Dodaj do ulubionych

Prymas bez pychy

18.06.06, 11:17
"mistrz" mowy polskiej - do historii przejdzie
jako twórca potwornego czasownika "ubogacić"
Obserwuj wątek
    • y00rek Re: Prymas bez pychy 18.06.06, 17:01
      Pani Katarzyno! Ależ Prymas jeszcze żyje, jeszcze możecie się (GW) wstrzymać z
      laurką. Aaaaaa...... rozumiem, to właśnie teraz jest świetny okres, kiedy można
      bez przeszkód kadzić xiędzu Prymasowi, bo władzy już faktycznie nie ma żadnej,
      ale jeszcze nie umarł - taki okres zawieszenia. Jak umrze, to jego działalność
      zostanie prędziutko zdekonstruowana, obnażona i 'pochylając się z troską'
      napiętnowana. Jak zwykle i wielokrotnie to robiliście (GW).

Czekam na dalszą część błyskotliwego artykułu (już po eksportacji i egzekwiach)
    • czajnik.osadzony.kamieniem lepiej doucz się... 18.06.06, 23:44
      ...że potwornego czasownika "ubogacić" używali już Lelewel, Słowacki,
      Kraszewski i wielu innych.
      • przemek05 to dlatego brzmi tak archaicznie... 19.06.06, 02:02
        Ja tez za tym "ubogacaniem" nie przepadam, czym ma sie ono roznic od
        wzbogacania? Wprowadzanie do jezyka potocznego "na sile" archaizmow razi mnie,
        powolywanie sie na autorytet 19-wiecznych literatow nie przekonuje mnie.
        Moglibysmy za Norwidem mowic o arcy-potwornym czasowniku :-) ale chyba nam sie
        to nie spodoba. Nie wszystko co 19-wieczne godne jest stosowania.

A co do Ksiedza Prymasa, to darze go szacunkiem, nie mialem do niego wiekszych
        zastrzezen, moze z wyjatkiem stanu wojennego, gdy zabraklo w jego
        wypowiedziach jasnego oddzielenia dobra i zla, na szczescie slowa prawdy i
        otuchy plynely do nas z Watykanu...
    • at_work Re: Prymas bez pychy 18.06.06, 23:50
      Lub, raczej "mecenas" potwornego projektu architektonicznego Świątyni
      Opatrzności. Odrzucenie innego, doprawdy świetnego pomysłu, to był prawdziwy
      grzech zaniechania.

Szkoda.
      • ergo33 Re: Prymas bez pychy 18.06.06, 23:57
        P. Wisniewska zapomniala w tym tekscie o cokolwiek kontrowersyjnym zachowaniu
        prymasa, gdyy ten zwlekal z powrotem do Polski po smierci papieza... "Ostrozny
        do bolu"... ?
    • kozaczek3 Jestem dumny, że jestem katolikiem i że w Polsce. 19.06.06, 00:54
      Jestem dumny, że jestem katolikiem i że w Polsce.
      Duma moja wynika z tego, że hierarchowie Kościoła rzymskokatolickiego
      są wzorem moralności i czystości ducha.
      Szanują prawo i swego Boga w sposób wręcz wzorcowy.
      Opiekę roztaczają nad wszystkimi owieczkami i baranami, a szczególną troską otaczają jagnięta. Te bardzo wrażliwe istoty wymagają szczególnej opieki, nauki i ochrony, dlatego też, kapłani z każdym z nich indywidualnie odkrywają tajemnice wiary.
      Przez co, są często oskarżani przez ateistyczne kanalie o pedofilie. Kółka różańcowe wraz ze swymi duchowymi przywódcami powinny w tych trudnych chwilach wzmóc i przyspieszyć klepanie, oczywiście różańca.
      Szatan się nie modli i dlatego ma dużo czasu na naukę i doskonalenie swoich metod zniewalania oranta. Podchodzi rozmodlonego pod postacią młodego chłopca lub ministranta oralnie, wtedy modlitwa jest niezrozumiała, często analnie wtedy modlitwa jest głośną z wykrzykiwaniem zachwytów. Nasze wzorce moralne z naszego umiłowanego kościoła zostały przez takiego szatana oplute, a jego ohydna spuścizna z tych teczek oczywiście, nie będzie długo spływać po tych szlachetnych istotach Bożych i ich zasługach.
      Nasi nieustraszeni kapłani nie zdradzali żadnych tajemnic tym esbekom, poza Bożymi.
      Częste z nimi rozmowy to było szerzenie ewangelii, a pieniądze otrzymywane od tych diabelskich pomiotów były wykorzystywane do umacniania i wywyższania chwały Bożej. Niektórzy uważają, że naszym księżom trochę brakuje do ideału kapłana, ale to tylko złudzenie, dlatego że oni ten ideał zdecydowanie wyprzedzają, prawie dublują.
      Ten brutalny i niczym nie usprawiedliwiony atak na nasz Kościół katolicki kochany, nie ostudzi naszej wiary i nie osłabi naszych uczuć miłości, jaką pałamy i zioniemy do bliźniego swego. Ksiądz Boguchwał kapłan naszego podwórkowego kółka różańcowego, zarządził nową tradycję, okazywania miłości bliźniego, będzie całował chłopców w usta.
      Na głupie pytania dziewczynek odpowiedział, że to jest miłość do bliźniego a nie do bliźniej.
      I wysłał dziewczynki do domu po papierki tacowe.
      Ateistycznym, czyli brudnym i niemoralnym
      ludziom mówimy zdecydowane NIE!!!
      Różaniec mój jest już tak zużyty, że często się rozpada.
      Wynika to z ciągłych modlitw za zdrowie naszych kochanych
      ekscelencji i eminencji naszego kościoła katolickiego.
      Amen.
      Wszelkie prawa zastrzeżone.
    • ak813 Kardynal Glemp, czyli ni to, ni sio, ni owo. 19.06.06, 00:55
      • fatso60347 Re: Kardynal Glemp, czyli ni to, ni sio, ni owo. 19.06.06, 03:35
        Dostaje odruchow wymiotnych gdy widze jak sie Gazeta Wyborcza
        sili na pisanie hagiografii Prymasa Glempa.
        A moze by tak cos z zycia?

Mam anegdotke, opowiedziana mi osobiscie przez Janka Rulewskiego
        przed laty. Siedzial wtedy na Mokotowie, jako jeden z feralnej
        13-ki, do potencjalnego powieszenia jesli taka bedzie wola Moskwy.
        Sprawa rozpaczliwa i potencjalnie rzeczywiscie gardlowa. Matka "Fikelmana",
        w rzeczywistosci gorliwa cale zycie katoliczka, zona niepismiennego murarza,
        wiedziala ze trzeba dzialac, cos robic, aby syna ratowac. No i trafia sie
        okazja: nowy prymas, arcybiskup Glemp, wizytuje Bydgoszcz. No i ona, ta stara
        dobra kobieta, osobiscie mi zreszta znana bo to jej przeciez posylalem z New
        Yorku paczki, siedzi oto gdzies w kruchcie, wprowadzona tam ukradkiem przez
        solidaryzujacego kleche. Siedzi jedna godzine, druga, trzecia. Slyszy jak
        brzekaja lyzki o talerze, rozmowy, smiechy. Wreszcie wychodzi ON, Ksiaze
        Kosciola, Glemp-purpurat. Klecha solidaruch zaczyna cos nawijac, ze Ksieze
        Prymasie, tu jest matka Rulewskiego zwiazkowca, ze cos tam. Na to Prymas, godny
        potomek Prymasa Poniatowskiego, odparl glosno: wrogowi Kosciola pomagac nie
        bedziemy! Po czym przeszedl mimo a stara katoliczke Rulewska zamurowalo cos i
        zamienilo w slup soli niczym zone Lota.

Sam Jasiu Rulewski niedawno asystowal do I Komunii swego Jasia Pawelka, wiec
        pewnie do sprawy sie dzisiaj nie przyzna ale ja pamietam. Jak powiadal Poeta:
        spisane beda slowa i rozmowy. Glempowi na pohybel nalezy przywrocic sens
        najnowszej historii i prawdzie.
        • alterpars Bez wyrazu bez koncepcji bez charyzmy 19.06.06, 04:59
          czlowiek nikt ktory podobnie jak niejaki kardynal Dziwisz przeciagnal sie na
          garbie sp Karola Wojtyly. To dzieki Glempowi wlasnie i jego braku zdecydowania
          mamy w tej chwili wynaturzenia kaplanstwa w formie np Rydzyka i kuriozalny
          zamkniety na czlowieka model rozpasanego kleru. Pusto i glucho po papiezu. Co
          prawda jego cytaty i encykliki posluza jeszcze chwile jako balsam na brak
          pomyslu na kazania ale co potem.....cicho glucho i pusto w glowach.....Wstyd mi
          bylo kiedy jedna z telewisji pokazala drzemiacego w czasie pogrzebu JP2 Glempa.
          • wredna_jedza Re: Bez wyrazu bez koncepcji bez charyzmy 19.06.06, 08:43
            > mamy w tej chwili wynaturzenia kaplanstwa w formie np Rydzyka i kuriozalny
            > zamkniety na czlowieka model rozpasanego kleru.
            Są parafie, gdzie decyzje nie przychodzą "z góry", od biskupa, tylko towarzystwo
            samo sprząta swoje brudy :P Było "do kitu", wpadła kontrola z centrali zakonnej
            i po paru miesiącach totalna wymiana załogi na wszystkich placówkach w kraju :P
            Jakoś można :)))

PS - Glępu spał na Mszy rozpoczynającej konklawe, nie na pogrzebie, ja to
            oglądałam wtedy w necie na stronce tv vaticano :)
    • meritum3 Re: Prymas bez pychy to prawda 19.06.06, 06:54
      Towarzysz Glemp ( jak się ongiś w komitetach mówiło ) to naprawdę b przyzwoity gość
      • fatso60347 Prolegomena do hagiografii Prymasa Glempa 19.06.06, 08:13
        ...zapewne nie wspomna o tym ze ow projekt swojego zycia-
        Swiatynie Opatrznosci Bozej- prymas Glemp spapral.
        Trzeba bylo wybrac wariant bardziej charyzmatyczny. To nic, ze
        bardziej kosztowny. Wszak katedry buduja pokolenia wierzacych
        aby sie cieszyc z nich mogly narody przez cale stulecia. Nie dziw ze dzisiaj
        Polacy nie chca lozyc szmalu na to popapranstwo. Inwestowac w pomniczek
        Glempa nie warto ale na nowa Notre Dame de Polonia na pewno by sie narod
        z ochota zlozyl.
    • stan16 Boze czemu mamy takie 19.06.06, 08:19
      miernoty w kosciele.Glemp nadawal sie na to stanowisko jak wol do
      karety.Nijaki,bez charyzmy,glupi ale przetrwal,jestem pewny ze jako proboszcz
      na wsi dawno dostal by kopa w dupe ale prymasem mogl byc.Drugi swiety geniusz
      kapciowy Dziwisz taki sam jak prymas.Widac ze niektorzy z ksiezy nie maja jaj
      takich do klasztorow niech w ciszy przepisuja ksiegi a nie na stanowiska.Wiecie
      kto miedzy innymi klechami zegnal B16,arcybiskup Peltz ten to ma jaja i za jaja
      lapal przez kilkadziesiat lat alumnow.Potrafil sie wkrecic w komitet
      pozegnalny.Gurowie sekty powinni miec to cos w sobie a oni nie maja i jakos
      udaje sie im przewodzic glupolami z sekty kk.
    • annas11 Re: Prymas bez pychy 19.06.06, 08:29
      Kosciol jako instytucja trwa juz tak dlugo wlasnie dlatego ze swoje stanowisko
      oglasza wtedy, gdy sytuacja swiatowa i kulturowa - juz sie zmieni i ugruntuje -
      po ...set latach mozna juz zajac stanowisko - poprzec, albo - nie :)
    • makbrajd najlepiej dla Wiśniewskiej 19.06.06, 09:07
      gdyby prymasem został Adam Michnik
      człek to prawy, konsekwentny, litościwy, doskonale rozróznia ludzi honoru od
      zoologicznych bandytów, potrafi przebaczać
    • darl w 1987 zakon usunięty, a w połowie 90 lat założony 19.06.06, 09:30
      GW-Radio Erewań
    • piwi77 Glupie to podsumowanie, zyciorysu czlowieka, 19.06.06, 09:47
      w koncu jeszcze zyjacego. Niesmaczne!
    • wirusx Re: Prymas bez pychy 19.06.06, 10:12
      Prymas bez PYCHY !? A kto sobie za życia mauzoleum buduje w Wilanowie pod
      zmyłkową nazwą Opatrzności Bożej?!
      Klechy to dopiero umieją wykorzystać naiwny naród, ale w końcu dwa tysiące lat
      ćwiczą te socjotechniczne hasełka, to wiedzą, że nawet jak nie bardzo
      chwytliwe, to i tak trzeba rżnąć głupa i przepychać swoje...
      Paetz żegnający B-16 !!!!!!!!!!!! Ludzie, myślcie, a nie tylko klepcie pacióry!
    • benia_b Re: Prymas bez pychy 19.06.06, 10:25
      Sadzę, że wszystko jeszcze przed nami i uboGACI nas mocniej Leszek SłaWUJ Głódż.
    • corradocatani ależ bzdury 19.06.06, 10:36
      Jest nieudolny i tyle. Niestety to był niewłaściwy człowiek w niewłaściwym
      miejscu. I tyle.
    • sclavus Najlepiej... 19.06.06, 10:49
      ... żeby tak i wilk był syty i owca nie beczała....
      Ot! Takie sobie credo.... I zawsze, wolą boską można się zasłonić - niezbadane
      są bowiem, wole pańskie... i ścieżki...
    • czarek62 Prymas bez...plciowy 19.06.06, 12:07
      letni, nijaki, czyli wedlug tego, co powinien glosic (Ewangelia) njagorszy,
      jaki moze byc. Nie jest ani zimny, ani goracy, a to jego najgorsza wada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka