czytyjesteszesbeczywsi 16.02.11, 18:11 „Ptok ptokowi nie jednaki. Człek człekowi nie dorówna, dusa dusy zajrzy w oczy, nie polezie orzeł w GóWna”. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czytyjesteszesbeczywsi eSBecke knowania antyPOlskie 16.02.11, 18:18 A to cała prawda o PO Absztyfikanci od Donalda i SLD-owskie równe chłopy, Co podliczacie swoje salda, wy honorowe mizeroty. Warszawskie bubki, żygolaki, z szajką wytwornych pind na kupę, cwaniaki, franty, zabijaki. Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. Wy hazardowi rwacze kasy Rychy i Zbychy z Mirem w odwodzie Wy BOlszewickie przekrętkutasy Bez przerwy na złodziejskim głodzie Którzy amnezją powaleni zbieracie się w bandycką kupę Nie wszyscy tutaj wymienieni, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. I wy, oszuści i blagierzy, Wypierdy bez polskiego ducha Myślicie, że wam naród wierzy - usunie Was stąd zawierucha. Karne pętaki i szturmowcy, co grać gotowi nawet trupem I rekordziści, i sportowcy, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. Wajdy i Kutze wskroś ponure, Hołdysy, bez mózgowej Kory. Podskakiwacze pod kulturę, którzy bezwiednie robią w pory. Uczone małpy, ścisłowiedy, Co oglądacie świat przez lupę Z sondaży wiecie: co, jak, kiedy, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. I jeszcze Bolek dureń krewki, Co dużo chciałby, a nie może, oraz „profesor” Bartoszewski (Pan wie już za co, „profesorze” !) I ty za młodu nie dorżnięta Pitero, co masz taki tupet, że szczujesz na nas swe szczenięta; Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. I ty półhrabku z Ruskiej Budy co Putinowi liżesz zadek, sprzedajesz Polskę – tobie kudy patriotyzmu trzymać spadek. I europejscy marzyciele, zebrani w malowniczą trupę Z ryżym i miernym kpem na czele, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. I ty fortuny sku...synu, gó...arzu uperfumowany, Co splendor oraz spleen Londynu Nosisz na gębie zakazanej, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A sr... chodziłeś za chałupę, Ty, spod Lublina łże-pajacu, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. Wy z komuchami w lewej flance, ciągnący z Polski grubą rentę, szerzący dziś moralną francę, niszczący wszystko to co święte, I ty, proroku z TVN-u, co mózg związany masz na supeł, i w własnym szambie brak ci tlenu. Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. I wy, o których zapomniałem, lub pominąłem was przez litość, albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość, I ty, agencie, co za blog ten ze strachu skarzesz mnie na ciupę, I żem się stał kozaków hersztem, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę ! Odpowiedz Link Zgłoś
w_goroncej_wodzie_company Re: eSBecke knowania antyPOlskie 17.02.11, 15:39 autor! autor! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: eSBecke knowania antyPOlskie 19.02.11, 12:58 w_goroncej_wodzie_company napisał: > autor! autor! Chcesz mu dać kwiatka czy kopa w d...ę? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Myślę że Platformie nic nie pomoże 16.02.11, 20:21 Jest partią niekompetentnych liberałów najlepiej jej wychodzi nic nierobienie czyli jak to mówią - administrowanie. Jest partią, która do tej pory nie określiła co dalej z reformami niesprawnych obszarów życia społecznego, jaka jest wizja roli państwa i jego odpowiedzialności. Te braki wypełniano PRem, jaką mamy gwarancje że to nieróbstwo teraz się skończy? Nie jest prawdą że dla Platformy nie ma alternatywy, nawet wykluczając z rozważań PiS. Jest SLD, jest PSL, są wreszcie tysiące kompetentnych fachowców, których jedyną wadą jest to że nie należą do żadnej partii. Sorry, czas głosowania na mniejsze zło się skończył. A swój przyszły wynik Platforma zawdzięczać będzie tylko sobie i dziennikarzom takim jak Pan redaktor, którzy wmawiali ludziom przez 3 lata że Platforma jest super i tak właśnie wygląda europejskie rządzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
w_goroncej_wodzie_company Re: Myślę że Platformie nic nie pomoże 17.02.11, 15:38 alakyr napisał: > Jest partią niekompetentnych liberałów najlepiej jej wychodzi nic nierobienie > czyli jak to mówią - administrowanie. Jest partią, która do tej pory nie określ > iła co dalej z reformami niesprawnych obszarów życia społecznego, jaka jest wiz > ja roli państwa i jego odpowiedzialności. Te braki wypełniano PRem, jaką mamy g > warancje że to nieróbstwo teraz się skończy? W dużej części mogę zgodzić się z tą oceną, też jestem rozczarowany PO, choć zarzut o nicnierobienie jest nie do końca uczciwy. Niestety, powszechnym zjawiskiem, niezależnym od barw partyjnych, jest składanie w kampanii wyborczej nierealnych obietnic, a potem umywanie rąk, bo wicie, rozumicie... > Nie jest prawdą że dla Platformy nie ma alternatywy, nawet wykluczając z rozważ > ań PiS. > Jest SLD, jest PSL, są wreszcie tysiące kompetentnych fachowców, których jedyną > wadą jest to że nie należą do żadnej partii. Alternatywa w każdych okolicznościach jest, pytanie o przesłanki lepszego wyboru... Przykład SLD, a szczególnie PSL (politycznej kurtyzany, jak dowodzi historia III RP), jest przedwczesny. Tysiące (a może już miliony, w końcu mamy tyle wyższych uczelni ;) ) fachowców - to też pudło! Prawdziwy fachowiec nie po to rozwija cały czas swoje umiejętności, by na koniec wpaść w polityczne bagno, które go zdegraduje do poziomu nieudacznika. Fachowiec podejmuje się zadań, które wymagają kompetencji, ale dają również określoną swobodę doboru środków do ich wykonania. Przy istniejącej biurokracji i korupcji w sferach urzędniczo-politycznych nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie widział szans na realny sukces... > Sorry, czas głosowania na mniejsze zło się skończył. A swój przyszły wynik Plat > forma zawdzięczać będzie tylko sobie i dziennikarzom takim jak Pan redaktor, kt > órzy wmawiali ludziom przez 3 lata że Platforma jest super i tak właśnie wygląd > a europejskie rządzenie. Chciałbym, by czas głosowania na mniejsze zło się skończył! Jako realista (czyli optymista z doświadczeniem) uważam jednak, że na ten moment musimy jeszcze poczekać. :( Niestety, obawiam się, że skutkiem obecnej sytuacji politycznej będą kolejne wybory parlamentarne z niską frekwencją wyborczą... Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Myślę że Platformie nic nie pomoże 17.02.11, 20:55 ...Niestety, powszechnym zjawiskiem, niezależnym od barw partyjnych, jest składanie w kampanii wyborczej nierealnych obietnic, a potem umywanie rąk, bo wicie, rozumicie... Wybacz ale takiego rozdźwięku między obietnicami a realem jak teraz jszcze nie było, nawet za PiSu. ....Prawdziwy fachowiec nie po to rozwija cały czas swoje umiejętności, by na koniec wpaść w polityczne bagno, które go zdegraduje do poziomu nieudacznika.... A pamiętasz, w 90-tych latach Służbę cywilną? Na wzór niemieckiej, francuskiej? Apolityczni nieusuwalni, nieźle płatni urzędnicy zapewniający kompetentną obsługę spraw państwowych niezależnie czy rządzi Lepper czy Tusk. Zapewniam Cie gdyby tak było u nas nie tłumaczyłbyś panience w okienku najprostszych rzeczy. ...Jako realista (czyli optymista z doświadczeniem) uważam jednak, że na ten moment musimy jeszcze poczekać. :(... Nie wiem czy jeszcze nas na to stać. Zdaje się że jesteśmy kolejnym krajem balansującym na granicy upadłości. Cięcia i reformy muszą być ale ktoś musi to ludziom wytłumaczyć wskazując jednocześnie dokąd idziemy. Ani PiS ani Platforma nie są do tego przygotowani ani zdolni. Odpowiedz Link Zgłoś
rr44 Re: Myślę że Platformie nic nie pomoże 18.02.11, 11:36 > W dużej części mogę zgodzić się z tą oceną, też jestem rozczarowany PO, choć za > rzut o nicnierobienie jest nie do końca uczciwy. Owszem, Platforma zrobiła co nieco. Niektóre ze swoich obietnic zrealizowała. Szkada tylko, że dokładnie na odwrót: zamiast obniżyć podatki - podniosła je, zamiast zmniejszyć liczbę urzędników - zwiększyła, itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mirekp70 Re: Polskie niewybory 17.02.11, 05:13 Po pierwsze - jednak rację ma Gadomski. PO jest obecnbie partią populistyczną i antyliberalną. Nie pomoże żadne "mówienie" i zaklinanie rzeczywistości. Liczą się fakty, a te jakie są - każdy widzi. W telegraficznym skrócie - PO występuje z pomysłami, o które jeszcze niedawno ktos mógłby podejrzewać Leppera, lub co najwyżej PSL Po drugie - to nie jest kwestia emocji i obrażania się. Wyborcy, jeśli mają w przyszłości liczyć na poważne traktownie ze strony polityków, po prostu MUSZĄ pokazać PO przy urnie wyborczej jakie są konsekwencje tak gigantycznego oszustwa. Bo nie można inaczej jak oszustwem nazwać tak radykalne odwrócenie się od wizerunku i ideologii partii pororynkowej, który prezentowało się swoim wyborcom. To troche tak jakby po wybraniu do Sejmu Marek Jurek wystąpił z liberalizacją przepisów antyaborcyjnych, lub PSL przeciwko dopłatom do rolnictwa. Jeśli w tej sytuacji nie pokażemy, ze jednak mamy dokad pójść, politycy znów będą nas traktowali jak stado baranów. Po trzecie - to nieprawda, że nie ma alternatywy. I nie jest ją jedynie PIS. Jak ktoś ma poglądy gospodarczo liberalne, a a w sprawach społeczno-obyczajowych jest konserwatywny - PJN pasuje. Jak ktoś łączy liberalny gospodarczo światopogląd z liberalizmem obyczajowym i niechętnym stosunkiem do religii - Palikot. Jak ktoś po prostu ma lewicowe poglądy, a zaplątał się w PO jako "anty-PiS" - naprawdę głosowanie na SLD mad dużo więcej sensu. Bądzmy uczciwi wobec siebie, to zmusimy polityków, by byli uczciwsi wobec nas. Odpowiedz Link Zgłoś
pjpb Re: Polskie niewybory 17.02.11, 11:50 W pełni się zgadzam z przedmówcą - na nucie anty-PiS PO przejechała już jedną kadencję i wystarczy. Ciekawy jest swoją drogą nagły wykwit agitek 'PO nic nie zrobiła, a jeśli czegoś już dotknęła do spie... - to prawda; ale jeśli nie PO to przyjdzie PiS '. To już bodajże trzecia w dwa dni... Odpowiedz Link Zgłoś
rr44 Re: Polskie niewybory 18.02.11, 11:43 Zgadzam się. W najbliższych wyborach w ogóle nie biorę pod uwagę ani PiS, ani PO, i namawiam wszystkich do tego samego. Jest do wyboru wiele innych partii: od Palikota poprzez SLD i PJN po UPR i partię Jurka. Każdy znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze, żeby odsunąć od władzy chory i szkodliwy dla Polski układ PO-PiS (bo tak naprawdę te partie nie mogą bez siebie istnieć). Odpowiedz Link Zgłoś
paszczak Re: Polskie niewybory 18.02.11, 12:17 W pełni się zgadzam, z wyjątkiem PJN. To dziecko porachunków gangsterskich w PIS. Ci rasowi politycy jeszcze niedawno przekonywali, jakim świetnym prezydentem byłby JK. Niech odpoczną od polityki. Na moje liberalne poglądy gospodarcze i obyczajowo konserwatywne Tusk nałożył anarchistyczne. Okazało się , że Donald to też kaczor. Szanuje pana redaktora Mazowieckiego, ale nie podał jednego pozytywnego powodu , dla którego miałbym na PO głosować. Za OFE i związane z tym kłamstwa, za kasowanie studentom drugiego kierunku, za drogi, które przestał budować tuz po wyborach samorządowych, za stan finansów publicznych, który poznamy po parlamentarnych? Idę oddać głos nieważny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku noo, faktycznie PJN to liberałowie pełnym pyskiem 18.02.11, 22:58 chyba Kolega był zahibernowany przez ostatnie 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Polskie niewybory 17.02.11, 11:51 niegłupie. w przeciwieństrwie do tego, co napisał niejaki kuczyński. skoro teza brzmi "platformie trzeba wybaczyć, bo naczej przejmie rządy Pis, a wtedy będzie dopiero chryja", to dlaczego nikt nie zadaje sobie pytania : jesli platforma miała i ma taką pozycję i taki immunitet, to dlaczego nie wykorzystała go od odważnych reform, a obawiała się ich ze względu na możliwą furię społecznej reakcji ? skoro takie ma chody w narodzie, to naród by wybaczył - wziął głębszy oddech, zacisnął pasek i wybaczył, "bo Pis". widać słowo "zaufanie" odmieniane na tysiąc sposobów, w expose tuska, to też było puszczanie bąka, a nie wyznanie platformerskiej wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku nie widzisz że jestesmy w czarnej d..pie? 18.02.11, 23:00 nie ma wyboru. Mamy wybór między grypą PO, a kiłą PIS nie ma nikogo innego to h...owy wybór ale jedyny komuchów, pseudoniepisowców itp sobie darujmy Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Polskie niewybory 18.02.11, 11:53 Jakie to prymitywne. Nawet sobie nie wyobrażasz. Wyjdź ze swojej skóry a przekonasz się , że mam rację. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Polskie niewybory 18.02.11, 11:54 Poprzedni post odnoszę do poniższego "wierszyka".] czytyjesteszesbeczywsi 16.02.11, 18:11 Odpowiedz „Ptok ptokowi nie jednaki. Człek człekowi nie dorówna, dusa dusy zajrzy w oczy, nie polezie orzeł w GóWna”. Odpowiedz Link Zgłoś
czytyjesteszesbeczywsi to ci się sPOdoba! 18.02.11, 21:36 "Stalin miał usta słodsze od malin" - Wisława Szymborska. Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Polskie niewybory 18.02.11, 12:09 Jeśli PO traktuje swoich wyborców jak maszynki do głosowania, odchodzi od swojego programu, tworzy różne spółdzielnie pracy dla towarzyszy, kupuje głosy w Wałbrzychu, wysyła na listę do Sejmu Mira. To dlaczego my mamy karnie głosować na taką partię, która w ogóle nie liczy się ze swoim wyborcą? Jedyną motywacją ma być strach przed PiS? To ja sobie wolę w domu posiedzieć. A popis niech sobie dalej skacze do gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
gburiaifuria Re: Polskie niewybory 18.02.11, 22:40 odczep sie od Mira, bo nawet dotad nikt zadnych dowodow nie znalazl, dlaczego nikt nie mowi o dzielnym numerze drugim w PiSie, ktory proponowal Begerowej przed kamera (ukryta), ze moze poplaca jej dlugi (sadowe za falszowanie podpisow) z kasy sejmowej jesli tylko przejdzie do PiS, co widziala cala Polska i jakos nikt nie krzyczy, ze ten dzielny maz stanu wciaz kandyduje z sukcesem i bryluje w sejmie... Nie przeszkadza Ci to? Dales sie zmanipulowac i napuscic na Mira??? Dasz PiSowi soba kierowac? To uwazaj, bo obudzisz sie z reka w nocniku. Poza tym na wybory trzeba isc, nawet po to, by oddac niewazny glos, licho nie spi. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemik W koło Wojtek 18.02.11, 12:40 GW stale lansuje starą zasadę komunistów: Ten powinien naprawiać, kto zepsuł. Tak zmarnowaliśmy 50 lat. Czy mamy dalej marnować czas, żeby Tusk posprzatał po Tusku, a Wojtek M i Adam M. będą pilnować, żeby naród nie pokochał nikogo innego Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzbydgoszczy kolejny denny artykuł w obronie PO 18.02.11, 13:26 kolejny denny artykuł głupiego redaktorka , jednego z największych lizydupów PO. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota-polski bzdura, że... 18.02.11, 14:51 dla PO nie ma alternatywy. Palikot/SLD/PJN (w zależności od poglądów). Pis to obłęd, a PSL myśli tylko o dorwaniu się do koryta z byle kim. Ale 3 partie są jakąś alternatywą. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Polskie niewybory 18.02.11, 16:39 Które to już wybory od czasów późnego Jaruzelskiego? I co one zmieniły w politycznym kramie Polski ? Ciągle te same twarze. Tylko na krótko pojawiły się w nim nowe, zresztą nieciekawe gęby Samoobrony i LPR. Czy idzie na lepsze ? Raczej wątpię, problemów przybywa a największym wydaje się dynamiczny wzrost długu publicznego. W kampanii wyborczej zawsze bardzo modne jest dokonywanie podziałów pomiędzy rodakami, dodam i swój. Polacy dzisiaj dzielą się w istocie na rządzonych i elitę polityczną. Ci pierwszi mówią : dlaczego mamy wybierać ciągle w tej samej kupie politycznych nicponi ? A ci drudzy powiadają: Musicie nas wybierać, bo nie macie narzędzi aby podstawić swoich i g... nam zrobicie. Rozumują słusznie, że w liberalnej demokracji motłoch rządzi tylko raz w czasie wyborów do których można go „podprowadzić” jak zawsze. Istotnie, aktorzy sceny politycznej jak wyjątkowo skuteczny związek zawodowy zadbali o swoje etaty ustawowo ustalając progi wyborcze i odpowiednie finansowanie partii politycznych. Tylko czasami następuje niespodziewana korekta demokracji w sposób nieoczekiwany i niepożądany. Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Polskie niewybory 18.02.11, 18:53 Masz rację, wszystkie wybory jakie odbywały się przez ostatnie 21 lat odbywały się w ramach pewnego wymuszonego konsensusu, który obowiązywał wszystkich. Podwaliną było przekonanie o słuszności, niepodważalność wszystkiego co działo się po 89 roku. Każdy mający choć cień wątpliwości był gnojony porównaniami do komuchów, SBków a jeżeli się nie dało to zapadał w niebyt publiczny. Ten zbiór wartości uosabiany zresztą przez Platformę, częściowo przez PiS właśnie dokonuje żywota. I to zaskoczyło Platformę, PiS jeszcze o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Polskie niewybory 18.02.11, 20:09 Jeszcze jedno. Autor pisze: „Cóżby szkodziło Tuskowi spotkać się z Leszkiem Balcerowiczem czy Jerzym Hausnerem i >wysłuchać z troską< ich uwag? Zwykły gest, który niewiele kosztuje.” Nie bardzo rozumiem co taki gest miałby przynieść, wyborcy mogliby się przestraszyć. Wiesz coś na ten temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Polskie niewybory 18.02.11, 20:29 Moim zdaniem Balcerowicz i inni odpowiedzialni za transformację mają problem. Te 21 lat doświadczeń i eksperymentów liberalnych zaczyna być kontestowane przez coraz większą rzeszę ludzi. Dorosło pokolenie, którego nie można zaszufladkować jako komuchów. Zaczynamy oceniać naszą rzeczywistość na zimno, dysponujemy wiedzą jaką 20 lat temu miało niewielu, potrafimy sami ocenić co jest ściemą propagandową a co rzeczywiście pod tym się kryje. W tym kontekscie ludzie zastanawiają się jaka była rzeczywista rola środowiska Balcerowicza i wychodzi im że jedynym beneficjentem polskich przekształceń jest międzynarodowy kapitał. Wszystko w Polsce łącznie z państwem miało zostać podporządkowane grze rynkowej. Niestety dużo już "osiągnięto", straty są nieodwracalne i społeczeństwo zaczyna to dostrzegać. Stąd namówienie Tuska do spotkania z Balcerowiczem było by dla tego ostatniego legitymizacją jego wcześniejszej polityki. Jeżeli Tusk na to pójdzie urwie mu to znów pare procent poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Platforma zimny prysznic ma od 2007 18.02.11, 17:00 Drogi panie redaktorze, jakby pan sprawdził w archiwum nawet tej jednej gazety, na której pan wypowiada tak śmiałe refleksje, musiałby pan przyznać, iż już od grudnia 2007 Platforma Obywatelska dostaje zimny prysznic od opozycji, dziennikarzy i właściwie od sporej grupy społeczeństwa internetowego. Od pierwszych miesięcy rządzenia PO ciągle snute są w mediach wywody na temat reorganizacji rządu, wcześniejszych wyborów czy też jakiś podejrzanych ruchów w wnętrzu partii. W pierwszych miesiącach a nawet latach politycy PO próbowali tłumaczyć, kwestionować czy też odpowiadać na Wasze zarzuty, co następnie wykorzystywane było do podpuszczania przeciwników politycznych do niewybrednych opinii. Obecnie, gdy politycy partii rządzącej nie próbują już nawet negować "rewelacji" ogłaszanych przez media, próbujecie wmówić społeczeństwu, że PO oderwało się od rzeczywistości i potrzebny jest jej "zimny prysznic". Rozumiem, że dla dziennikarzy wielka "nawalanka" medialna między partiami to żer, który nie wymaga odrobiny wysiłku dziennikarza do zapewnienia swojej redakcji "ciekawostki" dnia wałkowanego przez kilka godzin (TV) czy zapełnienia kilku szpalt w mediach drukowanych. Szkoda, iż wykształceni, często inteligentni dziennikarze nie potrafią zrozumieć jednego, ktoś musi jednak tym krajem dowodzić, wypełniać codzienne obowiązki i realizować je w sposób nie szkodzący naszemu krajowi. Rządzenie nie polega na cogodzinnych konferencjach prasowych, na których zadawane są pytania jakby wypowiadały je przedszkolaki ani też na pyskówkach i przekomarzaniach się z dziennikarzami, kto pierwszy i lepiej "dowali" rządzącym. Platforma w większości ma tego świadomość, dlatego nie daje się wciągać w dziennikarskie prowokacje, nie reaguje histerycznie na zaczepki opozycji, nie próbuje nahalnie "bronić" swojej racji i to właśnie może świadczyć o jej sile, bez względu na to, co jeszcze bzdurnego na jej temat napiszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Platforma zimny prysznic ma od 2007 18.02.11, 19:26 Bardzo ladnie ujete i w 100 % zgadzam sie z toba . Odpowiedz Link Zgłoś
jur56 Polskie niewybory 18.02.11, 20:09 "Nic nie różniło zachowań polityków od tych właściwych , pacjentom naszych domów / szpitali psychiatrycznych/". A.B. de Boismout.1848r. Czy te obserwacje straciły na aktualności . Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Polskie niewybory 18.02.11, 23:16 Wbrew wielu tu zamieszczonym opiniom uważam że głosowanie na Platformę wcale nie jest wyborem mniejszego zła. Napisał kiedyś Wojciech Młynarski że chętnie pożyłby sobie w nieciekawych, nudnych czasach, w których świat otaczający jest w miarę przewidywalny, nie potrzeba rewolucji itd. Oczywiście do tej sielanki jeszcze nam trochę brakuje, ale po ponad dwudziestu latach dożyliśmy w końcu czasów w miarę normalnych i w miarę przewidywalnych. A taki rownież jest Donald Tusk i jego partia - w miarę przewidywalna, mówiąca ludzkim głosem, niechcąca rewolucji czy też "wzmożenia moralnego" (cokolwiek miałoby to znaczyć). Nie chcę na czele państwa Szeryfa czy Wodza, dość już mam pogoni za prawdziwymi czy wyimaginowanymi wrogami (wewnętrznymi i zewnętrznymi), nie mam ochoty na "wielkich reformatorów", na Dantonów, Robespierrów, Napoleonów czy innych Garibaldich. Minął nawet czas Wałęsy czy Balcerowicza - przy całym uznaniu ich zasług i miejscu w historii. Dzisiaj jest nam potrzebny właśnie Donald Tusk - realizujący spokojnie swoje zamierzenia, ale nie "na siłę", nie za wszelką cenę, i potrafiący elastycznie dostosować je do możliwości. Przeżyłem już prawie 64.lata, a ponieważ jeszcze mnie nie dopadła skleroza - wiele pamiętam. Pamiętam - co prawda jak przez mgłę czasy stalinowskie (konspiracyjnie słuchana Wolna Europa, sąsiada który nagle zniknął ale szczęślwie wrócił po '56.), pamiętam szare i beznadziejne czasy Gomułki, rok '68., rok '70., cienki i krótkotrwaly blichtr "epoki Gierkowskiej" z jej jakże szybkim załamaniem, pamiętam wreszcie euforię pierwszej "Solidarności" i jej brutalne zdławienie (czego zresztą doświadczyłem na własnej skórze). A potem radość po 4.czerwca '89., i wszystkie te zakręty i wiraże które musieliśmy przejść przez następne lata. A dzisiaj mam poczucie sukcesu - pomimo nienajlepszego zdrowia, niezbyt wysokiej emerytury i świadomości że dużo mniej przede mną niż za mną. Ale wiem że żyję w normalnym, demokratycznym kraju w którym nikt mi nie mówi że "niewinni nie mają się czego bać", w którym Premier mówi do mnie ludzkim głosem a w sklepie za rogiem mogę kupić to co jest mi do życia potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
brzmski życia rodzinnego... poradnia? 19.02.11, 10:08 czy mię oczy nie mylą?; ton felietonu - jak gędźba ciotki-klotki na wieść o łajdaczeniu się bratanka - nie ru... (nomen omen) bo może być gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Polskie niewybory 19.02.11, 10:42 Pytanie tylko, czy od tego zimnego prysznica bardziej przeziębi się Platforma, czy my - wyborcy. Odpowiedz Link Zgłoś