jzk7 24.09.05, 07:28 Oni skubia podatnikow, a nie inwalidow. To jest jeden w bardzo wielu argumentow, by zreformowac system pomocy niepelnosprawnym. Poziom pomocy moze zostac na poziomie, na jakim jest, ale organizacja powinna byc zupelnie inna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alkud ROZWIĄZAĆ PFRON 24.09.05, 07:28 Zlikwidować PRFON. I sprawdzić z jakimi partiami związani są autorzy takich lewych, oszukańczych firm. Ile z tych 900 milionów idzie w błoto? W ręce ustosunkowanych politycznie mafiozów? kocham islam Odpowiedz Link Zgłoś
b.gawlinski PIP 24.09.05, 15:30 Umówią się na spotkanie??. Tak w polsce drodzy Polacy działa Państwowa Inspekcja Pracy Odpowiedz Link Zgłoś
forever.pl prosty sposób 24.09.05, 19:32 Jest prosty sposób na takie przekręty - wypłacać pieniądze wyłącznie na konto pracownikowi i można to zawrzeć nawet w umowie z taką firmą - a to że prezesi PFRON Skwarka i inni na to nie wpadli to świadczy tylko o tym że są nie kompetentni. Poza tym to potrzebują aż 365 dni na kontrolę 10 firm - aż 1 miesiąc jest potrzebny na kontrolę wydatkowania 70.ooo zł. -- forever.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 nie są głupi, tylko sami ciągną z tego korzyści 24.09.05, 22:46 nie da się odmówić sprytu i inteligencji ludziom, którzy załapali się na najwyższe stanowiska. Podejrzewam, że gdyby sprawdzić koneksje partyjne i rodzinne, to poszlaki byłyby zupełnie jasne. Prokuratura tego nie sprawdzi, bo to przecież te same koneksje. Można dostać wścieklizny, jak się o takich rzeczach słyszy! Odpowiedz Link Zgłoś
trefi Re: ROZWIĄZAĆ PFRON 24.09.05, 15:38 wszyscy zamieszani powinni zwrocic razem min 900 milionow PLN + ustawowe odetki od czasu udowodnienia im tego precederu. Gdyby kazdy z pracownikow takiej firmy zaplacil po kilka milionow PLN i zostal wraz z rodzina doszczetnie zrujnowany to moze inni odstapiliby od takich procederow. Odpowiedz Link Zgłoś
a.m.p Re: ROZWIĄZAĆ PFRON 29.09.05, 19:23 i odebrać resztkę nadziei tysęcy upośledzonych na namiastę normalnego życia. jeśli likwidować - to sqrwieli, którzy zrobili z tej instytucji karykaturę Odpowiedz Link Zgłoś
jatutak Re: ROZWIĄZAĆ PFRON 01.10.05, 22:42 Jak zlikwiduje się PFRON, to bedą wyłudzać z MOPS-u, ZUS-u, firm ubezpieczeniowych itp. Trzeba przede wszystkim ścigać i surowo karać przestępców - wyłudzaczy i tych urzędników, którzy im pomagają w tym procederze. Odpowiedz Link Zgłoś
naszeosiedle Re: ROZWIĄZAĆ PFRON 03.10.05, 18:25 Zachłanność ludzka nie zna granic. A najlepiej wzbogacać się na ludzkim nieszczęściu. Oskubywać biednych, chorych, niedołężnych. Odpowiedz Link Zgłoś
hutmen1 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 08:29 Od lat ten sam mechanizm,wyłudzania. Specjalizują się w tzw.firmy ochroniarskie i porządkowe. IMPEL i tym podobne. żyją z dotacji,zatrudniają z grupą inwalidzką lub po orzeczeniu o niepełnosprawności do pracy,pomagają im często komisje o orzekaniu niepełnosprawności działającve przy woj.Urzędach Pracy lub Pow. Urzędach Pracy gdzie sprawny bezrobotny otrzymuje grupę,lub zaświadczenie?nie komisja lekarska/ Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 08:30 od dawna mówiłem, ze PFRON w postaci jaka jest to instytucja od robieia dorze. Bynajmniej nie inwalidom. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
sajkopatyk To teraz już wiemy na co idą nasze podatki ... 24.09.05, 09:06 Niech żyje socjalizm hahahahahahahahaha . Naiwne barany . Coś co jest państwowe jest niczyje . Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Czy ten pogla ma usprawiedliwic ZLODZIEI ? 24.09.05, 10:18 Bo ZLODZIEJ jest ZLODZIEJEM niezaleznie od tego czy KRADNIE panstwowe czy prywatne. Twoj poglad podziela wiekszosc POLAKOW tylko po to by nie czuc sie ZLODZIEJAMI za jakich uchodza poza granicami POLSKI. Stad tyle zlodziejstwa w Polsce na kazdym szczeblu z jednej strony i niedzielne tlumy w kosciele i w czasie wizyt Papieza ! Odpowiedz Link Zgłoś
gru645 faktycznie - WSTYD i HAŃBA !!! 24.09.05, 13:08 A najwiekszy biznes robi sie na wszelkich wydawnictwach zwiazanych z JP II. Mnie praktykujacego kataolika wprawia to we wściekłość ! PS> A te tłumy z koscioła pójda jutro głosować NADAL na komuchów...zobaczycie, beda mieli wiecej niż 12 % !!! Bezmyslne bydło ! Odpowiedz Link Zgłoś
fpuka Prawdziwe Spółdzielnie Inwalidów nie miały szans?? 24.09.05, 09:10 Dokłada się niesamowitą kasę do fikcyjnych zakładów pracy chronionej, a prawdziwe spółdzielnie inwalidów masowo poupadały. One nie były chronione, choć naprawdę tylko one zatrudniały autentycznych niepełnosprawnych. Nie ocalały, bo nie należały do mafii tworzącej cwane przepisy, wyłudzającej pieniądze i przyznającej te pieniądze z PFRONu. Musiały upaść, bo tam naprawdę pracowali ludzie niepełnosprawni, a przez to niepełnowydajni. A przecież taka jest idea zakładów pracy chronionej: dać ludziom zatrudnienie, mimo, że nie zawsze się to opłaca wolnorynkowej gospodarce. Korekta przepisów pozwoliłaby przywrócić prawidłowy porządek rzeczy. No i bezwzględnie należy zlikwidować mafijny PFRON, w którym topione są niesłychane pieniądze podatników! Samo utrzymanie tych struktur to olbrzymi koszt. Masa zatrudnionych biurw, a informacja o uprawnieniach do korzystania z pieniędzy nie dociera do szarych inwalidów. Wiem coś o tym, bo na co dzień stykam się z niepełnosprawnymi. Nie mają zielonego pojęcia, o jakie pieniądze z PFRONu mają prawo się ubiegać. Te przywileje znają za to doskonale cwani (tfu!) biznesmeni (szlag by ich!), którzy udają miłosiernych pracodawców, tworząc fikcyjne zakłady pracy chronionej. PFRON dystrybuuje miliony według swego widzimisię. Sam przeżera spory budżet, do tego kasa rozpływa się po kieszeniach kolesiów-przedsiębiorców i tych, których stać na łapówy. To jest wrzód, którego żadna władza, ani prawicowa, ani lewicowa, do tej pory nie przecięła. Dlaczego??? I dlaczego w obecnej kampanii nikt w swym programie znów nie wspomniał słowem o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
gacek1956 BEZPRAWIE NA MOCY PRAWA 24.09.05, 09:33 Torunskie firmy ,ktore posiadają status zakładu pracy chronionej to jeden wielki kant . W mieście Kopernika w/w firmy non stop poszukują inwalidów .Proceder wszystkim znany ,dziwi mnie tylko komu zależy na dalszym przeciąganiu i wyciszaniu tych spraw! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "cwani bisnesmani" sa po prostu ZLODZIEJAMI 24.09.05, 10:25 i tak ich trzeba nazywac. "Wyludzanie pieniedzy" jest ZLODZIEJSTWEM. To rowniez ci na ktorych z szcunkiem spoglada wiekszosc jak wjezdzaja do swoich wydzielonych osiedli dumni z tego jak dobrze potrafia sobie radzic. Dumni ze swego ZLODZIEJSTWA. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: "cwani bisnesmani" sa po prostu ZLODZIEJAMI 24.09.05, 11:07 cwani "bisnesmeni" cwani "urzędnicy" cwani "politycy" .............. .............. .............. to zwykli ZŁODZIEJE Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: "cwani bisnesmani" sa po prostu ZLODZIEJAMI 24.09.05, 15:23 "1normalnyczlowiek" napisal: <Cwani "bisnesmeni", cwani "urzednicy", cwami "politycy" to zwykli ZLODZIEJE> - Oto trafna charakterystyka IIIRP. Wszystko odziedziczone po PRL-owskim systemie deprawujacym dusze ludzka do glebi. Duzo czasu jeszcze uplynie zanim spoleczenstwo wyleczy sue z tej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Re: "cwani bisnesmani" sa po prostu ZLODZIEJAMI 24.09.05, 18:41 "Wszystko odziedziczone po PRL-owskim systemie deprawujacym dusze ludzka do glebi" Zawsze to samo: to nie my tylko PRL-owskie dziedzictwo ? Tak jakbysmy byli ubezwlasnowolnieni. To sa skutki bemyslnie tragicznych rzadow LW i potem AK ktorych sami sobie wybralismy! Samo to sie spoleczenstwo z niczego nie wylaczy, szczegolnie jak rzadza nim podobne jak te wyzej wymienione niedolegi. Ku przestrodze przed wyborami ! Odpowiedz Link Zgłoś
jatutak Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 09:20 <Uznałem, że to nie ma sensu i poszedłem do prokuratury. Tam mi powiedzieli, żebym zdobył dowody i dopiero z nimi przyszedł złożyć zawiadomienie o przestępstwie. W tej sytuacji przyszedłem do "Gazety".> Wspaniała postawa prokuratury - gratuluję. Jeśli chodzi o wyłudzenia, to wrocławska prokuratura uważa, że wyłudzenia nie może w ogóle być, jeśli świadczenie przyzna organ uprawniony do przyznawania tych świadczeń. Na takiej podstawie umarza się sprawy wyłudzeń pomocy powodziowej z 1997r. To wcale nie żart. Kiedy w takim razie, zdaniem wrocławskiej prokuratury, może zajść przypadek wyłudzenia np. renty z ZUS -u? Chyba wtedy, gdy taką rentę przyzna osobie szewc albo konserwator zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzol1 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 15:13 "Wspaniała postawa prokuratury - gratuluję" W ktoryms z przedwyborczych programow Tv powiedziano,ze w Polsce, per capita, jest bodaj najwiecej prokuratorow w Europie, ale "1/3 nie zajmuje sie tym, czym powinna". Niestety, nie wyjasniono, c z y m sie , wobec tego ta 1/3 zajmuje. Z pewnoscia nie szukaniem dowodow na przestepstwo, co nalezy do zelaznych obowiazkow prokuratury. Jezeli skarzacy sam ma przynosic dowody, to moze jeszcze chirurg zazyczy sobie, aby pacjent sam sie zoperowal, nauczyciel - aby uczen sie sam nauczyl, zas strazak, aby ludzie sami gasili pozary. Fakt,ze oszukiwanemu nawet do glowy nie przyjdzie udac sie z taka historia do jakiejkolwiek partii politycznej jest juz niekomentowalny... Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
djkrisos Ale mi tam nowość w Zielonej Górze ZSMP 24.09.05, 09:33 też okradało niepełnosprawnych, pisał o tym SuperExpress Odpowiedz Link Zgłoś
gru645 Tytuł powinien brzmieć: ODKRYCIE AMERYKI 24.09.05, 09:43 Wtedy było by sie choc z czego posmiac Co to odkrywczego, to proceder POWSZECHNY. Dajcie liberałom władzę - bedzie jeszcze fajniej. Rzadzace lobby uniemozliwiło kontrole stanu faktycznego w zakładach. Jak to jest ze nie mozna iść z biura na hale i sprawdzic kto pracuje. Ja jestem też niepełnosprawny i znam ten proceder na wylot. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Tytuł powinien brzmieć: ODKRYCIE AMERYKI 24.09.05, 10:39 . Dajcie liberałom władzę - bedzie jeszcze fajniej. €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ mam wrazenie,ze nie wiesz o czym piszesz to co tu zostalo opisane jest jednym z objawow socjalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
fruchtzwerg Tak bylo zawsze 24.09.05, 09:50 pare lat temu wyposazalem w sprzet komputerowy firme poligraficzna. To tez byl zaklad prycy chronionej. mial na etacie inwalidow, ktirzy nie robili nic i siedzieli w domu, za co dostawali pare groszy. w firmie byly zatrudnione pielegniarki, tylko, ze pracowaly w produkcji, sklad tekstu itd. na papierze wszystko ok, wiec bylo zwolnienie podstkowe i vat wtedy tez chowali do kieszeni. kazdy wyjatek od powszechnie przyjetych regul to zaproszenie do walka, no ale kto by politykow sponsorowal i w ogole sie nimi interesowal, gdyby po porstu tylkko rozsadnie wykonywali swoja prace ? Odpowiedz Link Zgłoś
hophop3 to sa ku.. jaja 24.09.05, 10:05 to jest zwykly bandytyzm i pron czy Pefron czy jak tam to cos zwal powinno byc natychmiast rozwiazane a wszelkie dotacje dla inwalidow wstrzymane. W ogole z tymi inwalidami to same "jaja" tylko pieniadze podatnikow marnuje sie w tych "pomocowych" projektach dla tych "biednych" ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: to sa ku.. jaja 24.09.05, 10:26 Życzę Ci, żebyś nigdy w życiu nie znalazł się w sytuacji takiego inwalidy. Choć może dobrze by Ci to zrobiło, trochę byś zrewidował swoje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
sprawny.inaczej Pomoc rzeczywista 24.09.05, 10:31 Ja natomiast rzeczywiście korzystam z pomocy państwa w Ośrodku Pomocy Społecznej. Mam niepełnosprane dziecko. Żeby otrzymać pomoc musiałem dostarczyć tonę dokumentów: orzeczenie o niepełnosprawności, zaświadczenie o dochodach z Urzędu Skarbowego za 2002 oraz 2004 rok, zaświadczenie z miejsca pracy z informacją ile obecnie zarabiam, wypełnić ok. 10 stron ankiet (niektóre strony mnie nie dotyczyły i były puste), założyć i podać konto bankowe, na które mają być przelewane pieniądze. Konto w banku byłoby rozwiązaniem. Skontrolowanie 1000 firm dziennie, a raczej komu przelewają i ile pieniędzy, byłoby banalne do sprawdzenia. W końcu mamy XXI wiek. Zupełnie nie rozumiem, że można elektronicznie składać deklaracje w ZUS'ie, a nie można rozliczyć przelewów, które też są elektroniczne. Od banków żąda się różnych sprawozdań obiegu finansów. Można dołożyć i kolejne, dotyczące firm biorących dotacje. W końcu te firmy nuszą spełniać pewne kryteria. Rozliczanie przelewów może być jednym z nich. A nie podoba się, to nie brać dotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ggross Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 10:40 K...mać! Państwo bezprawia, zakłamania i oszustów! Jak długo jeszcze? Pytanie retoryczne: ja stąd spier....!!! Mam w d.... ojczyznę, matczyznę, 1939, 1969, 1980 i inne rocznice! Wybory, prezydentów, tego wszystkiego, co oglądam i słucham! Swoją pracą (ZUS, US i inni naciągacze) dawno spłaciłem swój dług za szkołu i studia! Teraz chcę zacząć w końcu żyć normalnie. Tutaj się nie da! Szkoda? Może... ale to nie moja decyzja! To zdecydowało za mnie to p... państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Prosze bardzo , nikt Cie nie trzyma... 24.09.05, 14:47 ... pa , wyjezdzaj gdzie Ci sie podoba.Ja lezki za toba nie uronie. Odpowiedz Link Zgłoś
ggross Re: Prosze bardzo , nikt Cie nie trzyma... 24.09.05, 23:15 hihihi - ja za Tobą też nie:). Tylko dziwię się, że nie myślisz... . Hmm, myśleć, co to znaczy? W sumie, zawsze możesz udać się do BYŁEGO prezydenta i poprosić o wyjaśnienie, ile ze swoich obietnic zrealizował. Potem zapraszam do Szczecina na grób majora, który zginął za Irak, do Koszalinha, gdzie szaleje bezrobocie, do Wrocławia, gdzie przekręt przekrętem jest popychany! LUDZIKU! - w takiej Polsce żyjesz! Jak tego nie widzisz, to skieruj się do najbliższego salonu VisionOptic- dostaniesz drugie okularli za free:D Odpowiedz Link Zgłoś
zenon5 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 10:50 I co tu jest bardzo smutne,ze organ do scigania takich przekretow nie reaguje.wtedy gazety zastepuja prokurature,tylko nie rozumiem dlaczego?Moze prokuratura bedzie pisac reportaze,a gazeta scigac zlodzieji? Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Ciekawe, ze tej mafii nikt nie rusza ! 24.09.05, 11:00 Wszyscy wiedza o tych przekretach i wszyscy udaja, ze nic sie nie dzieje. To nie ma juz w tym kraju policji i prokuratury ????? Odpowiedz Link Zgłoś
dafna1 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 11:10 Teraz skubie się wszystkich, a szczególnie tych słabych i bezbronnych. Na dzieciach też się zarabia. Np. posłowie niby przeznaczają swoje niedokończone domy na rodziine domy dziecka, otrzymując w ten sposób dotacje na remonty i rozbudowę a w rezultacje dom ma zupełnie inne przeznaczenie np. pod mały hotelik itp. Wielcy zawsze wykorzystywali maluczkich. Dopóki, nie będzie w Polsce minimum socjalnego zawsze znajdą się wykorzystywacze i wykorzystani. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Ja tylko w kwestii formalnej. Czy ktos w ogole 24.09.05, 11:24 poza Maleszka adiustuje teksty w GW ? Cytat: "Zacznijmy od historii bezrobotnego Grzegorza Swaczyny, inwalidy drugiej grupy, silnie niedowidzącego. Na początku lipca przeczytał w lokalnej gazecie ogłoszenie: "Firma zatrudni niepełnosprawnych z I i II grupą do pracy biurowej w domu"." Silnie niedowidzacego to jakim cudem przeczytal ogloszenie w gazecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: Ja tylko w kwestii formalnej. Czy ktos w ogol 24.09.05, 20:07 Zmień ksywkę, frank był bystrzejszy. Wiesz co to komputer, lupa, rzutnik, skaner, program czytający teksty? mam znajomego który jest naukowcem i dzieki tym rzeczom sam czyta teksty mimo że ma bardzo poważne uszkodzenie wzroku i z trudem sam sie po mieście porusza. jak używasz windowsów to zainstaluj sobie udogodnienia dla niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
listek86 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 11:24 Polska rzeczywistość. Prezes, jego sekretarka i wszyscy udziałowcy firmy muszą natychmiast stanąć przed sądem za kradzież publicznych pieniędzy na wielką skalę. Prokurator i policja jak się nie mylę jest od zbierania dowodów, a nie niedowidzący, uczciwy człowiek. Prokurator i PIP Powienni również za to odpowiedzieć i zostać ukarani, dowody na ich niekompetencje są oczywiste i jednoznaczne. Wstyd żyć w kraju bogatych, bezczelnych złodzieji. W życiu nie wziąłem ani łąpówki, ani prezentu za załatwienie jakiejś sprawy. Widać, ze wielu osobom zależy na utrzymaniu tych schematów z czasów PRL. Jedno wielkie bagno ten mój kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
sensei.reiqi Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 12:13 To jest wielki wstyd, że aktualny stan maxymalnie rozwiniętej korupcji w tej III RP, Pan przypisuje czasowi przeszłemu a więc jak się nic nie wie to winnym jest PRL. Mogę Pana poinformować, że Prokurator za rządów opcji tzw "PRL-u", gdyby taką dal odpowiedź OBYWATELOWI, jaką otrzymał ten czlowiek szukający pomocy w odzyskaniu swych pieniędzy, to mogę PANA poinformować, ze już by nie było tego PROKURATORA w tym ORGANIE PRZESTRZEGAJĄCYM PRAWA, a co gorsze to ten PROKURATOR nigdy by nie uzyskał statusu na przyszłość > mecenasa lub sędziego. W najlepszym przypadku otrzymalby status RADCY PRAWNEGO w zakładach o zatrudnieniu do 50 osób. I coż z tego, że ma wykształcenie wyższe PRAWNICZE to w rzeczywistości nigdy w PRL-u nie mógłby otworzyć dla siebie jakiejkolwiek działalności gospodarczej. Tak młody człowieku było za rządow PRL-u, a co masz dziś, PROKURATOR przyjmuje zawiadomienie jeśli jemu dostarczysz dowodów aby miał czystą sprawę chyba że wcześniej powiadomisz IV-tą władzę to taki PROKURATOR potraktuje DELIKWENTA z wymuszoną uprzejmością, bo jak to, że zwykly śmiertelnik odważył się przuyjść do PROKURATURY i szukać pomocy, przecież to wolny kraj i wolna amerykanka w organach powolanych do przestrzegania prawa. Policja reaguje tylko w przypadfkach katastrofalnych i to tylko wowczas gdy OBYWATEL dostarczy dowodów prawie 100 %. A jak zawiadomi IV-tą władzę to POLICJA załatwia takiego DELIKWENTA w sposób nieprzyzwoity - czyli zawsze będzie się mściła i szukała HAKA na takiego obywatela. Miła PANIE, nie o taką POLSKĘ SKORUMPOWANĄ MY POLACY wyszliśmy na ulice w 1980 roku. Nikt tego nie mogł przewidzieć że III RP stanie się krajem wysokiego stopnia KORUPCJI. wIĘC PROSZĘ NIE WINIĆ prl-U A PRAWDĘ PISAĆ I DAĆ POD DYSKUSJĘ DLA internautów, JAK ZLIKWIDOWAĆ KORUPCJĘ OD NAJNIŻSZEGO SZCZEBLA DO WYSOKIEGO URZĘDNIKA. Dziś kto dobrze daje ten prosperuje i ma ochronkę od POLICJI, PROKURATURY i innych URZĘDASÓW. POWODZENIA życzę Panu w tak obłudnej interpretacji zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
listek86 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 22:50 To jest wielki wstyd, że aktualny stan maxymalnie rozwiniętej korupcji w tej III RP, Pan przypisuje czasowi przeszłemu a więc jak się nic nie wie to winnym jest PRL. Mogę Pana poinformować, że Prokurator za rządów opcji tzw "PRL-u", gdyby taką dal odpowiedź OBYWATELOWI, jaką otrzymał ten czlowiek szukający pomocy w odzyskaniu swych pieniędzy, to mogę PANA poinformować, ze już by nie było tego PROKURATORA w tym ORGANIE PRZESTRZEGAJĄCYM PRAWA, a co gorsze to ten PROKURATOR nigdy by nie uzyskał statusu na przyszłość > mecenasa lub sędziego. W najlepszym przypadku otrzymalby status RADCY PRAWNEGO w zakładach o zatrudnieniu do 50 osób. I coż z tego, że ma wykształcenie wyższe PRAWNICZE to w rzeczywistości nigdy w PRL-u nie mógłby otworzyć dla siebie jakiejkolwiek działalności gospodarczej. Tak młody człowieku było za rządow PRL-u, a co masz dziś, PROKURATOR przyjmuje zawiadomienie jeśli jemu dostarczysz dowodów aby miał czystą sprawę chyba że wcześniej powiadomisz IV-tą władzę to taki PROKURATOR potraktuje DELIKWENTA z wymuszoną uprzejmością, bo jak to, że zwykly śmiertelnik odważył się przuyjść do PROKURATURY i szukać pomocy, przecież to wolny kraj i wolna amerykanka w organach powolanych do przestrzegania prawa. Policja reaguje tylko w przypadfkach katastrofalnych i to tylko wowczas gdy OBYWATEL dostarczy dowodów prawie 100 %. A jak zawiadomi IV-tą władzę to POLICJA załatwia takiego DELIKWENTA w sposób nieprzyzwoity - czyli zawsze będzie się mściła i szukała HAKA na takiego obywatela. Miła PANIE, nie o taką POLSKĘ SKORUMPOWANĄ MY POLACY wyszliśmy na ulice w 1980 roku. Nikt tego nie mogł przewidzieć że III RP stanie się krajem wysokiego stopnia KORUPCJI. wIĘC PROSZĘ NIE WINIĆ prl-U A PRAWDĘ PISAĆ I DAĆ POD DYSKUSJĘ DLA internautów, JAK ZLIKWIDOWAĆ KORUPCJĘ OD NAJNIŻSZEGO SZCZEBLA DO WYSOKIEGO URZĘDNIKA. Dziś kto dobrze daje ten prosperuje i ma ochronkę od POLICJI, PROKURATURY i innych URZĘDASÓW. POWODZENIA życzę Panu w tak obłudnej interpretacji zdarzeń. Proszę mi wybaczyć, ale tak jak wielu rodaków rozmienia się pan na drobne. Dyskusja dotyczny korupcji we wszystkich szczeblach zycia spolecznego a Pan atakuje mnie o przypisywanie winy dawnym ukladom. Po pierwsze tak wlasnie jest, winny jest PRL i to w jaki sposob zostala przeprowadzona transformacja. Złodzijska mentalnosc i cwaniactwo w zalatwianiu sobie nie zgodnie z prawem przywilejow jest wytworem zycia pod okupacja czerwonych. Po drugie, jesli robotnik odkopal 50 kg worek cementu ukradzionego przez dyrektora zakladow budowlanych w celach prywatnych, zostal skazany za kradziez na kilka lat. Dyrektorowi nic nie udowodniono. Jesli kocha Pan PRL, ma Pan wolny wybór, jest Korea, jest Kuba, jest mnostwo panstw totalitarnych, w ktorych bedzie sie Pan czul dobrze. Po trzecie IV wladza sa media nie sady. Przyklad na zwalczanie korupcji podalem swoja wypowiedzia - nie daje i nie biore lapowek i glosno o tym mowie. Jesli dowiem sie, ze pan bierze, bez wahania, z czystym sumieniem i dzika satysfakcja zloze na policji doniesienie o przestepstwie. Jesli uwaza Pan, ze PRL był sielanką to albo jest Pan dzieckiem, albo byłym funkcjonariuszem sluzb specjalnych. Obłudną ocene sytuacji ma Pan przedstawiona w artykule, ktorego dotyczyla moja wypowiedz. Ale to chyba zbyt skomplikowane dla Pana. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
straser Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 19:29 To nie polska rzeczywistość a przepisy ustanowione przez obecną władze skorumpowaną na każdym szczeblu niezależnie od opcji poli- tycznej.Zanosi się na to,że po wyborach będzie jeszcze gorzej bo do koryta dopchają się nowi kolesie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek20001 Ale dlaczego nie interweniuje prokuratura? 24.09.05, 11:32 Jeśli ten pan złożył zawiadomienie,dlaczego nie przejęła sprawy? To jest dla mnie zagadką.Chyba że ten pan nie chciał wnieść skargi na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Re: Ale dlaczego nie interweniuje prokuratura? 24.09.05, 11:45 Takie zakłady pracy jak ten w powyższym artykule istnieją w całej Polsce.Pracowałam przez kilkalat na jednej z giełd samochodowych.Ochroniażami byli właśnie inwalidzi,gdyż był to tzw.zakład pracy chronionej.Po pierwsze,to było zajęcie dla ludzi bardzo zdrowych/warynki pracy/ale ich nie przyjmowano.Jakim ochroniażem czy parkingowym może być inwalida?Niestety przy tak niskich rentach,dopóki człowiek ma trochę siły aby wstać z łóżka,będzie szukał pracy.A dopóki pracodawcy będą mogli załatwić sobie status zakładu pracy chronionej taki proceder będzie kwitł.Kto i za ile daje takie pozwolenia.Z pomocy Funduszu na pewno nie korzystają inwalidi.Mam 100procentową pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
jatutak Re: Ale dlaczego nie interweniuje prokuratura? 24.09.05, 12:18 > Jeśli ten pan złożył zawiadomienie,dlaczego nie przejęła sprawy? To jest dla > mnie zagadką.Chyba że ten pan nie chciał wnieść skargi na piśmie. Dlatego, że prokuratura żądała dowodów od tego pana. Ale, gdyby nawet przedstawił dowody, lub je wskazał - np. świadków, to i tak prokuratura dowodami tymi się nie zainteresuje, bo przecież świadczenie (tu: dotacje z PFRON) przyznał organ uprawniony do ich przyznawania - czyli PFRON. A więc o żadnym wyłudzeniu nie może być mowy!!! Tak orzekła prokuratura Wrocław - Śródmieście w sprawie wyłudzeń zapomóg i darów powodziowych i umorzyła postępowanie. Decyzję tę podtrzymał prokurator Okregowy i zgodził się także na to sąd rejonowy. Wskazanych świadków nie przesłuchano, a dowody na piśmie zignorowano. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzol1 Re: Ale dlaczego nie interweniuje prokuratura? 24.09.05, 15:21 Tu chodzi o podatnicze pieniadze. Prokuratura powinna byla wszczac sledztwo, nawet jesli by sie okazalo,ze doniesienie jest nieprawdziwe (i potem ew. ukarac za oszustwo skarzacego, co by innych zniechecac od podobnych pomyslow). Zalozmy,ze temu samemu prokuratorowi ktos mowi,ze jego gosposia podprowadza mu z domu np. art. zywnosciowe, czy cokolwiek innego.... Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 11:48 ciekawe czy w zarządzie popierają kandydata na prezydenta z pis czy po? a może jakieś inne ugrupowanie z jakimś innym kandydatem?? Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 11:55 A co ma gruszka do pietruszki? Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 11:58 A jeśli ktoś wierzy, że łódzki PFRON nie jest w to umoczony po czubek głowy, to już naprawdę uwierzy we wszystko. Straszna forsa idzie bokiem, dla wszystkich starczy po troszeczku Odpowiedz Link Zgłoś
werter-6 i znowu ta straszna diaboliczna Lódż!! 24.09.05, 11:58 kiedy ją szlag trafi?A może już ją trafil?? Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 12:37 normalnie działa to inaczej. inwalida pracujący w firmie np na pół etatu nie dostaje wynagrodzenia z tej firmy lecz z instutucji typu polski ZUS po zatwierdzeniu przez urząd pracy. jak w Polsce jest to rozwiązane metodą dotacji dla firmy to jak widać prowadzi to to matactw. przykre jest tylko to, że pieniądze podatników przeznaczone dla ludzi chorych są ewidentnie im kradzione i co gorsza wszyscy są tego świadomi i nie ma konkretnych rozwiązań wstrzymania procederu. to jest chore! Odpowiedz Link Zgłoś
poldexpol Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 12:56 A czy przelewający pieniądze na konta tych firm nie znają płacenia dla pracowników na konta bankowe ROR . Wystarczy zablokować i uniemożliwić możliwość płacenia gotówki do ręki przez kasjerów tych firm . Widocznie wchodzi w grę podział pieniędzy z PEFRON-em skoro tak to się odbywa. Czyli obie strony są zainteresowane takim sposobem płacenia dla inwalidów pieniędzy. Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
gojka23 ŚWIETNA POLSKA - PIP - masakra! 24.09.05, 13:00 szok-to czysta bezszczelność! ja przeżywam coś podobnego-mój były pracodawca notorycznie nie wypłaca pensji - ludzie tam pracują, bo mają na utrzyamaniu rodziny...a wiadomo o pracę teraz nie łatwo...i co z tego że PIP wie o sprawi, bo już kontroli było MASA...mogę jedynuie do Sądu Pracy wnieść wniosek, ale ze wgzlędu na to, ze nie przebywam w tym ieście co pracowałam i pracuję nie mam nawet jak jeździć na rozprawy, a pieniędzy jak nie było tak nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś