Dodaj do ulubionych

Górnicy pokazują swój gniew

18.03.11, 13:09
Dobrze, że górnicy się przynajmniej przedstawili - bo okrzyki "Złodzieje, złodzieje" to w ich przypadku po prostu wizytówka. Od lat okradają wszystkich pracujących.
Obserwuj wątek
    • 0721x Górnicy pokazują swój gniew 18.03.11, 13:24
      święte krowy z czasów Gierka dalej myślą że cały naród będzie pracował na ich emerytury
      i dopłacał do nierentownych kopalń bo ONI pracują a cały naród powinien ich podziwiać
      a sio
      • miguel1977 Górnicy pokazują swoją chciwość 18.03.11, 18:54
        Trzynastki, barbórki, deputat węglowy (wypłacany w talonach na węgiel lub w postaci pieniężnej), prawo do pracy w nadgodzinach (pchają się w weekendy do pracy, pociągając za sobą inne uzależnione działy, które chciałyby odpocząć), wcześniejsze wysokie emerytury.
        A po drugiej stronie mamy zwykłego szaraka, który gdzieś tam pracuje sobie, nie ma prawa do dorobienia kilku stówek miesięcznie w nadgodzinach i kiedy dostanie na święta paczkę dla dziecka, to cieszy się z wróbla w garści jak dziecko.
        Drodzy górnicy, też jestem ze Śląska, też ciężko pracuję i kiedy widzę, jak wiecznie Wam mało, to zastanawiam się czy tę chciwość da się jeszcze uleczyć. Zjeżdżacie głęboko pod ziemię, życzycie sobie Szczęść Boże. A potem doicie państwo z kasy, którą wyrywa się siłą innym ciężko pracującym Polakom.
        • strikemaster Re: Górnicy pokazują swoją chciwość 18.03.11, 19:00
          > A po drugiej stronie mamy zwykłego szaraka, który gdzieś tam pracuje sobie, nie
          > ma prawa do dorobienia kilku stówek miesięcznie w nadgodzinach i kiedy dostani
          > e na święta paczkę dla dziecka, to cieszy się z wróbla w garści jak dziecko.

A swoje mieszkanioe szarak oświetla i ogrzewa ogniskiem domowym ze świeżego chrustu, a może lubi rosyjska ropę, względnie energetykę jądrową?

A reszta Twojej wypowiedzi to zwykła zawiść, nie warto komentować. Poza tym, skoro jesteś ze Ślaska, to kto Ci broni sie na grubie zatrudnić, boisz się, ze sobie łapki pobrudzisz? A moze nie lubisz oddychać pyłem kamiennym, którym się na dole wszystko sypie, zeby zapobiec wybuchowi pyłu węglowego?
          • miguel1977 Re: Górnicy pokazują swoją chciwość 18.03.11, 20:06
            Zawiść jest mi obca. Zarabiam wystarczająco, żeby nie musieć marudzić i być szczęśliwym. Napisałem tak, bo jest wiele naprawdę ciężkich zawodów, niesprawiedliwie nisko wynagradzanych, których przedstawiciele pracują i z nie upominają się o więcej. Razi mnie ta niesprawiedliwość. Jeżeli miałbym taką władzę z chęcią zabrałbym trochę górnikom i rozdzielił każdemu innemu pracownikowi wedle jego zasługi. Czy uważasz, że faworyzowanie jednej konkretnej grupy społecznej jest sprawiedliwe? Wszyscy chcemy być sprawiedliwie wynagradzani ale nie kosztem innych. Nie pójdę pracować jako górnik tylko dlatego, że tamta grupa potrafi więcej wymusić. Wystarczy, że każdy będzie wynagradzany sprawiedliwie bez konieczności wychodzenia na ulicę i robienia zadym. Wydaje mi się, że pod moim postulatem podpisze się wiele normalnie myślących osób.
      • strikemaster Re: Górnicy pokazują swój gniew 18.03.11, 19:06
        A teraz zastanów się, dlaczego kopalnie sa nierentowne? Mogę Ci trochę podpowiedzieć.
        Po pierwsze, kopalnie płacą dużo pieniedzy na koncesje i inne opłaty, czyli finansują budżet.
        Po drugie, nad kopalniami rozpostarto wielką czapę administracyjną. To właśnie są ci złodzieje.
        Po trzecie, nasze kopalnie wydobywające węgiel z pokładów 800 i 1050 nie mają żadnych szans cenowego konkurowania z australijskimi kopalniami odkrywkowymi. Ale nasza energetyka i ciepłownictwo oparte są na węglu. Obecnie, ponieważ mamy trochę kopalń, Australijczycy sa gotowi sprzedawać nam swój węgiel pnawet po kosztach. Jak nasze kopalnie zamkniemy, ceny wzrosną. Tyle tylko, ze uruchomienie nieczynnej kopalni trwa i dużo kosztuje (o ile w ogóle jest możliwe, bo żeby było trzeba przez cały okres i tak utrzymywać w nieczynnej kopalni odwodnienie, wentylację i troche kadry, żeby mmiał kto uruchomić w razie konieczności, to dodatkowe koszty są), będziemy musieli kupować po takiej cenie, jakiej sobie zażyczą.
        • der-chef Re: Górnicy pokazują swój gniew 18.03.11, 20:37
          Myślisz że idioci zrozumieją to co napisałeś? Obawiam się że nie. Niemcy utrzymują wiele takich niby zamkniętych kopalni, wydobycia nie ma ale jak tylko będzie potrzebne to kopalnia ruszy pełną parą w 3 dni bo tam pracuje załoga utrzymania ruchu, pompy pracują, prąd jest, maszyny są utrzymywane w gotowości a jak wiadomo trzeba je konserwować i co jakiś czas uruchamiać.
    • obi-1 Górnicy krzyczą: Złodzieje! 18.03.11, 19:19
      Mam nadzieje że za mojego życia znajdzie się polityk pokroju Thatcher, który zrobi porządek z górniczą hołotą szczególnie z działaczami związkowymi żerującymi na głupocie robotników. Zadymiarzy z Katowic powinno potraktować się jak zwykłych bandziorów i zwolnić dyscyplinarnie za niszczenie mienia spółki.
      • der-chef Polecam 18.03.11, 21:47
        www.ekoenergia.pl/index.php?id_akt=588&plik=Wegiel_a_Polska.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka