Dodaj do ulubionych

Patrioto, wyznaj grzechy

11.11.05, 18:50
oho ! kolejna antypolska nagonka koszernych...w IV RP ten num,er nie
przejdzie! mam nadzieję ze przydzie czas kiedy redakcję GW zakmną na 4
spusty i zaplombują
Obserwuj wątek
    • avin Re: Patrioto, wyznaj grzechy 11.11.05, 20:21
      ...wiecej grzechow nie pomietam, a IPN nie dopuszcza mnie do archiwow.
      • gazeciarz68 Skąd się ten człowiek urwał? 11.11.05, 20:53
        Cytat: >Polski patriotyzm obok wielu niedostatków, grzechów i śmiesznostek ma
        jeszcze i tę wadę, że naszym ideałem jest Polska wielka i mocarstwowa.<
        Polski patriotyzm ma same wady, w odróśnieniu od patriotyzmu niemieckiego,
        który zawłaszcza sobie właśnie Sląsk za pomoocą młodych i starych durniów
        takich, jak Henryk Waniek. Celem rządu w Berlinie, który wspiera finansowo
        wszelkie "śląskie" oraz "mazurskie" i "kaszubskie" organizacje jest rozerwanie
        Polski na "regiony", co ma być zrealizowane za pieniądze i rękoma Brukseli.
        Podobnie rozrwana ma zostać w niemickim interesie Belgia. Do rozerwania
        Jugosławii potrzebne były bomby. Do rozerwania Polski wystarczą Wańkowie.
        Napewno im Niemcy za to odpowiednio się odwdzięzą. A pierwsza będzie pani
        Steinbach. Założę się, że Henrykowi Wańkowi przyśle jutro kwiaty przez Fleurop.
        • kashub75 bredzisz i bladzisz kolego.. 14.11.05, 09:55
          przyczyna slabosci Polski jest decentralizacja. Im wiecej samorzadnosci, im
          wieksza kontrola nad naszymi podatkami "na miejscu", tym lepiej dla naszego
          kraju. Skad sie biora twoje chore podejrzenia o "rozrywaniu "
          czy "finansowaniu" nie wiem.. ale zalecam wycieczke do federalnych Niemiec,
          Belgii czy do kantonalnej Szwajcarii.
          • kashub75 oczywiscie Polsce szkodzi "centralizacja".. 14.11.05, 09:58
            • tomek9991 Na Kaszubach wygrał Kaczyński 15.11.05, 23:46
              Kartuzy, Kościerzyna - Tusk przgrał, Kaszubi wybrali Polskę.
    • kazef Re: Patrioto, wyznaj grzechy 11.11.05, 22:59
      Panie Waniek, można cenić Pana sztukę, wielbić dokonania. Ale do czasu. Ten
      czas właśnie nadszedł. Uczestnicząc w kolejnej antypolskiej hucpie gazety
      wyborczej (na dodatek akurat 11.11) dowiódł Pan, że niekiedy artysta nie
      powinien sie wypowiadac na tematy nie związane ze swoją twórczością, bo traci
      na tym jego sztuka.
      Po tym wywiadzie inaczej spojrzę na Pańskie dzieła, a raczej przestanę na nie
      spoglądac. Pomniejszył Pan ich wartość. Są takie same, ale już inne. Obce.
      Płytkie. Małostkowe.
    • silesius Te slowa to perly przed wieprze 12.11.05, 12:39
      Obawiam sie, ze Polacy nie zrozumieja, bo nie chca zrozumiec. W komentarzu
      beda obelgi, insynuacje, manipulacje. Slazacy powinni wreszcie zrozumiec, ze
      Polska nie chce byc ich - jakimi sa - ojczyzna.
      • kazef Re: Te slowa to perly przed wieprze 12.11.05, 23:13
        Ależ ja rozumiem silesius, o co chodzi Wańkowi, o co chodzi Ślązakom.
        W gruncie rzeczy jest to rozpaczliwy krzyk upadającej kultury i tradycji,
        śląski etos odchodzi do lamusa, sląska gwara butwieje. Dla prawdziwych Ślązaków
        to bardzo przykre.
        Ja to szanuję.
        Jedno tylko musisz zauważyć. Ten artykuł nie pojawia się w prózni. Jest
        elementem ideologicznej propagandy GW, służy ich długofalowym celom. Dorażnym
        politycznym również. Sęk w tym, że GW trzeba czytac od lat, krytycznie,
        myśląco, żeby załapać o co biega.
        W tym sensie wywiad Wańka własnie w GW, właśnie teraz, w towarzystwie innych
        tekstów każe sądzić żle zmyśle politycznym Wańka.
        Chyba, że Waniek wie, do czego jego tekst miał posłużyć...
    • urjarek Re: Patrioto, wyznaj grzechy 13.11.05, 01:20
      to jeden z ważniejszych tekstów jakie kiedykolwiek opublikowała gazeta.
      swój patriotyzm rozumiem jako odważne zmierzenie się z prawdziwą historią
      własnego narodu. żeby czerpać dumę z bycia polakiem i nie taplać się w szeregu
      możliwych kompleksów nie potrzebuję klepania po plecach ze strony ameryki,
      europy ani rosji. jeśli staniemy w prawdzie wobec najbardziej nawet bolesnych i
      wstydliwych kart naszej historii, otwarcie będziemy o nich mówić i formułować
      właściwe wnioski zrobimy dla naszego kraju niż tkwiąc w uzależnieniu od
      fałszywych pochwał innych nacji, o które tak wytrwale zabiegamy .
      zamiast tropić kto to jeszcze nas obraża i powinien przeprosić zacznijmy od
      siebie tak jak to zrobili 40 lat temu polscy biskupi. bycie mądrym polakiem i
      dobrym chrześcijaninem wymaga odwagi życia w prawdzie jaką ona by nie była.
      tylko taka odwaga może być żródłem prawdziwej dumy i zyskać prawdziwy szacunej
      innych narodów.
      • preslaw Re: Patrioto, wyznaj grzechy 13.11.05, 12:37
        A ja chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych obozach powojennych dla Niemców, bo nigdy wcześniej o nich nie słuszałem. Byly? Nie były? Prawda to czy fałsz? Co to były za obozy? Dla kogo konkretnie?

Co do tekstu, to wszytsko to dość mądrze brzmi i jest bardzo słuszne i bardzo postępowe do momentu aż Waniek wypowiada się w kwestii wypędzenia Niemców. Jego zdaniem zostali oni niewątpliwie skrzywdzeni i mają parwo do pamięci. Niech lepiej Waniek posłucha mądrzejszych i bardziej doświadczonych od siebie - choćby Marka Edelmana.

• slezan Re: Patrioto, wyznaj grzechy 13.11.05, 20:27
          Edelman to dla mnie fantyk, niezdolny do empatii. Jego osobiste przeżycia,
          zamiast pomóc mu spojrzeć ze współczuciem na tragedie innych, zamknęły go na
          zdolność współodczuwania dramatów bliźniego. A Waniek mądrze prawi. Obozy dla
          Niemców i Ślązaków były w Świętochłowicach, Oświęcimiu, Jaworznie, Mysłowicach,
          Łambinowicach i wielu innych miejscowościach. Wsadzano do nich ludzi bez sądu.
          Za to, że mieli druga grupę Volkslisty, albo za to, że komuś spodobało się ich
          mieszkanie.
          • preslaw Re: Patrioto, wyznaj grzechy 13.11.05, 21:27
            Nie przesądzałbym tak od ręki o tym coma w duszy Marek Edelman i czy jest zdolny do emaptii i współodczuwania. Nie wiem, co myśli o obozach dla Niemców, ale nie przypuszczam by je pochwalał. Natomiast ma zdrowe podejście do tego co Niemcy czynią ze swoją historią próbując ją odkształcić poprzez budowę Centrum Przeciwko Wypędzeniom. Ja przeciwko temu centrum nic bym nie miał, gdyby to sami Niemcy zechcieli uznać, że wypędzenia zawdzięczają przede wszystkim sami sobie, rozpętanej przez siebie wojnie, a także swoim dowódcom, czego najlepszym przykładem jest ewakuacja twierdzy Breslau. Przecież tego nie zrobili ani Rosjanie ani Amerykanie czy Brytyjczycy ani też Polacy tylko właśnie dowódcy niemieccy poganali ludność cywilną Breslau.
            • slezan Re: Patrioto, wyznaj grzechy 14.11.05, 14:35
              Wypowiadam się na podstawie tekstów Edelmana, zakładając, że oddają one stan
              jego ducha:-).
              Nie sądzę, by Centrum oznaczało umniejszenie zbrodni nazistowskich i
              zaprzeczenie ich związku z wypędzeniami. Nie widzę przesłanek takiego myślenia.
          • tad9 Re: Patrioto, wyznaj grzechy 19.11.05, 17:18
            slezan napisał:

>. Obozy dla
            > Niemców i Ślązaków były w Świętochłowicach, Oświęcimiu, Jaworznie,
            Mysłowicach,
            >
            > Łambinowicach i wielu innych miejscowościach.

Czy aby w tym samym czasie nie było obozów dla AK-owców, tworzonych przez tych
            samych ludzi, którzy zamykali Ślązaków?
        • jaborygyn Re: Patrioto, wyznaj grzechy 14.11.05, 22:16
          "A ja chciałbym się czegoś dowiedzieć o tych obozach powojennych dla Niemców,
          bo nigdy wcześniej o nich nie słuszałem. Były? Nie były? Prawda to czy fałsz?
          Co to były za obozy? Dla kogo konkretnie?"

Służę uprzejmie:

Obóz w Świętochłowicach-Zgodzie

www.ipn.gov.pl/odd_oboz_swiet.html
          Stalag Lamsdorf

katowice.naszemiasto.pl/kultura/532299.html
          Lager Laband

www.forumromanum.de/member/forum/forum.php?action=ubb_show&entryid=1075557361&mainid=1075557361&USER=user_239103&threadid=2
    • lorenz Re: Patrioto, wyznaj grzechy 13.11.05, 21:25
      W Jawiszowicach, koło Brzeszcz był w czasie II wojny światowej podobóz
      Auschwitz. Po zakończeniu II wojny światowej w obozie tym przebywali złapani
      żołnierze niemieccy oraz cywile. W zachowanych Księgach Zmarłych są aż nadto
      dobitne dowody, na tzw. „zemstę” za okupację i pomordowanych ludzi w obozie
      koncentracyjnym w Oświęcimiu, choć ludzie ci nie mieli najprawdopodobniej nic
      wspólnego z obozem koncentracyjnym Auschwitz. Byli za to złapanymi Niemcami i
      to wystarczyło.

Od 25 listopada 1945 roku rozpoczyna się bardzo długa lista żołnierzy
      niemieckich którzy zmarli w obozie „Pod Górnikiem” w Jawiszowicach i zostali
      pochowani na tutejszym cmentarzu. Listę tę otwiera Paweł Engel, żołnierz
      niemiecki, zmarły 25 listopada 1945 r. Jako przyczynę śmierci podano osłabienie
      połączone z gruźlicą.
      Do końca roku 1945 zapisano 18 niemieckich nazwisk z obozu.
      W roku 1946 jest 153 zapisów śmierci obywateli niemieckich. W kilkunastu
      przypadkach pod koniec 1945 r. i na początku 1946 zapisano jako przyczyna
      śmierci „dystrophiae” – zaburzenie w odżywianiu, prowadzące do patologicznych
      zmian i wycieńczenia organizmu. Bardzo zastanawiające jest to, że prawie we
      wszystkich późniejszych przypadkach, jako przyczynę śmierci
      zapisano: „debilitas cordis” – uszkodzenie, osłabienie serca. Ci, przebywający
      w obozie w Jawiszowicach żołnierze niemieccy, zostali po prostu zagłodzeni i
      zmarli z wycieńczenia organizmu, a władze wojskowe zarządzające tym „obozem
      pracy”, chcąc ukryć swoje zbrodnie, nie zastanawiając się, wystawiały dla
      wszystkich zmarłych, tak samo brzmiące akty zgonu, wpisując tylko nowe
      nazwiska zmarłych żołnierzy niemieckich.

W roku 1947 w Księdze zmarłych znajdujemy następne 4 wpisy zgonu jeńców
      niemieckich, w roku 1948 – 6 nazwisk jeńców, a w roku 1949 – 5 nazwisk jeńców
      wojennych. Dane zmarłych jeńców już nie są pełne, tak jak w latach 1945 – 1946.
      Przy wpisach jest wpisana data pogrzebu, w kilkunastu przypadkach brak jest
      daty śmierci jeńca. Dane zmarłego to zapisane tylko imię i nazwisko. Nie ma
      podanej już przyczyny śmierci. Wszystko, poza imieniem i nazwiskiem okryte jest
      tajemnicą.
      Ostatni zapis śmierci jeńca niemieckiego jest krótki: „Edward Adanis lub
      Aulanis (niedokładnie napisane nazwisko) jeniec obozu pracy, pochowany 15
      października 1949 r.” Brak daty śmierci.

• tomek9991 Krakus Waniek udaje Ślązaka 14.11.05, 00:22
      Urojenia faceta żyjącego w wirtualnym świecie, pożytecznego idioty dla Frau Erika.
      • folkatka Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 14.11.05, 13:17

Zrobiło mi się przykro. Ponieważ ja w wypowiedziach tego pana dostrzegłam
        sprzeczność: z jednej strony mówi wyraxnie o tym ze patriotyzm jest
        niejednoznaczny, z drugiej strony wrzuca wszystkich polskich patriotów do
        jednego worka, imputując im co najgorsze. Uznając marzenia o silnej Polsce za
        cos nagannego ( dla mnie nie oznacza to państwa od morza do morza - ale takiego
        z którym będą sie liczyc sąsiedzi, np. taka Rosja). Po za tym protestuję
        przeciwko tej bzdurze na temat Długosza, i stawianiu go na równi z Kadłubkiem.
        Długosz był bowiem bardzo krytyczny - tak wobec Polaków, jak i władzy.
      • stefan_ems Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 14.11.05, 20:20
        A jak się ma twoje beknięcie do twojej sygnaturki?
        • folkatka Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 14.11.05, 21:37
          Wyjasniam: to fragment bardzo pięknego tekstu Grechuty, mówiący właśnie o tym
          ze nie do końca było tak jak nam wpajano.Że nie zawsze i wszedzie jest pieknie,
          ze czasem rzeczy w załozeniu dobre prowadzą do zła ( mówi o tym następna zwrotka
          - "ten kto wymyslił wiare i dynamit/czy widzi czemu dzis służą/ten który chmury
          porozwieszał nad nami/na jaką liczy dzis burzę") I akurat w tym miejscu jestem
          skłonna sie częściowo zgodzic z p. Wańkiem, zawsze mnie denerwował cały ten
          hurrapatriotyzm. Tylko że z drugiej strony - nie mozna w czambuł potępiac całej
          naszej historii, i uznac ze w polskiej historii były same Jedwabne.Bo były w
          niej równiez momenty piekne i wspaniałe.Mam nadzieje że już zrozumiałeś o co mi
          chodzi, pzdr.
          • folkatka Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 14.11.05, 22:20

Po za tym - niech mi ktos wyjaśni - dlaczego to ktos obarcza mnie grzechami
            jakich nie popełniłam?
            • adrem63 Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 15.11.05, 12:04
              folkatka napisała:

>
              > Po za tym - niech mi ktos wyjaśni - dlaczego to ktos obarcza mnie grzechami
              > jakich nie popełniłam?
              >

Swoim niewinnym pytaniem trafiłaś chyba w samo serce polskiego patriotyzmu.
              Bo patriotyzm polega między innymi na zdolności wzięcia na siebie, w jakimś
              stopniu przynajmniej, odium wynikającego z grzechów współrodaków.
              Od tego nie ma ucieczki.
              Co powiesz obcym gdy wytkną ci, że twoi rodacy zrobili coś złego ? Powiesz im,
              że nie masz z tym nic wspólnego, że to oni zrobili, ci Polacy?
              Większość tak zwanych patriotów nie ma ochoty współodpowiadać, woląc przekręcać
              fakty lub usprawiedliwiać.
              Niemcy nauczyli się żyć w poczuciu współwiny ponosząc do dzisiaj konsekwencje
              moralne ( i nie tylko ) zbrodni II WŚ. Jednak młode pokolenie zaczyna się
              przeciwko temu buntować. Może dlatego, że słabną tam uczucia patriotyczne lub w
              Europie w ogóle ?

• slezan Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 15.11.05, 00:26
            Pytanie Stefana nie było chyba skierowane do Ciebie:-).
        • tomek9991 Re: Krakus Waniek udaje Ślązaka 15.11.05, 23:43
          Sygnaturka
          jest ironiczna. Jest protestem przeciwko wbijaniu do głowy Polakom, iż postęp
          oznacza zgodę na niekontrolowaną imigrację, polityczną poprawność doprowadzoną
          do absurdu.

Ciekawe, iż imigranci z Karaibów, Wietnamu, Chin doskonale się integrują. Tylko
          ci z Algierii
          czy Maroka oraz innych krajów muzłmańskich nie.
    • aby Wyrazy uznania i krytyka 14.11.05, 14:20
      Wyrazy uznania dla autora i redaktorów Gazety za zielone światło dla tego tekstu.
      Niestety, zgrzyta w zębach prowokacyjny tytuł i jeszcze bardziej zdumiewające
      pierwsze zdanie ("Jedwabne to tylko kropelka w oceanie podobnych spraw")
      odredakcyjnego wstępu. To hiperboliczne zestawienie utrudnia (by nie powiedzieć
      - blokuje) zrozumienie tego, co ma do powiedzenia pan Waniek.
      • adrem63 Wyrazy uznania 14.11.05, 17:57
        Prowokacyjny tytuł zachęcił mnie do przeczytania tego wywiadu, więc uczyniłem
        to nic nie wiedząc o tajnych celach i niecnych zamiarach GW. Szcerze mówiąc
        nie znałem i nie wiedziałem również kim jest Henryk Waniek. Z ogromnym
        zdziwieniem stwierdziłem, że wyraża on poglądy, które prawie w całości
        pokrywają sie z miomi przemysleniami w tych kwestiach. Pewnie to więź
        pokoleniowa, bo jestem z tego samego rocznika, bo więź regionalna na pewno
        nie.
        Co do określenia swej narodowości, no cóż, każdy musi ją sam sobie określić.
        Dla takich pozycji warto czytać GW.
    • toja3003 masz rację SKIN.PL - najlepiej 15.11.05, 16:04
      wszystkie gówienka zamieść pod dywan,
      zamknąć "niepokorne" gazety i schować głowę w piasek.

My przecież w Polsce zawsze tacy wielcy i czyści.

Ciekawe czemu się świat na nas jeszcze nie poznał?
      Co tam, tym gorzej dla świata.
      • tomek9991 May uprawiać samobiczowanie za kwiatki od Eriki ? 15.11.05, 23:44
        Jak fałszywy Ślązak Waniek ?
        • toja3003 nie samobiczowania ale prawdy nam potrzeba. 16.11.05, 09:32
          • tomek9991 Prawdy "wypędzonej" Frau Eriki nie chcę 16.11.05, 23:53
            Jej prawda to zrobienie z kata ofiary wojny.
    • k100 Re: Patrioto, wyznaj grzechy 16.11.05, 14:29
      Wspanialy tekst jakze potrzebny dzisiaj tylko po to zeby polac co niektorych
      zimna, lodowata woda dla opamietania i zastanowienia sie nad tym co wyrabiaja.
      Nalezy podziekowac p.Henrykowi Waniekowi ze odwazyl sie napisac i pokazac nasze
      narodowe slabosci. Teraz nie dziwota ze Slazacy nie sa milowani dlatego ze
      twardo stoja przy swoim praktycyzmie i realizmie. To jest to co rozni Slazakow
      od reszty. Jak mozna rozdawac na lewo i na prawo slogany pelne wznioslych i
      szlachetnych frazesow i hasel a realizowac w praktyce calkiem co innego. Byc
      komendantem policji i umawiac sie z gangsterami. Takie panstwo jest chore.
      Slazacy to widza ale nie maja sily przebicia w spoleczenstwie by przekazac
      swoje uwagi. Podobnie jest z prawda historyczna dlaczego ukrywa sie przed
      spoleczenstwem prawde?
      Ja naprzyklad o tragedii Slazakow na Slasku w 1945r. dowiedzialem sie
      przypadkowo dopiero jak zainstalowalem sobie w domu internet to jest cztery
      lata temu. Co maja powiedziec ci co nie maja internetu skad maja dowiedziec
      sie o prawdzie? Gazety od jakiego czasu zaczynaja pisac prawde ale sa to nie
      smiale poczatki. To prawda ze jestesmy oklamywani i manipulowani. Patriotyzmem
      zaslania sie wiele przykrych spraw. Sadze ze nie jest to zdrowe dla
      spoleczenstwa i moze spowodowac szok spoleczny podobnie do tego jaki byl w
      przypadku Jedwabnego. Wydaje sie ze najgorsze przed nami bo nasi przeciwnicy
      bezwzglednie moga wykorzystywac ten zaniedbany obszar spolecznej niewiedzy dla
      swoich celow. Czy wyjdzie on na dobre, dowiemy sie dopiero po jakims czasie
      zeby tylko nie bylo za pozno.
      • tomek9991 Ślązacy wybrali Polskę 16.11.05, 23:56
        Pan Waniek reprezentować może tylko siebie, nie Ślązaków.
        W gminie Świerklany koło Rybnika, gdzie 70% podało narodowość śląską przeszło
        60% głosów dostał polski patriota Lech Kaczyński.
        Ślązacy wybrali Polskę.
        • tomek9991 Wirtualny świat Pana Wańka 16.11.05, 23:58
          Ci co głosowali na Tuska, także nic do Polski nie mają.
          PRL się skończył. Ślązacy są na Śląsku u siebie i nikt ich nie gnębi.
          Tylko fan Frau Steinbach Pan Waniek tego nie zauwazył.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka