Dodaj do ulubionych

Oświadczenie Izby Wydawców Prasy

14.03.06, 19:24
bardzo dobrze to drodzy Panstwo robicie, tylko wlasciwie do kogo to piszecie, do opinii publicznej, do Kaczynskiego, do Pana Boga? Jeszcze jeden apel o bezsilnosci? Za apelem, za wspolnym stanowiskiem musi stac konkretne dzialanie, pisac i lobbowac, gdzie sie tylko da, tu przyklad w GW, pisac i nformowac wszystkie Organizacje Praw Czlowieka w Europie AI, HRW, pisac i informowac Unie Europejska, Miedzynaorodowe Stowarzszenia Dziennikarzy. Dzialac w przedzien ataku, bo gdy do ataku dojdzie, wtedy zmobilizowac opinie miedzynarodowa jest ze wzgledow czasowych, ciezko. Polska opinia publiczna jest zastraszona rzadowymi reyzmowymi organami, w jak w przypadku Balcerowicza, tylko zagraniczny nacisk na rzad moze w skuteczny sposob, zagwarantowac przestrzegania praw demokracji w Polsce.

Organizowac sie ponadpartyjnie i ponad pogladowo, bronic samorzadnosci organizacji jak wlasnej ostatniej koszuli, dos intelektualnego jeku i ubolewania. Czas na konkretne przeciwdzialanie!
Obserwuj wątek
    • tomwolek Skąd niepokój? Ze strachu. 14.03.06, 20:58
      Uczciwi ludzie nie mają nic do ukrycia i mogą spać spokojnie. Ja cieszyłbym się
      z możliwości przedstawienia swojego stanowiska opinii publicznej NA ŻYWO.
      Nie bałbym się tego.
      • wilhelm4 Re: Skąd niepokój? Ze strachu. 15.03.06, 22:16
        No, to poczytaj sobie moze (jeszcze) raz o 1933-.... w Niemczech

Ciekawe, dlaczego tam miliony obywateli nie moglo juz "spokojnie spac" ?

Zydzi, komunisci, intelektualisci, artysci, publicysci, aktorzy,
        homoseksualisci, socjalisci, studenci, sekty, teolodzy, inwalidzi, Cyganie,
        sportowcy, zolnierze, socjaldemokraci, obcokrajowcy, pisarze, poeci,
        profesorowie, politycy, urzednicy, tzw.nienormalni, tzw.spekulanci,
        uczniowie, muzycy(jazz!), ..............
      • mh2 Re: Skąd niepokój? Ze strachu. 15.03.06, 22:21
        "Najpierw przyszli po Żydów, nie powiedziałem nic bo nie byłem Żydem.
        Następnie przyszli po komunistów, nie powiedziałem nic bo nie byłem komunistą.
        Potem przyszli po związkowców, nie powiedziałem nic bo nie byłem związkowcem.
        Aż wreszcie przyszli po mnie i nie było już nikogo, kto by się za mną wstawił."
        (pastor Martin Niemoeller)

Jak myślisz, czy nadszedł już ten czas, że trzeba się odezwać, czy też
        sugerujesz dalsze milczenie?
        • slayer_fan Nikt po nikogo u nas nie przyszedł i nie przyjdzie 15.03.06, 22:38
          To strachy na lachy
    • adax4 Wolność mediów = wolność manipulacji 14.03.06, 22:32
      Polskie media są wolne jeżeli chodzi o wolność głoszenia poglądów liberalnych i
      lewicowych. Są także wolne jeżeli chodzi o prawo do niemal 100 % obecności
      kapitału zagranicznego wśród wydawców i drukarni prasowych. Wolność mediów
      jest także nieskrępowana jeżeli chodzi o przemilczanie lub wyszydzanie prawicy
      i zwracanie uwagi na totalitaryzm i zapędy faszystowskie braci Kaczyńskich. Z
      innych wolności warto zwrócić też uwagę na prawo mediów elektronicznych do
      operowania obrazem tak aby ośmieszyć Kaczyńskich pokazując ich jako kurdupli,
      odwrotnie niż chudnący i obrastający na przemian tłuszczem były prezydent, tak
      na marginesie o niewiele centymetrów wyższy od Lecha Kaczńskiego.
      Najbardziej wolne jeżeli chodzi o media są gwiazdy dziennikarskie. Zwłaszcza
      królowa suspensu Monika O, ta która rządy obala. Żadna kompromitacja,
      stronniczość i wazeliniarstwo z powodu wszechobecnej w tym gronie sitwy nie
      jest przeszkodą w zdobywaniu kolejnych nagród, statuetek i wyróżnień którymi
      obdarowują się wzajemnie członkowie tego towarzystwa wzajemnej adoracji.
      Co prawda prostaczkom wydaje się , że powinno funkcjonować coś takiego
      rzetelność dziennikarska, obiektywizm, odwaga intelektualna. Że rasowy
      dziennikarz ma taki wewnętrzy radar, który pozwala mu dostrzec koniunkturalizm
      i fałsz politycznej i kulturowej poprawności, że będzie się brzydził hipokryzją
      a nie traktował jej jako podstawowy element swojego warsztatu.
      Media, w tym także dziennikarze maja jeszcze wolność to bycia kontaktem
      operacyjnym czy tajnym współpracownikiem. Mimo upływu lat nie dokonała się
      lustracja tego środowiska. Jest rzeczą oczywistą szkodliwe konsekwencje braku
      lustracji w środowisku polityków czy sędziów. Jednak nie porusza się tematu
      fundamentalnego znaczenia wolności dziennikarzy od agenturalnego uwikłania.
      Skali takiego uwikłania możemy się tylko domyślać . Liczę , że projekt PiSu
      przewidujący ujawnienie agentury w środowisku dziennikarskim pokaże to
      środowisjko w zupełnie nowym świetle. Nagle niezrozumioałe wolty, histeryczne
      kampanie medialne staną sie bardziej zrozumiałe. Tak jak polityki nie da się
      prowadzić uwikłanymi w agenturę politykami tak wolnośc mediów bez prawa do
      werifikacji i wiedzy o związkach ze służabami dawnymi i może obecnymi jest
      jedynie wolnością do manipulacji.
      • marbaran Bez ustracji dziennikarzy ani rusz 14.03.06, 23:14
        Przedmówca ma święta rację. Bez lustracji dziennikarzy nigdy nie dojdzie do
        żadnych istotnych zmian w pookrągłostołowej GTW.
        A wesprzeć tę ideę można tu:

www.remuszko.pl/lustracja/
      • noelkabat Re: Wolność mediów = wolność manipulacji 15.03.06, 04:55
        adaxie4, z twojego elaboratu wynika, ze nie rozumiesz co to znaczy wolna prasa w
        demokratycznym liberalnym spoleczenstwie: czy ktos broni twojej ulubionej
        prawicy wydawac poczytne, odnoszace sukces gazete. Widocznie takiej gazety
        ludzie nie chca czytac a wiec i kupowac, i nic tu nie pomoze lustrowanie i
        wsadzanie do wiezienia bardziej uzdolnionej konkurencji. Moze dobrzy,
        niezalezni dziennikarze nie chca pracowac dla rezymowej prasy IV PRL pamietajac
        prase I PRL.
        Ubolewam, ze nawet "rezymowa" TV opanowana juz przez PIS, nasmiewa sie z
        kurduplowatosci Ukochanego i Genialnego Wodza. Moze ludzie juz to lubia?
    • tajemniczy_don_pedro Mało mnie wzrusza 15.03.06, 03:21
      Zarówno biadolenie Kaczyńskiego o braku wolnych mediów, jak i kontratak wydawców
      owych niewolnych. Internet to rewolucja w dostępie do informacji, takiej i
      siakiej, i rola pismaków w urabianiu opinii publicznej już spada, a spadnie
      jeszcze bardziej.
    • sam_sob Re: Oświadczenie Izby Wydawców Prasy 15.03.06, 20:57
      "Wola niektórych polityków do "regulowania" mediów nieuchronnie prowadzić
      będzie do ograniczenia wolności słowa". To mało prawdopodobna spekulacja, bym
      mógł uwierzyć w to, że przestraszą się nią: redaktor naczelny NIE,
      Rzeczpospolitej czy Gazety Wyborczej.
    • znj2 Re: Oświadczenie Izby Wydawców Prasy 03.05.06, 22:36
      Gdzieś ty widział w Polsce demokrację.Napisz, to sam pójdę z ciekawości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka