Dodaj do ulubionych

Widzę tylko to, co chcę

01.01.12, 16:07
Rzeczywiście Iwaszkiewicz może budzić skrajne emocje.
Z jednej strony dobry pisarz i piękna karta jego zachowań w czasie okupacji,a z drugiej jego słabość do zaszczytów i próżność,a także wrodzony chyba koniunkturalizm.
Ot,jeszcze jeden dowód na złożoność ludzkiej natury
A swoją drogą, ciekawe jakby się zachował w stanie wojennym,gdyby oczywiście dożył..??
Myślę ,że byłby doskonałym kandydatem do WRON-u i pewnie z zaproszenia do tego gremium, skorzystałby,gdyby miał taką możliwość.
No, ale dzisiaj pozostały już tylko jego książki,które same się bronią.
Obserwuj wątek
    • kirdan1 Widzę tylko to, co chcę 02.01.12, 08:28
      Dobry artykuł. Mam odczucia identyczne z P.Smoleńskim.
    • vito3 Widzę tylko to, co chcę 02.01.12, 09:40
      kim byl to byl bez watpienia byl kims,byl bez watpienia pozytywista wyczuwal co dla mas jest lepsze a ze mial w dupie warszawke jego sprawaskoro dziennikarz taki madry i wie co mial pisac w dzienniku to moze by machnal pare dziel za niego bo mu braklo czasu i talentu
    • alorroman Widzę tylko to, co chcę 03.01.12, 00:00
      Myślałem że ten Smoleński jest mądrzejszym człowiekiem. Ale chyba nomen omen...smoleński. W Grenadzie zaraza?
      • d.d.5 Re: Widzę tylko to, co chcę 03.01.12, 19:13
        a może tak coś do meritum..??
        Zadziwiające jak często na forach ludzie próbują poprawić sobie samopoczucie,dokopując autorom artykułów.
        Podejrzewam,że alorroan ma niewiele do powiedzenia na temat.J.Iwaszkiewicza, a na temat.red.Smoleńskiego,wręcz przeciwnie.
        • alorroman Re: Widzę tylko to, co chcę 05.01.12, 00:00
          Kula w płot.
          Mogę powiedzieć że znałem wielkiego pisarza osobiście-byłem jako uczeń i już wtedy zafascynowany Jego prozą przyjęty w Stawisku na rozmowę - uczniowski wywiad z Pisarzem.
          A dalej -poznawanie dokładne Jego twórczości ,zwłaszcza z odniesieniami do miejsc opisywanych ,po sąsiedzku znanych jak Pruszków Brwinów Milanówek Pęcice Szymanów Ojrzanów Nieborów Łowicz Komorów Byszewy... no powiedz mądralko w jakich utworach je przedstawił?
          A pana Smoleńskiego nie znam ,ani osobiście ani czytelniczo.Pozdrawiam ,zaś merytorycznie i kontekstowo mogę swe stanowisko przedstawić w dyskusji werbalnej lub epistolarnie.
          • d.d.5 Re: Widzę tylko to, co chcę 05.01.12, 16:14
            o i o to chodziło..!!
            A może tak jeszcze coś o tym, jakim człowiekiem był Iwaszkiewicz prywatnie..??
            Rozumiem,ze nie zgadzasz się z artykułem red.Smoleńskiego,jeżeli masz odmienne zdanie o Iwaszkiewiczu,to miło będzie to przeczytać.
    • heureuse_beauty Widzę tylko to, co chcę 06.01.12, 13:11
      raczej: "piszę to, co chcę" ;) Wątpię, czy dzielił się na kartach dzienników ze swoimi wszystkimi myślami. Niektóre zapewne wolał przemilczeć ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka