laskarz1 17.06.05, 23:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.m3 PRAWDZIWY CZŁOWIEK I POLITYK 17.06.05, 23:55 jACEK KUROŃ był dla mnie prawdziwym politykiem, prawdziwym człowiekiem. Pamiętam jak zawsze oglądałam go będąc małą dziewczynką w telewizji i mówiłam na niego Pan Krak. Jego głos kojarzył mi sie z gadającą wroną, przez to skojarzenie utkwił mi pozytywnie w pamięci przez wiele lat. Pamiętaj jego regularne wystąpienia telewizyjne i tą przejrzystość polityczną, którą umiał ukształtować dla każdego nawet prostego człowieka. Przez te różne dziecięce skojarzenia wykształcił sie w moim umyśle wzorzec polityka dobrego, prostego, codziennego. Całkowicie mnie przekonał do siebie, gdy usłyszałam jego opinie o Holokauscie, a dokładniej to, iż nie żałował, że był wtedy na to bezsilny, nie mógł przeciwstawić się temu, choć był młodym chłopcem. Ja też żałuję tego, iż nie mogłam się temu przeciwstawić, byłam bezsilna, choć jestem pokoleniem młodym ~`85. Wtedy zrozumiałam, że człowiek wrażliwy nie może zapomnieć, żyć w pełnym szczęściu, nieświadomości. Każda istota potrafi być szczęsliwa, a nawet idiocie łatwiej, bo nie dostrzega wielu rzeczy, które mądrzejszych przyprawiają o niepokój. Wiem, że nie można być przepojoną naturalną pogodą ducha charakterystyczną dla opóżnionych umysłowo. Bardzo żałuję, ze nie mogłam go nigdy osobiście spotkac, ale dla mnie zawsze będzie się kojarzyć bardzo pozytywnie i ciepło. Będzie dla mnie na zawsze moim idolem obok wielu innych ludzi. Zawsze tak jest, że ten kto odchodzi zostawia nam cząstkę siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy2005 Re: Nie martw się Jacek, niedługo koleżka Adam do 19.06.05, 09:59 Twoje słowa są obrzydliwe. Nie chciałabymm nigdy mieć do czynienia z takim człowiekiem jak TY. Jacek Kuroń i Adam Michnik to dla mnie dwie wielkie postaci, zawsze będę dumna z tego, co zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus Wszyscy zdrowi Polacy są dumni z dokonań tych 19.06.05, 10:06 demiurgów demokracji. Tylko nieliczne jednostki zostały opętane kazaniami niejakiego Jankowskiego. Tylko, że Oni są Wielcy, a on malutki. I tak już pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
smok5 Ja znam większych bohaterów 18.06.05, 07:10 Wybiórcza promuje tylko ludzi, którzy reprezentują jej punkt widzenia. Kuroń był zwykłym lewakiem, który chciał reformy socjalizmu. Taki tyci trocki. To cało towarzystwo wzajemnej adoracji doprowadziło nasz kraj do nędzy. Razem ze swoimi przyjaciólmi postkomunistami zawładnęli kasą i myślami młodych i głupich. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 WOLNOŚĆ. NIE ŻADNE "LEWACTWO", FASZYSTO. 19.06.05, 00:48 Zawsze podziwiałem Jacka Kuronia i, niestety, nienawidziłem ludzi, którzy nawet tak ewidentnie szlachetnemu i serdecznemu człowiekowi przedziwnie potrafili zawsze przypisywać najgorsze intencje. On pewnie był od tej nienawiści wolny. Takie sprawiał na mnie wrażenie. Dziś, kiedy zawziętość ludzka nazywa humanizm "lewactwem", pragnę nie zaniedbać niczego, by idąca zawsze w ślad za pogardą tyrania nie powróciła do naszego kraju. Wierzę, że to postanowienie podobałoby się Jackowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: Ja znam większych bohaterów 19.06.05, 16:45 > Wybiórcza promuje tylko ludzi, którzy reprezentują jej punkt widzenia. Kuroń > był zwykłym lewakiem, który chciał reformy socjalizmu. Taki tyci trocki. To > cało towarzystwo wzajemnej adoracji doprowadziło nasz kraj do nędzy. Razem ze > swoimi przyjaciólmi postkomunistami zawładnęli kasą i myślami młodych i > głupich. Ty sk.... jeb.... Jaka kasą zawładnął Kuroń? Ty ch.. drętwy Odpowiedz Link Zgłoś
struve [...] 18.06.05, 12:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomanorder [...] 18.06.05, 13:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus TO JUŻ ROK... Pustka dookoła, a nam jakże brak 18.06.05, 16:46 tego wspaniałego oblicza. Myślę, że czas na refleksję nad Wielką Postacią. Teraz wyraźnie widać jak bardzo nam brakuje autorytetu moralnego, jego sposobu myślenia opartego na płaszczyźnie toleracnji i miłości do bliźniego. Nie oczekujmy zrozumienia od kleru i przybudówek około klerykalnych, tj. LPRu, czy MW. Jacek Kuroń byłby świetnym mediatorem ze swoją tak łatwo rozpoznawalną twarzą, pełną bolu i cierpienia, a zarazem wesołą, figlarną. Brakuje nam Ciebie, Jacku... Młodzieżowka PD ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 :) 18.06.05, 19:14 Pan Jacek to czlowiejk p[rzez DUZE C,to autorytetr,ktorych ciagle za malo wsrod nas. Teraz patrzy na nas z nieba z tym swoim niepowtarzalnym ,cieplym usmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
johaz KURON,MICHNIK, 18.06.05, 20:41 drodzy panowie,dzieci uprzywilownych. zawssze na czele.z pradem czasu.tylko wbrew pozrem pod prad. wykalulowane zchownie ktore ma nacelu tylko jedeno osiagniecie wladza ,pieniadze. za kazdy dzien w wiezieniu milon zlotych.za kazde aresztownie opanowanie jesze jednej gazety. wyrachowane zachowanie by zostac na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Re: KURON,MICHNIK - wielcy Polacy 18.06.05, 21:57 Cieszę się, że miałem możliwość żyć w czasie kiedy dokonano wielkiego i to bezkrwawego przełomu w naszym kraju, Europie. Stało się to dzięki wielu wspaniałym ludziom (Kuroniom, Michnikom, Modzelewskim, Geremkom, Mazowieckim, Wałęsom i innym). Cieszę się, że miałem możliwość poznania osobistego Jacka. Nie ze wszystkim co robił i mówił się zgadzałem, ale wiem że to co robił i mówił było prawdziwe, szczere i robione z głębi duszy i z głębi serca. Cieszę się, że Ci wielcy dożyli momentu kiedy staliśmy się wolnym narodem, dzięki nim możemy być w pełni odpowiedzialni za to co robimy i na nikogo nie możemy nic zwalać. Smutno mi, że ci co w tamtych czasach byli ludźmi małymi teraz kiedy odwaga staniała głoszą głupie hasła i sieją jad w serca wielu. Jestem pewny, że nie znajdą jednak poklasku u większości i nie będą mogli wprowadzać swych "jedynych słusznych haseł" w życie. Dziękuję Ci Jacku, że siałeś dobro, a nie nienawiść! Byłeś prawdziwym chrześcijaninem (choć nie byłeś wierzącym) bo dla Ciebie zawsze Bóg był miłością - Bóg różnie nazywany, ale zawsze dobry. Oby ci co mienią się chrześcijanami, stali się nimi rzeczywiście! Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Re: KURON,MICHNIK - wielcy Polacy 19.06.05, 00:08 kazimierzp napisał: > Dziękuję Ci Jacku, że siałeś dobro, a nie nienawiść! Byłeś prawdziwym > chrześcijaninem (choć nie byłeś wierzącym) bo dla Ciebie zawsze Bóg był > miłością - Bóg różnie nazywany, ale zawsze dobry. Oby ci co mienią się > chrześcijanami, stali się nimi rzeczywiście ---------------------------------- na tym polega WIARA -wiara w Boga i w drugiego człowieka. Gdzieś tam.......Jacek spotkał się już napewno z JP II ,ks.Tichnerem i innymi wielkimi miłującymi człowieka a którzy odeszli z tego Świata.Prowadzą dyskusje i przyglądają się jak zrozumielismy ich nauki. Czy potrafimy wyciągnąć z ich życia właściwe wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
polonic [...] 18.06.05, 22:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rollingstone Re: Kuroń - trockista.... 18.06.05, 23:06 Sam jestes szmata polonic. Czy Ty wiesz kto to jest "trockista" ? Kuron byl wielkim Polakiem i wspanialym czlowiekiem. Czlowiekiem z zasadami i charakterem. Przydaloby sie wiecej takich ludzi nie tylko w Polsce, ale tez i na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ogromnejadra Polakiem był wielkim, mimo, że nieprzyjaciele jego 19.06.05, 01:30 wrogowie wręcz chcieli zafundować mu mojżeszowe pochodzenie. Nie pierwszy raz naród polski pokazał, że dorósł do demokracji i te wstrętne oskarżenia odrzucił. Faszyści nie poprzestali na tym. Pojawiły się plotki, że pije, że alkoholik. I znowu pudło. Pan Prezydent jednym pociągnięciem pióra zadał kłam tym spekulacjom nadając Mu Order Orła Białego. Pijakowi by nie przyznano tego najwyższego odznaczenia. Kończąc powiem, że z tej pełnej uroku, inteligentnej acz prostej twarzy zwykłego porządnego człowieka, bije, aż tryska nasienie mądrości, ktore zapładniało otoczenie do nowych, lepszych form życia społeczno- politycznego. I za to będą Go pamiętać pokolenia Odpowiedz Link Zgłoś
chimp Re: Polakiem był wielkim, mimo, że nieprzyjaciele 19.06.05, 09:56 Popraw z tym mojzeszowym pochodzeniem - On by Ci zdrowo nawrzucał za sformulowanie 'wstretne oskarzenia.'Kuron, mimo iz nie byl pochodzenia zydowskiego, dla antysemitow zawsze deklarowal sie jako Zyd. Teraz pewnie oznajmilby, ze jest muzulmaninem. Polecam 'Wiare i wine'. Odpowiedz Link Zgłoś
ogromnejadra I o to mi chodziło. Genialność jego osobowości był 19.06.05, 10:03 a tak nietuzinkowa, że wyrącał jednym posunięciem oręż z kołtuńskiej graby tradycyjnego polskiego antysemityzmu. Zbyt wcześnie odszedł. Teraz zadeklarowałby się jako gej, i znowu byśmi widzieli jak ludziom podłym opadają ręce. Tak Go szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
polonic Re: Kuroń - trockista.... 21.06.05, 16:29 wiem i z całą odpowiedzialnością go tak nazywam... był trockistą, komuchem ale nie mógł objąć władzy w PZPR... Zydów wtedy goniono... załozył czerwone harcerstwo... zwykła menda. Odpowiedz Link Zgłoś
vcezar zamali na JACKA 19.06.05, 08:15 "Mój" smoku 5 i janulo 1 cierpicie na znaną chorobę , która objawia się brakiem wątpliwości co do stanu swojej poczytalności . Na pewno jesteście związani uczuciowo (czyli zagubieni)z LePeRem lub z samooBRONA,albo z RYdzyKIEM,czyli zaczeliście "walczyć o wolnę Polskę" po 1990 roku.Z wami się , nie dyskutuje, was się tylko obserwuje i pisze z małej litery Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Re: zamali na JACKA 19.06.05, 09:19 cezarku juz moj post "demokraci" z Wyborczej wykasowali, nieprawomyslne poglady to dla waszego chorego koleczka zbrodnia. Uczuciowo to zwiazany jestem z moja zona i rodzina. A ty ciesz sie stanem swej NIEpoczytalnosci dalej, buduj oltarzyki ludziom honoru (czytaj wszelakim TW, katom narodu i innym padalcom ktorych Wyborcza tak umilowala). Przeciez tego uczy cie matuchna Gazeta od lat 15. A z wolna Polska to nie ma nic wspolnego. Z toba sie nie dyskutuje, ciebie sie obserwuje i pisze z malej litery (a to ostatnie to z kalsyka) Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus Wielkość tego człowieka objawiała się w czynach. 19.06.05, 09:57 Od zawsze walczył o wolną Polskę, kraj sprawiedliwości i równości. Epizod w czerwonym harcerstwie tylko zahartował i tak monumentalne oblicze jego. Jako polityk wrażliwy był wielce na krzywdę społeczną. Zaopiekował się wszystkimi tymi, których zrujnował poprzedni ustrój, który doprowadził ludzi do nędzy. Taki był Jacek, i okrutnie brak nam Jego fikuśnej buzi... Odpowiedz Link Zgłoś
pianola2 Klucz do zrozumeinia Kuronia 19.06.05, 11:00 Gdy czytam wspomnienia, relacje zanjomych i nieznajomych nt Kuronia, to widac wyraznie, że wymyka sie on opisowi. Nikt nie znalazl klucza do tej postaci. Piszą, że bliski czlowiekowi, że spolecznik, ze polityk itd. To wszytsko prawda, ale nie cala i nie ta najwazniejsza. Ta najwazniejsza to - moim zdaniem - fakt, że Kuron był zawsze (poczawszy od komunistycznego harcerstwa po ostatnie swoje rojenia edukacyjne) INZYNIEREM SPOLECZNYM. Pasjonowalo go jak sadze budowanie koncepcji i projektow spoleczno-politycznych - i to zawsze robil. Konstruowal teoretyczne modele z pasja milosnika sklejanych samolotow. Konstruowal i - jak mial mozliwosci - wcielal w zycie. Czerwone harcerstwo - to budowa nowego typu czlowieka, czasy solidarnosci - projekty oddolnej samoorganziacji spoleczenstwa itd itp. I tak do swych ostatnich dni - wciaż konstruowal, choc te ostatnie pomysly zdaje sie ze juz w abstrakcje popadaly zdecydowanie, co zreszta dziwic nie moze (prawa wieku itd). Ta INZYNIERIA SPOELCZNA I SOCJOTECHNIKA to wlasnie - jak sadze - klucz do zrouzmienia postaci Kuronia. Wyjasnia wiele spraw zwiazanych z jego zyciem i pogladami. Troche zmienia rozklad akcentow w opisie jego osoby - bo socjotechnik i inzynier spoleczny Kuron jest "bliski czlowiekowi" troche jzu na innej zasadzie, niz tej ktora opisuja panie w artykule. Czlowiek i szerzej spoleczenstwo to klocki z ktorych Kuron tworzyl swe modele. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzol1 Re: Klucz do zrozumeinia Kuronia 19.06.05, 15:42 Bardzo przytomne uwagi. Jacek byl znakomitym wychowawca mlodziezy i tym powinien byc zostac. Przechodzac do polityki, Jacek przekroczyl granice swoich kompetencji. A szkoda. Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
sobekx wizjoner humanista 20.06.05, 09:20 Jacek Kuroń - wspaniały człowiek, mój największy autorytet XX wieku, mam nadzieję, że powstanie kiedyś o Nim jakiś dobry film - On nie może odejść w zapomnienie! Odpowiedz Link Zgłoś