cmoscmos 28.04.12, 15:39 Więcej o NRD u mnie na blogu: cmos.blox.pl/strony/ZegnajNRDSpisTresci.html Blog o Niemczech i NRD: cmos.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lmblmb Ossi mają gorzej od Polaków 28.04.12, 16:19 "Ossi wracają, bo na Zachodzie nikt nie czekał z otwartymi rękami. Uchodzili za obywateli drugiej kategorii, byli bohaterami złośliwych dowcipów" Dziewczyna z Saksonii pracująca ze mną w Monachium opowiada, że ciągle musi wysłuchiwać jak to Bawaria pompuje pieniądze w b. DDR. To prawda, ale forma nękania jest gorsza niż to, co ja muszę wysłuchiwać, czyli nic. Być może poprawność polityczna zabrania nabijania się z Polaków, a może to kwestia pozycji w pracy, fakt jest że moim zdaniem Ossi mają gorzej ode mnie. PS cmos - doskonały blog. Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek_wolski Re: Ossi mają gorzej od Polaków 28.04.12, 16:44 A propos dowcipów, to Jaśki z Zambrowa w Szikago muszą znosić o wiele więcej, np.: polski kubek do kawy ma ucho w środku :) Odpowiedz Link Zgłoś
cmoscmos Re: Ossi mają gorzej od Polaków 28.04.12, 17:35 "Dziewczyna z Saksonii pracująca ze mną w Monachium opowiada, że ciągle musi wysłuchiwać jak to Bawaria pompuje pieniądze w b. DDR. To prawda, ale forma nękania jest gorsza niż to, co ja muszę wysłuchiwać, czyli nic." To powiedz jej, żeby sobie sprawdziła przez ile lat Bawaria brała pieniądze od innych landów zanim się nie wzbogaciła. Będzie miała argument nie do zbicia. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Ossi mają gorzej od Polaków 28.04.12, 18:04 cmoscmos napisał: > "Dziewczyna z Saksonii pracująca ze mną w Monachium opowiada, że ciągle musi > wysłuchiwać jak to Bawaria pompuje pieniądze w b. DDR. To prawda, ale forma nę > kania jest gorsza niż to, co ja muszę wysłuchiwać, czyli nic." > > To powiedz jej, żeby sobie sprawdziła przez ile lat Bawaria brała pieniądze od > innych landów zanim się nie wzbogaciła. Będzie miała argument nie do zbicia. Wiesz przecież, że nie o to chodzi - to te głupie spojrzenia i przytyczki, na które ciężko reagować. Znam to z Saarlandu, który mentalnie tkwi gdzieś w latach 50-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Ossi mają gorzej od Polaków 28.04.12, 17:58 Pomys se jak sie czuje te 400 tys.Polakow mieszkajacych w Niemczech i te 400 tys Polakow ktrorzy pracuja w Niemczech przy szparagach itd... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Polki vs. cycki 28.04.12, 18:07 caesar_pl napisał: > Pomys se jak sie czuje te 400 tys.Polakow mieszkajacych w Niemczech i te 400 ty > s Polakow ktrorzy pracuja w Niemczech przy szparagach itd... "Pomyśl se", jak czuje się te tysiące polskich (bogatych) inżynierów i informatyków, kiedy miejscowi ślinią się na widok ich młodych żon. To autentyczny fakt, często spotykam ich w IKEi i widzę te akcje. Laski rzeczywiście są takie, że szczęka opada, nawet w porównaniu z Bawarkami i ich gigantycznymi cyckami. Są jednak pozytywne wyjątki. Zresztą jak pisałem, mi tutaj nikt nigdy nic złego nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
rawahecht lmblmb, a witaj "mój stary, polski naókofcó"! 28.04.12, 20:18 To Ty jeszcze nadal ciągle siedzisz w tym "szwabskim syfie" ? Nie wstyd Ci tak odrobinę?! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb "rozmowy niedokończone" z trollem 01.05.12, 12:44 rawahecht napisał: > To Ty jeszcze nadal ciągle siedzisz w tym "szwabskim syfie" ? Nie, niestety nie dostałem pracy w Sztutgarcie. Ty w ogóle wiesz co to Szwabia? > Nie wstyd Ci tak odrobinę?! Czego, pracy w BMW? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rawahecht Re: "rozmowy niedokończone" z trollem 01.05.12, 20:39 Nie, nie wiem, co to Szwabia (kuzynka teścia mojej sąsiadki, kiedyś w pijanym widzie, wyryczała mi do ucha, że "serce Szwabii leży nad Lechem", degeneratka jedna), ale zawsze miałem nadzieję, iż kiedyś, jakiś ynteligentny orzeł bielik - no mniej więcej taki jak Ty - co to kulturę i Ordunk (sorry, jeśli piszem z błędami!) poniósł z Wartylandu nach Westen, objaśni mi to, w ramach niesienia oświaty pod strzechy. Chyba mnie nie zawiedziesz, co!? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: "rozmowy niedokończone" z trollem 02.05.12, 15:32 Uciekles psychiatrze z kozetki? Odpowiedz Link Zgłoś
rawahecht Re: "rozmowy niedokończone" z trollem 02.05.12, 22:47 Czyżby wena kompletnie zawiodła biało-czerwonego buraczka? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Polki vs. cycki 28.04.12, 21:10 Te bogate inzyniery to absolutnie nie Polacy.To pozni przesiedlency z Polski.Polacy w Niemczech to glownie Azylanci lat 70-80 tych zeszlego wieku i czesc malzonkow Slazakow ktorzy nie przyjeli niemieckiego obywatelstwa.W Niemczech jest duzo polskich zebrakow - nie mylcie ich ze Slazakami - to polska cholota czyli Gorole. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb polskie buraki sezonowe 01.05.12, 12:50 caesar_pl napisał: > Te bogate inzyniery to absolutnie nie Polacy. Absolutna racja. To obywatele Europy, bez sarkazmu. Często nie mówią po niemiecku - bo nie muszą, w przyszłości się nauczą. > Polacy w Niemczech to glownie Azylanci lat 70-80 tych zeszlego wieku i czesc mal > zonkow Slazakow ktorzy nie przyjeli niemieckiego obywatelstwa. Tutaj jest tak: 50% to polskie buraki sezonowe ("ja ku... to, ja ku... tamto"), 40% to wspomniana dobrze wykształcona kadra, pozostałe 10% to stara emigracja, niekoniecznie ze Śląska. Ci ostatni to raczej nie robotnicy. Są jeszcze prawdziwi Niemcy mówiący po polsku, którzy w Polsce roboli służbę zastępczą lub studiowali. Ci są najzabawniejsi, na sam dźwięk słowa "impreza" czy "wódka" rozpoczyna się rzeka wspomnień jak to w Polsce nie trzeźwieli przez weekend, i jak tylko dostać się za małe studenckie pieniądze na łykend do Polski, do starych kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_1 Re: Polki vs. cycki 29.04.12, 14:10 lmblmb napisał: > > "Pomyśl se", jak czuje się te tysiące polskich (bogatych) inżynierów i informat > yków, kiedy miejscowi ślinią się na widok ich młodych żon. To autentyczny fakt, > często spotykam ich w IKEi i widzę te akcje. Laski rzeczywiście są takie, że s > zczęka opada, nawet w porównaniu z Bawarkami i ich gigantycznymi cyckami. > To niesamowite że akurat w Ikei często widzisz jak Niemcy ślinią się na widok atrakcyjnych żon bogatych polskich inżynierów. Musisz być bardzo przenikliwym obserwatorem spędzającym dużo czasu w Ikei :) Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek_wolski Statystka powala :) 28.04.12, 16:48 "Tylko w tym roku do byłej NRD wracają setki osób z zachodnich Niemiec." Czy można dyskutować z tymi liczbami? Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Statystka powala :) 28.04.12, 16:59 lechujarek_wolski napisała: > "Tylko w tym roku do byłej NRD wracają setki osób z zachodnich Niemiec." > > Czy można dyskutować z tymi liczbami? Jaki dziennikarz, taki artykul. Dobrze pamietam czolobitny wywiad z ksiedzem "opozycjonista". Odpowiedz Link Zgłoś
aussie1inc Ossi wracają do wschodnich Niemiec 28.04.12, 17:22 Lubie ten polski sposob myslenia - " teraz jest dobrze, ale niedlugo moze sie to zmienic na gorsze". No i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
nowy-trend Co za stek idiotyzmów 28.04.12, 19:49 Szanowny panie redaktorze mieszkam od 25 lat w Niemczech w NRW i nie widziałem żeby tu ktoś wyjeżdżał na wschód. Owszem wracają ci co żyli z zasiłku socjalnego bo jest im to obojętne a w rejonie przygranicznym w Polsce mogą tanio kupić żywność oraz papierosy. Znam tu wielu ludzi z dawnego DDR i oni nazywają ten rozwój swoich landów "tote Hosen" - czyli nic się nie dzieje i nic nie ma tak by oględnie można to skomentować. Wróciliby chętnie tylko do czego, gdzie pan widział jakiś większy zbudowany zakład? Jeżeli jakiś powstał to dał pracę najwyżej kilkuset ludziom a potrzeby są ogromne. Zdanie Niemców jest takie, gdyby ktoś te tereny chciał kupić to dostanie za pół darmo. A wessi mówią teraz my postawimy mur ale trzy razy wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Co za stek idiotyzmów 28.04.12, 22:04 nowy-trend napisał: > Szanowny panie redaktorze mieszkam od 25 lat w Niemczech w NRW i nie widziałem > żeby tu ktoś wyjeżdżał na wschód. Owszem wracają ci co żyli z zasiłku socjalneg > o bo jest im to obojętne a w rejonie przygranicznym w Polsce mogą tanio kupić ż > ywność oraz papierosy. Znam tu wielu ludzi z dawnego DDR i oni nazywają ten roz > wój swoich landów "tote Hosen" - czyli nic się nie dzieje i nic nie ma tak by o > ględnie można to skomentować. Wróciliby chętnie tylko do czego, gdzie pan widzi > ał jakiś większy zbudowany zakład? Na wschod jada ci, ktorym proponuje sie tam prace. Duze miasta sa dosc atrakcyjne. Z kolei takie metropolie jak Neubrandenburg czy Cottbus nikogo nie przyciagaja. Bo nie maja czym. Ale jesli dla kogos wschod konczy Dreznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
sonienko Ossi wracają do wschodnich Niemiec 28.04.12, 23:17 ciekawe, czy dożyję czasów, w których nasze pachołki z zachodu zaczną wracać... Odpowiedz Link Zgłoś
vitek_1 Re: Ossi wracają do wschodnich Niemiec 29.04.12, 14:06 Ja ci mówię że nie dożyjesz. Zanim to nastąpi zdechniesz na syfa. A zdechniesz bo nie będzie cię jak wyleczyć, ponieważ żaden aptekarz nie sprzeda ci lekarstwa na syfa powołując się na klauzulę sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
glion Re: Ossi wracają do wschodnich Niemiec 29.04.12, 15:15 Zgadzam sie z teza ze nie dozyje ale mysle ze to bedzie raczej spowodowane naglym wylewem zolci, goryczy, kompleksow i frustracji ktore sie w nim nagromadzily. Wlasnie przez tego typu ludzi Polska wciaz jeszcze jest tak do tylu w porownaniu do bardziej rozwinietych krajow. Ciekawe co ma przeciw powrotowi wlasnych rodakow do wlasnego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Ossi wracają do wschodnich Niemiec 08.05.12, 16:04 Wlasnie, jak juz ktos tu napisal: mowa o kilkuset osobach w ciagu roku, wiec tyle co nic. To taka pseudo-sensacja kiedys renomowanego "Spiegla", która Autor wydmucha ze wszystkich sil. A gdyby sledzil wydarzenia na biezaco, to by nie pomijal faktu, ze wlasnie ma byc zamkniety duzy zaklad dla paneli slonecznych we Frankfurcie nad Odra, drugi taki w Bitterfeldzie tez stoi przed zamknieciem, wiec kwitnace sa ewentualnie krajobrazy poprzemyslowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zojek2 Ossi wracają do wschodnich Niemiec 08.05.12, 16:05 zalecam zreszta obserwacja odpowiednich autostrad (A2, A4 dla przykladu) w piatek wzgl. niedziele. W piatek ktorek jest w kierunku wschodnim, a w niedziele odwrotnie. to wszystko swiadczy o tym, ze Ossis wracaja, tylko ze wylacznie na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś