me-e NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazisci.. 15.08.06, 13:50 ...kult wodza hitlera ciagle w niemczech zywy...dlaczego niemcy nie potepia hitlera...nie potepia zbrodniczej organizacji NSDAP...organizatora wystawy...polska racja stanu...fakty historyczne...przemawiaja na kozysc polskiego premiera...stop... propagandzie nazistowskiej szerzacej sie w ...niemczech...niemcy opamietajcie sie... Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawcz02 Re: NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazi 15.08.06, 13:55 me-e w jakim swiecie ty zyjesz?Niemcy juz dawno i wielokrotnie potepily NSDAP i ideologie nazistowska. Neonazizm w Niemczech jest zwalczany wszystkimi srodkami. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazi 15.08.06, 14:00 ..." Der Spiegel" napisał w wydaniu, które ukazuje się dzisiaj, iż wśród byłych, a nawet obecnych wysoko postawionych członków BdV znajduje się dużo więcej nazistów z obciążającą ich przeszłością, niż dotychczas było wiadomo. Według tygodnika, aż jedna trzecia spośród 200 znaczących działaczy BdV - od utworzenia organizacji aż do 1982 r. - należała do wysokich funkcjonariuszy NSDAP lub w inny sposób była poważnie obciążona nazistowską przeszłością. " Der Spiegel" pisze m.in. o trzech byłych sekretarzach generalnych BdV i zastępcach przewodniczącego, nie podając jednak personaliów. Tygodnik utrzymuje, że jego dziennikarze natrafiali na ślady uwikłania członków władz BdV w zbrodnie holokaustu. Jeden z wysokich funkcjonariuszy BdV w Badenii- Wirtembergii podczas II wojny światowej należał nawet do znanej z dokonywania morderstw Einsatzgruppen A, działających na terenie ZSRS (dzisiejszej Litwy). Zdaniem hamburskiego magazynu, jeden z opisywanych członków BdV brał udział w deportacjach węgierskich Żydów do niemieckiego obozu koncentracyjnego w Auschwitz. stanislawcz02 napisał: > me-e w jakim swiecie ty zyjesz?Niemcy juz dawno i wielokrotnie potepily NSDAP i > > ideologie nazistowska. Neonazizm w Niemczech jest zwalczany wszystkimi srodkami > . Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazi 15.08.06, 14:00 stanislawcz02-widać to po wystawie i obowiazującej konstytucji niemiec gdzie granice tego państwa określane są z 1937r.PS;celowo pisze niemcy z małej litery bo na dużą nie zasługują. Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazi 15.08.06, 14:19 Taaa,dlatego istnieją legalnie nazistowskie partie,niebawem wejdą do parlamentu.. kłamczuszku... Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawcz02 Re: NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazi 15.08.06, 14:26 starduster-jak jestes tak dobrze poinformowany to podaj nazwy tych partii i nie rob ludziom wody z mozgu. Oszolomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomhislodz Re: NSDAP...organiztorem wystawy...wypedzeni nazi 15.08.06, 15:52 jak LPR na przykład ? Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 O jedną wystawę za daleko. 15.08.06, 13:50 Jeden z przedmówców słusznie zauważył, że Niemcom nie zależy na dobrych stosunkach z Polską. W pełni się z nim zgadzam. Niech sobie pani Steinbach urządza wystawy w swoim kraju. Niech sobie niemieccy historycy badają "nieszczęścia narodu niemieckiego" spowodowane II wojną światową, ale niech nie liczą, że w narodzie polskim znajdą zrozumienie dla takich wystaw i badań. Ta wystawa to policzek. Nie dla Polski! Ta wystawa to policzek dla tych narodów, które narodowi niemieckiemu po II wojnie światowej darowały życie. Społeczność międzynarodowa miała pełne prawo wymierzyć narodowi niemieckiemu karę śmierci. Bo naród niemiecki stworzył przemysł! mordowania innych narodów. Historia zna wiele mordów, ale to naród niemiecki stworzył przemysł mordowania: linie technologiczne, zaopatrzenie, transport a nawet marketing. Tą wystawą upokorzeni powinni się czuć ci, którzy zbrodniarzy niemieckich skazywali na kary więzienia, ci, którzy urządzali powojenną Europę dając Niemcom szansę na życie w normalnym, demokratycznym, pokojowym ustroju. Dlaczego milczą Żydzi? Dlaczego milczy Izrael? Czuję się podle, bo mam wrażenie, że na jednej szali kładzie się śmierć milionów a na drugiej "wypędzenie" zaledwie z nienajsilniejszym kopem w dvpę. Może zbyt skrajnie odbieram jakąś tam wystawę, ale jestem z pokolenia "Czterech pancernych i psa" i "Kolumbów rocznik 20" (jedna z najlepszych lektur do jakich zmuszany byłem w liceum). Nie hoduję w sobie niechęci do współczesnych Niemiec. Traktuję Niemcy jako dobrego sąsiada i jestem pewien, że wkrótce będziemy się lubić i szanować. Wspólna Europa temu sprzyja. Ale sympatia i szacunek muszą być oparte na wspólnym odróżnieniu dobra od zła. Nikt Niemców nie zapraszał do Polski w 1939r. Oni przyszli zająć dom Polaków i nie mieli zamiaru zostawić nam w naszym domu nawet komórki do zamieszkania. Chcieli nas po prostu wymordować. Nie tylko nas. Niech więc błogosławią społeczność międzynarodową za łaskę jaka ich spotkała. Sprawiedliwość za taką zbrodnię wymagała znacznie surowszej kary. Na koniec: nie mam wątpliwości (przy ogromie zbrodni komunistycznych, także na narodzie polskim), że to narody Związku Sowieckiego uratowały naród polski przed biologiczną zagładą. Przy całej prawdzie o stalinizmie, zawsze będę Rosjanom za to wdzięczny. I nieważne z jakich powodów nas uratowali. Zrobili to i przynajmniej raz do roku powinniśmy okazać im swój szacunek. Ten pogląd to też chyba wina "Czterech pancernych i psa". No cóż, Amerykanie i Brytyjczycy sprzedali nas Stalinowi bez specjalnych oporów. Roosveltowi nie chciało się nawet pierdnąć, by pomóc powstaniu warszawskiemu. Rozumiem, że u Stalina ciężko byłoby coś uzyskać, ale zwykła przyzwoitość nakazywała przynajmniej próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: O jedną wystawę za daleko. 15.08.06, 13:55 repres1-brawo,sama prawda.Tylko te niemieckie polskojęzyczne oszołomy i tak tego nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislawcz02 Re: O jedną wystawę za daleko. 15.08.06, 14:18 Katolicy!! Przeciez juz wasi pasterze kardynalowie i biskupi jeszcze za Gomulki przebaczyli Niemcom i sami prosili o przebaczenie za co komuna byla na nich wsciekla. A wy co odbiliscie od stada i krecicie sie jak zblakane owce. Otrzezwiejcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: O jedną wystawę za daleko. 15.08.06, 15:27 Nie jestem katolikiem. Wybaczyłem Niemcom bez wskazań "pasterzy". Dzisiejsi Niemcy (ci, których znam) to sympatyczni, otwarci, szczerzy i przyjaźni ludzie. Wybaczyłem Niemcom nie poprzez słowa, ale przez to co czuję. Ale wybaczyłem nie oznacza, że zapomniałem. Dziś gdy słyszę słowo "Niemcy" nie przychodzi mi do głowy "SS" czy "Wermacht". Niemcy kojarzę z naszą drogą do Wspólnej Europy (okazali Polsce ogromne wsparcie i za to jestem wdzięczny), ze stabilizacją Unii i dalszą (korzystną dla wszystkich, w tym dla Polski) integracją. Nie psuje mi tych skojarzeń nawet niemiecko-rosyjska rura gazowa, bo ona (patrząc dalekosiężnie) wszystkim (także Polsce) może wyjść na dobre. To nie znaczy jednak, że nie sprzeciwię się takim pomysłom jak wystawa niejakiej Steinbach. Mordercy mogę wybaczyć (jestem przeciwnikiem kary śmierci), ale nie podzielę jego biadolenia na koniecznością poniesienia odpowiedzialności za zbrodnię.. Każdy naród powinien rozumieć, że zbrodnia rodzi konsekwencje dla zbrodniarza. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Dziwię się, że katolicka sekta, w czasie swego 15.08.06, 14:01 zjazdu na Jasnej Górze, nie podjęła modłów na rzecz zakończenia Wystawy w Berlinie. Albo nic ją to nie obchodzi, albo nie wierzy w skutek podobnej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Nowa wystawa 15.08.06, 14:06 Bedzie nowa wystawa - "Skutki Pobicia", gdzie bedzie pokazane cierpienie pobitej osoby. Wystawca przemilczy jedynie drobny fakt, ze pobity to niedoszly mordrca, ktorego ofiara jednak okazala sie silniejsza. Ten "biedak" umieszczony zostanie pomiedzy rzeczywistymi ofiarami napasci. Oj, jaki to biedaczek..... Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Jaka szkoda, ze nie wyszlo 15.08.06, 14:12 Tak powinna byc nazwana ta wystawa Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Nowa wystawa 15.08.06, 14:24 rodack2000 napisał: > co za wszechpolacki belkot! ca za goebelsowska "rzeczywistosc" Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: Dziwię się..a ja nie....... 15.08.06, 14:14 Ta "sekta"zna w dużej części historię z autopsji...mgłaby się pomodlic o przywrócenie niemiaszkom pamięci..o Trybunale w Norymberdze.. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Byliśmy Europą 2 teraz będziemy w trzeciej lidze 15.08.06, 14:06 Mamy "ideologów" przy władzy a potrzeba nam organizatorów i menedżerów. Te akademie i wieczornice "ku czci" przypominają PRL tym którzy pamiętają tylko kierunek czci się zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina N I E W I N N O S C 15.08.06, 14:13 "Poczęta na materacu z ludzkich włosów. Gerda, Eryka. Może Margareta. Nie wie, naprawdę nie wie o tym nic. Ten rodzaj wiadomości nie nadaje się ani do udzielenia, ani do przyjęcia. Greckie Erynie są zbyt sprawiedliwe. Drażniłaby nas dzisiaj ich ptasia przesada. Irma. Brygida. Może Fryderyka. Ma lat dwadzieścia albo niewiele więcej. Zna trzy języki obce konieczne w podróżach. Firma, w której pracuje, poleca na eksport najlepsze materace tylko z włókien sztucznych. Eksport zbliża narody. Berta. Ulryka. Może Hildegarda. Piekna nie, ale wysoka i szczupła. Policzki, szyja, piersi, uda, brzuch w pełnym właśnie rozkwicie i blasku nowości. Radośnie bosa na plażach Europy rozpuszcza jasne włosy, długie aż do kolan. Nie radzę ścinać - powiedział jej fryzjer - raz ścięte, już tak bujnie nie odrosną nigdy. Proszę mi wierzyć. To jest rzecz sprawdzona tausend- und tausendmal." W. Szymborska Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: N I E W I N N O S C 15.08.06, 14:17 Wspaniały i przejmujący w swej wymowie wiersz. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: skandaliczny komentarz -''Berliner Zeitung'' 15.08.06, 14:13 Niemcy niech siebie sami pouczają i strofują . Polska nie musi brać udziału w ich katharsis, które sami sobie przygotowali. Wystawa sama w sobie jest skandaliczna, ponieważ wkomponowuje ich "wypędzenie" w obraz innych takich tragedii. Różnica jednak polega na tym , że ich "wypędzenie" było słuszne. Dwie niemieckie wojny światowe w jednym wieku to stanowczo zbyt wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
justykob Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 14:14 Kiedy kochany naród przed rokiem wybierał Kaczorów przewidywałam takie cyrki, ich ksenofobie i nacjonalizm były oczywiste dla każdego kto choc troche posłuchał ich ględzenia. Jest jednak o niebo gorzej niz mozna sie było spodziewac a Kaczory by miec władzę i demonstrowac swój xle pojęty zrobia wsio. Juz zrobili jedeno kretyna ministerm edukacji i daja mu niszczyc naukę. Lepper to pestka w porównaniu z tym jak oni sami szkodza wizerunkowi Polski. jestem dziennikarka jeżdżę po całej Europie i nie tylko, by było jasne pracuje w konkurencyjne dla Gazety Wyborczej gazecie więc na to, co komentujecie patrze obiektywnie. Nie zawsze zgadzam sie z "Gazetą... ale w wypadku Kaczorów absolutnie, taka opinia o nich i o Polsce panuje wszęzie. Tez nie lubie Niemców ale nie ma do tego nic ta wystawa. Mamy demokracje to co u nas sie wyprawia przypomina czasy PRL-owskie, tyle że przegięcie jest w druga stronę. Ale naród kochany nic nie pojmuje. Kaczorom róśnie poparcie, głosujcie na nich dalej. Zostaniemy jak palec sami odizolowani od całej Unii Europejskiej. Nie myslałam ze kiedys zatęsknie za Kwasniewskim. na co mi przyszło...Wtedy gdy był prezydentem choc SLD najchetniej bym zamknęła do klatki, przynajmniej wstydzic nie musiałam sie prezydenta i jego fanatyzmu. To co dzieje sie teraz to zgroza. GŁOSUJCIE DALEJ NA KACZORY, W SAMORZADACH TEZ. ZA MOMENT POLSKA BĘDZIE SAMOTNĄ WYSPĄ, NA KTÓĄ NIE ZAWITA ŻADEN STATEK. Juz sie o to kaczory postarająA w ogółe Giertych powinien wprowadzic obowiązkowo przedmiot pod nazwą "jak uczyc nienawisci", bo oba Kaczory to własnie robią. No i oczywiscie religia zamiast matematyki.KOniecznie!! ocknijcie sie nim znów wybierzacie kolejnych oszołomów na miare Jareczka Kurskiego!! Toż faszyzm wydaje mi sie mniej groźnych od teorii tego palanta, a jego braty z GW serdecznie współćzuje. justine Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l spadaj maniaku na drzewo 15.08.06, 14:21 masturbacja to lekarstwo dla maniaków, dostępne bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin nie jest az tak zle 15.08.06, 14:20 Polska to (na szczescie) ani Kaczynscy ani PIS, przejsciowe objawy, z ktorych bedziemy sie smiali za pare lat, jak je bedziemy pamietali. Jedno jest juz dzisiaj raczej pewne, te rzady nie wejda do historii. Pamieta ktos kto byl premierem Anglii przed Tony Blairem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do justykoba 15.08.06, 14:27 Idz sie leczyc, chlopcze. Najlepiej w jakims nemieckim krankenhouse. Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari Re: do justykoba 15.08.06, 15:26 niestety, ale to co bylo powyzej to prawda. konferencja prasowa kaczynskiego w berline byla kompromitacja (wizyta bodajze pare miesiecy wczesniej)... Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat A może by tak wyborcy pIsDy nowe państwo założyli? 15.08.06, 14:18 Weźcie sobie pół polski na wszchód od wawy - mentalnością pasujecie tam idealnie i załóżcie sobie IV RP. Bez dopłat Unii Europejskiej do dróg, infrastruktury i ochrony środowiska, bez żadnych kontaktów z sąsiadami (bo i Rosja be i Niemcy be) i zaduście się tam w tym swoim getcie na amen kaczym gównem. Ale może odwalcie się od tego procentu społeczeństwa, które ma dość dwóch kaczek na krótkich nóżkach i ośmieszania nas na arenie międzynarodowej.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: Skandaliczna reakcja niemiecka .... 15.08.06, 14:33 To oczywiste , że Polska i Polacy mają prawo do nadwrażliwości na niemieckie odwracanie kota ogonem. Wypędzenie - wypędzeniu nie jest równe. To nie można upchać na jednej wystawie. Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Jarek i Lech K. - w niewoli kompleksów i fobii 15.08.06, 14:31 żenujące jest że krajem naszym rządzą ludzie, którymi kierują tak nieracjonalne motywy jak osobiste fobie i kompleksy. Takiego natłoku małostkowości i zdziecinnienia w polityce jak na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy nie widziałem nigdy. Do piewców PiSu i jego przywódców: polityka polska za granicą odbierana jest obecnie jako zupełnie nieprzewidywalna, niracjonalna, niezgodna z interesem Polski (nie odbierają tego bynajmniej jako twardej postawy w obronie naszych interesów - wystarczy poczytać prasę zagraniczną i posłuchać wypowiedzi polityków zagranicznych). Jeśli myślicie inaczej - ktoś was okłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa chirlider to idealny przykład zakompleksionego 15.08.06, 14:37 człowieka. Zastanawia mnie dlaczego niktórzy tak się wstydzą że są Polakami. Dlaczego was tak interesuje co o was sądzą inni. Własnego zdania nie macie. Lubicie sięciągle przeglądać w cudzych lustrach. Przedtem byliście spolegliwi wobec ZSSR a teraz wobec innego pana. Czy jakiś Niemiec przejmuje się tym co o nim myślą Polacy. chirlider napisał: > żenujące jest że krajem naszym rządzą ludzie, którymi kierują tak nieracjonalne > > motywy jak osobiste fobie i kompleksy. > Takiego natłoku małostkowości i zdziecinnienia w polityce jak na przestrzeni > ostatnich kilku miesięcy nie widziałem nigdy. > Do piewców PiSu i jego przywódców: polityka polska za granicą odbierana jest > obecnie jako zupełnie nieprzewidywalna, niracjonalna, niezgodna z interesem > Polski (nie odbierają tego bynajmniej jako twardej postawy w obronie naszych > interesów - wystarczy poczytać prasę zagraniczną i posłuchać wypowiedzi > polityków zagranicznych). Jeśli myślicie inaczej - ktoś was okłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Panu "premierowi.z.krakowa" zgratuluję betonowego 15.08.06, 14:47 myślenia. to że jesteśmy przez obecną ekipę rządzącą ośmieszani to nie tylko opinia zewnętrzna ale także wewnętrzna i moja osobista. dlaczego opinia zewnętrzna (np. francuza lub anglika) miała by być nieobiektywna ??? Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa ale ty wstydliwi i pełen kompleksów jesteś 15.08.06, 15:02 a co cię obchodzi jakie kłamstwa lewacka prasa w innych krajach wypisuje. Bąź sobą, bądź dumnym człowiekiem. Chodź z podniesionym czołem. Nie bądź wycieraczką innych. Co się tak płaszczysz przed innymi narodami. Zapewne na miedynarodowych meczach machasz niemiecką flagą - prawda. Dlaczego się wstydzisz słowa Polak? Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa o oto jak lewacko-liberalna cenzura onetu działa 15.08.06, 14:56 "Komentarz nadesłany przez Ciebie do forum: wiadomosci.onet.pl/1371087,12,item.html został usunięty ponieważ jest ponownym przesłaniem treści opublikowanego już komentarza" Treść komentarza: redaktor stawia nam jako przykład Putina i Rosję. Brawo. Zawsze wiedziałem że lewica to bagno. Bez względu na to z jakiego kraju. Dla włoskiej lewicy wzorem jest "demokrata" Putin i Rosja. A ten pragmatyzm zapewne objawia się w zakrecaniu kurka z ropą i wsadzaniu opozycji do więżień oraz likwidacji wolnej prasy. Istny wzór do naślodowania. No ale czego się spodziewać po walecznych, odważnych włochach. Komentarz nadesłany przez Ciebie do forum: wiadomosci.onet.pl/1371087,12,1,1,item.html został usunięty ponieważ jest ponownym przesłaniem treści opublikowanego już komentarza. Treść komentarza: przeciez to znana lewacka, antykościelna gazetka. Wystarczy zobaczyć ostatnie artykuły aby stwierdzić że mają w tej redakcji obsesję na tle Kaczyńskich, włoscy komuniści. I oto ukazuje się nam cała wolność słowa na onecie. Nie dosyć że usuwają komentarze nie zgodne z ich linią partyjna to jeszcze ingerują w moje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Jarek i Lech K. - w niewoli kompleksów i fobi 15.08.06, 15:38 chirlider napisał: > żenujące jest że krajem naszym rządzą ludzie, którymi kierują tak nieracjonalne > > motywy jak osobiste fobie i kompleksy. > Takiego natłoku małostkowości i zdziecinnienia w polityce jak na przestrzeni > ostatnich kilku miesięcy nie widziałem nigdy. > Do piewców PiSu i jego przywódców: polityka polska za granicą odbierana jest > obecnie jako zupełnie nieprzewidywalna, niracjonalna, niezgodna z interesem > Polski (nie odbierają tego bynajmniej jako twardej postawy w obronie naszych > interesów - wystarczy poczytać prasę zagraniczną i posłuchać wypowiedzi > polityków zagranicznych). Jeśli myślicie inaczej - ktoś was okłamał. Jaki lud, taka władza - głupia, małostkowa, zawistna i nienawistna. Niech żyje 1000 lat katolicyzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
ziober2002 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 14:32 Skandaliczne jest to że w takim dniu jak ten ta wiadomość utrzymywana jest cały czas na pierwszym miejscu na portalu. Wierzę, że przyjdzie taki czas że prawda kto komu służył i kto kogo sprzedał wyjdzie na jaw. Od dawna mam już ogromne wątpliwości czy gazeta służy interesom naszej ojczyzny? Ale kiedyś i to wyjdzie na jaw.... Odpowiedz Link Zgłoś
darek642 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 14:34 Nie martw się kolego! Maryja osłoni nas swoim płaszczem przed naszymi wrogami: www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060814&id=my12.txt Odpowiedz Link Zgłoś
wal103dis Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 14:37 Maryja nasza Hetmanka napewno nas obroni. A Ojciec Rydzyk jeszcze pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Dlaczego Polacy potrafia zyc w zgodzie z Ukraina, 15.08.06, 14:40 a Niemcy z nami nie potrafia?Dlaczego u nas nie ma Powiernictwa Lwowskiego,prowokujacych wystaw i wypowiedzi drazniacych Ukraincow?Dlaczego my potrafimy zyc w zgodzie z Ukraina, a czesc Niemcow i ich politykow nie potrafi i nie chce?? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Dlaczego Polacy potrafia zyc w zgodzie z Ukra 15.08.06, 15:25 Przczytalam ze Polacy zyja w zgodzie z Ukraincami No Niechby Ukraincy w Polsce zrobili wystawe poswiecona akcji Wisla Oj dzialoby sie dział... Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Ale nie robia-tak samo jak my nie robimy o 15.08.06, 16:16 akcjach UPA, bo potrafilismy sie ze soba dogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k w Niemczech o p. Erice nikt nie wie 15.08.06, 16:34 o jej organizacji takze zauwaz te subtelna roznice, ze w Polsce to centralne wladze wywoluja napiecia z Niemcami, a w Niemczech kilka malo znanych organizacji, a nie rzad federalny no ale kaczki wyssaly nienawisc do Niemcow od matki uczestniczacej w powstaniu i tu lezy caly problem i choc sie uwazaja za katolikow to w dupie maja wypowiadane przez siebie w kosciele slowa i przebacz nam nasze winy jako i my przebaczamy naszym winowajcom a moze wtedy trzymaja skrzyzowane palce, gdy wypowiadaja te slowa? albo np irasiad nie wie co mowi Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy teraz juz powoli wiedza 15.08.06, 16:40 bo ma darmowe PR na koszt polskiego podatnika Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: w Niemczech o p. Erice nikt nie wie 15.08.06, 16:46 Moja matke wiezilo Gestapo przez 8 miesiecy, jakos przezyla. Nienawidzila Niemcow dlugo i napewno do dzisiaj nienawidzi. Zdobyla sie jednak na to, azeby odwiedzic Niemcy od czasu do czasu i probowac poznac ten kraj. Nie jest jednak przepelniona ta wieczna nienawiscia. Odpowiedz Link Zgłoś
a2d21 Re: Dlaczego Polacy potrafia zyc w zgodzie z Ukra 15.08.06, 16:41 a co Ukraińcy mają do Akcji Wisła ???, przecież te wydarzenia dotyczyły obywateli polskich głównie Rusinów-Łemków ? Ukraincy zostali przesiedleni na wschód w wyniku porozumień miedzynarodowych, podobnie jak polscy mieszkańcy Lwowa i Kresów ! sasanka2411 napisała: > No Niechby Ukraincy w Polsce zrobili wystawe poswiecona akcji Wisla > Oj dzialoby sie dział... Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k bo mama kaczorow nie uczestniczyla w walkach na ws 15.08.06, 16:29 chodzie lecz w powstaniu warszawskim i przekazala nienawisc do niemcow synalkom Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: do malgoski 15.08.06, 17:22 Slusznie juz M. Rodowicz spiewala o glupiej Malgosce. Dziecino, nie zabieraj glosu w sprawach o ktorych nie masz zielonego pojecia. Pani Kaczynska musiala patrzec na taki okrucienstwa, ktorych ty nie zobaczysz nawet w najgorszym hororze. Zamilknij wiec. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k oja, to straszne; zatem wypowiedzmy Niemcom wojne 15.08.06, 18:59 i pomscijmy p. Kaczynska Odpowiedz Link Zgłoś
mirek2875 Polacy opanujcie sie!!!!!! 15.08.06, 19:46 Jesli Niemcy wam nie pasuja to ogrodzic sie murem. Przestancie kupowac produkty niemieckie, chodzic do firm niemieckich do pracy. Sluchajcie radia Maryja i paczcie na Europe z byka (jak sie rozwija). Kto wam tego broni!? Odpowiedz Link Zgłoś
mirek2875 Re: Polacy opanujcie sie!!!!!! 15.08.06, 20:36 Jesli Niemcy wam nie pasuja to ogrodzic sie murem. Przestancie kupowac produkty niemieckie, chodzic do firm niemieckich do pracy. Sluchajcie radia Maryja i paczcie na Europe z byka (jak sie rozwija). Kto wam tego broni!? Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Te kaczory to jakaś sowiecka V kolumna 15.08.06, 14:40 Patrząc na ich poczynania i skutki tychże, wydaje się że działają na zlecenie wroga jakiegoś wroga naszego kraju. Chyba nawet w dobrej wierze nie można tyle złego zrobić co oni przez te kilka miesięcy. Prześwietlić kaczory !!! Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider wrogami Polski są fanatycy pokroju Kaczyńskich 15.08.06, 14:48 i ich nie mniej zaślepieni poplecznicy. Apage Kaczoras !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: a kysz wrogu Polski 15.08.06, 16:59 a co to za nowość? jak sie nie podobaja kaczory (kartofle...zwał jak zwał) to od razu wyzywa się od wrogów Kaczorlandu? Odpowiedz Link Zgłoś
da.wi581 Re: Te kaczory to jakaś sowiecka V kolumna 15.08.06, 14:48 baranie czy jak ci tam, nie pisz więcej bo przynosisz wstyd Polsce swoimi durnymi poglądami Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider przeciwstawianie sie fanatyzmowi i głupocie 15.08.06, 14:52 nie nazywaj durnymi poglądami. to ty ze swoim zapewne bezkrytycznym uwielbieniem dla K. Bros. jesteś szkodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Kaczą Polskę to ty sobie w rzyć wsadz, porypie 15.08.06, 15:15 da.wi581 napisał: > baranie czy jak ci tam, nie pisz więcej bo przynosisz wstyd Polsce swoimi > durnymi poglądami Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Niemcy zapomnieli o 5 kolumnie i o tym co robili 15.08.06, 14:42 obywatele Polscy Niemieckiego pochodzenia we wrześniu 1939 r. Po wojnie zebrali żniwo swojego postępowania. Nikt nie chciał ich i oni bali się zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
woodbridge Brawo dla Kaczynskiego 15.08.06, 14:54 Benkarty po Armii Radzieckiej, volksdojcze i turki proboja mowic jednym glosem. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy ale mowia po polsku 15.08.06, 14:56 w odroznieniu do ciebie, benknales? Odpowiedz Link Zgłoś
madmalina Skandal???? 15.08.06, 14:44 To ma być skandal?? A to że mamy taki a nie inny rząd to co? Polska to chyba jedyny cywilizowany kraj na świecie, gdzie viecpremier (Andrzej L.) ma kilka wyroków i to prawomocnych. Albo drugi, znający się tak na swoim resorcie jak nie przymierzając Rasiak na sumo. Ale w wszystkim tym widac łapki panów K. nawet czepiają się dzieci( za piłkę która przeleciała przez płot zwolnili szefa BORu) Brawo tylko tak dalej - coraz nam dalej od UE a bliżej takich "fajnych" Państw jak Białoruś. Zdaje się że PiS i LPR byłły przeciwko integracji - może wieć to nie przypadkowe skandale a tylko i wyłącznie zamierzone działania??? Odpowiedz Link Zgłoś
da.wi581 Re: Skandal???? 15.08.06, 14:53 Sasiedzi, Ptaki ptakom - filmy o niemieckiej V kolumnie w Polsce we wrześniu 1939, pokazywane na Kino Polska a powinny być w powszechnym rozpowszechnianiu, nie mam nic przeciw Niemcom, ale za bardzo podnoszą głowę, tak samo było po I wojnie, teraz wojny nie będzie ale po osiągnięciu przez Niemcy sukcesów politycznych i gospodarczych pora wymazać historię, pamiętajcie o tym wszyscy krytykujacy Kaczyńskich i zastanówcie się kim jesteście Polakami czy europejczykami. Ja jestem i pozostanę Polakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
rodack2000 Re: Ja jestem i pozostanę Polakiem! 15.08.06, 15:07 jezeli ktos przegral wojne, to wszystkie nastepne pokolenia powinny za to pokutowac i poruszac sie tylko na kolanach, bo innym (np. Polsce) tak sie podoba?! puknij sie w czolo, wszechpolaczku da.wi581 napisał: > Sasiedzi, Ptaki ptakom - filmy o niemieckiej V kolumnie w Polsce we wrześniu > 1939, pokazywane na Kino Polska a powinny być w powszechnym rozpowszechnianiu, > nie mam nic przeciw Niemcom, ale za bardzo podnoszą głowę, tak samo było po I > wojnie, teraz wojny nie będzie ale po osiągnięciu przez Niemcy sukcesów > politycznych i gospodarczych pora wymazać historię, pamiętajcie o tym wszyscy > krytykujacy Kaczyńskich i zastanówcie się kim jesteście Polakami czy > europejczykami. Ja jestem i pozostanę Polakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
a2d21 może kiedyś z Kaczki zrobi się Zając w buraczkach 15.08.06, 14:51 Prezydent który kompromituje własnych obywateli też się demokracji doczekaliśmy :( Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielpiotr Re: może kiedyś z Kaczki zrobi się Zając w buracz 15.08.06, 15:20 Czy Ty, palancie, myślisz, że Kaczyński kompromituje nas, obywateli Polski? Patrzysz na tę niemiecką swołocz z, za przeproszeniem, chęcią polizania im dupy. I dumasz sobie, że polski premier, tylko dlatego, iż nie odpowiada twojej wizjii świata, jest totalnym głupkiem, który kompromituje Polskę na całą Europę.Twoim zdaniem Kaczor powinien dostosować się do kłamstw i wygłupów Erici Steibach. Powinien zaprosić tę pokrzywdzoną przez naszych ojców "damę" do pałacu prezydenckiego i zapewnić ją o tym, że Polska i Polacy wyrównają jej straty po wysiedleeniu z Rumii w 1945r. Kaczor powinien też, twoim zdaniem, przyżec tej kobiecie, że zwróci koszty deportacji Polaków z Gdyni i Rumii we wrześniu i październiku 1938r. Przecież jej ojciec i matka(późniejsza cywilna urzędniczka gestapo)na wypędzenie i rozstrzelanie niepokornych Polaków musieli zużyć sporo amunicji. Jesteś cywilizowanym Europejczykiem, to wylicz straty rodziny Stenbach i podaj szacunki parlamentowi europejskiemu. Jak Kaczyński nie zwróci tych pieniędzy, to będziemy mieli kolejny skandal. Berliner Zaintung będzie , wraz z Gazetą Wyborczą, mógł ponownie ośmieszać prezydena Polski. I ty będziesz mógł się do tego dołączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
a2d21 Re: może kiedyś z Kaczki zrobi się Zając w buracz 15.08.06, 16:31 czy to jest normalne żeby premier wypowiadał się na temat prywatnej wystawy organizowanej przez jedną z wielu w demokratycznym Państwie i wygłaszał przy tym opinie - nagonki w imieniu całego Narodu !!! angażując przy tym swoich najwierniejszych przydupasów oraz instytucje publiczne !!?, czy to teraz będzie norma również w Polsce ??! jak ten pajac ma coś do tej baby niech to załatwi z nią w cztery oczy, dlaczego rząd kaczorowców wciąga do swojej oszołomskiej polityki całą Polskę ? dlaczego 62 lata po wojnie prowdzi się z sąsiadem taką obłonkany dialog, czy ten człowiek do tej pory nie wyleczył się jeszcze ze swoich kompleksów i urazów ??? gabrielpiotr napisał: > Czy Ty, palancie, myślisz, że Kaczyński kompromituje nas, obywateli Polski? > Patrzysz na tę niemiecką swołocz z, za przeproszeniem, chęcią polizania im > dupy. I dumasz sobie, że polski premier, tylko dlatego, iż nie odpowiada twojej Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy jak nie bedzie 3 milionow mieszkan 15.08.06, 14:55 to wiadomo kto bedzie winny wiadomo Erika Steinbach! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Reakcja prezydenta byla stanowczo zbyt lagodna. 15.08.06, 15:08 Niemcy jako panstwo, ktore rozpoczelo wojne, absolutnie nie maja moralnego prawa do porzedstawiania siebie w roli ofiar - bo katow nie nozna zrownywac z ich ofiarami! Erika Steinbach nie ma moralnego prawa do przedstawiania siebie jako "wypedzona", bo urodzila sie na terenie okupowanej Polski, a nie w granicach IIIRdezszy z 1937 roku. Takich szwabow jak ona nazywa sie przpedzonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Jasne, trzeba było czołgi na Berlin wysłać od razu 15.08.06, 15:17 Notabene, najlepszy złom jaki mamy to Leopardy II, z darów od Niemiec :D Może to i dobry pomysł zresztą - jak całe to nasze poborowe barachło dostanie wpierd.... od jednego batalionu Bundeswehry to może przypomni się wszystkim, kto jest płaczliwym berbeciem który wiecznie pier.... o zgubionej zabawce z piaskownicy, a kto ma siłę w łapie.... wet3 napisał: > Niemcy jako panstwo, ktore rozpoczelo wojne, absolutnie nie maja moralnego > prawa do porzedstawiania siebie w roli ofiar - bo katow nie nozna zrownywac z > ich ofiarami! Erika Steinbach nie ma moralnego prawa do przedstawiania siebie > jako "wypedzona", bo urodzila sie na terenie okupowanej Polski, a nie w > granicach IIIRdezszy z 1937 roku. Takich szwabow jak ona nazywa sie > przpedzonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d bzdury pleciesz! 15.08.06, 15:22 Nie zapomnaj, ze Rosja rozpoczela sie wspolnie z Niemcami. I do tej pory nikt nie widzial odszkodowan od Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy znowu nie zrozumiales 15.08.06, 16:22 Niemcy maja prawo do wszystkiego na co im ich prawo zezwala, niezaleznie czy my to pochwalamy czy potepiamy. Dyskutowac o moralnych in innych aspektach mozemy w nieskonczonosc. Chodzi o to, ze powinnismy sie zajac wlasnymi problemami bo mamy ich sporo, zamiast ciagle zmieniac temat. Ciagle mam wrazenie, ze usiluje sie tutaj wmowic publicznosci, ze za wszelkie niepowodzenia ekipy rzadzacej w Polsce odpowiada paru napalencow w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: eat.putsy 15.08.06, 16:51 eat.putsy napisał: > Niemcy maja prawo do wszystkiego na co im ich prawo zezwala, niezaleznie czy my > to pochwalamy czy potepiamy. Dyskutowac o moralnych in innych aspektach mozemy > w > nieskonczonosc. Chodzi o to, ze powinnismy sie zajac wlasnymi problemami bo mam > y > ich sporo, zamiast ciagle zmieniac temat. Ciagle mam wrazenie, ze usiluje sie > tutaj wmowic publicznosci, ze za wszelkie niepowodzenia ekipy rzadzacej w Polsc > e > odpowiada paru napalencow w Niemczech. Niemcy dyskutowac moga ile im sie tylko podoba. Jednak jako narod ktory wywolal 2WS nie maja prawwa moralnego aby organizowac wystawy na temat swych cierpien! Gdyby wojny nie wywolali, cierpien tych by nie bylo! Nie wolno porownywac cierpien katow do ich ofiar - bo to zrownuje katow z ich ofiarami.! Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Quiz: 15.08.06, 15:16 to co sie dzieje w naszej polityce zagranicznej to: 1. zła wola 2. zwykła głupota 3. wynik nierównowagi psychicznej Odpowiedz Link Zgłoś
kiminohikari Re: Quiz: 15.08.06, 15:32 > kurcze..a mozne zakreslic wszystkie trzy? tez sobie zadalem to pytanie ^-^ Odpowiedz Link Zgłoś
heyoza otoczeni przez sąsiadów prawie z reguły przyjaznyc 15.08.06, 15:36 słowa prezydeenta należy pozostawić chyba bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Hahahaha! 15.08.06, 15:18 Cokolwiek myśleć o wystawie, Kaczka-Skandalistka wciąż nie rozumie, że swoją postawą i sojuszami politycznymi odgrywa we współczesnej Europie rolę komuszo-hitlerowca. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Jak wszyscy to wszyscy. 15.08.06, 15:20 Zamiast jęczeć i rozdzierać szaty trzeba było zawczasu działać.Można było np. zgłosić chęć przesłania na wystawę frau Eriki jakichś eksponatów jako naszego wkładu w hmm...pojednanie.Mogłyby to być fotografie jej domu rodzinnego na Pomorzu,razem z dokładnie opisaną historią wygnania jego polskich właścicieli aby zrobić miejsce dla zmilitaryzowanej rodzinki p.Steinbach.Jakby frau Erika nie chciała tego daru przyjąć to zrobiłoby się medialną awanturę na cały świat i te fotografie razem z komentarzem pokazano by w BBC,CNN itp.Trudno byłoby o lepsze podsumowanie tej wystawy! Odpowiedz Link Zgłoś
heyoza No a tera szable w dłoń i na Berlin. 15.08.06, 15:28 Kolejny przykład rujnowania dobrosąsiedzkich stosunków przez obecnie rządzącą ekipę.Słoń w składzie porcelany to pikuś w porównaniu do tego co robią Kaczyńscy.Wojna skończyła się 61(!)lat temu !!!!!Niemcy są naszym najbliższym sąsiadem i w tej chwili mocarstwem ,z którym powinno nam zależeć na utrzymaniu poprawnych stosunków.Czemu ma niby służyć obecna polityka?Kaczyńscy czują się już tacy mocni w Europie?Leczyć się po tej ekipie będziemy latami.Nie czekajmy aż zrujnują nas do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
rojst Re: No a tera szable w dłoń i na Berlin. 15.08.06, 15:40 > Leczyć się po tej ekipie będziemy latami.Nie czekajmy > aż zrujnują nas do końca. fakt, tylko nie wiem, skad tyle optymizmu, ze te rzady sie szybko skoncza... Oni zyja kompleksami, ktorymi zyje wiekszosc Polakow, wiec jak niby maja przestac utwierdzac nas w naszych narodowych wadach, skoro ich zachowanie to woda na mlyn "ciemnego ludu, ktory to kupi" (jak to zreszta powiedzial wybitny przedstawiciel IV RP...) Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Ciemny lud wcina to bzówno, aż mu się uszy trzęsą 15.08.06, 16:10 rojst napisał: > > Leczyć się po tej ekipie będziemy latami.Nie czekajmy > > aż zrujnują nas do końca. > > fakt, tylko nie wiem, skad tyle optymizmu, ze te rzady sie szybko skoncza... > Oni zyja kompleksami, ktorymi zyje wiekszosc Polakow, wiec jak niby maja > przestac utwierdzac nas w naszych narodowych wadach, skoro ich zachowanie to > woda na mlyn "ciemnego ludu, ktory to kupi" (jak to zreszta powiedzial wybitny > przedstawiciel IV RP...) Odpowiedz Link Zgłoś
rojst Re: Ciemny lud wcina to bzówno, aż mu się uszy tr 15.08.06, 16:18 a jakże... Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k i wola i prosi o jeszcze, jeszcze 15.08.06, 16:20 wszak to Polacy wybrali taka wladze, przynajmniej czesc Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Nie od dziś wiadomo, że Polacy to masochiści :) 15.08.06, 16:26 malgoska_k napisała: > wszak to Polacy wybrali taka wladze, przynajmniej czesc Odpowiedz Link Zgłoś
woodbridge Re: No a tera szable w dłoń i na Berlin. 15.08.06, 17:17 Niech ci sraja nastepne 40 lat na ten glupi leb w imie dobrych stosunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
abmiros Cykle epok wymarlych "gadow przedpotopowych". 15.08.06, 15:40 omikron22 napisał: > "sposób widzenia na wydarzenia" > Szanowna Redakcjo, w jakim to jest jezyku? Podoba mi sie uwaga omikron22, ktory zaczal ten watek, i kilka postow zwiazanych z ta uwaga. Reszta wypowiedzi nie ma podstaw w tym, co mozna wyczytac z "komentowanego artykulu", bo z niego mozna wyczytac niewiele. Reszta wypowiedzi po raz n-ty swiadczy jedynie o skwapliwosci korzystania z kazdej okazji aby "pojsc w boj", chociazby slowny, jezeli jeszcze nie mozna nawzajem do siebie postrzelac ostrymi nabojami. Wymieraja pokolenia ktore przezyly wojne i mialy jej dosc, rodza sie pokolenia gotowe do kolejnej nowej wojny, zadnej jeszcze nie zaznaly, wiec nie zaspokoily naturalnej potrzeby gatunku ludzkiego. U ludzkiego gatunku zawsze tak bylo i nadal jest, zawsze sa cykle wojny i pokoju, ale nie zawsze tak bedzie, bo gatunek ten nie bedzie wiecznie. Gatunek ten uczyni Ziemie nie nadajaca sie do zamieszkania przez siebie i ustapi ja jakiemus innemu gatunkowi, ktory ja kolejno zdominuje. Zdominowawszy, bedzie opisywal "epoke wymarlej ludzkosci", tak jak my opisujemy "epoke wymarlych gadow przedpotopowych". Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Pisiory a co z apelem polskich biskupow z 1965 ??? 15.08.06, 16:02 a moze to byli niemieccy agenci; skad w katolickim narodzie tyle nienawisci i jadu??? z pisma swietego sie tego nauczyliscie??? co niedziele sie zapewne modlicie i przebacz nam nasze winy jako i my przebaczamy naszym winowajcom WIECIE rewizjonistyczne pisiorki jakie znaczenie maja te slowa ??? ale do was jak do sciany, a pewnie wielu z was dzisiaj bylo w kosciolku i peplalo tresc modlitwy, ktorej swoimi zachowaniami na codzien zaprzeczacie Odpowiedz Link Zgłoś
tomhislodz Re: Pisiory a co z apelem polskich biskupow z 196 15.08.06, 16:13 dostrzegam liczne podobieństwa "katolików" od rydzyka i muzułmańskich fanatyków, co dla wiary dotowi wysadzać samoloty z niewiernymi Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 i to ma byc news dnia - w dniu swieta narodowego? 15.08.06, 16:03 co za debile pracuja w Wyborczej. Juz calkowicie tych genetycznych KPPowcow zawiodl instynkt samozachowawczy? Odpowiedz Link Zgłoś
rojst Re: i to ma byc news dnia - w dniu swieta narodow 15.08.06, 16:09 znowu, kolego, popisujesz sie merytorycznymi argumentami :-) Skad zes w ogole takie slownictwo wytrzasnal? Odpowiedz Link Zgłoś
tomhislodz Re: i to ma byc news dnia - w dniu swieta narodow 15.08.06, 16:16 Ruch na tym forum świadczy że to temat ważny i trafiony. Właśnie w momencie gdy znów ktoś tam z naszych ważniaków przy okazji składania wieńców pod pomnikiem będzie przypominać reszcie świata, że jeszcze nam nie zapłacili za odsiecz Wiednia w 1683, o bitwie warszawskiej 1920 i westerplatte 1939 już nie wspominając Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 Re: i to ma byc news dnia - w dniu swieta narodow 15.08.06, 17:18 w dniu swieta narodowego - w polskiej gazecie wiadomoscia dnia sa informacje na temat obchodow tego swieta a nie artykul z malo znaczacej niemieckiej gazetki. Wyborcza kolejny raz pokazala iz nie jest polska gazeta. Zapewne w okresie 'cudu na Wisla' - dziadkowie obecnych redaktorow Wyborczej w szeregach armii czerwonej maszerowali na Warszawe. W kalendarzu KPP nie ma miejsca na takie swieta jak dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś