gw_ubeckistan 22.07.06, 08:01 Napiszcie coś w końcu o dramacie rodzin pomordowanych. np. mamie ks. Popiełuszki, a przestańcie użalać się nad swoimi ubolami, kapusiami, których od lat wychwalacie prowadząc nagonkę antypolską i antylustracyjną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m635 Oni mają gdzieś swoje ofiary! 22.07.06, 09:16 Maleszka-Ketman ma na koncie pomoc bezpiece w morderstwie dwóch swoich kolegów - Pyjasa i Pietraszki. Donosił na nich przez co ułatwiał zabójcom zadanie. Pietraszko pewnie nie zginąłby gdyby SB nie wiedziała o tym, że widział tuż przed śmiercią Pyjasa z jakimś człowiekiem, którego rysopis zapamiętał. Maleszka doniósł i Pietraszkę utopili. I co? I nic! Maleszka nadal redaguje Gazetę Wyborczą - przecież im "nie jest wszystko jedno". Wiśniewska jest pilną uczennicą Maleszki. Razem z Cuchnowskim godnie zastąpili Mistrza na antylustracyjnym, ubeckim froncie. Podobno szlifuje im te teksty. Czuć jego rękę! Oczekiwanie, że tacy ludzie zainteresują się ofiarami SB i ich kapusiów jest, delikatnie mówiąc, naiwne. A to cały tekst Ziemkiewicza: Uniesienie Ksiądz Czajkowski raczył w końcu przyznać się do wszystkiego, co mu ponad wszelką wątpliwość udowodniono. Odkąd jego wina stała się oczywista nawet dla jego obrońców, nie zwlekał ani chwili dłużej. Tym śmiałym krokiem wywołał nieopisany zachwyt i wzruszenie. Redaktor Kolenda-Zaleska ze łzami w oczach zapewniła w TVN24, że wszyscy w tych ciężkich dniach byliśmy z nim duchem i szczerze mu współczuliśmy. Cóż, ze wstydem przyznać muszę, iż ja nie. Choć wiem, że trzeba współczuć tych 24 lat dusznych katuszy, o jakie przyprawiać musiało Czajkowskiego bycie donosicielem, gdy wielu jego współbraci w kapłaństwie wybrało heroizm - o ileż łatwiejszy! Tamtym, ot, tyle że czasem łamano kości albo przypalano twarz papierosami, jak księdzu Isakowiczowi-Zalewskiemu, niekiedy mordowano; ale co oni wiedzieli o duchowych rozterkach? Czymże było znoszenie represji wobec mąk kapłana, który donosząc o słabościach i sekretach innych księży ułatwiał ubekom ich "rozkuwanie"? To tylko ze mnie taki amoralny typ, że bardziej współczuję tym, na których Czajkowski donosił niż jemu samemu. Że nie przemawia do mnie nawet, jak musiał cierpieć, przez wiele lat po zerwaniu współpracy z SB (to jednak można było?), drapując się z tak czarnym sumieniem w szaty moralnego autorytetu i pouczając z zapałem wiernych i przełożonych, co to takiego Kościół otwarty. Wiem, że powinienem się wstydzić - ja, bo przecież nie nikt inny. Chylę głowę przed głębią myśli arcybiskupa Życińskiego, gdy ten wyraża uznanie, że Czajkowski "potrafił szczerze poddać się krytycznej ocenie". Zwrócę tylko uwagę, że nie byłoby tej radości, tego zachwytu i podziwu, gdyby ktoś wreszcie nie wykopał z archiwów donosów księdza bohatera i nie dokonał dzikiej lustracji. Rozumiem więc, że w oczekiwaniu kolejnego moralnego uniesienia, następnym razem wielbiciele księdza Czajkowskiego odniosą się do wysiłków historyków i dziennikarzy łaskawiej. Rafał A. Ziemkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik.1 Nie bronić kapusiów ! 23.07.06, 15:26 Przestańcie wreszcie biadolić o nieszczęsliwych kapusiach esbeckich ! Może byście pomyśleli o ofiarach tych kanalii a nie bronili ich ? Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Biedni kapusie,komunistyczni oprawcy i zbrodniarze 23.07.06, 21:35 Dobrze, że chociaż "GW" ich broni przed niesprawiedliwością! Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Kochani biedni ubole, kochana GW, TW dziekują Ci 23.07.06, 22:57 za miłość, którą obdarzasz najgorsze szumowiny i kanalie, a flekujesz i gnoisz ofiary morderców i oprawców. Te miernoty z GW-na to albo bez rozumu albo tak zdemoralizowani jak najgorsze bandziory i to zarówno męzczyzni jak i te panienki na usługach Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Nożyczki na forum 24.07.06, 20:26 Napisałem tu wczoraj, że pani HB nie ma moralnego prawa wypowiadać się w temacie lustracji. Dziś zaglądam i nie ma śladu. Zaostrzyliście widzę nożyczki, już nie zostaje nawet [...]. Odpowiedz Link Zgłoś