haobuhao Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 09:49 Jeśli sklepy zatrudniajace tylko do 5 pracowników będą mogły chandlować w niedziele to ile ludzi straci prace w sklepach które obecnie zatrudniają 6,7 czy 8 osób? Chciałbym żeby życie rodzinne w niedziele było ważne ale jak wszystkim dogodzić w naszym biednym kraju? Czy nas na to stać? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotyrybek Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 09:57 Jasne, niedług będziemy jeść, spać i kochać się na gwizdek i w wyznaczone dni. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Dyktat radia Maryja zawsze dziewicy 01.03.06, 09:59 spowoduje że wzrosną zastępy bezrobotnych!! Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:02 Dlaczego oni nie zajma sie waznymi zeczami? Czy sejm jest od tego aby wprowadzac zakazy? Czy takie rzeczy nie powinny byc ustalane na poziomie zwiazkow zawodowych? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka62 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:05 JAK PO RÓWNO-TO ZAKAZAĆ WSZYSTKIM,I OCZYWIŚCIE TEATRY TEŻ ZAMKNĄĆ, BO AKTORZY TO TEŻ LUDZIE -ŻONY -MATKI I POWINNI TEN DZIEŃ SPĘDZAĆ Z RODZINĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek_kru Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:06 BANDA DEBILI..... JEDNA WIELKA... I PRZEZ NASTĘPNE PIEĆ LAT - POD PANOWANIEM SZ.P.PREZYDENTA - TAK BEDZIE. COFNIEMY SIE DO SREDNIOWIECZA - I TYLKO MOGE WSPÓŁCZUC KOLEJNEMU POSADZONEMU NA PREZYDENCKIM STOŁKU, KTÓRY BEDZIE WYCIAGAL POLSKE Z TEGO BAGIENKA, KTÓRE POLACY SAMI SOBIE ZAFUNDOWALI. BO OBECNIE IDZIE O GRUBA KASE,A NIE O WARTOSCI RODZINNE <ROTFL> Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekdu Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:12 Jestem przeciwnikiem PIS'u, ale za zabronieniem handlu w niedziele i święta w dużych, podkreślam w dużych, marketach podpisuję się dwoma rękoma. Małe sklepy żądzą się swoimi prawami i z reguły nie są to prawa kaduka. Moda na spędzanie czasu wolnego w sklepach jest idiotyczna, jest wiele innych przyjemniejszych i pożyteczniejszych zajęć, które można robić z korzyścią dla siebie i rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
cheerfuii Zamknac koscioly w niedziele !!! 01.03.06, 10:12 Zawsze mozna sie modlic w inny dzien. Niech ludzie posiedza z rodzina albo jada na piknik zamiast przesiadywac godzinami w kosciolach. W ramach kompromisu proponuje 1 msze od 10 do 11 i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekdu Re: Zamknac koscioly w niedziele !!! 01.03.06, 10:20 Widać, że nie chodzisz do kościoła, bo jak żyję 46 lat nie byłem dłużej w kościele niż godzinę. Pisać żeby pisać to trochę bez sensu. Dyskusja toczy się o zakazie handlu w niedzielę i o nic innego. A Ty poruszasz temat, który nie mieści się w ramach dyskusji. Nie jestem "mocherowym beretem", nie głosowałem za PIS'em do kościoła chodzę i chodzić będę, bo daje mi to dużo więcej niż zakup bułki z "małpim" jedzeniem w niedzielę w markecie. Przemyś sobie to. Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
cheerfuii Re: Zamknac koscioly w niedziele !!! 01.03.06, 10:59 Moze Cie troche zaskocze, ale ja tez jestem katolikiem i czasami chodze do kosciola. Natomiast sporadycznie robie w niedziele zakupy. Mysle, ze zbyt wprost potraktowales moja wypowiedz. Chodzi mi o to, ze zmuszanie ludzi do robienia zakupow w sobote, badz w niedziele w sklepach osiedlowych, badz tylko o okreslonych godzinach, zmuszanie ich do okreslonego sposobu spedzania dni wolnych jest ograniczaniem ich wolnosci i swobody. Rownie dobrze jakas skrajnie swiecka wladza moglaby uznac, ze koscioly w niedziele powinny byc zamkniete badz otwarte tylko 1 godzine (podkreslam) abys nie mial wyboru i musial isc na msze o 10 a nie mogl juz na 12 czy 18. Dla swieckiego czlowieka, przyzwyczajonego do zakupow niedzielnych proponowany zakaz jest czyms rownie absurdalnym jak dla praktykujacego katolika zamkniecie kosciolow. Badzmy bardziej tolerancyjni dla innych. Niech kazdy sam zdecyduje jak i gdzie chce spedzic weekend, niedziele. I nie zgadzam sie z opiniami, ze biedni pracownicy musza marketow musza byc w pracy w niedziele, zamiast z rodzina. To tylko praca, ktora mozna zmienic, nikt ich tam nie trzyma na sile. Co maja powiedziec kolejarze, lekarze, policjanci, dziennikarze, taksowkarze? Pozdrawiam, C. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszleszczynski Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:15 A może czas wykorzystać możliwość zgłaszania projektów ustaw przez obywateli, i jak już to wprowadzą, to zgłosić projekt ustawy o zmianie ustawy?:):):):) CZemu oni uchwalają coś, czemu połowa obywateli jest przeciwna? Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 13:17 W konstytucji jest zagwarantowana instytucja tzw. "inicjatywy obywatelskiej". Każdy projekt będzie poddany pod debatę sejmową, jeśli podpisze się pod nim 100tys. obywatel (nie jestem pewien tej liczby). Problem polega na tym , że i tak poprawki wnosiłyby te poteflony, więc z projektu obywatelskiego "ustawy o wolnym handlu w niedziele" może powstać "ustawa o wolnym handlu w niedziele przy kościele".... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Male sklepy, male mieszkania, male samochody... 01.03.06, 10:18 I to ma byc postep? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.frankowski Re: Male sklepy, male mieszkania, male samochody. 01.03.06, 10:25 Tak jak i maly prezydent, maly prezes malego pisu.... Ale nie o tym chcialem. W Wielkiej Brytanii gospodarka opiera sie na korporacjach - czyli podobno duzych sklepach itp. Ale nawet male sklepiki lacza sie w mniejsze korporacje, sila czego biznes prosperuje bardzo dobrze. Ale nie w Polsce, o nie... Bo zamiast sie laczyc, kazdy chce zarabiac sam sobie i na zlosc sasiadowi. A sasiad, ktory ma duzy sklep w centrum, moglby np. pomoc mi, malemu sklepikarzowi na obrzezach miasta. Ale po co? Male sklepy padna predzej czy pozniej, poniewaz nie beda w stanie same na siebie zarobic - do czego oczywiscie przysluza sie w ogromnej mierze podatki i zusy. Tworzmy korporacje malych sklepikow - moja rada. Odpowiedz Link Zgłoś
parob a ktoś policzył jakie są koszty obniżania jakości 01.03.06, 10:20 jedzenia przez hipermarkety? zależy im zeby sprzedać jak najwięcej czyli jak najtaniej, wymuszają na dostawcach takie ceny a dostawcy dostosowują do nich jakość.a ludzie - w Polsce w większości biedni,kupują najtańsze żarcie. jakie skutki na zdrowie ludzi a co za tym idzie na koszty ich leczenia ma supermarketowa dieta? jakie będzie miala za 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: a ktoś policzył jakie są koszty obniżania jak 01.03.06, 10:22 Przeterminowane produkty, jak dotad, najlatwiej jest kupic w osiedlowych sklepikach a nie w supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
malia21 mam dosc tych pajacow sejmowych!! 01.03.06, 10:22 kto wpuscil tych idotow do sejmu! Ilu ludzi straci przez taki pomysl prace??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pikej2 Idziemy w stonę ciemnoty!!! 01.03.06, 10:25 W jakim cywilizowanym kraju istnieją takie zakazy. To jest jakiś absurd. I co, chcecie bronić biednych ludzi, którzy muszą pracować także w niedziele. To powiedzcie matce która zarabia jakieś 700zł w hipermarkecie, że teraz będzie dostawać 600zł. Praca w niedziele to premie itp. Poza tym wtedy jest największy ruch w sklepach. Poza tym dlaczego ma się faworyzować małe sklepiki. Wogóle zakazać handlu w niedziele, także na stacjach benzynowych, dworcach itp. Restauracje też pozamykać. Wtedy będzie uczciwie. To jakiś poroniony pomysł. Niedługo LPR będzie chciał wprowadzić godzinę policyjną. Mam nadzieję że taka ustawa nie przejdzie, bo inaczej źle będzie z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
deltafox Ukrzyżowania i kamienowania w soboty! 01.03.06, 10:26 Ukrzyżowania i kamienowania w soboty! Jeszcze brakuje palenia na stosie, kar cielesnych "oko za oko", czyli złodziejowi ucina się rękę... Ludzie.. do czego to zmierza? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Zamknąć hipermarkety, zostawić osiedlowe. 01.03.06, 10:29 Ci z Tesco, Reala i innych szmatławych korporacji mają setki prawników, których zadaniem jest udownodnienie potrzeby istnienia danego molocha. DElatego ich gadki o zwolnieniach, o podniesieniu cen żywności to strachy na lachy. Jak podniosą, przestanę u nich kupować i pójdę do konkurencji. Kiedyś sklepy były zamknięte w niedzielę i jakoś przeżyliśmy. Trzeba pomyśleć rownież o tych biedakach zmuszanych do pracy na okragło: patrz Tesco 24h/dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Brawo! Już nie mogłem patrzeć na tych ludzi w 01.03.06, 10:35 w marketach harujących za kilkaset złotych także w niedzielę. Więcej humanizmu. Cywilizację zakupów trzeba trochew uleczyć Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Geszefciarze czerwono - różowi niezadowoleni, bo 01.03.06, 10:36 mniej zarobia na Polaczkach, a co ich obchodzi zycie osobiste, rodzina, rozwój duchowy. Ich interesują tylko cyfry w PIT Odpowiedz Link Zgłoś
ola_stachowska a myślał ktoś o tych co CHCĄ pracować w niedziele? 01.03.06, 10:37 jak mnie to wkur... zero pomyślunku jestem biedną studentką i CHCĘ pracować w niedziele, zatrudniłam sie na weekendy bo tylko wtedy moge pracować. I tylko dzieki temu że pracuje w weekendy daje rade opłacić czesne - na styk ale jakoś trzymam sie na powierzchni Lubie moją prace [w centrum handlowym] i nie zatrudnie sie w jakimś śmierdzącym osiedlowym monopoliku żeby jaśnie zakaz nie raczył mnie objąć. Czy oni nie mają pojęcia o sytuacji na rynk pracy? Przecież to jakaś tragedia :/ Dla mnie zakaz handlu w niedziele jest równie sensowny jak zakaz handlu we wtorek. To że oni siedzą na dupach i raz na jakiś czas pójdą na posiedzenie powydzierać na siebie mordy nie znaczy, że inni ludzie też mają tyle wolnego. Choćby moja matka. Zasuwa od rana do nocy przez cały tydzień z sobotą włącznie. A na zakupy i do kina idzie... w niedziele. Uszanowania Panie Lepper niechże pana ktoś zastrzeli wreszcie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:39 Argumenty za? Mniejsze i większe ograniczenia handlu w niedziele obowiązują w 19 na 25 krajów Unii (m.in. w Niemczech i we Francji). Pod drugiej stronie barykady są np. Irlandia, Czechy i Szwecja. Wolałbym aby jaśni posłowie zajęli się ustawami, których wprowadzenie pozwoliłoby choć trochę zbliżyć się do dochodu narodowego osiąganego na osobę w krajach na które się powołują. Sejmowi reprezentowanemu w większości przez miernoty polityczne zawsze łatwiej iść na łatwiznę. Dla osób z tym poziomem myślenia miejsce jest w przedszkolu. Przepraszam tych przedszkolaków którzy poczuli się obrażeni . Prawdziwych przedszkolaków, nie tych z sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
lyla1 Powinni przeprowadzić referendum 01.03.06, 10:41 Wtedy by się okazało czego chce Sejm i Kościół , a czego naród. Odpowiedz Link Zgłoś
daglezja4 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 10:54 Pamiętaj abyś dzień święty świecił: wszystkim którzy tu podają się za katolików i są za handlem w niedziele przypominam dekalog w którym napisno: "Pamiętaj abyś dzień święty świecił". Można oczywiście mieć dekalog w dupie, ale wtedy nie jest sie katolikiem, Ja, ponieważ o tym pamietam zakupy robię albo w piątek wieczorem albo w sobotę przed południem. Prawdziwi Polacy i katolicy nie handlują i nie kupują w niedziele i święta. W te dni handlują tylko żydzi i inni semici, dla których niedziela nie jest dniem świętym. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 11:15 w biblii wypisane jest pelno bzdur. Ze kobieta ma sluzyc mezowi. Ze za prace w swieta trzeba kamionowac- i za rozne inne rzeczy tez. Ze z kobieta w czasie menstruacji nie mozna gadac bo nieczysta... Tak sie sklada ze biblia pochodzi sprzed 2 tys lat i troche sie zmianily standardy. A zbitek slow "prawdziwy Polak i Katolik" dla mnie znaczy to samo co prawdziwy ciemniak, ksenofob, i egoista Odpowiedz Link Zgłoś
daglezja4 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 11:53 dla mnie Polak i katolik to np. ktoś kto przestrzega przykazań boskich, przykro mi że gardzisz dekalogiem i się nie zgadzasz z moja opinia na temat Pamiętaj abyś dzień święty świecił: wszystkim którzy tu podają się za katolików i są za handlem w niedziele przypominam dekalog w którym napisno: "Pamiętaj abyś dzień święty świecił". Można oczywiście mieć dekalog w dupie, ale wtedy nie jest sie katolikiem, Ja, ponieważ o tym pamietam zakupy robię albo w piątek wieczorem albo w sobotę przed południem. Prawdziwi Polacy i katolicy nie handlują i nie kupują w niedziele i święta. W te dni handlują tylko żydzi i inni semici, dla których niedziela nie jest dniem świętym. Odpowiedz Link Zgłoś
nobody000 masz oczywiscie racje 01.03.06, 12:42 Ja tez jestem katolikiem. Wbrew woli co prawda, bo ktos wpadl na genialny pomysl zeby robic to niemowlakom, a formulke "w ich imieniu" mowia rodzice. Ok, ale wniosek jest taki: jestes praktykujaca katoliczka, ktora przestrzega dekalogu, wiec na pewno nie mowisz nigdy "o boze" ani "jezus maria", nie uzywasz antykoncepcji (w bardzo naciaganej wersji podpada pod nr V), nigdy nie denerwujesz sie na rodzicow itd. Masz zatem prawo postepowac wg swoich przekonan i nie robic zakupow. Niezliczona rzesza ludzi ma dekalog gdzies w tym wzgledzie i oni chca te zakupy robic. Dlaczego panstwo ma im tego zabraniac w mysl zasad religijnych? Argument o szkodliwosci pracy w niedziele tez jest naciagany. Protestanci juz dawno wpadli na genialne "Czcij Boga przez prace". Zreszta, mamy kodeks pracy. Wystarczy poprawic jego egzekucje. A od handlu w niedziele precz te ublocone pazury samejbrony. Odpowiedz Link Zgłoś
daglezja4 Re: masz oczywiscie racje 01.03.06, 13:41 Protestanci juz dawno wpadli na genialne "Czcij Boga przez prace". - no a ja jestem katolikiem i wolę go czcic odpoczywając. Zreszta, mamy kodeks pracy. Wystarczy poprawic jego egzekucje. No nie, nie egzekucję tylko przepisy. bo to właśnie przepisy kodeksu pracy zmienili komuchy z błogosławieństwem kwacha, tak, ze pracownik skleu z butami nie moze odpocząć w niedziele, bo mu każą tego dnia po żydowsku handlować... A od handlu w niedziele precz te ublocone pazury samejbrony - no też się dzisię dlaczego pisuary wchodzace do tyłka Rydzykowi albo błogosławiony prezio Kaczyński - skądinąd specjalista od prawa pracy nie wniósł odpowiedniego projektu ustawy tylko robi to samabrona, a robi to tak żeby jej członki-mniejsi sklepikarze byli udobruchani... . Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: masz oczywiscie racje 01.03.06, 13:55 Sorry Daglezja że to napiszę ale jak Ciebie czytam to mnie szlag trafia! Czy Ty uważając się za katoliczkę masz na względzie tych co nie są katolikami i mają Twoją wiarę w d..ie? Przecież jesteś katoliczką więc na pewno też jesteś tolerancyjna, czyż nie? Miej trochę szacunku dla ludzi ciężko pracujących po kilkanaście godzin na dobę i daj im (czyli m. in. mnie) szansę na jeden dzień kiedy mogę zrobić zakupy, kupić sobie buty i płaszcz. Od..prz się od tego jak kto spędza swój czas i jak święci swój święty dzień. Komu nie pasuje praca w niedzielę może się ZWOLNIĆ!! Ale chyba lepiej pracować w niedzielę niż w ogóle nie pracować i żyć z zasiłku, czyli na mój koszt. Ja jestem za handlem w niedzielę. Nie ma NAKAZU robienia zakupów w ten dzień, więc jeśli nie chcesz chodzić po mszy po bułki to daj innym to robić i nie organizuj im życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nobody000 daglezja4 01.03.06, 14:35 Daglezja4, najwyrazniej nie zrozumielismy sie. Badz katoliczka,jesli chcesz, ale Polska nie jest panstwem wyznaniowym. Jest panstwem swieckim, w ktorym niestety 95% mieszkancow to katolicy. Niestety, bo gdyby bylo inaczej, nikt nie proponowalby podobnych bzdur, a przynajmniej nie w "imie boze". Dlatego nie mieszaj religii z polityka. Zyj spokojnie, jako przystalo na katoliczke, nie uzywaj pigulek ani prezerwatyw, nie krzycz na tate i mame, nadstawiaj ZAWSZE drugi policzek, kochaj blizniego jak siebie samego i pozwol mu robic co chce. Chocby i do diabla chcial isc. A co do zakazu handlu, to nazwij mnie jak chcesz, ale zabieranie glosu przez katolikow w tej sprawie to hipokryzja. Takich hipokryzji istnieje wiele. Patrz ksieza w wojsku, czyli kapelani. Nie zabijaj, tak? W instytucji do tego przeznaczonej.. Ja, jak juz napisalem, niestety zostalem katolikiem, chociaz nikt mnie nie pytal czy mam ochote. Wiec nie stosuje nakazow katolickich dlatego ze sa, ale dlatego ze w wiekszosci sa sluszne. Tobie tez radze popatrzec krytycznie. Moze to wzmocni Twoja wiare. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 12:55 >wszystkim którzy tu podają się za katolików > i są za handlem w niedziele przypominam dekalog w którym napisno: "Pamiętaj > abyś dzień święty świecił" a nie przyszło Ci do głowy, że ludzie, którzy są katolikami i sami nie robią zakupów w niedzielę, dopuszczają taką możliwość, że inni ludzie mogą mieć inne poglądy?!?! Rozumiem, że Twoim zdaniem prawdziwy Polak musi być prawdziwym katolikiem? Chciałabyś odebrać obywatelstwo pozostałym Polakom? Odpowiedz Link Zgłoś
daglezja4 Re:Pamiętaj abyś dzień święty świecił. 01.03.06, 13:52 a nie przyszło Ci do głowy, że ludzie, którzy są katolikami i sami nie robią zakupów w niedzielę, dopuszczają taką możliwość, że inni ludzie mogą mieć inne poglądy?!?! - przyszło mi do głowy, że są jakieś tam mniejszożci żydowskie lub semickie, którym zależy na nieedzielnym handelku, albo też grupu ludnosci polskiej zdeprawowane w czasach eseldowsko-kwaśniewskich. takiego burdelu jak oni wprowadzili to nawet za komuny nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
daglezja4 Re: chap dzide jezuskowi. 01.03.06, 14:10 tak tak takiego mini bozia: bez świąt, bez przykazań, bez świątyń, bez duchownych: mierzyć tego boga podług człowieka a nie człowieka mierzyć miarą bożą... Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm co belkoczesz? bez waszych religijek swiat bylby 01.03.06, 14:20 nieco przytulniejszym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: chap dzide jezuskowi. 03.03.06, 09:55 Ty Daglzja jestes taka katoliczka, ale jak by mozna bylo jakiegos zyda, kmucha albo kogos tam jeszcze z twoich wrogow prawdziwego polaka katolika ukamoinowac, to przyszlabys z workiem kamieni w twojej katolickiej torebce. Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 10:58 Posłowie. Waszym obowiązkiem jest stanowić prawo, które sprawi,że uczciwego obywatela tego kraju będzie stać na zakupy. A kiedy będziemy je robić -to nasza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
misio_patysio Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 11:02 no i znowu wzrośnie bezrobocie. nie wiem czy dobrze myśle ale na chłopski rozum gdy suprmakety bądą nieczynne w jeden dzień w tygodniu to bedą musiały zwolni 1/7 pracowników. co prawda zazwyczj w niedziele nie ma takiej obsady personelu jak w inne dni tygodnia ale okaże się że ktoś jest niepotrzebny. bardzo często w supermarketach zarabiają na bardzo drogą edukację studenci, a Ci co studiują dziennie już nie będą mogli dorabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu20 Re: Posłowie chcą zakazu handlu w niedzielę 01.03.06, 11:03 Ja nie chce kupowac w malych sklepikach. Ani w niedziele ani w ogole. NIGDY NIE MA TAM asortymentu towarow, ktorych akurat potrzebuje, a rachunek jest przynajmniej o kilkadziesiat procent wyzszy. I nie lubie jak nie moge obejrzec towaru, poczytac etykietki its bo w malym sklepiku ustawia sie juz ogonek zniecierpliwionych. A niedziela to jedyny dzien w tygodniu kiedy mam chwile zeby wlasnie zrobic spokojnie zakupy na caly tydzien, razem z mezem. I z przyjemnoscia w ten dzien wybieram sie na zakupy bez pospiechu na ciuchy, ksiazki, plyty... Zapieprzam na 2 etaty i chce miec kiedy wydac zarobioa ciezko kase! Odpowiedz Link Zgłoś