Dodaj do ulubionych

Odgrodzą się od głodnych

15.04.06, 07:21
pozbawiły reformy Sachsa i Sorosza
niektórych ludzi ostatniego grosza
Obserwuj wątek
    • 18261826www W najbogatszych krajach sa biedni ludzie. 15.04.06, 07:29
      Bieda jestw szedzie na wszystkich kontynentach, we wszystkich krajach
      swiata.Jedni sa biednymi, bo los okazal sie dla nich niezbyt laskawy,choc zyli
      uczciwie i pracowali i takim ludziom nalezy sie pomoc.
      Inni przechlali ,przetrwonili wszystko i dzisiaj maja pretensje do calego
      swiata.
      • swistak336 Rozumiem mieszkańców kamienicy 15.04.06, 09:35
        Tłumaczenie, że klienci banku żywności nie szczają po kątach, nie piją, nie rzucają petów jest delikatnie ujmując mało wiarygodne. Pomysł z podawaniem chleba przez okno nie jest najgorszy, jeśli pod oknem da się parkować. Ale może lepiej w miejscu okna wybić drzwi?
        Niektórzy napiszą, że mieszkańców kamienicy dotknęła znieczulica - ja powiem inaczej: Oni chcą normalnie żyć, chcą czuć się bezpiecznie. Pomoc biednym jest szczytną sprawą, ale nie może oznaczać jednocześnie szkodzenia nieco zamożniejszym*

*nie czarujmy się - gdyby mieszkańcy kamienicy byli choć średniozamożni, to by się z takiego miejsca wynieśli. Widać ich na to nie stać.
        • katecheta Przyjdą, odleją się, zrobią kupę, puszczą pawia .. 15.04.06, 09:55
          To szczera prawda! Znam wielu takich biednych - to głównie menele. Ojciec chodzi po śmietnikach i zbiera puszki i butelki po piwie. Aluminium odda na złom za parę groszy potem idzie z butelkami do monopolowego i wszystko wymienia na ... tanie winka dla siebie, żonki i kolesiów którym tego dnia nie poszczęściło się w poszukiwaniach skarbów. Poźniej matka z ojcem ida do takiej "rozdawajni" żeby dzieci miały coś do jedzenia a i oni się prz okazji pożywią. Ponieważ już od są zaprawieni luksusowymi trunkami to zdarza się że odważnie załatwi się potrzebę fizjologiczną gdziekolwiek by się nie znaleźli. Tak, to bieda, prawdziwa bieda ... alkoholowo-umysłowa :(((
          • kubiny pracowity musi się dać okraść opluć sponiewierać.. 15.04.06, 10:30
            tak to w polsce wygląda że nierobole z wyboru mają większe prawa niż ludzie
            którzy po 14h na dobę zapier...ją by tylko zarobić na rodzinę...
            Sam mieszkam w nowym bloku otoczonym dzielnicą slumsów. W imię czego mam
            sięgodzić na okradanie naszych mieszkań, sikania po naszych klatkach, glupich
            wyzwiskach etc. My pracujemy oni przez cały dzień siedzą i piją piwo i wino i
            jeszcze ja nie mam mieć prawa ochrony własnego dobytku i spokoju ??? policji i
            prezydenta miasta to nie obchocdzi i też chyba zrobimy tro samo że za własne
            pieniądze odrodzimy się od menelstwa i szumowiny, to skandal że człowiek musi
            uciekać sie do takich kroków bo nikogo to nie interesuje, masz coś więcej niż
            inni to musisz dać się opluć i okraść.

UWAGA DLA WSZYSTKICH MŁODYCH : nie wierzcie w ideały i te głupoty które uczą was
            w licemu, to tylko teoria nie mająca nic wspolnego z żyuciem, w życiu
            pozostaniecie zdani sami na siebie przynajmiej w polsce, dlatego radzę wam
            uciekajcie z tego kraju. Polska to kraj dla pijaków i złodziei dla uczciwych
            ludzi nie ma tutaj miejsca.
            • maruda.r Re: pracowity musi się dać okraść opluć sponiewie 15.04.06, 10:58
              kubiny napisała:

Sam mieszkam w nowym bloku otoczonym dzielnicą slumsów. W imię czego mam
              > sięgodzić na okradanie naszych mieszkań, sikania po naszych klatkach, glupich
              > wyzwiskach etc.

To trzeba było kupic sobie działke z dala od slamsów i wybudować rezydencję.
              Widziały gały, co brały.

• pe1 Re: pracowity musi się dać okraść opluć sponiewie 15.04.06, 11:05
                > To trzeba było kupic sobie działke z dala od slamsów i wybudować rezydencję.
                > Widziały gały, co brały.

za co, mądralo?
                • katecheta Ale to Chrystus kazał nam zamieniać Wodę w Wino! 15.04.06, 11:53
                  Co byśmy nie mówili złego o menelach to jednak sam Chrystus pokazał, że w życiu trzeba zamieniać wodę w wino żeby ludzie mogli czerpać radość z życia :)) Wesołych Świąt!
            • halina77 Re: pracowity musi się dać okraść opluć sponiewie 15.04.06, 12:38
              więc zrób nam wszyskim tą przyjemność i wypierniczaj na antypody baranie. Nie po
              to miliony Polaków rzelewały krew żeby takie niedoroby jak ty bełkotały w sieci.
              Rozumiem że wynika to z twojego niedouczenia ale o jednym mogę cię zapewnic-
              spośród wszystkich tych "meneli" ty jesteś najgorszy - nawet nie zdajesz sobie
              sprawy z własnej głupoty. To że innym ludziom nie powodzi sie tak jak tobie nie
              oznacza wcale że masz prawo ich opluwac. I zdaj sobie wreszcie sprawę zakuty
              łbie ze klatki demolują mieszkańcy bloków - a nie krasnoludki ze slumsów. Zauważ
              wreszcie tą złotą młodzież w dresach biegającą po twoim osiedlu z kosami i zdaj
              sobie sprawę że to twoi sąsiedzi a nie mieszkańcy slumsów. Wiem co mówię:sama
              mieszkam w wieżowcu. Mam 20 lat wiec uwierz że nie dyskryminuje ludzi młodych .
              Po prostu potrafię patrzeć. I nauczono mnie właściwie oceniać ludzi - według
              obiektywnych kryteriów; bez klapek na oczach. To jest to czego możesz mi tylko
              zazdrościć. Jeszcze raz uprzemie proszę opuść ten kraj. Nie zasługujesz żeby w
              nim mieszkać.
              • cyberrafi Re: pracowity musi się dać okraść opluć sponiewie 15.04.06, 13:33
                Zanim zaczniesz wyzywać mądrzejszych od siebie to przejdź się wieczorem samotnie
                po slamsach. Gdy zobaczysz jak cię potraktują twoi niedomyci "przyjaciele"
                raczej wyleczysz się z głupoty. Nie sądzę, że po takim doświadczeniu będziesz
                dalej pałać miłością do nich.
                W ogóle powinno być zakazane lokalizowanie takich obiektów w pobliżu budynków
                mieszkalnych, podobnie jak to jest w przypadku np. wysypisk śmieci. Niby z
                jakiej racji ludzie mają godzić się na życie w smrodzie?
              • wftch Re: pracowity musi się dać okraść opluć sponiewie 15.04.06, 21:29
                Spod tego steku wyzwisk trudno wyłuskać sensowne argumenty. Mimo wszystko
                przyznała Pani swojemu rozmówcy rację.

Oprócz tego mam zastrzeżenie co do tekstów: "Nie po to miliony Polaków
                przelewały krew" oraz "Jeszcze raz uprzemie proszę opuść ten kraj. Nie
                zasługujesz żeby w nim mieszkać." To już podchodzi pod fanatyzm. Zalecam
                odłożenie lektur z wątkiem narodowo-wyzwoleńczym. Obecnie słowo "patriotyzm"
                powinno znaczyć coś innego.
            • najnaczelniejszy Re: pracowity musi się dać okraść opluć sponiewie 15.04.06, 13:36
              kubiny napisała:
              ... radzę wam
              > uciekajcie z tego kraju. Polska to kraj dla pijaków i złodziei dla uczciwych
              > ludzi nie ma tutaj miejsca.

A ciekawe na kogo przedówca głosuje (-ał/ła) w wyborach i skąd pisze;P
              • janspruce Rodacy menele i boomy sa wszedzie. 15.04.06, 18:31
                Nawet w tak bogatym kraju jak USA mozna spotkac taka biede ze az lapie
                czlowieka za gardlo. Tutaj biedakiem zostaje sie z wlasnego wyboru i wlasnej
                nie przymuszonej woli. Pracy jest pod dostatkiem i kazdy moze zyc godnie.
                Jednak kiedy jestes leniem, cpunem czy alkoholikiem to droga na dno jest prosta
                i staczasz sie bardzo szybko. Bieda nie jest tu w powazaniu bo kazdy wie ze
                mogles zyc inaczej. Jezeli emigranci bez znajomosci jezyka dochodza do pewnego
                poziomu zamoznosci to dlaczego ma ktos wspolczuc amerykaninowi ktory mial
                wszelkie mozliwosci i szanse na dostatnie zycie. I ludzie tez odgradzaja sie od
                tej biedy a kiedy nie moga to sie wyprowadzaja do lepszych dzielnic czy za
                miasto. W kazdym spoleczenstwie jest pewien odsetek ludzi ktorzy beda zawsze
                biedni i nic nie pomoze wyciaganie do nich pomocnej reki bo i tak zesra ci sie
                w ogrodku. Pewnie ze polska bieda jest inna niz amerykanska jest po prostu
                usankcjonowana wysokim bezrobociem. Jednak zawsze te 5% nie bedzie pracowac bo
                im sie po prostu nie chce.
        • halina77 Re: Rozumiem mieszkańców kamienicy 15.04.06, 12:26
          w zyciu nie spotkalam sie z tak kretynską krótkowzroczną egocentryczną opinią.
          Wstyd mi za takich ludzi jak ty. Utożsamianie ludzi biednych z tak zwanym
          marginesem społecznym jest w najczystrzy sposób podłe. Może wynikać albo z
          twojej rażącej niewiedzy albo z rażącej głupoty. Módl się żebyś nigdy nie
          znalazł się w takiej sytuacji i ludzie zaczeli cie oceniać tylko ze względu na
          zasobność portfela. Żal mi cie. Szkoda ze nikt nie nauczył cie oceniania ludzi
          po ich czynach a nie samochodach.Zarówno ty jak i ci wspaniali mieszkańcy
          kamienicy powinni zdać sobie wreszcie sprawe z własnego daleko posuniętego
          debilizmu , przeprosić i więcej nie zabierać już głosu. W żadnej sprawie. Pro
          publico bono.
          Co do ludzi pracujących w tej organizacji chciałabym złożyć im najszczersze
          wyrazy uznania. Jestem z was bardzo dumna:)Mam nadzieję że ludzka podłość nie
          przeszkodzi Wam szerzyć tego dobra. Jeszcze raz gratuluję.
          • swistak336 Biedny nie musi być marginesem - ale bywa 15.04.06, 18:13
            Biedny nie musi być marginesem. Faktycznie jednak bywa. Nie oznacza to, że każdy biedny bije kradnie, wyzywa, jszcza po czyiś drzwiach. Oznacza to jednak, że prawdopodobieństwo wystąpienia takich zachowań u klientów banku żywności jest zauważalnie wyższe niż u szwaczek, prawników, studentów, barmanów, kierowców etc.
            • wdakra Re:Bogaty nie musi być złodziejem - ale bywa 16.04.06, 02:13
              Jeśli kradnie dostatecznie dużo, to aspiruje do miana wielkiego biznesmena i
              oczekuje traktowania, jak bożka i odnosi się z pogardą do ludzi uczciwych
              utożsamiając uczciwość z głupotą. Właśnie tacy chętnie utożsamiają ubóstwo z
              marginesem.
        • najnaczelniejszy Re: Rozumiem mieszkańców kamienicy 15.04.06, 13:33
          > Tłumaczenie, że klienci banku żywności nie szczają po kątach, nie piją, nie rzu
          > cają petów jest delikatnie ujmując mało wiarygodne. Pomysł z podawaniem chleba
          > przez okno nie jest najgorszy, jeśli pod oknem da się parkować. Ale może lepiej
          > w miejscu okna wybić drzwi?

A no właśnie! Jakież to proste: "wybić drzwi". Naturalnie, powinni to sfinansować zainteresowani lokatorzy kamienicy. Po prostu skoro chcą postawic ogrodzenie uniemożliwiające dostęp do lokalu sąsiadów w dotychczasowy sposób powinni zaproponowac im sfinansowanie takiej przebudowy, która sprawi, że warunki dostępu do sąsiedniej posesji się nie pogorszą. Na ich miejscu - zwłaszcza jeśli ogrodzenie miałoby stanąć na granicy działek np. - zaproponowałbym jakąś współpracę w ramach charytatywnej działalności sąsiedzkiej instytucji - kto wie, czy niektórzy lokatorzy nie będą kiedyś zmuszeniu chodzić po chleb do sąsiadów..
        • libryk Re: Rozumiem mieszkańców kamienicy 16.04.06, 10:50
          ...sluchaj ty zaszczany kapitalisto (z pewnoscia popierajacy PO)!
          Zycze ci bys wkrotce zostal rowniez zmuszony do szukania chleba w smietnikach a
          na twoj proszacy o jalmuzne glos - jedyna odpowiedzia bedzie potezny kopniak w
          tylek, od podobnemu tobie kapitalisy.
      • erg_samowzbudnik Re: W najbogatszych krajach sa biedni ludzie. 15.04.06, 10:05
        18261826www napisał:

> Bieda jestw szedzie na wszystkich kontynentach, we wszystkich krajach
        > swiata.Jedni sa biednymi, bo los okazal sie dla nich niezbyt laskawy,choc
        zyli
        > uczciwie i pracowali i takim ludziom nalezy sie pomoc.
        > Inni przechlali ,przetrwonili wszystko i dzisiaj maja pretensje do calego
        > swiata.

Ci pierwsi nie maja nic a drudzy pijackie renty.
      • lob1 Re: W najbogatszych krajach sa biedni ludzie. 15.04.06, 10:06
        są ludzie naprawdę biedni(wiele powodów)ale też są biedni z wyboru
        (pijacy ,leniwce narkomani i.t.p)i właśnie ta druga grupa tworzy niekorzystny
        obraz ubogich.Ale jak ich rozróżnić?Dlatego biednym trzeba pomagać!A problemy z
        tym związane rozwiązywać.A tak zwana straż miejska przychodzi w to miejsce?Czy
        boją się zbrudzić?
    • gtw100 Biedni i głodni są i tak odgrodzeni od życia. 15.04.06, 07:40
      Bogatym stale przybywa, biedni ubożeją. System lichwy nie przegrał z
      normalnością, wysysa soki ze społeczeństw. No może raz był wyjątek - Chrystus
      pogonił lichwiarzy. Podobno kraje Ameryki Południowej chcą przezwyciężyć
      kaganiec lichwy - życzę im z całego serca udanego eksperymentu...może i my
      kiedyś przestaniemy być niewolnikami ekonomicznymi wypędzającymi młodzież za
      chlebem do bogatszych krajów. NEOKOLONIAlizm zmienia twarz i metody.
      • dybko2 Re: Biedni i głodni są i tak odgrodzeni od życia. 15.04.06, 09:07
        Oj naiwny naiwny naiwny.Za cztery lata biednych będzie jeszcze raz tyle.A pieniądze zdobywa się cięzką pracą od 5-tej do 20-tej.Większość widzi jednie efekty tej pracy ,zamykając oczy na sam sbosób dochodzenia do efektów.Co się tyczy tej konkretnej sprawy to chcę powiedzieć że są biedni bo tak wyszło .Oni napewno nie sprawią nikomu kłopotu.Oraz są bieni z wyboru i napewno tylko od nich chcą się odgrodzić mieszkańcy tego domu,mam dla nich pełne zrozumienie
        • swistak336 mieszkańcy chcą się odgrodzić od pijaków, smrodu 15.04.06, 09:41
          brudu i chorób. Tak się szpetnie złożyło, że na świecie nie brakuje ani pijących, ani ćpających, ani szczających po kątach. W tłumaczenia, że przed bankiem jest supergrzecznie nie wierzę.
          Każdy chce jakoś żyć - ci biedacy, przychodzacy po chleb, ale także ci, którzy mieszkają w kamienicy. Ich interesy trzeba rozsądnie wypośrodkować.

Chyba się nie dziwicie, że nikt nie chce mieć najszane pod drzwiami, nie chce słuchać wulgarnych słów pod swym adresem, nie chce czuć odoru alkoholu?

Rozwiązanie problemu nie może jednak nadmiernie utrudnić funkcjonowania banku.
        • gromek1 Re: Biedni i głodni są i tak odgrodzeni od życia. 15.04.06, 09:44
          Biednych przybywa rówież z przyczyn demografiznych. Społeczeństwa naprawdę
          biedne (mam na myśli 3 świat) mają najwyższe przyrosty naturalne. Wynika to z
          prostego założenia, że im większa liczba dzieci tym wieksza szasa na opiekę na
          starość.
    • belial13 Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 07:46
      To już tak jest.Panowie w sutannach patrzą na biedę zza szyb mercedesów i jest
      OK to dlaczego oni nie mają muru postawić.Co oczy nie widzą to serce nie boli.
      • konrad.ludwik02 Re: Winę ponoszą nie "panowie w sutannach"... 15.04.06, 08:09
        ... lecz system forsujący przywileje dla najzamożniejszych; "bieda biednieje,
        bogactwo bogacieje!"
        W Bielsku należałoby "Bank Chleba" zlokalizować tak, aby był do niego łatwy
        dostęp zarówno dla korzystających, jak i dla darczyńców; niechby tam znalazła
        się też ubikacja publiczna! Nie mam dosyć słów uznania dla tych Darczyńców, coś
        pięknego!
        • gromek1 Re: Winę ponoszą nie "panowie w sutannach"... 15.04.06, 09:49
          To nie jest tak, że bieda biednieje. Zwiększa sie różnica między bogatymi, a
          biednymi, a z drugiej strony zwiększa się kryterium tzw. minimum socjalnego.
          Kiedyś odkurzacz, czy pralka były luksusem, a teraz są artykułami pierwszej
          potrzeby. Jescze 20 lat temu dochód na poziomie dzisiejszego minimum socjalnego
          kwalifikowałby gdzieś w górnej strefie niskich zarobków.
    • yanuss Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 08:00
      A co innego robi sie w Warszawie wydzielajac osiedla, ulice w miescie dla
      wybranych ? Z tym trzeba skonczyc.
      • nameja Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 08:18
        Rozumiem lokatorów, choć szkoda mi tych biednych ludzi. Nie wiadomo, kiedy i
        kogo bieda dosięgnie. Wiem też, że ludzie potrafią zabrudzić i niszczyć
        środowisko. Na moim osiedlu jest bazarek, czasem nie ma gdzie samochodu
        postawić i tłumy walą w tę stronę. Niestety, są osoby, które załatwiają się w
        śmietnikach lub przy nich. To ohydne! Śmierdzi stamtąd strasznie! To nic, że
        dookoła jest pełno lokali, w których można skorzystać z toalety i to za darmo!
        Mężczyźni i tak wolą załatwić potrzebę w śmietniku!
        • nowotka1 Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 08:55
          Ja tez przylacza sie do glosu lokatorow. Wielu sposrod tzw. „biednych” stac na
          wiecej niz mnie. Nie moge sobie pozwolic na codzienne piwko, paczke papierosow,
          sisianie gdzie popadnie. Ich na to stac. Dzieki temu, m.in., ze maja darmowy
          chlebus - zagryche. Tylko patrzec, jak do tego chleba zaczna domagac sie od
          „bogatych” maselka i czegos na wierzch.
          Skad w Polsce, po 45 latach peerelowskiego „wyrownywania szans”, przywilejow dla
          proletariatu i malorolnych, darmowych szpitali i szkol, punktow na studia wziela
          sie bieda? Trzeba bylo na nia zapracowac - niechlujstwem, lenistwem albo po
          prostu glupota. Kazdy jest kowalem swojego losu, jak mowi madre przyslowie.
          Wesolych Swiat!
          • swistak336 Przesadzasz. 15.04.06, 09:48
            nie stać cię na papieroski, wódkę, szczanie po kątach tylko dlatego, że masz wbudowany hamulec rozsądnego gospodarowania pensją (zapewne marną, bo cięzko inną).
            Pomyśl tak: dostajesz 600zł - ile butelek wina za 3,50zł możesz kupić!

Wielu z ludzi, którymi pogardzasz, to chorzy: biedni, bo głupi, głupi bo biedni - ot tacy się urodzili, że Bóg nie dał im tyle szczęścia, umiejętności, zdolności co Tobie.

Jest też część, która sama wybrała swą drogę - drogę wina "Komandos", ale już z niej nie zejdą, bo się uzależnili.
      • gromek1 Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 09:52
        Nie rozśmieszaj mnie. Nie trzeba wcale wydzielac. Cena runtu i nieruchomości w
        zupełności wystarczy, żeby odsiać biednych. A jeżeli jesteś włascicielem
        działki nic i nikt nie moze Ci zabronić jej ogrodzenia, a nawet postawienia
        strażników.
    • lukask73 Cudownie 15.04.06, 08:49
      Założę się, że "spacerniak" z siatkiu na ich podwórku będzie ślicznie wyglądał.
      Sto razy lepiej, niż nadłamany krzaczek.

Ciekaw jestem, czy od góry też będzie siatka. Może druty kolczaste?
      • lukask73 Re: Cudownie 15.04.06, 08:54
        > Założę się, że "spacerniak" z siatki na ich podwórku będzie ślicznie wyglądał.

Dodam jeszcze, że płoty z prefabrykatów betonowych są jeszcze tańsze.
        I jeszcze ładniejsze.
      • swistak336 re: 15.04.06, 09:49
        Jak będzie wyglądał, tak będize wyglądał, ale na drzwi nie będą mieli najszczane.
    • elfz Re: Odgrodzic polske !od europy zach i slow 15.04.06, 08:54
      aby europarobki z polski nie zasmiecaly europy tak moga zrobic inni niemcy
      troche zablokowali polakow ...za ten stan sa odpowiedzialni nawiedzeni
      paraPOLITYCY KTORZY ZROBILI POLSKE KAT.a I b ,powinni poniesc konsekwencje
      prawne za rozprzedaz majatku narodowego po zanizonej cenie ludzie nie maja gdzie
      zarobic na chleb chodz wybudowali majatek ktory rozprzdali parapoltycy czy mieli
      prawo ? czy admnistrator ma prawo sprzedawac ? wg KC tylko wlascicel ma prawo do
      odsporzdazy .
      • brylant1 hipokryzja panów sukienkowych... 15.04.06, 09:07
        widział ktoś z forumowiczów chudego księdza??? ja nie !! i oni śmia nauczać i
        pokazywac jak ludzie maja żyć !!! pozamykani w swych pałacach (czytaj
        kosciółkach z niezłymi plebaniami) o łojcu dyrze juz nie wspominając. Czyli sami
        się odgradzają od bidoty a innym zabraniają!!!!
        Ciekawostka na całą europę - najwięcej powołań jest w polsce! - dlaczego? ano
        najprostszy sposób na bezrobocie!!! rączki wystarczy składać, nauk słuchać i
        spokojny żywot się wiedzie...
    • ma_thro_na Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 09:09

zanim coś powiesz lub zrobisz, pomyśl, że może kiedys będziesz musiał wyciągnąć
      rękę po chleb.
      i jak popatrzysz z zadowoleniem na jutrzejszy suto zastawiony stół i
      wyciągniesz szkocką whisky, pomyśl , że zwykłe piwo i kęs jedzenia znaleziony
      na śmietniku jest jedynym co cieszy pewnych ludzi.
      i wiedz, że to co masz nie jest Twoją zasługą, po prostu Bóg dał Ci akurat
      takie miejsce.
      • ar.co Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 11:12
        "to co masz nie jest Twoją zasługą, po prostu Bóg dał Ci akurat
        takie miejsce."
        Daruj sobie taką tanią demagogię. Ja na to, co mam, to pracuje po 16 godzin na
        dobę (że robię to z przyjemnością, bo lubię moją pracę, to inna sprawa), a
        gdybym pozostał na tym, "co Bóg mi dał", to terasz pewnie siedziałbym na
        bezrobociu w prowincjonalnym miasteczku.
        Żadnej "szkockiej whisky" nie zamierzam pić, podobnie jak nie ulegam narodowej
        histerii pod nazwą "święta"; gdyby niektórzy z rodaków mniej świętowali, a
        więcej pracowali, to nie musieliby zbierać żywności po śmietnikach. Biorąc
        zreswztą pod uwagę, ile chleba poniewiera się w naszym "katolickim" kraju po
        śmietnikach, to jakoś nie chce mi się wierzyć w tę straszliwą biedę.
        • ma_thro_na Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 14:23
          pożyjemy, zobaczymy
          ciesz sie, ze masz pracę
          jest bieda , szkoda, że tego nie widzisz ar.co
          i jednak Bóg dał Ci tę pracę,
          • ar.co Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 17:10
            Owszem, pożyjemy, zobaczymy; co do Boga - nie zgadzam się, ale każdy ma prawo
            do własnego zdania. Tyle, że wyłączne czekanie na boską pomoc wiele nie daje -
            chyba że ktoś wierzy w cuda. Ja nie.
    • tadeusz_ja W ojczyżnie JP2 ?? gdzie wasze chrześcijańskie 15.04.06, 09:11
      Milosierdzie? Wszak JP2 was nauczal jak kochac Boga,czyż nie? Ohyda!
      • swistak336 Czy zgoda na jszczanie to miłosierdzie? 15.04.06, 09:56
        Ktoś nie lubi mieć najszczane na drzwi domu - żadnymi wezwaniami do miłosierdzia tej sprawy nie rozwiążesz. Miłosierdzie chyba nie obejmuje zgody na
        to, by inni jszczali na Twe drzwi. Można więc albo apelować do klientów banku, by zachowywali się przyzwoicie (trudna sprawa, może nawet niemożliwa?). Można też załatwić sprawę strukturalnie (WC Toi, strażnik, płot to możliwe opcje).
        • cyberrafi Miłosierdzie pana JP2 15.04.06, 13:51
          Ha ha właśnie! Ciekawe czy pan JP2 pozwoliłby żulom obszczywać wypieszczone
          ściany swojego pałacu. Najłatwiej nauczać miłosierdzia dla biednych gdy samemu
          trzyma się od nich z daleka.
          • swistak336 Re: Miłosierdzie pana JP2 15.04.06, 18:19
            Czy ktokolwiek powinien pozwalać na obszczywanie ścian swego domu?

Mylisz miłosierdzie z obojętnością wobec złych zachowań.
      • antrax Re: W ojczyżnie JP2 ?? gdzie wasze chrześcijańsk 15.04.06, 11:09
        To ich sobie do domu zabierz cwaniaczku za 5 groszy .. menele i alkocholicy brudasy i cpuny
      • katecheta Racja! Wszak to Chrystus zamieniał WODĘ w WINO :)) 15.04.06, 11:47
        a nie odwrotnie. No i to Chrystus przytulił k. u. r. w. ę. okazując jej boskie miłosierdzie!
    • gczern W Polsce to jest tak: 15.04.06, 09:27
      Klatka obsikana, obsrana, drzewa połamane, trawa podeptana a dookoła same
      zdziwione buzie niewiniątek "przecież to nie mógł być nikt z nas"
      • kobietek Re: W Polsce to jest tak: 15.04.06, 09:35
        Należy dodać jeszcze tylko, że biedactwom sie wszystko należy, ale już o
        odpowiedzialności ani mru mru. Jak coś zdemolują, obsrają - to trudne
        dzieciństwo/warunki/bieda, ale na pewno nie ich wina. Nie dziwię się normalnym
        ludziom, że chcą normalnie mieszkać. A może jeszce powinni oddać swoje
        mieskzania, bo skoro mają więcej (pytanie tylko:dlaczego? Pewnie ukradli, a nie
        zapracowali?) to powinni sie pozielić?
      • totus.tytus Jeśli to nie klienci banku 15.04.06, 09:38
        to kto szcza na klatce, kto stawia klocki, kto puszcza pawie,
        kto pije pod oknami kamienicy?

Krasnoludki ???

Popieram mieszkańców kamienicy. Chcą żyć normalnie. W Polsce za dużo jest
        plebsu, który nie ma żadnych hamulców. Ludzie ubodzy nie wszyscy paskudzą, to
        trzeba przyznać. To kwestia kultury, której w Kaczolandii nie ma. To chory kraj
        czekający na eutanazję (już niedługo).
    • 123rbr Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 09:41
      Taki jest polski katolicyzm !!!!
    • jolkak11 autor nie jest obiektywny, szuka taniej sensacji 15.04.06, 11:06
      moja babcia mieszka obok takiego miejsca tyle ze w innym miescie, smród,
      wyzwiska, popijający tanie winko i sikajacy za przeproszeniem gdzie popadnie -
      takie ma "atrakcje" gdy wyjdzie na balkon! Wcale nie dziwię się tym ludziom że
      odgradzają sie. Może urząd miasta albo redakcja tego dziennikarza przygarnęłaby
      bezdomnych aby wydawać im posiłki!!??? Nigdy tego nie zrobią! Doskonale wiemy
      dlaczego!
    • jolkak11 nie od biednych a od meneli- biedny to nie to samo 15.04.06, 11:10
      można być biednym i bardzo przyzwoitym tak jak można być bogatym i sikać na
      ulicy, bluźnić, pluć i wieżdzać samochodem na trawniki
      • overshoe Re: nie od biednych a od meneli- biedny to nie to 15.04.06, 12:28
        Popieram te teze w 100%
      • ma_thro_na Re: nie od biednych a od meneli- biedny to nie to 15.04.06, 14:28
        jolkak11 masz racje
        widziałam tych bogatych ożartych jak świnie, też sikaja , żeby tylko w bramie.
    • zdrawko-dragan Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 12:03
      Poszanowanie spokoju mieszkańców kamienicy jest najważniejsze.Kolektywizację już
      mieliśmy,co z tego wyszło widzimy.Ładny płot i zadbany ogródek,tylko doda uroku tej dzielnicy,a korzść odniosą obydwie strony.
    • puhyes Re: Odgrodzą się i maja rację 15.04.06, 12:29
      Nie ma powodu, żeby bieda i niewyszukane maniery zakłócały spokój ludziom
      którzy chcą normalnie żyć i korzystać ze stabilizacji i komfortu na który sobie
      zapracowali i za który zpałacili niemałe pieniądze. A dyskutanci oburzeni ich
      postępowaniem zawsze mogą sami zaprosić biednego i głodnego do świątecznego
      stołu albo zaproponować utworzenie takiej garkuchni u siebie na podwórku dając
      tym samym przykład prawdziwie chrześcijańskiego miłosierdzia. Natomiast
      potepianie ludzi za to że chcą spokojnie mieszkać i korzystać z tego za co
      płacą żywą gotówką jest po prostu głupie i świadczy o podwójnej moralności.
      • paula245 Re: Odgrodzą się i maja rację 15.04.06, 12:49
        jestem zdegustowana głupotą jaką wykazali uczestnicy tej dyskusji.
        W Święta.
        Kto wie,czy mieszkańcy tej kamienicy sami nie będą kiedyś stali w kolejce-
        np.kiedy odnajdzie się właściciel owej nieruchomości i podniesie im czynsz.
        • pu Re: Odgrodzą się i maja rację 15.04.06, 13:57
          > jestem zdegustowana głupotą jaką wykazali uczestnicy tej dyskusji

Głupotą?? Ty to jesteś szczególnie inteligentna ;) Nie będę powtarzał argumentów. Jabać biedaków!
          • ma_thro_na Re: Odgrodzą się i maja rację 15.04.06, 14:34
            a ja przypominam "książe i żebrak"
            chcielibyście się zamienić?
            może coś by do głów weszło.
    • bergman1 w Bytomiu -Miechowicach murem wysokim 15.04.06, 13:02
      się ogrodzili,warto to zobaczyć,proponuję jako wycieczkę rowerową.
    • mietek01 Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 15:39
      Zbudujcie wysoki płot. Potem obejmijcie władzę (najpierw w gminie potem...).
      W końcu będziecie do biednych strzelać?
      • ar.co Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 17:13
        Przykład idzie z góry - "Spieprzaj, dziadu"; skąd ten cytacik?
    • dzakarta Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 17:03
      Słuchajcie wszyscy gnoje! Najpierw zburzcie wszystkie ogrodzenia przy swoich
      willach, posiadłościach, kuriach, parafiach, a dopiero wtedy możecie obwiniać
      mieszkańców tej kamienicy. To ich własność i stawiają płot na własnym terenie.
      Mają do tego prawo jak każdy właściciel. Nikt nie chce mieć osranych i
      obeszczanych kaltek schodowych. Dziwię się,że nawet dziennikarze tej gazety
      taplają się w tym szambie, a sami opływają w luksusy! Obłuda i chamstwo - to
      wasze cechy! Na pohybel wam! Weźcie tych biednych pod swój dach- skoro im tak
      współczujecie, udostępnijcie im wsasze wille i mieszkania, zburzcie wasze
      własne ogrodzenia, wy obłudne, parszywe papudroki!
      • wftch Re: Odgrodzą się od głodnych 15.04.06, 21:35
        chlopie, lecz sie.
    • plorg Glupia manipulacja 15.04.06, 22:27
      Caly ten artykul to prowokacja i manipulacja. Nikt nie chce sie odgradzac od
      biednych, tylko od marginesu, ktory nie potrafi uszanowac czyjejs wlasnosci.
      Czy jak ktos jest biedny, to moze odrgywac sie na zamozniejszych, niszczac ich
      wlasnosc. Jak ktos ma lepszy samochod, to trzeba mu porysowac lakier,
      poprzebijac opony? Jak ktos mieszka w ladnym domu to trzeba mu nasikac pod
      drzwiami? Kazdy ma prawo do bronienia swojej wlasnosci przed dewastacja i nie
      ma to nic wspolnego z odgradzaniem sie od biednych, tylko od chamstwa. Jak juz
      przedmowcy zauwazyli chamy sa zarowno wsrod bogatych jak i biednych. Caly
      artykul wiec jest idiotyczna manipulacja i robieniem sensacji bez powodu.
    • gieroy_asfalta Odgrodzą się od lumpów, i tyle. 16.04.06, 10:39

• sumer55 a czy ci biedni to są święte krowy!!! Mieszkańcy 17.04.06, 20:26
      tej kamienicy mają prawo do świętego spokoju (bo za to m.in. płacą czynsz). Nie
      można się dać sterroryzować tzw. biednym.
      • gieroy_asfalta Re: a czy ci biedni to są święte krowy!!! Mieszka 17.04.06, 20:46
        ci wszyscy co powyżej bronią tych "biednych" sami zakrzyknęliby z oburzenia
        gdyby to ich spotkało takie sąsiedztwo. Gdyby od rana hordy skacowanych,
        podpitych, niedomytych, hałaśliwych , często z kriminogennych środowisk
        meneli ;zakłócało im żywot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka