Dodaj do ulubionych

Przygody wymyślił, szkół nie wybudował

19.04.11, 14:04
Nigdy nie miałem wątpliwości czy pomagać.
Nie wiem tylko czy lepiej pomagać przypadkowym ludziom na ulicy czy polegać na tego typu fundacjach.
Jak widać na załaczonym przykładzie zarówno jedni jak i drudzy potrafią czasami udowodnić, że byłeś idiotą kierując się doruchem serca.
Obserwuj wątek
    • andziakr Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 14:24
      NIE chcę w to wierzyć. Książka jest fantastyczna. Mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni
      • karbz program cbs 20.04.11, 18:02
        Ten program z CBS, który redaktor GW streścił, wygląda na solidny.

Jeśli ktoś ma nastrój na charytatywne schadenfreude to jakiś czas temu PBS pokazywała program o odjechanych studniach w Afryce.
    • kajaphoto Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 14:31
      Krakauer dobrze znany z tematu "Into the Wild" - warto obejrzeć film albo przeczytać książkę. Polecam.
      • ju-li1 Re: Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 15:05
        @kajaphoto
        Piękne zdjęcia, Kaju! :)
      • watersnakes2 Re: Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 20.04.11, 10:34
        A co ma Krakauer do Mortensona? Krakauer nigdy nie twierdzil ze historia McCandlessa jest jego historia.

No, chyba ze chodzilo Ci o Into the Thin Air...
    • nufatek Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 14:58
      Adas tez wymyslil ,szkol nie wybudowal a wszyscy mu wierza.Co jest grane?
    • basiasiama Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 15:48
      Czytalam ksiazke i nie tylko, ogladalam program CBS.
      W mojej opinii to typowa manipulacja polityczna.

Pokojowy wydzwiek dzialalnosci Mortensona jest sola w oku zwolennikow wojny z terroryzmem.
      Co nie wyklucza mozliwosci, ze mogl sie wplatac w pokuse zarabiania duzych pieniedzy dla siebie, jest tylko czlowiekiem.

Jak to mowi Biblia:
      "źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz"

Przypomina to bardzo nagonke na Kapuscinskiego, po ukazaniu sie jego biografii.
      Poza tym ksiazka Mortensona nie jest zadnym dokumentem, ani nawet nie rosci sobie pretensji do reportazu. Mogl wiec sobie upiekszac czy zmieniac jej tresc jak chcial.

W podsumowaniu na pewno zrobil olbrzymia dobra robote....
      A tytul artykulu od razu ustawia czytelnika negatywnie, i przekazuje nieprawde. Wybudowal i to wiele, wiekszosc przygod tez jest prawdziwa.
      Pozdrawiam
      • aaron_agorenstein "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 19.04.11, 16:08
        Wiesz, że jest prawdziwa, czy gorąco chcesz wierzyć? Jeśli facet fotografię swojej ochrony podał jako zdjęcie w niewoli u terrorystów, to jest skończonym mitomanem i nie am o czym gadać.
        • basiasiama Re: "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 19.04.11, 17:21
          Tak, wierze, ze sa jeszcze na tym swiecie ludzie, ktorzy probuja robic dobro.
          Wiem tez jakie przekrety robia wielkie organizacje charytatywne.
          CAI zaczela sie rozrastac dopiero po wielu latach samotnej dzialalnosci Mortensona.
          A jak bezpiecznie jest w Balistanie, to najlepiej zobaczyc osobiscie:)))
          • aaron_agorenstein Re: "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 19.04.11, 18:23
            basiasiama napisała:

> Wiem tez jakie przekrety robia wielkie organizacje charytatywne.

To nie jest argument za prawdziwością przygód Mortensona. To jest argument za tym, żeby pomagać nie za pośrednictwem innych, tylko bezpośrednio. I nie jakimś abstrakcyjnym biednym, tylko tym, którzy żyją tuż obok. W Polsce jest ich tylu, że doprawdy nie rozumiem ludzi, którzy szukają, komu by tu pomóc na drugim końcu świata. Moda?
            • basiasiama Re: "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 19.04.11, 21:44
              Tu nie chodzi o udawadnianie prawdziwosci jego "przygod".
              To bylo narazanie zycia za kazdym razem jak tam jezdzil OSOBISCIE i budowal te szkoly.
              I robil to nie dla zadnych "abstrakcyjnych" biednych, ktorych szukal!!!!
              Radze przynajmniej przeczytac ksiazke przed wypowiedziami.

Duzo latwiej jest oczywiscie pomagac tym najblizej, ale takiej biedy jak w Balistanie to
              Morgenson by nie znalazl ani w Stanach, ani w Polsce, chocby usilnie szukal.
              • mallina Re: "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 19.04.11, 22:44
                oj Basiusiamu, skoro ksiazka przedstawia rozne zmyslone historyjki to jak mozna na jej podstawie twierdzic, ze cos mialo miejsce?
                mozna raczej powiedziec: to moglo miec miejsce, albo: byc moze w tej miejscowosci autor budowal szkole, ale mogla tez byc to clakiem inna miejscowosc, a moze wcale nie budowal..

jesli swoja wiedze o dzialalnosci tego pana czerpisz tylko z jego ksiazek to chyba nie jest to,az tak pewne zrodlo?
                no po prsotu trzeba sobie uzmyslowic, ze troche go ponioslo
              • maaac Chyba już o tym człowieku słyszałem. 19.04.11, 23:01
                pl.wikipedia.org/wiki/Gilderoy_Lockhart#Gilderoy_Lockhart
                Prawda, że podobnie to brzmi?
            • maksimum Re: "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 19.04.11, 21:46
              Normalnie ludzie tak robia,ze jesli pomagaja to tym,ktorych znaja chociaz z widzenia.mitomani natomiast szukaja "nieszczesliwych" ludzi na koncu swiata zamiast wokol siebie.
        • karbz Re: "wiekszosc przygod tez jest prawdziwa" 20.04.11, 17:29
          aaron_agorenstein napisał:

> Jeśli facet fotografię swojej ochrony podał jako zdjęcie w niewoli u terrorystów, to jest skończonym [...]

Wziąłem książkę z półki (wydanie po angielsku), żeby znaleźć rzekome zdjęcie z rzekomymi talibami. Nie ma takiego zdjęcia w tej książce. W książce 3 filiżanki... jest 8 kartek ze zdjęciami, na żadnym nie ma (rzekomych) talibów.
          • aaron_agorenstein "Nie ma takiego zdjęcia w tej książce" 20.04.11, 23:44
            Przejrzyj Stones Into Schools
      • mallina Re: Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 22:40
        basiasiama napisała:
        > Wybudowal i to wiele, wiekszosc przygod tez jest prawdziwa.

ale bylas w tych szkolach, czy po prostu wierzysz w to, bo on tak powiedzial?
        jesli wybudowal np 10 a mowi, ze 100, to sorry ale dla mnie jest niewiarygodny. nikt by przeciez nie mowil" o tylko dziesiec", tylko by pewnie uwazano, ze to tez sporo.
        ale widac niektorzy musza sobie dodac zaslug.
        wydawanie kasy z fundacji na podroze jestem jeszcze w stanie zrozumiec, choc dziwi mnie brak ksiegowosci i dbania o finanse, tzn powinna byc kontrola wydatkow, w koncu to byly pieniadze ktore inni ofiarowali.
        co do ksiazki, jak dla mnie moze i 90proc byc zmyslona, poki nie jest nigdzie zaznaczone, ze to dokument, autentyczne wydarzenia itd
    • mawt Mortenson działał jak każdy normalny rząd 19.04.11, 21:46
      dużo szumnych słów, ale przede wszystkim chodzi o to, by partie i firmy zależne odpowiednio skorzystały
    • poborowy102 nie ma sensu tego czytać 19.04.11, 22:04
      doczytałem do:

od nieudanej wspinaczki na K2, drugi co do wielkości wierzchołek Himalajów,

K2 nie jest w Himalajach... reszta tekstu to pewnie tez tego typu mądrości, szkoda czasu.
    • lechoo Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 22:11
      Spróbujcie dowiedzieć się czegoś o finansach polskiego Caritasu!
    • j-50 Przygody wymyślił, szkół nie wybudował 19.04.11, 22:18
      Wypisz wymaluj - caritaśnik. Ci też się w ogóle nie rozliczają i forsę sami przeżerają.
    • poznanczyk-to-ja Tak samo jak Tusk 19.04.11, 22:26
      Przyszedł nakłamał i okazało się ,że wszystko to Lipa
      3 x 15 - Tusk nas okłamał
      2 irlandia - Tusk nas okłamał
      Wracający emigranci do Polski - Tusk nas okłamał
      Dobrze funkcjonująca służba zdrowia - Tusk nas okłamał
      ...
      znacząca pozycja Polski za granicą - Tusk nas okłamał

• wybitniemadry "egzageracja" pryszczatego pismaka agory 19.04.11, 22:38
      od kiedy to "wyolbrzymianie" jest "egzageracja wy zaspane trole michinka? chcecie napisac cos ciekawego, jedzcie do afganistanu i sprawdzie te szkoly, nie bezmyslnie przepisujecie co wam google wrzuci rano do skrzynki pocztowej
      • basiasiama Re: "egzageracja" pryszczatego pismaka agory 19.04.11, 23:58
        Rzeczywiscie wyglada to to zmasowany atak trolli:)))
        I to jakich - nie potrafiacych przeczytac ze zrozumieniem paru linijek tekstu, nie mowiac o ksiazce.
        I to po polsku.
        Po raz kolejny przekonalam sie, ze nie ma co tutaj zaczynac zadnej dyskusji. Choc troche poprawy widac, miesem sie juz nie rzuca:)))
        Wesolych Swiat zycze.
    • rozwado A kto nie jest oszustem ... 20.04.11, 11:37
      niech pierwszy rzuci kamieniem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka