Dodaj do ulubionych

Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności

22.06.06, 17:32
kiedy nasi wspaniali politycy w koncu wpadna na pomysl wiz dla amerykanow,
odrazu by sie sytuacja wyjasnila a ile kasy by moglo wplywac do kasy. i
zaloze sie ze gdyby taka propzycja sie przyjela to amerykanie odrazu by
zniesli wizy.
Obserwuj wątek
    • konrad.frankowski Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:35
      Nareszcie. USA przestanie byc swieta krowa. Swoja droga to naprawde nie w
      porzadku, ze Ameryka tak bardzo chce rzadzic Nami, Euroepejczykami, wywodzac
      sie z Europy wlasnie. Ameryke zbudowano na doswiadczeniach Europy... Powinni
      byc wdzieczni.
      • fritz.fritz Pic na drazku, fotomontaz: bylo kiedys takie 22.06.06, 17:56
        powiedzenie w Warszawie.

W tym przypadku mozna nim swietnie opisac postawe Uni, ktora nagle stala sie
        aktywna w momencie, kieds istniej duza szansa, ze niebawem zostana zniesione
        wizy dla Polski i tylko dla Polski.

I wlasnie z tego powodu Unia startuje cala akcje. Nie zdziwilbym sie, gdyby na
        wypadek zniesienie wiz dla Polski Unia wystapiala pod adresem Polski z
        zadaniem, aby wlasnie Polska okazala sie solidarna i zrezygnowala ze zniesienia
        wiz....

Dowcip polega na tym, ze to Polacy jezdza do USA a nie Polska i jezeli USA nie
        beda chcialy wizy, to Unia nie moze zmusic Polakow do wystepowania o wiza a USA
        do wystawiania wizy, ktorej nie chca wystawic.....

Mrozek by ze smiechu sie przewrocil....

Moze jakas mala sztuka teatralna w tym stylu by powstala?

::))))

• ziuta38 Re: Pic na drazku, fotomontaz: bylo kiedys takie 22.06.06, 18:06
          a silesius pial z zachwytu,ze Kaczynski zalatwil zniesienie
          wiz dla Polakow.
          Znow lze-media oczernily prezydenta?
        • pawka55 Re: Pic na drazku, fotomontaz: bylo kiedys takie 22.06.06, 20:38
          fritz.fritz napisał:

> powiedzenie w Warszawie.
          >
          > W tym przypadku mozna nim swietnie opisac postawe Uni, ktora nagle stala sie
          > aktywna w momencie, kieds istniej duza szansa, ze niebawem zostana zniesione
          > wizy dla Polski i tylko dla Polski.
          >
          > I wlasnie z tego powodu Unia startuje cala akcje. Nie zdziwilbym sie, gdyby
          na
          > wypadek zniesienie wiz dla Polski Unia wystapiala pod adresem Polski z
          > zadaniem, aby wlasnie Polska okazala sie solidarna i zrezygnowala ze
          zniesienia
          >
          > wiz....
          >
          > Dowcip polega na tym, ze to Polacy jezdza do USA a nie Polska i jezeli USA
          nie
          > beda chcialy wizy, to Unia nie moze zmusic Polakow do wystepowania o wiza a
          USA
          >
          > do wystawiania wizy, ktorej nie chca wystawic.....
          >
          > Mrozek by ze smiechu sie przewrocil....
          >
          > Moze jakas mala sztuka teatralna w tym stylu by powstala?
          >
          > ::))))
          >

Dyskusja nad zniesieniem wiz dla Polakow jest juz bezprzedmiotowa. Nowe prawo
          emigracyjne, do ktorego "na przyczepke" dolaczone sprawe wiz, na dobre utknela
          w Kongresie amerykanskim. I nadzieje na jego szybkie przeglosowanie sa w tej
          chwili zadne.

Polak z US
        • magdalene76 do zniesienia wiz to jeszcze lata swietlne 22.06.06, 20:57
          nie wiem czy kiedykolwiek zauwazyles ale sprawa wiz ma sie tak ze kiedy poalcy
          i rzad zaczynaja "marudzic" amerykanom o te wizy to oni cos tam niby robia zeby
          nas uciszyc i tak w kolko macieju, teraz niby do kongresu poszlo ale jak
          wspomina jeden z wpisow oczywiscie utknie to tam na wieki az znowu sie glosy
          podniosa to bedzie wypowiedz ze nad tym pracuja itd jakby polska wprowadizla
          wizy na tej samej zasadzie co amerykanie i tak samo ich w ambasadach traktowala
          to w pol roku by wszystko bylo zalatwione
        • lze_gazeta Fritz, a JAKI biznes ma Unia by Czechow w USA 23.06.06, 00:23
          promowac, a Polske udupic? Bo chyba to chciales wyrazic w swym pokreconym
          poscie?
          Nie musze ci przypominac, ze stara Unia jezdzi do USA turystycznie bez wiz od
          pewnego czasu:)
        • dziwak4 Re: Pic na drazku, fotomontaz: bylo kiedys takie 23.06.06, 04:38

tu nie chodzi kto do kogo jezdzi,bo do Polski
          jezdzi dosc duzo biznesowcow i wojskowych.
          Zablokowac i juz,po co sie tu swzwedaja,te bawoly
          amerykanskie.
      • grzegorzbroda Do boju Europo!!!!!!! 22.06.06, 21:02
        Mam nadzieje tylko, ze Polski rzad nie zablokuje przepisu unijnego
        wprowadzajacego wizy dla amerykanow.
        Pozdrawiam
        • 3krotek Re: Do boju Europo!!!!!!! 23.06.06, 07:00
          > Mam nadzieje tylko, ze Polski rzad nie zablokuje przepisu unijnego
          > wprowadzajacego wizy dla amerykanow.

Zablokuje.
          Musimy spłacać amerykanom dług, który zaciągnęła Solidarność (sterowana zresztą
          przez CIA - w końcu to nie elektryk Wałęsa zrobił rewolucję, on był tylko
          figurantem wykreowanym dla dobra sprawy).
      • czubas duzo Amerykanow pracuje na czarno w UE? 23.06.06, 05:59
        czy ktos zna jakies dane statystyczne?
        Bo sporo Polakow, Czechow czy Litwinow zasuwa na czarno w USA....
    • d.o.s.i.a Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:39
      Jasne, juz widze te tabuny Amerykanow ustawiajacych sie o swicie pod ambasada
      Polska i kombinujacych jakie to dokumenty przedstawic, w co sie ubrac i co
      mowic, zeby dostac ta wysniona wize do Polski...
    • meritum3 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:39
      Spokojnie ta Fotyga d.... nie ruszy aby coś w tej sprawie zrobić - to zresztą
      nie ten format dyplomatyczny Lenin miał jednak rację kucharka tez może sprawować
      władzę
    • przypadek Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:42
      To jest bzdura i gadanie czysto pod publiczkę. Nikt nie wprowadzi wiz dla
      dyplomatów, bo Ameryka natychmiast zrobiłaby to samo.
    • ziuta38 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:47
      O jakich wizach mowicie?
      Przeciez nas ukochany prezydent Kaczynski zalatwil zniesienie wiz.
      Bylo to pare tygodni temu i wywolalo aplauz na stojaco
      u silesiusa monachijskiego,me-e,basi,barbary,galby,junkiera,marka
      i calej masy surrealistychnych klakierow.
    • old.european Przeciez Europejczycy jezdza do USA bez wiz 22.06.06, 17:50
      No poza Grekami...
      • mark.parker Re: Przeciez Europejczycy jezdza do USA bez wiz 22.06.06, 20:28
        old.european napisał:

> No poza Grekami...

poza Polakami też, ale Polacy udowodnili, że nie są Europejczykami, tylko
        zsowietyzowanymi ksenofobami, co już nawet wytknęła cierpliwa zazwyczaj Europa,
        w tym niektórzy oświeceni Polacy :)))))))
      • lze_gazeta A i Grecy zaczna gdy tylko dochod na glowe jakos 23.06.06, 00:25
        sie zblizy do tego w USA :)) O postkomunie sie nie mowi - nedza:(((
    • caesar_pl Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:52
      Nie bedzie zadnego wprowadzenie wiz dla Amerykanow.Chyba mi nikt nie powie,ze np.Niemcy,do ktorych przyjezdza rocznie 4 mnl Amerykanow,zrezygnuja,by z Polski do USA 4 mln nierobow wyjechalo ...
    • polski_murzyn A po co USA zawistne ,brudne,złodziejskie,nieroby? 22.06.06, 17:53
      Do czego potrzebni są USA Polacy ? Żeby siali nienawiść do Żydów ? Żeby
      pojechali kraść i podpalać domy (ostatni przypadek) ? Żeby siali socjalizm i
      komunizm ? A paszoł won . Nie umiecie wybrać rządzących ,nie umiecie rządzić
      własnym krajem to won do Rosji .
      • fritz.fritz hej, to przeciez murzyni sa najbardziej znanymi 22.06.06, 18:00
        antyemitami. Nie wiedziales o tym?

To ty wcale nie jestes murzyn, tylko przebieranic.

Jak na razie to zydzi sa antypolskimi rasistami w nieporownywalnie wiekszym
        stopniu niz Polacy antysemitami.

• fritz.fritz Re: A po co USA zawistne ,brudne,złodziejskie,nie 22.06.06, 18:03
        Zapomnialem sie spytac:

Czy ty moez jestes Zydem, ktory przebral sie za murzyna?

Bo wlasnie dokladnie tak .. paskudnie brzeczysz... jak pewien rodzaj much...
      • moher75 Granice są otwarte... 22.06.06, 18:03
        ...więc jak Ci się kraj i rodacy nie podobają to jedź do wyżej cywilizowanych
        krajów (tylko do jakich?).
      • mis22 Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 18:13
        polski_murzyn napisała:
        > Do czego potrzebni są USA Polacy ? Żeby siali nienawiść do Żydów ?

Mieszkam i pracuje w USA od 20 lat majac podwojne obywatelstwo. Rodzice mojej
        zony majacy okolo 60 lat nie mogli nas odwiedzic, bo konsul amerykanski w
        Krakowie odmowil im wizy. W konsulacie widzialem na scianie komiks ilustrujacy
        jak tamtejsi pracownicy nienawidza swojej pracy. Nic dziwnego, ze swoja
        frustracje wyladowuja na Polakach ubiegajacych sie o wizy.

Fakt, ze w Polsce jest ciagle sporo rasistow i antysemitow. Ale wiekszosc
        Polakow nimi nie jest. Uwazam, ze podroze do Stanow zmniejszylyby ta ksenofobie
        i nietolerancje. Polacy zobaczyliby, ze ludzi roznych ras pracuja i zyja razem
        bez konfliktow. Nie jest tu raj - jest sporo przestepcow i roznych
        ekstremistow. Ale Stany sa najbardziej rasowo tolerancyjnym krajem z krajow
        ktore zdarzylo mi sie odwiedzic.
        • silesius.monachjiski0 No to pojedz do Louisiany albo do Mississippi. 22.06.06, 18:34
          • ziuta38 Re: No to pojedz do Louisiany albo do Mississippi 22.06.06, 18:46
            silesius,przeciez chwaliles Kaczynskiego za odreczne zalatwienie
            problemu wiz podczas wizyty w USA.
            a tu znow o wizach.
            • fritz.fritz Re: No to pojedz do Louisiany albo do Mississippi 22.06.06, 22:13
              ziuta38 napisał:

> silesius,przeciez chwaliles Kaczynskiego za odreczne zalatwienie
              > problemu wiz podczas wizyty w USA.
              > a tu znow o wizach.

To jest tylko sprawozdanie o rozmowach na temat wiz miedzy Unia a USA a nie na
              temat wiz dla Polski :)
              • ziuta38 Re: No to pojedz do Louisiany albo do Mississippi 23.06.06, 01:38
                masz racje,Polakom wizy zniesiono.
                ale brzmisz jak silesius!
        • wet3 do miss 22 22.06.06, 18:50
          Mozdzek to masz wyprany jak trzeba! Nie przyjezdzaj do Polski, bo ci podli
          antysemici z pewnoscia zrobia ci krzywde!
        • mariotrs Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 18:53
          moje doswiadczenie jest inne - prawie wszyscy polacy jakich poznalem w stanach
          sa zdeklarownaymi antysemitami i kazda okazje wykorzystuja, zeby powiedziec cos
          zlego o zydach...i nie ma to bynajmniej nic wspolnego z zydami jako
          takimi...chodzi o to, ze wiekszosc zydow w stanach (jak wszedzie) jest dobrze
          wyksztalcona, prowadza wlasne firmy, sa lekarzami, prawnikami itp...a
          polacy...wiadomo: glownie sprzataja u nich w domach, zasuwaja na budowach za
          grosze itd..i to ich strasznie denerwuje, maja kompleks nizszosci...bo polak
          zamiast brac przyklad z kogos komu lepiej sie powodzi i starac sie pracowac nad
          soba woli raczej zgnoic tego kogos lepszego...to zawsze latwiejsze i typowo
          polskie
          • ziuta38 Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 18:57
            to nie tylko twoje doswiadczenie,moje tez.
            • chilonchilonides Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 21:12
              A moje doswiadczenie jest zupelnie inne. Wiekszosc moich znajomych Polakow ma
              wyzsze wyksztalcenie - sa naukowcami, lekarzami, bankierami itp. I nie sa
              antysemitami. Nie mamy kompleksu nizszosci. Nie ougolniajcie wiec, bo
              krzywdzicie nas. Chyba, ze pisaliscie sami o sobie. W takim przypadku zal mi Was...

Pozdrowienia
              • ziuta38 Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 21:30
                widac jestes szczesciarzem w doborze towarzystwa.
                zreszta na forum tej gazety mozesz poznac poglady
                rodakow zza oceanu.
                • chilonchilonides Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 22:18
                  ziuta38 napisał:

> widac jestes szczesciarzem w doborze towarzystwa.
                  > zreszta na forum tej gazety mozesz poznac poglady
                  > rodakow zza oceanu.

Nie wiem, czy jestem szczesciarzem. Tak sie zlozylo. Niewatpliwie jest prawda
                  to, co piszesz, ze wielu naszych rodakow ma kompleksy, ktore (co widac po
                  wpisach na forum) przejawiaja sie cala gama dziwnych reakcji: od koszmarnej
                  megalomanii (jak to?! nam, Polakom nie pozwalaja podrozowac bez wiz?!), az do
                  calkowitego odcinania sie od swoich korzeni i plucia we wlasne gniazdo
                  (szczegolnie, przez tych, co zdolali tu - do USA dojechac i zostac, choc tez nie
                  przez wszystkich).

A przeciez Amerykanie robia to, co w ich mniemaniu jest najlepsze dla ich kraju.
                  Nam nic do tego. Po co sie wiec goraczkowac?

Przykro mi, Ziuto, ze masz takie doswiadczenia. Ale wierz mi - rasistow,
                  ksenofobow itp mozna znalezc po obu stronach Atlantyku. Polacy nie maja na to
                  monopolu.

Mam nadzieje, ze znajdziesz takze tych troche lepszych Polakow o nieco szerszych
                  horyzontach i bardziej tolerancyjnych zapatrywaniach.

Pozdrawiam
              • fritz.fritz Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 21:47
                chilonchilonides napisał:

> A moje doswiadczenie jest zupelnie inne. Wiekszosc moich znajomych Polakow ma
                > wyzsze wyksztalcenie - sa naukowcami, lekarzami, bankierami itp. I nie sa
                > antysemitami. Nie mamy kompleksu nizszosci. Nie ougolniajcie wiec, bo
                > krzywdzicie nas. Chyba, ze pisaliscie sami o sobie. W takim przypadku zal mi
                Was...

Piszacy o Polakach sprzatajacych wszystko zapominaja o pierwszych generacjach
                emigrantow zydowskich i nie zauwazyli, ze czasy sie naprawde zmieniaja, tak
                przynajmniejs twierdza statystyki USA dotyczace Polakow na tle innych
                mniejszosci.

Co do piszacych te uwagi na temat Polakow tylko chamow wykonujacych najprostsze
                prace ( co nie jest wstydem, jezeli ja dobrze wykonuja ) to jestem ciekawy,
                ktory z nich nie (!) jest Zydem.

No wiec panowie Nie-Zydzi, prosze o stwierdzenie, ze nie jestescie Zydami.
                Panie sa rowniez serdecznie zapraszane.

Zydzi nienawidza Polakow jak zarazy i kochaja Niemcow miloscia: Polacy musza
                wziasc Niemcow za wzor i nie postepowac inaczej niz oni.

Niemcy rzna, morduja i pedza Zydow regularnie co dwiescie, trzysta lat.

Zydzi regularnie znajdowali schronienie w Polsce, w ktorej dzieki Polskiej
                tolerancji mogli sie wlasnie tak rozwijac (stowrzyli Izrael) nie bedac narazeni
                na nienawisc religijna i smierc.

Czyzby wlasnie te inne traktowanie Zydow przez Polakow jest wlasnie powodem, ze
                Zydzi nie kochaja Polakow?

Moze wlasnie Polacy powinni postepowac jak Niemcy i wtedy Zydzi rowniez Polakow
                by kochali?
                • ziuta38 Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 21:59
                  my tu o wizach dla Polakow,ktore zalatwil prezydent Kaczynski,
                  a ktorych nie zalatwili Walesa i Kwasniewski.
                  o byciu nie-zydem pytano mnie ostatnio w 1968.
                  odpowiedz byla :nie jestem zydem i nic sie nie zmienilo.
                  a ty fritz jestes z UB,ze znowu pytasz zadeklarowanie narodowosci?
                  • fritz.fritz Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 22:10
                    ziuta38 napisał:

> my tu o wizach dla Polakow,ktore zalatwil prezydent Kaczynski,
                    > a ktorych nie zalatwili Walesa i Kwasniewski.

> o byciu nie-zydem pytano mnie ostatnio w 1968.

Myslalem, ze wtedy pytano o to, czy sie jest zydem.

> odpowiedz byla :nie jestem zydem i nic sie nie zmienilo.

Nie sadzilem, ze jestes zydem. Wypowiadasz sie krytycznie, ale w zupelnie inny
                    sposob.

Rasizm jest paskudna rzecza. Niezaleznie od narodu jaki go reprezentuje. Zydzi
                    sa extremalnymi antypolskimi rasistami.

Wypowiedzi powyzej nie sa wypowiedziami krytycznymi tylko do glebi paskudnymi
                    rasistowskimi.

> a ty fritz jestes z UB,ze znowu pytasz zadeklarowanie narodowosci?
                    Nie, nie jestem z UB.
                    I nigdy nie bylem w UB.

Ale nie trawie rasistow kazego koloru i pochodzenia.
                    • babaqba Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 23.06.06, 03:51
                      ritz.fritz napisał:

> Rasizm jest paskudna rzecza. Niezaleznie od narodu jaki go reprezentuje. Zydzi
                      > sa extremalnymi antypolskimi rasistami.

Z tym nie sposób się zgodzić, ale pewna niechęć jest wprost proporcjonalna do liczby intelektualnych
                      rozwielitek w rodzaju fritz.fritza i tutaj trudno się dziwić.

A bagno się pogłębia, jak taka szmata, jak Giertych - antysemita genetyczny, została ministrem
                      edukacji. Czy nowej, narodowej historii nasze dzieci będą się uczyć na idiotyzmach Giertychowego
                      dziadka? Poczytajcie te popłuczyny po Dmowskim. Antysemicki bełkot idioty. Wszędzie żydzi i masoni.
                      Polska daleko zajedzie z takimi wzorcami.
              • mariotrs Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 22:15
                ja nie twierdze, ze ludzie o jakich piszesz nie istnieja....niestety jestesmy w
                znacznej mniejszosci...inaczej lepper nie bylby w polsce wicepremierem
                • chilonchilonides Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne 22.06.06, 23:56
                  mariotrs napisał:

> ja nie twierdze, ze ludzie o jakich piszesz nie istnieja....niestety jestesmy w
                  > znacznej mniejszosci...inaczej lepper nie bylby w polsce wicepremierem

Masz calkowita racje, ale to juz temat na zupelnie inna dyskusje. N.B. jest to
                  glowny powod, ze zaczalem sie ubiegac o wize imigracyjna...
              • lze_gazeta A nieslawnej pamieci Moskala ci przypomniec? 23.06.06, 00:28
                Antysemita najprymitywniejszego chowu, a przeciez ten dziad (niech mu nagrobek
                ciezkim bedzie) POLONIE AMERYKANSKA REPREZENTOWAL:)))
                • misza1000 Re: A nieslawnej pamieci Moskala ci przypomniec? 23.06.06, 02:05
                  lze_gazeta napisał: "Antysemita najprymitywniejszego chowu, a przeciez ten
                  dziad (niech mu nagrobek ciezkim bedzie) POLONIE AMERYKANSKA REPREZENTOWAL:)))

Byles w USA, mieszkales tam nieco dluzej? I nie zauwazyles zajadlego
                  antypolonizmu? Co innego teoretyzowac w stylu: Anty-myszowatosc jest baldzo
                  zla, plose pani!

A co innego zyc w smrodzie zgotowanym przez tysiace rozbestwionych myszy,
                  myslacych, ze caly swiat do nich nalezy i bezczelnie srajacych ci na glowe i
                  falszywie oskarzajacych cie "za" i "przed" plecami.

• chilonchilonides Re: Zlikwidowanie wiz byloby pozyteczne - akurat.. 23.06.06, 00:16
          Zniesienie wiz zmienilo by tylko liczbe Polakow zawracanych z granicy USA.
          Zamiast urzednikow ambasady i konsulatow robili by to urzednicy imigracyjni.
      • misza1000 Re: A po co USA zawistne ,brudne,złodziejskie,nie 23.06.06, 01:22
        polski_murzyn napisała: "Do czego potrzebni są USA Polacy ? Żeby siali
        nienawiść do Żydów?"

Polecam obejrzenie tworu "Sztetl" niby-rezysera niejakiego Marzynskiego.
        To ci powinno oczki otworzyc (oczywiscie, o ile jestes Polakiem) na to, kto co
        sieje.

"Żeby pojechali kraść i podpalać domy (ostatni przypadek) ? Żeby siali
        socjalizm i komunizm?"

O, widze powazne braki w znajomosci historii. Polecam sprawdzenie pochodzenia
        tworcow i aktywistow komunizmu.

"A paszoł won . Nie umiecie wybrać rządzących ,nie umiecie rządzić własnym
        krajem to won do Rosji."

A dziekuje za rade.
    • emes-nju Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 17:55
      magdalene76 napisała:

> kiedy nasi wspaniali politycy w koncu wpadna na pomysl wiz dla amerykanow,
      > odrazu by sie sytuacja wyjasnila a ile kasy by moglo wplywac do kasy. i
      > zaloze sie ze gdyby taka propzycja sie przyjela to amerykanie odrazu by
      > zniesli wizy.

Akurat! Przestaliby do nas przyjezdzac ci nieliczni szalency, ktorym sie wydaje, ze zobacza tu cos ciekawego albo, ze uda im sie zrobic biznes. Nie oszukujmy sie - to my pukamy do drzwi bogatego krewnego...
      • ziuta38 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 18:03
        Ci przyjezdzajacy Anerykanie to Polonusy ktorym
        zal 160dularow na polski paszport.
        Amerykanski paszport kostuje ich cos okolo $60.
        Po przyjezdzie do Polski zaoszczedzone dolary mozna wydac na wodke
        z podziwiajacymi sasiadami.
        • beernut Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 18:38
          ziuta38 napisał:

> Ci przyjezdzajacy Anerykanie to Polonusy ktorym
          > zal 160dularow na polski paszport.
          > Amerykanski paszport kostuje ich cos okolo $60.
          > Po przyjezdzie do Polski zaoszczedzone dolary mozna wydac na wodke
          > z podziwiajacymi sasiadami.

Paszport USA kosztuje $97.00

Passport Fees

March 8, 2005

Routine Services (Form DS-11)
          Non-Refundable

Age 16 and older: The passport application fee is $55. The security surcharge
          is $12. The execution fee is $30. The total is $97.

Under Age 16: The passport application fee is $40. The security surcharge is
          $12. The execution fee is $30. The total is $82.

• ziuta38 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 18:42
            ciagle zostaje 60 dolarow na wodke.
        • ppo Znowu uogólnianie. 23.06.06, 00:58
          A nie bierzesz pod uwagę, że ktoś może mieć w USA ukochaną osobę-Polonuskę,
          której nie chciałby narażać na koszmar procedury wizowej? Dlaczego na tym forum
          tyle prymitywnych buraków jest? To ma być Polonia? Bo na pewno nie Polacy. BTW-
          polski paszport nie jest tak łatwo zdobyć, jeśli czmychneło się z kraju w
          latach '80 przez obóz dla uchodźców i oddało się go szczekającemu Szwabowi. Ale
          większość z was powinna to wiedzieć. Chyba, że żadna z was Polonia...
    • mariotrs Amerykanow to wogole nie obchodzi.... 22.06.06, 18:43
      nikogo w stanach takie wizy nie obchodza, bo malo kto jezdzi do europy...bo
      niby po co? wszedzie ciasno, ludzie nieprzyjemni, ceny astronomiczne...ten kto
      jezdzi w interesach zalatwi sobie wize bez problemu, reszty to zupelnie nie
      interesuje...jest 100 innych miejsc, gdzie mozna pojechac bez wizy, jest
      taniej, a ludzie nie zachowuja sie jakby zjedli wszystkie rozumy...
      • caesar_pl Re: Amerykanow to wogole nie obchodzi.... 22.06.06, 19:31
        Europa jest dla Amerykanow glownym zagranicznym celem turystycznym - w 2005 przyjechala ich 12,6 mln z tego do Niemiec ponad 4 mln.
        • mariotrs Re: Amerykanow to wogole nie obchodzi.... 22.06.06, 19:56
          mozliwe...ale to ciagle nie jest nawet 5% ludnosci usa
          • old.european Re: Amerykanow to wogole nie obchodzi.... 22.06.06, 22:00
            mariotrs napisał:

> mozliwe...ale to ciagle nie jest nawet 5% ludnosci usa

No coz, nie kazdego stac.
            • mariotrs Re: Amerykanow to wogole nie obchodzi.... 22.06.06, 22:09
              oj stac ich stac..tylko po co maja jechac taki kawal drogi do europy i
              przeplacac za wszystko, kiedy u siebie maja dostep do 2 oceanow i zatoki
              meksykanskiej, kilka pasm gor z doskonalymi warunkami do sportow zimowych,
              prawie kazdy rodzaj klimatu i krajobrazu, kilka z najwiekszych parkow
              narodowych na swiecie, tysiace jezior, hawaje i karaiby tuz tuz, kurorty w
              meksyku itp itd, a wszystko z doskonalymi drogami, infrastruktura i o polowe
              taniej niz w europie
              • misza1000 Amerykanskie kompleksy nizszosci na temat Europy 22.06.06, 22:53
                mariotrs napisał: "oj stac ich stac..tylko po co maja jechac taki kawal drogi
                do europy i przeplacac za wszystko, kiedy u siebie maja dostep do 2 oceanow i
                zatoki meksykanskiej, kilka pasm gor z doskonalymi warunkami do sportow
                zimowych, prawie kazdy rodzaj klimatu i krajobrazu, kilka z najwiekszych parkow
                narodowych na swiecie, tysiace jezior, hawaje i karaiby tuz tuz, kurorty w
                meksyku itp itd, a wszystko z doskonalymi drogami, infrastruktura i o polowe
                taniej niz w europie"

A pomimo tego z jakiegos powodu jedyna rzecza wieksza od McKinley w USA sa
                kompleksy Amerykanow na temat Europy. Od kuchni, poprzez wzornictwo doslownie
                wszystkiego (mebli, ubran, samochodow, etc.) do poziomu kultury, znajomosci
                swiata, oglady towarzyskiej a juz o historii nie wspominajac.

Niue twierdze absolutnie iz Europa ma te przypisywana jej wyzszosc, a raczej
                sklanialbym sie do sadu, ze ma duzo do nauczenia sie od USA, ale fakt jest
                faktem, ze Amerykanie maja kompletnego fisia na temat Europy. Beda smiac sie z
                Francuzow i co 5 minut robic zarty z ich rzekomego "poddawania sie" albo nie
                mycia a jednak malpuja wszystko co francuskie. Oczywiscie jezeli tylko ich
                stac. Beda wydziwiac na lenistwo Europejczykow czy na wysokie bezrobocie ale
                jak im sie powie jaka jest dlugosc urlopu to najpierw opada im szczeka a potem
                dziwnie milkna.

Maja kompleksy (czasmi zupelnie bez powodu) ale maja. I dlatego twierdzenie, ze
                ich Europa nie obchodzi i nie chca tam jezdzic jest falszywe.
                • mariotrs Re: Amerykanskie kompleksy nizszosci na temat Eur 23.06.06, 00:04
                  nie wiem - ja takich glebokich kompleksow nie zauwazam...zgadza sie: maja swira
                  na punkcie wielu rzeczy z europy, ale moim zdaniem nie na zasadzie
                  kompleksow...ja raczej spotykam sie z pozytywnym nastawieniem do europejczykow
                  i raczej nas lubia...a te wady w stylu francuskiego lenistwa traktuja bardziej
                  na zasadzie zartu (choc maja racje, bo ja mam do czynienia z francuskimi
                  firmami i robienie z nimi interesow przypomina czasy PRLu...wszystko na jutro i
                  czy sie stoi, czy sie lezy...znamy to)

moim zdaniem to europejczycy maja kompleksy - wspomnij cokolwiek o stanach, a
                  zaraz dostaniesz caly wyklad o historii, cywilizacji zachodniej, wielkiej
                  wiedzy kazdego europejczyka, o tym jaka to europa jest pokojowa i jak wszystkim
                  na swiecie pomaga itp, itd...i o tym jacy straszni i zli sa amerykanie, jaka
                  okropna ich kultura i tak dalej...ciekawe tylko dlaczego w takim razie tyle z
                  tej kultury przejmuja inne kraje, nie tylko w europie, ale wlasciwie wszedzie...
                • chilonchilonides Re: Amerykanskie kompleksy nizszosci na temat Eur 23.06.06, 00:13
                  misza1000 napisał:

> ... jedyna rzecza wieksza od McKinley w USA sa
                  > kompleksy Amerykanow na temat Europy. Od kuchni, poprzez wzornictwo doslownie
                  > wszystkiego (mebli, ubran, samochodow, etc.) do poziomu kultury, znajomosci
                  > swiata, oglady towarzyskiej a juz o historii nie wspominajac.

Misza - nie wiem gdzie mieszkasz i kiedy ostatnio byles w Europie. Chyba brak Ci
                  punktu odniesienia. Ja twierdze, ze Amerykanie kompleksow, o ktorych wspomniales
                  nie maja. Bo jak moze miec kompleksy ktos, kto jest (we wlasnym minemaniu
                  najwiekszy, najsilniejszy, najbogatszy etc.)? Natomiast prawda jest, ze
                  znakomita czesc spoleczenstwa amerykanskiego nie ma bladego pojecia o historii,
                  geografii, dobrym wychowaniu itd.

> Niue twierdze absolutnie iz Europa ma te przypisywana jej wyzszosc, a raczej
                  > sklanialbym sie do sadu, ze ma duzo do nauczenia sie od USA,

jakis pryklad?

ale fakt jest
                  > faktem, ze Amerykanie maja kompletnego fisia na temat Europy. Beda smiac sie z
                  > Francuzow i co 5 minut robic zarty z ich rzekomego "poddawania sie" albo nie
                  > mycia a jednak malpuja wszystko co francuskie. Oczywiscie jezeli tylko ich
                  > stac. Beda wydziwiac na lenistwo Europejczykow czy na wysokie bezrobocie ale
                  > jak im sie powie jaka jest dlugosc urlopu to najpierw opada im szczeka a potem
                  > dziwnie milkna.
                  >
                  > Maja kompleksy (czasmi zupelnie bez powodu) ale maja. I dlatego twierdzenie, ze
                  >
                  > ich Europa nie obchodzi i nie chca tam jezdzic jest falszywe.

I znowu sie nie zgodze. Jak ich moze Europa obchodzic, jesli wiekszosc nie wie
                  gdzie ona jest i jakie tam kraje sie znajduja.
                  • misza1000 Re: Amerykanskie kompleksy nizszosci na temat Eur 23.06.06, 01:01
                    chilonchilonides napisał: "Bo jak moze miec kompleksy ktos, kto jest (we
                    wlasnym minemaniu najwiekszy, najsilniejszy, najbogatszy etc.)?

No wiec to przekonanie jest uwazam w wielu wypadkach tylko maska. Pod skora
                    maja kompleksy i nie sa tak pewni tej swojej wyzszosci.

"Natomiast prawda jest, ze znakomita czesc spoleczenstwa amerykanskiego nie ma
                    bladego pojecia o historii, geografii, dobrym wychowaniu itd."

Hm, nie zgodzilbym sie.

Historia.

Co bys wolal, odbudowane (czyli wlasciwe oszukane) starowki miast albo zamki
                    czy klasztory, do ktorych zagladamy dwa razy w zyciu (raz w dziecinstwie z
                    rodzicami a drugi raz samemu z wlasnymi dziecmi, np. Wawel czy Wieliczka,
                    Muzeum Narodowe, Panorama Raclawicka, itp.) czy pozostalosci po twoich wlasnych
                    przodkach? Sukienki pra-prababki, ksiazki kucharskie z XVIII wieku uzywane w
                    twojej rodzinie, sprzety domowe, itp. Oczywiscie duzo ludzi wyrzuca i wyrzucalo
                    takie rzeczy, ale jak popatrze co moja rodzina uratowala z wycieczki bydlecymi
                    wagonami pod sniegiem spod Wilna na tzw. Ziemie Odzyskane, (pomijam tych
                    czlonkow rodziny, ktorzy te wycieczke zakonczyli na Syberii) i porownam z tym,
                    co normanly Amerykanin ma w domu to mi sie plakac chce. Co mi po Wawelu kiedy
                    najstarsze rzeczy jakie moja rodzina przechowala nie maja wiecej niz
                    kilkadziesiat lat. Co mi z tego, ze moja rodzina jest wymieniona w Panu
                    Tadeuszu a Amerykanie nie maja nawet odpowiednika Pana Tadeusza, kiedy moi
                    rowiesnicy nie musieli patrzec na pokrywy wlazow studzienek kanalizacyjnych z
                    napisami po niemiecku. U nich sa z napisami w ich wlasnym jezyku, wyobrazasz to
                    sobie? Jezeli jestes z Krakowa to moze tak. Dla mnie to niewyobrazalne
                    szczescie - taka "historia codzienna" na wyciagniecie reki.

Geografia.

Geografia w zyciu przydaje sie nam tylko i wylacznie z okazji urlopu.
                    Od wszytskiego innego sa specjalisci. Pilot ma sie znac na polozeniu lotnisk.
                    Marynarz na polozeniu portow. Kolejarza prowadza tory. Kierowca ma GPSa i atlas
                    drogowy. I juz. A jak ktos zyje w kraju, ktory jest kontynentem to nie nalezy
                    dziwic sie, ze nie zdolal dojechac do innego kraju. Po prostu "inny kraj" jest
                    bardzo daleko!

Pojalem te skale stojac kiedys w holu Poczty Glownej w dziesiejszym
                    St.Petersburgu i gapiac sie na sciane udekorowana rzedem zegarow pokazujacych
                    lokalny czas na calym terytorium ZSRR. Czlowieku, sprobuj objac ten ogrom
                    terytorium wyobraznia i pomysl po co oni mieli sie martwic zagranica? Podobnie
                    jest w USA.

"dobrym wychowaniu"

Zalezy o co ci chodzi. Bo jezeli np. o maniery przy stole, to jest to bardzo
                    subiektywna sprawa. Popatrz (i posluchaj! ;-) jak jedza "dobrze wychowani"
                    Azjaci, a w szczegolnosci Chinczycy.

• hudefak Re: Amerykanskie kompleksy nizszosci na temat Eur 23.06.06, 02:12
                      > "Natomiast prawda jest, ze znakomita czesc spoleczenstwa amerykanskiego nie ma
                      > bladego pojecia o historii, geografii, dobrym wychowaniu itd."

Bo to nie leży w ich kregu zainteresowań.
                      Amerykanie są przekonani o swojej wyższości (mocarstwo pod prawie każdym
                      względem) i nie widzą świata poza swoim horyzontem.
                      Ale, z ręką na sercu, czy przeciętny Eurpejczyk opowie cokolwiek o historii -
                      sprzed 1945 r.- Ameryki Południowej czy Azji? Drążąc dalej: a może o historii
                      Finlandii, Szwajcarii czy Albanii?
                      Czy ktoś zna nawet obecne wydarzenia w tych krajach i innych bliskich poza
                      wydarzeniami na pierwsze strony gazet?
                      Pomijam już kulturę tych krajów, bo będąc nieukiem w Europie można wiedzieć o
                      tym dużo więcej niż członek elity w USA.
                  • hudefak Re: Amerykanskie kompleksy nizszosci na temat Eur 23.06.06, 01:02
                    chilonchilonides napisał:

> misza1000 napisał:
                    >
                    > > ... jedyna rzecza wieksza od McKinley w USA sa
                    > > kompleksy Amerykanow na temat Europy. Od kuchni, poprzez wzornictwo doslo
                    > wnie
                    > > wszystkiego (mebli, ubran, samochodow, etc.) do poziomu kultury, znajomos
                    > ci
                    > > swiata, oglady towarzyskiej a juz o historii nie wspominajac.
                    >
                    > Misza - nie wiem gdzie mieszkasz i kiedy ostatnio byles w Europie. Chyba brak C
                    > i
                    > punktu odniesienia. Ja twierdze, ze Amerykanie kompleksow, o ktorych wspomniale
                    > s
                    > nie maja. Bo jak moze miec kompleksy ktos, kto jest (we wlasnym minemaniu
                    > najwiekszy, najsilniejszy, najbogatszy etc.)? Natomiast prawda jest, ze
                    > znakomita czesc spoleczenstwa amerykanskiego nie ma bladego pojecia o historii,
                    > geografii, dobrym wychowaniu itd.

Chilonie, nie wiem, kiedy byłeś ostatnio w Stanach lub z kimś stamtąd
                    rozmawiałeś. Ale możesz wierzyć na słowo, że wbrew dziwnemu kompleksowi
                    wyższości (jak amerykanie się lubują w rekordach: jest tam największy,
                    najwyższy, najdłuższy itd. - atrakcje można do każdego przymiotnika uzupełnić)
                    mają jakiś kompleks niższości do Europy też.
                    Marzeniem średniej klasy nie jest wycieczka na Karaiby, (własne) Hawaje, czy
                    dalekie Seszele, a do Starego Świata. To jest szpan i szyk.
    • repres1 Pierwszy zewnętrzny przejaw solidarności. 22.06.06, 19:01
      Sprawa wiz do USA nie jest dla mnie tematem najważniejszym. Cieszę się jednak,
      że Europa zdobywa się na stanowczość w sprawach zewnętrznych. Nie wiem ilu
      Amerykanów przyjeżdża do Polski i nie wiem czy będą długie kolejki przed
      polskimi konsulatami, ale przed konsulatami niemieckimi, brytyjskimi,
      hiszpańskimi czy francuskimi kolejki z pewnością byłyby dłuższe.
      Zabawny jest amerykański argument "procentu odmów". Dla nich zniesienie wiz
      uniemożliwia duży procent odmów, którego oni są sprawcami. Paragraf 22.
      Polonusi zwykle dysponują polskim paszportem więc dla nich nie jest to problem.
      Zaczynam coraz bardziej czuć się Europejczykiem.
      Dzięki ci Leszku Millerze. Mimo twojej późniejszej bezczelności Polska ci tego
      nie zapomni. Jakoś trudno mi wyobrazić sobie, że obecny rząd wprowadza Polskę
      do Unii (np. straszenie katastrofą przy wprowadzeniu euro). Dobrze, że
      zdążyliśmy.
      Podobno błysnęła intelektem nasza Wielce Czcigodna Pani Minister Spraw
      Zagranicznych. Stwierdziła, że sprawa zniesienia wiz turystycznych nie jest dla
      Polski i Polaków ważna bo przecież Polacy mogą obecnie pracować w innych
      krajach Unii. Pogratulować inteligencji, taktu i rozumienia dyplomacji.
      • mariotrs Re: Pierwszy zewnętrzny przejaw solidarności. 22.06.06, 19:04
        poki co to tylko slowa...i tak pewnie zostanie..jezeli uwazasz ze kraje
        zachodniej europy beda sie narazac na konflikt z usa dla polski, czy czech to
        sie bardzo mylisz...nigdy w historii nie bylo takiego przypadku i dopoki budzet
        jednej duzej firmy w stanach bedzie wiekszy niz budzet calej polski tak
        zostanie...
        • repres1 Re: Pierwszy zewnętrzny przejaw solidarności. 22.06.06, 19:29
          W sprawach wizowych żaden kraj europejski nie ma potrzeby "się narażać". O
          jakim narażaniu się piszesz? Czyżby uregulowanie problemu wizowego między USA a
          Unią Europejską było powodem do "narażania wzajemnych stosunków"? Przecież to
          nie z polskiej inicjatywy poruszono ten problem bodajże rok temu. Po prostu
          Unia zaczęła się szanować i domagać wzajemności.
          W mojej ocenie problem pracy Polaków w USA jest rozdmuchany, a problem Polaków-
          terrorystów to kupa śmiechu z przewagą śmiechu. Amerykańskie argumenty nie
          przystają do współczesności. Jestem przekonany, że za kilka lat (nie
          kilkanaście tylko kilka) USA przygotują specjalny program dla przyciągnięcia
          Polaków do osiedlenia się i pracy. Tak jak dzisiejsi niemieccy przedsiębiorcy
          zamieniliby za ogromną dopłatą emigrację turecką na polską. I nie widzę w tym
          nic złego.
          Mnie osobiście sprawa wiz do USA ani ziębi, ani grzeje.
          • mariotrs Re: Pierwszy zewnętrzny przejaw solidarności. 22.06.06, 19:40
            po pierwsze - nie ma problemu wizowego miedze usa i ue....cala zachodnia europa
            jezdzi tam bez wiz i odwrotnie...a ze polska nie moze, to bardziej nasz
            problem...i stanowisko jakiejs tam pani z ue nie wplynie w zaden sposob na
            decyzje amerykanow - oni to zrobia po swojemu, a ue nie bedzie zbytnio
            naciskac, bo po co? tylko tyle mialem na mysli
            • repres1 Re: Pierwszy zewnętrzny przejaw solidarności. 23.06.06, 08:47
              Sądzę, że mylisz się w ocenie tego co się dzieje. Poruszenie problemu wizowego
              nie zostało dokonane na wniosek Polski czy z polskiej inspiracji, a więc to
              Unia widzi problem. Skoro Unia dostrzega problem, to zaczyna ten problem
              rozwiązywać i z pewnością go rozwiąże. Myślę, że wkrótce również dla USA nie
              będzie to sprawa nie do załatwienia. Wystarczy przestać go traktować w
              kategoriach łaskawości i rzetelnie ocenić sytuację. Praca Polaków w USA jest
              raczej tematem zastępczym w sprawach wewnętrznych USA niż rzeczywistym
              zagrożeniem dla wzrostu bezrobocia w tym kraju.
              Piszę to wszystko z zaznaczeniem, że nie jest to kwestia spędzająca mi sen z
              powiek ani powód do urażonych ambicji. Cieszę się jednak, że Unia w ten sposób
              zaczyna podchodzić do problemu różnego traktowania członków UE przez inne
              państwa. Może nauka płynąca z niemiecko-rosyjskiej rury gazowej całkiem nie
              pójdzie w las.
              Pozdr.
      • hudefak Re: Pierwszy zewnętrzny przejaw solidarności. 23.06.06, 00:13
        > Podobno błysnęła intelektem nasza Wielce Czcigodna Pani Minister Spraw
        > Zagranicznych. Stwierdziła, że sprawa zniesienia wiz turystycznych nie jest dla
        >
        > Polski i Polaków ważna bo przecież Polacy mogą obecnie pracować w innych
        > krajach Unii. Pogratulować inteligencji, taktu i rozumienia dyplomacji.

Skąd oni biorą takich nieudaczników?
    • eat.putsy juz raz było tak 22.06.06, 20:23
      Francja wymagała wiz od Amerykanów, na poczatku lat 90-tych, nic się nikomu nie
      stało
    • jolkak11 czy teraz młodzi mają wyjeżdzać do stanów!!??? 22.06.06, 20:24
      to kto w końcu zostanie!? czemu rządowi tak bardzo zależy na tym aby zdolni
      wykształceni oraz najlepsi -bez szans na awans - wyjechali i powiększali
      dobrobyt innych krajów? leczyli ich i pracowali dla nich!!???Kto u nas
      zostanie!? - wiadomo - miernoty z układów i już to widać wszędzie, w szkołach,
      urzędach, sądach i szpitalach!
      • lze_gazeta Do USA bez wiz, mila, TYLKO turystycznie:))) 23.06.06, 00:30
        Bez prawa do pracy - co obowiazuje i stara Unie.
        • d.o.m Re: Do USA bez wiz, mila, TYLKO turystycznie:))) 23.06.06, 00:45
          A zatem wizy w USA zwiększają naszą konkurencyjność
          w sektorze turystycznym - Amerykanie zostawiają
          pieniądze u nas bo przyjeżdżają bez wiz, a my też
          zostawiamy pieniądze u nas (UE) bo nie chce się nam
          stać w kolejkach po wizy. Czysty zysk. ;)
    • olfy Generalnie możemy się na tym przejechac 22.06.06, 20:36
      Spory procent turystów przyjeżdżających do polski to właśnie amerykanie.
      Na pewno więcej kasy zostawiają w hotelach, restauracjach, itp, itd niż miałaby
      kosztowac wiza. Po wprowadzeniu wiz ruch turystyczny mógłby spaśc, a w takich
      miastach jak np Kraków branża turystyczna to własciwie jedyny liczący się
      pracodawca,
      • hudefak Re: Generalnie możemy się na tym przejechac 23.06.06, 00:50
        olfy napisała:

> Spory procent turystów przyjeżdżających do polski to właśnie amerykanie.
        > Na pewno więcej kasy zostawiają w hotelach, restauracjach, itp, itd niż miałaby
        > kosztowac wiza. Po wprowadzeniu wiz ruch turystyczny mógłby spaśc, a w takich
        > miastach jak np Kraków branża turystyczna to własciwie jedyny liczący się
        > pracodawca,

Nic bardziej mylnego: amerykanie nie stanowią znaczącego procentu turystów
        odwiedzających Polskę, chyba że mówimy o obywatelach USA z polskimi korzeniami.
        Ewentualne wprowadzenie wiz dla obywateli USA nie stanowiłoby większego problemu
        - po prostu mieliby jedną dodatkową formalność do załatwienia trudnością
        porównywalną z zakupem biletu lotniczego.
        Wbrew pozorom nie z całym światem Stany mają ruch - chociaż jednostronnie -
        bezwizowy. Wizy wymaga m.in. Brazylia, Chiny, Indie, Kuwejt, Pakistan, Rosja,
        Arabia Saudyjska, Syria, Turcja, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Wenezuela i
        mnóstwo innych państw.
        Sądzę, że Polska będzie miała większe szanse nacisku dopiero po wstąpieniu do
        układu Schengen.

• olfy Re: Generalnie możemy się na tym przejechac 23.06.06, 02:03
          W sieci hoteli w której pracuje, amerykanie stanowią 10-12% gości rocznie.
          nie jest to może bardzo dużo, ale jednak źle by było gdyby przestali przyjeżdżac.
          A po za tym wrzucenie Polski do jednego worka z Rosją, Chinami, Pakistanem itd
          wizerunkowi Polski się raczej nie przysłuży
          • hudefak Re: Generalnie możemy się na tym przejechac 23.06.06, 02:28
            olfy napisała:

> W sieci hoteli w której pracuje, amerykanie stanowią 10-12% gości rocznie.
            > nie jest to może bardzo dużo, ale jednak źle by było gdyby przestali przyjeżdża
            > c.
            > A po za tym wrzucenie Polski do jednego worka z Rosją, Chinami, Pakistanem itd
            > wizerunkowi Polski się raczej nie przysłuży

Nie rozumiesz. Amerykanie nie przestaną przyjeżdżać - wiza to tylko formalność.
            Następny uciążliwy króczek w podróży. Ale żeby był odczuwalny naprawdę, to
            dopiero w Schengen.
            Worek Rosja, Chiny, Pakistan ci przeszkadza? To, że te i inne kraje się nie
            płaszczą przed USA wychodząc z zzałożenia "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie"?
            Dla mnie pachnie trochę serwilizmem.
            Popatrz na biedną Brazylię - nie dała sobie w kaszę dmuchać i nijak na tym nie
            ucierpiała.
    • zdumiony3 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 21:33
      Jestem przekonany, ze to Zydzi maja do czynienia z tymi wizami do USA.
      • ziuta38 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 22.06.06, 21:42
        chca uszczuplic nasze zasoby materialne wymagajac oplat za wizy
        abysmy nie mieli czym placic odszkodowan?
    • zdumiony3 Gdyby nie Zydzi to wizy bylyby niewymagane. 22.06.06, 21:33
      • mniklas5 Re: Gdyby nie Zydzi to wizy bylyby niewymagane. 22.06.06, 22:30
        USA jest krajem gdzie najbardziej przestrzega sie ustanowione prawo , jezeli
        wydaje sie wizy turystyczne na okres do 6 miesiecy a ludzie bezprawnie
        przedluzaja swoj pobyt, lub tez bedac turystycznie podejmuja nielegalnie prace,
        to USA nie chce takich ludzi bo to rodzi szereg problemow, np w Teksasie ogromne
        setki milionow dolarow placimy na edukacje dzieci nielegalnych imigrantow.
        Pytanie nalezy postaowic jakie gwarancje da UE zeby nie byla takich problemow,
        jezeli przedstawi rozwiazanie problemu , to na pewno wizy beda zniesione.
        Dzialanie na zasdzie retorsji wynika z kompletnego braku realizmu.
        Pierwsz raz tu slysze na tym forum ze wiekszosc Polakow w USA to antysemici,
        trudno powiedziec, poniewaz poniewaz ogromna rzesza Polakow w USA do wlasnie
        Zydzi, przynajmniej w Kaliforni, poza tym tez trudno powiedziec kto jest a kto
        nie, barwe skory maja taka sama jak Polacy
        • misza1000 Koszt nielegalnych imigrantow 22.06.06, 23:21
          mniklas5 napisał: "USA jest krajem gdzie najbardziej przestrzega sie
          ustanowione prawo"

No chyba wolne zarty...nie rozsmieszaj mnie...

"USA nie chce takich ludzi bo to rodzi szereg problemow, np w Teksasie ogromne
          setki milionow dolarow placimy na edukacje dzieci nielegalnych imigrantow"

Ach jakze wspolczuje "wam". Potrafiliscie wybudowac w tym Teksasie centrum
          kierowania lotami kosmicznymi i posadzic tuzin ludzi na ksiezycu kosztem 135
          mld dolarow (liczac w 2006 dolarach) a nie potraficie postawic i upilnowac
          plotu pomiedzy Teksasem a Meksykiem?

Cos mi sie wydaje, ze jak zwykle w USA, kto inny placi (podatnicy za benefits
          dla imigrantow) a kto inny robi miliony na taniej i poslusznej sile roboczej.

I to jest prawdziwa przyczyna imigracji. A ze jest ona "nielegalna" to tylko
          dlatego, aby zastraszeni ludzie harowali za mniejsze pieniadze i byli wdzieczni
          za kazdy grosz. Bo przeciez gdzie pojda? Spowrotem do swoich krajow, w ktorych
          soldateska amerykanska od dziesiatek jak nie od setki lat utrzymuje miejscowe
          soldateski przy wladzy i razem z miejscowymi kacykami morduje skrytobojczo i
          otwarcie kazdego, kto odwazy sie otworzyc buzie?
          • ziuta38 Re: Koszt nielegalnych imigrantow 23.06.06, 01:54
            Walesa podczas wykladu na jednym z uniwersytetow amerykanskich
            zaproponowal Amerykanom budowe fabryk na granicy ,po stronie meksykanskiej,
            zamiast budowy kosztownego muru.
            nietrudno jest wyobrazic sobie wzrostu cen warzyw,owocow,domow i utrzymania
            trawy towarzyszacych obu rozwiazaniom.
    • century211 Pospolita emigracja na wzor pospolitego ruszenia 22.06.06, 23:24

Mysle, ze wtedy trzba by pomyslec o zbudowaniu jednokierunkowej autostrady z
      Polski do USA albo jakiejs rury pod oceanem.
      Ciekawe ile zajelaby operacja przetransportowania 39 milionow Polakow do USA?
      • lze_gazeta Nawet 9 milionow do USA sie nie nadaje - a wiec 23.06.06, 00:33
        nie placz. Pojada szukac "dularow" co same na drzewach rosna i beda jeszcze
        szybciej spieprzac nizli przyjezdzali:)
    • d.o.m A niech sobie utrzymują te wizy! 23.06.06, 00:42
      Zupełnie jakby to była przepustka do raju na ziemi.

Utrudnianie napływu do USA i odpływu z Polski pracowników,
      to ich strata a nasz zysk. Niech sobie mają te wizy...
    • cius_ma Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 01:26
      Zasada wzajemności.... Hmmmm... Raczej nie wiązałbym z tym przyszłości,
      poniważ kraje europy (zwłaszcza Polska) nie są w stanie "zagrozic" USA...
      -brak jakiej kolwiek koordynacji!! Może "Europa" wie co się dzieje, ale
      wewnętrzne sprawy naszego kraju mają się niestety gorzej. Nie wiem co począć
      dalej, ale jedno jest pewne!! -nasi "władcy" (rządzący), a przynajmniej ich
      większa część udowadniając nam ich chęć "tworzenia", "naprawy" RZECZPOSPOLITEJ
      POLSKIEJ dają na całej lini "ciała"... Uważam, że albo J. Kaczyński albo L.
      kaczyński (któryś z nich) powinien ustąpić i dać sznsę młodszym, choć nie znaczy
      to, że "lepszym" -niech w końcu komuś zacznie zależeć na "Nas" - R O D A K A C
      H !! -przecież o to chodzi...
    • barwro5 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 01:50
      Jestem tutj 25lat i moja rodzina z kraju nigdy nie miala kloptow z otrzymaniem w
      izy.Ale przyjezdzali w odwiedziny- a nie dorabiac i wyjezdzali w terminie.
      Polacy napewno beda wjezdzac do USA bez wiz ale to musi potrfac. Obecnie
      przecietnego Polaka jak niema tutaj rodziny niestac na taki wyjazd,gdyz taki
      wyjazd turystyczny kosztuje tutaj minimum 300$ dziennie, plus pzejazd.A wiec
      dlakogo byly by te wizy ,dla dawnych i dzisiejszych zlodzieji i prominentow
      Amerykanie dobrze o tym wiedza dlatego potrzeba czasu az to scierwo wymrze i
      wtedy bedziemy swiatowcami.Przeciez dzisiaj jest tutaj wielu czerwonych ktorzy
      ulokowali swoje potomstwo i oni nadal penetruja niezalezna Polonie.CIA dobrze
      zna polski problem i Rodacy w kraju musza to zrozumiec jak sami nie
      przeprowadza lustracji to niema na co liczyc.Zyjac tutaj niezauwazylem zeby
      Polacy byli rasistami czy antysemitami to wlasnie na Polakow niektore media
      sieja nienawiscia i glupawymi "JOKE" . Nalezaloby uczulic Kongres Poloni
      Amerykanskiej aby reagowala bardziej glosno w niektorych wydarzeniach jak
      rowniez pikietowala czerwonych prominentow ktorzy tutaj zasmiecaja nasz
      amerykanski kontenent i dosyc glupawych wizyt WALESY czY Kwasniewskiego ktore
      tylko szkodza normalizacji stosunkow polski z USA.
      • ziuta38 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 02:22
        a gdzie Kongres Polonii Amerykanskiej rentuje pokoik?
        naprzeciw Bialego Domu czy naprzeciw Kapitolu?
        watpie tez czy ktokolwiek penetruje niezalezna Polonie,
        bo i po co.
        piszesz jak zawiedziony kadet Pulaskiego ktory nie dostal
        awansu na kaprala.
        a JOKES dawno sie skonczyly,wraz z wyborem polskiego papieza
        i powstaniem solidarnosci.
        w kraju jest wiecej opluwania solidarnosci niz ziania nienawiscia
        na Polakow w USA.
        a co do wizyt Walesy i Kwasniewskiego,cenia ich w USA gdzie sa
        goscmi uniwersytetow a nie poteznych polonijnych organizacji.
        Amerykanie patrza globalnie na przemiany w Polsce,polonusy
        patrza z poziomu parafii.
        • barwro5 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 04:50
          Ziuta38 : Niewazne gdzie miesci sie siedziba Kongresu Poloni w USA ale wazne
          jak za panowania SLD traktowano +sp. prezesa MOSKALA jak zachowywl sie SENAT
          wkraju Z Marszlkiem L.Pastusiakiem wystarczy wrocic pamiecia. Penetrowanie
          Poloni odbywalo sie jeszcze niedawno ,dopiero jak wladze przejal PIS mam
          nadzieje ze sie to skonczy.Sam przybylem tutaj z rodzina po internowaniu i
          kiedy tworzyly sie zalazki wspolpracy z nowo przybyla polonia okazalo sie ze
          juz wielu przybyolo przed nami. Byli wsrod nich SB-eki z dokumentami
          internowania,tak wprowadzno w blad Kongres , Caritas ,stara Polonie. ludzie ci
          nigdy stad niewyjechli jakims dziwnym trafem mieli pienadze na zagospodarowani
          nawet posprowadzali bliskich. My natomiast ciezko pracujac dorabialismy sie od
          lyzki. Kwasniewski nigdy nie odwiedzil poloni ,spotykal sie z tymi od ktorych
          obecnie otrzymuje zaplate. O walesie nie wspomne , bo to nawet nieda sie opisac
          ile polski robotnik zawdziecz "BOLKOWI" Papiez POLAK rozslawil nasze imie ale w
          USA wielkiego poparcia niemial i w kraju wladza SLD do dzisiaj robi z Niego
          zarty ,Wczsniej Siwiec i OLEK pijus a obecnie nawiedzona poslanka SZenycyn.
          • ziuta38 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 15:10
            Dla mnie jest wazna pozycja czolowej polonijnej instytucji.
            Moskala traktowano tak jak na to zasluzyl.
            Wiekszosc rezolucji poswiecal zapewnieniu sobie miejsca
            w niebie i modlitwie oraz szczypaniem zydow.
            Kwasniewskiego polonia zignorowala pod pomnikiem katynskim
            w Jersey City.
            Walese wygwizdano w Chicago opluwajac go pomowieniami o Bolka.
            Te pomowienia wyszly z jego najblizszego otoczenia aby
            osmieszyc go przed Noblem.
            Pewne jest ze te pomowienia inspirowala SB ,a warto
            sprawdzic czyja reka je pisala.
            Myslisz ze falszywi esbecy zalapali sie na intratne prace
            przy azbescie?
            Papiez nie slawil nam polskosci,tylko krzewil chrzescijanstwo,
            i cieszyl sie duzym uznaniem w USA.
            W Polsce Jego slowa mialy minimalny posluch u polskich wiernych ,
            wiec co sie dziwic postkomuchom.
            A co do lustracji w polonijnych organizacjach,obawiasz sie
            ze n.p. agenci-lekarze przepisuja przeterminowane radzieckie leki,
            Kadeci Pulaskiego przesiada sie z F14 na MIGI,Liga Morska zrezygnuje
            z kupna Madagaskaru, pracujacy na wysokosciach przestana spadac
            z drabin aby otrzymac wysokie odszkodowania a azbesciarzom agenci
            zabiora maski?
            A Unie Kredytowa rozsadzaja tez agenci?
            Parafialne leki drogi emigrancie!
            Patrzmy jak inni budowali swe pozycje w USA,zamiast marnych poszukiwan.

reakcjom postkomuchow
    • 11111 Pokrecilo tych Polakow, maja dostep bezwizowy do 23.06.06, 02:23
      calej Europy, nie musza przy tym tylka nadstawiac wielkiemu bratu ani uchodzic
      za osly trojanskie, ale coz, ani rozumu ani honoru u mieszkancow Pomrocznej nie
      ma, czym skorupka za mlodu....
    • 2kible Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 04:55
      jako obywaatel USA mam was gleboko w doopie.Mozecie przyjezdzac bez wiz gdy
      wykazecie srodki finansowe nqa wasz pobyt np. 200us$ na kazdy dzien pobytu.
      • dziwak4 Re: Wizy do USA: UE rozważa zasadę wzajemności 23.06.06, 05:00

Jako obywatel Polski mam cie gleboko w d...
        mozesz tu wogole nie przyjezdzac z tym osranym dolarami.
        Bo kazdy z nich jest osrany,poprzez wylizanie d... swojemu
        szefowi;a ty ile wylizales ,jaezeli masz nawet wlasna firme to
        lizesz prawnikom i innym pedalom
        powodzenia w kraju gdzie sam mieszkam lezac na wylizach,
        tylko ze nie przeze mnie.

• czubas Amerykanie przestaliby jezdzic do UE..... 23.06.06, 05:57
      .... jest przeciez tyle innych pieknych krajow, gdzie wiz nie trzeba.
      A najwiecej na tym by stracily Wlochy, Francja, Niemcy i UK....
      • repres1 Jestem pewien, że te kraje nic by nie straciły. 23.06.06, 09:21
        Rzadko który człowiek uzależnia swoją decyzję wyjazdu od istnienia bądź
        nieistnienia ruch bezwizowego. Jeśli chcę zwiedzić jakiś kraj czy robić w nim
        interesy to kryterium wizowe jest problemem czwartorzędnym.
        Jak chciałem wyjechać do RPA to uzyskałem wizę i wyjechałem. Chciałem wyjechać
        do USA - uzyskałem wizę i wyjechałem. Dziś do USA się nie wybieram mimo, że
        wizę mam. W przyszłym roku chciałbym wyjechać do Wenezueli. Nie mam pojęcia czy
        są tam wymagane wizy, ale jeśli są to wizę uzyskam. W ogóle nie biorę po uwagę
        kryterium istnienia wiz.
    • vallejo W USA nie ma 5 tygodni urlopu 23.06.06, 07:04
      Ani platnego chorobowego.
      Wszystkim marzacym o milionach dolarow chcialbym to powiedziec, zanim nie bedzie
      za pozno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka