Dodaj do ulubionych

Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psów

18.07.06, 16:05
smutne, ze to popularny proceder u nas w kraju. A sterylizacja suki kosztuje
ze 300 złotych...
Obserwuj wątek
    • niktszczegolny [...] 18.07.06, 16:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • swistak336 To normalne, że nie wiedział, że to przestępstwo. 18.07.06, 16:23
        Na wsi ze szczeniakami tak się robi, że jak ich nie można uchować, to się je topi albo zakopuje. I tyle.
        • joanna_can Re: To normalne, że nie wiedział, że to przestęps 18.07.06, 16:48
          To ze sie tak robi - to prawdopodobnie fakt. Ale to nie znaczy, ze to
          jest "normalne". Jest zaprzeczeniem normalnosci.
          • emes-nju Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia! 18.07.06, 17:14
            Miastowe traktuja zwierzeta jak przemile futrzaki. Duzo mieszkancow wsi, psy i koty traktuje jak sprzet gospodarstwa domowego. Zepsuje sie, czy jest zbedny - won! Do wody, do piachu, do worka... :-(
            • centrolew Ale chodniki to ci "obrońcy" jakoś brudzą! 18.07.06, 22:05
              Ja bym nie przesadzał z reakcją. Co innego, gdyby to w dużym mieście
              wykształcony i majętny człowiek zamknął szczeniaki do plastikowego worka i
              wyrzucił na śmieci, a co innego chłopi na wsi.

Ja bym lepiej zaczął wymagać od tych wszystkich "miastowych" obrońców zwierząt,
              żeby jak chodzą ze swoimi pupilkami na spacer, to by nie srali gdzie popadnie!
              • baby1 [...] 18.07.06, 22:17
              • typson Re: Ale chodniki to ci "obrońcy" jakoś brudzą! 19.07.06, 00:02
                uuuu, a co to? Różne prawo? Myslalem, ze przynajmniej ma byc rowne w zalozeniu.
                A myslisz, ze dzieci w beczkach po kapuscie to skąd sie wzieły?
                • czarny.kolezka Kebab = jagniecina 19.07.06, 01:55
                  Pyszne swojskie rosolki dla gosci z miasta = mloda kura brana na pieniek i
                  siekiera ucinan sie leb a kura jeszcze biega na chwile z krwawiacym karkiem
                  (niestety tak maja ptaki domowe:( ). Pyszny kebab jest robiony z jagnieciny =
                  zabijanie mlodych owieczek i barankow zanim nasiakna hormonami (nie ma co
                  opisywac jak sie to robi,niech kazdy zainteresowany przed pisaniem postu
                  pojedzie zobaczyc do gospodarstwa produkcyjnego). Jest mi niezmiernie przykro z
                  tego powodu, ale jednoczesnie czuje zadowolenie jedzac potrawy sporzadzone z
                  tych zwierzat.
                  Podobno w Kambodzy i Wietnamie nie spotyka sie zbyt wiele psow i kotow...
              • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Ale chodniki to ci "obrońcy" jakoś brudzą! 19.07.06, 00:07
                Alez oczywiscie ze naleay sprzatac po psach - a co to za problem podejsc
                do " winnego" i upomniec.? czesto mieszkamy w lokalnych społecznosciach...
                a cóz to za problem upomniec wspólnote czy tez zgłosic w ratuszu
                zapotrzebowanie na pojemniki na odchody zwierzece.
                • tacytus Re: Ale chodniki to ci "obrońcy" jakoś brudzą! 19.07.06, 09:27
                  Tak, niedawno upomniałem takiego srającego psem przy chodniku. Odpowiedział z
                  oburzeniem "no chyba pan nie oczekuje, że to ze sobą zabiorę!". No to ja:
                  "właśnie tego od pana oczekuję". A on na to: "przecież to szybko wsiąka". Do tej
                  pory widziałem tylko JEDNEGO człowieka, który sprzątał po swoim psie. Setki
                  innych uważają, że sranie po chodnikach i trawnikach jest ok. Najczęstsza
                  odpowiedź: "płacę podatek od psa, więc niech miasto sprząta"! Ten "podatek" to
                  paręnaście złotych rocznie. Czyli taki debil z pieskiem uważa, że za złotówkę
                  miesięcznie ktoś będzie chodził za jego pupilkiem i sprzątał g***!
                • eltob Re: Ale chodniki to ci "obrońcy" jakoś brudzą! 19.07.06, 09:40
                  jasne zwracać uwagę można tylko ludzie są tak zapatrzeni w swoje ZWIERZĄTKA że o
                  mało ostatnio bym nie dostałza to że zwróciłem panu uwagę żeby z pieskiem
                  wychodził na trawnik przed swoim blokiem a nie pred moim (moją klatką). Obrońcy
                  awierząt raczej niech się zajmą ochroną zagrożonych gatunków albo zabronią lwom
                  zabijać gnu ze szczególnym okrucieństwem (może nauczyć je usypiania zwierzaków i
                  dać im strzykawki?).
            • lucusia3 Re: Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia! 19.07.06, 09:02
              emes-nju napisał:

> Miastowe traktuja zwierzeta jak przemile futrzaki.
              no do urlopu, potem wyrzucaja te futrzaki (bo nie można zamnknąć na 2 tygodnie w bloku) na drodze, albo serdecznie wypuszczają na podmiejskiej wsi, "bo na 100%, ktoś się nimi zaopiekuje" i z czyściutkim sumieniem wyjeżdżają, żeby sobie za jakiś czas kupić nowego ślicznego szczeniaczka. Mniej wrażliwi (albo posiadający większe futrzaki) przywiązują swich podopiecznych na autostradzie - albo zdechnie z głodu, albo rozjadą. Jest jeszcze opcja wyrzucenia z samochodu w lesie w kagańcu.
              Następnym powodem wyrzucania futrzaka może być urodzenie dziecka - "kto ma teraz czas zawracać sobie głowę psem", albo choroba mamusi/tatusia - emeryta.
              Na wsi zdarzają się zwyrodnialcy, ale reszta, mam wrażenie, traktuje swoje zwierzęta mniej przedmiotowo niż wielu "miastowych". Znam wiele wiejskich domów, gdzie piesuś śpi na fotelu, kanapie, łóżku właścicieli, czyli gdzie mu się żywnie podoba, je wyłącznie to co lubi, gdy jest chory jedzie natychmiast do lekarza - co jest dokładnie tym samym, co robią kochający swoje psy z miasta.
              Zresztą na wsi bywa silna presja środowiska - znam ludzi, którzy mieli niedożywionego, chudego psa, sąsiedzi pytali się czy nie trzeba im może kości, czy resztek dla psa, czy pies nie ma robaków, że taki chudy, itp, więc tamci ze wstydu, musieli lepiej zadbać o zwierzę. Znam także człowieka (starszego), który jechał ze 3 km na rowerze wioząc swojego pieska do weterynarza, bo coś mu się działo.
              Tak więc moje obserwacje wsi wskazują na to, że takie stereotypy - wspaniałego, humanitarnetgo miasta i zacofanej, barbarzyńskiej wsi raczej się nie sprawdzają.
          • tubu5000 Re: To normalne, że nie wiedział, że to przestęps 18.07.06, 17:14
            nikt nie mowi, ze to normalne, ale na wsi sie tak wlasnie robi.

inna super praktyka, to polewanie ziemi olejem napedowym w celu likwidacji pokrzyw
        • maqoofka [...] 18.07.06, 17:55
        • sulineczka Re: To normalne, że nie wiedział, że to przestęps 19.07.06, 04:05
          Co to znaczy, ze na wsi " tak sie robi " ???? Czy znaczy to, ze na wsi ludzie
          nie mysla i nie czuja, nie maja szacunku dla zycia i serca dla slabszych ? A ja
          mysle, ze jesli chcemy byc uwazani za cywilizowany kraj, to jak najszybciej
          powinna sie zaczac akcja trzebienia psow i kotow. Nalezy do tego naklonic , a
          jak to nie pomoze to zmusic odpowiednio wysokimi karami za znecanie sie nad
          zwierzetami ludzi, ktorych swiadomosc jest nizsza niz wielu mordowanych przez
          nich zwierzat. Co za koszmar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Jesli odpowiednio szybko sie za to nie zabierzemy, to nastepne beda swistaki.
          Zwlaszcza te, ktore choruja na znieczulice.
          • kasia_dede Re: To normalne, że nie wiedział, że to przestęps 19.07.06, 06:55
            > powinna sie zaczac akcja trzebienia psow i kotow.

trzebienia??? cholera, co ty wypisujesz???
          • walek_z_lasu Droga Sulineczko... 19.07.06, 08:06
            Wielu owych "ludzi na wsi" lubi zwierzęta. Ale tylko na talerzu.
      • titta Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 16:31
        Przy calej mojej milosci do zwierzat nie rozumiem oburzenia.
        Szczeniaki i kocieta topiono na wsi od zawsze: inaczej bylo by po prostu ich za
        duzo. Mysle, ze dla wielu ludzi jest to metoda naturalna i humanitarna (co nie
        znaczy, ze uwazam, ze dobra, choc swoja droga, to uspienie szczeniat niewiele
        sie rozni).
        Czy na pewno by bylo lepiej gdyby te szczeniaki trafily na ulice?
        Moze zamiast lamentowac zacznie sie propagowac sterylizacje (refundowana, gdyz
        dla wielu ludzi jest ona po prostu za droga)?
        • ned_pap Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 16:44
          Ślepe mioty każdy weterynarz uśpi za darmo (na koszt Skarbu Państwa). Jeśli nie
          widzisz, kretynko, wielkiej różnicy między topieniem, a usypianiem przez
          weterynarza, to najlepiej się utop.
          • titta Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:08
            Tak, jak nie ma argumentow to siega sie po inwektywy. Nie widze wielkiej
            roznicy. Smierc jest smiercia. (przez utopienie jest szybka i nie przysparza
            duzo cierpienia). Pewnie jadasz kurczaki? Ja bym sie raczej tym zajela...
            • maciej.n.nowak [...] 18.07.06, 17:08
              • titta Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:10
                Trudno. Jak ktos mysli emocjami i stereotypami to duzo rzeczy go wkurza...
                • maciej.n.nowak Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:11
                  titta napisała:

> Trudno. Jak ktos mysli emocjami i stereotypami to duzo rzeczy go wkurza...

no dobra - przepraszam, denerwuje mnie to i ponioslo troszke - sorry:)
              • titta Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:13
                A poza tym, milosniku psow, byles kiedys w schronisku? Kupiles karme dla tych
                wyglodzonych kreaturek? Adoptowales psa?
                Latwo krzyczec i rzucac kamieniami, cos konkretnego dla poprawy czyjegos bytu
                zrobic trudniej...
                • maciej.n.nowak Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:14
                  titta napisała:

> A poza tym, milosniku psow, byles kiedys w schronisku? Kupiles karme dla tych
                  > wyglodzonych kreaturek? Adoptowales psa?
                  > Latwo krzyczec i rzucac kamieniami, cos konkretnego dla poprawy czyjegos bytu
                  > zrobic trudniej...

w zeszlym roku wziałem psa - i worze kilka kilo zarcia co miesiąc - wiecej nie
                  moge - moze być?
                  • titta Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 20:10
                    W takim razie chyle czola...:)
            • emes-nju Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:19
              titta napisała:

> Smierc jest smiercia. (przez utopienie jest szybka

Jestes w wielkim bledzie! Duzo i gleboko nurkuje bez sprzetu. Kiedys zdarzylo mi sie zaplatac i zaczelo brakowac mi powietrza. Koszmar, to male slowo! Mi sie udalo, ale beznadzieja przebywania pod woda i towarzyszacy temu fizyczny bol pozostana mi w pamieci do konca zycia. Topienie sie to paskudna smierc... Wyobraz sobie male ufne zwierzatka, ktore ktos im najblizszy pakuje do wora i przysparza im strasznych, konczacych sie smiercia, cierpien. Te zwierzatka nic nie rozumieja. Uffff...
              • wardog1 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 19:48
                emes-nju napisał:
                > Jestes w wielkim bledzie! Duzo i gleboko nurkuje bez sprzetu. Kiedys zdarzylo m
                > i sie zaplatac i zaczelo brakowac mi powietrza. Koszmar, to male slowo! Mi sie
                > udalo, ale beznadzieja przebywania pod woda i towarzyszacy temu fizyczny bol po
                > zostana mi w pamieci do konca zycia. Topienie sie to paskudna smierc... Wyobraz
                > sobie male ufne zwierzatka, ktore ktos im najblizszy pakuje do wora i przyspar
                > za im strasznych, konczacych sie smiercia, cierpien. Te zwierzatka nic nie rozu
                > mieja. Uffff...

A czy mógłbyś równie obrazowo opisać śmierć uśpienia?
                Skąd ty wiesz jak to jest z tym umieraniem?
                Umierałeś tyle śmierci, że możesz je wszystkie opisać
                • ziemiaplanetaludzi Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 20:37
                  A boli Cie gdy co wieczor zasypiasz?
                  • monaliza23 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 22:18
                    ziemiaplanetaludzi napisał:

> A boli Cie gdy co wieczor zasypiasz?

A czy ty wiesz wogule jak wyglada usypianie zwierzecia ?
                    Dlaczego najpierw podaja zwierzakowi zastrzyk przeciw bolowy ?
                    A dopiero pokilku minutach usypiajacy ?

Przechodzilam taka tragedie z moim ukochanym psiakiem i powiem ci ze straszny
                    widok , straszny bol przechodzila ta moja sunia. I nigdy wiecej w zyciu nie
                    uspie zadnego zwierzecia .
                    • majkelos13 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 00:17
                      To nie jest zastrzyk przeciwbolowy sensu stricte. Podawany jest w mieszance, aby
                      obnizyc ilosc anestetykow wykorzystujac zjawisko synergii, czyli wzmacniania
                      efektu lekow. Podobnej "mieszanki" uzywa sie do przeprowadzenia narkozy
                      infuzyjnej, wobec czego zwierze zasypia. Po zasnieciu i utracie przytomnosci
                      podawany jest drugi srodek powodujacy smierc zwierzecia, jest to zazwyczaj
                      srodek powodujacy porazenie miesni oddechowych (w sumie cos podobnego do
                      Pavulonu). To co widzialas nie jest sygnalem bolu, ale fizjologicznym odruchem -
                      niski poziom wysycenia tlenem krwi powoduje pobudzenie osrodka oddychania w
                      rdzeniu, co przy porazonych miesniach oddechowych daje taki widok. Zapewniam
                      jednak, ze zwierze nic nie czuje. Smierc przez utopienie czy uduszenie jest o
                      wiele straszniejsza smiercia :(
                • doktor_guayar Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 09:04
                  Nich się sami potopią Ci co uważają to za humanitarne, za coś normalnego. Nie
                  chcesz miec szczeniaków, kotów? To wysterylizuj!!!!!!! Czy to tak trudno pojąć?
                  Ktoś napisał, żelepiej utopić niż by miały zasilić rzeszę bezdomnych kotów/psów
                  - bzdura. Jeśli chce się temu zapobiec i nie chce się dostarczyć cieprienia
                  zwierzęciu to się po prostu katruje zarówno suki jak psy, kotki, kocury i co tam
                  jeszcze przyjdzie wymyśleć. Trochę uczuć i logiki i tego cierpienia zwierząt
                  będzie mniej.
                • emes-nju Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 10:11
                  wardog1 napisał:

> A czy mógłbyś równie obrazowo opisać śmierć uśpienia?
                  > Skąd ty wiesz jak to jest z tym umieraniem?

Jak czlowiek jest pod woda, nie ma powietrza za to jest zaplatany i nie moze wyplynac, wie "jak to jest z tym umieraniem". Akurat ten rodzaj smierci jest dosc bolesny - najbardziej i dlugo boli dusza, bo SWIADOMY proces toniecia trwa ok. 5-7 min. Mi udalo sie uwolnic bo nikt nie zawiazal mnie w worku!

A co do usypiania... Hm... kiedys naprawiali mi zab w narkozie. Nie mialem zadnych przykrych doznan w czasie usypiania.
            • absurdello Chyba się titta nigdy nie topiłaś ! 19.07.06, 01:50
              Zobaczyłabyś jaka to "szybka" i "humanitarna" śmierć ... przez uduszenie !!!

• proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:01
            Nikt nie uśpi niczego za darmo. A różnicy miedzy utopieniem a uspieniem nie
            widzę. A jak chłop na wsi nie ma co dzieciom do gęby włożyć to nie utrzyma tez
            stada psów.
            • buhaj_z_rogiem [...] 18.07.06, 18:27
              • proqr [...] 18.07.06, 18:36
                • methinks Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 23:32
                  Tych zwierzat nikt nie pyta, czy chca zostac zamordowane. Ciebie tez nie pytamy.

Jak buhaj_z_rogiem nie bedzie mogl, to ja go wyrecze.
            • breadcrumbs Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:28
              > Nikt nie uśpi niczego za darmo. A różnicy miedzy utopieniem a uspieniem nie
              > widzę. A jak chłop na wsi nie ma co dzieciom do gęby włożyć to nie utrzyma tez
              > stada psów.

No własnie widze ze nie widzisz roznicy.
              Chlop nie ma co do geby wlozyc. Czlowieku, pies wpie.. resztki! Naprawde to
              nic nie kosztuje. Cale zycie mialem psy. I teraz sie przybieram do wziecia
              jakiegos ze schroniska. Co Ty pitolisz? Jakie stado?

breadcrumbs.blox.pl/html
              • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:39
                breadcrumbs napisał:

> > Nikt nie uśpi niczego za darmo. A różnicy miedzy utopieniem a uspieniem n
                > ie
                > > widzę. A jak chłop na wsi nie ma co dzieciom do gęby włożyć to nie utrzym
                > a tez
                > > stada psów.
                >
                > No własnie widze ze nie widzisz roznicy.
                > Chlop nie ma co do geby wlozyc. Czlowieku, pies wpie.. resztki! Naprawde to
                > nic nie kosztuje. Cale zycie mialem psy. I teraz sie przybieram do wziecia
                > jakiegos ze schroniska. Co Ty pitolisz? Jakie stado?
                >

Resztki to ludzie bezrobotni na wsiach i w miastach jedzą. A spróbuj nakarmić 6
                psów, jak nie masz pracy i 4 gęby do wykarmienia.
                > breadcrumbs.blox.pl/html
                • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:42
                  ciekawe skad sie te szesc psów do wykarmienia bierze....czyzby z
                  bezmyslności.... Bo przepraszam , kto bez kasy funduje sobie 6 psów, Jak sie
                  nie ma kasy to sie zwierzat nie bierze a juz na pewno nie szesc
                  • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:46
                    prawie_jak_sprawiedliwosc napisała:

> ciekawe skad sie te szesc psów do wykarmienia bierze....czyzby z
                    > bezmyslności.... Bo przepraszam , kto bez kasy funduje sobie 6 psów, Jak sie
                    >
                    > nie ma kasy to sie zwierzat nie bierze a juz na pewno nie szesc
                    Wyobraź sobie taką ekstremalną sytuację, że masz sukę, którą jakiś pies
                    zapładnia i potem masz 6 szczeniąt. Wiem że to nieprawdopodobne, ale może się
                    zdażyć.
                    • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:56
                      to nie jest ekstremalne a własnie chora norma , charakterystyczna dla krajów
                      o niskiej swiadomosci społecznej.Po to sa zabiegi kastracji/ sterylizacji
                      zeby takich problemów unknac.. o Psa po sterylce jak kto nie ma kasy tez
                      nie trudno bo schrroniska wydaja włąsnie takie, ew. o tanszy zabieg
                      nalezy pytac własnie w schronisku.
                • breadcrumbs Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 19:48
                  To może nalezy sie zastanowic czy sie samemu nie wysterylizowac jak nie masz
                  pracy i 4 geby do wyzywienia. I na jaki ch.. trzymasz psa w takim razie? Zeby Ci
                  pilnował? Czego?
                  Nie rozumiesz tego, ze tu nie chodzi o kaske tylko o to, zeby sie troche
                  zainteresowac zwierzeciem, za ktore jestes odpowiedzialny. Sukę mozna upilnowac
                  jak sie chce, sam pilnowalem na wsi. Ja wiem, ze sa przypadki i trudno, ale źle,
                  ze to jest regula na wsiach - i nie tylko.

breadcrumbs.blox.pl/html
                  • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 20:02
                    breadcrumbs napisał:

> To może nalezy sie zastanowic czy sie samemu nie wysterylizowac jak nie masz
                    > pracy i 4 geby do wyzywienia. I na jaki ch.. trzymasz psa w takim razie? Zeby C
                    > i
                    > pilnował? Czego?
                    > Nie rozumiesz tego, ze tu nie chodzi o kaske tylko o to, zeby sie troche
                    > zainteresowac zwierzeciem, za ktore jestes odpowiedzialny. Sukę mozna upilnowac
                    > jak sie chce, sam pilnowalem na wsi. Ja wiem, ze sa przypadki i trudno, ale źle
                    > ,
                    > ze to jest regula na wsiach - i nie tylko.
                    >
                    > breadcrumbs.blox.pl/html

Sam się wysterylizuj. Na wsi to może i mieszkałeś takiej pod miastem, działki
                    1000 akrów i piękne domki.

Pies u na wsi ma pilnować obejścia( żeby się przygłupy nie plątały ).

A u rolnika pies ma zarabiać na niego tak jak świnia, czy krowa. Nadmiar trzody
                    (która jest zbędna, lub nie opłaca jej się utrzymywać) jest po prostu usuwany
                    (sprzedawany jak są chętni). Nikt nie protestuje jak wcina mięcho.
            • beat_2005 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 08:07
              jak chłop na wsi nie ma co dzieciom do geby włozyć to:
              niech przestanie dzieci płodzić a zajmie się pracą na roli!!!!

• doktor_guayar Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 09:08
              proqr napisał:

> Nikt nie uśpi niczego za darmo. A różnicy miedzy utopieniem a uspieniem nie
              > widzę. A jak chłop na wsi nie ma co dzieciom do gęby włożyć to nie utrzyma tez
              > stada psów.

To po co trzyma psy/koty? one muszą jeść, muszą jakoś żyć. Niech wyda raz na
              sterylizacje nie będzie problemu ani z uspieniem, ani z topieniem. Nie stać na
              sterylizacje? To niech nie trzyma zwierząt!!!!!!!!
          • goffythedog Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 01:32
            wiesz co, ned_pap, ja tez nie za bardzo widze roznice miedzy usypianiem a
            utopieniem, w obu przypadkach pozbywamy sie niechcianego zwierzecia, mordujemy
            je po prostu, tyle ze w tym pierwszym przypadku dla naszego dobrego samopoczucia
            nazywamy to uspieniem, a nie morderstwem.
            kiedys czekalam u weterynarza po cos tam, i przyszla pani z kocietami, wlasnie
            zeby je uspic. male toto, sliczne, puchate, ale pani kociat nie chce. zanim
            zdazylam wyperswadowac pomysl - bylam sklonna kocieta przejac, decyzje
            zrealizowano. szkoda, ze nie slyszales, jak krzyczaly.
            wiec nie przesadzaj, to, ze dla swojego lepszego samopoczucia morderstwo na
            niepotrzebnym, traktowanym jak smiec zwierzeciu nazywasz humanitarnym
            usypianiem, nie oznacza, ze staje sie ono w czyms bardziej humanitarne.
            a mily tomasz k. - coz, moze sie czegos chlopak nauczy przy okazji. naprawde,
            chcialabym, zeby to prawo dotyczace ochrony zwierzat przed bestialskim
            traktowaniem bylo respektowane.
        • maciej.n.nowak [...] 18.07.06, 17:07
        • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:51
          Co za bzdury, wystarczy chciec... co roku w marcu organizowania jest akcja
          sterylizacji zwierzat - wtedy zabieg np sterylizacji suki kosztuje 150
          zł. Teraz wprowadzony jest program regulacji narodzin zwierzat wiecej tu ->
          zakoceni.pl/index.php?s=097598d7b2e03f4450b51d808b6c352d&showtopic=429 w
          wielu gminach mozna otrzymac talony na bezpłatne refundowane przez gmine
          sterylki kotów wolnożyjacych...trzeba sie tylko rozejrzec i trzeba
          chciec...no i zastanowic sie zanim sie dopusci suke co ze szczeniakami.
          I zeby nie było niewysterylizowana suke tez mozna upilnowac - wystarczy
          chciec.
          A za takie bestialstwo nalezy sie odpowiednia kara, ludzie musza nauczyc
          sie szacunku dla zwierzat i odpowiedzialnosci za te które sprowadzaja na
          swiat.
          • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:06

> Co za bzdury, wystarczy chciec... co roku w marcu organizowania jest akcja
            >
            > sterylizacji zwierzat - wtedy zabieg np sterylizacji suki kosztuje 150
            > zł. Teraz wprowadzony jest program regulacji narodzin zwierzat wiecej tu -&#
            > 62;
            > <a
            href="zakoceni.pl/index.php?s=097598d7b2e03f4450b51d808b6c352d&showtopic=429"
            target="_blank">zakoceni.pl/index.php?s=097598d7b2e03f4450b51d808b6c352d&showtopic=429</a>
            w
            > wielu gminach mozna otrzymac talony na bezpłatne refundowane przez gmine
            > sterylki kotów wolnożyjacych...trzeba sie tylko rozejrzec i trzeba
            > chciec...no i zastanowic sie zanim sie dopusci suke co ze szczeniakami.
            > I zeby nie było niewysterylizowana suke tez mozna upilnowac - wystarczy
            > chciec.
            > A za takie bestialstwo nalezy sie odpowiednia kara, ludzie musza nauczyc
            > sie szacunku dla zwierzat i odpowiedzialnosci za te które sprowadzaja na
            > swiat.

Fajnie wytłumacz to ludziom na wsi zabitej dechami. tak np. pocz. 19 w. Ludzie
            tam kłusują żeby przeżyć. Jeszcze trochę to zamiast topić te szczeniaki to je
            zjedzą.
          • breadcrumbs Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:31

> Co za bzdury, wystarczy chciec

Dokładnie tak.

breadcrumbs.blox.pl/html
        • kiddy Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:52
          Nie widzisz róznicy miedzy humanitarnym podaniem środka, po którym maluchy
          zasną, a bardzo bolesną śmiercią przez utopienie/uduszenie?
          • clinamen Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 03:44
            nie ma nic "humanitarnego" w zadawaniu smierci, niewazne jaka metoda
        • mark.parker Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 20:39
          titta napisała:

> Przy calej mojej milosci do zwierzat nie rozumiem oburzenia.
          > Szczeniaki i kocieta topiono na wsi od zawsze: inaczej bylo by po prostu ich za
          >
          > duzo. Mysle, ze dla wielu ludzi jest to metoda naturalna i humanitarna (co nie
          > znaczy, ze uwazam, ze dobra, choc swoja droga, to uspienie szczeniat niewiele
          > sie rozni).
          > Czy na pewno by bylo lepiej gdyby te szczeniaki trafily na ulice?
          > Moze zamiast lamentowac zacznie sie propagowac sterylizacje (refundowana, gdyz
          > dla wielu ludzi jest ona po prostu za droga)?

Ktoś, kogo nie stać na opiekę nad psem, nie powinien brać zwierzaka. Jednym z
          pytań zadawanych potencjalnym właścicielom przy adopcji zwierzęcia z
          amerykańskiego schroniska jest pytanie, czy wyobraża sobie koszty utrzymania i
          opieki i jest to jeden z warunków przyznania psa lub kota - oprócz zapoznania
          się z warunkami życia adoptującego. Mało ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak
          kosztowne jest utrzymanie zwierzęcia - nie tylko jedzenie, ale weterynarz itp.
          Poza tym zwierzęta są automatycznie sterylizowane przy adopcji - po nieco
          obniżonych kosztach, bo schronisko samo zaoszczędzi środki wydając zwierzę w
          dobre ręce. Słucham niekiedy w TOKFM programów z lekarką weterynarii, która musi
          tłumaczyć właścicielowi cierpiącego i chorego pupila, że trzeba go zabrać do
          lekarza - jakby samemu mu zabrakło wyobraźni. Sam mam psa ze schroniska,
          adoptowanego 6 lat temu z potworną alergią na wszystko. Same badania na
          uczulenie kosztowały ponad 400 dol., ale biorąc psa wiedziałem, że będę ponosił
          koszty. Teraz, na szczęście, jest ciut lepiej, bo pies bierze szczepionkę
          antyuczuleniową, którą mu sam wstrzykuję, ma ogromny wybieg za domem i widok na
          Gory Arbuzowe w Nowym Meksyku. Jest strasznym leniem i, jak kot, lubi przysypiać
          w plamie słońca z okna. Ma wiele zabawek, ale lubi tarmosić tylko jedną
          piłeczkę. Ech, mój kundel kochany :))
        • aquarius12 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 22:17
          titta napisała:

> Przy calej mojej milosci do zwierzat nie rozumiem oburzenia.
          > Szczeniaki i kocieta topiono na wsi od zawsze: inaczej bylo by po prostu ich
          za
          >
          > duzo. Mysle, ze dla wielu ludzi jest to metoda naturalna i humanitarna (co
          nie
          > znaczy, ze uwazam, ze dobra, choc swoja droga, to uspienie szczeniat niewiele
          > sie rozni).
          > Czy na pewno by bylo lepiej gdyby te szczeniaki trafily na ulice?
          > Moze zamiast lamentowac zacznie sie propagowac sterylizacje (refundowana,
          gdyz
          > dla wielu ludzi jest ona po prostu za droga)?

Masz rację. Teraz w małych miejscowościach gdzie nie ma schronisk będzie się
          młode po odchowaniu wyrzucać na ulice. A swoją drogą, nawiedzeni animaliści
          płaczą nad topionymi psami, ktore praktycznie nic nie zują, a może talk
          pomyśleć, co czuje koń czy krowa dostając żelaznym bolcem w głowę. Zapraszam
          animalistów do rzeźni
        • eltob Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 09:46
          oczywiście tylko czy sterylizacja jest humanitarna? Bo czym taki zwierzak
          zasłużył sobie na kastrację? Wydaje mi się że szkoda się rozpisywać psy i koty
          od zawsze zabijano w taki czy inny sposób - prawo dzungli
          • biedronka202 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 10:29
            Może i zwierzę nie zasłużyło na sterylicaję, ale jego przypadkowe potomstwo nie
            zasługuje również na śmierć. Tym bardziej w taki sposób, w jaki się to na ogół
            robi... Włóż sobie głowę do wiadra z wodą albo do dołka i zasyp ziemią...może
            wtedy zrozumiesz o co w tym chodzi
    • wiezien-cenzury-gw Uwolnic go, zmniejszyl szanse pogryzienia dziecka 18.07.06, 16:22
      • swistak336 Bezprawie kryminalne czynu jest niewielkie. 18.07.06, 16:25
        Taki jest zwyczaj na wsi, że jak szczeniaków nie można zatrzymać ani oddać, to się je topi albo zakopuje. Zawsze tak było.
        • sliwka1977 Re: Bezprawie kryminalne czynu jest niewielkie. 18.07.06, 16:37
          Ludzi myślących inaczej niż kościół, palić na stosach - przecież zawsze tak było.
          • wiezien-cenzury-gw krowe i swinie tez trza ubic i nie ma kary 18.07.06, 16:55
        • mark.parker Re: Bezprawie kryminalne czynu jest niewielkie. 18.07.06, 20:23
          swistak336 napisał:

> Taki jest zwyczaj na wsi, że jak szczeniaków nie można zatrzymać ani oddać, to
          > się je topi albo zakopuje. Zawsze tak było.

Nie znaczy, że ma być tak dalej - ale że wieśniacy rządzą Polską to tak jest.
          • swistak336 Re: Bezprawie kryminalne czynu jest niewielkie. 18.07.06, 23:41
            Kurczaki, świnie, bydło też się zabija i jakoś nie protestujesz. A rośliny brutalnie wyrywa się z korzeniami kosi, ścina albo traktuje chemicznymi truciznami - ale jakoś nie ma okrzyków w obronie niewątpliwie krzywdzonych roślin.
            • ko2006 Re: Bezprawie kryminalne czynu jest niewielkie. 19.07.06, 04:22
              jesli nie widzisz roznicy miedzy roslina a psem to wspolczuje.
              to tak jakby nie widziec roznicy miedzy Toba a np. karaluchem
            • wena84 Re: Bezprawie kryminalne czynu jest niewielkie. 19.07.06, 10:27
              Widzę subtelną różnicę pomiędzy zabijaniem zwierząt na żywność a zabijaniem ich
              z okrucieństwa, bezmyślnosci czy z wygodnicytwa. Jeżeli ten facet utopił by
              krowe-nie po to by ją zjeść, ale powiedzmy dlatego że miałby za dużo krów, które
              trzeba przecież żywić było by to tak samo naganne jak topienie tych szczeniaków...
      • janus9 Re: Uwolnic go, zmniejszyl szanse pogryzienia dzi 19.07.06, 03:05
        Ludzie jak widze polskie prawo dotyczace psow ktore pogryzly ludzi to po prostu
        siwieje z przerazenia. W calej ameryce polnocnej kiedykolwiek pies ugryznie
        czlowieka jest w majestacie prawa usypiany , mozna z ta decyzja walczyc , ale to
        kosztuje. Nawet male niedzwiedzie ktore byly swiadkami jak matka czy ojciec
        zaatakowaly czlowieka sa usypiane.To co sie dzieje w Polsce to jest horror. Pies
        gryzie dziewczynke , kilkadziesiat jak nie wiecej szwow, piesek po pogryznieni
        swobodnie sobie zyje na posesji kobiety alkoholiczki , ktora go katuje. A
        jakze, jest sprawdzany przez weterynarzy na wscieklizne to wszystko !,
        dziewczynka byc moze pozostanie oszpecona do smierci nie mowiac o urazie
        psychicznym , pies ugryzie za miesiac nastepna osobe , moze zagryzie nawet.
        Przez 2o lat pobytu w milionowym miescie nie widzialem bezpanskiego kota lub
        psa. 30 tysiecy kotow i psow jest humanitarnie usypianych w placowce ochrony ,
        tak ochrony zwierzat w tym miescie , wczesniej dajac im szanse na znalezienie
        wlasciciela, przez 3 miesiace.Co jest bardziej humanitarne , czy te hordy kotow
        w piwnicach zagryzane przez psy , zagryzani ludzie przez psy , i psy wesolo
        pozostajace przy zyciu , po 10 15 psow w mieszkaniach u zdziwaczalych ciotek ,
        czy prawo do 2 psow , i 3 kotow? za Wielka Woda, na jednym gospodarstwie
        domowym... ? Gdzie jest normalnosc?/ Sterylizacja kosztuje 120 zlotych tutaj ,
        ale mozna ja uzyskac za darmo jak sie przedstawi niski dochod.Gdzie jest
        normalnosc ? j
    • andrz6 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 16:23
      chętnie przeczytam wyczerpujący komentarz, co ma np. zrobić starzec na 400zl
      rencinie, gdy jego podwórkowy burek powije osiem nowych piesków.
      • miya_ke Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 16:27
        moze je oddac do schroniska albo do psiego azylu, tam sie nimi zaopiekuja a
        pozniej pojda w dobre rece. ale by musial 1,50zl na bilet wydac wiec lepiej
        utopic.
        • swistak336 jak ma oddać do schroniska, to chyba lepiej utopić 18.07.06, 16:29
          Utopienie będzie humanitarniejsze niż oddanie do schronisk w takim kształcie, jak one są teraz.
          • miya_ke Re: jak ma oddać do schroniska, to chyba lepiej u 18.07.06, 16:35
            wiec jak humanitarniej jest topic zwierzeta niz oddawac do schroniska to moze
            niechciane dzieci tez topic po co maja pol zycia w domu dziecka zyc
          • maciej.n.nowak Re: jak ma oddać do schroniska, to chyba lepiej u 18.07.06, 17:10
            swistak336 napisał:

> Utopienie będzie humanitarniejsze niż oddanie do schronisk w takim kształcie, j
            > ak one są teraz.

kiedy byles ostatnio w schronisku?
        • titta Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 16:34
          Pewnie, by pieski niedozywione, zapchlone i narazone na agresje wspolokatorow
          klatki dokonaly swojego zywota z reki litosciwego pielegniaza (tez
          nielegalnie?)
        • piochuxl Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:09
          Lecz się wiesz? Ludzie na wsiach nie mają 1,5 na chleb a ze wsi nie jeżdzą
          miejskie autobusy.A swoją drogą oddawałaś psa do schroniska?? idź oddaj a
          zrozumiesz dlaczego psy się topi..... Bo jak chcesz oddać psa to cię traktują
          jak przestępce,intruza
        • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:11
          miya_ke napisała:

> moze je oddac do schroniska albo do psiego azylu, tam sie nimi zaopiekuja a
          > pozniej pojda w dobre rece. ale by musial 1,50zl na bilet wydac wiec lepiej
          > utopic.
          Większość i tak uśpią. Tylko z kąd taki dziadek ze wsi oddalonej o 50 km od
          najbliższego schroniska ma o nim wiedzieć i jak tam za 1.50 zł się tam dostać i
          wroćić chyba się teleportować.
      • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:53
        Jest odpowiedzialny za to co sprowadza na swiat, dopuscił niech płaci za
        eutanazje lub sterylke aborcyjna, albo niech pilnuje suki.
        • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:17

> Jest odpowiedzialny za to co sprowadza na swiat, dopuscił niech płaci za
          > eutanazje lub sterylke aborcyjna, albo niech pilnuje suki.

Powiedz to psu
          • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:28
            to m y mamy myslec za zwierzeta a nie one za nas. No chyba ze ktos siie
            stawia w hierachiiintelaktualnej nizej od psa. Od tego sa włąsnei akcje
            sterylizacji i uswiadamiania.
            • proqr Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:43

> to m y mamy myslec za zwierzeta a nie one za nas. No chyba ze ktos siie
              > stawia w hierachiiintelaktualnej nizej od psa. Od tego sa włąsnei akcje
              > sterylizacji i uswiadamiania.

Co ty pie****z powiedz to ludziom którzy z głodu umierają. Nie mówię już nawet o
              tych którzych inni mordują - tym się nik nie interesuje?
              • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 19:04
                mamy równac w góre czy w dół... biezrmy sobie za przykład tych którzy
                łamia prawo i krzywdza innych. pomaganie zwierzetom nie wyklucza pomocy
                ludziom. Byle chciec pomóc jesli ktos woli zwierzatom to zwierzetom jesli
                ktos woli ludziom to ludziom...byle ruszyc d...
              • heluvald do titty, proqra i innych wsioków 18.07.06, 20:52
                Skąd w was taki prymitywny pęd do brutalnego zabijania zwierząt i wzruszania sie
                nad przestępcą?:)To naprawdę zaskakujące :) Na 100% jesteście katolikami i
                biegacie ze święconką na wielkanoc :) Wiecie, że istnial ktoś taki jak święty
                Franciszek? Myslicie, że wasz Jezus utopilby psa? Jesli myslicie, że tak, to
                dowód na to, że kościoly należy zamknąć:)
              • battosai Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 08:31
                Jak z głodu umierają to niech pieska nie biorą.

Takich zwyrodnialców dobrze byłoby karać tak, jak za zabicie człowieka - jaka
                jest gwarancja, że skoro tak postąpił z psami, któregoś dnia nie zacznie
                strzelać do ludzi?
      • kiddy Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:55
        Niech emerycina pilnuje suki/psa. Proste. Zawsze można próbowac zdobyć talon na
        kastracje, albo skorzystac z dużych zniżek podczas Dni Sterylizacji.
        Człowiek rozmnażający swoje jest za nie odpowiedzialny. Zawsze może szukac
        malcom domów. A nie tylko czekać, aż ktoś zajmie się "problemem".
        Schornisko gorsze, niż utopienie? Wiesz jak długo i boleśnie umiera topiące się
        zwierzę? Ślepe mioty wet ma obwiązek uspić na koszt państwa.
        • alpengold Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:58
          kiddy napisała:
          " Ślepe mioty wet ma obwiązek uspić na koszt państwa. "
          Może uśpić z dobrego serca albo dla spokoju sumienia ale obowiązku nie ma bo
          nikt mu za to nie zapłaci , a juz na pewno nie państwo. Wszystkie punkty
          weterynaryjne są prywatne.
          • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 19:01
            nie w schroniskach
            • alpengold Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 19:02
              tez prawda
              • swistak336 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 23:44
                Nie uśpią za darmo.
      • greg0.75 Co ma zrobić... hm może pasztet??? n/t 18.07.06, 19:11
    • koszmarekopalek nad czym tu debatować? 18.07.06, 16:47
      Kościół też ma arogancki stosunek do przyrody (poza sprawami ciąży). nie
      słyszałem kiedykolwiek na katechezie, że matkę naturę trzeba szanować, a
      przykazanie nie zabijaj odnosiło się tylko do człowieka. chłop krowie może
      widłami oko wydłubać i wszystko jest normalne. znam człowieka - i brzydzę się
      go - osy w pompie wydusił, bo ich nie lubi. pompa stoi nieczynna. wszystko
      wydusić, zatopić, poucinać.
      • heluvald Re: nad czym tu debatować? 18.07.06, 20:54
        Racja koszmarku. Chlop żywemu nie przepuści:)
    • ambl Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 16:50
      "a sterylizacja suki kosztuje ze 300zł"no to żeby było taniej to dać psom po jądrach
    • toja3003 UE winna zakazać barbarzyńskiej koridy w Hiszpani. 18.07.06, 16:53
      • swistak336 Unia? A może Bush i Hop Cola? 18.07.06, 16:56
        Unia winna? Jeszcze co wymyślisz?
        • toja3003 Hiszpania jest członkiem UE czyli wspólnoty 19.07.06, 08:35
          wartości, do których należy sygnowane i ratyfikowane przez wszystkich prawo,
          że "zwierzę nie jest rzeczą". Korida to barbarzyństwo i Unia powinna tego
          Hiszpanii zabronić skoro sami sobie nie radzą.
    • maciej.n.nowak Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:05
      typson napisał:

> smutne, ze to popularny proceder u nas w kraju. A sterylizacja suki kosztuje
      > ze 300 złotych...
      powiedz to temu ch...owi - rzeka i worki nie kosztuja nic!!!
    • sikorka68 Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psów 18.07.06, 17:30
      Jak to nie wiedział, co robić? To ja z 16-toma kociakami wiedziałam, a on nie
      mógł sobie poradzić z 5 szczeniakami? Psy łatwiej wydać, niż koty.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 17:46
        Lobby weterynarzy się odezwało. Co za różnica czy uśpienie czy utopienie.
        I to śmierć i to koniec żywota.
        • monia734 Mam nadzieję, że ty skończysz w jakimś akwenie. 18.07.06, 18:04
        • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 18:32
          a ja jakos tobie nie zycze długiej ni powolnej smierci...niech nastapi bez
          bólu i we snie.
    • filippiarz Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 17:42
      Ciekawe ile Polaków-katolików wie, że wg Kościoła Katolickiego zwierzęta mają
      duszę???
      Śmiertelną i niepodlegającą zbawieniu, ale mają!
      • srul Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 18:12
        topienie uważam za praktykę wysoce naganną. Rozkładajace sie psie scierwo
        zanieczyszcza wodę i moze spowodować kleske ekologiczną. Kula w łeb, wiadro
        wapna i do piachu.
        zwierzęta maja dusze...taaa podobno żelazka też kiedyś miały ale sytuacja nieco
        się zmieniła w wyniku postępu technologicznego.
      • proqr Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 18:25
        filippiarz napisał:

> Ciekawe ile Polaków-katolików wie, że wg Kościoła Katolickiego zwierzęta mają
        > duszę???
        > Śmiertelną i niepodlegającą zbawieniu, ale mają!

Aleś wymyślił. I co z tego? Ciekawe ile Polaków wie i nic z tym nie robi że
        prawie cała Afryka głoduje że kilkadziesiąt milionów ludzi żyje w
        totalitaryźmie. Że pół
        Świata marti się jak przeżyć i co do garnka włożyć. Gdzi sa wtedy Ci wszyscy
        "samarytanie"
        • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 18:29
          daj dobry przykład i zrób cos...namów sasiadów sasiadki przejdz sie pozbieraj
          datki, wyslij koce do caritacu..czekaniem az "oni" cos zrobia niewiele
          zdziałamy. Trza uczyc , edukowac , otwierac oczy.
          • proqr Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 18:50

> daj dobry przykład i zrób cos...namów sasiadów sasiadki przejdz sie pozbieraj
            >
            > datki, wyslij koce do caritacu..czekaniem az "oni" cos zrobia niewiele
            > zdziałamy. Trza uczyc , edukowac , otwierac oczy.

To rozumiem. Zamiast ględzić na forum (tak jak ja) trzeba coć zrobić dla innych.
            Łatwo jest oceniać, trudniej samemu postępować dobrze.
            • kloszu Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 18:57
              Przynajmniej nie beda sie walesac po wsi, zagryzac zwierzyne lesna co tez ma
              prawo do zycia. Pies takie samo zwierze jak swnia czy krowa. Codzienie sa
              mordowane tysiace zwierzat w polsce i nie widze roznicy.
              • srul Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 19:00
                według niektórych pies jest "lepszy" od świni, czy rosomaka tylko dlatego że
                usłużnie merda ogonem i demonstruje swoją lokajską podległość wobec człowieka.
                Łechce ludzką próżność i stąd jego kariera.
                • aquarius12 Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 22:21
                  Racja. Im kto głupszy, tym bardziej potrzebuje merdania, bo ktoś go słucha
            • prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 19:01
              na forach tez mozna wiele zdziałac, chocby uwaiudamiajac ludziom ze sterylka
              psa to nie takie straszne schody i da sie to zrobic..nie mówiac o tymk ze
              paradoksalnie sporo sie na takim zabiegu oszczedza , ale tu by długo
              tłumaczyc. na wielu forach organizowane sa tez akcje pomocy dzieciom ,
              chorynm na raka zwierzetom...wuystarczy troche poggoglac... swiat wirtualny
              daje wiele niewirtualnych mozliwoaci.
              • proqr Re: Zwierzęta też mają duszę! 18.07.06, 19:11

> na forach tez mozna wiele zdziałac, chocby uwaiudamiajac ludziom ze sterylka
                > psa to nie takie straszne schody i da sie to zrobic..nie mówiac o tymk ze
                > paradoksalnie sporo sie na takim zabiegu oszczedza , ale tu by długo
                > tłumaczyc. na wielu forach organizowane sa tez akcje pomocy dzieciom ,
                > chorynm na raka zwierzetom...wuystarczy troche poggoglac... swiat wirtualny
                > daje wiele niewirtualnych mozliwoaci.

Tyko że nie wszyscy ludzie są tacy wyedukowan i mają jescze dostęp do neta.
                Ostatnio moją dziewczynę pogryzł pies który nie miał nawet szczepień przeciwko
                wściekliźnie, 6 km od dawnej stolicy województwa. A niektórzy tu o sterylizacji.
                Niektórzy nawet nigdy w życiu o tym nie słyszeli i z forum się też nie dowiedzą,
                bo nie wiedzą co to jest.
    • cubzas I co w tym zlego? 18.07.06, 19:00
      Mieszczuchy zafajdane. Topienie szczeniakow to oczywista i jak najnormalniejsza
      rzecz na wsi. Wybierzcie sie raz na wies i zobaczcie jak powstaja
      wasza "szyneczki", "kielbaski" i "kaszaneczki", ktorymi sie codziennie raczycie.
      Moze zobaczycie jak wyglada PRAWDZIWE zycie, a nie to cukierkowe z telewizora...
      • proqr Re: I co w tym zlego? 18.07.06, 19:16
        cubzas napisał:

> Mieszczuchy zafajdane. Topienie szczeniakow to oczywista i jak najnormalniejsza
        >
        > rzecz na wsi. Wybierzcie sie raz na wies i zobaczcie jak powstaja
        > wasza "szyneczki", "kielbaski" i "kaszaneczki", ktorymi sie codziennie raczycie
        > .

Brutalnie, ale prawdziwie. Jak pierwszy raz widziałem świniobicie, rok kiełbasy
        nie jadłem.
        > Moze zobaczycie jak wyglada PRAWDZIWE zycie, a nie to cukierkowe z telewizora..
        > .
        • absurdello Mój Ojciec to miał rację ... 19.07.06, 01:53
          większość chłopów to się nadaje tylkbo by ich knutem i w nagankę ... za
          stosunek do zwierząt ...

Prostactwo !
      • szymiasty Re: I co w tym zlego? 19.07.06, 08:18
        Ty pieprzony wsiochu...jakbym ciebie w swoje łapki dorwał to nie wiem, czy
        potraktowałbym ciebie wg. twojej definicji "jak psa". Widac, że jesteś
        zamkniętym na świat wieśniakiem, któy w najlepszym przypadku nadaje się jedynie
        na dziwkę za wschodnią granicę. Chętnie bym cię tak potopił pojebańcu to moze
        byś zrozumiał swoją głupotę. Ty pusty wieśniaczy łbie - nie zdziwiłbym się
        jakbyś ganiał po swoim podwórku na golasa z motyką i do tej pory rysował
        malowidła na skałach. Cieszę się jednak, ze mieszkam w mieście...
    • czarny.kolezka To jakas oferma z miasta byla... 18.07.06, 19:54
      Koles lat 28 i utopione szczenieta do kubla wrzucil w Szczyrku.Nikt z
      miejscowych by takich glupot nie robil tylko latem zakopal a w zimie spalil.Tak
      sie robi na wiosce z miotami zeby byla rownowaga.A ten typ to pewnie dom
      wybudowal w Beskidach i jakas suczke nierasowa mial i sie dowiedzial ze sie
      mlode topi ale co pozniej zrobic to juz sie nie dowiedzial.Niestety
      niewysterylizowane suczki i kotki maja po 2-4 mioty rocznie,te ich mlode tez
      maja mioty i mlode tych z kolejnych miotow maja rowniez mlode dlatego ze maja do
      tego warunki.A niestety nie sterylizuje sie bo panuje obiegowa opinia ze to
      kosztuje i sie nie inwestuje w zwierzaki i zaden nadymajacy sie
      forumowicz-obronca zwierzat tego nie zmieni.Chyba ze naglosi kampanie w mediach
      i przekona lud ze wsi ze sterylizacja jest potrzebna i darmowa.Ale kij ma dwa
      konce.W Niemczech nie ma juz kundli z tego powodu i dachowcow tez i sprowadza
      sie je z Polski.I jak tu pogodzic humanitarnosc z zachowaniem rownowagi liczby
      zwierzat domowych na wsiach.
    • daniel40 [...] 18.07.06, 20:13
    • titta Hipokryzja... 18.07.06, 20:19
      Ciekawe czy przewiduje sie kary za wieszanie zywych i przytomnych kurczakow na
      podajniku do gilotyny...na wrzucaniu niedobitych do wrzatku...
      A za warunki i sposob w jaki ubijane jest bydlo i trzoda chlewna?
      Ile osob poruszonych smiercia szczeniakow nic to nie obchodzi?
      • majkelos13 Re: Hipokryzja... 18.07.06, 21:25
        Empatia, Gaja, czy inna "organizacja"? Kurczaki przed "gilotynowaniem" sa
        porazone pradem, przejezdzaja zawieszone glowami w dol przez rynne z woda pod
        napieciem, zywej swini nikt nie wrzuci do oparzalnika z prostego powodu -
        bijace serce zasysa brudna wode, domyslasz sie co dzialo by sie z miesem jakby
        wszystkie bakterie dostaly sie do tkanek? Dzialania tych oszolomow narazaja
        polski przemysl na bardzo duze straty, a tak naprawde nic nie zdzialaja, bo
        mieso nie rosnie na drzewach tylko bylo kiedys zwierzeciem.
        • nowak30 Hipokryzja..=Nie Uczłowieczajcie zwierząt !!.==== 18.07.06, 23:43
          Nie Uczłowieczajcie zwierząt ! ! ! !
          EKOLODZY NIE ZMIENIAJCIE PRAW NATURY.
          -Zabijanie jest częścią ŻYCIA!!.
          -Nie bawcie się w BOGA -nie rozróżniajcie na lepszych i gorszych zwierzęta.
          Bardodtka broniąc wilki przed odstrzałem NIE wiedziała (? - nie chciała?)
          w jaki sposób zabijają one owce (owiec to nie boli).
          Karmiąc zwierzęta drapieżne np. w ZOO co im podajemy.
          -A WĘDKOWANIE dla sportu ????? - "ryby głosu nie mają".
          Po Co chroni się np krokodyle , odradza wiele wymarłych gatunków
          drapieżników????.
          ========W Polsce tylko poprawienie zdrowotności lisów jakie nastąpiło
          po zrzucach szczepionki przeciw wściekliźnie spowodowało
          ===wyginięcie bażantów i kuropatw (w większości ich obszarów) ,a zające
          niedługo też zobaczymy tylko w ZOO .
          Tygrys ,lew (i wiele innych ) zabija młode ,których nie jest ojcem -wsadźcie go
          do więzienia!!!!!!
          ----!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!===========

• majkelos13 Re: Hipokryzja..=Nie Uczłowieczajcie zwierząt !! 19.07.06, 00:26
            ========W Polsce tylko poprawienie zdrowotności lisów jakie nastąpiło
            po zrzucach szczepionki przeciw wściekliźnie spowodowało
            ===wyginięcie bażantów i kuropatw (w większości ich obszarów) ,a zające
            niedługo też zobaczymy tylko w ZOO .

A tak konkretniej, jakies dane moze :)
            Z biologii pamietam, ze populacja zmienia sie dynamicznie w miare dostepnosci
            pokarmu: wiecej lisow ==> mniej jedzenia, populacja lisow spada ==> populacja
            bazantow, zajecy rosnie (mniej lisow do polowania) ==> wiecej jedzenia ==>
            populacja lisow rosnie i tak w kolko Macieju ;)
            • greg0.75 Re: Hipokryzja..=Nie Uczłowieczajcie zwierząt !! 19.07.06, 07:14
              Tak konkretnie to właśnie jesteśmy na etapie że lisy wyjadły większość zajęcy i kuropatw, bażanty się trzymają bo uzupełniane są sztucznie (z hodowli); jak się skończą krety i żaby to lisy zaczną wymierać (albo przerzucą się na kurczaki).
              A na lekcjach zapamiętałeś uproszczony model - liczebność populacji kształtowana jest nie tylko przez ilość dostępnego pożywienia, ale też przez stworzenia odżywiające się rozpatrywanym gatunkiem - w tym przypadku wściekliznę ;)
    • rozowykot Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 20:27
      On nie wiedział ,że za to grozi kara! To nie morduje się zwierząt tylko jak
      grozi kara! Co za prymityw, sprawdźcie dobrze może jeszcze jakieś niemowlę w
      torbę zawinął, a może starych rodziców wykończył, żeby przestrzen życiową mieć
      większą. Tyle że tych rodziców nie byłoby żal, toż oni ten bezduszny prymityw
      wychowali to niech ponoszą konsekwencje , po co mają cierpiec niewinne
      zwierzaki. A jak go za rodziców zamkną to już nikogo nie zamęczy łobuz jeden
    • wuit Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 20:40
      Akurat tak się składa, że moja suczka alaskanka- malamutka jest w
      niezaplanowanej ciąży (z mieszanym owczarkiem) a nie możemy mieć zbyt dużo psów,
      mimo że jest to wieś. Wykarmienie zwierząt wcale nie jest tak tanie jak się
      powszechnie uważa, zwłaszcza psów rasowych. Zapomnieć o Pedegree lub Chappie i o
      "resztkach". Coroczne szczepienia i badania, odrobaczanie, mikroelementy,
      linienie, cieczki, ogrodzenie domu, tresura lub wychowywanie, spacery itp. to
      tylko niektóre elementy wzbogacające życie codzienne właścicieli psów. Poza tym
      utrzymujemy się z wynajmowania naszego domu i nawet z jednym psem, zanadto
      czasem przyjaznym dla gości, nie jest zawsze wszystkim po drodze, chociaż nie
      żałujemy decyzji o jego posiadaniu. Dlatego już szukam chętnych do przyjęcia za
      ok. 1,5 miesiąca z pewnością ślicznych i zadbanych szczeniąt. Na terenie Dolnego
      Śląska mogę je dowieźć. Będzie to też znakomita okazja do sprawdzenia czy
      posiadamy wrażliwość czynną czy bierną i wtedy będzie można z czystym sumieniem
      wypowiadać się na takim forum.
      • kura28 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 21:03
        Nie wiem jak z psami, ale np. kocicę moża wysterylizoawć nawet w czasie ciąży.
        Może rozważ taką możliwość wspólnie z weterynarzem. Rozwiązanie na pewno tańsze
        niż wyżywienie, szczepienia, odrobaczanie gromadki szczeniaków
        • 77qwerty Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 21:39
          Tez mi radzili niepotrzebne szczenieta utopic i zakopac
          Ale miałem zasadnicze opory

na 3 ogłoszenia prasowe z 7 -miu tylko 3 pieski znalazły opiekunow
          a 3 suczki i jeden piesek nadal jest u mnie
          mam jeszcze trzy duze psy i te 4 małe
          i coraz wieksze problemy bo strasznie rozrabiaja
          Moze ci najmadrzejsi obroncy zwierzat mi doradza co zrobić?
          Bo zaczynam watpic czy nie trzeba bylo dac flaszke
          chetnemu i jak były male pozbył by sie ich
          w powszechnie stosowany sposob(jak opisany w artykule)
          • kura28 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 21:46
            To może trzeba było pomyśleć wcześniej? Bezpańskich psów jest w Polsce za dużo
            ale mnówstwo ludzi beztrosko produkuje nowe. Naprawdę łatwiej wysterylizować
            (lub upilnować) jedną sukę, niż wyżywić potem gromadę psów, które "nie wiadomo
            skąd się wzięły".
            • wuit Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 22:30
              Sterylizację weterynarze polecają jako najlepsze rozwiązanie, chociaż po
              licznych doświadczeniach z operacjami moich psów i kotów zastanawiałem się
              bardzo nad każdą następną- cierpienie i skutki uboczne. Właśnie przez 4 lata
              "upilnowywałem" troskliwie i z dużym wysiłkiem, aż wreszcie przekonałem się, że
              na dłuższą metę się to nie daje (bez krzywdy dla suczki, bo można by też ją
              zamknąć w piwnicy na 1/6 część życia- a przecież nie o to chodzi). Zew płci u
              zwierząt udowodnił mi, że oprócz duszy (zbiorowej) mają też chyba rozum, a
              obserwuję to na codzień także u dzikich stworzeń. Czyli pomyślałem wcześniej,
              wysterylizowć nie chciałem, pilnowałem, wiem skąd się wezmą- i będę musiał wyżywić.
              • kura28 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 23:05
                Nie ma rozwiązań idealnych. Można wysterylizoawć - wydatek jednorazowy, nie ma
                problemu z pilnowaniem, zamykaniem suczki. Ból dla suczki jest też jednorazowy
                (ale jest, choć można go łagodzić środkami przeciwbólowymi).
                Dyskusja toczy się na temat topienia szczeników - moim zdaniem lepiej narazić
                raz sukę na ból związany ze sterylizcją niż na bóle porodowe dwa razy do roku,
                połaczone z cierpieniem psychicznym związanym ze stratą młodych (zakładam, że
                topine są szczeniki zaraz po urodzeniu, gdy suka ma silny instynkt macierzyński).
                Osobiście reaguję alergicznie na stwierdzenia typu "ojej będą szczeniaki, i co
                teraz ". Jako istoty myślace to my powinniśmy brać odpowiedzialność za naszych
                podopiecznych - suka sama nie stwierdzi, że nie ma warunków na wychowanie
                młodych:-))). Rozumiem, że nie zawsze się to uda.
                W ostatnim poście prezentujesz raczej sensowne podejście
                >" pomyślałem wcześniej,wysterylizowć nie chciałem, pilnowałem, wiem skąd się
                >wezmą- i będę musiał wyżywić."
                ale wcześniej pojawiło się coś w stylu "wykażcie swoją wrażliwośc obrońcy
                zwierząt i weźcie ode mnie pieski"
                Stąd też moja reakcja.
                Mimo wszystko życze powodzenia w szukaniu dobrych domów dla szczeniąt i braku
                podobnych problemów w przyszłości.
                Pozrawaim

• prawie_jak_sprawiedliwosc Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 23:45
                  zapominamy o jednej rzeczy..sterylizacja suki to takze zabieg
                  profilaktyczny...zapobiega nowotworom sutków , macicuy , ropomaciczu, ciazom
                  urojonym.
                  Wykastrowany pies... staje sie mniej pobudliwy i agresywny,nie oddala sie od
                  domu co powoduje ze jest lepszym strózem , nie mówiac o tym ze zapobiega to
                  nowotworoom , powstaniu przepuklin i chorobom prostaty

czyli zmniejsza koszta późneijszego leczenia...a jakie potrafia byc
                  wysokie... ? no cóz cena zabiegu sta\erylizacji? kastracji jest naprawde
                  niska w porównaniu.
                • wuit Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 18.07.06, 23:51
                  Dzięki za wsparcie. Mnie natomiast dosięga alergia, gdy spotykam się z
                  wrażliwością bez próby zrozumienia innych aspektów problemu, z każdej strony.
                  Jeśli też tak chcecie, to znajdę dobry dom albo wyżywię;). I tak nie mógłbym
                  utopić. W naszej wsi, w kazdym domu (80) są psy, koty i ich populacja jakoś się
                  nie zwiększa wyraźnie. Niestety w większości przypadków stosuje się najprostsze
                  rozwiązania.
                  Pozdrawiam również.
    • wetton co za wsiorstwo 18.07.06, 20:41
    • ivrp 300zł? chyba w Warszawce 18.07.06, 21:01
    • gekon1979 do wora ku..egosyna i do rzeki!! 18.07.06, 21:20

• mniklas5 Re: aspiracje Polski 18.07.06, 22:11
        przynaleznosc do innej kultury cywilizacyjnej niestety nie czyni z Polski
        podobnej, wydaje sie ze Turcja jest blizej standardow kulturowo-cywilizcyjnych
        niz Polska
        • nowak30 Re: aspiracje Polski=hipokryzja= 18.07.06, 23:48
          mniklas5 napisał:

> przynaleznosc do innej kultury cywilizacyjnej niestety nie czyni z Polski
          > podobnej, wydaje sie ze Turcja jest blizej standardow kulturowo-cywilizcyjnych
          > niz Polska
          ================================================
          -bo używają Polek
          ==============================
      • nowak30 Re: do wora ku..egosyna i do rzeki!! 19.07.06, 00:01
        gekon1979 napisał:
        ============
        ==============
        -CO JEDZĄ gepardy ????
        Gepard z warszawskiego zoo przeprowadza się do Kanady. - Zrobił za dużo dzieci
        i brakuje dla niego miejsca - mówi Maria Krakowiak, opiekunka zwierzęcia.

Lolek i jego starszy brat Bolek zamieszkali w warszawskim ogrodzie siedem lat
        temu. Przyjechali z Holandii w celach reprodukcyjnych. - Jednak przez całe lata
        Bolek w ogóle nie dopuszczał młodszego brata do samicy. Był tak zaborczy, że w
        krótkim czasie został trzy razy ojcem - opowiada Maria Krakowiak, opiekunka
        kotów. Dopiero dwa lata temu, gdy Bolek padł, jego młodszy brat dostał od losu
        szansę. Szybko z niej skorzystał i rok temu został tatą sześciu uroczych
        kociaków. Dyrekcja ogrodu uznała jednak, że więcej kociąt tej linii genetycznej
        mieć nie może. - Te młode stoją bardzo nisko w europejskim rankingu genetycznym
        i dlatego Lolka trzeba wysłać w świat. Niech teraz tam pokaże, co potrafi -
        mówi Maria Krakowiak.

Lolek ma dziewięć lat. Jest bardzo łagodny i przyjaźnie nastawiony do ludzi.
        Podróż do Kanady spędzi w wygodnej klatce, w luku bagażowym pasażerskiego
        samolotu. Już za dziesięć dni zamieszka niedaleko Toronto. W parku safari, do
        którego trafi z nową samicą, zajmą aż cztery hektary wybiegu. Świetne warunki
        mają sprawić, że na świat szybko przyjdą młode. W czasie dziesięciogodzinnej
        podróży gepard nie będzie jadł, ale dostanie świeżą wodę. - Nie zaaplikujemy mu
        też żadnego środka uspokajającego. W przeciwieństwie do zebr czy antylop,
        gepardy spokojnie znoszą loty. Z tego powodu na pokładzie samolotu zbędny jest
        też pielęgniarz - tłumaczy Maria Krakowiak. Warszawskie zoo nie planuje na
        razie zakupu dorosłych gepardów. Zostanie w nim tylko dorosła samica z córką.
        Razem opiekują się młodymi po Lolku.

>
        • nowak30 _ co jedzą gepardy?????_ _ ???? 19.07.06, 00:04
          nowak30 napisał:

> -CO JEDZĄ gepardy ????
          > Gepard z warszawskiego zoo przeprowadza się do Kanady. - Zrobił za dużo
          dzieci
          > i brakuje dla niego miejsca - mówi Maria Krakowiak, opiekunka zwierzęcia.
          >
          >
          > Lolek i jego starszy brat Bolek zamieszkali w warszawskim ogrodzie siedem lat
          > temu. Przyjechali z Holandii w celach reprodukcyjnych. - Jednak przez całe
          lata
          >
          > Bolek w ogóle nie dopuszczał młodszego brata do samicy. Był tak zaborczy, że
          w
          > krótkim czasie został trzy razy ojcem - opowiada Maria Krakowiak, opiekunka
          > kotów. Dopiero dwa lata temu, gdy Bolek padł, jego młodszy brat dostał od
          losu
          > szansę. Szybko z niej skorzystał i rok temu został tatą sześciu uroczych
          > kociaków. Dyrekcja ogrodu uznała jednak, że więcej kociąt tej linii
          genetycznej
          >
          > mieć nie może. - Te młode stoją bardzo nisko w europejskim rankingu
          genetycznym
          >
          > i dlatego Lolka trzeba wysłać w świat. Niech teraz tam pokaże, co potrafi -
          > mówi Maria Krakowiak.
          >
          > Lolek ma dziewięć lat. Jest bardzo łagodny i przyjaźnie nastawiony do ludzi.
          > Podróż do Kanady spędzi w wygodnej klatce, w luku bagażowym pasażerskiego
          > samolotu. Już za dziesięć dni zamieszka niedaleko Toronto. W parku safari, do
          > którego trafi z nową samicą, zajmą aż cztery hektary wybiegu. Świetne warunki
          > mają sprawić, że na świat szybko przyjdą młode. W czasie dziesięciogodzinnej
          > podróży gepard nie będzie jadł, ale dostanie świeżą wodę. - Nie zaaplikujemy
          mu
          >
          > też żadnego środka uspokajającego. W przeciwieństwie do zebr czy antylop,
          > gepardy spokojnie znoszą loty. Z tego powodu na pokładzie samolotu zbędny
          jest
          > też pielęgniarz - tłumaczy Maria Krakowiak. Warszawskie zoo nie planuje na
          > razie zakupu dorosłych gepardów. Zostanie w nim tylko dorosła samica z córką.
          > Razem opiekują się młodymi po Lolku.
          ====================

• juzek_sz Re: _ co jedzą gepardy?????_ _ ???? 19.07.06, 00:09
            Ci co plotą o głodujących ludziach na wsi to chyba nigdy w Szczyrku nie byli!
            Miejscowość w której można zarobić na wszystkim, bo narciarzy pełno od
            listopada do kwietnia, w innych terminach pełen domy wczasowe i knajpy. To nie
            wieś z zachodniopomorskiego, gdzie ostatni zakład pracy-PGR zamknęli 15 lat
            temu. W Szczyrku głoduje tylko leń lub pijak.
            A swoją drogą to nie przypuszczałem, że tyle buraków rodem z najgłębszej wiochy
            ( mentalnej) siedzi przy kompach i co uważa, że psy się topiło od zawsze i tak
            ma być.
            www.polskaludowa.com/
    • aner1 a za zamordowanie dziecka nienarodzonego 19.07.06, 00:08
      nie ma kary. I to jest właśnie postawienie świata na głowie.
      • juzek_sz Re: a za zamordowanie dziecka nienarodzonego 19.07.06, 00:11
        Stosując argumentację poprzedników można powiedzieć - od zawsze tak było.
    • b.6.1966 Re: Jakie to absurdalne! 19.07.06, 00:38
      Zabic pieska czy swinke, to w porzadku, ale za.. jakiegos h..a, to nie fair!~
      Czysta HIPOKRYZJA!!
    • igorlan Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 07:30
      Co za prowincjonalny prostak - widać że dziadek nie mial matury.....
    • klaudiusz.sz Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psów 19.07.06, 07:36
      A za zabicie myszy pułapką co grozi?
    • antec13 Szczeniaki i kotki 19.07.06, 07:54
      Mialem 4 lata jak asystowalem, bezsilnie, jak facet na wsi (Rossocha k.Rawy
      Maz.) wykopal dolek i wrzucil do niego, bez worka, 4 lub 5 zywych
      szczeniaczkow. Z piecioletnia siostra probowalismy raczkami drapac, by je
      uratowac. Oczywiscie nie udalo sie nam. Ta scena przesladuje mnie jeszcze
      czasem. Mam 58 lat. Kiedys, wbijanie skazancow na pal bylo tez normalne.
    • tadeusz_ja Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 08:07
      Buraczano kortoflany ludek daje w ten sposób upust swoim frustracjom.A
      gdzie "wartości"?????
      • anka1 Re: Mieszkaniec Szczyrku odpowie za utopienie psó 19.07.06, 08:35
        katolicka Polska sie klania.
        barbarzynstwo wobec dzieci i zwierzat na porzadku dziennym, ale przeciez
        rozgrzeszenie zawsze sie dostanie prawda ?
        w sobote ktos zakopie zywcem szczeniaczki, potem zbije dzieci i zone a w
        niedziele zadowolony do kosciolka podrepcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka