antobojar 16.01.11, 00:42 Ewo, kocham Cie i podziwiam, jak wtedy gdy ponad 40 lat temu gralismy z Dorota T. i innymi w bridge'a...Nic sie nie zmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easy.teraz W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 06:36 kantyczki deszczu Ci przyniosę... Odpowiedz Link Zgłoś
eggerger W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 09:08 Dziękuję Pani Ewie za tę masę radości, które miałem i mam- słuchając. Ciarki po plecach i gęsia skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 10:50 Pamiętam.... Miałem wtedy 12 lat ale już mnie Pani urzekła. Pamiętam koncerty w Łodzi w latach 70-tych... Wszystkiego Najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 14:00 I ja ukochałam piosenki Ewy Demarczyk. Jej śpiew przenika jaźń człowieka, kształtuje ją. Odpowiedz Link Zgłoś
hilary34 W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 17:39 magiczna wspaniała piękna Odpowiedz Link Zgłoś
rexus.bis W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 17:59 Dlaczego odeszla w jakis niebyt? Czemu? czy nikt nie potrafi przwrocic jej sluchaczom i wielbicielom? Czy nie ma przyjaciol, ktorzy wytlumaczyliby Jej ze czekamy i podziwiamy? Tak nie mozna!! Pani Ewa - byc moze - zraniona jakos nie wierzy ze ma nadal wiernych sluchaczy. Prosze Ja o tym przekonac. Pani Ewo - 100 lat i prosimy: niech Pani wroci na esatrade. Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 18:35 dla wielu z nas jest symbolem, legenda zapisala sie gleboko w naszych wspomnieniach,stala sie czastka nas jej posenki jak zadnde inne ozywiaja tamten czas - tak jak kazda wielka sztuka - kradnie czas - cofa go i ozywia moze dlatego milczy - ma swiadomosc ze cokolwiek by teraz zrobila - w zestawieniu z legenda bedzie smiesznie albo zalosnie genialna aktorka i piosenkarka i doszla do konca swojej drogi artystycznej - po prostu lepiej sie tego juz nie da zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 16.01.11, 22:42 Dobrze, że ten tekst się ukazał, bo o Ewie Demarczyk bardzo ostatnio cicho jest, ale pozostawia niedosyt. Mało wiadomo na temat tej artystki, więc czekamy na jakiś rzetelny opis jej historii . Wzmianka, że nie zrobiła kariery na Zachodzie - aż się prosi male dziennikarskie śledztwo, dlaczego nie zrobiła, nie chciała, ktoś jej przeszkadzał. I przecież zanim się wycofała, podejmowała różne próby samodzielnego funkcjonowania, przecież w Krakowie przez jakiś czas istniał Teatr Ewy Demarczyk. Jak działał ten teatr i dlaczego przestał? Jest wzmianka, że to Piotr ją wypromował, a w tekście nic nie powiedziano na temat relacji łączących te osoby. Tyle można na temat tej pani napisać, tak mało wiemy, a chcielibyśmy wiedzieć - ten temat czeka na dociekliwego dziennikarza. Pani Ewie składam najserdeczniejsze życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pongau Re: W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 15:35 @white_lake. "Temat relacji łączacych te osoby". Nie wystarczy Ci to, JAK śpiewa? Waschweib. Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re: W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 22:14 pongau napisał: > @white_lake. > "Temat relacji łączacych te osoby". > Nie wystarczy Ci to, JAK śpiewa? > > Waschweib. nie przesadzajmy, nie chodzi mi o plotki czy inne intymności, po prostu lubię czytać o takich niesamowicie twórczych, barwnych środowiskach i niezwykłych ludziach, uwielbiam biografie i wspomnienia, a Demarczyk jest tu całkowicie dziewiczym tematem i chciałabym wiedzieć, dlaczego odeszła z Piwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
pongau Re: W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 18.01.11, 07:15 No to się sporo różnimy. Mnie nie interesuje rozprawiczanie tego tematu. Jeśli Pani Ewa na ten temat nie mówi, to ja to szanuję. Bo może byłoby zbyt intymne. Twoim prawem jest myślec inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gazetaalo W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 08:22 Очень пoнрaвилacь и cтaтья и мyзыкaльные кoмпoзиции. Пaни Евa oчень тaлaнтливый челoвек. Мoи пoздрaвления к юбилею и дoлгoй твoрчеcкoй жизни. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia-k W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 09:24 Urodziłam się w 1979, pierwszy raz usłyszałam Ewę Demarczyk mając może parę lat, zaczęłam rozumieć dużo później. Dla mnie najwspanialsza polska artystka. Bardzo dziękuję. żałuję, że nigdy nie mogłam uczestniczyć w takim wydarzeniu, na żywo... Odpowiedz Link Zgłoś
magdazb6 W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 09:46 Sto lat Pani Ewo. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 10:32 Pani Ewa nie ma 70 lat - ona jest ciągle panną, madonną, legendą tych lat... Moja stareńka mama ciągle powtarza zapamiętane słowa Lucjana Kydryńskiego - Ewa Demarczyk gryzie piosenki... To trafne opisanie jej pasji w śpiewaniu. Bywa często dla mnie lekiem na całe zło. Gotów byłbym na kolanach pielgrzymować do tej polskiej czarnej madonny ! Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja znalezione w CyberSieci 17.01.11, 10:45 info sprzed 10 lat tnij.org/jyph Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl Re: znalezione w CyberSieci 17.01.11, 11:06 rezurekcja napisała: > info sprzed 10 lat > tnij.org/jyph > przeczytale. az nie chce mi sie wierzyc. To klerykalne i noworyszowskie chamstwo!!!! Tak postepowac z legenda?! Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 10:56 Dziekuje za artykul. Dziekuje wspanialej Pani Demarczyk za: przedziwny stan uniesienia, dostojnosci i nostalgii i ... nadzieji; za ciarki na plecach i... gesia skorke. Decyzje o nie spiewaniu rozumiem bardzo dobrze. Swoim repertuarem towarzyszyla mi od mlodosci i nadal towarzyszy. Gratuluje Pani i zycze spokoju ducha Odpowiedz Link Zgłoś
reasercher Jedno pytanie:co sie z Nia teraz dzieje? 17.01.11, 15:55 Gdzie mieszka?Czy nadal z Piotrem?Czy w Bochni w jakims domu kultury?Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
vdrapatz W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 17.01.11, 19:50 Zafascynowany byłem Ewą, tą Czarną, nie "Panna madonna legenda tamtych lat", kiedy słuchałem ją w Piwnicy pod Baranami! Łza się w oczach kręci, kiedy teraz dzięki GW. mogłem sobie posłuchać wyjątki z Jej repertuaru, który był bardzo bogaty. Jakby klatkami do tyłu puszczonego filmu ożywiły mi wspomnienia z tamtych lat! Jestem prawie o 9 lat starszy i już 26 lat z dala od starej ojczyzny, jednak jak z przyciśnięciem sensora odwołałem z trzeciej komory mózgowej jej piosenki! Co za przeżycie kulturalne i to zupełnie inne niż tu w tej drugiej z konieczności ojczyźnie, gdzie nawet po tylu latach człowiek nie jest podmiotem tej kultury? Korzysta się z dóbr tej kultury, ale w sposób ograniczony, może inaczej w inny sposób bez tych emocji, które nagle wróciły, kiedy słyszysz te wspominki z tamtych lat! Zaciukany obowiązkami zawodowymi w przemyśle węglowałem miałem jednak zawsze okazję do służbowych wyjazdów do Warszawy, czy Krakowa, oj obiad u Wierzynka i po spełnieniu obowiązków oficjalnych, wieczorem korzystałem z tej możliwości by zakosztować z tej kultury wielkomiejskiej! Te przeżycia kulturowe w Warszawie Wiesław Gołas, Edward Dziewoński, Kociniak, w kabarecie Dudek w latach 1974 roku; Jan Pietrzaka kabarecie Pod Egid, sądzę na ul. Rutkowskiego, potem teatr Seryna, i wiele innych, ale już pamięć zawodzi! Jak to kiedyś powiedział Walldorf „Muzyka łagodzi obyczaje”, powiem więcej muzyka z piosenką z dobrym literackim tekstem penetruje świadomość człowieka, więcej kształtuje ją? Nie pamiętam, kogo były teksty, ale wiem wiersze Baczyńskiego, zapewne były i teksty Osieckiej, Kofty, Kreczmara, przywołuję sobie wielkie nazwiska z tej dziedziny! Szkoda, że nigdy nie poznałem osobiście Panią Ewę Demarczyk, bo też nie było mi tam po drodze, dlatego kiedy będzie Pani czytała mój post, powiem jest wielu dawniejszych wielbicieli, którzy życzyliby sobie, by Ewa wróciła nas scenę teatralną! Pani Ewo życzę wszelkiej pomyślności i szczęścia a szczególnie dużo zdrowia! Pozdrawiam Walek 17 06 07 Jak wycięto "Obławę" Kaczmarskiego. Dorota Wodecka-Lasota Odpowiedz Link Zgłoś
jedwab1 W niedzielę 70. urodziny Ewy Demarczyk 21.01.11, 19:04 nie potrafię sobie nawet wyobrazić siedemdziesięcioletniej Pani Ewy ... w naszej pamięci ciągle tkwi piękny i młody "Czarny Anioł" polskiej piosenki w uszach brzmią utwory ,które wykonywała i nie może być inaczej . Była niepowtarzalnym ZJAWISKIEM . Dlatego do dziś czuję niedosyt .......... Najlepsze życzenia Pani Ewo :) Odpowiedz Link Zgłoś