Dodaj do ulubionych

Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu

31.03.06, 18:14
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • grom3 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:19
      prawdopodobnie bedzie to serce wielkiego papieza,za caloksztalt pracy
      aktorskiej powinien dostac oskara jestem zdziwiony ze nikt jeszcze jego do
      oskara nie zglosil.
      • poznan_o Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:22
        to "jego" zglos
        • dumnyzeswejorientacjigej [...] 31.03.06, 19:01
        • kobieta_rakieta Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 20:02
          relikwia JP2?
          to mnie nawet juz nie smieszy, to jest paranaja. z tym swietym, najwiekszym z
          polakow, wielkim itp.

kiedy wreszcie w polsce zacznie sie dyskusja merytoryczna o tym czlowieku. o
          tym co zrobil dobrego i zlego. a nie tylko sikanie w majtki na samo haslo: JP202

--
          www.euromason.blox.pl
          Nieregularnik masońsko-pogański.
          • danwar1 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 01.04.06, 19:37
            "kiedy zacznie się dyskusja ... co zrobił dobrego i złego..." (???)
            z choinki się urwałaś? chyba nie wiesz o kim mowa, ręce opadają...
      • werbus Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:23
        Po to by dalej ogłupiać ten narodek ale jakchce być ogłupiany to czemu
        nie.Zwieźć na Wawel wszystkie asfalty i kamienie brukowe z miejsc gdzie stąpał
        i usypać wielką górę obłudy i głupoty.
        • ergiel Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:56
          Masz rację. Od razu znalazłbyś się na jej szczycie.
        • mark.parker [...] 31.03.06, 19:18
        • voiceone Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 01.04.06, 00:01
          werbus napisał:

> Po to by dalej ogłupiać ten narodek ale jakchce być ogłupiany to czemu
          > nie.Zwieźć na Wawel wszystkie asfalty i kamienie brukowe z miejsc gdzie stąpał
          > i usypać wielką górę obłudy i głupoty.

jeszcze lepszy ;)
      • wanda43 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 19:01
        Wstyd i hanba,beszczescic zwloki,tylko po to,by wiecej wiernych zostawialo
        wiecej kasy.
        • krzysio28 [...] 31.03.06, 19:59
      • saphran Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 19:32
        Czytam , czytam i nadziwic sie nie moge. To sa ci sami Polacy, ktorzy po nocach
        wystawali przy pomnikach, zapalali swiece, modlili sie plakali, oraganizowali
        marsze zalobne? Nie jestem Polakiem i chyba cieszyc mi sie z tego!!! W waszym
        przypadku to slowa wielkiego waszego poety trzeba by parafrazowac tak: GLUPOTO
        TY NAD POZIOMY WZLATUJ!!!! nIE MA TAKIEGO ZAKLADU PSYCHIATRYCZNEGO W KTORYM TEN
        NAROD MOZNA LECZYC
        • xxxx50 Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 23:11
          Nie sadze, by byli to ci sami Polacy. Poza tym pamiec Zmarlego i pozniejsze
          proby zbijania takiego czy innego kapitalu przez kler i jego klakierow to dwie
          zupelnie rozne sprawy. Poniewaz jestem Polakiem ale nie katolikiem, nie
          wypowiadam sie co do merituum tego artykulu. A Ty sam, masz odwage przyznac sie
          jakiej jestes narodowosci, piszac dobrze po polsku i obrazajac nas Polakow?
    • rom48 Blazenada!! Zenujaca blazenada. 31.03.06, 18:21

• karagandak Jedna relikwia już jest w "Świątyni Op.Bożej! 31.03.06, 18:30
        W piwnicy,na poziomie fundamentu budowy jest pochowany ks.Twardowski,a obok
        Niego właśnie, relikwia.Jest to "szmatka,którą obcierano pot z czoła
        umierającego Ojca Świętego".
        • jerzy.kosecki Re: Jedna relikwia już jest w "Świątyni Op.Bożej! 31.03.06, 18:36
          bardzo sie boję, że bedziecie krzyczeć jak ten motłoch "Ukrzyżuj Go, ukrzyżuj
          Go" ! Myślę, że można okazać cień zrozumienia dla uczuć innych ludzi.

• blond_kasi kongo, rwanda, zambezi... 31.03.06, 18:41
            i co? ze względu na te "uczucia" też mam bić pokłony przed "białym mzimu"? tak to sobie, chłopie, wyobrażasz?
            • jerzy.kosecki Re: kongo, rwanda, zambezi... 31.03.06, 18:53
              możesz okazac szacunek dla samego siebie i milczeć. Myślę, że Twoja wyliczanka
              nie ma logicznego związku, ale moge się mylić.
              • blond_kasi Re: kongo, rwanda, zambezi... 31.03.06, 19:12
                ja właśnie, tymi słowami, okazuję szacunek dla siebie samej, a przy okazji dla ludzkiego Rozumu. jakbyśmy wszyscy, jak Ty, tylko walili pokłony przed ciemnotą, to byś nie miał okazji wypowiadać się w internecie, bo by go nie było. butów i koszuli tez byś nie miał. może skorę z niedźwiedzia albo inne giezło byś miał...
                • jerzy.kosecki [...] 31.03.06, 19:19
                  • cyberrafi Religijność a ciemnota i bieda 31.03.06, 19:55
                    jerzy.kosecki napisał:
                    > Walcz bracie, walcz ! z ciemnota, ale proszę , zacznij od siebie !

Zamiast rzucać puste inwektywy zwróć uwagę na pewien fakt. Obserwując różne
                    kraje świata nie sposób nie zauważyć, że poziom kultury i dobrobytu jest
                    odwrotnie proporcjonalny do religijności w danym kraju. Świadczy to wymownie o
                    tym iż religia jest ostoją ciemnoty i zacofania.
                    • monster1972 odwrotnie kolego 31.03.06, 20:00
                      ciemnota jest ostoją religii

mylisz skutek z przyczyna

;-)

ateista
                    • jerzy.kosecki Re: Religijność a ciemnota i bieda 31.03.06, 20:50
                      a czy ja - na tym forum - mówiłem, że jest odwrotnie !?
                    • netizen Takie USA przeczą Twoim słowom 01.04.06, 01:10
                      W Stanach religijności jest od groma, a poziom dobrobytu i siła gospodarki są
                      znacznie większe od niejednego kraju zlaicyzowanego. Inny przykład? Irlandia.
                      Następny? Anglia. Przy ostatnim przykładzie nie mam na myśli katolickości, ale
                      jak sam stwierdziłeś religijności. W Londynie w metrze możesz spotkać osobę
                      czytającą Biblię, i Koran. Co byś sobie pomyślał, jakbyś ich spotkał?? Chyba
                      raczej nie to, co napisałeś??
          • mdzj Re: Jedna relikwia już jest w "Świątyni Op.Bożej! 31.03.06, 19:51
            "Umarł rycerz, a w Kościele rozprawiano parę lat,
            jak podzielić jego szkielet, bo relikwii żąda świat.
            Smoków się wyraja mrowie, za to świętych nigdy dość,
            sprawiedliwie ktoś podpowie - mit za mit i kość za kość.

Święty Jerzy, święty Jerzy,
            liczą kości buchalterzy, ile w nich się wiary zmieści.
            Niepisany sen twym szczątkom musisz zacząć od początku.
            I nie będzie końca pieśni" *)

*)Jacek Kaczmarski, "Legenda o św. Jerzym"
            (wg: www.racjonalista.pl/kk.php/s,1243)
        • rom48 Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal tam 31.03.06, 18:49
          wbrew wlasnej woli wyrazonej w testamencie. Ale ktory purpurat by sie przejmowal jakas wola czlowieka kiedy oni wole boga wyrazona w Dekalogu (Stary Testament) maja gdzies. Ono licza kase i bilans musi sie zgadzac bo po stronie wydatkow maja ogromne potrzeby. "Biada wam uczrni w Pismie i faryzeusze"
          • ergiel Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 18:58
            Popisałeś się właśnie mistrzostwem faryzejstwa. Przywołujesz Pismo, nauczasz
            innych, a imię Boga piszesz z małej litery. Biegnij na forum Faktów i Shitów.
            • wanda43 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:04
              Imie chrześcijanskiego boga, to Jahwe i to pisze sie duzą literą.Inne religie
              mają innych bogow.O Zeusie tez bys pisal bóg z duzej litery?
              • rom48 nie smiem wypowiadac imienia Boga ale staram 31.03.06, 19:11
                sie okazywac szacunek piszac Bog z duzej litery czasem mi nie wyjdzie.
                Nie jestem biegly w pisaniu:)
              • cuauhtemoc Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:11
                "wole boga wyrazona w Dekalogu"
                jezeli powoluje sie na Dekalog z duzej litery to mowi o Bogu. W PŚ slowo Bog
                zawsze oznacza tego Jedynego i zawsze jest pisane z duzej litery. Jesli pisalby
                o Zeusie z cala pewnoscia napisalby Zeus a nie zeus
                • ac78f92aa421c5e2b9 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 01.04.06, 12:42
                  uauhtemoc napisał:

> "wole boga wyrazona w Dekalogu"
                  > jezeli powoluje sie na Dekalog z duzej litery to mowi o Bogu. W PŚ slowo Bog
                  > zawsze oznacza tego Jedynego i zawsze jest pisane z duzej litery. Jesli pisalby
                  > o Zeusie z cala pewnoscia napisalby Zeus a nie zeus

Prezentujesz typowy dla wierzących brak zdolności rozumowania.
                  Jeżeli katolicki bóg ma na imię Bóg, to można wedle uznania pisać "bóg"
                  albo "Bóg". Obie formy są poprawne. Analogicznie, jak jakiś pies nazywa się
                  Burek, to wciąż mogę go nazywać psem, nie muszę się ograniczać do Burka.
            • rom48 tylko tyle znalazles w tym co napisalem.Bog jest 31.03.06, 19:08
              milosierdny i mi to wybaczy. Ty nie musisz
            • jerzy.kosecki Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:22
              pouczasz innych a sam błądzisz "pisze sie "faryzeuszostwo". Więcej pokory
              bracie w ateiźmie.
              • rom48 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:31
                za nim napiszesz sprawdz u zrodla. Ja jestem chrzescijaninem. To znaczy jestem uczniem Chrystusa. Ty jestes ateista?? takich ludzi nie ma sa tylko tacy co nie znaja prawdziwego Boga. Zycze Ci bys poznal a poznac mozna samemu czytajac Pisma nie musisz chodzic do kosciola
                • jerzy.kosecki Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 19:38
                  Błagam, oszczędź sobie zachodu, i zajmij się zbawieniem duszy swojej, a mnie
                  zostaw w pokoju. Amen.
                  • rom48 Bog sie nie pcha tam gdzie go niechca.Wolna wola. 31.03.06, 19:41

• monster1972 [...] 31.03.06, 19:45
                    • ac78f92aa421c5e2b9 Re: Bog sie nie pcha tam gdzie go niechca.Wolna w 01.04.06, 12:23
                      rom48 napisał:
                      > Bog sie nie pcha tam gdzie go niechca

Za to katolicy pchają się tam gdzie ich nikt nie chce.
                • d_arek_d Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 31.03.06, 23:08
                  rom48 napisał:

> za nim napiszesz sprawdz u zrodla.

I znów błąd. W kontekście zdania powyżej "za nim" nie ma najmniejszego sensu.
                  Sugeruje umiejscowienie jakiejś rzeczy lub osoby "za kimś". Już bardziej
                  pasuje "zanim". Ten zaś tajemniczy spójnik oznacza że to, o czym jest mowa w
                  zdaniu rozpoczynającym się tym spójnikiem, jest późniejsze względem tego, o
                  czym jest mowa w zdaniu poprzednim lub następnym; niekiedy z uwydatnieniem
                  kontrastu, zaskoczenia; nim, wpierw niż, wprzód niż. Na przykład: "Zanim słońce
                  wzejdzie, rosa oczy wyje". No tak, muszę w tym miejscu wyjaśnić znaczenie
                  słowa "wyje" w tym kontekście. Powiem tylko tyle, że nie oznacza wycia jak
                  w "wycie wilków". Mam nadzieję, że tym krótkim wywodem zainteresowałem Cię choć
                  trochę językiem, którym się posługujemy, tym, jak ważna jest uniejętność jego
                  poprawnego używania i jakie nieporozumienia może przynosić lekceważące do niego
                  podejście. Dbajmy o czystość języka ojczystego, nie sugerujmy się słownictwem
                  parlamentarnym, które to powiedzenie nabrało od jakiegoś czasu zupełnie innego
                  niż oryginalne znaczenia. Cóż z tego, że to "tylko" Internet? Mam tu również na
                  myśli używanie polskich znaków diaktrycznych (nie jest tu wytłumaczeniem, że
                  mieszka się za granicą czy też posiada się Windows w innej wersji językowej -
                  to żadna przeszkoda).
            • ac78f92aa421c5e2b9 Re: Jeden z nielicznych madrych katolikow zostal 01.04.06, 12:30
              ergiel napisał:

> Popisałeś się właśnie mistrzostwem faryzejstwa. Przywołujesz Pismo, nauczasz
              > innych, a imię Boga piszesz z małej litery. Biegnij na forum Faktów i Shitów.

Rzeczownik "bóg" jest rzeczownikiem pospolitym, pisze się go małą literą.
    • laclos Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:25
      Przeciez to makabryczne! Jak mozna bezcześcić zwłoki!
    • el_p Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:34
      heh a powiadaja: "nie bedziesz mial bogow cudzych przedemna", podobniez kiedys
      nawet bylo bardziej dosadnie.
      • werbus [...] 31.03.06, 18:38
        • umargos Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:41
          Wycinają, bo chamskie, obraźliwe i całkowcie nie na miejscu odzywki należy
          usunąć. Można mieć własne zdanie na temat JPII, ale wypada, w pewnych
          sytuacjach zachować je tylko i wyłącznie dla siebie albo jeżeli już, nie
          wygłaszać opinii na forum publicznym.
          • monster1972 a jak mozna nie kpic z glupiej wiary? co? 31.03.06, 18:42
            :-)
            • ergiel Re: a jak mozna nie kpic z glupiej wiary? co? 31.03.06, 18:59
              Kpić można z głupoty, zwłaszcza ateistów.
              • monster1972 a na czym polega glupota ateistow, co? 31.03.06, 19:01
                powiem ci.. wole nie wierzyc w to, czego nikt nigdy nie widzial

niz wierzyc w to, czego nikt nigdy nie widzial

zwykla logika:-)

ateista
                • rom48 Nie wierzys w istmienie innych ukladow slonecznyc 31.03.06, 19:49
                  czy moze fal radiowych bo czz kto je widzial. A jeszcze kiedy mial widziec dzis wczoraj 100, lat temu. Bo 2000 lat temu Chrystusa widziano i swiadkowie go pisali.
                  • monster1972 istnienie Jezusa nie dowodzi istnienia boga;-) 31.03.06, 19:59
                    nie upraszczaj

takie pierdy to wciskaja dzieciom na religii w podstawowce

teoria jest taka: skoro Jezus istnial, to istnieje bog:-)

hehe

argumenty powalają

a przemiana wody w wino to juz naprawde wiarygodny argument hehehehhehehehhe
                    • rom48 Dowodzi bo nauczal o Bogu i glosil jego slowa, 31.03.06, 20:07
                      Nie mozna miec dowodow namacalnych na wszystko. Wiara jest istotna dla czlowieka.
                    • rom48 Ato ze byli swiadkowie (wielu) zmartwychwstania 31.03.06, 20:08
                      niczego nie dowodzi
                      • monster1972 co? bo napisali w biblii? 31.03.06, 20:12
                        chlopie , przejrzyj na oczy

przez 1500 lat tylko kler umial pisac i czytac

i to oni pisali biblie, a nie pambuk:-)

mogli - i napewno tak zrobili - nawkladac tam dowolnych pierdół

i nawkładali... jak mozna w te bzdety wierzyc?

co?

pozdrawiam ze swiata racjonalnie myslacych ludzi, swiadomych tego, ze po
                        smierci tylko biale robaki na nas czekają

czyli, z skrocie... pozdrawiam, ze swiata ateistow:-)

aha... nie zmawiaj paciorkow w mojej intencji

ja sie nie zamierzam nawracac... chocby je*bane kaczki wprowadzily takie prawo

ateista
                        • rom48 Nie kler. gdy byly pisane Ewangelie nikt nie znal 31.03.06, 20:16
                          kleru byli tylko swiadkowie. Najwiecej szkod narobili papisci w sredniowieczui, ale pism nie zdolali zmienic
                      • dawkins No własnie nie było! 31.03.06, 20:56
                        Gdzie w Ewangelii stoi, ze Jezus zmartchwychwstawał na czyichkolwiek oczach?
                        Jest tylko, ze kobiety i uczniowie spotkali kogoś, kto się za niego podawał, a
                        kto nie był chyba przesadnie do Mistrza podobny, bo żadna ze spotkanych istot w
                        pierwszej chwili go nie rozpoznała. Wszystko to naciągane, relacje (ewngelie w
                        liczbie ponad 30-tu) są zresztą ze sobą w wielu punktach sprzeczne. Równie
                        dobrze można wierzyć w opisy z Odysei...
              • rom48 nie ma ateistow sa nieznajacy Boga. Takim nalezy 31.03.06, 19:34
                go pokazac. Bog jest miloscia wiec i my okazujmy milosc.
                • 3krotek Re: nie ma ateistow sa nieznajacy Boga. Takim nal 31.03.06, 21:00
                  > go pokazac. Bog jest miloscia wiec i my okazujmy milosc.

Nie znasz mojej Zośki, to jest dopiero miłość!
                  • rom48 to moze przez nia przemawia Bog do Ciebie:) 31.03.06, 21:35
                    i chwala jej za to. Chyba ze nie wiesz co to jest milosc i mylisz z czyms innym
                  • mindhardcore Re: nie ma ateistow sa nieznajacy Boga. Takim nal 01.04.06, 19:10
                    Jak to nie znam?
                    Twoją Zośkę wszyscy dogłębnie znają.
                • resu I z tej miłości wbijmy im naszego Boga do głowy... 31.03.06, 23:16
                  Do tego to się sprowadza...
    • czerwonabiedronka Re: Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:35
      argument ze należy uważać go za świętego iż całkowicie oddał się Kościołowi i
      modlitwie, to przeciez podobnie lekarz, ktory oddal sie ratowaniu zycia, albo
      nauczyciel, ktory oddal sie nauczaniu - oni tez sa swieci... itd. itd. Kazdy
      chwyt jest dobry zeby kler robil sobie reklame...
      • monster1972 kler zakałą rozumnego swiata jest 31.03.06, 18:39
        i tyle...

wiadomo, ze na kazdego czekają biale robaki

i pytanie, czy mamy odwage sie z nimi spotkac, czy bedziemy wymyslac jekies
        buraczane pierdy o "dzizasie" maryji.. itp//

hehe

tak czy siak wszyyscy spotkamy sie w piachu

a wam, ktorzy wierzycie w te koscielne pierdy zycze, zebyscie sie przekonali

tam nic nie ma.. ale zeby moc poczuc ze tam nic nie ma... to nietety tam
        musialoby byc cos...

nigdy sie o tym nie dowiecie, tchorze

ateista

• jerzy.kosecki Re: jesteś śmieszny epatuiesz innych 31.03.06, 19:00
          swoim piskiem "ateista" bo jestes pełen pychy. Ja tez jestem ateista. Czy to
          powód aby nad innych sie wynosić !? Jesli tak cenisz "ratio" to czemu z niego
          nie korzystasz !?
          • cuauhtemoc Re: jesteś śmieszny epatuiesz innych 31.03.06, 19:05
            bo on probuje rozladowac swoje frustracje na innych, a ze na katolikow
            najlatwiej. Nie rozumiem, dlaczego ja jako katolik moge uszanowac jego poglady,
            a on moich nie. Pewnie dlatego ze jestem ciemnota, zakala naszego spoleczenstwa.
            Pozdrowienia dla ludzi myslacych i dajacych myslec innym.
            • monster1972 ;-) 31.03.06, 19:09
              jesli mam jakies frustracje, to nie mają one nic wsopolnego z wiarą

wierzcie sobie dalej w te bzdurki... o wniebowzieciu w gumiakach

spoko:-), wolny kraj

jeszcze w miare wolny

hehe

ateista
              • rom48 Re: ;-) 31.03.06, 20:13
                Nigdzie nie jest napisane o wmiebowzieciu, to jest wymysl dla pogan. Jest natomiast napisane o wniebowstapieniu i na to byli swiadkowie.
                • monster1972 [...] 31.03.06, 20:17
                  • rom48 Widzisz, tu jest roznica , ja do Ciebie z sercem 31.03.06, 20:30
                    a ty z wulgaryzmami. Ja wierze w to co widzieli swiadkowie z czasow Chrystusa
                    a ze opisy sa prawdziwe tego nie neguja wrogowie nawet jego wrogowie Zydzi. Bo w ich jezyku byly spisane i oni je znaja. Nie musisz w nic wierzyc to twoj wybor tylko na sadzie ostatecznym nie powiesz zes nie slyszl o tym.
                    • monster1972 kiedy do ciebie dotrze....ze wszystko pisal kler 31.03.06, 20:48
                      tylko oni umieli pisac przez pierwsze 1500-1600 lat po Jezusie

mogli napisac co chcieli

niby czemy byli tak strasznie przeciwni oswieceniu i reformacji??

co?

bo wiedzieli, ze ich monopol na wiedze sie skonczy i tyle

jeszcze raz: nie my boga z klerem

nawet jesli bog istnieje, to kler nie ma z nim nic wspolnego

to zwykle sukinsyny robiące biznes na tzw. bogu

zwykly jarmark sakramentow i innych pierdów

heh

ateista
                      • rom48 juz Ci pisalem nie kler, kleru jeszce wtedy nikt 31.03.06, 20:54
                        nie znal bili tylko uczniowie Jezusa. To potwierdzaja nawet jego wrogowie Zydzi bo pisane byly w ich jezyku choc nie tylko.
                      • glemp1 [...] 31.03.06, 20:56
                    • resu Pisma spisano i poprawiano wiele dziesiątek lat 31.03.06, 23:15
                      po rzekomych faktach i większość bez udziału świadków (nie bezinteresownych
                      skądinąd)... A historia mówi raczej o oprawcach Rzymianach i patriotach
                      Faryzeuszach, a o wielkich wydarzeniach milczy. Z doświadczenia życiowego
                      powinieneś wiedzieć, żeby szukać własnego spojrzenia korzystając z wielu
                      źródeł. A tu "podejrzanie" jest jedno. I wykładnia jedna. A "kariera" nowej
                      religii związana z polityką... Tylko dlaczego chcą wwalcować nowym pokoleniom
                      to wszystko do głowy? To jest najgorsze dla Polski... Katolicyzm ma tyle z
                      Bogiem co każda inna religia...
                • resu Wiarygodni trzeba dodać ;-) 31.03.06, 23:20
          • monster1972 [...] 31.03.06, 19:12
            • jerzy.kosecki Re: ja sie nie wynoszę.. ja sie wyśmiewam:-) 31.03.06, 19:28

Uważasz, że jesteś lepszy, bo ateista !? A kto dał Ci prawo wyśmiewać się z
              innych ? Ty kasy nie dasz to czemu liczysz ja innym ? Chcą dawać ? to ich
              sprawa.
              • checkm8 Re: ja sie nie wynoszę.. ja sie wyśmiewam:-) 31.03.06, 20:00
                @jerzy.kosecki

nie daj się prowokować jerzy. szkoda czasu. cuauhtemoc to wytłumaczył/a:

cuauhtemoc 31.03.06, 19:05

bo on probuje rozladowac swoje frustracje na innych, a ze na katolikow
                najlatwiej. Nie rozumiem, dlaczego ja jako katolik moge uszanowac jego poglady,
                a on moich nie. Pewnie dlatego ze jestem ciemnota, zakala naszego spoleczenstwa.
                Pozdrowienia dla ludzi myslacych i dajacych myslec innym.

POZDROWIENIA!
    • zbyszko [...] 31.03.06, 18:36
    • kipasku Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:37
      zazdroszczę mu tego
    • blond_kasi super, :) 31.03.06, 18:39
      no barzdo jestem poruszona. głębia argumentacji tego goscia zwala z nóg. i do tego relikwia! jak dla tubylcow w kongo, :).
    • hetmanwiechu Cenzura nie spi 31.03.06, 18:39
      Ale cenzor pousuwal postow. Jak w PRL.
      • werbus Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:42
        Teraz wiesz ,że żyjesz w kraju w którym Prezydent jest nieświadomy co podpisuje.
        Tak samo nieświadomy jest teraz JP2 co z nim wyczyniają.
        Mam do sprzedania dwa gołebie co zaniosły duszę Jp2 do raju.

hetmanwiechu napisał:

> Ale cenzor pousuwal postow. Jak w PRL.
        • eexmd2 Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:54
          > Mam do sprzedania dwa gołebie co zaniosły duszę Jp2 do raju.
          >

jak to ty tez??
          zlodzieju, ja mam te prawdziwe
          nei kupujcie od nieggoooo!!!

--
          precz z dyktatura lze-elit i lumpen-liberalistow, pogrobowcow kpp

• umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:43
        Nie cenzor, zgłosiłam, klikając post po poście do usunięcia, bo cały wątek był
        niesmaczny. "Cenzor" usunął to co, rzeczywiście usunąć należało.
        I dlatego zytam Gazetę.
        • werbus [...] 31.03.06, 18:45
        • hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:53
          To i tak jest cenzura. Moze posty byly nie w stylu i smaku, ale decydowanie za
          innych co maja czytac a czego nie jest niestety cenzura.

umargos napisała:

> Nie cenzor, zgłosiłam, klikając post po poście do usunięcia, bo cały wątek
          był
          > niesmaczny. "Cenzor" usunął to co, rzeczywiście usunąć należało.
          > I dlatego zytam Gazetę.
          • umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:12
            Nie to nie cenzura. One były nie na miejscu. To jest publiczne forum i należy
            mieć ten fakt na uwadze zanim się coś napisze.
            Wolność nigdy nie oznaczała że można wszystko. Tak jak Tobie wolno napisać, tak
            mnie wolno się nie zgadzać, żeby to czytać. Wolność polega w tym wypadku na
            tym, że obrażać nie masz prawa (to mniej więcej na tej zasadzie, że w pociągu
            zawsze masz prawo zamknąć okno w przedziale, jeżeli chcesz je otworzyć musisz
            uzyskać aprobatę każdego z pasażerów).
            Gdyby było pole do polemiki, wolno mi polemizować.
            • poznan_o Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:17
              bzdura
              nie mam sie pytac czy zamknac okno?
              zawsze sie pytam
              • umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:29
                Jak chcesz zamknąć nie. Jeżeli chcesz otworzyć, winieneś uzyskać aprobatę
                wszystkich, względnie, jeżeli nie zapytałeś, zamknąć, jeśli choć jedna osoba
                zaprotestuje (no ew. zamknie je ten komu zino lub mu wieje :o))).
                • eexmd2 Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:55
                  bzdury
                  zamknac mozna otworzyc nie..

jednym przeszkadza upal innym wiatr

---
            • hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:20
              Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac pismo innych
              poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice garstka ludzi
              decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam sie ze posty
              byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jednej osoby.

Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie mozna
              uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publicznej i chcac
              czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny sposob. Ten
              sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia.
              • umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:32
                hetmanwiechu napisał:

> Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac pismo
                innych
                > poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice garstka ludzi
                > decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam sie ze
                > byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jednej osoby.
                >
                > Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie mozna
                > uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publicznej i chcac
                > czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny sposob. Ten
                > sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia.
                Ale to ja poczułam się obrażona. Jemu jest wszystko jedno, ba, mniemam że
                rónież za życia byłoby mu to obojętne. Ale mnie nie jest, mam prawo nie chcieć
                czytać pewnych rzeczy. A żeby sobie bezkarnie poopluwać i poobrażać można
                znależć inne miejsce. Tu nigdzie nie jest napisane Hyde Park.
                • hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:42
                  Do tego daze. Wolno sie nie zgadac, ale nie wolno decytowac za innych. Jestes
                  urazona? OK. Mozna protestowac lub nie czytac, ale decydowac za innych co maja
                  czytac to jest forma cenzury. Co jedna osoba uwaza za obraze inna nie. Wiec
                  wybor powinien nalezec do wszystkich a nie tylko jednej osoby.

Gdzie indziej mozemy dyskutwac otwarcie? Wielka Brytania ma prawie tysiac
                  letnia historie wolnosci slowa ktora zaczela sie od Magna Carta i trwa do dzis.
                  WB jest potega ekonomiczna i wszyscy Polacy tam jada od kiedy mozna tam
                  pracowac. Do Hameryki tez. Prosze zauwazyc ze sa to dwa kraje ktore respektuja
                  w 100% wolnosc slowa innych ludzi. W Polsce tak nie jest i zobacz ile ludzi z
                  tad wyjerzdza do krajow gdzie wolnosc mysli jest traktowana z szacunkiem.

Polsce taki Hyde Park tez by sie przydal. Szczegolnie teraz.

umargos napisała:

> hetmanwiechu napisał:
                  >
                  > > Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac pismo
                  > innych
                  > > poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice garstka lu
                  > dzi
                  > > decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam sie ze
                  >
                  > posty
                  > >
                  > > byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jednej os
                  > oby.
                  > >
                  > > Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie mozna
                  >
                  > > uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publicznej i c
                  > hcac
                  > > czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny sposob. T
                  > en
                  > > sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia.
                  > Ale to ja poczułam się obrażona. Jemu jest wszystko jedno, ba, mniemam że
                  > rónież za życia byłoby mu to obojętne. Ale mnie nie jest, mam prawo nie
                  chcieć
                  > czytać pewnych rzeczy. A żeby sobie bezkarnie poopluwać i poobrażać można
                  > znależć inne miejsce. Tu nigdzie nie jest napisane Hyde Park.
                  >
                  • umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 20:14
                    hetmanwiechu napisał:

> Do tego daze. Wolno sie nie zgadac, ale nie wolno decytowac za innych. Jestes
                    > urazona? OK. Mozna protestowac lub nie czytac, ale decydowac za innych co
                    maja
                    > czytac to jest forma cenzury. Co jedna osoba uwaza za obraze inna nie. Wiec
                    > wybor powinien nalezec do wszystkich a nie tylko jednej osoby.

Tak się niestety nie da :)

> Gdzie indziej mozemy dyskutwac otwarcie?

Dyskutować otwarcie??
                    Trzeba najpierw napisać post będący materiałem do dyskusji. I tylko o to
                    chodzi. Żeby napisać swoje zdanie nie obrażając innych (i nie chodzi o jedną
                    osobę, znaczy mnie, bo sądzę, że posty, które zostały wycięte obrażały więcej
                    osób, dlatego zostały usunięte; nawiasem mówiąc nie wiem, któe były Twoje),
                    wtedy można rozmawiać - również o wolności słowa czy ew. cenzurze.

> umargos napisała:
                    >
                    > > hetmanwiechu napisał:
                    > >
                    > > > Tak jest wolno pisac i wolno sie jest nie zgadzac. Jednak oceniac p
                    > ismo
                    > > innych
                    > > > poprzez blokade ich publikacji jest cenzura, bo w tym momenice gars
                    > tka lu
                    > > dzi
                    > > > decyduje za wszystkich co jest dobre do czytania a co nie. Zgadzam
                    > sie ze
                    > >
                    > > posty
                    > > >
                    > > > byly nie w smaku, ale ocena powinna nalezec do wszystkich a nie jed
                    > nej os
                    > > oby.
                    > > >
                    > > > Prosze rowniez zauwazyc ze JPII byl, jest, osoba publiczna wiec nie
                    > mozna
                    > >
                    > > > uwazac ze jest on obrazny, skoro jego osoba jest w domenie publiczn
                    > ej i c
                    > > hcac
                    > > > czy niechcac zawsze bedzie on analizowany i dyskotowany w rozny spo
                    > sob. T
                    > > en
                    > > > sposob akurat byl niesmaczny, ale wolnosc wolnoscia.
                    > > Ale to ja poczułam się obrażona. Jemu jest wszystko jedno, ba, mniemam że
                    >
                    > > rónież za życia byłoby mu to obojętne. Ale mnie nie jest, mam prawo nie
                    > chcieć
                    > > czytać pewnych rzeczy. A żeby sobie bezkarnie poopluwać i poobrażać można
                    >
                    > > znależć inne miejsce. Tu nigdzie nie jest napisane Hyde Park.
                    > >
                    • hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 21:07
                      Ok jak ktos pisze o 'fiutkach' to moze wydawac sie obrazliwe, ale ja w tym
                      znajduje sarkazm i to jest dla mnie smieszne. Nie same 'fiutki' ale
                      trzynastowieczne zachowanie ludzi, gdzie ludzi beda chodzic na Wawel zeby
                      zobaczyc buty, spodnie, dlugopis, albo widelec ktory uzywal JPII. W Islamie
                      Mohamet zabronil pokazywac swoich wizerunkow i mial racje. Powinnismi sie
                      skupic na idea JPII a nie na relikwiach, bo relikwia to tylko przedmiot. Moze w
                      XIII wieku ciemnota uwazala to za swietosc ale w XXI to przesada. Rowniez wazne
                      jest to ze w katolicyzmie nie liczy sie cialo tylko duch, wiec po co nam takie
                      relikwie: palce, rece, 'fiutki'.

To jest wolnosc slowa i wolna dyskusja. Przeczytaj i ocenzuruj, jak chcesz.
                      • umargos Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 22:21
                        hetmanwiechu napisał:

> Ok jak ktos pisze o 'fiutkach' to moze wydawac sie obrazliwe, ale ja w tym
                        > znajduje sarkazm i to jest dla mnie smieszne. Nie same 'fiutki' ale
                        > trzynastowieczne zachowanie ludzi, gdzie ludzi beda chodzic na Wawel zeby
                        > zobaczyc buty, spodnie, dlugopis, albo widelec ktory uzywal JPII. W Islamie
                        > Mohamet zabronil pokazywac swoich wizerunkow i mial racje. Powinnismi sie
                        > skupic na idea JPII a nie na relikwiach, bo relikwia to tylko przedmiot. Moze
                        w
                        >
                        > XIII wieku ciemnota uwazala to za swietosc ale w XXI to przesada. Rowniez
                        wazne
                        >
                        > jest to ze w katolicyzmie nie liczy sie cialo tylko duch, wiec po co nam
                        takie
                        > relikwie: palce, rece, 'fiutki'.
                        >
                        > To jest wolnosc slowa i wolna dyskusja. Przeczytaj i ocenzuruj, jak chcesz.

Tego co napisałeś nie ma potrzeby cenzurować.
                        Ja osobiście mam negatywny stosunek do relikwii i mocno ambiwalentny do kultu
                        świętych, odpustów i podobnych (nie modlę się do "obrazków").
                        Nie zmienia to faktu, że JPII jest moim autorytetem.
                        I choć ze wszystkiego można sobie zrobić wycieraczkę, to jednak niekoniecznie
                        publicznie.
                        Krytykowanie hmm...religii czy religijności wymaga dużego wyczucia, bo w tym
                        wypadku b. łatwo urazić czyjeś uczucia.

A tak swoją drogą, z tego co gdzieś rok temu przeczytałam JPII był
                        przeciwny "robieniu relikwii" z siebie. Tak jak wcześniej wyrażał się z dużym
                        dystansem, co do ulic, placów, szkół (swego imienia) i pomników. Bo On był
                        normalny.

PS I dyskutując, Jego można uszanować. Co do reszty bliźnich się nie
                        wypowiadam. Ale takie mówienie o zmarłym nie jest w dobrym tonie, On sie nie
                        moze bronic, a jakby mogl i tak by tego nie robil.
                        • hetmanwiechu Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 22:46
                          JPII tez jest moim autorytetem i widze ze sie rowniez zgadzamy na temat relikwi.

Pozdrawiam:)
                          • cham_i_prostak Re: Cenzura nie spi 01.04.06, 11:09
                            no prosze, autorytetem czlowiek, który chronił pedofilów w czarnych
                            sukienkach...fiu fiu
        • poznan_o Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 18:55
          a ja sie tylko zastanawialem czy Wawel dostanie paluszek czy glowke? i co w tym zlego?????
          tego nawiedzonego galby nie tna, ciekawe dlaczego...
          • eexmd2 Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:57
            mogli by kopsnac cos do lichenia
            no i jakas relikiewke dla swiatyni opatrznosci bozej, ludzie by moze chetniej
            dawali

--
        • annaemail Re: Cenzura nie spi 31.03.06, 19:01
          a gdzie wolnosc wypowiedzi??
      • misiek.s Miej cudze bogi na równi ze mną... 31.03.06, 18:44
        ... i złotego cielca czcij.
        • rom48 To jest prawdziwie katolickie 31.03.06, 18:51

• watanabe.miharu Potną księdza na kawałki.. 03.04.06, 22:45
          Potną księdza na kawałki.. o rany, czy nie widzą w tym nic niestosownego? To
          obrzydliwe...
    • kipasku Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 18:50
      Wiktor Hugo (1802-1885) tymi słowami zarzucał papieskiemu klerowi handel
      świętościami w imię własnych interesów i korzyści...

Kiedy człowiek się rodzi, chrzest mu sprzedajecie,
      Grzesznikom sprzedajecie raj na tamtym świecie.
      Sprzedajecie kochankom śluby u ołtarza.
      Starcom sprzedajecie kartkę do grabarza,
      Sprzedajecie kazania. msze, błogosławieństwa,
      Krzyżyki, szkaplerzyki, prawa, dostojeństwa.
      Wszelkie świętości w gotowy grosz się u was zmienia,
      Że dziś wasz Kościół stał się bazarem zbawienia.
    • sclavus Katolicki Wawel??? 31.03.06, 19:00
      "Drzwi papieża - dodał kardynał - były zawsze otwarte. Rozmawiał z szacunkiem
      ze wszystkimi, nikogo nigdy nie obraził i zawsze był konsekwentny."

... wychodzi na to, że Dziwisz miał pełne ręce roboty... z otwieraniem i
      zamykaniem drzwi papieskich....
      • resu A każdy palec JP2 to parę milionów rocznie dodatko 31.03.06, 23:18
        wo w kieszeni kolegów strzeżących relikwii...
    • cuauhtemoc az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:01
      czytam te wasze komentarze i jedno slowo mi sie nasuwa - żal. Nikt wam nie
      nakazuje uwazac relikwie za swietosc, ale gdzie sie podziala wasza tolerancja?
      Rozumiem ze na geja nie mozna nic zlego powiedziec, ale na KK nalezy rzucac
      blotem ile tylko sie da. Nie wasza religia to sie nie wypowiadajcie. Jakby nie
      bylo takich co chca Jego relikwii na Wawelu (a wbrew temu co wasze jakze
      oswiecone mozgi mysla jest ich bardzo wielu) to by nikt nam jej na sile nie
      wciskal. Dlaczego tolerancja jest mowieni ze wszyscy sa tacy sami bez wzgledu na
      poglady, religie czy orientacje seksualna, a wy wciaz uwazajac sie za
      tolerancyjnych rzucacie w katolikow blotem? Opanujcie sie troche. Slonce nie
      zgasnie jak jeden dzien na nikogo na forum nie nabluzgacie. Dziwne, ze po
      smierci JPII to 99% postow bylo pozytywnych, a teraz ... Po prostu zal.
      • poznan_o Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:04
        wiesz to takie male, nas oswieconych, odreagowanie za setki lat nietolerancji ze strony kosciola k
        • poznan_o Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:20
          gdzie jest mangold??? wycieli
      • misiek.s Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:08
        "Dziwne, ze po smierci JPII to 99% postow bylo pozytywnych, a teraz ... Po
        prostu zal"
        Prawdopodobnie dlatego, że oświecone mózgi odróżniają szacunek dla JPII od
        średniowiecznego kupczenia relikwiami.
        • cuauhtemoc Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:15
          Rozumiem ze oswiecone mozgi wysmiewaja poglady innych, ktorzy inaczej mysla. A
          co do relikwii to pewnie nie za bardzo jestes w temacie. Nie chce byc agresywny,
          ale tak jest jesli probujesz dyskutowac nie znajac dobrze przedmiotu dyskusji.
          Tak przynajmniej mi sie wydaje, ze utozsamiasz relikwie z czyms co sie kupowalo
          zeby w czyscu nie siedziec za dlugo, a ta praktyka zostala juz dawno zaniechana.
          • misiek.s Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:30
            Skoro nie chcesz być agresywny to bądź jeszcze łaskaw nie obrażać mnie.
            Postaraj się czasem nie odczytywać wszystkiego dosłownie.
          • eexmd2 Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 20:00
            > Rozumiem ze oswiecone mozgi wysmiewaja poglady innych, ktorzy inaczej mysla. A
            > co do relikwii to pewnie nie za bardzo jestes w temacie. Nie chce byc
            agresywny
            > ,
            > ale tak jest jesli probujesz dyskutowac nie znajac dobrze przedmiotu dyskusji.
            > Tak przynajmniej mi sie wydaje, ze utozsamiasz relikwie z czyms co sie
            kupowalo
            > zeby w czyscu nie siedziec za dlugo, a ta praktyka zostala juz dawno
            zaniechana
            > .

niby czemu zostala zaniechana?
            to dobra praktyka byla
            i wielu ludziom to pomagalo
            niepotrzebnie kosciol ustapil pod wscieklym naciskeim 'oswieconych' oszolomow
      • jerzy.kosecki Re: az sie was czytac nie chce 31.03.06, 19:16
        nie przejmuj się ! Rób swoje i trwaj. Większość z tych ...powiewajacych
        sztandarem "ateizmu" to taka sama hołota, jak ta zasiadająca w Sejmie. To taki
        społeczeństwo, chamskie, ciemne i pełne fobii. Może w ten sposób odreagowują
        strach, lub brak....duszy !?
      • rom48 Czym jest tolerancja w sprawach wiary?? 31.03.06, 19:59
        Nie mozna tolerowac balwochwalstwa bo jest zbrodnia w oczach Boga.Bog jest zazdrosny choc litosciwy.
      • resu Tylko ten kult jednostki wpychają mi 24h na 31.03.06, 22:41
        dobę. Od małych dzieci zaczyna się indoktrynacja. Kiedyś z jakimś dystansem
        pokazywano tematy religijne. Teraz to "prawdy" dla każdego. Już nie ma co
        mówić, jak się zmienił język mediów. Po prostu katolicyzm w Polsce panuje
        niczym islam w Iranie... Wszystko to się odbije kolejną czkawką i pojmowaniem
        świata jako zagrożenia, no bośmy ostoją jedynie prawdziwej prawdy...
    • daro1962 Trzeźwe myślenie to rzadkość w tym narodzie. 31.03.06, 19:08
      Wystarczą wybory PIsu,oraz wypowiedzi na formum onetu.Bezdenne bzdury.Panny w
      sukienkach - diabeł przebrany w skórę owcy.Tańcza taniec dla gawiedzi-tępej
      prosto wziętej ze średniowiecza-przykre,że aż tak licznej.Kopulują z władzą
      (obecną w szczególności-przenośnia oczywiście.sami się rozgrzeszają ze swych
      draństw i oszustw.
    • sarmata [...] 31.03.06, 19:25
      • jerzy.kosecki Re: Oto tajemnica swietosci JP2 31.03.06, 19:34
        To ich niebo, a Ty im go zazdrościsz ? My (ateiści) zostaniemy cząstka
        wszechświata po wieczne czasy i to jest piekne. Ale póki co - nie twórzmy sobie
        piekła na ziemi. Tempus fugit !
        • kipasku Re: Oto tajemnica swietosci JP2 31.03.06, 20:46
          > To ich niebo, a Ty im go zazdrościsz ? My (ateiści) zostaniemy cząstka
          > wszechświata po wieczne czasy i to jest piekne. Ale póki co - nie twórzmy
          sobie
          >
          > piekła na ziemi. Tempus fugit !

lusisti saties
          satis verborum
    • vortex21 To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 19:49
      modlic sie do relikwii, niezaleznie od tego, czym ona jest i od kogo pochodzi!
      • rom48 Re: To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 19:55
        Jedyna relikwia jest Slowo Boze.
      • jerzy.kosecki Re: To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 19:58
        "święte słowa". Ale jeśli inny tego pragnie to jego wola. Na tym
        polega "supremat ratio".
        • rom48 Re: To sie nazywa balwochwalstwo ... 31.03.06, 20:01
          Masz racje ale obowiazkiem chrzescijanina jest gloszenie Slowa Bozego. Tylko nic na sile i przez nakazy. Nie tego uczyl Chrystus
          • karbat Re: Pilnie kupie 31.03.06, 20:26
            kupie jakas nie droga relikwie
            odpust tez bym na jakies 100 lat kupil

nasi przodkowie przed laty to mieli fajnie
            mogli sobie kupic odpuszczenie grzechow i nie musieli sie piec w smole

relikwie (niedroga) np jakis wlos swietego umiescil bym sobie na kominku
            i bylo by fajnie ,swiety by mnie strzegl od ognia i kradziezy
            • wojtek1963 [...] 31.03.06, 20:31
      • vortex21 Dodam - fetyszyzm .... 31.03.06, 20:33
        a to juz okultyzm. Co ma okultyzm z chrzescijanstwem? Powiedzcie sami ...
        • rom48 to samo co katolicyzm 31.03.06, 20:39

• grom3 Re: to samo co katolicyzm 31.03.06, 20:46
            Moge miec relikwie cenzora za wycinanie wielu postow chce jego oglosic swietym.
            • eexmd2 Re: to samo co katolicyzm 31.03.06, 21:31
              no cenzor dzis bardzo pracowity na tym forum
              wiadomo jp2 krytykowac nie wolno - nawet jesli sie krytykuje tych co handluja
              jego relikwiami

btw ciagle mam pukiel Jego wlosow na sprzedaz
              sprzedaje po wlosie, 100 zl sztuka, dobre na odegnanie zlego

--
              podejrzewam, ze gdy do odnowy moralnej bierze sie partia o podwojej moralnosci
              to efektem musi byc podwojna odnowa moralna, czyz nie?
              przeczytaj co mowili kaczynscy o lepperze:
              www.pis.org.pl/article.php?id=3421
          • swarozyc Za 100 lat.. 31.03.06, 20:48
            23 nogi, 10 rak, 80 palcow, 150 pierscieni i 8 serc bedzie oferowanych po
            jarmarkach odpustowych w tonacej w blocie i brudzie Najjasniejszej..
            PS. Dla zaufanych, zpod lady oferowane beda bardziej intymne czesci ciala..
    • rom48 A co ma kler wspolnego z Bogiem?? Nic!! 31.03.06, 19:52
      Ma wiele z poganskimi bozkami. Poznaj Pisma poznasz Boga Prawdziwego nie bozka.
      • monster1972 dla mnie nic nie ma wspolnego... 31.03.06, 19:57
        dla rozumnych ludzi nie ma nic wspolnego

ale dla bydła, ktore kladzie co niedzielę na tacę ma wiele wspolnego

proboszcz to "dobrodziej", choc gowno dobrego robi

biskup to juz naprawde ktos

kardynal to niemal ksiażę..

a papiez to wlasciwie bog...

tak prostaczki widzą wiarę

hehe

i nie mow mi , ze jest inaczej

mam rodzine na wsi.. mam ciotki, babcie itp..

wystarczy 10 minut rozmowy, by zalapac, ze wiara nie ma dla nich nic wspolengo
        z ewangeliami

hehe

ateista
        • rom48 nie wszyscy prostaczkowie tak widza. ja widze 31.03.06, 20:03
          inaczej. Nie utozsamiaj katolicyzmu z chrzescijanstwem.
      • resu Od zarania dziejów religie mają swoich kapłanów, 31.03.06, 22:43
        których obecność wg religii jest nieodzowna. Tak jest zbudowana większość
        systemów: odwiedzaj świątynię, składaj ofiary, bez kapłana ani rusz...
        • rom48 Umiesz czytac . Czytaj Pisma i uwierz a Bog 31.03.06, 22:52
          cie przyjmie nie musisz miec posrednikow. Kaplani byli potrzebny gdy lud nie umial czytac a wg Pisma nie sa konieczni do zbawienia
          • resu Wolę nie czytać tylko Pisma, ale wszystkiego. 31.03.06, 23:37
            Inaczej grożą klapki na oczach i czrno-białe widzenie świata... W szczególności
            wiara, że jest jakieś "Pismo" nieskalane ludzką słabością...
    • gayboy Relikwia? Te należą do świętych... 31.03.06, 20:30
      • wojtek1963 [...] 31.03.06, 20:32
        • glemp1 Gold, gold, gold!!! 31.03.06, 20:45
          Złoty cielec - mówi Wam to coś?
    • amerykanin09 Tez jestem swiety (a nawet swietym) 31.03.06, 20:58
      Pozwalam sie wam do mnie modlic, a jak ktos ladnie poprosi i poprze to
      odpowiednim "co laska" to moge nawet sprzedac pukiel moich wlosow (murowane -
      200 lat w czyscu)

pozdrawiam

Wasz Swiety
      • rom48 Re: Tez jestem swiety (a nawet swietym) 31.03.06, 21:06
        Swietym jest kazdy kto pelni wole Boga. Tylko tyle i az tyle trzeba do swietosci
        Nie jest sietym ten gogo ludzie oglosza tylko ten kogo Bog wybral. Ludzie sa omylni Bog nie.
        • amerykanin09 Re: Tez jestem swiety (a nawet swietym) 31.03.06, 21:17
          Masz racje z tymi swietymi.
          Dzisiaj w radju slyszalem to samo, a oficjalni swieci (zatwierdzeni przez
          kosciul) sa niby po to zeby ludzi wiedzieli ze mozna sie do nich modlic.
          Jedno tylko pytanie do tej swietosci wszystkich ludzi. Kosciol zatwkierdza
          swietych dopiero po ich smierci.
          Tak wiec czy jestesmy juz teraz swieci, czy tez zostaniemi swietymi dopiero po
          smierci.
          Czy ludzi moga sie do mnie modlic juz teraz czy tez musza poczekac az sie
          przeniose na tamtem swiat?
          • rom48 Nie modl sie do sietych modl sie tylko do Boga. 31.03.06, 21:22
            Nikt z ludzi nie wie kto jest zbawiony a swiety jest kazdy kto pelni wole Boga
          • glemp1 Święty? 31.03.06, 21:23
            CHYBA ŚWIĘTOKRZYSKI, MISIU!
          • xxxxyyyyzzzz [...] 31.03.06, 21:47
    • stachu44 Nie bedziesz mial innych Bogow przede mna. 31.03.06, 21:07
      Dokad idziemy?
      • rom48 Re: Nie bedziesz mial innych Bogow przede mna. 31.03.06, 21:26
        nie bedzies oddawal czci niczemu co jest reka ludzka uczynione ani temu co jest na ziemi ani pod ziemia ani na niebie.
        Nie jest to doslowne ale taki ma sens 2 przykazanie usuniete przez KK z katechizmow. Jest w Bibli Tysiaclecia Ksiega Wyjscia
        • karbat Re: Nie bedziesz mial innych Bogow przede mna. 31.03.06, 21:35
          i pomyslec ,ze nie bylem fryzjerem albo krawcem K Wojtyly ..... dzis bylbym
          milionerem .... :(
        • glemp1 Ludzie, opamiętajcie się! 31.03.06, 21:38
          Nie dajcie robić sobie wody z mózgu! Minęły ciemne wieki średniowiecza, czas
          porzucić zabobony!
          • rom48 a co bylo przed sredniowieczem tez zabobony?? 31.03.06, 21:41

• glemp1 Re: a co bylo przed sredniowieczem tez zabobony?? 31.03.06, 21:45
              Zabobony były zawsze, czas już z tym skończyć. Ludzkość nie może w
              nieskończoność tkwić w g...nie.
              • rom48 Twoje wyrazenia brzmia ja bys w nim tkwil po uszy 31.03.06, 21:58
                ale jeszcze jest nadzieja bo jeszcze zyjesz. Mysl!
    • asze2 Średniowiecze Jako chrześcijanin (rozumny katolik) 31.03.06, 21:33
      Jako Chrześcijanin (rozumny katolik )mówię relikwiom nie ,nie - dla różnego
      rodzaju obrazków (tzw.świetych),nie - dla posągów ,figurek i innych dupereli.
      • rom48 Re: Średniowiecze Jako chrześcijanin (rozumny kat 31.03.06, 21:39
        Katolik jest posluszny papiezowi (tak mowi kler) a ty nie. Ja tez bylem wychowywany [po katolickui dlugo bylem katolikiem. Przestaje nim byc gdy sam zaczalem czytac Pismo
    • carramba7 O..oo..sorry 31.03.06, 21:36
      Forum dla wybitnych intelektualistów......zabłądziłem..przepraszam..nie
      każdy dorasta do Himalajów inteligencji..
      • rom48 zapraszm, tu sa zwykli prostaczkowie 31.03.06, 21:40

• carramba7 Re: zapraszm, tu sa zwykli prostaczkowie 31.03.06, 21:51
          Wielkie dzięki,wielki mędrcze..
          • rom48 Nie medrzec malutki robaczek :D 31.03.06, 21:56

• glemp1 Relikwia JPII będzie umieszczona na Wawelu 31.03.06, 21:58
            Dlaczego nie na Helu? A może na Pałacu Kultury w Warszawie? Relikwia świętego
            bądzie bardziej widoczna no i... bliżej nieba.
    • wuk4 Czy to jest prima aprilis, Kardynale? 31.03.06, 22:05
      bo już się nie orientuję...
      • mario72 Re: Czy to jest prima aprilis, Kardynale? 01.04.06, 01:03
        a moze zamiast interesowac sie byłym papieżem i jego szczątkami, może
        internauci-ateiści byście pochowali towarzysza lenina, waszego jak rozumiem
        idola, bo to jest dopiero cyrk i profanacja, to wam nie przeszkadza?
    • emenefix Ateisci bez autorytetów 31.03.06, 22:06
      Nie meili, nie maja miec nei beda wiec szczekają wobec niedoscignionego wzorca
      autorytetu.
      • misiek.s Re: Ateisci bez autorytetów 31.03.06, 22:28
        Polecam przyswojenie umiejętności czytania ze zrozumieniem. Jak już ją
        opanujesz to zauważysz, że nie atakuje się osoby JPII tylko bałwochwalstwo i
        jarmarczane sztuczki KK.
        • karbat Re: Katolikom pod rozwage 31.03.06, 22:39

jak sie bedziecie modlic do Swietego K Wojtyly
          to uwazajcie aby ten zwykly Bog nie byl zazdrosny
          • emenefix Re: Katolikom pod rozwage 31.03.06, 22:43
            gadał slepy o kolorach
            • rom48 I slepi moga znac prawde. 31.03.06, 22:55
              Poznaj prawdziwy Dekalog chocby z Bibli Tysiaclecia a bedziesz wiedzial o czy mowie
            • karbat Re: emeneix 31.03.06, 23:02
              prosze przeczytaj Biblie EXODUS Mojzesz bodajze 20.1 , 21

wiem ,ze jestes wychowana na textach ksiedza typu

-switlosc zwyciezy nad ciemnoscia
              -dzien zwyciezy nad noca
              -dobro zwyciezy nad zlem

ja takich textow sluchac juz nie moge
              jedno i to samo od 2000 lat
              i za to chca pieniadze prywatne ,podatnika
    • wicek01 Jaruzelski i JP2 31.03.06, 22:34
      To smutne...
      W przeddzień rocznicy śmierci JP2 układ rządzący chce pokazać swoją wyższość i
      wladzę nad staruszkiem Jaruzelskim. Nie, nie jestem byłym funkcjonariuszem
      stanu wojennego, stan wojenny zabrał moje najlepsze lata młodości. przekreślił
      plany zawodowe. Ale dziś... dziś stać mnie na powiedzenie "przebaczam" tym
      wszystkim moim ówczesnym wrogom, a pierwszym z nich był właśnie Jaruzelski.
      Może byłoby to lepszym wnioskiem z nauki JP2, niż chce PiS: oskarżyć, osądzić,
      zniszczyć.
      To był koszmar, ale to było 25 lat temu i dziś myślę, że stać nas na
      słowo "przebaczam". I tylko tyle...
      • em-biz Re: Jaruzelski i ...ON zaprowadzał ład i porządek 31.03.06, 23:25
        Kraj opanowali wichrzyciele."S" nie panowała nad tłumami rabującymi sklepy,wagony kolejowe,szabrujących PGRy,magazyny fabryczne...Kumoterstwo stało się powszechne! Kto miał sprzedawczynię w rodzinie-ten miał pełną lodówkę.
        Nawet taboret pod tyłek lub trampki dla dziecka można było kupić tylko u handlarzy,bo im ekspedientki odsprzedawały w nocy pełne kartony a oni dalej je odsprzedawali po paskarskich cenach.
        A po zawieszeniu stanu wojennego,to nasza"inteligencja" w NRD handlowała całymi "sztangami" żółtego sera,kartonami masła,gdy tymczasem w kraju w kolejce można było kupić tylko 20 dag na osobę!
        Dzięki temu,że Jaruzelski wziął tą "katolicką moralność" za mordę to trochę można było coś dla dzieci kupić.Przynajmniej w bufetach pracowniczych coś zaczęło bywać.
        Katolicy,bijcie się we własne piersi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka