Dodaj do ulubionych

Dopalacze wróciły i oficjalnie czyszczą... komp...

22.10.12, 15:03
Nie prościej byłoby zalegalizować marihuanę? Nie rozumiem tego. Kto by chciał palić, posadziłby sobie w domu krzaczek i tyle. Zamiast tego, strumień pieniędzy płynie do jakichś karków i innych lewych panów, dodatkowo ogromne pieniądze idą na walkę z tym procederem. Ludzie tracą pieniądze, podatki wyrzucane są w błoto. Zyskują tylko handlarze zielskiem.

Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że osoby decyzyjne nie czerpią również z tego korzyści. No bo jaki sens ma utrzymywanie obecnego stan? No jaki?
Obserwuj wątek
    • morning.calm Re: Dopalacze wróciły i oficjalnie czyszczą... ko 22.10.12, 16:13
      100% racji!!
      • sebastian0011 Re: Dopalacze wróciły i oficjalnie czyszczą... ko 22.10.12, 19:00
        FAJNIE ZE GAZETA PODAJE TEGO TYPU INFORMACJE . JEST TO W PEWNYM SENSIE OSTRZEZENIE DLA NP. RODZICOW ZE ZNOW TO ISTNIEJE.

A L E D L A C Z E G O P O D A J E C I E W D O D A T K U A D R E S G D Z I E M O Z N A TO N A B Y C ..... PO CO?????

ZEBY MŁODZIEZ JEZDZILA I DAWAŁA ZARABIAC KOMUS KTO NISZCZY JEJ ZDROWIE.

KTOS KTO SPRZEDAJE TEGO TYPU ARTYKULY I NISZCZY KOMUS ZYCIE ZDROWIE , A ZARAZEM TAKZE RODZINIE TEJ OSOBY POWINNIEN BYC KARANY JAK CZLOWIEK KTORY ZABIL LUB UCZYNIL Z INNEGO CZLOWIEKA KALEKE.

JA WIEM POWIECIE JAK KTOS NIE MA OCHOTY NIECH TEGO SYFU NIE RUSZA. ALE WIELU JEST MLODYCH ,KTORZY TYLKO CHCA SPROBOWAC , A OD TEGO SIE ZACZYNA .

I KTOS JESZCZE BEZCZELNIE SPRZEDAJE TO NA ULICY NA KTOREJ POTEM TA MLODZIEZ LĄDUJE W SZPITALU W KTORYM SIE PROBUJE Z TEGO WYLECZYC NA TEJ SAMEJ ULICY.

MYSLCIE SOBIE O MNIE CO CHCECIE , ALE TAKIE JEST MOJE ZDANIE. ZNAM RODZINE ,KTORA SIE MECZYLA Z RATOWANIEM SWEGO DZIECKA ,KTORE TAKZE WPADŁO W NAŁÓG DOPALACZY I TO CO JA WIDZIALEM CO ON PO TYM SWINSTWIE WYPRAWIAL I JAK ONI SIE Z NIM MECZYLI . TO NAWET NIE DA SIE OPISAC I BYLO LECZONE Z TEGO WŁAŚNIE W SZPITALU PRZY TEJ SAMEJ UL. CO SPRZEDAJA TO SWINSTWO.

NARKOTYKI TO JEST ZŁO I KAZDY NORMALNIE MYSLACY CZLOWIEK POTWIERDZI MOJE ZDANIE

POZDRAWIAM
        • michal1401 Re: Dopalacze wróciły i oficjalnie czyszczą... ko 31.10.12, 10:50
          sebastian0011 napisał:

> FAJNIE ZE GAZETA PODAJE TEGO TYPU INFORMACJE . JEST TO W PEWNYM SENSIE OSTRZEZE
          > NIE DLA NP. RODZICOW ZE ZNOW TO ISTNIEJE.
          >
          > A L E D L A C Z E G O P O D A J E C I E W D O D A T K U A D R E S G D
          > Z I E M O Z N A TO N A B Y C ..... PO CO?????
          >
          > ZEBY MŁODZIEZ JEZDZILA I DAWAŁA ZARABIAC KOMUS KTO NISZCZY JEJ ZDROWIE.

Po pierwsze nie krzycz wielkimi literami
          po drugie to tylko dzieci wierzą że jeśli wobec zagrożenia zamkną oczy to problem zniknie. W dobie mediów elektronicznych młodzi ludzie wiedzę tego typu zdobywają z łatwością, nie potrzeba artykułu. Zamiatanie śmietnika pod dywan nie sprawia że jest czyściej.

Tylko ograniczenie popytu poprzez edukację psychologiczną, profilaktykę (z prawdziwego zdarzenia a nie straszenie złem) uczenie asertywnej postawy, uczenie radzenia sobie z toksycznym środowiskiem (rodzina szkoła etc) może dać efekt.
          Walka z podażą jak każda prohibicja jest skazana na porażkę, mnożenie kosztów i stymulowanie zysków przestępców
    • dzielanski H2O i CO2 też się różnią tylko trzema atomami 22.10.12, 17:29
      Nie znam się na substancjach psychoaktywnych, ale to stwierdzenie, że obie substancje różnią się od siebie "zaledwie trzema atomami", moim skromnym zdaniem wygląda dość niemądrze.
      Zaś co meritum, to zgadzam się z autorem wątku - najprostszym, najtańszym i wbrew pozorom najmniej szkodliwym (pod względem społecznym, ale też zdrowotnym) rozwiązaniem problemu dopalaczy byłoby zalegalizowanie znanych narkotyków: nie tylko stosunkowo mało szkodliwej marihuany, ale nawet tzw twardych narkotyków - po pierwsze nie tylko sam zainteresowany, ale też ewentualnie ratujący go lekarz, wiedziałby, z czym ma do czynienia, po drugie pieniądze na leczenie "samego zainteresowanego" pochodziłyby z akcyzy narzuconej na używany przez niego towar, po trzecie państwo mogłoby kontrolować zawartość produktu, sieć punktów sprzedaż i - co najważniejsze - miałoby narzędzia uniemożliwiające dostęp do niego osobom nieletnim.
      • trombozuh To niemożliwe 22.10.12, 20:01
        Mafia jest zbyt potężna i na to nie pozwoli. Mafiozi na całym świecie dobrze pamiętają, co się stało, gdy nastąpił koniec prohibicji w USA. Teraz już nikt nie pozwoli na legalizację narkobiznesu, bo to interes wart biliony dolarów. A mafię stać na przekupywanie wszystkich.
    • zap1957 Dopalacze wróciły i oficjalnie czyszczą... komp... 22.10.12, 17:38
      Powtarzam po raz kolejny. Wszystkie narkotyki powinny być legalne. Powszechnie dostępne.
      Ich produkcja i dystrybucja opodatkowana na rozsądnym poziomie.
      Ci co mają się zaćpać to i tak się zaćpają. Teraz będą to robili do 30-35 roku życia. "Po drodze" jeszcze się rozmnożą i wyprodukują takich samych kretynów.
      Zyski dla społeczeństwa:
      1. duża część może wykończy się przed osiągnięciem wieku prokreacyjnego,
      2. brak kosztów związanych z tymi wszystkimi programami pomocowymi, leczeniem, zapomogami itd.,
      3. dochód z akcyzy i innych podatków.
      Koszty:
      1.część dochodu Państwo będzie musiało przeznaczyć na usunięcie substancji biologicznej z przestrzeni publicznej.
      W sumie saldo powinno być dodatnie.
    • trombozuh Biedny Rycho i Zbycho 22.10.12, 19:57
      Zainwestowali w koncesję na alkohol a młodzież, zamiast bulić Rychowi za piwo i Zbychowi za wódę woli kupować jakieś dopalacze. Zgroza! Ludzie! Macie wódę pić! Wódę! Tusk wam tak każe! Dopalacze są złe, wóda jest dobra! I koniec dyskusji!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka