Dodaj do ulubionych

NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU.

20.02.05, 20:54
Takie "usprawnienie" ostatnio wprowadziła Gazeta Wyborcza w swoim portalu.
Obserwuj wątek
    • ianek70 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 20.02.05, 21:16
      Nie martw się, za niedługo będzie nowy papież, którego można będzie komentować
      do woli.
      • 48matrix Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 26.02.05, 12:46
        ianek70 napisał:

> Nie martw się, za niedługo będzie nowy papież, którego można będzie
        komentować
        > do woli.
        Ponadto GW miałaby korzyści od czasu do czasu poświęciłby biurka, komputery i
        takie różne w redakcji. I chyba nie muszę dodawać, że nie za friko.
    • mis22 Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 21.02.05, 03:01
      domk1 napisał: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU
      > Takie "usprawnienie" ostatnio wprowadziła Gazeta Wyborcza w swoim portalu.

Przypuszczam, ze to "usprawnienie" jest wynikiem wyroku sadu skazujacego Urbana
      na kare grzywny za artykul, w ktorym wypowiedzial sie on niepochlebnie o
      papiezu.

W Iranie czy Arabii Saudyjskiej jest gorzej. Tam za nieprawomyslna wypowiedz o
      islamie mozna dostac kare smierci. Podobnie bylo w stalinowskiej Rosji gdzie za
      krytyke Stalina lub komunizmu grozila smierc.

Polska jest na etapie posrednim - nie zabija sie ludzi za naruszanie tematow
      tabu ale jednak ich sie karze. Mozna miec nadzieje, ze przynaleznosc do Unii
      Europejskiej posunie troche Polakow w kierunku cywilizacji i z czasem wolnosc
      slowa stanie sie prawem w Polsce.
      • kitcar2 Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 10:49
        Poczekajmy na przemianę pokoleniową. Ludzi przedkładających dogmaty nad logikę
        wyeliminuje dopiero biologia. Nie chce mi się nawet ironizowac na ten temat.
        Jak ktoś normalny może na przykład twierdzić, że cierpienie ma jakikolwiek
        sens? Otóż nie ma. Cierpienie pod każdą postacią jest złem. I tylko dziwię się
        masowym ślubom kościelnym i chrztom, które funduja sobie (i swoim dzieciom)
        ludzie w istocie niewierzący - dla rodziny, sąsiadów itd. OHYDA!!!
        • danceny Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 11:34
          Cierpienie nie ma sensu? No cóż, z pewnością nie jest wartością samą w
          sobie.Ale czy jest złem? Nie bardzo wiem, czy mozna rozpatrywać na płaszczyźnie
          aksjologicznej człowieczą niedolę związaną z jego fizycznością (rozumiem, że
          miałeś na myśli właśnie ten aspekt cierpeinia, a nie np "ból psychiczny"), ono
          poprostu jest, nieodłączny element istnienia. Możemy próbować go unikać,
          walczyć z nim, ale nie wyeliminujemy go z naszego życia.
          Ważne jest to, co z własnym bólem zrobimy, jak sobie z nim radzimy. Czasem
          chwile cierpienia pozwalają dostrzec w życiu wartości, które naprawdę są ważne,
          o kórych w świecie pozornej szczęśliwości nie pamiętamy.

PS ja także dziwię się tym , którzy biorą kościelny ślub, podają własne dzieci
          do chrztu, ot taka świecka już w swej istocie tradycja, szkoda, w ten sposób,
          byc może nieświadomie, profanują sakrament. Niekiedy przychodzi mi do głowy, że
          największą słabością Mojego Kościoła jest jego masowość, powodująca
          przeobrażenie się religijnych misteriów w świeckie czynności o znamieniu
          konwencjonalności.
          • kitcar2 Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 11:43
            Święte słowa. Masowość. A co za tym idzie: płycizna, ludyczność, schematyzm
            itd. A co do wartościowania cierpienia (rzeczywiście, w tym przypadku
            fizycznego), moim zdaniem jednoznacznie cierpienie jest złe. O ile nie można go
            unikać, to należy je uśmierzać, nie zaś gloryfikować. Wybacz, ale dla mnie
            stwierdzenie "poświęcić dla kogoś swoje cierpienie" jest idiotyczne. Faktu, że
            nie jestem w stanie tego pojąć nie uważam za swą ułomność.
            • danceny Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 12:14
              Staram się być chrześcijaninem, pewnie najbliżej mi do jego katolickiej wersji,
              ale, zabrzmi to zapewne paradoksalnie, nie lubię modlic się w pełnym "wiernych"
              kościele, nie czuję w nim wówczas sacrum, nie wiem, być może to jakaś moje
              ułomność, trudno.
              A propos wartościowania bólu, nie zgodzimy się, ale przecież nie musimy (jakiż
              nudny byłby świat, w którym wszyscy myślą tak samo). Oczywiście, należy go
              unikać, uśmierzać, ale chyba nie za wszelką cenę.
              Wcale nie uważam, aby Twa niemożność pojęcia ofiary z własnego cierpienia dla
              kogoś była Twą ułomnością. Sformułowanie takie, jakie przytoczyłeś, istotnie
              jest bez sensu. Co to u licha znaczy, że "poświęcam dla kogoś swoje
              cierpienie"? Co innego w przypadku, gdy narażamy się na cierpienie ze względu
              na kogoś lub na coś, żebyśmy się dobrze zrozumieli (leksykalnie obie frazy są
              dość podobne), chodzi mi np. o sytuacje, w których wybieramy, że jeśli już ktoś
              ma narazić się na ryzyko cierpienia, to niech będę to ja.
              • kitcar2 Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 12:42
                Przypadek, o którym piszesz nie jest "ofiarą z cierpienia". Tutaj ofiarą jest
                działanie, a cierpienie może być jego pochodną. Jest to jak najbardziej
                zrozumiałe. Nie tłumaczy to jednak sensu cierpienia (np. śmierci na krzyżu) dla
                czyjegoś dobra (np. zbawienia) (!). Niemożność pogodzenia się z tym jest dla
                mnie największą przeszkodą w uznaniu nauki kościoła.
                • danceny Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 14:44

Ustaliliśmy już, że cierpienie dla samego cierpienia jest kompletnie bez sensu,
                  inaczej rzecz ujmując, że narażanie się na ból dla samego bólu, jest nie tylko
                  niepotrzebne, ale może nawet złe (no chyba, że osobnik cierpiący zalicza się do
                  tej niewielkiej części populacji, która w fizycznym cierpieniu odnajduje jakąś
                  perwersyjną rozkosz)?
                  Rozumiem, że nie potrafisz pojąć istnienia jakiegoś bezpośredniego związku
                  przyczynowego pomiędzy cierpieniem jednego człowieka, a dobrem drugiego? Otóż,
                  według mnie, nie ma takowego. Absurdalne chyba byłoby twierdzenie, że
                  cierpienie jednej osoby, przekłada się bezpośrednio na dobro drugiej. Związek
                  w żadnym razie nie jest prosty, chodzi raczej o to, że dzięki działaniu osoby,
                  które w konsekwencji spowoduje cierpienie działającego, można np. uchronić od
                  jakiegoś dolegliwego zdarzenia inną osobę (tym samym dokonać czegoś dla jej
                  dobra). Dopiero przyjmując takie założenie można powiedzieć, że cierpienie ma
                  sens, bo dzięki niemu ktoś inny nie cierpi.
                  Nie wiem, czy można oceniać sensowności ofiary Chrystusa w oderwaniu od jej
                  kontekstu metafizycznego, oczywiście możemy próbować tłumaczyć ją w jakiś
                  racjonalny sposób, ale pozbawimy tym samym Ukrzyżowanie istotnego, dla
                  chrześcijan, pierwiastka religijnego, zubożymy w ten sposób jego wymiar.
      • danceny Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 01.03.05, 11:13
        Istotnie niemożność komentowania artykułów o Papieżu na zasadach takich, jakie
        dotyczą innych wiadomości, jest bezsensowna, ale przecież administrator ma tak
        naprawdę prawo robić, co mu się tylko podoba, niemniej szkoda. Chociaż jak się
        poczyta niektóre z poniższych postów, zaczynam potrosze rozumieć motywację
        admina z GW.
        "Polska jest na etapie posrednim - nie zabija sie ludzi za naruszanie tematow
        tabu ale jednak ich sie karze", kompletne nieporozumienie, Urbana nie ukarano
        za naruszene tematu tabu, ale za dopuszczenie się obrazy określonej osoby.
        Chyba nie rozumie Pan/ni (?) co oznacza pojecie "wolność słowa", swoboda
        wypowiedzi kończy się bowiem w miejscu, w którym zaczyna się naruszanie
        godności osoby, o której traktuje konkretna oceniana wypowiedź. Proszę sobie
        wyobrazić, co działoby się, gdyby bezkarnie mozna było szkalować każdego
        podpierając się prawem do swobody wypowiedzi. Dla mnie taka perspektywa jest ze
        wszech miar odrażająca, nie wiem, byc może różnimy się poziomem wrażliwości.
        Pozdrawiam
        • xsawer Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 09.03.05, 19:50
          Proszę sobie
          wyobrazić, co działoby się, gdyby bezkarnie mozna było szkalować każdego
          podpierając się prawem do swobody wypowiedzi. Dla mnie taka perspektywa jest ze
          wszech miar odrażająca, nie wiem, byc może różnimy się poziomem wrażliwości.
          Nie zauważyłem w artykule Urbana szkalowania drugiej osoby.
          To było tylko stwierdzenie stanu faktycznego.
          • sclavus Re: Papiez i katolicyzm - tematy tabu w Polsce 10.03.05, 16:14
            Wychodzi na to, że Prezydent RP nie należy do grupy "każdego" bo każdy (WIELU)
            go szkaluje ile wlezieTen Polak i ten Polak - WOjtyła wyjechał zarobkowo i
            nawet przyjął pseudonim Kwaśniewski został, stanął w szranki wyborcze i
            przekonał większość Polaków
            Urban napisał prawdę w gazecie satyrycznej (polityczno-społeczno-satyrycznej) i
            został skazany
            Giertychy (mam na myśli całą zgraję giertychopodopnych) szkalują kłamstwami
            (sic@) z trybuny instytucji o największej powadze... bezkarnie
            Wojtyła najprawdopodobniej już nie wie co mówi a napewno nikt z "wiernych" ani
            komentatorów nie wie co mówi Wojtyła
            Kwaśniewski, pomimo wszystkich inzektyw jakimi go się obrzuca, mówi mądrze i
            wszyscy rozumieją co mówi
            Coś nie tak z Polakami...
    • domk1 Żałosny jest ten kult papieża! 21.02.05, 14:25
      Katolicy chyba nie wierza w Boga skoro jest im potrzebny Bóg z krwi i kości -
      czyli Karol Wojtyła w Watykanie. Modlą się do człowieka - to smutne......
      • kropekuk Tylko Polacy. U Irlandczykow tego balwochwalstwa 25.02.05, 03:29
        nie zauwazylem, a tez katolicy...
      • kitcar2 Re: Żałosny jest ten kult papieża! 01.03.05, 10:54
        Zapominasz, że cała ta impreza jest d l a k a t o l i k ó w. Reszta ex
        definitione winna mieć to w nosie, czego i Tobie życzę.
        • the_dzidka Re: Żałosny jest ten kult papieża! 01.03.05, 15:04
          Miałabym to w nosie, gdyby pozwolono mi od tego odetchnąć. Mam w ogóle przestać
          słuchać radia, oglądać TV i wchodzić do Internetu, o czytaniu gazet nie mówiąc?
          A niby z jakiej racji? Media są tak samo dla katolików, jak dla mnie.
      • danceny Re: Żałosny jest ten kult papieża! 01.03.05, 11:15
        Poprawka, modlą się za człowieka, nie do niego.
      • arcykr Re: Żałosny jest ten kult papieża! 10.03.05, 14:09
        domk1 napisał:

> Katolicy chyba nie wierza w Boga skoro jest im potrzebny Bóg z krwi i kości -
        > czyli Karol Wojtyła w Watykanie. Modlą się do człowieka - to smutne......
        Jak według ciebie wygląda ta modlitwa DO papieża???
    • pani.zosia Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 22.02.05, 08:54
      A co, chciałbyś gębę sobie wycierac autorytetem? Była "demokracja
      socjalistyczna", to może być "demokracja demokratyczna". A co?
      • apodemus Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 22.02.05, 09:28
        > A co, chciałbyś gębę sobie wycierac autorytetem?

Dlaczego zaraz "wycierać gębę"? Chyba wolno mi posiadać własne zdanie i wyrażać
        je w sposób nie obrażający nikogo.
        Poza tym Twoje autorytety nie muszą być moimi (i na odwrót).
        Pozdrawiam
        • zen-on Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 22.02.05, 09:39
          >Chyba wolno mi posiadać własne zdanie i wyrażać
          >je w sposób nie obrażający nikogo.
          Tak, pod warunkiem, że to nie jest twoje zdanie o Papieżu.
          Zdanie o Papieżu zostało jest jedno.

> Poza tym Twoje autorytety nie muszą być moimi (i na odwrót).
          Tak, pod warunkiem że twoim autorytetem jest Papież.

Poza tym mamy wolność słowa, więc pisać o papieżu mozesz
          co tylko chcesz i co tylko uważasz, z małym ograniczeniem:
          O papieżu możesz pisać tylko dobrze lub bardzo dobrze zgodnie
          z oficjalnie przyjętymi standardami.

Papieza możesz nawet krytykować, z wyjątkiem krytyki wyrażonej
          myślą, mową, uczynkiem, pismem.

Z papiezem możesz się nie zgadzać, z wyjątkiem papieża JP2.

pzdr.
          • photo8 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 26.02.05, 02:06
            a szpagat umiesz zrobić?
    • grzmiacy_rozum Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 22.02.05, 11:48
      Nie tylko papieża nie można komentować. Śmierci Beksińskiego też nie można. Za
      to śmierć setek zabitych w trzęsieniu ziemi w Iranie, jak najbardziej.
      Widocznie pan z angory nie wyznaje zasady "dziki też człowiek".
    • domk1 100 lat, 100 lat-niech żyjeeeee naaaaam !!!!!! 23.02.05, 09:15
      Dobrze? Nie za mało? Może 200 lat? Może ktos określi jakiś zakres poprawnych
      politycznie/kościelnie zyczeń dla Ojca Świętego?
    • umfana Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 23.02.05, 17:13
      ...może od tego zależy jej być albo nie być?
    • domk1 PAPIEŻ ZNOWU W SZPITALU................... 24.02.05, 14:33
      Oczywiście znowu Wyborcza odmówiła internautom prawa wyrażenia troski o jego
      zdrowie......
      • henio56 [...] 24.02.05, 15:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • umfana Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 24.02.05, 16:18
          Większość Polaków i tak będzie trwać w św.kulcie, bo co im innego pozostanie?
          ;o)
          • frygija Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 24.02.05, 16:52
            co racja to racja - nie wyobrazam sobie zeby nagle polskie babcie zaczely czcic
            czarnego albo brazowego papieza a raczej nowy z europy zach nie bedzie
            • zas_ale_pyra Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 25.02.05, 18:47
              frygija napisała:

> co racja to racja - nie wyobrazam sobie zeby nagle polskie babcie zaczely
              czcic
              >
              > czarnego albo brazowego papieza a raczej nowy z europy zach nie bedzie
              Nie wiadomo "komu z brzega". Moze Pan Bog chce CIEBIE zobaczyc predzej niz Ojca
              Swietego? Nie wiem, tylko ON wie.
            • umfana Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 25.02.05, 20:56
              Trochę mnie to przeraża, że ten kult będzie trwał pokolenia...
            • arcykr Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 10.03.05, 14:13
              frygija napisała:

> co racja to racja - nie wyobrazam sobie zeby nagle polskie babcie zaczely czcic
              > czarnego albo brazowego papieza a raczej nowy z europy zach nie bedzie
              Otóż właśnie po śmierci Jana Pawła zacznie się prawdziwy kult: najpierw
              błogosławionego, potem świętego.
              • sclavus Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 10.03.05, 16:01
                ale do Polski już nie przyjedzie!
          • zas_ale_pyra Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 25.02.05, 18:46
            Bardzo "budujace".
            PS. Pluj na kogos, komu do piet nie dorastasz (hipotetycznie), a
            oglaszaj "pomoc dla Malgosi". Cos tu sie "kupy nie trzyma".
        • startar Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 24.02.05, 21:44
          henio56 napisał:

> daj im boże ,aby był to jakiś afrykańczyk albo Żyd.

Czy Afrykańczyk jest w czymś gorszy od Żyda, że tego pierwszego wyminiles mala litera?
          • henio56 Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 24.02.05, 22:03
            jest mi wstyd bo popełniłem aż dwa błędy w jednym wyrazie, nie afrykańczyk ale
            Afrykanin, przepraszam.
            • startar Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 24.02.05, 22:10
              Afrykańczyk - jest poprawnie
              • czterdziesci.i.cztery Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 04.03.05, 02:06
                No i jeszcze są Afrykanerzy :P
            • photo8 Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 26.02.05, 10:52
              • photo8 Re: no i katolicy bedą mieli nowego papieża 26.02.05, 10:55
                Żyd to narodowość, więc z dużej, afrykanin to nie narodowość, więc z małej (tak
                jak europejczyk).
        • henio56 a co w mym poście było wulgarnego ? cenzorze jak z 25.02.05, 02:48
          PRL-u. To o tym panu już nic nie można napisać ? co raz bardziej mnie to irytuje
      • kropekuk MALO: ZASTOSOWANO TRACHEOTOMIE 25.02.05, 00:17
        Nie byl w stanie inaczej oddychac - brak jeszcze info, czy to papiezowi
        pomoglo, choc w jego wieku wyglada to na powolny koniec:
        news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4296035.stm
    • kobusowaty Łagodne pranie mózgów w... 24.02.05, 22:15
      radiu plus -łagodne przeboje.Pani spikerka urywanym ze wzruszenia głosem
      zapewnia publicznie,że WSZYSCY Polacy modlą się za zdrowie papieża. Zle mu nie
      życzę, ale niech pani spikerka mówi za wszystkich WIERZĄCYCH Polaków.
      A tak nawiasem, to czy ta rozgłośnia jest jakąś agendą kościoła katolickiego,
      bo już parę razy trafiłem na dyskusje o np. czy istnieje diabeł itp,
      przemycanych pomiędzy skądinąd rzeczywiście łagodnymi przebojami.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Łagodne pranie mózgów w... 25.02.05, 12:12
        > A tak nawiasem, to czy ta rozgłośnia jest jakąś agendą kościoła katolickiego,
        > bo już parę razy trafiłem na dyskusje o np. czy istnieje diabeł itp,
        > przemycanych pomiędzy skądinąd rzeczywiście łagodnymi przebojami.

Nic nie przemycają, to jest rozgłośnia katolicka. Skądinąd można to wywnioskować
        z nazwy i logo.

Twój post tak naprawdę dobrze o nich świadczy :-) Wziąłeś ich za "normalne"
        radio, które zaledwie "przemyca" pewne treści. :-)))
    • kropekuk Bo o umierajacych sie zle nie mowi: odsylam do BBC 25.02.05, 00:13
      news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4296035.stm
    • poltek1 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 25.02.05, 00:42
      I słusznie. Skoro go modły wiernych i pan Bóg nie uzdrowił to i wasze komentarze
      nie pomogą.
      • henio56 [...] 25.02.05, 02:43
        • rywin-arms [...] 25.02.05, 03:02
          • henio56 [...] 25.02.05, 03:11
            • rywin-arms [...] 25.02.05, 03:20
              • nihiru Re: pewnie chłopina zdrowo umrze 25.02.05, 09:58
                Mam wrażenie że te wszystkie komentarze to na zasadzie "skoro te wszystkie
                głupie staruszki są za to ja będę przeciw, żeby pokazać jaki to ja jestem
                mądry, światły i niezależnie myślący". Jednym słowem z Waszych postów odnoszę
                wrażenie, że nie tyle macie coś do zarzucenia papieżowi, tylko denerwują Was te
                wszystkie dewotki.
                Jeśli się mylę to mnie poprawcie, ale jak dotąd nie zauważyłam ani jednej
                wypowiedzi w której znajdowałyby się jakieś faktyczne zarzuty przeciw osobie
                samego papieża. Wszyscy tylko zżymają się że w Polsce o papieżu nic złego nie
                można powiedzieć, a nie widać, zebyście mieli coś do powiedzenia.
                • rywin-arms Re: pewnie chłopina zdrowo umrze 25.02.05, 10:11
                  "Witam pielgrzymów z Polski"!- papież
                  Pole-katolo-kibole: Yea! Super! Mniam, mniam! Teraz flagi w górę i krzyczymy:
                  "Ojcze święty, powiedz jeszcze coś po polsku!" Na co papież -yaehr...urywa.
                  Dalej już wygłasza litanię przyboczny Brutus.
                  -No dobre i to, teraz do autokaru -westchnęli Pole-kibolo-katole- Przecież
                  trzeba jeszcze zdążyć na Małysza...
                  • thymon Re: pewnie chłopina zdrowo umrze 27.02.05, 19:44
                    dobre w ryj :) buhahahahahaha dobre dobre naprawdę
                • domk1 PAPIEŻOWI RZECZYWŚCIE TRUDNO COŚ ZARZUCIĆ, ALE.... 25.02.05, 10:21
                  ...wiele można zarzucić tym rozszalałym dewotom, którzy nie chca dać chwili
                  spokoju temu staremu, cierpiącemu człowiekowi. Pamiętacie jak papiez zasłabł
                  podczas wizyty w Polsce? Pamiętacie te szalejące tłumy wywołujące go pod
                  oknem? Nawet mu nie pozwolili spokojne poleżeć i odpocząć. Wiecie, że papieża
                  nikt nie słucha? Papież mówił na audiencji o ofiarach w WTC, a Polacy w tym
                  czasie spiewali "Sto lat" albo klaskali nie zważając na jego słowa. I wszystko
                  wskazuje na to, że większość tych "zatroskanych" ma jego osobę dokładnie
                  gdzieć, a chodzi tylko o zaspokojenie narcystycznych popędów katolickich
                  fanatyków.
                  • brytnej PAPIEŻOWI ZARZUCIĆ MOŻNA WIELE... 25.02.05, 20:54
                    ... wystarczy tylko sobie przypomnieć podstawowe fakty:
                    - papież nawołuje do nieszanowania demokratycznego porządku, twierdząc, że prawo
                    stanowione wolą wyborców nie jest nadrzędne;
                    - papież notorycznie obraża mnóstwo ludzi (a nie nawet tylko ich "uczucia"),
                    wypowiadając się lekceważąco lub pogardliwie na temat buddystów i ateistów;
                    - papież przyczynia się do rozpowszechniania się w katolickich krajach Afryki
                    epidemii AIDS, zachęcając do walki z międzynarodowymi programami pomocy;
                    - papież podjudza do nieprzyznawania gejom, kobietom i wielu innym jeszcze
                    grupom pełni praw ludzkich.
                    Ktoś powie na pewno, że papież nic takiego nikomu nie nakazał. Owszem, ale jako
                    że jest podobno autorytetem, nie musi nic nikomu nakazywać. Wie chyba dobrze, że
                    każda jego sugestia jest przyjmowana jako najświętszy nakaz.
                    • obcy444 Re: PAPIEŻOWI ZARZUCIĆ MOŻNA WIELE... 26.02.05, 01:18
                      brytnej napisał:

> ... wystarczy tylko sobie przypomnieć podstawowe fakty:
                      > - papież nawołuje do nieszanowania demokratycznego porządku, twierdząc, że
                      praw
                      > o
                      > stanowione wolą wyborców nie jest nadrzędne;
                      > - papież notorycznie obraża mnóstwo ludzi (a nie nawet tylko ich "uczucia"),
                      > wypowiadając się lekceważąco lub pogardliwie na temat buddystów i ateistów;
                      > - papież przyczynia się do rozpowszechniania się w katolickich krajach Afryki
                      > epidemii AIDS, zachęcając do walki z międzynarodowymi programami pomocy;
                      > - papież podjudza do nieprzyznawania gejom, kobietom i wielu innym jeszcze
                      > grupom pełni praw ludzkich.
                      > Ktoś powie na pewno, że papież nic takiego nikomu nie nakazał. Owszem, ale
                      jako
                      > że jest podobno autorytetem, nie musi nic nikomu nakazywać. Wie chyba dobrze,
                      ż
                      > e
                      > każda jego sugestia jest przyjmowana jako najświętszy nakaz.
                      Tylko Feliks Edmundowicz (Dzierzynski) wsrod Polakow wykonczyl przykra smiercia
                      wiecej ludzi niz Wojtyla anatema prezerwatyw w dobie AIDS. Tak to jest z
                      fanatykami - i tylko tacy staja sie pzredmiotem kultow jednostki.
                    • arcykr Re: PAPIEŻOWI ZARZUCIĆ MOŻNA WIELE... 10.03.05, 14:19
                      brytnej napisał:

> - papież podjudza do nieprzyznawania gejom, kobietom i wielu innym jeszcze
                      > grupom pełni praw ludzkich.
                      Którego to prawa odmawia papież kobbietom? Prawa do dzieciobójstwa?
                • henio56 Re: pewnie chłopina zdrowo umrze 25.02.05, 12:06
                  nihiru, ale kto te dewotki nakręca ?
                • gieroy_asfalta Bałwochwalstwo! 25.02.05, 12:51
                  Bałwochwalczy kult papieża w Polsce budzi niesmak: te bizantyjskie
                  pielgrzymiki, pomniki, nazwy ulic, obrazki , medaliki, breloczki...Papież na
                  straganach! Wojtyła sam się w tym zatracił, inaczej powienien tego zabronić dla
                  swojego dobra (Urbany mają co robić) i powagi Kościoła.
                • lookass Re: pewnie chłopina zdrowo umrze 26.02.05, 10:04
                  Co mozna papiezowi zarzucic? Chocby to, co napisal w swojej ostatniej ksiazce. W
                  XXI wieku nie ma totalitaryzmow takich jak w XX, to wymyslil sobie, ze zlo teraz
                  sie najzwyczajniej w swieie przyczailo i zakamuflowalo pod postacia feministek i
                  homoseksualistow. Papiez niczym Rydzyk potrzebuje wroga, zeby istniec. Musi
                  wiecznie siac poczucie zagrozenia, zaszczepiac histerie wsrod owieczek. Tylko
                  wtedy przestraszone przybiegna do papy a on przytuli. Papiez sieje nienawisc do
                  pewnych grup spolecznych i przyczynia sie do rozwoju epidemii AIDS w Afryce.
                  (Chodzi o te niesczesne prezerwatywy, "dzielo szatana"). Na szczescie w
                  Watykanie maja dosc papcia-Polaka i jego konserwatyzmy. Juz wiecej Polakow nie
                  beda wybierac i cale szczescie, bo szopka sie skonczy. Licze na to, ze nastepny
                  papiez bedzie Murzynem. Przydaloby sie takie dosowdaczenie katolickim
                  Polakom-rasitom...
                • bloodysunday99 [...] 27.02.05, 22:08
                  • henio56 [...] 28.02.05, 19:29
            • kobusowaty [...] 26.02.05, 14:30
    • boska_rita Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 25.02.05, 10:13
      Cóż z tego, że demokracja, że wolność wypowiedzi. Świętych krów się nie tyka -
      uznała "Gazeta".
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 25.02.05, 12:16
        Redakcja gazety.pl wyjaśniała: Przy okazji doniesień o śmierci lub
        nieszczęściach, które dotknęły różne osoby, pojawiało się mnóstwo komentarzy
        internautów, które po prostu nie licowały z ludzkim nieszczęściem. Dlatego teraz
        są ograniczenia w wysyłaniu komentarzy.

• rywin-arms Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 25.02.05, 16:28
          anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: "...Dlatego teraz są ograniczenia w wysyłaniu
          komentarzy." -to juz teraz niechybnie wszystko zmierza do wprowadzenia pzez
          Disco-Olo stanu wyjąkowego i godziny policyjnej!
          • photo8 ===== DO ZAKNEBLOWANYCH ===== 26.02.05, 02:21
            Wszystko wolno. U siebie. A nie jesteście u siebie, tylko zawsze na tym czy
            innym portalu, więc są ograniczenia.
            Gdyby wasz sąsiad chciał zbluzgać całą okolicę i poprosił was o udostępnienie
            okna, bo z waszego lepiej słychać i więcej ludzi pod nim przechodzi, to co?
            Zgodzicie się?
            Załóżcie portal i wolnoć Tomku.
            A może mniej żołnierskich słów? Nie spotkałem w żadnych dyskusjach katolików
            obrażających rynsztokowym słownictwem swoich przeciwników. Lecz niestety
            pozostaje to nieodwzajemnione.
            • rywin-arms Re: ===== DO ZAKNEBLOWANYCH ===== 26.02.05, 04:48
              photo8 napisał:

"Wszystko wolno. U siebie. A nie jesteście u siebie, tylko zawsze na tym czy
              innym portalu, więc są ograniczenia. Gdyby wasz sąsiad chciał zbluzgać całą
              okolicę i poprosił was o udostępnienie
              okna, bo z waszego lepiej słychać i więcej ludzi pod nim przechodzi, to co?
              Zgodzicie się?..."
              W zasadzie zgadzam się z Twoja argumentacją, ale zauważ, że nie chodzi o
              bluzganie "całej okolicy", tylko określonych grup ludzi: fanatyków religijnych
              spod znaku fan klubu PAPIEZA-POLAKA; najwyższyszych władz kościola kat.,
              którzy ubezwłasnowolnili kalekiego chorego staruszka; media, które ze sprawy
              papieża zrobili "chodliwy towar, a "obiektywizm zamienili na posłuszeństwo i
              asekurantyzm. Pewnie można jeszcze wymieniać, i wymieniać...
              A co do sprawy goszczenia na portalach - to one chyba wlasnie są min. do
              ścierania się opinii odwiedzajacych.
              Ps. photo8 napisał: "Załóżcie portal i wolnoć Tomku" - Czy chodzi Ci o coś w
              rodzaju Radia Ma Ryja?
            • domk1 BLUZGAJĄCY KATOLICY - WŁĄCZ RADIO MARYJA 26.02.05, 08:59
              Tam sobie posłuchasz miłujących bliźniego. Az uszy puchną.
            • lookass Re: ===== DO ZAKNEBLOWANYCH ===== 26.02.05, 10:10
              Co za bzdura! FORUM z definicji jest miejscem PUBLICZNYM, gdzie mozna sie
              wypowiadac na rozne tematy. Nie ma nic wspolnego z oknem prywatnego mieszkania.
              Skoro gazeta.pl wydzielila na swoim portalu taka przestrzen przeznaczona do
              publicznej dyskusji, to niech sie tego trzyma a nie wporwadza cenzure prewencyjna.
              • photo8 Re: ===== DO ZAKNEBLOWANYCH ===== 26.02.05, 11:09
                Trala la la...
                Załóż forum, na którym będzie można dyskutować z twoimi poglądami, polemizować
                z tobą, a przy okazji opluwać, ciebie, twoich najbliższych, używając przy tym
                wszystkich wulgaryzmów.
                Wierzę - a ty masz pewność, że w imię demokracji i wolności słowa, nie będą
                świerzbiły cię paluszki do kasowania takich wypowiedzi.
                Powodzenia.
    • belial13 [...] 25.02.05, 20:13
      • domk1 PROPONUJĘ ODWIEDZIĆ www.naszdziennik.pl 25.02.05, 21:20
        Tak w ogóle nie można niczego komentować. Redakcja tego pisma nie przewidziała
        miejsca na wpisy dla internautów....
        Ciekawe dlaczego.....? ;))))
    • obcy444 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 26.02.05, 01:15
      domk1 napisał:

Nie wiem, czy tak jest.
      Ale dawni niezlomni po 89 r. przerzucili sie ochoczo na korzystanie z wladzy
      rozmaitego rodzaju i ze szmalu. I troska o czesc Wojtyly jest do tego niezbedna.
      • meritum3 [...] 01.03.05, 13:48
    • dziwak4 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 26.02.05, 03:13

Papiez nasz wstydzilby sie swojego zachowania,ktore teraz wykorzystywane
      jest jako karta polityczna w roznych rekach.
      Przypomnijmy sobie naszego Prymasa S.Wyszynskiego,aon rowniez mial
      mozliwosc lecznie sie poza naszymi granicami (chyba USA) ale odmowil
      i umarl,poniewaz uwazal ze nalezy do Przejaswietszej Maryjii i i nikt inny
      nie moze mu dac czy odebrac zdrowie.To byl prawdziwy patriota i wierny
      sluga Maryji,Krolowej Polski.
      Podczas gdy nasz papiez zachowuje sie jak marionetka,jaka jest jego wiara
      skoro tak kurczowo trzyma sie zycia a wie jednoczesnie ze musi odejsc niedlugo.
      "zaprawde powiadam wam,ze ten co bedzie chcial zachowac zycie straci je,
      a ten ktory bedzie tracil zycie z mojego powodu zyska je.." czyzby o tym
      zapomnial.no tak skleroza ma prawo walczyc jak dziki pies o wlasne zycie.
      Wstyd.!!
      • henio56 [...] 26.02.05, 09:34
      • kobusowaty Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 26.02.05, 11:29
        dziwak4 napisał
        "zaprawde powiadam wam,ze ten co bedzie chcial zachowac zycie straci je,
        > a ten ktory bedzie tracil zycie z mojego powodu zyska je.."
        -----
        Szkoda,że nie powiedział również:
        zaprawdę powiadam wam, wielki jest strach ludzi przed śmiercią i na tej bazie
        zbuduję kościół mój.
        Pozdrawiam wszystkich strachliwych.
      • arcykr Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 10.03.05, 14:25
        dziwak4 napisał:

> Podczas gdy nasz papiez zachowuje sie jak marionetka,jaka jest jego wiara
        > skoro tak kurczowo trzyma sie zycia a wie jednoczesnie ze musi odejsc niedlugo
        > .
        > "zaprawde powiadam wam,ze ten co bedzie chcial zachowac zycie straci je,
        > a ten ktory bedzie tracil zycie z mojego powodu zyska je.."
        (21) Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk. (22) Jeśli bowiem
        żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć.
        (23) Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o
        wiele lepsze, (24) pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.
        (List do Filipian 1:21-24)
    • arahat1 [...] 26.02.05, 12:01
      • 48matrix [...] 26.02.05, 13:01
        • henio56 [...] 27.02.05, 07:31
    • domk1 POKAŻE SIE CZY SIE NIE POKAŻE............. 27.02.05, 09:05
      Czy katolicyzm polega na pokazywanieu się w oknie?
      A może ci katoliccy fanatycy dadzą wreszcie spokój temu staremu, zmęczonemu i
      choremu człowiekowi? Patrząc na tych szaleńców pod oknami szpitala można
      odnieść wrażenie, że chętnie by go zabili tą swoją "miłością"

• henio56 [...] 27.02.05, 18:58
      • czterdziesci.i.cztery Re: POKAŻE SIE CZY SIE NIE POKAŻE............. 04.03.05, 02:12
        domk1 napisał:

> Czy katolicyzm polega na pokazywanieu się w oknie?

Mnie się katolicyzm kojarzy inaczej. Będąc w Hiszpanii, moi zagraniczni kumple cały czas mówili "No napij się jeszcze z nami, jak katolik z katolikiem". ;) Byli wielce nieszczęśliwi, jak oświadczyłem, że katolikiem nie jestem. :)
    • ziutek75 Nie wstrzymywac sztucznie bozej woli !!! 28.02.05, 23:22
      Kurialisci watykanscy !!!
      Dajcie umrzec Wojtyle spokojnie

Papieza leczcie tylko modlitwa - jak On sam zaleca !!!

Lekarze precz !!!
      Niech sie dzieje wola nieba. Z nia sie zawsze zgadzac trzeba !!!
      • rywin-arms Re: Nie wstrzymywac sztucznie bozej woli !!! 01.03.05, 01:30
        No właśnie to dziwne, ale jak chodzi o aborcję czarni pieją, że to ingerencja w
        życie nadane przez boga.
      • arcykr bozej woli !!! - nie przypadek małą literą... 10.03.05, 14:28
        ziutek75 napisała:

> Papieza leczcie tylko modlitwa - jak On sam zaleca !!!
        W jaki sposób niby zaleca?
    • pawel_451 ale kazde utrudnienie mozna obejsc :) 01.03.05, 08:35
      Dzieki za ten watek, domk1. Ten O Ktorym Nie mozna Pisac Zle jest starym
      schorowanym facetem i pewnie dlatego tak go kochaja. Patrzcie, zdaja sie mowic,
      papiez a zachowuje sie jak Normalny Czlowiek (nawet podobno ma gardlo a w nim
      to samo co wszyscy, sam widzialem w Gazecie). Kazdy ma podobnego dziadka w
      rodzinie, wiec kazdego to wzrusza. No moze nie kazdy dziadek ma taka opieke ;)
      Tyle o papiezu jako czlowieku. Ale pozostaje cala, wyjeta w Polsce spod krytyki
      sfera ideologiczna, teoria bycia chrzescijaninem zrodzona w jego glowie. I to
      juz jest wlasnie lamanie wolnosci slowa. Poza tym gratuluje Gazecie swietnego
      tematu na czolowki od paru dni (sprzedaz zapewne wzrosla) i ostatniego zdjecia -
      naprawde jest super: Wojtyla w stroju papieza (organizacyjnym) pod portretem
      Wojtyly w stroju papieza (organizacyjnym) oglada telewizje. Wokol zatroskane
      grono bliskich i oddanych mu ludzi. Nie modla sie bynajmniej, choc to podobno
      Aniol Panski (cokolwiek to oznacza). Wpatruja sie w Wojtyle. Nic dodac, nic
      ujac.
    • meritum3 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 01.03.05, 13:53
      Wolno wolno tylko to trzba robić 1. na kolanach 2 wyłącznie pozytywnie 3 ogólnie
      jak o tow Stalinie - wszystko wolno
      • danceny Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 01.03.05, 15:40
        Polecam serdecznie jakąkolwiek książkę o historii ZSRR, może po jej
        przeczytaniu zastanowisz się, zanim ponownie coś takiego napiszesz ponownie.
        Pozdrawiam
        • domk1 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 01.03.05, 16:41
          Masz racje - nikt nikogo nie zabija za mówienie o papieżu niezgodnie z
          obowiązującą linią. A i gdzie tam naszym fanatykom z oazy i radyja to
          NKWDzistów czy afganskich talibów.
    • domk1 Papież odezwał się!! MIMOWOLNIE !!!!!!!!!!!!! 01.03.05, 15:32
      Co oni plotą w tym radiu?????
      • henio56 Papież odezwał się MIMOWOLNIE ! ludzie ! CUD !! 01.03.05, 17:42
        coraz lepiej nawet już rozmawia w dwóch językach z Ratzingerem czy jak mu tam.
        A pod szpitalem grupa oszołomów z Polski zakłóca spokój pacjentom, zawodząc
        gorzkie żale.
        • henio56 [...] 02.03.05, 12:07
    • tabed Apel 02.03.05, 12:32
      mam prośbe do dziennikarzy, ażeby z tym włazidupstwem nie przekraczali zdrowego
      rozsądku, wczoraj słyszałem relacje o rozmowie w dwóch jezykach jakiegoś
      czarnego z papieżem, a dzisiaj informacja, iż "mimowolnie odezwał się";
      przecież ludzie wiedzą, jakie sa reakcje ludzi ciężko chorych i nie róbcie z
      nas idiotów, powiedział, piardnął czy chrząknął to mało istotne zdarzenia i nie
      zaśmiecajcie mediów takimi "newsami"
      • rywin-arms Re: Apel 02.03.05, 13:01
        Naklepsze jest to, że dziadziunio ledwie ruszyć może ręką, teraz nawet juz nie
        mówi, ale ponoć pisze jeszcze książkę. Ciekawe jak?
    • agtom11 Re: NIE WOLNO KOMENTOWAĆ INFORMACJI O PAPIEŻU. 02.03.05, 20:17
      domk1 napisał:

--------------------------------------------------------------------------------
      A co ty się dziwisz przeciez to jest czarna siła dużo,dużo silniejsza niż
      komuna była.To jest nietykalne nawet z podziemia.
      A takim postępowaniem robią sami sobie szkode bo niechcą słuchać co do
      powiedzenia mają ludzie a przecież twierdzą że dla ludzi służą,a to obłuda.
      W wszystkich mediach tylko papa,papa,i jego adoranci i fałszywi schlebcy którzy
      schlebiają tylko dla swojejego interesu.
      A przecież oprócz tych oszołomonów są także inni o innych poglądach ludzie
      którzy chcieli by wyrazić swoje opinie na tematy związane z klerem.
      Wstydzcie się moraliści z Gazety Wyborczej -gdzie wasze ideały,chyba w kieszeni.
    • henio56 zmarł b. Wojewoda krakowski 03.03.05, 21:32
      GW dwa razy wykasowała mi posty ,tylko dlatego ,ze wyśmiałem zapisanie na
      poczet zasług w/w uczestnictwo w procesjach kościelnych na Skałke oraz zażyłość
      z kontrowersyjnym księdzem Piekorzem.
      • henio56 Nie o take Polske walczyłem ! 04.03.05, 10:52
        aby mi teraz jakiś zdewociały Arschloch usta zamykał jak komunistyczny cenzor.
        Pozdrowienia dla Adama Michnika. Wrócę na forum jak skończą się opowieści o
        Tatrzańskim Słoneczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka