Dodaj do ulubionych

Wyrzućmy telewizor do kosza

07.09.12, 09:42
popieram, niech upada, tyle tam misji co kot napłakał, żenada
Obserwuj wątek
    • gostuniop Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 09:57
      1. Nie chcę wyrzucać telewizora do kosza, bo służy mi chociażby jako ekran do oglądania DVD. Nie cierpię oglądania filmów "na kompie" i nie chcę oglądać czegoś "wrzuconego na stronę".

2. Nie chcę wyrzucać telewizora do kosza, bo może namiętnie oglądam Polsat, TVN, a może mam miskę i oglądam milion bzdur z zagranicy.

Niesprawiedliwe jest to, że abonamęt [sic] płaci się za posiadanie sprzętu, a nie za oglądanie telewizji.
      Najchętniej obszedłbym abonament kupując produkt telewizoro-podobny - monitor wielkości telewizora o rodzdzielczości HD, ale bez tunera.
      Gdybym chociaż mógł wybrać (jak 1% podatku) program, albo programy, na które chciałbym mój abonament przeznaczyć.
      • von_seydlitz Już wyrzuciłem... 07.09.12, 10:12
        Szkoda czasu na głupkowate wypociny niedouczonych dziennikarzyn..
        • pogromca_kretynow Re: nie fantazjuj, chlopcze 07.09.12, 10:41

• mer-llink Obłudne biadolenie p. Brauna nad kondycja TVP 07.09.12, 12:16
            Jedno pytanko uzupełniajce:
            a co p. Braun, zrobił przez te wiele lat, gdy był szefem KRRiTV, szefem Komisji Sejmu do spraw mediów, a teraz - UWAGA! UWGA! - jest świetnie płatnym Przezesem TVP,
            aby wprowadzic program oszczędnościowy w TVP?

Moim zdaniem nic nie robi., tylko co jakis czas pwotarza w wywiadach fraze o tym ,ze TVP jest biedna, nieszczesliwa i zagrozona...
            I woła: "Kasy dajcie, Władzo i ROdacy!"

Jesli jeset inaczej, to:
            Fakty i konkrety poprosze, panie Braunie, Prezesie, Wysopkopłatny Zawodowy FOtelowy Zasiadaczu.
            Kiedy uchwalono i wdrozono program nprawczy?
            Jakie miał aprametry i cele dojścia?
            Jak plan wykonano?
            Czy osiągnieto cele?
            Jak nie osiągnieto, to jakie konsekwencje poniosł Zarząd za niewykonanie?

A moze by tak - pomarzmy - Pan Prezes prezstał pwotarzac swój refren, jak to TVP ma pod górkę i wobec ewidentnego swego nieróbstwa podał się do dymisji????
            • kraq TVP faktycznie mogłaby zdechnąć 07.09.12, 12:34
              bo i tak istnieje tylko dla siebie a widzowie są jej potrzebni, żeby ewentualnie obejrzeli blok reklamowy, bo z tego mają kasę na te wszystkie rzeczy wymienione w artykule. stąd będą głupkowate seriale i idiotele dla debili, bo bezmózgi w swojej masie się na to pogapią i zaliczą reklamy a teatrów, bajek, dokumentu już nie będzie.

to po co taka telewizja? niech w pizdu zdechnie, choć tak łatwo nie padnie, bo ma ciągle największy zasięg i politycy mogą się tam produkować i najłatwiej dotrzeć do odbiorcy.

wiadomości są faktycznie żenująco słabe, np. hipokryci podniecali się wczoraj medalami na paraigrzyskach a przydałoby się odnieść do sprawy, że nie kupili praw do tej olimpiady.

zdychać będzie długo, bo to za dobra zabawka dla polityków. najwyżej zostaną już tylko wiadomości różnego rodzaju, studia z politykami i głupawe seriale i teleturnieje. ups, w zasadzie już tak jest;)
              • pogromca_mrowek Tak się kończy zarządzaniem megamajątkiem... 07.09.12, 12:54
                ..przez polityków. Należało sprzedać Program 2, zostawić tylko Program 1 TVP z programami publicystycznymi (niestety konieczna Tuba polityków), Teatrem telewizji i paroma programami misyjnymi i rozrywkowymi. Reszte sprzedac. A tak megamajątek jest marnotrawiony przez polityków i urzędników. Jak zwykle.
                • indywidualismus Re: Tak się kończy zarządzaniem megamajątkiem... 07.09.12, 13:47
                  Patrz kolego. Niesamowite, ale od lat tak uważałem, jeszcze gdy czasem oglądałem! Sprzedać 2, zostawić 1, ale tylko misyjną. I wszystkie TVP Kultury, Historie tam zmieścić choćby po kawałku, niech gawiedź zobaczy coś innego niż "Jak oni ściemniają"
            • kurzyrozumek Re: Obłudne biadolenie p. Brauna nad kondycja TVP 07.09.12, 12:40
              Jak zacznie coś robic, to z dnia na dzień przestanie być świetnie płatnym Przezesem TVP.
              Koledzy nie dadzą skrzywdzić kolegów,
            • m_chimal Re: Obłudne biadolenie p. Brauna nad kondycja TVP 07.09.12, 20:28
              Oklaski, oklaski, oklaski ...
      • steamtrain Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:51
        gostuniop napisał:

> 1. Nie chcę wyrzucać telewizora do kosza, bo służy mi chociażby jako ekran do o
        > glądania DVD. Nie cierpię oglądania filmów "na kompie" i nie chcę oglądać czego
        > ś "wrzuconego na stronę".
        >
        > 2. Nie chcę wyrzucać telewizora do kosza, bo może namiętnie oglądam Polsat, TVN
        > , a może mam miskę i oglądam milion bzdur z zagranicy.
        >
        > Niesprawiedliwe jest to, że abonamęt [sic] płaci się za posiadanie sprzętu, a n
        > ie za oglądanie telewizji.
        > Najchętniej obszedłbym abonament kupując produkt telewizoro-podobny - monitor w
        > ielkości telewizora o rodzdzielczości HD, ale bez tunera.
        > Gdybym chociaż mógł wybrać (jak 1% podatku) program, albo programy, na które ch
        > ciałbym mój abonament przeznaczyć.

Za odbiornik uważa się sprzęt gotowy do natychmiastowego oglądania. Myślę, że demontaż toru antenowego i brak dekodera TV kablowej może spełnić warunek "nieposiadania" odbiornika.
        • margot452 Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:54
          steamtrain napisała:

> Za odbiornik uważa się sprzęt gotowy do natychmiastowego oglądania. Myślę, że d
          > emontaż toru antenowego i brak dekodera TV kablowej może spełnić warunek "niepo
          > siadania" odbiornika.

Toteż własnie. Telewizji jako takiej nie oglądam od 2005 roku - telewizor, jako sprzęt, został. Czasami obejrzę coś na DVD, ale generalnie stoi i zbiera kurz. Nie jest podłączony do jakiejkolwiek anteny, państwowej ani kablowej, na co dzień nie jest nawet podłączony do prądu - tylko wtedy, kiedy go używam, co zdarza się raz na parę miesięcy. I co? I za to mam płacić abonament? Kretynizm totalny, prawie jak w tym starym dowcipie o góralu, co to sprzęt do gwałtu tyż posiadał.
    • tubelerczyk Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 09:59
      Ja już od 5 lat prawie wogóle nie oglądam telewizji. Czasami na telewizorze obejrzę jakiś film z DVD, ale na co dzień korzystam z internetu i tam znajduje interesujące mnie programy. Wiadomości też czytam w internecie, bo mogę sobie wybrać co chcę.
      Dla mnie telewizja to przeżytek i nie jest mi już do niczego potrzebna, a kiedyś nie wyobrażałem sobie życia bez telewizji.
    • mobisek Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:00
      Popieram. Tym bardziej, że każda zmiana u władzy zamienia się w karuzelę w TVP, a suto opłacane stanowiska dostają polityczni zausznicy (przykład: pan Farfał za czasów szczęśliwie minionej IV RP).
      Zlikwidować to cudo!!!
      • steamtrain Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:54
        mobisek napisał:

> Popieram. Tym bardziej, że każda zmiana u władzy zamienia się w karuzelę w TVP,
        > a suto opłacane stanowiska dostają polityczni zausznicy (przykład: pan Farfał
        > za czasów szczęśliwie minionej IV RP).
        > Zlikwidować to cudo!!!

Całe szczęście że istnieją tacy jak ty. Tacy co bez problemu sięgają po przykłądy sprzed 5 lat i to dotyczące pisu natomiast są slepi na aktualne działania miłościwej nam PO (jak myślisz kto rządzi w TV TERAZ i dlaczego rodzina słynnych futrzaków mimo oporu społecznego ma coraz większe apanaże w TV??)

Jesteś swiatła nadzieją partii wodza D. Ślepy na fakty za to z doskonałą pamięcią wybiórczą.
        • szpak.nie Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:16
          Obecnie w TVP nie ma osób z POlitycznego nadania!
          Haha, żartowałem, już się nie pamięta niektórym jak to się Tusk naszarpał, w tym, zeby kadencję skrócić KRRiTv, a raczej udają, ze nie pamietają...
          • asperamanka Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:32
            Sorki, ale jakie to ma znaczenie? Chyba nie znajdziesz w tym całym wątku wypowiedzi, że to dobrze, gdy jedna opcja ma "telewizję publiczną", a źle, gdy ma ją inna.

I tekst i dyskusja, są miedzy innymi o tym, że polityków należałoby w ogóle odspawać od telewizji robionej za publiczne pieniądze. A ponieważ odspawać ich się nie da w żaden sposób, bo wciąż wierzą, że "kto ma telewizję, ten ma władzę", to należy to całe TVP zlikwidować w cholerę, albo pozwolić upaść, i po temacie.

Przy okazji załatwiłoby się sprawę różnych "tfurców" realizujących za nasze pieniądze "misję" niesienia "kultury", czy celebrytów typu Lis, jego żony i kochanki, realizujących "misję" dojenia kasy.
        • neonzamachowiec Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:39
          Wiesz, PO wku..ia mnie juz tak bardzo, ze czasem blaka mi sie mysl, czy nie zaglosowac na PiS (choc jeszcze kilka lat temu zrobilem dokladnie odwrotnie). Jednak im czesciej czytam wpisy zwolennikow tej partii, tym bardziej ta mysl sie oddala. Czy rzeczywiscie wiekszosc z Was to kretyni (to akurat personalnie do Ciebie)?
          Mysle, ze gdyby usunac Kaczora i paru innych politykierow PiSu, oraz znaczna czesc zwolennikow (tych betonowo-mocherowych) to ta partia moglaby zupelnie inaczej wygladac.
          A teraz: PRZECZYTAJ JESZCZE RAZ, I ZE ZROZUMIENIEM, PIERWSZE ZDANIE TWEGO PRZEDMOWCY. Uzyl przykladu Farfala, bo taki zapamietal, ten akurat byl najbardziej medialny. Chodzilo mu jednak o to, ze telewizja publiczna jest upolityczniona do szpiku kosci, niewazne czy rzadzi nia PO, czy PiS-SLD, czy Polska Partia Sympatykow Nalesnikow z Dzemem Truskawkowym. Zrozumiala w koncu osoba?
          • szpak.nie Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:43
            To nie ucz się TVNu i GW na pamięć, a więcej zapamiętasz:D
            • neonzamachowiec Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:50
              Mylisz sie, i to grubo. Jestem przeciwnikiem i PO i PiSu. Cala zreszta "klasa" polityczna w Polsce doprowadza mnie do wymiotow.
          • steamtrain Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 13:22
            > dala. Czy rzeczywiscie wiekszosc z Was to kretyni (to akurat personalnie do Cie
            > bie)?
            > Mysle, ze gdyby usunac Kaczora i paru innych politykierow PiSu, oraz znaczna cz
            > esc zwolennikow (tych betonowo-mocherowych) to ta partia moglaby zupelnie inacz
            > ej wygladac.
            > A teraz: PRZECZYTAJ JESZCZE RAZ, I ZE ZROZUMIENIEM, PIERWSZE ZDANIE TWEGO PRZED
            > MOWCY. Uzyl przykladu Farfala, bo taki zapamietal, ten akurat byl najbardziej
            > medialny.

neonzamachowiec napisał:

> Wiesz, PO wku..ia mnie juz tak bardzo, ze czasem blaka mi sie mysl, czy nie zag
            > losowac na PiS (choc jeszcze kilka lat temu zrobilem dokladnie odwrotnie). Jedn
            > ak im czesciej czytam wpisy zwolennikow tej partii, tym bardziej ta mysl sie od
            > dala. Czy rzeczywiscie wiekszosc z Was to kretyni (to akurat personalnie do Cie
            > bie)?
            > Mysle, ze gdyby usunac Kaczora i paru innych politykierow PiSu, oraz znaczna cz
            > esc zwolennikow (tych betonowo-mocherowych) to ta partia moglaby zupelnie inacz
            > ej wygladac.
            > A teraz: PRZECZYTAJ JESZCZE RAZ, I ZE ZROZUMIENIEM, PIERWSZE ZDANIE TWEGO PRZED
            > MOWCY. Uzyl przykladu Farfala, bo taki zapamietal, ten akurat byl najbardziej
            > medialny. Chodzilo mu jednak o to, ze telewizja publiczna jest upolityczniona d
            > o szpiku kosci, niewazne czy rzadzi nia PO, czy PiS-SLD, czy Polska Partia Symp
            > atykow Nalesnikow z Dzemem Truskawkowym. Zrozumiala w koncu osoba?

Święty Boże. To jednak jest racja z wami tzw. lemingami.

Gdzie wyczytałeś głuptaku że ja popieram PiS ? Bo ja tylko odniosłem sie do wypowiedzi przedmówcy który dotykał PiS a nie dotykał PO. Dziwnym trafem dotykał sprawy sprzed lat a aktualnych nie. Może tylko te tematy jego mózg zarejestrował ?

> Uzyl przykladu Farfala, bo taki zapamietal

Bo to jest właśnie leming. Jedną z cech prezentujesz ty (odruch pawłowa "wzmianka o PiS - szczekanie, opluwanie i piana na ustach kompletnie bez zrozumienia tekstu"), drugą on - brak pojęcia o rzeczywistości i wyłącznie poruszanie się po torach wykreślonych przez PO-media. No bo temat był "medialny"....... Inaczej by nie wiedział i nie zapamiętał.

Żal mi was obydwu. I proszę wyłącz pianę. Więcej nie zamierzam tracic czasu na dyskusję z Tobą więc nie wysilaj się na dalsze "hau hau kaczyński, mochery, pis" itp. Szczekanie i ujadanie na mnie nie działa.
    • misiu-1 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:00
      A Gazetę Wyborczą w ślad za nim
      • szyderczy_szyderca Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:59
        > A Gazetę Wyborczą w ślad za nim

Bredzisz jak potłuczony. Ktoś ci każe płacić abonament na wyborczą?
        • uchachany Państwo ludowe każe płacić na wyborczą :). 07.09.12, 11:10
          Za pośrednictwem ściąganych z obywateli podatków, za które m.in. funduje Agorze zbyt wyborczej w urzędach państwowych oraz suto opłacane reklamy spółek skarbu państwa :).

Jakby ją tak od tego odciąć, padłaby na pysk :)
    • c0r1n zgadzam się w 100% 07.09.12, 10:03
      Już dawno pisałem. Tylko TV na żądanie. Chcę obejrzeć jakiś film - płacę, chcę obejrzeć Teleexpress - płacę itd.
      Zresztą muszę podziękować TVP. Dzięki żenująco niskiemu poziomowi programów, pozbyłem się już dawno pudełka zwanego telewizor i mam więcej czasu na książki :)
      • gostuniop Re: zgadzam się w 100% 07.09.12, 10:06
        Netflix dla wszystkich!
        • p.biurwa TVP do piachu, do piachu! 07.09.12, 10:14
          Zdychaj TVP. A przed zdechnieciem podnies wynagrodzenie swoim czytaczom wiadomosci
          i kretynskich nadetych programow politycznych.
        • angielski_kochanek Re: zgadzam się w 100% 07.09.12, 10:31
          Kingsize dla każdego!

gostuniop napisał:
          > Netflix dla wszystkich!
    • mirafas Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:10
      A wystarczyłoby zakodować TVP i zamiast abonamentu zażądać opłaty miesięcznej za dekoder. Kto chce niech płaci i ogląda... Ja nie ma mam telewizora i nie chce mieć. Telewizja ogłupia, bo oferuje tylko papkę przeżutą przez osoby o diametralnie różnym smaku od mojego. Tego nie łyknę...
      • gostuniop Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:16
        @mirafas: Niestety nie.
        Abonament czyni z nas wszystkich potencjalnych kryminalistów. Dużo łatwiej KAZAĆ wszystkim płacić podatek i ścigać niepłacących (nowe etaty, "skuteczność działania" itp.) niż zakodować program i zdać się na łaskę i niełaskę klienta.
        Oni dobrze wiedzą, że gdyby ten szajs zakodowali, to dekoder kupiłoby 50 000, a może nawet 5 000 osób.
        Faktycznie, lepszym rozwiązaniem byłoby pay per view, ale też wątpię, czy nałgowi oglądacze seriali i teleturniejów byliby skorzy codziennie płacić te kilka złotych za przywilej obejrzenia ich ulubionych gwiazdusiów.
        • neonzamachowiec Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:47
          No to juz Wam mowie, ze nie macie na co liczyc, przynajmniej nie w ciagu najblizszych 30 lat.
          Problem w tym, ze byloby to nieuczciwe w stosunku do sporej grupy osob. Jak wytlumaczycie 60-letnim staruszkom z Pcimia Dolnego idee ppv? Skoro telewizor u nich jest wlaczony przez caly dzien, i to wlasnie na Jedynce? Jak wytlumaczycie im sposoby platnosci? Karta platnicza, przelewem internetowym? Skoro wielu z nich w zyciu nie zetknelo sie z internetem?
          To o czym rozprawiacie, jest dobre i mogloby byc dostepne dla osob mlodych, majacych kontakt z nowoczesnymi technologiami.
          Jedyne rozwiazanie to skurczyc publiczna do niezbednego minimum. To jednak - z wiadomych powodow - nie zdarzy sie.
          • szpak.nie Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 12:08
            jakoś nikt nie tłumaczy staruszkom ile kosztuje obsługa karty kredytowej z jakiegoś lichwiarskiego, ale jakże legalnego banku, nie mówiąc o piramidach typu Amber Gold, nikt się też chorymi staruszkami nie przejmuje, lekarze zwykle zbywają dolegliwości tekstem typu "w tym wieku to tak musi być", więc czemu w kwestii telewizji ma się ktoś przejmować? Chyba tylko temu, żeby zyskać jakiś tam elektorat dla partii trzymającej TVP poprzez wciskanie im ciemnoty w Wiadomościach.
          • jolunia01 Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 12:58
            neonzamachowiec napisał:

> Jak wytlumaczycie 60-letnim staruszkom z Pcimia Dolnego idee ppv? ...

Mam, wiekszy problem - jak wytłumaczyć idiocie, że sześćdziesięciolatek to nie staruszek? Najgorsze to są typy "młody, wykształcony, z wielkiego miasta", nawet jak sie urodził pod stodółką koło tegoż Pcimia i skończył Wyższą Szkółkę Lansu i Pitolenia Głupot, ale za pieniążki mamusi i babci wynajmuje parę metrów "w samej Warszawie".
          • buntowniczkamimowoli Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 13:08
            Ja wprawdzie nie z Pcimia Dolnego tylko ze wsi pod Warszawą.
            Odpierwiastkuj się od 60-cio letnich staruszków. Mam 65. Doskonale wiem co to ppv, używam głównie plastikowych pieniędzy, mam internet od ponad 15-tu lat i konto internetowe też. Korzystam z niego nieustannie. Z komórki również. Na kartę i potrafie nawet sama doładować na kilka sposobów wyobraź sobie.

Szacunku młodzieńcze !
            • damsob Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 13:54
              Dokładnie! Moi rodzice mają obecnie 60 lat i doskonale sobie radzą z nowymi technologiami
        • virgil33 Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 17:38
          gostuniop napisał:

> Faktycznie, lepszym rozwiązaniem byłoby pay per view, ale też wątpię, czy nałgo
          > wi oglądacze seriali i teleturniejów byliby skorzy codziennie płacić te kilka z
          > łotych za przywilej obejrzenia ich ulubionych gwiazdusiów.

I wtedy może ich liczba by spadła... (i gwiazdusiów i 'fanów') :)
    • pannamarianna777 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:11
      Dobry artykuł
      Popieram
      Niech upada
    • ju-li1 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:11
      Abstrahując od sytuacji TVP, jej kosztów, abonamentu czy pożytku:
      W artykule uderzyła mnie niemiło postawa autora, którą obserwuję również u wielu innych rodaków, a którą najlepiej ilustrują te dwa cytaty z artykułu:
      "dlaczego miałbym płacić za to, żeby milion osób usiadło przed telewizorami"
      "dlaczego za moje pieniądze, moje podatki ktoś ma oglądać".
      To obrzydliwe sobkostwo, lepiej samemu zrezygnować niż podzielić się z bliźnim, mentalność psa ogrodnika (sam nie zje, a drugiemu nie da) - jest przyczyną, że w Polsce w wielu dziedzinach życia źle się dzieje.

carpe diem
      • hela6 Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:16
        Czytałeś, czytałeś i nic nie zrozumiałeś.
        Tak to jest jeśli czyta się tylko początek zdania.
      • arkusza Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:22
        Sobkowstwo? A może - dlaczego mam dawać TVP pieniądze kiedy nie emitują prgramów które miałyby dla mnie jakąkolwiek wartość? Gdyby chociaż od czasu do czasu wywmitowali coś mnie interesującego - może mógłbym się poświęcić i dorzucić się do transmisji meczu piłki kopanej czy innego idiotyzmu.
        • wolny.kan.gur Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:48
          Z tego samego powodu dla którego musisz płacić podatki.
          Ciekawe jest to że ludzie którzy w kraju w podobny sposób pyskują, gdy wyemigrują za granicę płacą o wiele większe podatki i opłaty (również na zagraniczną telewizję publiczną) i nawet nie pisną ze im sie nie podoba. Uszy po sobie i na zmywak.
          • arkusza Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 12:16
            Abonament nie jest podatkiem - tak wiem, "artyści" już nad tym pracują ale na razie mogą mnie cmoknąć. Zresztą - nawet gdybym musiał płacić miałbym prawo protestować przeciw marnowaniu publicznych pieniędzy na g... jakie serwuje TVP. Może nawet udałoby się zorganizować jakąś komisje czy dochodzenie i zepsuć szefostwu TVP trochę nerwów :)
            Na razie jednak jest to "zapłata za (niechcianą) usługę" - można protestować tylko biernie i przestać płacić (a jak ktoś uczciwy - wywalić telwizor).
      • supermarjan Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:35
        lewacka bana od dziesiatek lat pracuje na to zeby zamiast slowa odpowiedzialnosc padalo sobkostwo /? - co to wogole jest??/ i inne wytrychy.
        a to tylko odpowiedzialnosc!!!!
        twoja za twoje zycie. chcesz to ogladaj i zaplac. nie chcesz - nie!
        dlaczego mam placic za kretynskie mecze jeszcze bardziej kretynskich pilkarzy jesli nie mam na to ochoty? Nie ogladam, ale placic w abo musze.
        no tak - nie ma odpoweidzialnosci jednostki - sa stanowiska polityczne.
        podobnie szkolnictwo emerytury i wiele innych.
        ja nie place zusu, zabezpieczam sie na nieruchomosci, ale emere tzw obywatelska bede miec. minimu mam do tego. wiec matematycznie to ty zus'arzu bedziesz na mnie placil.
        cieszysz sie?
        nie?
        dziwne.
        ale za twoj meczyk ja mam placic i to ci nie przeszkadza?
        hmmmm
      • gnom_opluwacz Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:43
        Mogę zrozumieć, że podatki idą na coś "zacnego". Służbę zdrowia. Edukację dla każdego. Emerytury. Biblioteki. Sport wyczynowy. O policji, wojsku i systemie prawnym już nawet nie wspominam, bo to oczywistość.

Ale telewizja? Dziesiątki tysięcy dla gwiazdek, ludzi z politycznego nadania, pustych celebrytów? Seriale, które nie są w stanie w żaden sposób konkurować z komercyjnymi produkcjami z USA, czy publicznymi z BBC? Na "komentatorów politycznych", którzy niczego nie wyjaśniają, za to są stronami politycznej wojny?

Jak mówię - mogę zrozumieć dobro płynące z publicznej edukacji, systemu zabezpieczeń czy służby zdrowia. Płacenie na telewizję publiczną jest płaceniem na coś, co niszczy i społeczeństwo, i demokrację.
        • polsz Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:52
          nie nazwałbym sportu wyczynowego czymś zacnym, to zawód jak każdy inny. Państwo powinno wspierać sport ale ten amatorski, masowy
          • gnom_opluwacz Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:57
            Nie będę się upierał w szczegółach, są pewnie argumenty za wspieraniem sportu wyczynowego (np. jako wizytówki państwa, albo jako "zachęcie" do sportu masowego). Całkiem zresztą możliwe, że masz rację ale nie o tym był mój wpis.
      • gostuniop Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:55
        Obrzydliwym sobkostwem byłoby niepodzielenie się np.podatkiem na ratowanie życia, dla biednych itp.
        Telewizja nie jest nijak dobrem niezbędnym do przeżycia - wręcz przeciwnie, więc wspólna ściepa dla wszystkich nie jest sprawiedliwa.
        • virgil33 Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 17:58
          Płacę podatki uczciwie (boli, ale płacę).
          Nie chcę jednak aby moje zarobione ciężko pieniądze szły 'kulturę' typu 'M jam Miłość' czy 'Rutowicz zapierdziela na lodzie'!
      • szpak.nie Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:23
        Mecz to rozrywka i to jak widać w Polsce nieopłącalna do pokazywania. Gdyby sie to opłaciło Polsat, TVN i TVP biliby sie o prawa do transmisji i udostępniali to zgodnie z prawem dostępne bez dodatkowych opłat. Tylko, żeby to było opłacalne konieczna jest kasa z reklam, zeby była duża, musi być duża liczba widzów, a jest niska.
        Rozumiem gdyby TVP produkowała n.p. programy edukacyjne, to tak, to można powiedzieć, ze to sobkowstwo, bo te programy czy dokumenty przydadzą sie w edukacji, w dokumentacji. Ale TVP nie produkuje już prawie nic takiego, a jeśli to za psie grosze i puszcza o 8 rano albo o 23.30..
    • gawor4 a o gażach dla Lisa i Lisicy ani słowa ? 07.09.12, 10:12
      ....
      • sabbina nie zmaierzam płacić na Lisa i jego Żonę 07.09.12, 10:17
        w to co KRRiT zrobiła z TV TRWAM
        potwierdza,
        że wszystkie te "publiczne media" to lewacka polityka
        • furkacz Re: nie zmaierzam płacić na Lisa i jego Żonę 07.09.12, 10:38
          W sensie, że co zrobiła? Wymagała spełnienia przez TV TRWAM tych samych warunków, które spełniają analogiczne, nie skupione wyłącznie na religii telewizje?
    • tirinti Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:17
      Ja nie mam czego wyrzucać bo odkąd sięod rodziców wyprowadziłęm 8 lat temu to telewizora nie mam i jakoś mi go nie brakuje. A jak czasem u kogoś widzęco w TV dają to siętylko upewniam, że nie chcę kupować.
      Co do TVP to powinni zlikwidować TVP1 i TVP2 a zostawić Info, Kultura i Polonia do tego dodać jakiś kanał edukacyjny. Wóczas będzie można mówić o finansowaniu misji z abonamentu.
    • kaktus2001 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:19
      Brawo.
      Oglądam pogodę, teatr telewizji, jeden z dziesięciu a weekendy rodzinne oglądanie z BBC (czyli seanse przyrodnicze) reszta do kosza jak nachalnie pchane ulotki za wycieraczkę samochodową. Nie chcę płacić za te wszystkie show, seriale nic nie warte. Nawet telewizja komercyjna jest do chrzanu. W najlepszym czasie antenowym puszczają takie szmiry że zęby bolą. Ale to dobrze bo idę z dzieckiem na rower.
      • gostuniop Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:27
        Kaktus - ale prawem (obowiązkiem nawet!) TV komercyjnej jest puszczanie szmiry! Przecież Polsat to taki McDonald's telewizji.
      • szpak.nie Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:30
        Właśnie - czemu tVP nie produkuje takich filmów jak BBC i nie sprzedaje tego? To nie jest tak, że wysyła się całą ekipę na dwa lata do Afryki, tylko skupuje się i montuje materiały od działających tam na zasadzie wolnych strzelców ekip. A jeśli to za drogie to chyba można byłoby wysłać dwóch operatorów i dżwiękowców w Tatry i niech kręcą o kozicach. A jeśli nie przyrodnicze to przecież są inne tematy, które można byłoby sprzedawać innym publicznym telewizjom. W kablówce są różne telewizje tematyczne emitujące filmy dokumentalne - tylko 4 filmy wyprodukowane przez TVP w nich widziałem, 4 przez 10 lat.
    • entymolog W pełni zgadzam się z tą opinią! 07.09.12, 10:34
      Miałem telewizję N i własnie oddaję dekoder, bo mimo kilkuset programów nie ma co oglądać. W publicznej same seriale o księżach i zakonnicach. W kanałach tematycznych same powtórki. Jak zbankrutuje spółka na którą bezprawnie pobiera się podatek (tzw abonament) to nikt nie zauważy, poza rzekomymi gwiazdami.
    • minkat Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:35
      nadal sa w Polsce miliony ludzi nie majacych dostepu do internetu i majacych tylko telewizje publiczna, ale mysle, ze TVP1 i TVP2 mozna spokojnie zlikwidowac i zaczac transmitowac na caly kraj TVP Kultura i podobne kanaly, bo to one robia teraz to, co powinna tobic TVP.
      • zdzisiek66 Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:06
        Dokładnie, 1 i 2 niech się idzie odbywać stosunek.
        A TVP Kultura - nie mogę wyjść z podziwu, jak dobry kanał stworzono za tak niewielkie pieniądze. Nie miałbym nic przeciwko płaceniu kilka zł miesięcznie tylko na ten kanał.
        • szpak.nie Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:34
          no bo to jest właśnie misyjne, jeszcze TVP historia i ew. TVP Polonia, bo dla Polaków za granicą. Reszta to komercha i nie powinna być dofinansowywana, a jest, niektórzy jeszcze za to płacą, za Rysia z Klanu i inne bzdety.
          • minkat Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:53
            Dokladnie o to mi chodzi - TVP Kultura, kanal dla dzieci (powtorki- jak pies Pankracy-i i nowe programy), sportowy i informacyjny na wzor CNN i wystarczy. Ewentualnie jakis taki przyrodniczy jak NG.

Zaloze sie, ze ta kasa, ktora dostaja teraz starczylaby z nawiazka.

Reszta chlamu jest za darmo komercyjnych.
    • mejlmi Zlikwidować TVP2, Info, regiony itd. 07.09.12, 10:37
      Nie jestem za całkowitą likwidacją TVP, ale na litość boską po co nam aż dwa programy TVP i do tego TVP Info, stacje regionalne TVP, etc. Wystarczyłby jeden kanał TVP1 nadający na naprawdę dobrym poziomie.
    • szwampuch58 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:41
      niesmialo przypominam ze przy okazji radio,te z auta tez, nalezalo by wyrzucic i wymeldowac odbiorniki bo nasze prawo pobiera podatek zwany abonamentem za posiadanie odbiornikow nie za korzystanie z nich.
      • naiwny_debilek Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 08.09.12, 01:45
        Na 90% masz komóreczkę z radiem. I tu Cię mamy! :D
    • talbor73 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:42
      Mam nadzieję, że koniec telewizyjnych dynastii bliski. Znając jednak ich zdolności adaptacyjne mam obawy, że uwiją sobie gniazdka w bardziej lukratywnym biznesie, oczywiście opłacanym przez podatnika.
    • l.george.l Nie dla sztucznych cycków i dymanych usteczek 07.09.12, 10:50
      Niech się TVP najpierw rozliczy, ile spikerek za nasz abonament wstawiło sobie sztuczne cycki i wydymało usteczka.
    • tomesio Popieram 07.09.12, 10:50
      Niech pada.
      Jedyne fajne to TVP Historia, Kultura.
      TVP1 i TVP2 to chłam.
    • janus-z333 Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:51
      W ogóle nie oglądam TVP we wszystkich postaciach w jakich występuje,od jedynki po kino Polska.nie interesują mnie gadające głowy,idiotyczne seriale i programy rozrywkowe,to sie już dawno przejadło.Czasami obejrzę jakieś wa zne wydarzenie w TVN24 lub Superstację,bo Pospieszalski,Ziarno już mnie mierzi i denerwuje.To że TVP nie pokaże meczu plskich kopaczy z Czarnogórą nie smuci mnie kompleytnie,jest tyle bardziej ciekawych stacji sportowych,które pokazują sport najwyższych lotów,nie badziewie w wykonaniu polskich pseudo piłkarzy.Nawet gdy są transmisje z tych samych zawodów,np.olimpiada w różnych stacjach,wolę oglądać np
      w eurosporcie,niż słuchac infantylnego Szpakowskiego czy Wkurzajewskiego.Nie ma czego ratować,TVP to przeżytek,jeśli dalej utrzyma obecną formę.
    • puch_puch Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:52
      Mój kochany telewizor
      moje oko na świat wizjon
      Wyrzuciłam roków temu
      kilka, jakem zobaczyła wilka
      co siem z gryzlim przytulali
      za nic Polski naród miali
      za nic mieli wszytskich nas
      niech pochłonie ich wschodni las
    • lokator Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:55
      "Jaki jest sens utrzymywania tego molocha, kiedy wszystko, co wartościowe, można ściągnąć i zobaczyć przez internet? "

Takie słowa może napisać tylko bezmyślny dureń, pozbawiony wyobraźni i na pewno nie ogarniający całości.
      To jest ŻADEN głos w dyskusji, to nie jest żadne zaproponowanie debaty.

Chciałbym, żebyś zobaczył schorowaną emerytkę, która telewizor ma od zawsze, a internetu nie będzie miała nigdy. Emerytkę, która nie może się truć środkami znieczulającym, bo jej nie stać, a oderwanie od bolesnej rzeczywistości zapewnia jej jedynie BEZNADZIEJNY serial "Moda na sukces".

Autor wykazał klasyczną arogancję i pychę człowieka, który czuje potrzebę przede wszystkim pokazywania jaki to on jest "trendy" i "cool", dlatego pozwoliłem sobie na słowo mające przywrócić go do RZECZYWISTOŚCI, w odróżnieniu od tej hipotetycznej (?) emerytki.
      • gnom_opluwacz Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:59
        Chciałbym, żebyś zobaczył schorowaną emerytkę, która telewizor ma od zawsze, a internetu nie będzie miała nigdy. Emerytkę, która nie może się truć środkami znieczulającym, bo jej nie stać, a oderwanie od bolesnej rzeczywistości zapewnia jej jedynie BEZNADZIEJNY serial "Moda na sukces".

===========

Emerytka będzie miała Polsat, TV4, TVN, pewnie też Trwam, plus to, co się na miejscu opróżnionym przez TVP znajdzie.
      • sir_fred Re: Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 13:32
        Ty weź się nie wygłupiaj...
    • bzyk_origo Nie telewizor a dzisiejsza TVP do kosza! 07.09.12, 10:56
      TVP to moloch z dawnych czasow, zostawic pare kanalow, nie wiecej niz 3-4, liczbe pracownikow zmniejszyc o 80% i wtedy moze cos z tego ewentualnie byc !
    • rosfita Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 10:59
      Popieram. Niech upada i TVP i TVN - to centra propagandy i manipulacji. TVP dodatkowo to zarabialnia pienie dzy dla różnej masci nieudacznikow i fuchy dla kolesi. Takie coś nie jest nam potrzebne. Potrzebny jest nam system finansowania tego co wartościowe - dobrych filmów przyrodniczych (takich jak robi BBC), programów kulturalnych, ewentualnie dobrej publicystyki i filmów. A reszta von produkujcie sobie chłam ile wlezie byle za swoje pieniądze i sobie na tym chłamie zarabiajcie. Ale nie wyciagajcie kasy po abonament bo chcecie dodac kolesiom kasy do pensji, zaopłacic jeszcze wiecej Kamelowi, czy pozwolic zwolnionym juz dyrektorom aby sobie jeszce rok słuzbowymi brykami pojexdzili.
    • steamtrain Wyrzućmy telewizor do kosza 07.09.12, 11:00
      Najśmieszniejsze jest to że TV za przeproszeniem publiczna, chętnie chce sięgać do naszych portfeli jednocześnie mówiąc nam, że konktrakty z gwiazdami (a więc za publiczne pieniądze także) to tajemnica spóki.

Fajnie tak wybiórczo ustalać co jest publiczne (danina) a co jest tajemnicą.

Dla mnie jeśli spółka używa wymuszanych publicznie pieniędzy powinna być PRZEŹROCZYSTA - do publicznej wiadomości (np w Internecie) powinne być podane wszystkie kontrakty umowy przetargi i ich wyniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka