Dodaj do ulubionych

Dowód zabijania pavulonem

24.11.05, 22:28
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • jagnieszkaa To g..., nie dowód 24.11.05, 22:36
      Inny ekspert powie co innego.
      Jestem pewna, że proces skończy się uniewinnieniem wszystkich oskarżonych.
      Co wtedy zrobi "Gazeta Wyborcza"?
      • t-800 Re: To g..., nie dowód 24.11.05, 22:48
        No jak to co? Już widzę te teksty o Wassermannie, Ziobrze i Marcinkiewiczu.
      • zbud-2 Re: To g..., nie dowód 25.11.05, 12:05
        Jasne , że g-no.ale forsa wzięta , a sędzia znów nic nie wie.
      • gmh pomyliłes się 19.01.07, 18:21
        >Inny ekspert powie co innego.
        >Jestem pewna, że proces skończy się uniewinnieniem wszystkich oskarżonych.
        >Co wtedy zrobi "Gazeta Wyborcza"?

i co?
        ha ha

• paragraf222 Amerykańskie filmy 24.11.05, 23:59
      Na poczatek wyjaśnienie. Dla tych którzy lubują się w domniemaniach nt autorów wypowiedzi na tym forum. Prywatnie, na podstawie tego co na ten temat czytałem w prasie (innych źródeł nie mam) jestem przekonany że zdarzało się usmiercanie ludzi przy użyciu pavulonu dla zdobycia "skóry". Jednocześnie przyjmę z szacunkiem każdą decyzję sądu uzasadnioną tym, że na pewno się zdarzało, na pewno się nie zdarzało, nie ma dowodów że się zdarzało itd. Nie uważam się za mądrzejszego od sędziego.

Zastanawia mnie coś innego, mianowicie pytanie sędziego:
      "Sąd: - Czy zatem najbardziej prawdopodobną przyczyną zatrzymania oddechu było podanie środka zwiotczającego?"

Z tego co widziałem w amerykańskich filmach (na szczęście nie miałem okazji stawać przed sąddem w USA) reakcja obrony byłaby mniej więcej taka:
      "Sprzeciw! To pytanie sugeruje odpowiedź".

Chętnie bym usłyszał opinię praktyków jak to jest w polskich sądach w takich sytuacjach?
      • makary64 Re: Amerykańskie filmy 25.11.05, 01:00
        Zastanawia mnie coś innego, mianowicie pytanie sędziego:
        > "Sąd: - Czy zatem najbardziej prawdopodobną przyczyną zatrzymania oddechu
        było podanie środka zwiotczającego?"
        > Z tego co widziałem w amerykańskich filmach (na szczęście nie miałem okazji
        stawać przed sąddem w USA) reakcja obrony byłaby mniej więcej taka:
        > "Sprzeciw! To pytanie sugeruje odpowiedź".

Sprzeciw jednej ze stron pod adresem sędziego? Bardzo wątpię... Jestem laikiem,
        ale czy można zgłosić sprzeciw pod adresem sędziego? A niby kto miałby ten
        sprzeciw rozpatrzyć? Ten sam sędzia?
      • t0g Re: W USA sedzia w ogole chyba nie zadaje pytan 25.11.05, 05:49
        swiadkom ani oskarzonemu (mimo, ze mieszkam juz bez mala cwierc wieku w Stanach,
        to przed sadem nie zdarzylo mi sie stawac w zadnym charakterze - zatem nie
        jestem na 100% pewien). Pytania chyba zadaja tylko prokurator i obroncy.
        Sedzia tylko przewodniczy rozprawie, rozsadza spory proceduralne miedzy
        stronami, i potem skazuje na podstawie orzeczenia przysieglych.
        • paragraf222 Ale ja pytalem o polskie sady! 25.11.05, 09:40
          Wiem ze w USA cala konstrukja procesu jest inna, co ma swoje zalety i wady.
          Moje pytanie dotyczylo praktyki w Polsce. Jak ma sie zachowac oskarzony ktory slyszy od sedziego pytanie sugerujace odpowiedz? Jak ma sie zachowac kiedy sedzia dyktuje protokolance nieco zmieniona wersje swojej wypowiedzi? Czy to sie czesto zdarza? Czy ktos w ogole na to zwraca uwage?
          • zajebus A WIEC PRZENIESMY PROCES.. 26.11.05, 03:34
            przeniesmy wiec proces do ameryki!tak chyba bedzie najlepiej! i tak kazda
            decyzje "polski rzad" musi konsultowac z kodeksem dupowlazstwa amerykanskiego,
            sprawa powinna byc rozpatrzona w kalamazoo michigan,a sedzia nich bedzie butch
            tucker--na codzien pracownik centrali nawozow,
            potem zawolamy telewizje i bedziemy transmitowac proces na hbo,
            w przerwach wystapia czirliderki i bedzie mozna zamowic koszulke: "dostales juz
            swoj pavulon?" "lodzkie pogotowie rulezzz!"
            holiwud wam spapral glowy ludzie,zycie to nie jakis walniety hamerykanski
            serial
    • prof-antoni Co sądzicie o zamawianiu mszy reklamowych przez 25.11.05, 02:04
      zakłady pogrzebowe? Księża na pewno zadowolenie, ale jest to proceder moralnie
      wątpliwy.
    • piotrpsp PiotrPSP 25.11.05, 05:33
      Cytat: "Żadna inna przyczyna nie przychodzi mi do głowy."
      To nie zaden dowod, to hipoteza. Ciekawe czy oskarzyciele Samsona maja cos
      wiecej niz takie hipotezy. Hipotezy sa hipotezami nawet jezeli wypowiadaja je
      uczeni ... A sady powinny opierac sie na faktach ...
      • polonus3 Re: PiotrPSP 25.11.05, 05:46
        Dobrze musieli sie oblowic na tych "skorach" bo juz widac manipulowanie
        procesem.
      • tymon99 Re: PiotrPSP 28.11.05, 11:39
        > Cytat: "Żadna inna przyczyna nie przychodzi mi do głowy."
        > To nie zaden dowod, to hipoteza

jeżeli wykluczymy wszystkie znane nauce inne przyczyny zatrzymania oddechu,
        uzyskamy tzw. "graniczące z pewnością przekonanie" - co na ogół wystarcza, aby
        uprawdopodobnić winę. każdy dowód w sądzie jest hipotezą - np. hipotezą, że
        świadek nie kłamie, że oskarżony nie zostawił śladów przypadkiem itd.
        • piotrpsp Re: PiotrPSP 29.11.05, 23:44
          tymon99 napisał:
          > > Cytat: "Żadna inna przyczyna nie przychodzi mi do głowy."
          > > To nie zaden dowod, to hipoteza
          >
          > jeżeli wykluczymy wszystkie znane nauce inne przyczyny zatrzymania oddechu,
          > uzyskamy tzw. "graniczące z pewnością przekonanie" - co na ogół wystarcza, aby
          > uprawdopodobnić winę. każdy dowód w sądzie jest hipotezą - np. hipotezą, że
          > świadek nie kłamie, że oskarżony nie zostawił śladów przypadkiem itd.

To jest niestety prawda, wiara jest tansza niz wiedza. W Kanadzie teraz srednio
          jeden mezczyzna na rok jest zwalniany z wiezienia pomomo ze byl skazany za
          gwalt seksualny i dopiero teraz technologia zwiazana z DNA pozwala ustalic czy
          jego sperma czy nie. Watpie zeby dalo sie wykluczyc wszystkie znane naucy
          przyczyny ustania oddechu. Mozna jednak wierzyc ze sie wykluczylo. A poza tym
          to nie tylko sprawa ustania oddechu. Z czasem jednak skazywanie dzieki wierze
          stanie sie coraz trudniejsze i mam nadzieje ze skazywanie na podstawie goracej
          wiary jest trudne juz dzisiaj. Mam rowniez na mysli proces Samsona, gdzie
          prokuratorzy demonstrowali w prasie uprzedzenia, dowody bardzo polegaja na
          wierze lub nieznajomosci rezczy. Jest jeszcze problem czy czasem i inne metody
          zatrzymywania oddechu nie byly stosowane (naprzyklad plastikowa toprebka na
          twarzy oslabionego czlowieka - jak cos takiego wykryc po fakcie?).
    • tludzki4 pavulon 25.11.05, 08:06
      proponuję taki prosty pobyt w celi przedwieziennej zawierający się w zadawaniu
      jednego pytania: różnica pomiędzy Cyklonem B a Pavulonem - co chcesz zażyć.
    • jannnn W jakich czasach ja żyję... 25.11.05, 10:41
      Nie mogę sie odnaleźć w otaczającej rzeczywistości...
      To poprostu nie mieści mi się w głowie.Jak to możliwe by tacy ludzie mogli
      pracować w pogotowiu?
      Gorzej niz zwierzęta...
      One polują, nie mordują...
      Jestem biologiem i mogę tylko sobie wyobrazić jak cierpieli ludzie którzy
      umierali po pavulonie...
      Spróbujcie wstrzymać oddech na 1 minutę...
    • tees1 jesli nie ma moralnosci 25.11.05, 12:17
      powinno byc odstraszanie. ci mordercy powinni zostac tak ukarani, by inni
      potencjalni zbrodniarze bali sie zrobic cos podobnego.
      • palma9 Re: jesli nie ma moralnosci 25.11.05, 17:22
        mialem cos napisac ale zrobilo mi sie nie dobrze na sama mysl o tej sprawie
        mieszkam w usa i dzieki bogu nieslyszalem o tych sku.....synach nigdzie poza
        polskimi mediami. tak ciezko byc dumnym ze jest sie polakim
        • polonus3 Re: jesli nie ma moralnosci 26.11.05, 03:17
          To jest wlasnie spoleczenstwo Solidarnosci i Jana Pawla II !
          • tees1 Re: jesli nie ma moralnosci 28.11.05, 09:11
            polonus3 napisał:

> To jest wlasnie spoleczenstwo Solidarnosci i Jana Pawla II !

Ja proponuje skutecznie odizolowac mordercow od ich potencjalnych ofiar. Wtedy
            wszyscy przezyja.

Ty proponujesz co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka