qq123 06.04.05, 08:57 Wolny piatek ??? zaklad w ktorym pracuje rzeczywiscie oglosil piatek dniem wolnym... ale do odpracowania... wolne zarty... rownie dobrze, kto chce, moglby wziac dzien urlopu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rich_bitch Re: wolny piatek 06.04.05, 09:03 No. Moglby. Ilu pracownikow ma twoja firma? Jak sie jej powodzi? Ile stracilaby, gdyby musiala dac wszystkim wolny dzien, zaplacic im za to, i stracic na produkcji/sprzedazy/utargu? Nie krzyczalbys, gdyby potem musiala zwolnic paru ludzi (moze i ciebie)? Ludzie - jest cos co sie nazywa rachunek ekonomiczny. Nawet kosciol o tym wie. W koncu po cos lataja z tymi tackami po kosciele co niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: wolny piatek 06.04.05, 09:14 Rachunek ekonomiczny nie moze rzadzic ludzkimi duszami, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
rich_bitch Re: wolny piatek 06.04.05, 19:03 Hmmm... To na tace sie juz nie daje? Na msze tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
biseks Re: wolny piatek 06.04.05, 20:09 Duszę nakarmisz ideami, a czym nakarmisz ciało? biseks Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: wolny piatek 06.04.05, 21:10 > Rachunek ekonomiczny nie moze rzadzic ludzkimi duszami, kolego. OK. Tylko straty z tego rachunku bierz na siebie, bo ja jako pracodawca nie zamierzam ci płacić za twoje modlitwy, swoją drogą to pomroczny rząd apelując do pracodawców powinien też zaapelować do ZUSu aby odliczył należności za ten wolny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: wolny piatek 06.04.05, 09:15 U nas wczoraj szefostwo oglosilo, ze firma bedzie w piatek nieczynna. Kto chce uczcic papieza powinien wziac urlop a kto nie chce to po prostu powinien nie przyjsc do pracy. Sporzadzono liste. Dzisiaj ci, ktorzy powiedzieli ze nie chca uczcic i w zwiazku z tym nie biora urlopu dostali opieprz... Odpowiedz Link Zgłoś
achula Re: wolny piatek 06.04.05, 09:36 Wolny piatek????Wolne rzarty(czarne)Dzien wolny-owszem,ale za dzien urlopu!!! Gdzie te wszystkie nadgodziny do odebrania,a gdzie sumienie pracodawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
ela1001 Re: wolny piatek 06.04.05, 10:20 A mnie firma zmusza do dnia wolnego! Oczywiście zarządzono na to konto dodatkową pracującą sobotę. Nikt się nikogo nie pytał o zdanie. Uważam , że o wiele uczciwsze byłoby udzielenie urlopu osobom które by o to wystąpiły do pracodawcy. Żyjemy w państwie wyznaniowym, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: wolny piatek 06.04.05, 11:55 Ja pracuję w hipermarkecie, i zarząd podjął decyzję że wszystkie sklepy naszej sieci będą zamknięte w tym dniu, ale muszę przyjść do pracy w innym dniu wolnym od pracy, jestem niestety pracownikiem godzinowym i 8h mniej w grafiku oznacza dla mnie mniej pieniążków. Niestety ale 8 kwietnia nie jest świętem państwowym, więc trzeba to po prostu odrobić, chyba by musieli najpierw podjąć jakąś uchwałę w sejmie czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: wolny piatek 06.04.05, 21:32 > od pracy, jestem niestety pracownikiem godzinowym i 8h mniej w grafiku oznacza > dla mnie mniej pieniążków. Niestety ale 8 kwietnia nie jest świętem państwowym, Ty nie dostaniesz pieniędzy ale i nie pracujesz, a co ma powiedzieć pracodawca który musi zapłacić ZA DARMO dniówkę powiększoną o ilość pracowników w firmie, ZUS podatek, koszty stałe, czynsz, amortyzacja, o zysku nieosiągniętym nie wspominając, to jest tak samo jak z ustawą 203 gdzie sejm uchwalił ustawę a nie napisał kto ma płacić, to jest poprostu pomroczna. Odpowiedz Link Zgłoś
renuary Re: wolny piatek 06.04.05, 11:58 DLA KOGO WOLNE TO WOLNE.JA PRACUJE W GASTRONOMI.MÓJ SZEF NIGDY NIE ZAMYKA-TERAZ TEŻ NIE MA ZAMIARU.LICZY SIĘ KAŻDA ZŁOTÓWKA....I W TEN WŁAŚNIE SPOSÓB TRACIMY TO CO NIBY W ŻYCIU NAJWAŻNIEJSZE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 12:03 qq123 napisał(a): > Wolny piatek ??? zaklad w ktorym pracuje rzeczywiscie oglosil piatek dniem > wolnym... ale do odpracowania... wolne zarty... > rownie dobrze, kto chce, moglby wziac dzien urlopu... co nie? A. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 12:11 za czyjeś? z szacunku dla pamięci papieża pracodawcy mogliby darować sobie te pieniądze (jak przez ten jeden dzień nic nie zarobią, to naprawde nie zbiednieją) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 12:18 michalfront napisał: > za czyjeś? > z szacunku dla pamięci papieża pracodawcy mogliby darować sobie te pieniądze > (jak przez ten jeden dzień nic nie zarobią, to naprawde nie zbiednieją) A jak sobie to wyobrażasz,gdy przepisy jasno mówia o ilosci dni wolnych w roku. Sami z siebie nie mogą ustanawiać liczby dni wolnych od pracy.Odpowiedzieli na apel rządu i innych władz czy organizacji ,dostosowując sie organizacyjnie. Miej pretensje do rządu,ze nie ustanowił tego dnia dniem ustawowo wolnym od pracy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 12:25 hmm tylko ciekawe że w kwestii przestrzegania innych przepisów pracodawcy nie sa juz tak rygorystyczni - a przypominam że taki Kodeks pracy (było nie było przepisy powszechnie obowiązujące) mówią wyraźnie np. o 8 godzinnym dniu pracy czy wszyscy pracodawcy krzyczą na tym forum że z jakiej racji mają dawać swoim pracownikom wolne i płacic za to z własnej kieszeni skrupulatnie wypłacają im nadgodziny za każda minutę przepracowaną ponad te ustawowe 8 godzin dziennie??? jesli tak - to bardzo przepraszam - ale coś mi się wydaje że tych niewypłaconych nadgodzin zebrało się tylko przez te 3 miesiące tego roku tyle - że powinni dać wolne na cały tydzień żałoby, żeby choć po części wyrównać to, co są winni własnym pracownikom (przestrzeganie 8-godzinnego dnia pracy to notabene najlepszy sposób na zmniejszenie bezrobocia) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 12:31 michalfront napisał: > hmm > tylko ciekawe że w kwestii przestrzegania innych przepisów pracodawcy nie sa > juz tak rygorystyczni - a przypominam że taki Kodeks pracy (było nie było > przepisy powszechnie obowiązujące) mówią wyraźnie np. o 8 godzinnym dniu pracy > > czy wszyscy pracodawcy krzyczą na tym forum że z jakiej racji mają dawać > swoim pracownikom wolne i płacic za to z własnej kieszeni skrupulatnie > wypłacają im nadgodziny za każda minutę przepracowaną ponad te ustawowe 8 > godzin dziennie??? każda minuta jest policzona skrupulatnie > > jesli tak - to bardzo przepraszam - ale coś mi się wydaje że tych > niewypłaconych nadgodzin zebrało się tylko przez te 3 miesiące tego roku tyle - że powinni dać wolne na cały tydzień żałoby, żeby choć po części wyrównać to, > co są winni własnym pracownikom (przestrzeganie 8-godzinnego dnia pracy to > notabene najlepszy sposób na zmniejszenie bezrobocia) każdego pracodawcę traktuj indywidualnie,bo nie wszędzie są kanty. A. A. Odpowiedz Link Zgłoś
stalowy_szczur1 ....a ja pracuję...... 06.04.05, 12:57 Jestem repem- jeżdże po Polsce i wciskam cośtam ludziom. Ale nie mamy piątku wolnego. Tworzymy fikcję, że coś w piątek załatwimy- wszyscy nasi kontrahenci przysyłają nam maile, że nie pracują. Nie pracujemt w trybie ciągłym, nie mamy rzeczy łatwo psujących się. Mamy być. Tyle. Nigdzie nikogo nie będzie, nic nie załatiwmy.... mamy być i tyle. Pzdr! Szyba Odpowiedz Link Zgłoś
arcyfioletowy Re: poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 21:43 > czy wszyscy pracodawcy krzyczą na tym forum że z jakiej racji mają dawać swoim > pracownikom wolne i płacic za to z własnej kieszeni skrupulatnie wypłacają im > nadgodziny za każda minutę przepracowaną ponad te ustawowe 8 godzin dziennie??? Twój pracodawca powinien cię liczyć za twoj czas na herbatki, kawy, papierosy, plotki, "dłubanie w nosie" a nawet za wychodzenie do toalety, ciekawe ile godzin by ci się uzbierało, a swoją drogą jest wolny rynek, pracodawca ci sie nie podoba to go zmień, jeżeli dla Was pieniądze się liczą to dla pracodawców również. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: poświętowałoby się,ale za czyjeś... 06.04.05, 21:40 na szczescie szacunek nie jest obowiazkowy Odpowiedz Link Zgłoś
visitor5 Re: wolny piatek 06.04.05, 19:05 Bo to jest właśnie pierwszy test z cyklu, co jestes wstanie poświęcic ... Niektórzy nawet dnia urlopu nie... Smutne Odpowiedz Link Zgłoś
rich_bitch Re: wolny piatek 06.04.05, 19:10 A czy to na prawde o to chodzi, zeby miec dzien wolny? Czy nie mozna w czasie pogrzebu na minute, dwie stanac, zastanowic sie, pomodlic czy co tam kto woli? KONIECZNIE trzeba miec az caly dzien? Chyba chodzi o oddanie szacunku a nie o dodatkowy dzien wolny tuz przed weekendem. Mam pomysl: niech bedzie jak za starej komuny na 1 maja. Chcecie wolne? To macie. Ale kazdy musi sie stawic o tej i o tej w konkretnym miejscu (ja bym powiedzial o 17 tej), podpisze sie liste obecnosci. Jak ktos sie nie stawi bez zezwolenia lekarskiego, to ma przerabane. Ciekawe ilu wtedy by bylo chetnych to obchodow. Odpowiedz Link Zgłoś
visitor5 Re: wolny piatek 06.04.05, 19:30 Właśnie o tym pisałem, jak ktoś czuje potrzebę oglądania transmisji, albo przynajmniej skupienia, to bierze urlop i nie narzeka. Krzyczą ci, co chcą mieć przedłużony weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
lear Wolne to każdy chciałby mieć 06.04.05, 21:39 a robić to nie ma komu a w takim Rzymie to na 100% wszystko będzie czynne i to też w imię szacunku, bo jakze by można tak pielgrzymów pozostawić Odpowiedz Link Zgłoś