużeniu, stanie gospodarki schyłku PRL-u, a pan tego nie zrobił, tylko nadal woli pan swój świat kłamstw i złudzeń.
                          • rabart Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 07.01.11, 17:43
                            swój świat kłamstw i złudzeń.
                            Piękne, piękne. Stanowczo ładniejsze od "karła reakcji".
            • szabo Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 23:14
              Zapomniałem dodać... no i komputer i internecik jest... i czas żeby pisać na forum przez parę godzin... Oczywiście nie ganię, bo sam to czasami robię w ramach masochizmu intelektualnego, bez sieci i kompa życie teraz jest trudne, ale z całym szacunkiem, masz zerowe pojęcie o prawdziwej biedzie... o dzieciakach w popegieerowskich wsiach, które komputer mają w szkole przez 45 min informatyki raz na tydzień, nie koniecznie podłączony do sieci. Zbieranie groszy, żeby jajko kupić też jest tam realne, a nie wymyślone w Twoim poście... bo na krechę już nie dają od paru miesięcy. Tak jest w PL również, ale tak i będzie za 30 lat w niektórych miejscach. Wychodzenie z biedy wymaga czasu i czasami warto docenić, że jednak w PL coś się zmieniło na lepsze w ostatnich latach...
          • amen-666 Re: Ceny już są europejskie a nawet większe 06.01.11, 19:41
            >Niestety robotnicy niewykfalikowani i rolnicy
            > z hektarem ziemii na transformacji zyskali niewiele.

Rolnicy z hektarem ziemi pracują na czarno albo za granicą, i mają się całkiem dobrze, bo ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne opłaca im reszta społeczeństwa.
    • haraap Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 16:14
      Szkoda nawet pisać. Stosuje XX wieczne myślenie do opisywania XXI wiecznej sytuacji.

Wstrętem napawa takie luźne pisanie o ekonomii, cyfrach, walutach, z jednoczesnym polskim zarobkowaniem (kilkukrotnie niższe niż w UE, w podlejszych warunkach, a koszty życia - kilkukrotnie wyższe), bez jakiejś refleksji...

Jak nam skoczą pensje, to kapitał się gdzie indziej przeniesie, i luzik, nie? To ma być w porządku? Ma być w porządku, że wówczas inni będą tak wykorzystywani, bo się godzą na takie pensje?

Ten pan nie zapoznał sie wcale z ponowoczesnym myśleniem. Z tym, że UE upada, Euro nie zdaje egzaminu, ani wspólnota państw narodowych nie staje się jednym organizmem, ani państwa narodowe jako takie nie istnieją - to atrapy.
      Pisze o Chinach kompletnie bezrefleksyjnie, a to największe totalitarne państwo świata, eksterminujące inne kultury (Tybet). Odrzuca możliwość upadku USA z pozycji supermocarstwa (no, już w tej chwili ex-supermocarstwa) na rzecz Chin, nie dostrzegając starej okropnej zasady dziejowej - pieniądz gorszy wypiera lepszy. Chiny sa dużo bardziej innowacyjne, wprowadzają masę technologii dotąd im nieznanych, a to, że połowę ukradły, nie ma wielkiego znaczenia. USA jako kraina innowacyjności? Panie, dolina krzemowa to fenomen XX wieku, o czym pan pisze? Proszę popatrzeć na ten naród, na to społeczeństwo, innowacyjność? Wykształcenie? Wiedza? Czyś pan zgupiał?
      • komunista_trocki Re: Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 16:21
        W sumie ciężko się z tobą nie zgodzić. USA utopiły w konsumpcjonizmie swój etos przedsiębiorczości, który wyniósł ich w XIX w. na pozycje lidera. Tylko pytanie czy Chiny taki etos sobie wyrobią? Bo póki co, ich rozwój opiera się na niewyobrażalnym wyzysku robotników.

Polska ma szansę na rozwój, ale nie może odbywać się on jak w Chinach na zwierzęcej harówce upodlonych ludzi.
      • 0kostek Nie ma innowacyjności bez wolności 06.01.11, 16:22
        Z tego powodu Chiny nigdy nie prześcigną USA.
        Tako rzecze pan profesor.
        Ja mu wierzę bo judejczycy to mądry naród.
      • thegreatmongo Re: Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 16:27
        haraap

Co to w ogole piszesz? Dolina krzemowa to XX wiek? Chlopie, Google, Apple, Cisco to dla Ciebie firmy XX wieku? Bo cos mi sie zdaje, ze przed dekada one baardzo kiepsko przedly.

Tak sie sklada, ze mieszkam w Chinach (pekin) i to NIE JEST innowacyjna gospodarka. Owszem wprowadzaja duzo technologii. np. szybka kolej (250 KM na H), ale to nie jest najwnowsza technologia.

Wiesz czemu?

Bo w Chinach jak cos wymyslisz to zaraz to ktos ukradnie i po prostu zacznie produkowac taniej.

Witold Orlowski mowi bardzo sensownie, to co sie liczy to kreatywnosc i praca. Przed wyjazdem do Chin mieszkalem w Szwajcarii i ten kraj radzi sobie swietnie mimo absurdalnie wysokich pensji. Wlasnie dlatego, ze Szwajcarskie firmy sa mistrzami kreatywnych rozwiazan biznesowych i maja swietne technologie, a sam kraj bardzo dobry system prawny.

Co do twoich dziwnych wypocin to wbrew temu co piszesz, koszty zycia w PL sa nizsze niz na Zachodzie, a USA dalej jest supermocarstwem. Wiesz chocby czemu? Bo Chiny nie maja ani jednego lotniskowca. Czyli nie sa w stanie przeprowadzic akcji militarnej daleko od miejsca gdzie maja bazy.
        Jednoczesnie ty nie jestes nawet w stanie zainwestowac w CHinach (poza HK) bo po prostu nie mozesz sprzedac akcji i wycofac pieniedzy.

Orlowski ma racje... Japonia tez sie zachwycano w latach 80 tych i tez uwazano, ze wyprzedzi w GDP per capita USA, co nigdy sie nie stalo....
        • rabart Re: Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 18:52
          Owszem wprowadzaja duzo technologii. np. szybka kolej (250 KM na H), ale t
          > o nie jest najwnowsza technologia.

I tak nowocześniejsza od Polskiej.

Tak sie sklada, ze mieszkam w Chinach (pekin) i to NIE JEST innowacyjna gospoda
          > rka.

A ja mieszkam na stacji kosmicznej.
        • rabart Re: Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 18:54
          Co do twoich dziwnych wypocin to wbrew temu co piszesz, koszty zycia w PL sa nizsze niz na Zachodzie
          Buahahahaha, opowiadaj te bajki innym naiwniakom. Ceny mieszkań w Berlinie są tańsze niż we Wrocławiu-i to w przeliczeniu na złotówki, nawet nie w relacji do pensji.
          Podobnie z produktami żywnościowymi. Bez problemu znajdę w UK produkty tańsze lub równe cenom w Polsce-przy większych zarobkach.

Ale rozumiem-bajki trzeba opowiadać, by ktoś zasuwał na dobrobyt tych 5% wyzyskiwaczy w Polsce.
          • szabo Re: Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 23:04
            Słyszałeś o czymś takim jak koszyk cen? Czy jak zbierzesz najtańsze rzeczy ze wszystkich państw na zachód od Odry to wyjdzie Ci koszyk do porównania? Kup sobie mieszkanie w Berlinie, zakupy rób w Asdie pod Londynem a z transportu publicznego korzystaj w Akureyri na Islandii, bo jest za darmo....

rabart napisał:

> Co do twoich dziwnych wypocin to wbrew temu co piszesz, koszty zycia w PL sa
            > nizsze niz na Zachodzie

> Buahahahaha, opowiadaj te bajki innym naiwniakom. Ceny mieszkań w Berlinie są t
            > ańsze niż we Wrocławiu-i to w przeliczeniu na złotówki, nawet nie w relacji do
            > pensji.
            > Podobnie z produktami żywnościowymi. Bez problemu znajdę w UK produkty tańsze l
            > ub równe cenom w Polsce-przy większych zarobkach.
            >
            > Ale rozumiem-bajki trzeba opowiadać, by ktoś zasuwał na dobrobyt tych 5% wyzysk
            > iwaczy w Polsce.
        • haraap Re: Wywiadowany gada bzdety. 06.01.11, 22:44
          thegreatmongo napisał:

> haraap
          >
          > Co to w ogole piszesz? Dolina krzemowa to XX wiek? Chlopie, Google, Apple, Cisc
          > o to dla Ciebie firmy XX wieku? Bo cos mi sie zdaje, ze przed dekada one baardz
          > o kiepsko przedly.
          >
          Owszem, jeśli chodzi o dynamikę rozwoju i innowacyjność, ten klimat był tam w XX wieku. Teraz są brutalne kapitalistyczne korporacja, oraz kontakty z rządem USA i subwencjami.

Nie podziwiam Chin, tak jak piszesz kiedyś podziwiano Japonię. Chiny są krajem totalitarnym, masowo łamiącym prawa człowieka, i dokonywującym przerażających zbrodni w Tybecie i wobec Ujgurów. Nie mieści mi się w głowie sku...enie tego świata, że wspiera tych bydlaków, lokując tam produkcję, jednocześnie przykładając się do niewolniczej pracy biedaków i dzieci. Tym samym zresztą mordując swój własny przemysł i skazując ludzkość na tandetność tych produktów.

Tak swoją drogą, to co ty człowieku w Chinach robisz, nie bawisz się aby w jaki brudny wyzysk biznesowy?
          • thegreatmongo Re: Wywiadowany gada bzdety. 07.01.11, 16:53
            Nie przesadzaj, z tym klimatem biznesowym w dolinie krzemowej. Wiele dobrych firm rozwija sie tam i powstalo w pierwszej dekadzie XXI wieku.

Mysle, ze to, ze google to juz korporacja, w czym sie zgadzam, to po prostu droga kazdej firmy, nie mozna zawsze byc fajnym milym startupem....

Co robie w Chinach?

Finanse w sektorze energii. Glownie energia odnawialna....

"Brudny wyzysk biznesowy?" Co to mialoby znaczyc.....
    • ubiquitousghost88 Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje? 06.01.11, 16:47
      Czyżby schodził na psy, razem z Europą?
      "Polska drugimi Chinami"!
      No, z taką bogatą przeszłością (Druga Japonia, Irlandia, Meksyk, Birma) to właściwie już nie ma innego wyboru.
      Tylko, że ich wstrętne komuchy gonią batem do biegu, a nasz naród komuchów pogonił.
      Woli posuwać się spokojnie, krokiem pielgrzymkowym...
      Dla pielgrzyma, czym droga gorsza, tym zapłata będzie większa.
      W raju.
      • thegreatmongo Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 16:51
        Ale o co ci chodzi?
        • ubiquitousghost88 Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 17:12
          thegreatmongo napisał:

> Ale o co ci chodzi?

Od co najmniej 10 lat świat rośnie wyłącznie dzięki Chinom.
          Bez Chin leciał by w dół jak kometa, pardon Gwiazda Betlejemska.
          To kto tu kogo goni?
          • komunista_trocki Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 17:32
            Chiny są bardzo ciekawym paradoksem, jak można z frazesami o komunizmie na ustach wprowadzać najbardziej drapieżny kapitalizm. Sami tez powinniśmy zdać sobie sprawę, że częściowo żerujemy na wyzysku tych ludzi, kupując tanie produkty. Wzrost gospodarczy NIE MOŻE być osiągany tylko przez wyzysk, wtedy prędzej czy później prowadzi do rewolucji.
          • loberod Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 19:09
            No oczywiscie, ze Chiny gonią tz. Zachód. Czy ty wiesz co sie dzieje w Chinach. Zdecydowana większość Chińczyków żyje do tej pory bardzo ubogo. Chiny to nie tylko wielkie miasta na wschodnim wybrzeżu. Zajrzyj na mapę to się przekonasz. Poczytaj tu i ówdzie jak pracują i jak żyją robotnicy i robotnice przybyli z tz prowincji do tych wielkich miast. Nie chciałbys za żadne skarby mieć takie zycie. Więc przestań plesć głupoty.
            • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 19:19
              oczytaj tu i ówdzie jak pracują i jak żyją robotnicy i robotnice przybyli z tz prowincji do tych wielkich miast
              Lepiej od wielu Polaków. Zarabiają 1200-1300 złotych w przeliczeniu, ale kupują jedzenie i inne produkty za ceny chińskie, a nie jak w Polsce za 1.5x większe od zachodnioeuropejskich.
              • loberod Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 19:35
                Mylisz się gruntownie. Zyją latami w obskurnych internatach, nie mogąc nawet odwiedzić swoich rodziców bądz dzieci. Zdarza się nierzadko, że nie opuszczają miejsca pracy robiąc sobie nocną drzemkę na miejscu , głowę np. obok maszyny do szycia itd. Przed Chinami naprawde jeszcze długa droga.
                • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 19:59
                  Zyją latami w obskurnych internatach, nie mogąc nawet odwiedzić swoich rodziców bądz dziec
                  Wow, toż to jak w Polsce, tylko że płacą mniej niż u nas.

• loberod Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 21:01
                    Pisałeś, że jestes bezrobotny. Bezrobocie jest bardzo szkodliwe. Powoduje zawiść, a co gorsze otępienie umysłowe.
                    Kto cię utrzymuje, kto daje na internet. Może jesteś przystojnym blondynem? jeśli tak to mam dla ciebie robote.
                    • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 21:06
                      Pisałeś, że jestes bezrobotny. Bezrobocie jest bardzo szkodliwe
                      Niestety w Polsce nic się nie czyni bo je zlikwidować.

Powoduje zawi
                      > ść, a co gorsze otępienie umysłowe.

Hoho, widocznie Sokrates był otępiały.
                      • loberod Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 21:30
                        Szkoda, tz. mały czarniawy i z brzuszkiem. I do tego już zgryżliwy, a co najgorsze bredzi od rzeczy.
                        • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 21:39
                          Czy ty chociaż wiesz kto to Sokrates?
                          Dam ci podpowiedż:to nie piosenkarz z VIVY
              • szabo Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 06.01.11, 23:21
                Może 1200-1300 euro w ogóle... można iść na całego...

Chiński przeciętny niewykwalifikowany robotnik zarabiający 300 euro... nie słyszałem... Słyszałem o nauczycielu, jak się policzy razem z podarkami.

No chyba, że liczysz PPP... ale wtedy argument o niższych kosztach życia nie pasuje...

rabart napisał:

> oczytaj tu i ówdzie jak pracują i jak żyją robotnicy i robotnice przybyli z
                > tz prowincji do tych wielkich miast

> Lepiej od wielu Polaków. Zarabiają 1200-1300 złotych w przeliczeniu, ale kupują
                > jedzenie i inne produkty za ceny chińskie, a nie jak w Polsce za 1.5x większe
                > od zachodnioeuropejskich.
              • stara.beata Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 13:48
                rabart napisał:

> Lepiej od wielu Polaków. Zarabiają 1200-1300 złotych w przeliczeniu, ale kupują
                > jedzenie i inne produkty za ceny chińskie, a nie jak w Polsce za 1.5x większe
                > od zachodnioeuropejskich.

Stanowczo radzę panu zmienić dilera, bo inaczej wkrótce zobaczy pan wielkiego chińskiego smoka w kuchni
                Tekst linka
                • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 14:09
                  Jakbyś nie zauważyła mamy 2011 a nie 2005. I mówimy o pracownikach fabryk na wybrzeżu.
                  • stara.beata Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 16:30
                    To może oceniajmy zamożność przeciętnego Chińczyka na podstawie dochodów i poziomu życia chińskich oligarchów? Jaki procent Chińczyków osiąga lub przekracza ten średni dochód w kraju, gdzie kontrast między biednymi a bogatymi należy do największych?
                    • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:21
                      stara.beata napisała:
                      > en średni dochód w kraju, gdzie kontrast między biednymi a bogatymi należy do n
                      > ajwiększych?
                      Polska należy do kraju o najwyższym kontraście zarobków. Pisano o tym wielokrotnie.
                      • stara.beata Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:37
                        Zanim podam odpowiednie dane, chciałabym dowiedzieć się, gdzie takie bzdury pisano? Bardzo mnie to ciekawi.
                        • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:42
                          Oho kolejny sekciarz z "Zielonej Wyspy".

wyborcza.biz/biznes/1,100896,7487076,Dobra_pensja__bo_w_Polsce__Szef_ma_10_razy_wiecej.html
                          Szefowie największych firm w Polsce zarabiają prawie 10 razy tyle, ile pracownicy średniego szczebla. Różnice w poziomie wynagrodzeń są u nas mniej więcej takie same jak na Ukrainie, w Rumunii, Turcji, Indiach, Egipcie czy Panamie

Do takich wniosków doszli autorzy raportu Hay Group, którzy zebrali dane z kilku tysięcy firm z 56 krajów. Wynika z nich, że należymy do krajów o największym poziomie rozwarstwienia płac - w rankingu wylądowaliśmy na 11. miejscu od końca. Gorzej jest w Nigerii (tam kadra kierownicza zarabia 17-krotnie więcej niż zwykli pracownicy), Panamie, Egipcie, Wietnamie i Chinach. Spośród nowych krajów Unii większe różnice istnieją tylko w Rumunii. W innych krajach Europy Centralnej, nie wspominając o Zachodzie, rozwarstwienie jest zdecydowanie mniejsze.
                          • stara.beata Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:56
                            Rzeczywiście, to nie pana wina. Teraz osobiście będzie pan mógł się przekonać, że wyborcza kłamie:
                            Tekst linka
                            Po dokładnym zapoznaniu się z treścią artykułu, proszę kliknąć na mapę
                  • stara.beata Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 16:43
                    To może zbudujmy obraz życia przeciętnego Chińczyka na podstawie dochodów i poziomu życia chińskich oligarchów?
                  • thegreatmongo Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:00
                    Smieszne, ze rabart krytykuje polski kapitalizm, bo jest zbytnim cieniasem, zeby znalezc jakakolwiek prace, ale cieszy go chinski.

Tak jak pisalem wczesniej mieszkam w CHinach i rabarcie padlbys tu z glodu po jednym dniu bo nie ma tu czegos takiego jak pomoc spoleczna, ani bezrobotne....

Jest za to turbo kapitalizm z dodatkiem niewydolnego sektora panstwowego.

Taka sierota jak rabart, ktora od pieciu lat nie moglaby znalezc pracy po prostu nie przetrwalaby w tym srodowisku....

Niestety w PL zyje i zatruwa nam zycie na forum...
                    • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:26
                      thegreatmongo napisał:
                      > Tak jak pisalem wczesniej mieszkam w CHinach i rabarcie padlbys tu z glodu po j
                      > ednym dniu bo nie ma tu czegos takiego jak pomoc spoleczna,
                      Ale z ciebie nieuk:
                      en.wikipedia.org/wiki/Social_welfare_in_China
                    • rabart Re: Miałem go za mądrzejszego. Myślicie, że udaje 07.01.11, 17:28

> Niestety w PL zyje i zatruwa nam zycie na forum...

Czekam na otwarte wyrażenie tego co wy elity o nas biednych myślicie od dawna-że nie jesteśmy ludzmi i

trzeba nas wsadzić do obozów.
    • amen-666 Gonimy Europę tak jak Chiny świat 06.01.11, 19:36
      "dziesięć lat temu byliśmy biedni, a dla sporej części obywateli jedynym pomysłem na to, jak polepszyć swój los, była emigracja..."

NIe wiem, gdzie Pan żyje, Panie Orłowski, ale w Polsce pod tym względem nic się nie zmieniło.

• rabart Re: Gonimy Europę tak jak Chiny świat 06.01.11, 20:20
        Dokładnie. Ja też uciekam. Ten kraj jest bez przyszłości i nadziei na cokolwiek.
    • rabart Denerwują mnie takie "wywiady" 06.01.11, 21:05
      Udzielane ze szczytów wieżowców, przez ludzi którzy większość czasu spędzają albo w hotelach dowożeni przez limuzyny z lotnisk. Zapatrzeni w swoje środowisko elit mówią gładkie słowa o tym jak jest dobrze, jak jest fajnie, jak jest bogato.
      A 10 metrów od ich wieżowców i limuzyn ludzie zbierają grosz do grosza by kupić jedno jajko na jutrzejsze śniadanie.
      Naprawdę nie dziwię się czemu powstał komunizm i dlaczego wybuchła w Rosji rewolucja.
      Ale dzisiejsze metody kontroli tłumu do tego nie dopuszczą.
      • loberod Re: Denerwują mnie takie "wywiady" 06.01.11, 21:31
        Po co sie denerwujesz. Nie czytaj, a weż się za robotę.
        • rabart Re: Denerwują mnie takie "wywiady" 06.01.11, 21:39
          Od lat bezskutecznie poszukuję na naszej Zielonej Wyspie Wiecznego Szczęścia.
          • thegreatmongo Re: Denerwują mnie takie "wywiady" 07.01.11, 17:02
            Jak rzeczywiscie szukasz to bylem w Krakowie na urlop na koniec Grudnia i przez caly tydzien wisialo ogloszenie na pizzerii w centrum, ze szukaja kogos do mycia naczyn.

Jesli naprawde szukasz to dajesz!! Badz przydatny dla spoleczenstwa.....

Praca jest rabart, tylko nie mozna miec dwoch lewych lap
            • rabart Re: Denerwują mnie takie "wywiady" 07.01.11, 17:23
              Jesli naprawde szukasz to dajesz!! Badz przydatny dla spoleczenstwa.....
              Wolę zmywać naczynia w UK niż w Polsce. A to wasze "społeczeństwo" mam gdzieś.
    • rabart Wzrost cen, bezrobocie=zmiany na lepsze? 06.01.11, 22:04
      To co się dla normalnego Polaka przez tych dziesięć lat stało?

- Jesteśmy w specyficznej sytuacji. Na świecie nastąpiły zmiany na gorsze. U nas na lepsze.

Czy ten człowiek ma jakikolwiek kontakt z rzeczywistością?
      Przez ostatnie 10 lat niebotycznie wzrosły ceny produktów, opłat, 2mln ludzi musiało wyjechać za pracą, 2mln pozostaje bezrobotnymi.
      I ten człowiek ma czelność twierdzić że zaszły "zmiany na lepsze"?!!!
      • haraap Re: Wzrost cen, bezrobocie=zmiany na lepsze? 06.01.11, 22:48
        rabart napisał:

> To co się dla normalnego Polaka przez tych dziesięć lat stało?
        >
        > - Jesteśmy w specyficznej sytuacji. Na świecie nastąpiły zmiany na gorsze. U na
        > s na lepsze.

> Czy ten człowiek ma jakikolwiek kontakt z rzeczywistością?
        > Przez ostatnie 10 lat niebotycznie wzrosły ceny produktów, opłat, 2mln ludzi mu
        > siało wyjechać za pracą, 2mln pozostaje bezrobotnymi.
        > I ten człowiek ma czelność twierdzić że zaszły "zmiany na lepsze"?!!!

Jaki kontakt z rzeczywistością? Ci ludzie w tych kelnerskich jednakowych wdziankach z krawatami rzeczywistość widzą z okien limuzyny i apartementowca. Tak jak i nasi politykierzy.
    • szabo Gonimy Europę tak jak Chiny świat 06.01.11, 23:13
      Zapomniałem dodać... no i komputer i internecik jest... i czas żeby pisać na forum przez parę godzin... Oczywiście nie ganię, bo sam to czasami robię w ramach masochizmu intelektualnego, bez sieci i kompa życie teraz jest trudne, ale z całym szacunkiem, masz zerowe pojęcie o prawdziwej biedzie... o dzieciakach w popegieerowskich wsiach, które komputer mają w szkole przez 45 min informatyki raz na tydzień, nie koniecznie podłączony do sieci. Zbieranie groszy, żeby jajko kupić też jest tam realne, a nie wymyślone w Twoim poście... bo na krechę już nie dają od paru miesięcy. Tak jest w PL również, ale tak i będzie za 30 lat w niektórych miejscach. Wychodzenie z biedy wymaga czasu i czasami warto docenić, że jednak w PL coś się zmieniło na lepsze w ostatnich latach...
      • rabart Re: Gonimy Europę tak jak Chiny świat 07.01.11, 12:36
        Wychodzenie z biedy wymaga czasu i czasami warto docenić,
        > że jednak w PL coś się zmieniło na lepsze w ostatnich latach...

Tak, ktoś kto miał kiedyś jednego mercedesa ma teraz dwa.
    • sewa1 Gonimy Europę tak jak Chiny świat 07.01.11, 10:09

Związek Radziecki też był potęgą w dziedzinach, które sobie wybrał i hojnie dofinansowywał. I co z tego, że pierwsi skonstruowali satelitę, wysłali Gagarina w kosmos, skoro to Amerykanie skonstruowali satelity komunikacyjne i zarobili na tym pieniądze?

Swietnie pan to ujal. Od dawna powtrzam, atutem 'Zachodu' jest jego ferment kulturowy oraz intelektualny. Dobrze ze Chiny sie bogaca. W koncu jednak przestana byc 'tania fabryka' i beda musialy znalezc nowy pomysl na siebie.

• stanislaw32 Gonimy Europę tak jak Chiny świat 07.01.11, 13:11
      Mysle ze dziennikarze powinni raz na zawsze nauczyc sie ze uogolnianie to klamstwo.
      Nie mozna pisac "Niemcy" skorzystaja na tym a "Grecja" jest winna badz "w Polsce" sie poprawilo. To co jest dobre dla polskich pracodawcow nie jest dobre dla polskich pracownikow. Niemieccy przedsiebiorcy skorzystaja na otwarciu rynku pracy dla Polakow bo beda mogli placic mniej, a niemieccy pracownicy straca. Nie ma czegos takiego jak "Niemcy". Podobnie twierdzenie ze w Polsce sie poprawilo jest zbyt daleko idacym uogolnieniem. Owszem kazdemu sie jakos tam poprawilo od czasu kiedy nie bylo absolutnie nic. Jednak wskazniki mowiace o wzroscie plac to statystyka ktora nie pokazuje ile podniosla sie pensja szeregowego pracownika a ile dyrektora. Domyslam sie zaraz ze ktos mi tu odpowie -to czemu nie zalozysz frmy i nie zostaniesz przedsiebiorca. Inni powiedza ze jezdza na wakacje np z tych samych biur co Niemcy czy Brytyjczycy. Tak tylko ze na te same wakacje z Polski jedzie dyrektor kopalni, wlasciciel prywatnej kliniki a z UK sprzataczka czy fryzjer (rzeczywista obserwacja z moich ostatnich wakacji).
      Innymi slowy ta poprawa o ktorej mowi wywiad dotyczy znowu nie "Polski" "Polakow" ale pewnych grup solecznych, pewnych zawodow, pewnych miejscowosci.
      Za kazdym razem kiedy jestem w Polsce widze ogromna roznice pomiedzy Warszawa, Krakowem, duzymi miastami i juz miastami mniejszymi, no i wsia. To teraz zupelnie inne swiaty. Ci ktorzy mieszkaja w Warszawie mysla ze jest coraz lepiej, ci w malych miasteczkach mowia ze nic sie nie zmienilo i wszyscy maja racje.

Wartosciowa informacja z tego wywiadu, przeslanie dla wlascicieli firm i wszelakich managerow.
      Jezeli nie przestaniecie skupiac sie wylacznie na szybkim zysku opartym na maksymalnym wyzysku pracownikow wowczas skonczy sie to nie tylko zle dla waszych pracownikow i dla naszego kraju ale na dluzsza mete rowniez dla was samych.
    • rabart Smutne 07.01.11, 14:36
      Ale coraz bardziej czuję, że chcę przestać być Polakiem, uciec z tego kraju jakoś nie mieć nic już więcej z nim do czynienia....
      • stara.beata Re: Smutne 07.01.11, 16:35
        Wyjedź jak najszybciej. Podatnicy na tym zyskają, więc ja również. Polakiem, niestety być nie przestaniesz, a szkoda. Nie przyznawaj się jednak nigdzie, że nim jesteś, to mniej wstydu zrobisz rodakom za granicą
        • rabart Re: Smutne 07.01.11, 17:28
          Mało mnie obchodzi opinia "rodaków" że wstydliwym jest nie lubić bigosu, Wojewódzkiego, pieśni biesiadnych, Małysz, Tańca z Gwiazdami i Kresowej mitologii o pięknym błocie i dziurawych gaciach.
      • thegreatmongo Re: Smutne 07.01.11, 17:04
        Wlasnie rabart myslisz, ze na zachodzie ci bedzie latwiej??/

Jesli nie potrafisz w PL znalezc roboty, ktora naprawde w duzych miastach jest!!!, to myslisz, ze znajdziesz ja w Anglii???

Nie rozumiem jak mozesz tak nie miec godnosci i szacunku do siebie. Ja jakbym nie mial pracy przez miesiac to bym pojechal nawet do Nigerii, zeby ja znalezc.

Ty wolisz siedziec na forum i obrazac Balcertowicza
        • rabart Re: Smutne 07.01.11, 17:18
          >Jesli nie potrafisz w PL znalezc roboty, ktora naprawde w duzych miastach jest!
          W Polsce nie ma pracy bez znajomości.

to myslisz, ze znajdziesz ja w Anglii???
          Wolę próbować w Anglii niż pozostać bezrobotnym w Polsce.

a jakbym n
          > ie mial pracy przez miesiac to bym pojechal

Na wyjazd trzeba mieć pieniąze. Wiem, że dla ciebie to niewyobrażalne ale ja ich nie posiadam.
        • rabart Re: Smutne 07.01.11, 17:24

> Ty wolisz siedziec na forum i obrazac Balcertowicza
          Straszne! Tragedia! Horror! Wielki Bożek Balcerowicz obrażony!
          • ubiquitousghost88 A pluń ty na nich! Trzymam ci figi! 07.01.11, 21:31
            rabart napisał:

>
            > > Ty wolisz siedziec na forum i obrazac Balcertowicza
            > Straszne! Tragedia! Horror! Wielki Bożek Balcerowicz obrażony!
    • mariuszet Gonimy Europę tak jak Chiny świat 08.01.11, 09:32
      Dokładnie tak. Dziwę sie tylko, że gospodarka USA trzyma się nadal jako tako, chociaż drukuje się tyle pustego pieniądza i nadal uprawia się "nowoczesne instrumenty finansowe", które są niczym więcej jak oszustwem, czyli obiecywaniem kilkunastu klientom że dostaną tego samego dolara. Moim zdaniem kiedyś to musi piep....nąć. I gdyby zabolało to tylko USA nie martwiłbym się, ale jak zwykle najbardziej zaboli to małe kraje.
      • stara.beata Re: Gonimy Europę tak jak Chiny świat 08.01.11, 16:11
        Wprowadzanie do światowego systemu dolarów najbardziej boli kraje, które je mają, a więc kraje, które mają największe rezerwy dewizowe - Chiny, kraje eksportujące ropę. Boli też rosyjskich i chińskich oligarchów, arabskich szejków, itp, trzymających swe oszczędności w tej walucie. Amerykanów wcale nie boli, a wręcz przeciwnie, stymuluje rozwój ich gospodarki, więc dlaczego nie mieliby oni wpompować we własną gospodarkę kolejnych miliardów? Przecież chiński odkurzacz starannie zbierze z amerykańskiego rynku nadmiar dolarów, i rozsieje po całym świecie, a tam niech się bujają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka