poznan_o 31.03.06, 18:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grom3 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:19 prawdopodobnie bedzie to serce wielkiego papieza,za caloksztalt pracy aktorskiej powinien dostac oskara jestem zdziwiony ze nikt jeszcze jego do oskara nie zglosil. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:22 to "jego" zglos Odpowiedz Link Zgłoś
dumnyzeswejorientacjigej [...] 31.03.06, 19:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_rakieta Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 20:02 relikwia JP2? to mnie nawet juz nie smieszy, to jest paranaja. z tym swietym, najwiekszym z polakow, wielkim itp. kiedy wreszcie w polsce zacznie sie dyskusja merytoryczna o tym czlowieku. o tym co zrobil dobrego i zlego. a nie tylko sikanie w majtki na samo haslo: JP202 -- www.euromason.blox.pl Nieregularnik masońsko-pogański. Odpowiedz Link Zgłoś
danwar1 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 01.04.06, 19:37 "kiedy zacznie się dyskusja ... co zrobił dobrego i złego..." (???) z choinki się urwałaś? chyba nie wiesz o kim mowa, ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:23 Po to by dalej ogłupiać ten narodek ale jakchce być ogłupiany to czemu nie.Zwieźć na Wawel wszystkie asfalty i kamienie brukowe z miejsc gdzie stąpał i usypać wielką górę obłudy i głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ergiel Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:56 Masz rację. Od razu znalazłbyś się na jej szczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker [...] 31.03.06, 19:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
voiceone Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 01.04.06, 00:01 werbus napisał: > Po to by dalej ogłupiać ten narodek ale jakchce być ogłupiany to czemu > nie.Zwieźć na Wawel wszystkie asfalty i kamienie brukowe z miejsc gdzie stąpał > i usypać wielką górę obłudy i głupoty. jeszcze lepszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 19:01 Wstyd i hanba,beszczescic zwloki,tylko po to,by wiecej wiernych zostawialo wiecej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio28 [...] 31.03.06, 19:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
saphran Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 19:32 Czytam , czytam i nadziwic sie nie moge. To sa ci sami Polacy, ktorzy po nocach wystawali przy pomnikach, zapalali swiece, modlili sie plakali, oraganizowali marsze zalobne? Nie jestem Polakiem i chyba cieszyc mi sie z tego!!! W waszym przypadku to slowa wielkiego waszego poety trzeba by parafrazowac tak: GLUPOTO TY NAD POZIOMY WZLATUJ!!!! nIE MA TAKIEGO ZAKLADU PSYCHIATRYCZNEGO W KTORYM TEN NAROD MOZNA LECZYC Odpowiedz Link Zgłoś
xxxx50 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 23:11 Nie sadze, by byli to ci sami Polacy. Poza tym pamiec Zmarlego i pozniejsze proby zbijania takiego czy innego kapitalu przez kler i jego klakierow to dwie zupelnie rozne sprawy. Poniewaz jestem Polakiem ale nie katolikiem, nie wypowiadam sie co do merituum tego artykulu. A Ty sam, masz odwage przyznac sie jakiej jestes narodowosci, piszac dobrze po polsku i obrazajac nas Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
karagandak Jedna relikwia już jest w "Świątyni Op.Bożej! 31.03.06, 18:30 W piwnicy,na poziomie fundamentu budowy jest pochowany ks.Twardowski,a obok Niego właśnie, relikwia.Jest to "szmatka,którą obcierano pot z czoła umierającego Ojca Świętego". Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Jedna relikwia już jest w "Świątyni Op.Bożej! 31.03.06, 18:36 bardzo sie boję, że bedziecie krzyczeć jak ten motłoch "Ukrzyżuj Go, ukrzyżuj Go" ! Myślę, że można okazać cień zrozumienia dla uczuć innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi kongo, rwanda, zambezi... 31.03.06, 18:41 i co? ze względu na te "uczucia" też mam bić pokłony przed "białym mzimu"? tak to sobie, chłopie, wyobrażasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: kongo, rwanda, zambezi... 31.03.06, 18:53 możesz okazac szacunek dla samego siebie i milczeć. Myślę, że Twoja wyliczanka nie ma logicznego związku, ale moge się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi Re: kongo, rwanda, zambezi... 31.03.06, 19:12 ja właśnie, tymi słowami, okazuję szacunek dla siebie samej, a przy okazji dla ludzkiego Rozumu. jakbyśmy wszyscy, jak Ty, tylko walili pokłony przed ciemnotą, to byś nie miał okazji wypowiadać się w internecie, bo by go nie było. butów i koszuli tez byś nie miał. może skorę z niedźwiedzia albo inne giezło byś miał... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki [...] 31.03.06, 19:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberrafi Religijność a ciemnota i bieda 31.03.06, 19:55 jerzy.kosecki napisał: > Walcz bracie, walcz ! z ciemnota, ale proszę , zacznij od siebie ! Zamiast rzucać puste inwektywy zwróć uwagę na pewien fakt. Obserwując różne kraje świata nie sposób nie zauważyć, że poziom kultury i dobrobytu jest odwrotnie proporcjonalny do religijności w danym kraju. Świadczy to wymownie o tym iż religia jest ostoją ciemnoty i zacofania. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 odwrotnie kolego 31.03.06, 20:00 ciemnota jest ostoją religii mylisz skutek z przyczyna ;-) ateista Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Religijność a ciemnota i bieda 31.03.06, 20:50 a czy ja - na tym forum - mówiłem, że jest odwrotnie !? Odpowiedz Link Zgłoś
netizen Takie USA przeczą Twoim słowom 01.04.06, 01:10 W Stanach religijności jest od groma, a poziom dobrobytu i siła gospodarki są znacznie większe od niejednego kraju zlaicyzowanego. Inny przykład? Irlandia. Następny? Anglia. Przy ostatnim przykładzie nie mam na myśli katolickości, ale jak sam stwierdziłeś religijności. W Londynie w metrze możesz spotkać osobę czytającą Biblię, i Koran. Co byś sobie pomyślał, jakbyś ich spotkał?? Chyba raczej nie to, co napisałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
mdzj Re: Jedna relikwia już jest w "Świątyni Op.Bożej! 31.03.06, 19:51 "Umarł rycerz, a w Kościele rozprawiano parę lat, jak podzielić jego szkielet, bo relikwii żąda świat. Smoków się wyraja mrowie, za to świętych nigdy dość, sprawiedliwie ktoś podpowie - mit za mit i kość za kość. Święty Jerzy, święty Jerzy, liczą kości buchalterzy, ile w nich się wiary zmieści. Niepisany sen twym szczątkom musisz zacząć od początku. I nie będzie końca pieśni" *) *)Jacek Kaczmarski, "Legenda o św. Jerzym" (wg: www.racjonalista.pl/kk.php/s,1243) Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal tam 31.03.06, 18:49 wbrew wlasnej woli wyrazonej w testamencie. Ale ktory purpurat by sie przejmowal jakas wola czlowieka kiedy oni wole boga wyrazona w Dekalogu (Stary Testament) maja gdzies. Ono licza kase i bilans musi sie zgadzac bo po stronie wydatkow maja ogromne potrzeby. "Biada wam uczrni w Pismie i faryzeusze" Odpowiedz Link Zgłoś
ergiel Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 18:58 Popisałeś się właśnie mistrzostwem faryzejstwa. Przywołujesz Pismo, nauczasz innych, a imię Boga piszesz z małej litery. Biegnij na forum Faktów i Shitów. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:04 Imie chrześcijanskiego boga, to Jahwe i to pisze sie duzą literą.Inne religie mają innych bogow.O Zeusie tez bys pisal bóg z duzej litery? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 nie smiem wypowiadac imienia Boga ale staram 31.03.06, 19:11 sie okazywac szacunek piszac Bog z duzej litery czasem mi nie wyjdzie. Nie jestem biegly w pisaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:11 "wole boga wyrazona w Dekalogu" jezeli powoluje sie na Dekalog z duzej litery to mowi o Bogu. W PŚ slowo Bog zawsze oznacza tego Jedynego i zawsze jest pisane z duzej litery. Jesli pisalby o Zeusie z cala pewnoscia napisalby Zeus a nie zeus Odpowiedz Link Zgłoś
ac78f92aa421c5e2b9 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 01.04.06, 12:42 uauhtemoc napisał: > "wole boga wyrazona w Dekalogu" > jezeli powoluje sie na Dekalog z duzej litery to mowi o Bogu. W PŚ slowo Bog > zawsze oznacza tego Jedynego i zawsze jest pisane z duzej litery. Jesli pisalby > o Zeusie z cala pewnoscia napisalby Zeus a nie zeus Prezentujesz typowy dla wierzących brak zdolności rozumowania. Jeżeli katolicki bóg ma na imię Bóg, to można wedle uznania pisać "bóg" albo "Bóg". Obie formy są poprawne. Analogicznie, jak jakiś pies nazywa się Burek, to wciąż mogę go nazywać psem, nie muszę się ograniczać do Burka. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 tylko tyle znalazles w tym co napisalem.Bog jest 31.03.06, 19:08 milosierdny i mi to wybaczy. Ty nie musisz Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:22 pouczasz innych a sam błądzisz "pisze sie "faryzeuszostwo". Więcej pokory bracie w ateiźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:31 za nim napiszesz sprawdz u zrodla. Ja jestem chrzescijaninem. To znaczy jestem uczniem Chrystusa. Ty jestes ateista?? takich ludzi nie ma sa tylko tacy co nie znaja prawdziwego Boga. Zycze Ci bys poznal a poznac mozna samemu czytajac Pisma nie musisz chodzic do kosciola Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:38 Błagam, oszczędź sobie zachodu, i zajmij się zbawieniem duszy swojej, a mnie zostaw w pokoju. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 [...] 31.03.06, 19:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ac78f92aa421c5e2b9 Re: Bog sie nie pcha tam gdzie go niechca.Wolna w 01.04.06, 12:23 rom48 napisał: > Bog sie nie pcha tam gdzie go niechca Za to katolicy pchają się tam gdzie ich nikt nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 23:08 rom48 napisał: > za nim napiszesz sprawdz u zrodla. I znów błąd. W kontekście zdania powyżej "za nim" nie ma najmniejszego sensu. Sugeruje umiejscowienie jakiejś rzeczy lub osoby "za kimś". Już bardziej pasuje "zanim". Ten zaś tajemniczy spójnik oznacza że to, o czym jest mowa w zdaniu rozpoczynającym się tym spójnikiem, jest późniejsze względem tego, o czym jest mowa w zdaniu poprzednim lub następnym; niekiedy z uwydatnieniem kontrastu, zaskoczenia; nim, wpierw niż, wprzód niż. Na przykład: "Zanim słońce wzejdzie, rosa oczy wyje". No tak, muszę w tym miejscu wyjaśnić znaczenie słowa "wyje" w tym kontekście. Powiem tylko tyle, że nie oznacza wycia jak w "wycie wilków". Mam nadzieję, że tym krótkim wywodem zainteresowałem Cię choć trochę językiem, którym się posługujemy, tym, jak ważna jest uniejętność jego poprawnego używania i jakie nieporozumienia może przynosić lekceważące do niego podejście. Dbajmy o czystość języka ojczystego, nie sugerujmy się słownictwem parlamentarnym, które to powiedzenie nabrało od jakiegoś czasu zupełnie innego niż oryginalne znaczenia. Cóż z tego, że to "tylko" Internet? Mam tu również na myśli używanie polskich znaków diaktrycznych (nie jest tu wytłumaczeniem, że mieszka się za granicą czy też posiada się Windows w innej wersji językowej - to żadna przeszkoda). Odpowiedz Link Zgłoś
ac78f92aa421c5e2b9 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 01.04.06, 12:30 ergiel napisał: > Popisałeś się właśnie mistrzostwem faryzejstwa. Przywołujesz Pismo, nauczasz > innych, a imię Boga piszesz z małej litery. Biegnij na forum Faktów i Shitów. Rzeczownik "bóg" jest rzeczownikiem pospolitym, pisze się go małą literą. Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:25 Przeciez to makabryczne! Jak mozna bezcześcić zwłoki! Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:34 heh a powiadaja: "nie bedziesz mial bogow cudzych przedemna", podobniez kiedys nawet bylo bardziej dosadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
werbus [...] 31.03.06, 18:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:41 Wycinają, bo chamskie, obraźliwe i całkowcie nie na miejscu odzywki należy usunąć. Można mieć własne zdanie na temat JPII, ale wypada, w pewnych sytuacjach zachować je tylko i wyłącznie dla siebie albo jeżeli już, nie wygłaszać opinii na forum publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ergiel Re: a jak mozna nie kpic z glupiej wiary? co? 31.03.06, 18:59 Kpić można z głupoty, zwłaszcza ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a na czym polega glupota ateistow, co? 31.03.06, 19:01 powiem ci.. wole nie wierzyc w to, czego nikt nigdy nie widzial niz wierzyc w to, czego nikt nigdy nie widzial zwykla logika:-) ateista Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Nie wierzys w istmienie innych ukladow slonecznyc 31.03.06, 19:49 czy moze fal radiowych bo czz kto je widzial. A jeszcze kiedy mial widziec dzis wczoraj 100, lat temu. Bo 2000 lat temu Chrystusa widziano i swiadkowie go pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 istnienie Jezusa nie dowodzi istnienia boga;-) 31.03.06, 19:59 nie upraszczaj takie pierdy to wciskaja dzieciom na religii w podstawowce teoria jest taka: skoro Jezus istnial, to istnieje bog:-) hehe argumenty powalają a przemiana wody w wino to juz naprawde wiarygodny argument hehehehhehehehhe Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Dowodzi bo nauczal o Bogu i glosil jego slowa, 31.03.06, 20:07 Nie mozna miec dowodow namacalnych na wszystko. Wiara jest istotna dla czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Ato ze byli swiadkowie (wielu) zmartwychwstania 31.03.06, 20:08 niczego nie dowodzi Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 co? bo napisali w biblii? 31.03.06, 20:12 chlopie , przejrzyj na oczy przez 1500 lat tylko kler umial pisac i czytac i to oni pisali biblie, a nie pambuk:-) mogli - i napewno tak zrobili - nawkladac tam dowolnych pierdół i nawkładali... jak mozna w te bzdety wierzyc? co? pozdrawiam ze swiata racjonalnie myslacych ludzi, swiadomych tego, ze po smierci tylko biale robaki na nas czekają czyli, z skrocie... pozdrawiam, ze swiata ateistow:-) aha... nie zmawiaj paciorkow w mojej intencji ja sie nie zamierzam nawracac... chocby je*bane kaczki wprowadzily takie prawo ateista Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Nie kler. gdy byly pisane Ewangelie nikt nie znal 31.03.06, 20:16 kleru byli tylko swiadkowie. Najwiecej szkod narobili papisci w sredniowieczui, ale pism nie zdolali zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
dawkins No własnie nie było! 31.03.06, 20:56 Gdzie w Ewangelii stoi, ze Jezus zmartchwychwstawał na czyichkolwiek oczach? Jest tylko, ze kobiety i uczniowie spotkali kogoś, kto się za niego podawał, a kto nie był chyba przesadnie do Mistrza podobny, bo żadna ze spotkanych istot w pierwszej chwili go nie rozpoznała. Wszystko to naciągane, relacje (ewngelie w liczbie ponad 30-tu) są zresztą ze sobą w wielu punktach sprzeczne. Równie dobrze można wierzyć w opisy z Odysei... Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 nie ma ateistow sa nieznajacy Boga. Takim nalezy 31.03.06, 19:34 go pokazac. Bog jest miloscia wiec i my okazujmy milosc. Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: nie ma ateistow sa nieznajacy Boga. Takim nal 31.03.06, 21:00 > go pokazac. Bog jest miloscia wiec i my okazujmy milosc. Nie znasz mojej Zośki, to jest dopiero miłość! Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 to moze przez nia przemawia Bog do Ciebie:) 31.03.06, 21:35 i chwala jej za to. Chyba ze nie wiesz co to jest milosc i mylisz z czyms innym Odpowiedz Link Zgłoś
mindhardcore Re: nie ma ateistow sa nieznajacy Boga. Takim nal 01.04.06, 19:10 Jak to nie znam? Twoją Zośkę wszyscy dogłębnie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
resu I z tej miłości wbijmy im naszego Boga do głowy... 31.03.06, 23:16 Do tego to się sprowadza... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonabiedronka Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:35 argument ze należy uważać go za świętego iż całkowicie oddał się Kościołowi i modlitwie, to przeciez podobnie lekarz, ktory oddal sie ratowaniu zycia, albo nauczyciel, ktory oddal sie nauczaniu - oni tez sa swieci... itd. itd. Kazdy chwyt jest dobry zeby kler robil sobie reklame... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 kler zakałą rozumnego swiata jest 31.03.06, 18:39 i tyle... wiadomo, ze na kazdego czekają biale robaki i pytanie, czy mamy odwage sie z nimi spotkac, czy bedziemy wymyslac jekies buraczane pierdy o "dzizasie" maryji.. itp// hehe tak czy siak wszyyscy spotkamy sie w piachu a wam, ktorzy wierzycie w te koscielne pierdy zycze, zebyscie sie przekonali tam nic nie ma.. ale zeby moc poczuc ze tam nic nie ma... to nietety tam musialoby byc cos... nigdy sie o tym nie dowiecie, tchorze ateista Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: jesteś śmieszny epatuiesz innych 31.03.06, 19:00 swoim piskiem "ateista" bo jestes pełen pychy. Ja tez jestem ateista. Czy to powód aby nad innych sie wynosić !? Jesli tak cenisz "ratio" to czemu z niego nie korzystasz !? Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: jesteś śmieszny epatuiesz innych 31.03.06, 19:05 bo on probuje rozladowac swoje frustracje na innych, a ze na katolikow najlatwiej. Nie rozumiem, dlaczego ja jako katolik moge uszanowac jego poglady, a on moich nie. Pewnie dlatego ze jestem ciemnota, zakala naszego spoleczenstwa. Pozdrowienia dla ludzi myslacych i dajacych myslec innym. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 ;-) 31.03.06, 19:09 jesli mam jakies frustracje, to nie mają one nic wsopolnego z wiarą :-) wierzcie sobie dalej w te bzdurki... o wniebowzieciu w gumiakach spoko:-), wolny kraj jeszcze w miare wolny hehe ateista Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: ;-) 31.03.06, 20:13 Nigdzie nie jest napisane o wmiebowzieciu, to jest wymysl dla pogan. Jest natomiast napisane o wniebowstapieniu i na to byli swiadkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 [...] 31.03.06, 20:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Widzisz, tu jest roznica , ja do Ciebie z sercem 31.03.06, 20:30 a ty z wulgaryzmami. Ja wierze w to co widzieli swiadkowie z czasow Chrystusa a ze opisy sa prawdziwe tego nie neguja wrogowie nawet jego wrogowie Zydzi. Bo w ich jezyku byly spisane i oni je znaja. Nie musisz w nic wierzyc to twoj wybor tylko na sadzie ostatecznym nie powiesz zes nie slyszl o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 kiedy do ciebie dotrze....ze wszystko pisal kler 31.03.06, 20:48 tylko oni umieli pisac przez pierwsze 1500-1600 lat po Jezusie mogli napisac co chcieli niby czemy byli tak strasznie przeciwni oswieceniu i reformacji?? co? bo wiedzieli, ze ich monopol na wiedze sie skonczy i tyle jeszcze raz: nie my boga z klerem nawet jesli bog istnieje, to kler nie ma z nim nic wspolnego to zwykle sukinsyny robiące biznes na tzw. bogu zwykly jarmark sakramentow i innych pierdów :-) heh ateista Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 juz Ci pisalem nie kler, kleru jeszce wtedy nikt 31.03.06, 20:54 nie znal bili tylko uczniowie Jezusa. To potwierdzaja nawet jego wrogowie Zydzi bo pisane byly w ich jezyku choc nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 [...] 31.03.06, 20:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
resu Pisma spisano i poprawiano wiele dziesiątek lat 31.03.06, 23:15 po rzekomych faktach i większość bez udziału świadków (nie bezinteresownych skądinąd)... A historia mówi raczej o oprawcach Rzymianach i patriotach Faryzeuszach, a o wielkich wydarzeniach milczy. Z doświadczenia życiowego powinieneś wiedzieć, żeby szukać własnego spojrzenia korzystając z wielu źródeł. A tu "podejrzanie" jest jedno. I wykładnia jedna. A "kariera" nowej religii związana z polityką... Tylko dlaczego chcą wwalcować nowym pokoleniom to wszystko do głowy? To jest najgorsze dla Polski... Katolicyzm ma tyle z Bogiem co każda inna religia... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 [...] 31.03.06, 19:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: ja sie nie wynoszę.. ja sie wyśmiewam:-) 31.03.06, 19:28 Uważasz, że jesteś lepszy, bo ateista !? A kto dał Ci prawo wyśmiewać się z innych ? Ty kasy nie dasz to czemu liczysz ja innym ? Chcą dawać ? to ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
checkm8 Re: ja sie nie wynoszę.. ja sie wyśmiewam:-) 31.03.06, 20:00 @jerzy.kosecki nie daj się prowokować jerzy. szkoda czasu. cuauhtemoc to wytłumaczył/a: cuauhtemoc 31.03.06, 19:05 bo on probuje rozladowac swoje frustracje na innych, a ze na katolikow najlatwiej. Nie rozumiem, dlaczego ja jako katolik moge uszanowac jego poglady, a on moich nie. Pewnie dlatego ze jestem ciemnota, zakala naszego spoleczenstwa. Pozdrowienia dla ludzi myslacych i dajacych myslec innym. POZDROWIENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko [...] 31.03.06, 18:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kipasku Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:37 zazdroszczę mu tego Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi super, :) 31.03.06, 18:39 no barzdo jestem poruszona. głębia argumentacji tego goscia zwala z nóg. i do tego relikwia! jak dla tubylcow w kongo, :). Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Cenzura nie spi 31.03.06, 18:39 Ale cenzor pousuwal postow. Jak w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:42 Teraz wiesz ,że żyjesz w kraju w którym Prezydent jest nieświadomy co podpisuje. Tak samo nieświadomy jest teraz JP2 co z nim wyczyniają. Mam do sprzedania dwa gołebie co zaniosły duszę Jp2 do raju. hetmanwiechu napisał: > Ale cenzor pousuwal postow. Jak w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:54 > Mam do sprzedania dwa gołebie co zaniosły duszę Jp2 do raju. > jak to ty tez?? zlodzieju, ja mam te prawdziwe nei kupujcie od nieggoooo!!! -- precz z dyktatura lze-elit i lumpen-liberalistow, pogrobowcow kpp Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:43 Nie cenzor, zgłosiłam, klikając post po poście do usunięcia, bo cały wątek był niesmaczny. "Cenzor" usunął to co, rzeczywiście usunąć należało. I dlatego zytam Gazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
werbus [...] 31.03.06, 18:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:53 To i tak jest cenzura. Moze posty byly nie w stylu i smaku, ale decydowanie za innych co maja czytac a czego nie jest niestety cenzura. umargos napisała: > Nie cenzor, zgłosiłam, klikając post po poście do usunięcia, bo cały wątek był > niesmaczny. "Cenzor" usunął to co, rzeczywiście usunąć należało. > I dlatego zytam Gazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:12 Nie to nie cenzura. One były nie na miejscu. To jest publiczne forum i należy mieć ten fakt na uwadze zanim się coś napisze. Wolność nigdy nie oznaczała że można wszystko. Tak jak Tobie wolno napisać, tak mnie wolno się nie zgadzać, żeby to czytać. Wolność polega w tym wypadku na tym, że obrażać nie masz prawa (to mniej więcej na tej zasadzie, że w pociągu zawsze masz prawo zamknąć okno w przedziale, jeżeli chcesz je otworzyć musisz uzyskać aprobatę każdego z pasażerów). Gdyby było pole do polemiki, wolno mi polemizować. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:17 bzdura nie mam sie pytac czy zamknac okno? zawsze sie pytam Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:29 Jak chcesz zamknąć nie. Jeżeli chcesz otworzyć, winieneś uzyskać aprobatę wszystkich, względnie, jeżeli nie zapytałeś, zamknąć, jeśli choć jedna osoba zaprotestuje (no ew. zamknie je ten komu zino lub mu wieje :o))). Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:55 bzdury zamknac mozna otworzyc nie.. jednym przeszkadza upal innym wiatr --- precz z dyktatura lze-elit i lumpen-liberalistow, pogrobowcow kpp Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:20 Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac pismo innych poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice garstka ludzi decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam sie ze posty byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jednej osoby. Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie mozna uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publicznej i chcac czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny sposob. Ten sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:32 hetmanwiechu napisał: > Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac pismo innych > poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice garstka ludzi > decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam sie ze posty > > byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jednej osoby. > > Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie mozna > uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publicznej i chcac > czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny sposob. Ten > sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia. Ale to ja poczułam się obrażona. Jemu jest wszystko jedno, ba, mniemam że rónież za życia byłoby mu to obojętne. Ale mnie nie jest, mam prawo nie chcieć czytać pewnych rzeczy. A żeby sobie bezkarnie poopluwać i poobrażać można znależć inne miejsce. Tu nigdzie nie jest napisane Hyde Park. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:42 Do tego daze. Wolno sie nie zgadac, ale nie wolno decytowac za innych. Jestes urazona? OK. Mozna protestowac lub nie czytac, ale decydowac za innych co maja czytac to jest forma cenzury. Co jedna osoba uwaza za obraze inna nie. Wiec wybor powinien nalezec do wszystkich a nie tylko jednej osoby. Gdzie indziej mozemy dyskutwac otwarcie? Wielka Brytania ma prawie tysiac letnia historie wolnosci slowa ktora zaczela sie od Magna Carta i trwa do dzis. WB jest potega ekonomiczna i wszyscy Polacy tam jada od kiedy mozna tam pracowac. Do Hameryki tez. Prosze zauwazyc ze sa to dwa kraje ktore respektuja w 100% wolnosc slowa innych ludzi. W Polsce tak nie jest i zobacz ile ludzi z tad wyjerzdza do krajow gdzie wolnosc mysli jest traktowana z szacunkiem. Polsce taki Hyde Park tez by sie przydal. Szczegolnie teraz. umargos napisała: > hetmanwiechu napisał: > > > Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac pismo > innych > > poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice garstka lu > dzi > > decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam sie ze > > posty > > > > byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jednej os > oby. > > > > Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie mozna > > > uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publicznej i c > hcac > > czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny sposob. T > en > > sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia. > Ale to ja poczułam się obrażona. Jemu jest wszystko jedno, ba, mniemam że > rónież za życia byłoby mu to obojętne. Ale mnie nie jest, mam prawo nie chcieć > czytać pewnych rzeczy. A żeby sobie bezkarnie poopluwać i poobrażać można > znależć inne miejsce. Tu nigdzie nie jest napisane Hyde Park. > Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 20:14 hetmanwiechu napisał: > Do tego daze. Wolno sie nie zgadac, ale nie wolno decytowac za innych. Jestes > urazona? OK. Mozna protestowac lub nie czytac, ale decydowac za innych co maja > czytac to jest forma cenzury. Co jedna osoba uwaza za obraze inna nie. Wiec > wybor powinien nalezec do wszystkich a nie tylko jednej osoby. Tak się niestety nie da :) > Gdzie indziej mozemy dyskutwac otwarcie? Dyskutować otwarcie?? Trzeba najpierw napisać post będący materiałem do dyskusji. I tylko o to chodzi. Żeby napisać swoje zdanie nie obrażając innych (i nie chodzi o jedną osobę, znaczy mnie, bo sądzę, że posty, które zostały wycięte obrażały więcej osób, dlatego zostały usunięte; nawiasem mówiąc nie wiem, któe były Twoje), wtedy można rozmawiać - również o wolności słowa czy ew. cenzurze. > umargos napisała: > > > hetmanwiechu napisał: > > > > > Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac p > ismo > > innych > > > poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice gars > tka lu > > dzi > > > decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam > sie ze > > > > posty > > > > > > byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jed > nej os > > oby. > > > > > > Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie > mozna > > > > > uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publiczn > ej i c > > hcac > > > czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny spo > sob. T > > en > > > sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia. > > Ale to ja poczułam się obrażona. Jemu jest wszystko jedno, ba, mniemam że > > > rónież za życia byłoby mu to obojętne. Ale mnie nie jest, mam prawo nie > chcieć > > czytać pewnych rzeczy. A żeby sobie bezkarnie poopluwać i poobrażać można > > > znależć inne miejsce. Tu nigdzie nie jest napisane Hyde Park. > > Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 21:07 Ok jak ktos pisze o 'fiutkach' to moze wydawac sie obrazliwe, ale ja w tym znajduje sarkazm i to jest dla mnie smieszne. Nie same 'fiutki' ale trzynastowieczne zachowanie ludzi, gdzie ludzi beda chodzic na Wawel zeby zobaczyc buty, spodnie, dlugopis, albo widelec ktory uzywal JPII. W Islamie Mohamet zabronil pokazywac swoich wizerunkow i mial racje. Powinnismi sie skupic na idea JPII a nie na relikwiach, bo relikwia to tylko przedmiot. Moze w XIII wieku ciemnota uwazala to za swietosc ale w XXI to przesada. Rowniez wazne jest to ze w katolicyzmie nie liczy sie cialo tylko duch, wiec po co nam takie relikwie: palce, rece, 'fiutki'. To jest wolnosc slowa i wolna dyskusja. Przeczytaj i ocenzuruj, jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 22:21 hetmanwiechu napisał: > Ok jak ktos pisze o 'fiutkach' to moze wydawac sie obrazliwe, ale ja w tym > znajduje sarkazm i to jest dla mnie smieszne. Nie same 'fiutki' ale > trzynastowieczne zachowanie ludzi, gdzie ludzi beda chodzic na Wawel zeby > zobaczyc buty, spodnie, dlugopis, albo widelec ktory uzywal JPII. W Islamie > Mohamet zabronil pokazywac swoich wizerunkow i mial racje. Powinnismi sie > skupic na idea JPII a nie na relikwiach, bo relikwia to tylko przedmiot. Moze w > > XIII wieku ciemnota uwazala to za swietosc ale w XXI to przesada. Rowniez wazne > > jest to ze w katolicyzmie nie liczy sie cialo tylko duch, wiec po co nam takie > relikwie: palce, rece, 'fiutki'. > > To jest wolnosc slowa i wolna dyskusja. Przeczytaj i ocenzuruj, jak chcesz. Tego co napisałeś nie ma potrzeby cenzurować. Ja osobiście mam negatywny stosunek do relikwii i mocno ambiwalentny do kultu świętych, odpustów i podobnych (nie modlę się do "obrazków"). Nie zmienia to faktu, że JPII jest moim autorytetem. I choć ze wszystkiego można sobie zrobić wycieraczkę, to jednak niekoniecznie publicznie. Krytykowanie hmm...religii czy religijności wymaga dużego wyczucia, bo w tym wypadku b. łatwo urazić czyjeś uczucia. A tak swoją drogą, z tego co gdzieś rok temu przeczytałam JPII był przeciwny "robieniu relikwii" z siebie. Tak jak wcześniej wyrażał się z dużym dystansem, co do ulic, placów, szkół (swego imienia) i pomników. Bo On był normalny. PS I dyskutując, Jego można uszanować. Co do reszty bliźnich się nie wypowiadam. Ale takie mówienie o zmarłym nie jest w dobrym tonie, On sie nie moze bronic, a jakby mogl i tak by tego nie robil. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 22:46 JPII tez jest moim autorytetem i widze ze sie rowniez zgadzamy na temat relikwi. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
cham_i_prostak Re: Cenzura nie spi 01.04.06, 11:09 no prosze, autorytetem czlowiek, który chronił pedofilów w czarnych sukienkach...fiu fiu Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:55 a ja sie tylko zastanawialem czy Wawel dostanie paluszek czy glowke? i co w tym zlego????? tego nawiedzonego galby nie tna, ciekawe dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:57 mogli by kopsnac cos do lichenia no i jakas relikiewke dla swiatyni opatrznosci bozej, ludzie by moze chetniej dawali -- precz z dyktatura lze-elit i lumpen-liberalistow, pogrobowcow kpp Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Miej cudze bogi na równi ze mną... 31.03.06, 18:44 ... i złotego cielca czcij. Odpowiedz Link Zgłoś
watanabe.miharu Potną księdza na kawałki.. 03.04.06, 22:45 Potną księdza na kawałki.. o rany, czy nie widzą w tym nic niestosownego? To obrzydliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
kipasku Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:50 Wiktor Hugo (1802-1885) tymi słowami zarzucał papieskiemu klerowi handel świętościami w imię własnych interesów i korzyści... Kiedy człowiek się rodzi, chrzest mu sprzedajecie, Grzesznikom sprzedajecie raj na tamtym świecie. Sprzedajecie kochankom śluby u ołtarza. Starcom sprzedajecie kartkę do grabarza, Sprzedajecie kazania. msze, błogosławieństwa, Krzyżyki, szkaplerzyki, prawa, dostojeństwa. Wszelkie świętości w gotowy grosz się u was zmienia, Że dziś wasz Kościół stał się bazarem zbawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Katolicki Wawel??? 31.03.06, 19:00 "Drzwi papieża - dodał kardynał - były zawsze otwarte. Rozmawiał z szacunkiem ze wszystkimi, nikogo nigdy nie obraził i zawsze był konsekwentny." ... wychodzi na to, że Dziwisz miał pełne ręce roboty... z otwieraniem i zamykaniem drzwi papieskich.... Odpowiedz Link Zgłoś
resu A każdy palec JP2 to parę milionów rocznie dodatko 31.03.06, 23:18 wo w kieszeni kolegów strzeżących relikwii... Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:01 czytam te wasze komentarze i jedno slowo mi sie nasuwa - żal. Nikt wam nie nakazuje uwazac relikwie za swietosc, ale gdzie sie podziala wasza tolerancja? Rozumiem ze na geja nie mozna nic zlego powiedziec, ale na KK nalezy rzucac blotem ile tylko sie da. Nie wasza religia to sie nie wypowiadajcie. Jakby nie bylo takich co chca Jego relikwii na Wawelu (a wbrew temu co wasze jakze oswiecone mozgi mysla jest ich bardzo wielu) to by nikt nam jej na sile nie wciskal. Dlaczego tolerancja jest mowieni ze wszyscy sa tacy sami bez wzgledu na poglady, religie czy orientacje seksualna, a wy wciaz uwazajac sie za tolerancyjnych rzucacie w katolikow blotem? Opanujcie sie troche. Slonce nie zgasnie jak jeden dzien na nikogo na forum nie nabluzgacie. Dziwne, ze po smierci JPII to 99% postow bylo pozytywnych, a teraz ... Po prostu zal. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:04 wiesz to takie male, nas oswieconych, odreagowanie za setki lat nietolerancji ze strony kosciola k Odpowiedz Link Zgłoś
poznan_o Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:20 gdzie jest mangold??? wycieli Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:08 "Dziwne, ze po smierci JPII to 99% postow bylo pozytywnych, a teraz ... Po prostu zal" Prawdopodobnie dlatego, że oświecone mózgi odróżniają szacunek dla JPII od średniowiecznego kupczenia relikwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:15 Rozumiem ze oswiecone mozgi wysmiewaja poglady innych, ktorzy inaczej mysla. A co do relikwii to pewnie nie za bardzo jestes w temacie. Nie chce byc agresywny, ale tak jest jesli probujesz dyskutowac nie znajac dobrze przedmiotu dyskusji. Tak przynajmniej mi sie wydaje, ze utozsamiasz relikwie z czyms co sie kupowalo zeby w czyscu nie siedziec za dlugo, a ta praktyka zostala juz dawno zaniechana. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:30 Skoro nie chcesz być agresywny to bądź jeszcze łaskaw nie obrażać mnie. Postaraj się czasem nie odczytywać wszystkiego dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 20:00 > Rozumiem ze oswiecone mozgi wysmiewaja poglady innych, ktorzy inaczej mysla. A > co do relikwii to pewnie nie za bardzo jestes w temacie. Nie chce byc agresywny > , > ale tak jest jesli probujesz dyskutowac nie znajac dobrze przedmiotu dyskusji. > Tak przynajmniej mi sie wydaje, ze utozsamiasz relikwie z czyms co sie kupowalo > zeby w czyscu nie siedziec za dlugo, a ta praktyka zostala juz dawno zaniechana > . niby czemu zostala zaniechana? to dobra praktyka byla i wielu ludziom to pomagalo niepotrzebnie kosciol ustapil pod wscieklym naciskeim 'oswieconych' oszolomow Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:16 nie przejmuj się ! Rób swoje i trwaj. Większość z tych ...powiewajacych sztandarem "ateizmu" to taka sama hołota, jak ta zasiadająca w Sejmie. To taki społeczeństwo, chamskie, ciemne i pełne fobii. Może w ten sposób odreagowują strach, lub brak....duszy !? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Czym jest tolerancja w sprawach wiary?? 31.03.06, 19:59 Nie mozna tolerowac balwochwalstwa bo jest zbrodnia w oczach Boga.Bog jest zazdrosny choc litosciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
resu Tylko ten kult jednostki wpychają mi 24h na 31.03.06, 22:41 dobę. Od małych dzieci zaczyna się indoktrynacja. Kiedyś z jakimś dystansem pokazywano tematy religijne. Teraz to "prawdy" dla każdego. Już nie ma co mówić, jak się zmienił język mediów. Po prostu katolicyzm w Polsce panuje niczym islam w Iranie... Wszystko to się odbije kolejną czkawką i pojmowaniem świata jako zagrożenia, no bośmy ostoją jedynie prawdziwej prawdy... Odpowiedz Link Zgłoś
daro1962 Trzeźwe myślenie to rzadkość w tym narodzie. 31.03.06, 19:08 Wystarczą wybory PIsu,oraz wypowiedzi na formum onetu.Bezdenne bzdury.Panny w sukienkach - diabeł przebrany w skórę owcy.Tańcza taniec dla gawiedzi-tępej prosto wziętej ze średniowiecza-przykre,że aż tak licznej.Kopulują z władzą (obecną w szczególności-przenośnia oczywiście.sami się rozgrzeszają ze swych draństw i oszustw. Odpowiedz Link Zgłoś
sarmata [...] 31.03.06, 19:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Oto tajemnica swietosci JP2 31.03.06, 19:34 To ich niebo, a Ty im go zazdrościsz ? My (ateiści) zostaniemy cząstka wszechświata po wieczne czasy i to jest piekne. Ale póki co - nie twórzmy sobie piekła na ziemi. Tempus fugit ! Odpowiedz Link Zgłoś
kipasku Re: Oto tajemnica swietosci JP2 31.03.06, 20:46 > To ich niebo, a Ty im go zazdrościsz ? My (ateiści) zostaniemy cząstka > wszechświata po wieczne czasy i to jest piekne. Ale póki co - nie twórzmy sobie > > piekła na ziemi. Tempus fugit ! lusisti saties satis verborum Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 19:49 modlic sie do relikwii, niezaleznie od tego, czym ona jest i od kogo pochodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 19:55 Jedyna relikwia jest Slowo Boze. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 19:58 "święte słowa". Ale jeśli inny tego pragnie to jego wola. Na tym polega "supremat ratio". Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 20:01 Masz racje ale obowiazkiem chrzescijanina jest gloszenie Slowa Bozego. Tylko nic na sile i przez nakazy. Nie tego uczyl Chrystus Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Pilnie kupie 31.03.06, 20:26 kupie jakas nie droga relikwie odpust tez bym na jakies 100 lat kupil nasi przodkowie przed laty to mieli fajnie mogli sobie kupic odpuszczenie grzechow i nie musieli sie piec w smole relikwie (niedroga) np jakis wlos swietego umiescil bym sobie na kominku i bylo by fajnie ,swiety by mnie strzegl od ognia i kradziezy Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 [...] 31.03.06, 20:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Dodam - fetyszyzm .... 31.03.06, 20:33 a to juz okultyzm. Co ma okultyzm z chrzescijanstwem? Powiedzcie sami ... Odpowiedz Link Zgłoś
grom3 Re: to samo co katolicyzm 31.03.06, 20:46 Moge miec relikwie cenzora za wycinanie wielu postow chce jego oglosic swietym. Odpowiedz Link Zgłoś
eexmd2 Re: to samo co katolicyzm 31.03.06, 21:31 no cenzor dzis bardzo pracowity na tym forum wiadomo jp2 krytykowac nie wolno - nawet jesli sie krytykuje tych co handluja jego relikwiami btw ciagle mam pukiel Jego wlosow na sprzedaz sprzedaje po wlosie, 100 zl sztuka, dobre na odegnanie zlego -- podejrzewam, ze gdy do odnowy moralnej bierze sie partia o podwojej moralnosci to efektem musi byc podwojna odnowa moralna, czyz nie? przeczytaj co mowili kaczynscy o lepperze: www.pis.org.pl/article.php?id=3421 Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Za 100 lat.. 31.03.06, 20:48 23 nogi, 10 rak, 80 palcow, 150 pierscieni i 8 serc bedzie oferowanych po jarmarkach odpustowych w tonacej w blocie i brudzie Najjasniejszej.. PS. Dla zaufanych, zpod lady oferowane beda bardziej intymne czesci ciala.. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 A co ma kler wspolnego z Bogiem?? Nic!! 31.03.06, 19:52 Ma wiele z poganskimi bozkami. Poznaj Pisma poznasz Boga Prawdziwego nie bozka. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 dla mnie nic nie ma wspolnego... 31.03.06, 19:57 dla rozumnych ludzi nie ma nic wspolnego ale dla bydła, ktore kladzie co niedzielę na tacę ma wiele wspolnego proboszcz to "dobrodziej", choc gowno dobrego robi biskup to juz naprawde ktos kardynal to niemal ksiażę.. a papiez to wlasciwie bog... tak prostaczki widzą wiarę hehe i nie mow mi , ze jest inaczej mam rodzine na wsi.. mam ciotki, babcie itp.. wystarczy 10 minut rozmowy, by zalapac, ze wiara nie ma dla nich nic wspolengo z ewangeliami hehe :-) ateista Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 nie wszyscy prostaczkowie tak widza. ja widze 31.03.06, 20:03 inaczej. Nie utozsamiaj katolicyzmu z chrzescijanstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
resu Od zarania dziejów religie mają swoich kapłanów, 31.03.06, 22:43 których obecność wg religii jest nieodzowna. Tak jest zbudowana większość systemów: odwiedzaj świątynię, składaj ofiary, bez kapłana ani rusz... Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Umiesz czytac . Czytaj Pisma i uwierz a Bog 31.03.06, 22:52 cie przyjmie nie musisz miec posrednikow. Kaplani byli potrzebny gdy lud nie umial czytac a wg Pisma nie sa konieczni do zbawienia Odpowiedz Link Zgłoś
resu Wolę nie czytać tylko Pisma, ale wszystkiego. 31.03.06, 23:37 Inaczej grożą klapki na oczach i czrno-białe widzenie świata... W szczególności wiara, że jest jakieś "Pismo" nieskalane ludzką słabością... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek1963 [...] 31.03.06, 20:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Tez jestem swiety (a nawet swietym) 31.03.06, 20:58 Pozwalam sie wam do mnie modlic, a jak ktos ladnie poprosi i poprze to odpowiednim "co laska" to moge nawet sprzedac pukiel moich wlosow (murowane - 200 lat w czyscu) pozdrawiam Wasz Swiety Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Tez jestem swiety (a nawet swietym) 31.03.06, 21:06 Swietym jest kazdy kto pelni wole Boga. Tylko tyle i az tyle trzeba do swietosci Nie jest sietym ten gogo ludzie oglosza tylko ten kogo Bog wybral. Ludzie sa omylni Bog nie. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Tez jestem swiety (a nawet swietym) 31.03.06, 21:17 Masz racje z tymi swietymi. Dzisiaj w radju slyszalem to samo, a oficjalni swieci (zatwierdzeni przez kosciul) sa niby po to zeby ludzi wiedzieli ze mozna sie do nich modlic. Jedno tylko pytanie do tej swietosci wszystkich ludzi. Kosciol zatwkierdza swietych dopiero po ich smierci. Tak wiec czy jestesmy juz teraz swieci, czy tez zostaniemi swietymi dopiero po smierci. Czy ludzi moga sie do mnie modlic juz teraz czy tez musza poczekac az sie przeniose na tamtem swiat? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Nie modl sie do sietych modl sie tylko do Boga. 31.03.06, 21:22 Nikt z ludzi nie wie kto jest zbawiony a swiety jest kazdy kto pelni wole Boga Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxyyyyzzzz [...] 31.03.06, 21:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Nie bedziesz mial innych Bogow przede mna. 31.03.06, 21:07 Dokad idziemy? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Nie bedziesz mial innych Bogow przede mna. 31.03.06, 21:26 nie bedzies oddawal czci niczemu co jest reka ludzka uczynione ani temu co jest na ziemi ani pod ziemia ani na niebie. Nie jest to doslowne ale taki ma sens 2 przykazanie usuniete przez KK z katechizmow. Jest w Bibli Tysiaclecia Ksiega Wyjscia Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Nie bedziesz mial innych Bogow przede mna. 31.03.06, 21:35 i pomyslec ,ze nie bylem fryzjerem albo krawcem K Wojtyly ..... dzis bylbym milionerem .... :( Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Ludzie, opamiętajcie się! 31.03.06, 21:38 Nie dajcie robić sobie wody z mózgu! Minęły ciemne wieki średniowiecza, czas porzucić zabobony! Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: a co bylo przed sredniowieczem tez zabobony?? 31.03.06, 21:45 Zabobony były zawsze, czas już z tym skończyć. Ludzkość nie może w nieskończoność tkwić w g...nie. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Twoje wyrazenia brzmia ja bys w nim tkwil po uszy 31.03.06, 21:58 ale jeszcze jest nadzieja bo jeszcze zyjesz. Mysl! Odpowiedz Link Zgłoś
asze2 Średniowiecze Jako chrześcijanin (rozumny katolik) 31.03.06, 21:33 Jako Chrześcijanin (rozumny katolik )mówię relikwiom nie ,nie - dla różnego rodzaju obrazków (tzw.świetych),nie - dla posągów ,figurek i innych dupereli. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Re: Średniowiecze Jako chrześcijanin (rozumny kat 31.03.06, 21:39 Katolik jest posluszny papiezowi (tak mowi kler) a ty nie. Ja tez bylem wychowywany [po katolickui dlugo bylem katolikiem. Przestaje nim byc gdy sam zaczalem czytac Pismo Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 O..oo..sorry 31.03.06, 21:36 Forum dla wybitnych intelektualistów......zabłądziłem..przepraszam..nie każdy dorasta do Himalajów inteligencji.. Odpowiedz Link Zgłoś
carramba7 Re: zapraszm, tu sa zwykli prostaczkowie 31.03.06, 21:51 Wielkie dzięki,wielki mędrcze.. Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 21:58 Dlaczego nie na Helu? A może na Pałacu Kultury w Warszawie? Relikwia świętego bądzie bardziej widoczna no i... bliżej nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Czy to jest prima aprilis, Kardynale? 31.03.06, 22:05 bo już się nie orientuję... Odpowiedz Link Zgłoś
mario72 Re: Czy to jest prima aprilis, Kardynale? 01.04.06, 01:03 a moze zamiast interesowac sie byłym papieżem i jego szczątkami, może internauci-ateiści byście pochowali towarzysza lenina, waszego jak rozumiem idola, bo to jest dopiero cyrk i profanacja, to wam nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Ateisci bez autorytetów 31.03.06, 22:06 Nie meili, nie maja miec nei beda wiec szczekają wobec niedoscignionego wzorca autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: Ateisci bez autorytetów 31.03.06, 22:28 Polecam przyswojenie umiejętności czytania ze zrozumieniem. Jak już ją opanujesz to zauważysz, że nie atakuje się osoby JPII tylko bałwochwalstwo i jarmarczane sztuczki KK. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Katolikom pod rozwage 31.03.06, 22:39 jak sie bedziecie modlic do Swietego K Wojtyly to uwazajcie aby ten zwykly Bog nie byl zazdrosny Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 I slepi moga znac prawde. 31.03.06, 22:55 Poznaj prawdziwy Dekalog chocby z Bibli Tysiaclecia a bedziesz wiedzial o czy mowie Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: emeneix 31.03.06, 23:02 prosze przeczytaj Biblie EXODUS Mojzesz bodajze 20.1 , 21 wiem ,ze jestes wychowana na textach ksiedza typu -switlosc zwyciezy nad ciemnoscia -dzien zwyciezy nad noca -dobro zwyciezy nad zlem ja takich textow sluchac juz nie moge jedno i to samo od 2000 lat i za to chca pieniadze prywatne ,podatnika Odpowiedz Link Zgłoś
wicek01 Jaruzelski i JP2 31.03.06, 22:34 To smutne... W przeddzień rocznicy śmierci JP2 układ rządzący chce pokazać swoją wyższość i wladzę nad staruszkiem Jaruzelskim. Nie, nie jestem byłym funkcjonariuszem stanu wojennego, stan wojenny zabrał moje najlepsze lata młodości. przekreślił plany zawodowe. Ale dziś... dziś stać mnie na powiedzenie "przebaczam" tym wszystkim moim ówczesnym wrogom, a pierwszym z nich był właśnie Jaruzelski. Może byłoby to lepszym wnioskiem z nauki JP2, niż chce PiS: oskarżyć, osądzić, zniszczyć. To był koszmar, ale to było 25 lat temu i dziś myślę, że stać nas na słowo "przebaczam". I tylko tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
em-biz Re: Jaruzelski i ...ON zaprowadzał ład i porządek 31.03.06, 23:25 Kraj opanowali wichrzyciele."S" nie panowała nad tłumami rabującymi sklepy,wagony kolejowe,szabrujących PGRy,magazyny fabryczne...Kumoterstwo stało się powszechne! Kto miał sprzedawczynię w rodzinie-ten miał pełną lodówkę. Nawet taboret pod tyłek lub trampki dla dziecka można było kupić tylko u handlarzy,bo im ekspedientki odsprzedawały w nocy pełne kartony a oni dalej je odsprzedawali po paskarskich cenach. A po zawieszeniu stanu wojennego,to nasza"inteligencja" w NRD handlowała całymi "sztangami" żółtego sera,kartonami masła,gdy tymczasem w kraju w kolejce można było kupić tylko 20 dag na osobę! Dzięki temu,że Jaruzelski wziął tą "katolicką moralność" za mordę to trochę można było coś dla dzieci kupić.Przynajmniej w bufetach pracowniczych coś zaczęło bywać. Katolicy,bijcie się we własne piersi! Odpowiedz Link Zgłoś