Dodaj do ulubionych

Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl...

19.09.12, 13:39
Ustawa o opłatach abonamentowych z dnia 21kwietnia 2005 r. w art. 2.1. podaje że abonament jest opłatą za używanie odbiornika radiowego lub TV. Wynika z tego że jest to podatek od odbiornika.
Z art 8.1. tejże ustawy wynika że opłaty te są przeznaczone na rzecz telewizji publicznej.
Odbiornik telewizyjny nie służy wyłącznie do odbioru telewizji publicznej.
Wobec powyższego, odbiorca powinien mieć możliwość rezygnacji z odbioru sygnału telewizji publicznej, jeśli nie chce z niej korzystać. Dziś istnieją różne techniczne możliwości blokowania. Ustawodawca nie umożliwił odbioru telewizji komercyjnych, bez opłacania abonamentu na rzecz telewizji publicznej. Właściciel telewizora nie ma żadnej możliwości udokumentowania że nie ogląda TV publicznej. Jest to tzw. sprzedaż łączona.
Każdy sprzedawca winien zadbać o ochronę własnego towaru oraz urządzenia pomiarowe. Abonament to relikt ubiegłego wieku, kiedy nie było możliwości technicznych pomiaru i blokady dostępu.
Z braku możliwości rezygnacji z odbioru telewizji publicznej, nie płacę abonamentu, gdyż uważam że ustawa ta narusza art32 i 76 Konstytucji RP. W decyzji tej utwierdziła mnie aprobata, a nawet poparcie Premiera Tuska który zadeklarował zmianę tej niesprawiedliwej ustawy. Obecna ustawa umożliwia nie płacenie abonamentu nawet bardzo zamożnym rodzinom które mają we wspólnym domu emeryta uprawnionego do zwolnienia -art 4.1.6
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko 19.09.12, 14:50
      nie wierzę w "list rencistki" ale TEKST DOBRY I PODPISUJĘ SIĘ POD NIM OBIEMA RĘKAMI.

a do tego całego młyna należy dodać wczorajszą informację o nowych stawkach abonamentowych rtv na przyszły rok!
      KURIOZUM!
      • jo_laska_nebeska Re: Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko 19.09.12, 17:48
        A dlaczego nie wierzysz? Nie możesz uwierzyć, że tak żyje wielu ludzi? Rozejrzyj się trochę dalej, bo jak widać w twoim otoczeniu rzeczywiście ich nie ma...
    • uookasz Ściganie za 5 lat niezgodne z wyrokiem sądu 19.09.12, 15:24
      okres 3-letniego, a nie 5-letniego przedawnienia roszczeń o opłatę abonamentową został potwierdzony uchwałą Sądu Najwyższego z 7 maja 2009 roku wydaną w sprawie sygnatura III CZP 20/09.

potwierdzil mi to adwokat Jerzy Naumann
      • uookasz Szczegóły uchwały 19.09.12, 15:25
        prawo.legeo.pl/prawo/iii-czp-20-09/
        • jo_laska_nebeska Re: Szczegóły uchwały 19.09.12, 16:14
          Termin przedawnienia roszczenia o opłatę abonamentową i wynagrodzenie za połączenia telefoniczne z umowy o świadczenie usług telefonicznych, zawartej na podstawie ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. – Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 ze zm.), określa art. 118 k.c.
          Abonament i wynagrodzenie za połączenia telefoniczne!!
    • kkarol1 Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl... 19.09.12, 15:40
      A DLACZEGO MAJĄ PŁACIĆ SKORO SAM PREMIER POWIEDZIAŁ ŻEBY NIE PŁACILI ABONAMENTU A TERAZ SIĘ ODCINA OD TEGO .PANIE PREMIERZE CO SIĘ Z PANEM STAŁO .
      • ociectadeusz Re: Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko 19.09.12, 17:11
        Co się stało ? Tusk przed księdzem nie klęka ! I przed ambasadorem amerykańskim też. I przed Merkel też !!!kkarol1 napisał:

> A DLACZEGO MAJĄ PŁACIĆ SKORO SAM PREMIER POWIEDZIAŁ ŻEBY NIE PŁACILI ABONAMENT
        > U A TERAZ SIĘ ODCINA OD TEGO .PANIE PREMIERZE CO SIĘ Z PANEM STAŁO .
    • m1r4640 Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl... 19.09.12, 16:07
      Place i nie ogladam tej publicznej tv przesiaknietej czarnym kolorem i idiotycznymi serialami, ale nie widze powodu aby inni nie placili skoro jest takie prawo. Prawo powinno obowwiazywac wszystkich jednakowo!
    • jozef.ok Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl... 19.09.12, 16:45
      Skoro ekscelencja Tusk swego czasu nawoływał do niepłacenia abonamentu,
      to dlaczego teraz komornicy działają wbrew jego zaleceniom.
      Czy Tusk nadal rządzi...czy komornicy zajęli jego fotel?
      No i co z tymi milionami niezarejestrowanych-zwolnionych nadal z opłat?
    • wj_2000 Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl... 19.09.12, 16:58
      Nieznajomość prawa szkodzi.
      Osoba decydująca się na niepłacenie abonamentu powinna odbiorniki WYREJESTROWAĆ. Na poczcie nie pytają o przyczynę, tylko wyrejestrowują.

Posiadanie odbiornika niezarejestrowanego (od początku) czy wyrejestrowanego (formalnie, a nie wyrzuconego na śmietnik) jest TEŻ nielegalne, ale jak przekonywano NIEKARALNE, bo nie ma jak udowodnić istnienia tego odbiornika! Chcącego nas kontrolować możemy bowiem NIE WPUŚCIĆ do mieszkania.

Wszystko to razem jest żenujące. Dzisiaj, gdy odbiorniki ma coś koło 99% obywateli byłoby zupełnie naturalne utrzymywanie publicznej telewizji misyjnej (bez reklam) z podatków, czyli z budżetu. Rząd rezygnując z abonamentu (czyli zostawiając obywatelom jakieś pieniądze w kieszeni) mógłby z podniesionym czołem zamrozić na rok progi kwoty wolnej od podatku (jeśli by wpływy z takiego zamrożenia odpowiadały rozsądnym potrzebom radia i telewizji) i byłoby po sprawie.
      Nieliczni by się buntowali ("nie mam telewizora, a podatek mi efektywnie podnoszą", ale można by im powiedzieć: A ja nie mam dzieci, a z mojego podatku finansowane są szkoły i co?)
      Było już blisko takiego rozwiązania ale ta durna Śledzińska Katarasińska sprawę spieprzyła.
      • kaska20 Re: Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko 19.09.12, 17:58
        Niestety na poczcie odbiorników nie wyrejestrowują jesli masz zaległość. Jest to niezgodne z prawem, ale taką właśnie informację otrzymywali starsi ludzie którzy ten odbiornik chcieli wyrejestrować .
        Zgadzam sie ze nieznajomość prawa szkodzi.
      • rlnd Re: Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko 19.09.12, 18:28
        > utrzymywanie publicznej telewizji misyjnej

Nie ma takiej. Jest co najwyzej publiczna telewizja serialowa.
    • ernest.kulka Ścigają za niezapłacony abonament RTV? 19.09.12, 17:04
      Pan z ostatniego listu w artykule napisał, że ścigają za "nędzny, nikomu niepotrzebny produkt".

Ale proszę mi wierzyć, że MUSZĄ ŚCIGAĆ bo większość tego co państwowe to "nędzny, nikomu niepotrzebny produkt" więc gdyby zrobili wyjątek to co by się stało? Zaraz ktoś by powiedział, że państwowa służba zdrowia to "nędzny produkt" (bo tak jest) i nie chciał płacić, czy państwowa emerytura z ZUS to "nędzny produkt" (oczywiście) i podobnie z ~80% tzw "usług" które nam dostarcza państwo i rząd. Nie Drogi Panie - ONI MUSZĄ ŚCIGAĆ I ŚCIĄGAĆ bo tylko tak zapewnią sobie dostęp do koryta. Inaczej jeden z drugim urzędnik i polityk musieliby zacząć naprawdę pracować, a nie żerować na cudzej pracy. A Ty podatniku, obywatelu PŁAĆ.
    • ociectadeusz Kogo ścigają ? 19.09.12, 17:08
      Czy ścigają też księży, zakonników, biskupów i arcy ?
      Czy ścigają też firmy amerykańskie, niemieckie, francuskie, angielskie ?
      • pijatyka Re: Kogo ścigają ? 22.01.13, 19:52
        Dobre pytania ;)
    • andrzejorzol Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl... 19.09.12, 17:54
      Polskie podejście. Nie "czemu muszę płacić?", ale dlaczego oni nie płacą?".
      • gugcia0 jestem pewien,ze 2013 to ostatni rok abonamentu 19.09.12, 19:01
        sciagaja tak minimalna kase i nie maja szans na wejscie sila do domow 10 mln ludzi,zreszta jakby sie takie akcje zaczely to bylaby afera na caly kraj.Sejm pewnie uchwali nowy podatek medialny placony raz do roku w wysokosci obecnego abonamentu,bedzie pewnie data,np.15.3.kazdego roku do ktorej trzeba bedzie wplacic taki podatek,zwolnienia zostana.
        • nazwakontazajeta Niech zamkną 20.09.12, 00:09
          tę telewizję pseudopubliczną i będzie spokój.

W USA jakoś nie ma.

Nieoglądacz telewizji od 25 lat
        • pijatyka Re: sciagaja tak minimalna kase 29.12.12, 02:37
          Niestety - ostatnio się ponoć poprawiło ;)

wyborcza.biz/biznes/1,101558,13114864,KRRiT_zaskoczona_wiekszymi_wplywami_z_abonamentu.html
    • tornson Podatek pogłówny to najbardziej bandycka, 02.10.12, 22:40
      złodziejska i antyspołeczna forma opodatkowania. Abonament to właśnie sqrwielska forma podatku pogłównego i jako taki powinien zostać zniesiony natychmiast, a telewizja publiczna powinna być utrzymywana z progresywnych podatków, a w pierwszej kolejności z ze specjalnego opodatkowania nadawców korporacyjnym (z baronem medialnym z Torunia na czele) którzy poprostu niszczą demokrację kierując się w swoich stacjach swym korporacyjnym prymitywnie pojętym interesem, a nie obiektywizmem i pluralizmem.
    • makrama1 Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko dl... 02.10.12, 23:37
      Płacę za kablówkę (jak zapewne większość użytkowników odbiorników telewizyjnych). W pakiecie mam między innymi TVP1 i TVP2. Zakładam, że operator płaci komu trzeba za te programy i ja już nie muszę. A jeśli nie płaci to dlaczego?
      • wojna71 Re: Ścigają za niezapłacony abonament RTV? Tylko 30.12.12, 10:22
        Bo Polska to stan umysłu jak Rosja. Dlatego jest jak jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka