Dodaj do ulubionych

Gdyby był zakonnikiem...

27.01.12, 02:15
O ile wiem, zakon to nie zesłanie na Kołymę - zawsze można wystąpić.

Podobnie jak można rzucić pracę w korporacji, która nie pozwala na swobodne wypowiedzi pracownika dla prasy (a jest takich korporacji mnóstwo)
Obserwuj wątek
    • antobojar Wszyscy wiemy że rozumowi nie po drodze z Kościołe 27.01.12, 04:51
      .. Kościołem... i to od zawsze...
      A ostatnio przekonaliśmy się że rozum musi maszerować pod prąd...
      Naród, na razie, trochę bezradnie, buduje obwodnice.. Palikocięta wesoło regulują ruchem.. kiedy budowa przyspieszy, po kolejnych tak głupich jak kardynalnych.. ha ha.. błędach Kościoła.. naród będzie jeździł swoją, nową drogą.. czasami machając pa pa, do pozostawionych w skansenie..
      A może nawet pokaże, wyprężony środkowy paluszek..?
      Co daj nam panie boże jak najszybciej...
      (.. i jak to mówią na Podkarpaciu).. AMENT..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
      "Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
    • grba Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 08:08
      Kto skreślił Kisielowi?
      • fajka2 Re: Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 09:06
        Roman Graczyk
        • grba Re: Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 13:05
          tygodnik.onet.pl/2,41500,druk.html
    • tomek_456 Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 08:46
      Widze, że autor aspiruje do decydowania za KK, co jest właściwe, a co nie.
      Życzę powodzenia.
    • vibhisana TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 09:56
      Dobre miejsce i czas na pytanie do pańskiego pytania. Dlaczego nihil novi nad Wisłą? W jakim stanie JPII zostawił Kościół w Polsce. Jego zachowawcze nominacje biskupie dają dziś obfite żniwo, ale tylko polityczne(czyżby JPII był głównie politykiem?). Kościoły pustoszeją zwłaszcza z młodych ludzi. Wiekszość ludzi Koscioła czuje znużenie po latach intensywnego zachłystywania się w zachwycie nad wspaniałym Pontyfikatem. Quo vadis Polaku Katoliku?
      • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 10:34
        Jestes katolikiem ?
        Jak tak to zamiast w gazecie przedyskutuj swóje wątpliwości z proboszem ?
        Jak nie, to wybacz, ale to nie Twój problem.
        • vibhisana Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 11:44
          Z twojej wypowiedzi wynika, że pod Turnauem mogą komentować tylko katolicy ale po jawnej spowiedzi przed proboszczem?
          • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 12:17
            vibhisana napisał:

> Z twojej wypowiedzi wynika, że pod Turnauem mogą komentować tylko katolicy ale
            > po jawnej spowiedzi przed proboszczem?

Z mojej wypowiedzi wynika jedynie, ze jeżeli masz wątpliwości co do nominacji biskupów, to jedyną drogę jest przedstawienie ich proboszczowi czy biskupowi, a nie dywagacje publiczne.
            Tak samo niewłaście, jak nazywanie prawa zakonu do podejmowania suwerennych decyzji cenzurą. Trzeba umieć zrozumieć znaczenie słowa hierarchiczność.
        • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 14:52
          tomek_456 napisał:

> Jak nie, to wybacz, ale to nie Twój problem.

Do czasu kiedy twój kler będzie pasożytował na publicznej kasie to mamy prawo komentować zachowanie waszego kleru , mamy prawo wiedzieć do kogo ona trafia i dlaczego to pieniądze wyrzucone do kloaki
          • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 15:11
            Prawo masz, ale trzeba mieć jeszcze wiedzę.
            • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 15:25
              tomek_456 napisał:

> Prawo masz, ale trzeba mieć jeszcze wiedzę.

Wiedzę staranie ukrywaną przez kler .
              • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 15:45
                Zacznij od dostepnej wiedzy np. Katechim KK, Biblia itd.
                • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 15:49
                  tomek_456 napisał:

> Zacznij od dostepnej wiedzy np. Katechim KK, Biblia itd

Chcesz podyskutować na te tematy , no to zapraszam może ty mi odpowiesz na kilka pytań

forum.gazeta.pl/forum/w,29,132285181,132285181,_Wklad_KRK_w_nauke.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,29,131569423,131569423,Czy_katolicy_potrafia_powiedziec_przykro_mi.html
                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 15:57
                    Co przeprosin - tutaj masz:
                    mateusz.pl/wam/zd/61-02.htm

Co do nauki - szkoda czasu - po pierwszym wpisie widze próbę dowiedzenia zacofania Kościoła.
                    Ale dla przykładu, Kopernik też był członkiem KK.
                    • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 16:00
                      tomek_456 napisał:

> Co przeprosin - tutaj masz:

??

Co do nauki - szkoda czasu - po pierwszym wpisie widze próbę dowiedzenia zacofa
                      > nia Kościoła.
                      > Ale dla przykładu, Kopernik też był członkiem KK.

Masz pietra bo widzisz ze z leszczem nie rozmawiasz ???
                      • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 16:04
                        kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                        >
                        > > Co przeprosin - tutaj masz:
                        >
                        > ??
                        >
                        > Co do nauki - szkoda czasu - po pierwszym wpisie widze próbę dowiedzenia zacofa
                        > > nia Kościoła.
                        > > Ale dla przykładu, Kopernik też był członkiem KK.
                        >
                        > Masz pietra bo widzisz ze z leszczem nie rozmawiasz ???
                        >
                        Nie mam, szkoda mi czasu na bezsensowne dyskuje. I tak wiesz porzecież lepiej.
                        • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 16:06
                          tomek_456 napisał:

> Nie mam, szkoda mi czasu na bezsensowne dyskuje. I tak wiesz porzecież lepiej.

Chcesz uchodzić za kolejnego ignoranta w sprawach własnej nauki kościelnej :)))))))))))))))))
                          Zjadam takich jak ty bez popicia :))))

Zapamiętaj Krk nie est w stanie ani jednego swojego dogmatu uzasadnić Biblią :))
                          • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 17:57
                            kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                            >
                            > > Nie mam, szkoda mi czasu na bezsensowne dyskuje. I tak wiesz porzecież le
                            > piej.
                            >
                            > Chcesz uchodzić za kolejnego ignoranta w sprawach własnej nauki kościelnej :)))
                            > ))))))))))))))
                            > Zjadam takich jak ty bez popicia :))))
                            >
                            > Zapamiętaj Krk nie est w stanie ani jednego swojego dogmatu uzasadnić Biblią
                            > :))

A może by tak sięgnąć np do wiki
                            Dogmat – twierdzenie w religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwarunkowo i niepodlegające dyskusji.
                            Więc dogmatów sie nie uzasadnia. Albo go przyjmujesz, albo nie.
                            • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 18:12
                              tomek_456 napisał:

A może by tak sięgnąć np do wiki
                              > Dogmat – twierdzenie w religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwa
                              > runkowo i niepodlegające dyskusji.

> Więc dogmatów sie nie uzasadnia. Albo go przyjmujesz, albo nie.

Jak rozumiem słowa Jezusa czy apostołów do ciebie nie trafią o ile przeczą dogmatowi ??
                              • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 18:18
                                Widzę, że jesteś kolejnym interprtatorem Bibli.
                                Powodzenie, Twoje prawo.
                                Ale mnie takie prywatne interpretacje nie ruszają.

EOT
                                • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 18:24
                                  tomek_456 napisał:

> Widzę, że jesteś kolejnym interprtatorem Bibli.
                                  > Powodzenie, Twoje prawo.
                                  > Ale mnie takie prywatne interpretacje nie ruszają.

Innych nie znasz niż kościelne ,a te są bzdurne a jeżeli uważasz ze ja nie mogę tego robić to uzasadnij to .
                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 18:26
                                    kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                    >
                                    > > Widzę, że jesteś kolejnym interprtatorem Bibli.
                                    > > Powodzenie, Twoje prawo.
                                    > > Ale mnie takie prywatne interpretacje nie ruszają.
                                    >
                                    > Innych nie znasz niż kościelne ,a te są bzdurne a jeżeli uważasz ze ja nie mogę
                                    > tego robić to uzasadnij to .

Czytaj, co napisałem
                                    EOT
                                    • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 18:37
                                      tomek_456 napisał:

> Czytaj, co napisałem

No czytam , no i wiedz ze czytam to dość często apologeci katolicyzmu uważają ze tylko ich sekta ma monopol na znajomość biblii. Niektórzy w swojej głupocie nawet powołują się na biblie nawet nie wiedząc co tam jest napisane :)))
                                      • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 18:43
                                        Katolik ma obowiązek interpretować wątpliwości związane z czytaniem Biblii zgodnie z nauką Kościoła Katolickiego.
                                        Ale oczywiscie sa inne wyznania chrześcijańskie, które interpretują Biblię po swojemu.

Są tez Jechowi - znawcy cytatów z Bibli.
                                        Są też "nieomylni"neofici, którym przeważnie coś się wydaje.
                                        • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 19:08
                                          tomek_456 napisał:

> Katolik ma obowiązek interpretować wątpliwości związane z czytaniem Biblii zgodnie z nauką Kościoła Katolickiego.

Ta czyli kiedy katolicka interpretacja (90 %) jest niezgodna z biblią pozostaje naiwna ufność w mądrość kościoła .

> Ale oczywiscie sa inne wyznania chrześcijańskie, które interpretują Biblię po swojemu.

No jest ich sporo .

> Są tez Jechowi - znawcy cytatów z Bibli.

No są i wasi teologowie im do butów nie sięgają

> Są też "nieomylni"neofici, którym przeważnie coś się wydaje.

No i są katolicy którzy jak pieski warczą na każdego kto na kościół cokolwiek powie ,ale w kwestiach wiary mają zero do powiedzenia , zgadza się ??
                                          • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 19:18
                                            Wydaje Ci się, że :

Ta czyli kiedy katolicka interpretacja (90 %) jest niezgodna z biblią pozostaj
                                            > e naiwna ufność w mądrość kościoła

No i są katolicy którzy jak pieski warczą na każdego kto na kościół cokolwiek powie ,ale w kwestiach wiary mają zero do powiedzenia , zgadza się ??

Ale to Twój problem. Powodzenia w osądzeniu.
                                            I jeszcze polecema naukę czytania ze zrozumieniem.

EOT
                                            • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 19:30
                                              tomek_456 napisał:

Ale to Twój problem. Powodzenia w osądzeniu.

Ja nie muszę osądzać, to fakty ; Katolicyzm już wieki temu odrzucił biblie .

> I jeszcze polecema naukę czytania ze zrozumieniem.

Do czego pijesz ???
                                              • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 19:35
                                                kolter napisał:

>
                                                > > I jeszcze polecema naukę czytania ze zrozumieniem.
                                                >
                                                > Do czego pijesz ???
                                                Aby czytać dokumnety Kościoła, na których podstawie wysnuwasz swoje przekonanie wymaga umiejętności czytanie ze zrozumieniem zarówno Bibli, jak równiez dokumnetów Kościoła.
                                                Ale ponieważ sznuję Twoje przekonania więc EOT
                                                • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 19:50
                                                  tomek_456 napisał:

> Aby czytać dokumnety Kościoła, na których podstawie wysnuwasz swoje przekonanie
                                                  > wymaga umiejętności czytanie ze zrozumieniem zarówno Bibli, jak równiez dokumn
                                                  > etów Kościoła.

Kto ci dał podstawy do powątpiewania ze ja nie mam takich umiejętności ???
                                                  Chcesz podyskutować na ten , temat ,czy wolisz obsikiwać tu tak oponentów kościoła , zarazem nie potrafiąc uzasadnić swojej wiary ?? Choćby na podstawie katolickich dogmatów ??
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 20:02
                                                    zarazem nie potrafiąc uzasadnić swojej wiary ??
                                                    Uzasadnienie wiary ?
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 21:54
                                                    tomek_456 napisał:

> zarazem nie potrafiąc uzasadnić swojej wiary ??
                                                    > Uzasadnienie wiary ?

No co nie rozumiesz ? jest ci obojętne w co wierzysz i do jakiego obrazka składasz hołdy ??
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 22:01
                                                    Jaki obrazek, jaki hołd ?
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 22:05
                                                    tomek_456 napisał:

> Jaki obrazek, jaki hołd ?

Np taki ;img809.imageshack.us/img809/5382/papabc.jpg też się do tego boga modlisz ??
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 22:21
                                                    I co z tego obrazka wynika ?
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 27.01.12, 22:47
                                                    tomek_456 napisał:

> I co z tego obrazka wynika ?

Prymitywne bałwochwalstwo zakazane nawet w katolickiej wersji dekalogu ;

" PIERWSZE PRZYKAZANIE

Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył (Wj 20, 2-5)"

www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htm
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 07:05
                                                    Juz pisałem, nausz się czytać ze zrozumieniem.
                                                    W szczególności co to jest kult świętych czy kult maryjny.
                                                    Ale to jest zbyt trudne, więc piszesz herezjie.
                                                    Katolicy mają jednego Boga w Trojcy Sw.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 09:22
                                                    tomek_456 napisał:

> Juz pisałem, nausz się czytać ze zrozumieniem.

No a ty w ogóle naucz się czytać

> W szczególności co to jest kult świętych czy kult maryjny.

To kompletne bzdury ,dla ogłupionych jeleni.

> Ale to jest zbyt trudne, więc piszesz herezjie.

No ale widać dla ciebie , jest trudne skonfrontować to z biblia , w której nie znajdziesz dla katolickich dogmatów potwierdzenia

> Katolicy mają jednego Boga w Trojcy Sw.

No mają ale skąd u nich taka nauka jak nie od pogan ??
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:00
                                                    Powiedz mi skąd Ty masz pewność, iz się nie mylisz w swoim rozumowaniu ?
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:07
                                                    tomek_456 napisał:

> Powiedz mi skąd Ty masz pewność, iz się nie mylisz w swoim rozumowaniu ?

Widocznie w przeciwieństwie do ciebie używam mózgu .
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 07:40
                                                    @kolter - jesszcze cytat z Ewangelii by się przydał.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 09:29
                                                    tomek_456 napisał:

> @kolter - jesszcze cytat z Ewangelii by się przydał.

Masz ;
                                                    Dzieje Apostolskie 17,24.29
                                                    Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką .(..)Będąc więc z rodu Bożego, nie powinniśmy sądzić, że Bóstwo jest podobne do złota albo do srebra, albo do kamienia, wytworu rąk i myśli człowieka.

Tutaj masz dodatkowo wyjaśnienie skąd wśród waszego kleru tylu zboczeńców jest :))
                                                    List do Rzymian ;

Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. (22) Podając się za mądrych stali się głupimi. (23) I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. (24) Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. (25) Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. (26) Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. (27) Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie."

Jest jeszcze kila jak zechcesz zaprezentuje
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:07
                                                    Myłśisz, że katolik uznaje świętego, lub obrazek świeego za Boga ?
                                                    To się bardzo mylisz, polecam poznać do końca Tradycję, a później pisac.
                                                    A po drugie, to skąd masz pewność, ze Twoje rozumowanie (o ile jest to Twoje) jest prawdziwe.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:19

tomek_456 napisał:

> Myłśisz, że katolik uznaje świętego, lub obrazek świeego za Boga ?

Nie , to po co padacie na pysk przed bohomazami ??

> To się bardzo mylisz, polecam poznać do końca Tradycję, a później pisac.

Znam ja to co robicie to ewidentne zaprzeczenie naukom Biblii :))

> A po drugie, to skąd masz pewność, ze Twoje rozumowanie (o ile jest to Twoje) j
                                                    > est prawdziwe.

Umiesz czytać cokolwiek :: to poczytaj dekalog !!
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:49
                                                    Znam ja to co robicie to ewidentne zaprzeczenie naukom Biblii :))
                                                    > > A po drugie, to skąd masz pewność, ze Twoje rozumowanie (o ile jest to Tw
                                                    > oje) j
                                                    > > est prawdziwe.
                                                    >
                                                    > Umiesz czytać cokolwiek :: to poczytaj dekalog !!

No to jeszcze raz skąd masz pewność, ze Twoje rozumowanie (o ile jest to Twoje) jest prawdziwe ?
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:52
                                                    tomek_456 napisał:

No to jeszcze raz skąd masz pewność, ze Twoje rozumowanie (o ile jest to
                                                    > Twoje) jest prawdziwe ?

Bo mam mózg !! dekalog jest najbardziej z rozpowszechnionych praw jakie są dostępne dla chrześcijan wątpisz w to ??
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:54
                                                    Jeszcze raz, skąd masz pewność, iż Twoja interpretacja Bibli jest prawdziwa.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 10:57

tomek_456 napisał:

> Jeszcze raz, skąd masz pewność, iż Twoja interpretacja Bibli jest prawdz
                                                    > iwa

Bo nie jestem idiotą bezmyślnie jak ty przyjmującym nauki innych , mam rozum i umiem czytać samodzielnie .
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 11:00
                                                    Z Twoich wypoeiwdzi wynika, iz bezgranicznie wierzysz swojemu rozumowi i potrafisz bezbłędnie przeczytać, zrozumieć i głosić swoją prawdę wynikająca z Bibli ?
                                                    Oczywiście posługujesz sie orygnianłem , bo przekłady mogą być fałszywe co do istoty.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 11:07
                                                    tomek_456 napisał:

> Z Twoich wypoeiwdzi wynika, iz bezgranicznie wierzysz swojemu rozumowi i potraf
                                                    > isz bezbłędnie przeczytać, zrozumieć i głosić swoją prawdę wynikająca z Bibli ?
                                                    > Oczywiście posługujesz sie orygnianłem , bo przekłady mogą być fałszywe co do istoty.

Znam takich jak ty , bezmyślnie powtarzasz za klerem i kiedy dostajesz konkretne pytanie zaczynasz kombinować jak teraz , co chcesz mi zasugerować ze muszę czytać oryginały z I wieku żeby móc ci cokolwiek udowodnić ??

Wiec wiedz ze cytuje za Katolickimi wydaniami Biblii , a też używałem w rozmowie z tobą cytatów z waszego Katechizmu
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 11:18
                                                    To skąd masz pewność iż dobrze interpretujesz Biblię.
                                                    Bo o tym mówimy.
                                                    Piszesz ze "swojego rozumu" - stąd moje proste pytanie, czy bezgranicznie ufasz swojemu rozumowi i potrafisz bezbłędnie przeczytać, zrozumieć i głosić swoją prawdę wynikajacą z Bibli.

Czy też nauczyłeś się tylko cytatów, udajesz super mądrego, a jedym celem jest udowadnianie iż KK jest w błędzie. Wybacz, w taki sposób można dowieść każdej błędnej tezy z tego nic nie wynika oprócz osmieszania się.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 12:40
                                                    tomek_456 napisał:

> To skąd masz pewność iż dobrze interpretujesz Biblię.

No a jak ty interpretujesz proste przesłanie dekalogu ??

> Bo o tym mówimy.
                                                    > Piszesz ze "swojego rozumu" - stąd moje proste pytanie, czy bezgranicznie ufasz
                                                    > swojemu rozumowi i potrafisz bezbłędnie przeczytać, zrozumieć i głosić swoją p
                                                    > rawdę wynikajacą z Bibli.

Nie mam oczu zarośniętych nauka mi kleru .

> Czy też nauczyłeś się tylko cytatów, udajesz super mądrego, a jedym celem jest
                                                    > udowadnianie iż KK jest w błędzie.

No a udowodnij w końcu ze Biblia zezwala na modły do obrazków :))

Wybacz, w taki sposób można dowieść każdej b
                                                    > łędnej tezy z tego nic nie wynika oprócz osmieszania się.

Wybacz jesteś niemiłosiernie tępy, jeżeli w ko tylko pieprzysz o mojej interpretacji a sam swojej nie przedstawiasz
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 12:46
                                                    Nie mówimy tylko o dekalogu, mówimy o Bibli, której cytatami się podpierasz.
                                                    To skąd masz pewność iż dobrze interpretujesz Biblię.

Nie mam oczu zarośniętych nauka mi kleru .

Stąd moje proste pytanie, czy bezgranicznie ufasz swojemu rozumowi i potrafisz bezbłędnie przeczytać, zrozumieć i głosić swoją prawdę wynikajacą z Bibli. A nie atakować KK, tylko głosić swoją prawdę. Bo narazie umiesz tylko atakować KK.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 12:58
                                                    tomek_456 napisał:

> Stąd moje proste pytanie, czy bezgranicznie ufasz swojemu rozumowi i potrafisz
                                                    > bezbłędnie przeczytać, zrozumieć i głosić swoją prawdę wynikajacą z Bibli. A ni
                                                    > e atakować KK, tylko głosić swoją prawdę. Bo narazie umiesz tylko atakować KK.

Tylko kompletny debil nie zrozumie tego protego tekstu dekalogu !! bo o nim mowa , jesteś debilem ?? nie odpowiadaj to pytanie retoryczne .

" Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył"
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:02
                                                    Ja się nie pytam o fragment Bibli, tylko o całość i Twoją jej interpretacje.
                                                    Skąd masz pewność, iż Twoja interpretacja całości Bibli jest prawdziwa.

Bo dosłownie czytając ten fragment nie wolno zrobic żadnego zdjecia.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:05
                                                    tomek_456 napisał:

> Ja się nie pytam o fragment Bibli, tylko o całość i Twoją jej interpretacje.
                                                    > Skąd masz pewność, iż Twoja interpretacja całości Bibli jest prawdziwa.

Umiesz czytać ??? już o tym pisałem !!

> Bo dosłownie czytając ten fragment nie wolno zrobic żadnego zdjecia.

Bzdura , tam mowa o przedmiotach które służyły by do kultu ;

" Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył "
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:07
                                                    kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                                    >
                                                    > > Ja się nie pytam o fragment Bibli, tylko o całość i Twoją jej interpretac
                                                    > je.
                                                    > > Skąd masz pewność, iż Twoja interpretacja całości Bibli jest praw
                                                    > dziwa.
                                                    >
                                                    > Umiesz czytać ??? już o tym pisałem !!
                                                    >
                                                    > > Bo dosłownie czytając ten fragment nie wolno zrobic żadnego zdjecia.
                                                    >
                                                    > Bzdura , tam mowa o przedmiotach które służyły by do kultu ;

@kolter: Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:11
                                                    tomek_456 napisał:

> @kolter: Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, c
                                                    > o jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w
                                                    > wodach pod ziemią!

Kilka razy wklejałem ci taką wersje z której wynika ze ma to służyć do kultu już nie pamiętasz ??

forum.gazeta.pl/forum/w,904,132768773,132809069,Re_TP_refleksja_rocznicowa_.html
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,904,132768773,132799202,Re_TP_refleksja_rocznicowa_.html
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,904,132761149,132806144,Re_Kosciol_lewica_monolog.html
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,904,132757387,132803660,Re_Dziedziczak_do_Grodzkiej_per_pan_Palikot_.html
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:15
                                                    Kilka razy wklejałem ci taką wersje z której wynika ze ma to służyć do kultu już nie pamiętasz ??
                                                    Nie mam wiecej pytan.
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:16
                                                    tomek_456 napisał:

> Kilka razy wklejałem ci taką wersje z której wynika ze ma to służyć d
                                                    > o kultu już nie pamiętasz ??

> Nie mam wiecej pytan.

Nie, to ja pytam a ty masz odpowiedzieć o ile nie chcesz po raz kolejny wyjść na kretyna :))
                                                  • tomek_456 Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:22
                                                    kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                                    >
                                                    > > Kilka razy wklejałem ci taką wersje z której wynika ze ma to sł
                                                    > użyć d
                                                    > > o kultu już nie pamiętasz ??

> > Nie mam wiecej pytan.
                                                    >
                                                    > Nie, to ja pytam a ty masz odpowiedzieć o ile nie chcesz po raz kolejny wyjść n
                                                    > a kretyna :))

?
                                                  • kolter Re: TP refleksja rocznicowa... 28.01.12, 13:37
                                                    tomek_456 napisał:

> ?

Zadałem ci sporo pytań , nie pamiętasz ??
    • maxixxx Re: Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 12:17
      Też tak myślę

Jak komuś brakuje osobowości by bronić swoich racji to tym bardziej użalanie się nad takim człowiekiem uważam za uwłaczające dla niego bo jego nazwisko powinno zniknąć z mediów by nie robić większego wstydu

Widocznie mu ten zakaz pasuje jak nie protestuje - z niewolnikami, którzy chcą nimi być ciezko rozmawiać o wolności
      • tomek_456 Re: Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 12:28
        maxixxx napisał:

> Też tak myślę
        >
        > Jak komuś brakuje osobowości by bronić swoich racji to tym bardziej użalanie si
        > ę nad takim człowiekiem uważam za uwłaczające dla niego bo jego nazwisko powinn
        > o zniknąć z mediów by nie robić większego wstydu
        >
        > Widocznie mu ten zakaz pasuje jak nie protestuje - z niewolnikami, którzy chcą
        > nimi być ciezko rozmawiać o wolności

Ciekawe, czy do swoich ślubów i przyżeczeń tak podchodzisz ?
        • antobojar Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tutaj, 27.01.12, 12:53
          .. przedstawianie tezy, że na forum publicznym nie powinno się krytykować zhierarchizowanej instytucji takiej jak kościół, jest tak bezczelne jak głupie.. i niebezpieczne....

Zakaz taki, n.p. dotyczący wojska, doprowadził do wielu dyktatur... i

Brak takiej krytyki, umożliwił również powstanie dyktatury Watykanu w Polsce, organizacji, która poprzez swoje kryminalne doktryny (zakaz stosowania środków antykoncepcyjnych, n.p.), chciwość i dogmatyzm, w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem, wiedzą i poszanowaniem godności człowieka, doprowadziła do kretynizacji części społeczeństwa.. która to część, w postaci bezkrytycznych dewotek i bigotów, stanowi jego ostatnią podporę..

Ale przy moim i rosnącym poparciu innych, Palikocięta, mam nadzieję, szybko się z tym uporają..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
          "Relativity applies to physics, not ethics"
          Albert Einstein
          • tomek_456 Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 15:08
            Wybacz, ale aby krytykować, trzeba wiedzieć cokolwiek na temat KK.
            Ciekawe, czy wiesz o czym piszesz :

Brak takiej krytyki, umożliwił również powstanie dyktatury Watykanu w Polsce - co to znaczy ?

kryminalne doktryny (zakaz stosowania środków antykoncepcyjnych, n.p - skąd taki zakaz

poszanowaniem godności człowieka - tzn ?
            • kolter Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 15:27
              tomek_456 napisał:

> Wybacz, ale aby krytykować, trzeba wiedzieć cokolwiek na temat KK.

Sugerujesz ze tu w Polsce nie mamy wiedzy na temat pasożyta nr1 ??

> Ciekawe, czy wiesz o czym piszesz :

No czy ty wiesz czemu złej sprawie służysz ??
              • tomek_456 Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 15:47
                kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                >
                > > Wybacz, ale aby krytykować, trzeba wiedzieć cokolwiek na temat KK.
                >
                > Sugerujesz ze tu w Polsce nie mamy wiedzy na temat pasożyta nr1 ??

Zdecydowanie tak. Masz dostępne np Biblię, Katechizm KK.
                To wystarczy.

>
                > > Ciekawe, czy wiesz o czym piszesz :
                >
                > No czy ty wiesz czemu złej sprawie służysz ??

Wiem w Kogo wierzę.
                • kolter Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 15:53
                  tomek_456 napisał:
                  > Zdecydowanie tak. Masz dostępne np Biblię, Katechizm KK.
                  > To wystarczy.

Mam katechizm , piękna bron na wiedzę ignorantów katolickich .
                  Biblia ? a co on ma wspólnego z twoim kościołem ??

> Wiem w Kogo wierzę.

No ja tez wiem ze w księdza.
                  • tomek_456 Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 15:59
                    kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                    > > Zdecydowanie tak. Masz dostępne np Biblię, Katechizm KK.
                    > > To wystarczy.

> Mam katechizm , piękna bron na wiedzę ignorantów katolickich .
                    > Biblia ? a co on ma wspólnego z twoim kościołem ??

Myślę, że dużo.

> > Wiem w Kogo wierzę.
                    >
                    > No ja tez wiem ze w księdza.
                    Nie, w Boga.
                    • kolter Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 16:03
                      tomek_456 napisał:

> Myślę, że dużo.

No jak każdy naiwny ,ale kiedy zaczynacie wgłębiać sie w katolickie dogmaty , to zaczyna się pożegnanie z Biblią

> Myślę, że dużo.

Którego ? macie ich setki.
                      • tomek_456 Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 16:05
                        kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                        >
                        > > Myślę, że dużo.
                        >
                        > No jak każdy naiwny ,ale kiedy zaczynacie wgłębiać sie w katolickie dogmaty , t
                        > o zaczyna się pożegnanie z Biblią
                        Albo i nie.
                        Ale przeciez jesteś znawcą Bibli i teologii katolickiej.

> > Myślę, że dużo.
                        >
                        > Którego ? macie ich setki.
                        • kolter Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 16:07
                          tomek_456 napisał:

Albo i nie.

Chcesz spróbować mi coś wykazać ??

> Ale przeciez jesteś znawcą Bibli i teologii katolickiej.

Jestem !!
                          • tomek_456 Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 17:57
                            kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                            >
                            > Albo i nie.
                            >
                            > Chcesz spróbować mi coś wykazać ??
                            >
                            > > Ale przeciez jesteś znawcą Bibli i teologii katolickiej.
                            >
                            > Jestem !!
                            >
                            Ok, nie mam wiecej pytań
                            EOT
                            • kolter Re: Manipuluj tomku, tylko w swoim domku, bo tuta 27.01.12, 18:12
                              tomek_456 napisał:
                              > Ok, nie mam wiecej pytań

Dygasz !!
        • maxixxx Re: Gdyby był zakonnikiem... 27.01.12, 17:20
          Choć swoje "przysiegi" traktuję bardzo poważnie to jednak mam strasznie słabą silną wolę więc zdarza mi się zejść z drogi jaką sam sobie nałożyłem

I jakbyś się głębiej przyglądnął temu co napisałem to zauważysz, że nie chodzi mi o Bonieckiego ale o Turnaua który razem z częścią publicystów użalał się nad nałożonymi zakazami wypowiedzi

Boniecki jak będzie chciał to niech gada co chce a jak nie będzie chciał to niech milczy - denerwuje mnie tylko marudzenie innych jaki to jest nieszcześliwy bo mu zakazali gadać i pisać
    • trajkotek knebel na cicho ...? 27.01.12, 13:23
      wiem, ja nie na temat, ale ja o zakonniku ...

nie wiem gdzie to zgłosić, komu donieść?
      miał być obecny, doputy ... Że są ważniejsze sprawy? Jak inni go kneblowali, hałas był, a teraz ... nieobecny i milczący miał mieć głos ...
      pewnie ogląda kolejne strony GW i szuka, i nie znajduje. Nic, żadnego cytacika, choćby małej karykaturki, wspomnieńka ... tyci, tyci ... nic.

"Hakerzy z "Anonymous" pomagają ks. Bonieckiemu. Atak na konta księży marianów"
      (...)
      Boniecki wybrał pochwałę e-przemocy: ...

• trajkotek piękno i mądrość 27.01.12, 13:30
      teksty redaktora Jana są piękne i mądre, redaktor Jan sam jest piękny i mądry ... otwarty, śmiało spogląda w każdy ciemny kąt, bo zła się nie ulęknie idąc ciemną doliną ...
      dlatego niech przeczyta i dowie się:
      Krotochwilny zakonnik
      Mity i fakty
      Heil Holocausto!
      • paputekonly trajkotek-ohyda i głupota ePiSkopatu w całej krasi 27.01.12, 14:12
        .. w całej krasie..

"Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych"
        "Party is the madness of many, for the gain of a few."

Jonathan Swift
    • grba Tournée Boniecki 27.01.12, 14:50
      www.strefaimprez.pl/opole/ks-adam-boniecki-w-opolu-85132
    • przekorny_plus Re: Gdyby był zakonnikiem... 15.02.12, 19:50
      Jerzy Turowicz był tercjarzem. To zakon-niezakon, ale jednak zakon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka