patriota21wieku 09.03.06, 20:55 Panie pzewodniczacy, a gdzie to wolnosc slowa?!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki40 [...] 09.03.06, 20:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
m635 A GW daje znów zmanipulowaną wersję. Chamstwo! 09.03.06, 21:00 Manipulacja medialna na całego. Nawet w tej relacji. Szkoda słów... Odpowiedz Link Zgłoś
blackeagle A na czym polega ta manipulacja? 09.03.06, 21:09 Chciałbym sie dowiedzieć dlaczego według Ciebie GW przedstawia zmanipulowaną wersję. Jaka jest prawdziwa wersja? Nie chcę bronić GW ale nie lubię jak ktoś kogoś oskarża nie podając żadnych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
dydelfus Re: A na czym polega ta manipulacja? 09.03.06, 21:12 blackeagle napisał: > Chciałbym sie dowiedzieć dlaczego według Ciebie GW przedstawia zmanipulowaną > wersję. Jaka jest prawdziwa wersja? Nie chcę bronić GW ale nie lubię jak ktoś > kogoś oskarża nie podając żadnych argumentów. GW w ubieglym tygodniu nadala pelny tekst wypowiedzi z ktorej wynikalo, ze Jasinski nie chodzil na dziewczyny z Jarkiem bo sie wczesniej ozenil... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A na czym polega ta manipulacja? 09.03.06, 21:36 I chciałbyś żeby teraz w krótkiej notce to wszystko apiat' przypominali? Weź się do nich zgłoś na redaktora, to jak cię przyjmą, będziesz miał teksty po swoim uważaniu :) dydelfus napisał: > blackeagle napisał: > > > Chciałbym sie dowiedzieć dlaczego według Ciebie GW przedstawia zmanipulow > aną > > wersję. Jaka jest prawdziwa wersja? Nie chcę bronić GW ale nie lubię jak > ktoś > > kogoś oskarża nie podając żadnych argumentów. > GW w ubieglym tygodniu nadala pelny tekst wypowiedzi z ktorej wynikalo, ze > Jasinski nie chodzil na dziewczyny z Jarkiem bo sie wczesniej ozenil... > Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.sotomski [...] 09.03.06, 23:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piternet Kaczynski moze, a Kunica nie 10.03.06, 01:01 Kaczynscy opowiadali maksymalne bujdy w kampanii wyborczej i nikt im nie zabronil emitowania tego ich "materialu". A tu Kunica o niewinne piweczko spytal i to jest nagle problem. A czyja to wina, ze z Kaczorem sie ciezko laski wyrywalo...no bo chyba nie Kunicy, czy Jasinskiego ;) Dziewuchy powiedzcie, czyz "samo dobro" (to okreslenie J.Kaczynskiego) jakie tkwi w szefie PiS, nie jest warte waszego uznania :) ? Bo swoja droga to temu Kaczorowi chyba z braku kobity sie poprzewracalo w glowce. Odpowiedz Link Zgłoś
lady284 Re: Kaczynski moze, a Kunica nie 10.03.06, 07:33 nic z tego nie rozumiesz człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
imprezagt na czym polega ta manipulacja? NA TYM 09.03.06, 23:11 No nie można robić skrótu który odwraca sens wypowiedzie przecież! to uniemożliwia rzetelną ocenę. Dla ułatwiewienia jaskrawy przykład: dziennikarz pyta jakiegoś oskarżonego: "Czy ukradł pan pieniądze z banku" oskarżony: "nie ukradłem" Dziennikarz może napisać w relacji, skracając wypowiedź oskrżonego, że powiedział on "ukradłem"?? Przecież takie słowo padło.... aziuta napisał: > I chciałbyś żeby teraz w krótkiej notce to wszystko apiat' przypominali? > Weź się do nich zgłoś na redaktora, to jak cię przyjmą, będziesz miał teksty po > > swoim uważaniu :) > Odpowiedz Link Zgłoś
pawelek.mar Re: A na czym polega ta manipulacja? 10.03.06, 08:33 dydelfus napisał: > blackeagle napisał: > > > Chciałbym sie dowiedzieć dlaczego według Ciebie GW przedstawia zmanipulow > aną > > wersję. Jaka jest prawdziwa wersja? Nie chcę bronić GW ale nie lubię jak > ktoś > > kogoś oskarża nie podając żadnych argumentów. > GW w ubieglym tygodniu nadala pelny tekst wypowiedzi z ktorej wynikalo, ze > Jasinski nie chodzil na dziewczyny z Jarkiem bo sie wczesniej ozenil... i dlatego na koleżanki nie chodził z Jarkiem? Innych kolegów tak nie dyskryminował :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Komisja Etyki i Rada Etyki ? 10.03.06, 00:10 Pamietam, cos takiego bylo i za Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
woody7575 Re: A na czym polega ta manipulacja? 10.03.06, 00:37 Manipulacja ta polega na chlopcze drogi na tym ze GW nawet w tym artykule nie podaja ciagu dalszego wypowiedzi ministra a co za tym idzie nadal przeinacza fakty . Trzaba albo nie chciac tego zauwazyc albo byc skrajnym glupcem. Pozdrawiam Rozsadnych Ludzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ab554 Re: A GW daje znów zmanipulowaną wersję. Chamstwo 09.03.06, 22:02 m635 napisał: > Manipulacja medialna na całego. Nawet w tej relacji. > Szkoda słów... Czemu GW tak schamiala?Co im sie stalo?Strach przed Kaczorami? Odpowiedz Link Zgłoś
dydelfus Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:13 jarecki40 napisał: > wiadomo on woli chłopców Ja tez wole chlopcow, szczegolnie swoje dzieci :) Same chlopaki, trzy sztuki! Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy O co chodzi 10.03.06, 05:27 Homoseksualizm to nie choroba zakazna wiec sie pisiory nie zaraza,nie on jeden i nie ostatni.Gorzej ,ze z glowa u niego cos nie tak i tym nalezy sie martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:06 A są tacy, którzy twierdzą, że prezes PiS przesadza, gdy mówi, że w Polsce nie ma wolnych mediów, bo dziennikarze są krępowani przez wymagania zwierzchników. Odpowiedz Link Zgłoś
dydelfus Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:09 Przeciez oni to przepisali z IAR!! To tamte czubki manipuluja (bronie portalu GW!!) Odpowiedz Link Zgłoś
lwaw Insynuacja, to g...na broń GW. 10.03.06, 02:12 Co ty myślisz, że GW nie zna faktów? Odpowiedz Link Zgłoś
dydelfus Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:10 patriota21wieku napisał: > Panie pzewodniczacy, a gdzie to wolnosc slowa?!!!! Jak powiesz do kogos x jest ch..em, a ktos przekaze ze to rozmowca byl ch..em to zrozumiesz na czym polega manipulowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
mat691 Zredagujcie tę informację porządnie! 09.03.06, 21:13 Rozmowa nie została wyemitowana..... Chodzi o materiał wyemitowany 15 lutego. Zdecydujcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
dydelfus Re: Zredagujcie tę informację porządnie! 09.03.06, 21:15 mat691 napisał: > Rozmowa nie została wyemitowana..... > Chodzi o materiał wyemitowany 15 lutego. > Zdecydujcie się. Raczki im sie trzesą, przechodzi na mozg! Odpowiedz Link Zgłoś
kiks8 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:22 Rada etyki mediów ma wykaczony charakter Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 Kiks zgadzam się - to chore, odwracanie kota 09.03.06, 23:40 ogonem. "...działanie dziennikarza narusza zasadę pierwszeństwa dobra odbiorcy oraz zasadę szacunku i tolerancji." Dziennikarz ma informować. Będzie dbał o moje dobro jeżeli ja będę dobrze poinformowany. Odpowiedzi udzilał Jasiński, dobrowolnie a nie pod przymusem czy po pijanemu. Czy z ministrem nie mozna rozmawiać o niczym innym jak o jego bieżących obowiązakch? Toż to manipulowanie dziennikarzami i opinią publ, swoista cenzura. Jak chcą to niech udzielają "wywiadó - monologów" w jedynych słusznych i rzetelnych mediach toruńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kklinowski49 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:27 Manipulacja polega na tym wyemitowano tylko poczatek wypowiedzi min.Jasinskiego. W dalszej czesci tego samego zdania jest mowa o tym ze na dziewczyny nie chodzili /On i J.Kaczynski/ poniewaz w sasiednim akademiku mieszkala przyszla zona Jasinskiego i w zwiazku z tym juz nie byl zainteresoway chodzeniem na dziewczyny. Ocencie sami. Wedlug mnie jest to haniebna manipulacja Kunicy no i Gazety - ktora w tym artykle powtarza manupulacje Kunicy Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Chodzi o to,ze o Sloncu Tatr tylko na kleczkach 09.03.06, 21:32 nawet jesli jest i raczej jest na 99 procent jedynym politykiem na swiecie,ktory nigdy nie zaznal orgazmu. Chyna ze patrzac na kota.Albo zapowiadajac kolejne wybory.Albo na mysl o ponownej kadencji glupszego z braci... I tylko o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Chodzi o to,ze o Sloncu Tatr tylko na kleczka 09.03.06, 21:42 Zaraz Cię wypinkują! Urban za obrazę głowy miniaturowego państwa będzie musiał zapłacić 20 tys. zł, to za obrazę głowy takiego państwa jak Polska może trzeba będzie beknąć i ze 2 melony :) block-buster napisał: > nawet jesli jest i raczej jest na 99 procent jedynym politykiem na > swiecie,ktory nigdy nie zaznal orgazmu. > Chyna ze patrzac na kota.Albo zapowiadajac kolejne wybory.Albo na mysl o > ponownej kadencji glupszego z braci... > I tylko o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: TVP: Kunica wyleci z TVP 09.03.06, 21:34 za nieocenzurowanie materiału w którym ośmiesza się ważnego działacza Wierchuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
december70 Re: TVP: Kunica wyleci z TVP 09.03.06, 21:47 Jeżeli Jarek nie jest tego,to właściwie o co chodzi? Ze pił piwa za dużo ? A ile to roboty,codziennie jest 15-20 konferencji prasowych.Na jednej z nich ogłosić co i jak z nim jest nie tak.A Kunice za niezdrowe myśli do Niemiec za karę. Odpowiedz Link Zgłoś
zetorg Polska polityka jest jak jarmark... 09.03.06, 21:50 ... co krok to sie oczy ze zdziwienia coraz szerzej otwieraja. Odpowiedz Link Zgłoś
mat691 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 21:40 Dokładnie było tak, że po wypowiedzeniu tego feralnego zdania Jasiński zorientował się, że palnął coś bardzo dwuznacznego, zająknął się i dalej tylko ratował sytuację. Gdyby wyemitowano całość, jak Jasiński się plącze, to dopiero byłaby afera. Odpowiedz Link Zgłoś
mat691 Opamiętajcie się! 10.03.06, 00:13 Po pytaniu: "Koleżanki?" i po wypowiedzeniu tego feralnego zdania: "To akurat z Jarosławem Kaczyńskim nie" Jasiński zorientował się, że palnął coś bardzo dwuznacznego, zająknął się i dalej tylko ratował sytuację, opowiadając o swojej ówczesnej dziewczynie, a późniejszej żonie. Gdyby wyemitowano całość, jak Jasiński się plącze, trwałoby to o 30 s dłużej, co z kolei nie miałoby żadnego sensu merytorycznego, dalej byłoby dwuznaczne i dopiero wtedy byłaby afera. Materiał w wersji Kunicy wyemitował Polsat w "Wydarzeniach", tak samo przyciął i co? I g.wno. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 10.03.06, 03:09 GW pisze niechlujnie: materiału nie wyemitowano. Cytat jednak pochodzi ze zmontowanego materiału i to jest ok. Wcześniej GW dokładnie pisała na czym polegał skrót którego dokonał Kłonica czy jak mu tam. Kłonica zmontował wypowiedź ministra tak żeby sugerowała że kaczor nie był zainteresowany koleżankami. generalnie "dowcip" Kłonicy mnie nie bawi. Co mnie obchodzą zainteresowania seksualne pana K.? orientacja seksualna tego polityka jest sekretem poliszynela - pisało o tym niemal wprost NIE a na paradzie równości jawnie o tym krzyczano (oni chyba wiedzą?). Co do GW to mimo wspomnianego przeze mnie niechlujstwa w redagowaniu tekstu nie mam poczucia żeby to była manipulacja. Takie wrażenie mogą miec osob mające problemy z rozumieniem czytanego tekstu i rzadko sięgające po prasę. Cała rozmowa (oryginał i skrót kłonicy) była cytowana w innym artykule GW w momencie kiedy sprawa wynikła i każdy kto sie tym interesował wie o co chodzi. maja powtarzac całe teksty przy każeej okazji kiedy wspominają to? No cóż, przynajmniej ja dokładnie wiem o co chodzi i nie czuję sie manipulowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kres_ludzkosci i pomyslec, ze w komisji zasiada 09.03.06, 21:39 filozof. tlumacz platona slowskowyt.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy30 tak to TVP włazi w d... jedynie słusznej partii 09.03.06, 21:50 przewodniej sile narodu - z obawy o własne d.... Odpowiedz Link Zgłoś
december70 Re: tak to TVP włazi w d... jedynie słusznej par 09.03.06, 21:55 To takie słodkie i jakby gdzieś już słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars tak to IVRP stala sie rezimem Kaczynskiego 09.03.06, 22:01 ..Prezydenta wybranego przez czesc Polakow ktory sie nigdy nie usmiecha.... Odpowiedz Link Zgłoś
kres_ludzkosci jaka jest definicja 'zasady szacunku'? 09.03.06, 22:01 slowskowyt.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bladekiller Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 22:18 Hehe wolność słowa i IV RP jaja sobie robisz Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Zgadzam się !Kunica naruszył zasadę szacunku. 09.03.06, 22:20 Dokonał manipulacji w celu imputowania J. Kaczyńskiemu skłonności pedalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kres_ludzkosci Re: Zgadzam się !Kunica naruszył zasadę szacunku. 09.03.06, 22:23 co to znaczy 'pedalskie'? kultury!! slowskowyt.blox.pl jerzy.kosecki napisał: > Dokonał manipulacji w celu imputowania J. Kaczyńskiemu skłonności pedalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Zgadzam się !Kunica naruszył zasadę szacunku. 09.03.06, 22:55 nic podobnego. Pokazal tylko ze z Kaczynskim zadnej laski by im sie nie udalo wyrwac..ja tak odczytalem ten kontekst....Tak ze towje spekulacje sa mylne Odpowiedz Link Zgłoś
wacek69 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 22:33 MAM PROŚBĘ DO AUTORÓW SONDY: CZY NIE BYŁOBY MĄDRZEJ ZAPYTAĆ "CZY MATERIAŁ KUNICY BYŁ RZETELNY?". To chyba łatwiej niż podwójnie zaprzeczać (Nie - nie był nierzetelny). Odpowiedz Link Zgłoś
wakefield Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 22:51 Ja nie mam prośby .Ja się domagam, sprostowania tego co napisał Wacek 89.Kochany Wacek i tyle. A Kkunica , to jest ten czy ta? Ludzie?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
imprezagt Materiał był NIErzetelny.Czemu głosujesz innaczej? 09.03.06, 23:05 Przecież ten materiał to typowy przykład manipulacji dziennikarskiej. Złączenie kilku zdań w taki sposób aby dawały inny sens niż było intencją wypowiadającego te słowa. Dlaczego tak wielu ludzi zagłosowało w ankiecie w sposób świadczący że uważają materiał za rzetelny?!! - nie zrozumienili pytania? Aż tak źle w Polsce z rozumieniem tekstu? - lubią się topić w obłudzie? Głosują innaczej niż uważają bo "trendy" jest w ich środowisku popierać wszystko co przeciw PiS? Czekam na odpowiedzi, bo wyniki są żenujące. A najśmieśnijsze jest to że zapewne większość uważający materiał Kunicy za rzetelny notorycznie krytykuje analogiczne manipulacje na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 Re: Materiał był NIErzetelny. 09.03.06, 23:46 Musisz sobie udzielić sam odpowiedzi na swoją wątpliwość. I to jest piekne. Na tym polega wolność, ktoś ma swoje zdanie i może je wyrazić. Czasami pewnie nie wie dlaczego. Ma takie odczucie i tak odpowiada. Nie wziąłeś pod uwagę także innych możliwych powodów. Jak pogłówkujesz to sam znajdziesz inne hipotezy. Ja chociaż nie głosowałem to odpowiedziałbym tak samo. Dlatego że widziałem ten wywiad w całości tj w takiej całości w jakiej go wyemitowano. I widziałem swobodnie odopowiadającego Ministra, który nie sprawiał wrażenie człowieka który nie wie co mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
elekrob1 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 09.03.06, 23:27 weszliśmy w nową erę CENZURA PIS przecież normalne stwierdzenie że Jarek na dziewczyny nie chodził w uszach PISowców to chańba może jest GEJEM brr strach pomyśleć a może ponad pół wieku w celibacie to straszne Odpowiedz Link Zgłoś
zuzannaniedziela Bo zapytał o panienki? Co w tym złego? 10.03.06, 00:06 Nie poadajmy w taki Katoland. Chłopcy z prawicy robią to samo, tylkop mówią, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Wyborcza o mediach nie powinna się wypowiadać 10.03.06, 00:19 Michnik z Urbanem pija wódkę. To jest definicja rzetelności i obiektywności Gazety WYborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zeter1 Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 10.03.06, 00:20 Oczywiste jest, ze relacja była nierzetelna. Dziwię się, że trudno to niektórym zrozumieć. 1. Przez cięcie w takim miejscu a) odwracała o 180% sens wypowiedzi wynikających wniosków, b)w kontekście tego, co się plotkuje o kaczyńskim, dawała jednoznaczną sugestię, c)jednocześnie "sama się falsyfikowała" /była przecież "relacją" naocznego świadka, niby potwierdeniem prawdziwości takich sugestii/, potwierdzeniem dopiero co utworzonego wirtualnego "faktu". 2. Każdy z w.w. punktów jest dowodem manipulacji informacją i RZECZYWISTOŚCIĄ, byc może manipulacją przypadkową, ale po co ten czlowiek się tak upiera przy swoim? 3. Kunica mógłby sie usprawiedliwiać, gdyby nie było dalszego ciagu wypowiedzi. Wina leżałaby wtedy po stronie Jasińskiego /"przyłapany na głupiej wypowiedzi"/, choć dla mnie i takie "sukcesy" dziennikarskie są szmatławe, bo przecież chodzi o rzetelność płynącej informacji, a nie o zawody. Ale dalszy ciąg wypowiedzi był... 4. Mówienie w tym kontekście o wolności słowa jest, delikatnie mówiąc, nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 10.03.06, 00:30 Wyborcza opisuje ewidentne kłamstwo i manipulację ... i robi to samo, ucinając wypowiedz w tym samym miejscu??!! Nienawiśc silniejsza od instynktu samozachowawczego? Odpowiedz Link Zgłoś
mmikolajczak Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 10.03.06, 00:35 Zasada szacunku i tolerancji... Zdumiewa mnie interpretacja faktow przez Rade Etyki... Z szacunku dla szefa PiS-u i tolerancji dla mniejszosci seksualnych nalezalo wyemitowac material Kunicy. Malo etyczna jest moim zdaniem przesiaknieta hipokryzja postawa Komisji Etyki... Panie Kunica - niech Pan sie trzyma! Material, ktory Pan przygotowal, z tego co i nim czytam, to super sprawa. Niestety swiat wokol nas zglupial i skoltunial. Nastal czas tepoty i klakierstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
seawolfie Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 10.03.06, 02:52 Nic nie zrozumiałes- przeczytaj jeszcze raz , ale powoli. Kunica uciął pół zdania w taki sposób , że całkowicie zmienił jego sens. Rzeczywiście- super sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
mmikolajczak Re: TVP: Kunica naruszył zasadę szacunku 10.03.06, 09:43 jasne-nic nie zrozumialem; za to ty, jedyny oswiecony. Kaczynski jesli jest pedziem to nie ma co sie specjalnie oburzac na to, ze ktos osmielil sie zadac pytanie, na ktore odpowiedz byla taka, nie inna. teraz to z Kunicy robi kozla ofiarnego zamiast smiac sie z tego kto w imie moralnosci walczyl z pedalami, a tak naprawde pewnie jest jednym z nich. trzeba byc naprawde albo ciolasem, albo wyjatkowym obludnikiem, zeby z takim poswieceniem stawac w obronie PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
wilmor1 komisja etyki..pożal sie Boże... 10.03.06, 01:10 etyka według PIS-u, to etykieta, którą nadaje swoim przeciwnikom.. Odpowiedz Link Zgłoś
lolovaxman wolnością słowa piekło brukowane !!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.06, 01:49 jesteście żałośnie nudni - bo czy wyrażenie "wolność słowa" jest odpowiedzią na każdy problem i pytanie?? - jest tyle warte co papier toaletowy - czas podetrzeć tyłek waszymi g********* wypowiedziami ;P Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: wolnością słowa piekło brukowane !!!!!!!!!!!! 10.03.06, 08:13 lolovaxman napisał: > jesteście żałośnie nudni - bo czy wyrażenie "wolność słowa" jest odpowiedzią > na każdy problem i pytanie?? - jest tyle warte co papier toaletowy - czas > podetrzeć tyłek waszymi g********* wypowiedziami ;P A odczep żeż Ty się od Pana Prezesa! Odpowiedz Link Zgłoś
4krzych1 ten typek powinien nazywać się "k(ł)unica" 10.03.06, 02:09 ... zresztą ma taki wygląd i styl wyprofilowany w TVN24 Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba to latał kaczorajek za panienkami... 10.03.06, 03:37 ...z Jasińskim, czy nie latał? Bo to chyba o wyjaśnienie tgo fakru chodzió... Odpowiedz Link Zgłoś