Dodaj do ulubionych

Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę

• haobuhao Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 09:49
      Jeśli sklepy zatrudniajace tylko do 5 pracowników będą mogły chandlować w
      niedziele to ile ludzi straci prace w sklepach które obecnie zatrudniają 6,7
      czy 8 osób? Chciałbym żeby życie rodzinne w niedziele było ważne ale jak
      wszystkim dogodzić w naszym biednym kraju? Czy nas na to stać? Nie wiem.
    • zlotyrybek Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 09:57
      Jasne, niedług będziemy jeść, spać i kochać się na gwizdek i w wyznaczone dni.
    • tadeusz_ja Dyktat radia Maryja zawsze dziewicy 01.03.06, 09:59
      spowoduje że wzrosną zastępy bezrobotnych!!
    • titta Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:02
      Dlaczego oni nie zajma sie waznymi zeczami? Czy sejm jest od tego aby
      wprowadzac zakazy? Czy takie rzeczy nie powinny byc ustalane na poziomie
      zwiazkow zawodowych?
    • ewka62 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:05
      JAK PO RÓWNO-TO ZAKAZAĆ WSZYSTKIM,I OCZYWIŚCIE TEATRY TEŻ ZAMKNĄĆ, BO AKTORZY
      TO TEŻ LUDZIE -ŻONY -MATKI I POWINNI TEN DZIEŃ SPĘDZAĆ Z RODZINĄ.
    • gosiek_kru Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:06
      BANDA DEBILI.....
      JEDNA WIELKA...
      I PRZEZ NASTĘPNE PIEĆ LAT - POD PANOWANIEM SZ.P.PREZYDENTA - TAK BEDZIE.
      COFNIEMY SIE DO SREDNIOWIECZA - I TYLKO MOGE WSPÓŁCZUC KOLEJNEMU POSADZONEMU NA PREZYDENCKIM STOŁKU, KTÓRY BEDZIE WYCIAGAL POLSKE Z TEGO BAGIENKA, KTÓRE POLACY SAMI SOBIE ZAFUNDOWALI.
      BO OBECNIE IDZIE O GRUBA KASE,A NIE O WARTOSCI RODZINNE <ROTFL>
    • bromba2 Zakazać handlu w niedzielę! 01.03.06, 10:11
    • wojtekdu Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:12
      Jestem przeciwnikiem PIS'u, ale za zabronieniem handlu w niedziele i święta w
      dużych, podkreślam w dużych, marketach podpisuję się dwoma rękoma. Małe sklepy
      żądzą się swoimi prawami i z reguły nie są to prawa kaduka. Moda na spędzanie
      czasu wolnego w sklepach jest idiotyczna, jest wiele innych przyjemniejszych i
      pożyteczniejszych zajęć, które można robić z korzyścią dla siebie i rodziny.
    • cheerfuii Zamknac koscioly w niedziele !!! 01.03.06, 10:12
      Zawsze mozna sie modlic w inny dzien. Niech ludzie posiedza z rodzina albo jada
      na piknik zamiast przesiadywac godzinami w kosciolach.
      W ramach kompromisu proponuje 1 msze od 10 do 11 i tyle.
      • wojtekdu Re: Zamknac koscioly w niedziele !!! 01.03.06, 10:20
        Widać, że nie chodzisz do kościoła, bo jak żyję 46 lat nie byłem dłużej w
        kościele niż godzinę. Pisać żeby pisać to trochę bez sensu. Dyskusja toczy się o
        zakazie handlu w niedzielę i o nic innego. A Ty poruszasz temat, który nie
        mieści się w ramach dyskusji. Nie jestem "mocherowym beretem", nie głosowałem za
        PIS'em do kościoła chodzę i chodzić będę, bo daje mi to dużo więcej niż zakup
        bułki z "małpim" jedzeniem w niedzielę w markecie. Przemyś sobie to. Pozdrawiam
        Wojtek
        • cheerfuii Re: Zamknac koscioly w niedziele !!! 01.03.06, 10:59
          Moze Cie troche zaskocze, ale ja tez jestem katolikiem i czasami chodze do
          kosciola. Natomiast sporadycznie robie w niedziele zakupy.
          Mysle, ze zbyt wprost potraktowales moja wypowiedz.
          Chodzi mi o to, ze zmuszanie ludzi do robienia zakupow w sobote, badz w
          niedziele w sklepach osiedlowych, badz tylko o okreslonych godzinach, zmuszanie
          ich do okreslonego sposobu spedzania dni wolnych jest ograniczaniem ich
          wolnosci i swobody.
          Rownie dobrze jakas skrajnie swiecka wladza moglaby uznac, ze koscioly w
          niedziele powinny byc zamkniete badz otwarte tylko 1 godzine (podkreslam) abys
          nie mial wyboru i musial isc na msze o 10 a nie mogl juz na 12 czy 18.
          Dla swieckiego czlowieka, przyzwyczajonego do zakupow niedzielnych proponowany
          zakaz jest czyms rownie absurdalnym jak dla praktykujacego katolika zamkniecie
          kosciolow.
          Badzmy bardziej tolerancyjni dla innych. Niech kazdy sam zdecyduje jak i gdzie
          chce spedzic weekend, niedziele.
          I nie zgadzam sie z opiniami, ze biedni pracownicy musza marketow musza byc w
          pracy w niedziele, zamiast z rodzina. To tylko praca, ktora mozna zmienic, nikt
          ich tam nie trzyma na sile. Co maja powiedziec kolejarze, lekarze, policjanci,
          dziennikarze, taksowkarze?
          Pozdrawiam,
          C.
    • mateuszleszczynski Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:15
      A może czas wykorzystać możliwość zgłaszania projektów ustaw przez obywateli, i jak już to wprowadzą, to zgłosić projekt ustawy o zmianie ustawy?:):):):) CZemu oni uchwalają coś, czemu połowa obywateli jest przeciwna?
      • rafvonthorn Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 13:17
        W konstytucji jest zagwarantowana instytucja tzw. "inicjatywy obywatelskiej".
        Każdy projekt będzie poddany pod debatę sejmową, jeśli podpisze się pod nim
        100tys. obywatel (nie jestem pewien tej liczby). Problem polega na tym , że i
        tak poprawki wnosiłyby te poteflony, więc z projektu obywatelskiego "ustawy o
        wolnym handlu w niedziele" może powstać "ustawa o wolnym handlu w niedziele
        przy kościele"....
    • piwi77 Male sklepy, male mieszkania, male samochody... 01.03.06, 10:18
      I to ma byc postep?
      • konrad.frankowski Re: Male sklepy, male mieszkania, male samochody. 01.03.06, 10:25
        Tak jak i maly prezydent, maly prezes malego pisu....
        Ale nie o tym chcialem.

W Wielkiej Brytanii gospodarka opiera sie na korporacjach - czyli podobno
        duzych sklepach itp. Ale nawet male sklepiki lacza sie w mniejsze korporacje,
        sila czego biznes prosperuje bardzo dobrze. Ale nie w Polsce, o nie... Bo
        zamiast sie laczyc, kazdy chce zarabiac sam sobie i na zlosc sasiadowi. A
        sasiad, ktory ma duzy sklep w centrum, moglby np. pomoc mi, malemu
        sklepikarzowi na obrzezach miasta. Ale po co? Male sklepy padna predzej czy
        pozniej, poniewaz nie beda w stanie same na siebie zarobic - do czego
        oczywiscie przysluza sie w ogromnej mierze podatki i zusy. Tworzmy korporacje
        malych sklepikow - moja rada.
    • parob a ktoś policzył jakie są koszty obniżania jakości 01.03.06, 10:20
      jedzenia przez hipermarkety? zależy im zeby sprzedać jak najwięcej czyli jak najtaniej, wymuszają na dostawcach takie ceny a dostawcy dostosowują do nich jakość.a ludzie - w Polsce w większości biedni,kupują najtańsze żarcie. jakie skutki na zdrowie ludzi a co za tym idzie na koszty ich leczenia ma supermarketowa dieta? jakie będzie miala za 10 lat?
      • piwi77 Re: a ktoś policzył jakie są koszty obniżania jak 01.03.06, 10:22
        Przeterminowane produkty, jak dotad, najlatwiej jest kupic w osiedlowych
        sklepikach a nie w supermarketach.
      • malia21 mam dosc tych pajacow sejmowych!! 01.03.06, 10:22
        kto wpuscil tych idotow do sejmu! Ilu ludzi straci przez taki pomysl prace??!!!
    • pikej2 Idziemy w stonę ciemnoty!!! 01.03.06, 10:25
      W jakim cywilizowanym kraju istnieją takie zakazy. To jest jakiś absurd. I co,
      chcecie bronić biednych ludzi, którzy muszą pracować także w niedziele. To
      powiedzcie matce która zarabia jakieś 700zł w hipermarkecie, że teraz będzie
      dostawać 600zł. Praca w niedziele to premie itp. Poza tym wtedy jest największy
      ruch w sklepach. Poza tym dlaczego ma się faworyzować małe sklepiki. Wogóle
      zakazać handlu w niedziele, także na stacjach benzynowych, dworcach itp.
      Restauracje też pozamykać. Wtedy będzie uczciwie. To jakiś poroniony pomysł.
      Niedługo LPR będzie chciał wprowadzić godzinę policyjną. Mam nadzieję że taka
      ustawa nie przejdzie, bo inaczej źle będzie z nami.
    • deltafox Ukrzyżowania i kamienowania w soboty! 01.03.06, 10:26
      Ukrzyżowania i kamienowania w soboty! Jeszcze brakuje palenia na stosie, kar
      cielesnych "oko za oko", czyli złodziejowi ucina się rękę...

Ludzie.. do czego to zmierza?
    • jacek.69 Zamknąć hipermarkety, zostawić osiedlowe. 01.03.06, 10:29
      Ci z Tesco, Reala i innych szmatławych korporacji mają setki prawników, których
      zadaniem jest udownodnienie potrzeby istnienia danego molocha. DElatego ich
      gadki o zwolnieniach, o podniesieniu cen żywności to strachy na lachy. Jak
      podniosą, przestanę u nich kupować i pójdę do konkurencji. Kiedyś sklepy były
      zamknięte w niedzielę i jakoś przeżyliśmy. Trzeba pomyśleć rownież o tych
      biedakach zmuszanych do pracy na okragło: patrz Tesco 24h/dobę.
    • the.bill1 Brawo! Już nie mogłem patrzeć na tych ludzi w 01.03.06, 10:35
      w marketach harujących za kilkaset złotych także w niedzielę.
      Więcej humanizmu. Cywilizację zakupów trzeba trochew uleczyć
    • the.bill1 Geszefciarze czerwono - różowi niezadowoleni, bo 01.03.06, 10:36
      mniej zarobia na Polaczkach, a co ich obchodzi zycie osobiste, rodzina, rozwój
      duchowy. Ich interesują tylko cyfry w PIT
    • ola_stachowska a myślał ktoś o tych co CHCĄ pracować w niedziele? 01.03.06, 10:37
      jak mnie to wkur... zero pomyślunku
      jestem biedną studentką i CHCĘ pracować w niedziele, zatrudniłam sie na
      weekendy bo tylko wtedy moge pracować. I tylko dzieki temu że pracuje w
      weekendy daje rade opłacić czesne - na styk ale jakoś trzymam sie na powierzchni
      Lubie moją prace [w centrum handlowym] i nie zatrudnie sie w jakimś śmierdzącym
      osiedlowym monopoliku żeby jaśnie zakaz nie raczył mnie objąć.
      Czy oni nie mają pojęcia o sytuacji na rynk pracy? Przecież to jakaś tragedia :/
      Dla mnie zakaz handlu w niedziele jest równie sensowny jak zakaz handlu we
      wtorek.
      To że oni siedzą na dupach i raz na jakiś czas pójdą na posiedzenie powydzierać
      na siebie mordy nie znaczy, że inni ludzie też mają tyle wolnego. Choćby moja
      matka. Zasuwa od rana do nocy przez cały tydzień z sobotą włącznie. A na zakupy
      i do kina idzie... w niedziele.
      Uszanowania Panie Lepper
      niechże pana ktoś zastrzeli wreszcie ;P
    • wlodek31 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:39
      Argumenty za? Mniejsze i większe ograniczenia handlu w niedziele obowiązują w
      19 na 25 krajów Unii (m.in. w Niemczech i we Francji). Pod drugiej stronie
      barykady są np. Irlandia, Czechy i Szwecja.
      Wolałbym aby jaśni posłowie zajęli się ustawami, których wprowadzenie
      pozwoliłoby choć trochę zbliżyć się do dochodu narodowego osiąganego na osobę w
      krajach na które się powołują. Sejmowi reprezentowanemu w większości przez
      miernoty polityczne zawsze łatwiej iść na łatwiznę. Dla osób z tym poziomem
      myślenia miejsce jest w przedszkolu. Przepraszam tych przedszkolaków którzy
      poczuli się obrażeni . Prawdziwych przedszkolaków, nie tych z sejmu.
    • lyla1 Powinni przeprowadzić 01.03.06, 10:40
    • lyla1 Powinni przeprowadzić referendum 01.03.06, 10:41
      Wtedy by się okazało czego chce Sejm i Kościół , a czego naród.
    • daglezja4 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 10:54
      Pamiętaj abyś dzień święty świecił: wszystkim którzy tu podają się za katolików
      i są za handlem w niedziele przypominam dekalog w którym napisno: "Pamiętaj
      abyś dzień święty świecił". Można oczywiście mieć dekalog w dupie, ale wtedy
      nie jest sie katolikiem, Ja, ponieważ o tym pamietam zakupy robię albo w piątek
      wieczorem albo w sobotę przed południem. Prawdziwi Polacy i katolicy nie
      handlują i nie kupują w niedziele i święta. W te dni handlują tylko żydzi i
      inni semici, dla których niedziela nie jest dniem świętym.
      • lulu20 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 11:15
        w biblii wypisane jest pelno bzdur.
        Ze kobieta ma sluzyc mezowi. Ze za prace w swieta trzeba kamionowac- i za rozne
        inne rzeczy tez. Ze z kobieta w czasie menstruacji nie mozna gadac bo
        nieczysta...
        Tak sie sklada ze biblia pochodzi sprzed 2 tys lat i troche sie zmianily
        standardy.
        A zbitek slow "prawdziwy Polak i Katolik" dla mnie znaczy to samo co prawdziwy
        ciemniak, ksenofob, i egoista
        • daglezja4 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 11:53
          dla mnie Polak i katolik to np. ktoś kto przestrzega przykazań boskich, przykro
          mi że gardzisz dekalogiem i się nie zgadzasz z moja opinia na temat Pamiętaj
          abyś dzień święty świecił: wszystkim którzy tu podają się za katolików
          i są za handlem w niedziele przypominam dekalog w którym napisno: "Pamiętaj
          abyś dzień święty świecił". Można oczywiście mieć dekalog w dupie, ale wtedy
          nie jest sie katolikiem, Ja, ponieważ o tym pamietam zakupy robię albo w piątek
          wieczorem albo w sobotę przed południem. Prawdziwi Polacy i katolicy nie
          handlują i nie kupują w niedziele i święta. W te dni handlują tylko żydzi i
          inni semici, dla których niedziela nie jest dniem świętym.
          • nobody000 masz oczywiscie racje 01.03.06, 12:42
            Ja tez jestem katolikiem. Wbrew woli co prawda, bo ktos wpadl na genialny pomysl
            zeby robic to niemowlakom, a formulke "w ich imieniu" mowia rodzice.

Ok, ale wniosek jest taki: jestes praktykujaca katoliczka, ktora przestrzega
            dekalogu, wiec na pewno nie mowisz nigdy "o boze" ani "jezus maria", nie uzywasz
            antykoncepcji (w bardzo naciaganej wersji podpada pod nr V), nigdy nie
            denerwujesz sie na rodzicow itd. Masz zatem prawo postepowac wg swoich przekonan
            i nie robic zakupow.
            Niezliczona rzesza ludzi ma dekalog gdzies w tym wzgledzie i oni chca te zakupy
            robic. Dlaczego panstwo ma im tego zabraniac w mysl zasad religijnych?
            Argument o szkodliwosci pracy w niedziele tez jest naciagany. Protestanci juz
            dawno wpadli na genialne "Czcij Boga przez prace".
            Zreszta, mamy kodeks pracy. Wystarczy poprawic jego egzekucje.
            A od handlu w niedziele precz te ublocone pazury samejbrony.
            • daglezja4 Re: masz oczywiscie racje 01.03.06, 13:41
              Protestanci juz
              dawno wpadli na genialne "Czcij Boga przez prace". - no a ja jestem katolikiem
              i wolę go czcic odpoczywając.
              Zreszta, mamy kodeks pracy. Wystarczy poprawic jego egzekucje. No nie, nie
              egzekucję tylko przepisy. bo to właśnie przepisy kodeksu pracy zmienili komuchy
              z błogosławieństwem kwacha, tak, ze pracownik skleu z butami nie moze odpocząć
              w niedziele, bo mu każą tego dnia po żydowsku handlować...
              A od handlu w niedziele precz te ublocone pazury samejbrony - no też się dzisię
              dlaczego pisuary wchodzace do tyłka Rydzykowi albo błogosławiony prezio
              Kaczyński - skądinąd specjalista od prawa pracy nie wniósł odpowiedniego
              projektu ustawy tylko robi to samabrona, a robi to tak żeby jej członki-mniejsi
              sklepikarze byli udobruchani... .
              • sacerdote Re: masz oczywiscie racje 01.03.06, 13:55
                Sorry Daglezja że to napiszę ale jak Ciebie czytam to mnie szlag trafia! Czy Ty
                uważając się za katoliczkę masz na względzie tych co nie są katolikami i mają
                Twoją wiarę w d..ie? Przecież jesteś katoliczką więc na pewno też jesteś
                tolerancyjna, czyż nie? Miej trochę szacunku dla ludzi ciężko pracujących po
                kilkanaście godzin na dobę i daj im (czyli m. in. mnie) szansę na jeden dzień
                kiedy mogę zrobić zakupy, kupić sobie buty i płaszcz. Od..prz się od tego jak
                kto spędza swój czas i jak święci swój święty dzień. Komu nie pasuje praca w
                niedzielę może się ZWOLNIĆ!! Ale chyba lepiej pracować w niedzielę niż w ogóle
                nie pracować i żyć z zasiłku, czyli na mój koszt. Ja jestem za handlem w
                niedzielę. Nie ma NAKAZU robienia zakupów w ten dzień, więc jeśli nie chcesz
                chodzić po mszy po bułki to daj innym to robić i nie organizuj im życia.
              • nobody000 daglezja4 01.03.06, 14:35
                Daglezja4, najwyrazniej nie zrozumielismy sie.

Badz katoliczka,jesli chcesz, ale Polska nie jest panstwem wyznaniowym. Jest
                panstwem swieckim, w ktorym niestety 95% mieszkancow to katolicy. Niestety, bo
                gdyby bylo inaczej, nikt nie proponowalby podobnych bzdur, a przynajmniej nie w
                "imie boze".
                Dlatego nie mieszaj religii z polityka.
                Zyj spokojnie, jako przystalo na katoliczke, nie uzywaj pigulek ani prezerwatyw,
                nie krzycz na tate i mame, nadstawiaj ZAWSZE drugi policzek, kochaj blizniego
                jak siebie samego i pozwol mu robic co chce. Chocby i do diabla chcial isc.

A co do zakazu handlu, to nazwij mnie jak chcesz, ale zabieranie glosu przez
                katolikow w tej sprawie to hipokryzja. Takich hipokryzji istnieje wiele.
                Patrz ksieza w wojsku, czyli kapelani. Nie zabijaj, tak? W instytucji do tego
                przeznaczonej..

Ja, jak juz napisalem, niestety zostalem katolikiem, chociaz nikt mnie nie pytal
                czy mam ochote. Wiec nie stosuje nakazow katolickich dlatego ze sa, ale dlatego
                ze w wiekszosci sa sluszne. Tobie tez radze popatrzec krytycznie. Moze to
                wzmocni Twoja wiare.

Pozdrawiam.
          • lacitadelle Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 12:55
            >wszystkim którzy tu podają się za katolików
            > i są za handlem w niedziele przypominam dekalog w którym napisno: "Pamiętaj
            > abyś dzień święty świecił"

a nie przyszło Ci do głowy, że ludzie, którzy są katolikami i sami nie robią
            zakupów w niedzielę, dopuszczają taką możliwość, że inni ludzie mogą mieć inne
            poglądy?!?!

Rozumiem, że Twoim zdaniem prawdziwy Polak musi być prawdziwym katolikiem?
            Chciałabyś odebrać obywatelstwo pozostałym Polakom?
            • daglezja4 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 13:52
              a nie przyszło Ci do głowy, że ludzie, którzy są katolikami i sami nie robią
              zakupów w niedzielę, dopuszczają taką możliwość, że inni ludzie mogą mieć inne
              poglądy?!?!
              - przyszło mi do głowy, że są jakieś tam mniejszożci żydowskie lub semickie,
              którym zależy na nieedzielnym handelku, albo też grupu ludnosci polskiej
              zdeprawowane w czasach eseldowsko-kwaśniewskich. takiego burdelu jak oni
              wprowadzili to nawet za komuny nie było.
              • soulworm chap dzide jezuskowi. 01.03.06, 13:55

• daglezja4 Re: chap dzide jezuskowi. 01.03.06, 14:10
                  tak tak takiego mini bozia: bez świąt, bez przykazań, bez świątyń, bez
                  duchownych: mierzyć tego boga podług człowieka a nie człowieka mierzyć miarą
                  bożą...
                  • soulworm co belkoczesz? bez waszych religijek swiat bylby 01.03.06, 14:20
                    nieco przytulniejszym miejscem.
                  • lulu20 Re: chap dzide jezuskowi. 03.03.06, 09:55
                    Ty Daglzja jestes taka katoliczka, ale jak by mozna bylo jakiegos zyda, kmucha
                    albo kogos tam jeszcze z twoich wrogow prawdziwego polaka katolika ukamoinowac,
                    to przyszlabys z workiem kamieni w twojej katolickiej torebce.
    • baska123 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:58
      Posłowie. Waszym obowiązkiem jest stanowić prawo, które sprawi,że uczciwego
      obywatela tego kraju będzie stać na zakupy. A kiedy będziemy je robić -to nasza
      sprawa.
    • misio_patysio Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 11:02
      no i znowu wzrośnie bezrobocie. nie wiem czy dobrze myśle ale na chłopski rozum
      gdy suprmakety bądą nieczynne w jeden dzień w tygodniu to bedą musiały zwolni
      1/7 pracowników. co prawda zazwyczj w niedziele nie ma takiej obsady personelu
      jak w inne dni tygodnia ale okaże się że ktoś jest niepotrzebny. bardzo często w
      supermarketach zarabiają na bardzo drogą edukację studenci, a Ci co studiują
      dziennie już nie będą mogli dorabiac.
    • lulu20 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 11:03
      Ja nie chce kupowac w malych sklepikach. Ani w niedziele ani w ogole. NIGDY NIE
      MA TAM asortymentu towarow, ktorych akurat potrzebuje, a rachunek jest
      przynajmniej o kilkadziesiat procent wyzszy. I nie lubie jak nie moge obejrzec
      towaru, poczytac etykietki its bo w malym sklepiku ustawia sie juz ogonek
      zniecierpliwionych.
      A niedziela to jedyny dzien w tygodniu kiedy mam chwile zeby wlasnie zrobic
      spokojnie zakupy na caly tydzien, razem z mezem. I z przyjemnoscia w ten dzien
      wybieram sie na zakupy bez pospiechu na ciuchy, ksiazki, plyty...
      Zapieprzam na 2 etaty i chce miec kiedy wydac zarobioa ciezko kase!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka