Dodaj do ulubionych

SLD: ustawa budżetowa do TK

30.05.06, 13:08
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • centrolew SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 13:10
      Nareszcie! Szkoda tylko, że SLD dopiero teraz stara się cokolwiek ideowego
      robić...
      • lwaw W tej sprawie wyjątkowo popieram komuszków! 30.05.06, 13:23
        Niech się ludzie zrzucają dobrowolnie. I tyle.
        • pozlotemu Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 14:22
          lwaw napisał:
          >W tej sprawie wyjątkowo popieram komuszków!>
          >

Swoj popiera swego!
          A historii Polski to Cwoki nie znaja bo i po co
          sie im czegos uczyc.
          • pbe Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 14:39
            A od kiedy to Konstytucja 3 Maja jest obowiązującym prawem w 2006 roku??? szok!
            • pndzelek tu nie o konstytucje chodzi 30.05.06, 14:52
              ale o to, ze kazdy kto cokolwiek powie przeciwko finansowaniu kleru, to wrog i
              antypolak
              • znajomy_jennifer_lopez A jużci ze szczekają - jak ktoś kładzie łape na 30.05.06, 15:35
                nieswoją kasę i jeszcze uważa to za stosowne a oburza sie jak komuś sie to nie podoba.
                • sneaker Re: A jużci ze szczekają - jak ktoś kładzie łape 30.05.06, 15:51
                  znajomy_jennifer_lopez napisał:

> nieswoją kasę i jeszcze uważa to za stosowne a oburza sie jak komuś sie to
                  nie
                  > podoba.

Może uda się te pieniądze jednak wydać zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem.
                  • almagus Re: A już ci szczekają kołtuny o zamachu na wiarę! 30.05.06, 16:35
                    Tylu bezrobotnych, chorych, taka nędza i pomniki kołtuna polskiego!

PiS jest prawy,chcecie wierzcie.
                    Raz PiS dzielnie ma się w mieście.
                    Teraz PiSzczki lub PrawiCzki.
                    Rydzom kasa! Wam kapliczki!
                    Czy cnotliwy, czy cieńkawy
                    budżet robi się dziurawy.
                    PiS jest lewy. PiS jest prawy,
                    puszcza kulki dla zabawy,
                    aż mu został pusty worek,
                    tak poczyna se PiSiorek!
                    • konread Re: A już ci szczekają kołtuny o zamachu na wiarę 30.05.06, 16:44
                      I to się nazywa "tanie państwo" w nowomowie kaczystów.
                      Dla służby zdrowia - pieniędzy ni ma, lecz na świątynie się znajdują.
                      • gazetajudasza Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 17:35
                        To cwoki nie protestowaly jak pieniadze z Ministerswa
                        Edukacji szly na parady pederastow? Wiadomo SLD! Sami
                        mieli lepkie lapy wiec i przy nich inni tez sie wyzywili.
                        SLD - partia kryminalistow do rozwiazania.
                        • von_thusk Właśnie nie wiem dlaczego ta powstała za kase od 30.05.06, 17:50
                          KGB organizacja przestępcza jest jeszcze legalna w wolnej POLSCE.
                          • pamflecista Re: Właśnie nie wiem dlaczego ta powstała za kase 30.05.06, 18:07
                            Pisz na temat frajerze!Nasze pieniadze maja isc na jakas swiatynie.Przeciez to
                            w oczywisty sposob narusza wszelkie przepisy. Nie wazne zatem, kto to
                            powiedzial, tylko, czy ma racje palancie!A poki co SLD malo, ze jest legalny,
                            to ma wybranych demokratycznie poslow, jak kazda inna partia. A to, ze ja np.
                            tez ich nie cierpie, to akurat jest absolutnie niewazne. Darlbys sie jak
                            opetany, gdyby np. wydali nasze pieniadze na cerkiew, prawda? Zasada
                            rownoprawnosci MUSI byc przestrzegana i tyle, a panstwo i kosciolo, to dwie
                            odrebne rzeczy. Tylko dobrowolne datki sa w pelni legalne palancie i przede
                            wszystkim MORALNE.
                            • krasnov Wreszcie! 30.05.06, 18:13
                              Za Lesia Millera nie byłoby to możliwe, pewnie jeszcze SLD głosowałby za dołożeniem kasy… Ostatnia chwila na to, zanim PiS powymienia sędziów w TK na swojaków, którzy przyklepią każdą dewocką głupotę.
                              • cyberrafi Starzy złodzieje bronią przed nowymi. 30.05.06, 21:46
                                Smutny jest los tego kraju...
                              • fritz.fritz Bp. Zycinski i paru innych zaraz poprla SLD i 30.05.06, 22:04
                                zaatakuja PiS za upolitycznienie kosciola.
                            • malpa-z-paryza Polska ma najwiecej kosciolow a najmniej szpitali 30.05.06, 21:03
                              jako katolik sprzeciwiam sie finasowania megalomani kleru.
                              • von_thusk Siedź w Paryżu i do spraw Polskie się nie mieszaj. 30.05.06, 21:51
                      • von_thusk A widziałeś kiedyś biednego lekarza ?? 30.05.06, 17:49
                        • gem58 Re: A widziałeś kiedyś biednego lekarza ?? 30.05.06, 19:42
                          a biednego ksiedza widziales?
                          • von_thusk Tak, większość księży jest biedna. 30.05.06, 21:50
                        • kaaarooll a to w szpitalach pracuja tylko lekarze? 30.05.06, 19:50
                          widziales kiedys pielegniarke? takiej, ktora zarabia 700zl miesiecznie to pewnie
                          tez nie widziales?
                        • michalng Re: A widziałeś kiedyś biednego lekarza ?? 30.05.06, 20:40
                          Widziałem. Wszyscy mlodzi lekarze sa biedni (o ile nie sa z domu kapusta napchani).
                    • von_thusk Do Ho-mo-landii bolszewiku :] 30.05.06, 17:48
                      • cyberrafi Re: Do Ho-mo-landii bolszewiku :] 30.05.06, 21:37
                        Bolszewicy to niestety obecnie nami rządzą. Taka to ich nowa, krótkonoga
                        mutacja. Tyle tylko, że Lenina zastąpił im Rydzyk.
                  • von_thusk Są wydawane zgonie z prawem, na zbożny cel ! 30.05.06, 17:47
                    • koniecdemokracji Re: Są wydawane zgonie z prawem, na zbożny cel ! 30.05.06, 19:32
                      zbożne cele mogą być pojmowane na wiele sposobów a w kraju są potrzeby większe
                      kondycja zdrowotna społeczeństwa jest zagrożona i przeznaczenie pieniędzy na
                      cele służby zdrowia też jest celem zbożnym a jeszcze na dodatek potrzebnym i
                      logicznym
                      modlić się można nawet pod gołym niebem jak ktoś nie ma Boga w sobie to nie ma
                      go nigdzie choćby się modlił w świątyni wielkości boiska sportowego
              • von_thusk Sejm ślubował wybudować Świątynie, to musi 30.05.06, 17:46
                wypełnić swoje śluby.
                • cyberrafi Re: Sejm ślubował wybudować Świątynie, to musi 30.05.06, 21:20
                  Ludzie którzy coś tam kiedyś ślubowali dawno już nie żyją. Zresztą pan Bozia -
                  zakładając, że istnieje - dał przez ten czas wystarczająco do zrozumienia iż
                  bardzo nie lubi Polski i Polaków. Zabory, wojny, wreszcie komunistyczna niewola.
                  Rzeczywiście jest za co mu dziękować. ;)))
              • irena1949 Re: tu nie o konstytucje chodzi 30.05.06, 19:47
                Lepiej,żeby te pieniądze przenaczyli na służbe zdrowia ponieważ za chwilę nie
                będzie nas kto leczył.
            • koloratura1 Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 15:21
              pbe napisał:

> A od kiedy to Konstytucja 3 Maja jest obowiązującym prawem w 2006 roku??? szok!

Nawet gdyby była - co jest pomysłem dosyć oryginalnym - to , zapewniam Cię, nie
              ma w niej ani słowa na temat budowy Świątyni Opatrzności.

Dopiero po uchwaleniu owej konstytucji, ówczesny prymas (a może jakaś inna ważna
              osobistość, tego dokładnie nie pamiętam) zaproponował wybudowanie owej świątyni
              w podzięce Opatrzności za Konstytucję 3go Maja.

Ot, i tyle.
              • kazek100 Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 17:02
                Wielka szkoda, że sld gdy było przy władzy nie potrafiło wykazać jakiejkowleik
                odwagi wobec KK. Inna rzecz, że szantaż sprawą Unii Europejskiej musiał być
                skuteczny..

No ale może lepiej późno niż wcale. w tej sprawie sld ma rację.
                • von_thusk LSD to organizacja założona za pieniądze z Moskwy 30.05.06, 17:52
                  przez KGB. I jako taka powinna zostać zelegalizowana !
                  • kazek100 Re: LSD to organizacja założona za pieniądze z Mo 30.05.06, 18:07
                    Trudno nie zauważyc ciekawej analogii...

Przeciwnicy dofinansowania świątyni posługują się argumentami, piszą o
                    historii, piszą o stanie finansów państwa etc...
                    z drugiej strony - jakaś dziwna jazda o kgb, moskwie etc. wszystko tylko nie na
                    temat.
              • von_thusk Sejm podjął wtedy uchwałe o wybudowaniu tej 30.05.06, 17:51
                świątyni, w formie uchwały. Więc należy wykonać tą uchwałe.
                • pacal2 inny sejm podjął też uchwałę o powołaniu wojsk 30.05.06, 20:22
                  łanowych. Też musimy ją obecnie zrealizować?

Nie ma znaczenia KTO mówi, tylko CO mówi. SLD ma rację w 100%, skoroś,
                  von_thusk, taki chętny do budowy, to finanasuj, proszę bardzo.
                  Ja nie chcę. I większość Polaków nie chce. Dlaczego nie można zbudować tego
                  potworka z dobrowolnych datków skoro w narodzie takie poparcie? A może po prostu
                  tego poparcia nie ma?
                  • von_thusk Większość wyraziła swoją wole w wyborach :] 30.05.06, 21:53
            • von_thusk Polski Sejm podjął ślub wybudowania Świątyni 30.05.06, 17:45
              Opatrzności Bożej. I tego ślubu należy dotrzymać ! Na pohybel lewactwu.
              • jursky Re: Polski Sejm podjął ślub wybudowania Świątyni 30.05.06, 22:12
                Już zapomniałeś słów B16
          • koloratura1 Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 15:14
            Możesz bliżej wyjaśnić, na czym ta "nieznajomość" Konstytucji 3go Maja polega?

pozlotemu napisał:
            >
            > A historii Polski to Cwoki nie znaja bo i po co
            > sie im czegos uczyc.

Samokrytyka?
            • von_thusk Na tym, że na Sejmie 4 - letni podjęto ucjwałe o 30.05.06, 17:53
              budowie tej świątyni w podzięce za Konstytucje 3 maja.
              • pacal2 to było ponad 200 lat temu kretynku 30.05.06, 20:26
                nic mnie nie obchodzą uchwały sprzed 2 wieków. Jak chcesz to sobie je realizuj
                we własnym zakresie, reszty Polski w to nie mieszaj.

Coś mi wygląda, że pewnie jesteś jednym z ludzi którzy na tej budowie i na tych
                20 milionach się obłowią, dlatego tak gardłujesz, prawda?

Wolałbym żeby te pieniądze poszły na domy dziecka, jeśli już. Jeśli jesteś
                wierzący, to pomyśl, co bardziej by się Bogu spodobało - wsparcie biednych
                dzieci, czy budowa nikomu niepotrzebnego molocha - świątyni na chwałę prymasa
                Glempa.
          • sneaker Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 15:50
            Jak byś znał trochę historię, to byś wiedział, że już mamy w polsce świątynie
            pod wezwaniem Opatrzności Bożej.
            • jursky Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 22:13
              ale okazała się zbyt mało okazała
          • glaca7 Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 18:32
            Sam jestes cwok bo w Polsce obopwiazuje inna Konstytucja niz ta na ktora sie
            powolujesz!!!!
            Jako muzuanin czuje sie obrazony faktem iz za moje pieniadze ktore place z
            podatkow ma byc finansowany jakis kosciol.
            Jak wierni katolicy chca Katedry niech sue zrzuca. Jak sie nie zrzuca znaczy ze
            jej nie chca
          • ricob Re: Konstytucji 3go maja Cwoki nie znaja 30.05.06, 18:33
            Dla czerwonych wypełnienie wotum narodowego to pecha, ale finansowanie ich
            partii z budżetu jest OK. Ja jako podatnik uważam, że mnniejszym złem jest
            dofinansowanie budowy świątyni, niż dokarmienie z naszych podatków czerwonej
            zarazy.
        • slbm Re: W tej sprawie wyjątkowo popieram komuszków! 30.05.06, 15:57
          > Niech się ludzie zrzucają dobrowolnie. I tyle.
          Jakby chcieli, toby się zrzucili. Zbiórka była, ale efekty żałosne. To świadczy
          dość dobitnie jaki stosunek społeczeństwo ma do tej budowy. Szkoda że rząd tego
          nie zauważa.
          • dybko2 Re: W tej sprawie wyjątkowo popieram komuszków! 30.05.06, 19:46
            slbm napisał:

> > Niech się ludzie zrzucają dobrowolnie. I tyle.
            > Jakby chcieli, toby się zrzucili. Zbiórka była, ale efekty żałosne. To świadczy
            >
            > dość dobitnie jaki stosunek społeczeństwo ma do tej budowy. Szkoda że rząd tego A MOŻE O.TATEUSZ SYPNIE GROSIKI CO NARÓD NA RATOWNIE STOCZNI DAŁ.I po oroblemie!
            >
            > nie zauważa.
      • kaaarooll Wreszcie! BRAWO! 30.05.06, 13:45
        trzymam kciuki za pozytywne rozpatrzenie skargi, ktos sie w koncu tym idiotom z
        rzadu musi dobrac do dup*
      • maciek9940 Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 16:00
        Brawo SLD, trzeba tępić naruszenia prawa przez PISOSZOŁOMSTWO.
        Jak będę miał ochotę to się zrzucę na Świątynię, a jak nie będę miał ochoty to
        nie.
        Ale nikt nie ma prawa finansować jej z moich podatków.
      • rmstemero Szkoda ze tak pozno sie przebudzili 30.05.06, 17:33
        centrolew napisał:

> Nareszcie! Szkoda tylko, że SLD dopiero teraz stara się cokolwiek ideowego
        > robić...
        >
        bo zaakceptowanie przez SLD konkordatu uczynilo z nas panstwo wyznaniowe. Cos
        takiego jak konkordat nigdy by w zadnym innym europejskim panstwie nie przeszlo.
      • kama_el Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 18:15
        Człowieku, jakiego ideowego??... to tylko początek zbierania punktów do
        następnych wyborów.
        Pozdr.
      • etc_etc Nie cierpie lewicy, ale w tym przypadku 30.05.06, 20:43
        przyznaje im 100% racji.
      • maria333 Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 20:59
        BRAWO !

Nareszcie ktoś odważył przeciwstawić się dyktatowi..

I dodam iż nie jest prawdą, iż wszyscy katolicy są za wyrzucaniem pieniędzy na
        kolejne świątynie, mało komu potrzebne..

Skoro potrzebne są wiernym, to mogą się zrzucić... Zreszta Kościół na to stać,
        dość dostał od państwa!

A przypomnę,ze nierruchomości koscielne są de facto własnością WAtykanu...
        ktory musi wyrazić zgodę na ich np.ew. sprzedaż...
        Czyli finansując uczelnie kościelne np (brawo PO, nie głosowałam na was i już
        nigdy nie zagłosuję), finasujemy instytucje obcego państwa...

Dobrze że SLD się teraz objawiło, szkoda że nie było tak konsekwentne podczas
        swoich rządów...
    • tezas na szpitale to nie ma, a na swiatynie i katolickie 30.05.06, 13:12
      uczelnie zawsze sie znajdzie ?!?! Brawo dla SLD, precz z panstwem quasi-
      wyznaniowym !
      • lwaw SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 13:25
        • rafvonthorn Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 13:26
          To tak myślisz jak ja. SLD jest kompromitacją, ale w tej sprawie mają moje
          pełne poparcie. Kurde, że w tym kraju zawsze są pieniądze na kościoły i
          górników, a na edukację i służbę zdrowia nie...
          • lwaw Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 13:49
            rafvonthorn napisał:

> To tak myślisz jak ja. SLD jest kompromitacją, ale w tej sprawie mają moje
            > pełne poparcie. Kurde, że w tym kraju zawsze są pieniądze na kościoły i
            > górników, a na edukację i służbę zdrowia nie...

... i na naukę też nie ma :-(
          • opt Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 13:52
            rafvonthorn napisał:

Bo to kraj w którym się inwestuje w ciemnotę,stąd pieniądze dla nieuków
            podziemnych i ich brak na oświatę.
            • silesia7 Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 14:36
              Zostaw gornikow w spokoju. Nikt nie jest w stanie pracowac do 65 pod ziemią.
              PS. Jestem za sprywatyzowaniem kopaln (poradzą sobie!) i likwidacją ZUSu (niech kazdy sam sobie oszczedza na emeryture).
              • sneaker Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 15:55
                silesia7 napisał:

> Zostaw gornikow w spokoju. Nikt nie jest w stanie pracowac do 65 pod ziemią.
                > PS. Jestem za sprywatyzowaniem kopaln (poradzą sobie!) i likwidacją ZUSu
                (niech
                > kazdy sam sobie oszczedza na emeryture).

A kto im każe pracować pod ziemią??
                W Polsce jest wolny wybór jeżeli chodzi o ścieżkę kariery - można się na
                przykład uczyć i później mieć lepszą pracę.
                A jak ktoś nic nie umie, to trudno żeby dostał dobrą posadę.

Nie użalaj się tak nad tą ciemnotą, bo sami sobie winni, że są nieukami.
                • silesia7 Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 16:55
                  Sugerujesz ze jak ktos nie ma wyksztalcenia to ma pracowac pod ziemią az tam umrze? Interesujace podejscie, a co powiesz o wojskowych czy innych mundurowych i ich emeryturach po 15 latach?
          • koloratura1 Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację. 30.05.06, 15:25
            rafvonthorn napisał:

Bo akurat przed klerem i górnikami wszystkie rządy portkami trzęsą...
        • yoreek Re: SLD to dno. Ale tutaj mają rację.Dokładnie tak 30.05.06, 14:45
          Dokładnie tak. Nic nie moga mi zaoferować ideologicznie, ale pilnują czarnego
          szaleństwa PiSiorków. Przecież ta świątynia jest potrzebna jak drugi pępek. Za
          te pieniądze można by coś porzytecznego zrobić. Jakby zrobili obwodnicę
          Warszawy, to bym na nich głosował przez 20 lat, dwoma rękoma. A tak tylko wiochę
          robią. Radni Warszawy to samo. Czy budżet Warszawy też można do TK ?? Bo ja bym
          prosił.
        • arcek123 ty idioto 30.05.06, 23:45
    • fmichus W TK mamy kolesi, Oni pomogą! 30.05.06, 13:16
      W TK mamy kolesi, Oni pomogą, dowalić koczuchom. Jeszcze wam pokażemy!
      • krzych.korab Durna wypowiedź TK nie popiera nikogo. Pilnuje 30.05.06, 13:42
        przestrzegania PRAWA.
        • pierwszywprawo Re: Durna wypowiedź TK nie popiera nikogo. Pilnuj 30.05.06, 14:15
          Tak, ale to jest łże-prawo. Prawdziwe prawo PiS-u to jest poseł Artur "dam w
          papę" Zawisza, który leje po mordzie faceta, który mu się wchamił do kolejki
          [wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3381324.html] i wolno mu to
          robić, bo ma Jezusa w sercu [www.arturzawisza.pl/publikacje.php?p=2].

Szczególnie polecam ten ostatni tekst.
          • sneaker Jestem wesoły Romek... 30.05.06, 15:57
            Nie bój, nie bój, niedługo i TK "zamkną" i tyle tego prawa będzie.
            Wprowadzą swoje.
          • terence Re: Durna wypowiedź TK nie popiera nikogo. Pilnuj 30.05.06, 16:33
            no hehe niezłe publikacje ma ten Artur "dam w papę" Zawisza hehe
    • raymondx Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 13:20
      widocznie szczekają jeszcze skoro jeden prymitywny burek zaszczekał na tym
      forum. pozdro dla rozdziału klech od państwa
      • pawelm20 Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 13:23
        widocznie szczekają jeszcze skoro jeden prymitywny burek zaszczekał na tym
        forum. pozdro dla rozdziału klech od państwa

Od dawna rozmawiasz sam z soba? To mozna (chyba) leczyc.
    • xawler Brawo SLD! 30.05.06, 13:35
      Precz z panstwem wyznaniowym.
      • zssyp I precz z krzyzami w panstwowych instytucjiach ! 30.05.06, 13:41
        • milseog PRECZ! Miejsce na krzyże jest gdzie indziej![n/t] 30.05.06, 15:52
    • krzych.korab Jako katolicy zróbmy zrzutkę a nie żądajmy aby 30.05.06, 13:40
      płaciło Państwo z kieszeni wszystkich. To wstyd że rząd wybrany przez nas chce
      kupić nasze poparcie za nie swoje peniądze. Ile Ci którzy uchwalili ten budżet
      zadeklarowali z własnej kieszeni ?
      • lwaw Re: Jako katolicy zróbmy zrzutkę a nie żądajmy ab 30.05.06, 13:52
        krzych.korab napisał:

> płaciło Państwo z kieszeni wszystkich. To wstyd że rząd wybrany przez nas chce
        > kupić nasze poparcie za nie swoje peniądze. Ile Ci którzy uchwalili ten budżet
        > zadeklarowali z własnej kieszeni ?

Masz rację. A najlepiej aby sami posłowie, senatorowie, partie polityczne
        zrzucili się na ten cel, jeśli chcą być tacy dobrzy...
      • szydlo4 W sprawie zrzutki OK! Ale zasług kośćkat dla Polsk 30.05.06, 17:02
        i to nigdy nie było. Kk to rak na ciele Polski od jej chrystianizacji do czasów
        obecnych. Patrz: potepienie Powstania Listopadowego, potępienie Insurekcji
        Kościouszkowskiej, zgoda na III rozbiór Polski, klatwa za 1910 rok itp.
    • enskw Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 13:45
      racja! z jakiej paki maja isc pieniadze z omich podatkow na jakis-tam kosciol? malo mnie interesuje ze to kosciol katolicki i ze chrzescijanizm jest w polsce mocno zakorzeniony. jak kosciol nie umie sobie zebrac szmalcu to niech sprzedadza te drogie szaty i fingle zlote plus samochody i nieruchomosci. wara od naszych pieniedzy!! p.s. dlaczego takie inwestycje nie sa rozstrzygane np. jak w szwajcarii przez glosowanie? mam prawo przeciez decydowac w wiekszym stopniu co sie dzieje z publicznymi pieniedzmi.
    • opt Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 13:49
      pawelm20 napisał:

> to te burki jeszcze szczekaja?
      Ty nie burku finansuj świątynie ze swoich pieniędzy i wtedy też będziesz
      uprawniony do szczekania.
    • rafik1979 Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 13:54
      do: pawelm20
      sam jestes burak. Jak jestes taki dobry wujek, to wyloz kase na swiatynie. Ja nie jestem wierzacy, ale jako podatnik zyjacy w tym kraju, nie zgadzam sie na takie praktyki i nie rowne traktowanie... Czy ksiadz Rydzyk nie moglby choc troche dołożyć ze swoich kieszeni?
      • m15 sld-to coś jeszcze istnieje,jeszcze nie zdelegaliz 30.05.06, 13:55
        wszak to spatkobierca tradycji i dokonań zbrodniczej komunistycznej organizacji
        pod nazwą pzpr
        • obraza.uczuc.religijnych Tak. Zamordowała miliony księży. 30.05.06, 15:34
          A JAruzelski miliony patriotów-dewiantów.
    • rav107 Nie lubię SLD, ale w tej sprawie mają RACJĘ 30.05.06, 13:57
      ja nie życze sobie aby z moich podatków finansować świątynie opatrzności ani
      inne religijne megalomańskie budowle.
    • rootboy Ech. Na siłę próbują się znowu wyróżnić ;) 30.05.06, 13:57
      Tak naciąganej argumentacji dawno nie słyszałem. Jeżeli dotowanie jednego
      kościoła (czemu jestem osobiście przeciwny) ma być złamaniem konstytucji, to
      czymże jest dotowanie jednego związku zawodowego (np.: górnicy), utrzymywanie
      monopoli państwowych itp. itd?

• rav107 Re: Ech. Na siłę próbują się znowu wyróżnić ;) 30.05.06, 13:59
        Równie chore jak dotowanie jakiegokolwiek kościoła.
      • pierwszywprawo Jest drobna różnica 30.05.06, 14:18
        między przedsiębiorstwem, którego właścicielem jest państwo, a kościołem. Czy
        państwo POWINNO być właścicielem firm, to zupełnie inna sprawa, ale dopóki jest,
        może je zgodnie z prawem finansować (niestety).
    • lwaw Czy bogaty K.Kat. może doić biedne państwo?! 30.05.06, 13:58
      • lwaw Czy to _m o r a l n e_??? 30.05.06, 14:02
      • koloratura1 Re: Czy bogaty K.Kat. może doić biedne państwo?! 30.05.06, 15:34
        Jak widać...
    • junkier Spadkobiercy złoczyńców śmią krytykować patriotów? 30.05.06, 13:59
      Spadkobiercy złoczyńców śmią krytykować polskich patriotów z PiS?

Wszystkim aktywistom z SLD powinno się odebrać pieniądze z immunitetu
      poselskiego i kazać żyć za najniższą rentę, niech posmakują "dobrobytu" jaki
      przez 45 lat zbrodniczej komuny zafundowali Polsce i Polakom.
      • obraza.uczuc.religijnych Patriotyzm to dewiacja. 30.05.06, 15:36
        Powinieneś o tym wiedzieć.
        • koloratura1 Re: Patriotyzm to dewiacja. 30.05.06, 15:38
          Patriotyzm nie jest dewiacją. Dopiero hurra -patriotyzm a'la polonaise w
          dewiację się przeradza.
        • junkier Odkad to dewianci osadzaja o dewiacjach? 30.05.06, 15:41
          obraza.uczuc.religijnych napisał:
          > Powinieneś o tym wiedzieć.

Odkad to dewianci osadzaja o dewiacjach?
      • koloratura1 Re: Spadkobiercy złoczyńców śmią krytykować patri 30.05.06, 15:36
        Junkier, wyjaśnij, co to są "pieniądze z immunitetu poselskiego"?
        • michalng Re: Spadkobiercy złoczyńców śmią krytykować patri 30.05.06, 21:46
          A czy to wazne? wazne ze musza je oddac :) swoja droga wsród zwolenników lewicy
          nawet tych najbardziej fanatycznych nie ma chyba takich bezmózgich krzykaczy jak
          junkier czy galba. To zastanawiajace jesli chodzi o elity i intelektualistów to
          zarówno ci z pogladami lewicowymi jak i prawicowymi sa mniej wiecej na tym samym
          poziomie, natomiast jesli chodzi o idiotów to ci prawicowi sa jacys tacy wieksi :)
    • piwi77 Skoro kler kocha sie w piramidach, to niech je sam 30.05.06, 14:00
      sobie buduje. Niewolnictwo sie skonczylo, panowie biskupi. I wezcie sie
      wreszcie do roboty, zamiast fantazjowac cos o opatrznosci bozej.
      • zbyszekszy Re: Skoro kler kocha sie w piramidach, to niech j 30.05.06, 23:23
        ech... pierwszy raz zabieram głos w forum.... osobiście uważam, że niech Ci z
        kleru 'co nie podnieśli kamienia' skonsolidują się w Sobie, i niech uderzą się
        ale tak serdecznie w piersi, pod sukienkami, w obszywane guziki.... przecież nie
        przystoi takiej hierarchii chować w takiej chwili głowy pod "kieckę Dziwisza"...
        PAPY już nie ma, niestety.... i następni kandydaci na świętych Nam, Polakom,
        JAKOŚ SIĘ "ROZMYDLILI"... KURCZĘ... I TO NA CZERWONO...
    • bezbez Hej płyniemy...!!! 30.05.06, 14:12
      A jednak wielu z nas jeździ po świecie i z zachwytem ogląda zabytki, które
      powstały i przetrwały dzięki religii. Rola, jaką odegrał Kościół Katolicki w
      Polsce i na świecie, jego wkład w obalenie komunizmu też zasługują chyba na
      nasz wkład - również tych, dla których wiara nie jest ważna.
      Bardzo wielu zapomina, że to m.in. dzięki postawie Kościoła i wierze ludzi mogą
      teraz wygłaszać swoje sądy na forum. Jest to dużo przyjemniejsze niż stanie w
      kolejkach po papier toaletowy...prawda?
      A tym, którzy tak "zdroworozsądkowo" działania SLD popierają, polecam tekst
      Wojciecha Młynarskiego pt. Diatryba.:)
      Pozdrowienia:)
      • phun Tylko na tyle stac SLD - troche malo jak na lewice 30.05.06, 14:14
        www.partiapracy.pl
        • m15 szmacińskie,szmaciaki,błochowiaki i reszta czerwon 30.05.06, 14:23
          phun napisała:

> www.partiapracy.pl
          ych jeszcze zabiera glos ,no ,no,byłem pewien ,że wszyscy już w
          kryminale ,prasa donosila ,że to taka zlodziejska partia,albo paru tam jescze
          nie zdolalo niczego ukraść ,albo prokuratura slabo działa
          • phun belkoczesz 30.05.06, 15:26
            jak w temacie

www.partiapracy.pl
            • mangold Jak zwykle zresztą :-) 30.05.06, 15:55

• masterzw Niezgadzam sie by moje podatki szly na kolejny kos 30.05.06, 23:49
            Nie chce oplacac kleru i kolejnych przezloconych swiatyn. Chce aby poszly na
            szpitale, lekarzy, szkolnictwo, policje, drogi a nie pchac kase klerowi ktory w
            Polsce jest najwieksza i najbogatsza mafja i sekta.
        • koloratura1 Tylko na tyle stac SLD - troche malo jak na lewicę 30.05.06, 15:42
          Ale się chociaż wreszcie ruszyli!
          • phun Re: _Tylko na tyle stac SLD - troche malo jak na l 30.05.06, 15:47
            jak sie tak beda ruszac to moze za 16 lat uzbieraja te 20 % poparcia :-)

www.partiapracy.pl
            • koloratura1 Re: _Tylko na tyle stac SLD - troche malo jak na 30.05.06, 15:50
              phun napisała:

> jak sie tak beda ruszac to moze za 16 lat uzbieraja te 20 % poparcia :-)
              >
              >
              > www.partiapracy.pl

Oj, żebyś się nie zdziwił...Przypomnij sobie, co się stało po rzadzie AWSu.
              • phun Re: _Tylko na tyle stac SLD - troche malo jak na 30.05.06, 15:58
                z takim bezideowym SLD wygra praktycznie prawie kazda partia nawet SO,
                obawiam sie ze PIS pod wzgledem strategi zdobywania i utrzymywania wladzy na
                polskiej scenie polityvznjej nie ma sobie rownych i raz zdobytej wladzy tak
                latwo nie oddadza.

co do AWSu to nie to samo co PIS. AWS to bylo pospolite ruszenie zas PIS to
                karna armia pruska - moze nie liczna ale swietnie zorganizowana (w sesie
                politycznym oczywiscie)
      • ally Re: Hej płyniemy...!!! 30.05.06, 14:48
        moim zdaniem kościelne budynki powstałe w ostatnich latach w zdecydowanej
        większości szpecą krajobraz. skąd wiesz, że świątynia opatrzności bożej zasłuży
        na miano zabytku?
        • bezbez Re: Hej płyniemy...!!! 30.05.06, 15:16
          Oczywiście nie wiem,
          dobrze, że o tym piszesz.
          Dyskusja w jakim stylu budować, jaki charakter ma mieć taki obiekt i jak go
          później utrzymywać wydaje mi się dużo ciekawsza, niż czy powinno się
          dofinansowywać taki projekt z budżetu.
          J.
          • slbm Re: Hej płyniemy...!!! 30.05.06, 15:49
            Może i ciekawsza, ale nie chodzi o to co ciekawe, tylko co zgodne z prawem. I
            ze zdrowym rozsądkiem. A finansowanie świątyni z pieniędzy budżetu, który się
            ledwie domyka jest ZBĘDNE. Proponuję żeby stosowne osoby ogłosiły to osobiście
            strajkującym lekarzom i szykującym się do strajku górnikom. Jako że 95 procent
            (zgodnie z argumentacją strony rządzącej) z nich to katolicy, to przecież się
            ucieszą, więc nie ma obaw.
            • bezbez Re: Hej płyniemy...!!! 30.05.06, 16:23
              A jednak budżet finansuje wiele inicjatyw takich jak chociażby nieskonakładowe,
              niszowe pisma kulturalne. Jest to wynik przyjęcia pewnego systemu wartości. Dla
              wielu osób, w kontekście ledwie domykającego się budżetu i nideofinansowanej
              służby zdrowia jest to działanie zbędne. W moim odczuciu tak nie jest. Co
              więcej ośmielam się twierdzić, że jest to jak najbardziej zgodne ze zdrowym
              rozsądkiem.:)
              • pacal2 ale są to inicjatywy świeckie 30.05.06, 20:36
                podstawą prawdziwego państwa demokratycznego jest rozdział religii od państwa.
                Kto chce, niech wierzy w co chce, kto chce niech da na co chce. Nic z przymusu.

Wystarczy, że składki emerytalne księży katolickich (innych może też, nie wiem)
                finansowane są z naszych podatków prawem kaduka.
              • slbm Re: Hej płyniemy...!!! 31.05.06, 00:55
                Po pierwsze, to moje odczucie jest nieco inne, ale żeby tak naprawdę wiedzieć
                co myślą ludzie to trzeba zrobić referendum. Niemniej pewną wskazówką mogą być
                wyniki wcześniejszej zbiórki funduszy na Świątynię, od której omal się nie
                zawaliła (bo zabrakło kasy w newralgicznym momencie budowy).
                Po drugie - czasopisma niszowe faktycznie mają czasami dofinansowanie (i wcale
                nie jestem pewien czy słusznie), ale to są różne czasopisma. W takim razie
                oczekuję, że rząd przeznaczy teraz jakieś pieniądze np. na zabytkowe świątynie
                prawosławne. Nieduże, bo prawosławnych niewielu, ale niech będzie choć
                kilkanaście tysięcy. Wtedy uwierzę, że nie chodzi o zagrania pod publiczkę,
                tylko o wspieranie kultury i sztuki.
      • tygrysio_misio Re: Hej płyniemy...!!! 30.05.06, 16:27
        Kosciol katolicki jest instytucja na tyle bogata, ze jest w stanie sam sobie
        budowac takie obiekty

o to w tym wszystkich chodzi a nie o to czy ten obiekt bedzie zabytkiem

moim skromnym zdaniem raczej nie bedzie....sakralne obietky podziwiada jako
        zabytki to glowkie dziela architetury najwyzsze w swojej klasie....w owych
        czasach nie budowalo sie nic wiekszego niz koscioly sdat takie zainteresowanie
        kosciolami np gotyckimi i romanskimi

teraz ocecne koscioly mie maja zadnych "nowosci" technicznych ani walorow
        estetycznych......ma miare zabytkow raczej zasluguje mosty i innne budowle
      • davidzio Re: Hej płyniemy...!!! 31.05.06, 00:28
        Prawda leży często po środku... Ktoś wcześniej napisał iż kościół to taki rak co
        często w naszej historii państwowości przeszkadzał nam na drodze do wolności i
        nie ma co teraz świecić w oczy jakimś papierem toaletowym bo gdyby komuna była
        przychylna kościołowi to b nikt z czarnych nie kiwnął palcem aby pomóc. A że
        komuna trzymała ich krótko za pysk i nie dawała spokojnie zbierać okupu i
        gromadzić majątku to musieli jakoś sobie wywalczyć swoje. Prawdą jest także że
        to kościół przez setki lat ogniem i mieczem zdobywał sobie wiernych
        (poszłusznych) ludzi... PRAWDA??!!
      • davidzio Re: Hej płyniemy...!!! 31.05.06, 00:30
        Ach jeszcze jedno. Wolałbym zamiat kościołów - zabytków oglądać szpitale,
        biblioteki itp...
    • elgon Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 14:26
      Brawo SLD , nareszcie poszliście po rozum do głowy.
      Stanowczo domagam sie więcej takich reakcji. Dość klerykalnego bezprawia.
    • aleksandra991 Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 14:32
      Może jednak lepiej dać lekarzom- są z nami na ziemi!
    • orcheystra Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 14:35
      Jakie "burki", człowieku? To tacy sami Polacy - obywatele RP, jak ty.
    • przytomny2 Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 14:37
      20 mln PLN!!! Faktycznie scina z nog!! W sprawie legalnosci tego wydatku sie nie
      wypowiadam bo nie znam ani stanu prawnego ani dokumentow ale w sprawie jego
      skali i wrzawy wokol niego. Na poczatku obecnej dekady wpadla mi w oko liczba
      290 mln PLN jako koszt .... remontu palacu prezydenckiego. Kazda seria zkupow
      samochodow rzadowych to 40-80 mln PLN.
      Za 20 mln PLN to sie obecnie nie postawi nawet malej fabryczki z setka
      zatrudnionych (juz nie mowiac o jej amortyzacji i uzyskaniu jakiejkolwiek
      dochodowosci), natomiast takie kraje jak stosunkowo nowoprzyjeta do UE
      Portugalia doslownie zyja z miejsc kultu typu liczca niespelna 100 lat Fatima
      (hotele od 2 do 5 gwiazdek i pelne zatrudnienie w promieniu 30-50 km) i jest to
      logiczny krok dla unijnych panstw bedacych na dorobku. To samo, dotyczy nawet
      Wloch (muzea watykanskie bija frekwenckja na glowe wszystkie inne w Rzymie i we
      Wloszech) oraz - w mniejszym stopniu Hiszpanii (Santiago de Compostella i Leon).
      Jezeli Polska kojarzy sie na Zachodzie z Janem Pawlem II i katolicyzmem to moze
      przyciagnac wlasnie zainteresownych tym tematem. Taka Czestochowa jest calkiem
      niezle kojarzona w Niemczech a baze hotelowa ma zalosnie mala w porownaniu z
      wielokrotnie mniejsza Fatima. Moze wiec, SLD, zamiast toczyc zalosne
      polityczno-ambicjonalne bojki o 20 mln poszlaby raz po rozum do glowy, tym
      bardziej,ze pare lat temu, przez przekore, zaproponowala dofinasowanie SOB, zeby
      nie dopuscic wydania przez rzad Buzka pieniedzy na co innego. Skoro juz sie raz
      z tym tematem juz wyrwala to moze niech przestanie blaznowac.
      • milseog wiekszej bzdury nie czytalem! 30.05.06, 15:50
        polska na swiecie kojarzy sie z JPII? komu? kogo to interesuje? kto tu przyjedzie do nowowybudowanego
        kosciola? co za belkot! ja bym wolal zeby Polska kojarzyla sie na swiecie z nowoczesnym panstwem,
        rozwinieta technologia i tolerancyjnymi ludzmi a nie zasciankiem, ktory tylko modly potrafi zanosic, a i to
        od wielkiego dzwonu i na pokaz (vide pielgrzymka Benedykta).
        poki co zyjemy w panstwie, ktorego neutralnosc swiatopogladowa ma brac w obrone wlasnie konstytucja.
        i licze na to, ze Trybunal i tym razem stanie na strazy jej przestrzegania.
        • michalng Re: wiekszej bzdury nie czytalem! 30.05.06, 22:54
          Z czym sie Polska kojarzy pokazała skandaliczna reklam MediaMarkt w niemczech :/
    • indris SLD nie musi wygrać 30.05.06, 14:43
      Słyszałem jak ktoś z rządu tłumaczyl w Sejmie, że te pieniądze nie są
      przeznaczone bezpośrednio na Świątynię, ale na jakiś obiekt kulturalny na jej
      terenie. I że nie mogą być wydane bez uchwalenia specjalnej ustawy. Jeżeli to
      prawda, to zarzut SLD może być uznany za niesłuszny.
    • prinsik Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 15:10
      A co mnie obchodzi ta swiatynia i dlaczego nawet jeden grosz ma na to dac.

Jaki piss chce za zycia isc do nieba, albo wilizac dupe to niech sie sklada z
      swoja banda z samooborony i lpr, napoleoniki niech doloza. Darmozjady maja chyba
      juz wystarczajace dobre koryto.
    • neiden Re: SLD: ustawa budżetowa do TK 30.05.06, 15:11
      poparcie finansowe dla kosciola w polsce przez rzad polski jest
      nieprawidlowe.popieram separacje rzadu i kosciola.swiatynie powinne byc
      finansowane z prywatnych dotacji.
    • m_lex A oportuniści-platfusy już całkiem zmaryjnieli 30.05.06, 15:19
      Poza partiami lewicy żadna inna nie przypomina juz o zasadach demokratycznego
      państwa ............ a w tym czasie PO w ramach swojej pożal się
      Boże "opozycyjnosci" organizuje marsze w obroeni wójtów i prezydentów, heheh no
      żałosne!
      • phun PO organizuje marsze w obronie posad swoich 30.05.06, 15:28
        burmistrzow i prezydentow miast cozarabiaja po 15 tys zl /miesiac

www.partiapracy.pl - jedyna alternatywa

• miguell podziękuj PO 30.05.06, 16:15
          Radziłbym zastanowić się bezmyślnością postów.
          Pieniądze zawsze były wydawane według pomysłów rządzących (Świątynie, Kombinaty)

ale to PO broni Twojego prawa do głosowania na konkretnego człowieka, któremu
          ufasz a nie traktowania Cię jak bydło i przysyłania Twojego burmistrza/wójta w
          teczce.
          • phun Re: podziękuj PO 30.05.06, 16:59
            samorzadnosc ma sens gdy zbuduje sie spoleczenstwo obywatelskie, a PO buduje
            spoleczenstwo sitw, klas i podzialow - dlatego powinna zejsc ze sceny
            politycznej polski
            poniewaz to szkodliwe ugrupowanie.

www.partiaparcy.pl

• philippo Re: podziękuj PO 30.05.06, 17:30
              jasne, zlikwiduj PO nakazem administracyjnym, wtedy twoja sitwa z PISu, na
              czele z "samym dobrem" i resztą niedorobionych politykierów, nie będzie już
              miała konkurencji. Wtedy niech zamkną szybko granice i zabiorą ci paszport,
              będziesz znó w starym dobrym PRLu
              • uchachany Tylko burmistrz z partyjnego nadania gwarantem 30.05.06, 17:58
                budownictwa IV RP!
              • phun Re: podziękuj PO 30.05.06, 18:15
                nie utozsamiam sie z PISem, nie glosowalem na PIS, wiec moja opinia na temat PO
                jest uczciwa, a to ze paru kolesi z PO zamiast siedziec na urzedniczym stolku
                bedzie musialo sobie poszukac normalnej pracy i przestac okradac podatnika to
                tym lepiej dla panstwa/samorzadu.

Faktem jest ze zniesienie wyborow bezposrednich ukruci mozliwosci dzialania
                niektorym lokalnym koteriom zalozonym wlasnie przez PO, co pewnie spowoduje
                topnieni struktur tej partii - to jest to czego obawia i ich klakierzy.

www.partiapracy.pl
                • pacal2 co ty nie powiesz? zadziwiasz mnie logiką 30.05.06, 20:41
                  Jak likwidacja wyborów bezpośrednich może ukrócić koterie itp.?
                  Wręcz przeciwnie, sitwy partyjne będą ustalały kto ma być panem i władcą danego
                  regionu.

Czy może masz na myśli sitwę, układ wszystkich wyborców, którzy ośmielają się
                  zwykle wybrać tego który w regionie zrobił coś dobrego?

W takim razie przepraszam.
                  • phun Re: co ty nie powiesz? zadziwiasz mnie logiką 30.05.06, 21:19
                    Kto chodzi na wybory samorzadowe prawi nikt, poza koteriami i karirowiczami z
                    PO, ktorym to PO zapewnia wyspy szczesliwosci w morzu niedostatku, poprostu
                    koterie glosuja same na siebie, oczywiscie milczaca zgoda i przychylnosc
                    lokalnego kleru nie jest bez znaczenia.

dzis w urzedach pracuje wiecej osob niz w PRLu dlaczego - bo ludzie musza gdzies
                    znalezc prace bo przemyslzostal rozkradziany dlatego towarzysze z PO siedza na
                    cieplych stolkach w magistratach i urzedach.

• michalng Re: co ty nie powiesz? zadziwiasz mnie logiką 30.05.06, 22:51
                      chodzi ten kto chce. Prawo chodzic ma kazdy. Zreszta w chodzeniu na wybory
                      zawsze najlepszy jest elektorat SLD. Deszcz czy słota przy urnach .:)
          • kaczyjar Re: podziękuj PO 30.05.06, 19:41
            miguell napisał:

> Radziłbym zastanowić się bezmyślnością postów.
            > Pieniądze zawsze były wydawane według pomysłów rządzących (Świątynie, Kombinaty
            > )
            >
            > Ale kombinaty dawały forse żeby żyć a kościły żeby tę forse brać .
    • m_lex Pazerny polski kler nie słucha nawet słów papieża 30.05.06, 15:22
      grochem o scianę... papież im przypomina o skromnosci, a oni doją państwo na
      całego dzięki sfrustrowanym oszołomczym dewotom z ław sejmowych...upomnienie
      spływa po nich jak po kaczce!
      • indris Dla ścisłości 30.05.06, 15:29
        Papież powiedział, że ksiądz powinien żyć skromnie (co powinien sobie wziąć do
        serca ks. Jankowski), ale nie mówił, że nie powinien budować kościołów. A
        budowa Świątyni Opatrzności Bożej była zdecydowana jeszcze przez Sejm
        Czteroletni. Nie jest to więc tylko "wymysł kleru".
        • slbm Re: Dla ścisłości 30.05.06, 15:53
          > Papież powiedział, że ksiądz powinien żyć skromnie (co powinien sobie wziąć
          do
          > serca ks. Jankowski), ale nie mówił, że nie powinien budować kościołów

Napisałeś KSIĄDZ. Parlament nie jest organem kościelnym!!! Ma wydawać pieniądze
          tak, aby w państwie było lepiej. Jak ktoś mi udowodni że to poprawi sytuację
          gospodarczą Polski, to na zdrowie - inaczej jestem przeciw.
          A co do wypełniania zobowiązań, to jeszcze za komuny przy okazji budowy
          któregoś z kościołów na Ursynowie (nie pamiętam dokładnie) przedstawiciele
          Kościoła stwierdzili, że zobowiązania zostały wypełnione.
        • babaqba Re: Dla ścisłości 30.05.06, 18:14
          indris napisał:

>A budowa Świątyni Opatrzności Bożej była zdecydowana jeszcze przez Sejm
          > Czteroletni. Nie jest to więc tylko "wymysł kleru".

Prawdziwa a nie kościelna historia twierdzi niestety inaczej. To był w całej pełni wymysł ówczesnego
          glempa, podpinającego się haniebnie pod sukces naszej myśli politycznej. Po ogromie zdrad, jakich
          Polska doznała od samego początku (vide sprawa biskupa Stanisława - dziś "patrona" Polski), taki
          samowolny akt był i jest jawną bezczelnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka