Dodaj do ulubionych

''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Kacz...

• pashka Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:10
      gazeta "koszerna" - szmatlawiec antypolski.brawo! oby tak dalej.tylko d..pe
      wycierac waszymi artykulami
      • chirlider pashka, spróbuj sie wypowiedzieć krytycznie 15.08.06, 19:34
        na niezwykle obiektywnym forum www.pis.org.pl :D:D:D

ciesz sie że ten "GW-szmatławiec" pozwala ci zamieszczać twoje szmatławe
        poglądy.

Najpierw pomyśl - potem PiSz. ...upku
    • domjerzy Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:15
      i bardzo dobra reakcja jakie wspolne badania,to nie my bylsmy agresorem ta wystawa to bezsens trzeba bylo nie rozpoczynac wojny a wtedy nikt nikogo by nie wypedzal ciekawe gdyby wygrali niemcy czy my bysmy mieli teraz cokolwiek do powidzenia moze i tak ale chyb w zadnym wypadku po polsku
    • malgoska_k Skad w was tyle jadu Polacy - katolicy ??? 15.08.06, 19:18
      czytam te posty i normalnie wychodze z podziwu

czy tego was uczy religia katolicka? nienawisci, odwetowotowosci?
      ilu z was bylo dzis w kosciolku i plotlo slowa ktorych znaczenia jak widac nie
      rozumie - " Ojcze nasz...i odpusc nam nasze winy jako i my ODPUSZCZAMY naszym
      winowajcom"

moge tylko pogratulowac wam milosci blizniego i wspanialego wypelnienia nakazow
      religijnych; wszak Chrystus czul nienawisc do wrogow i tak samo kazal wam

Skad w was tyle nienawisci ??? Lacznie z pierwszym katolikiem RP i jego bratem?
      • witek040 Re: Skad w was tyle jadu Polacy - katolicy ??? 15.08.06, 19:25
        bo to taki nasz narodowy patriotyczny katolicyzm w ktorym lepiej przykopać
        niewiernemu niz nadstawić drugi policzek ;-)
      • chirlider dobrze wiesz, że w naszym kraju słowo "katolik" 15.08.06, 19:26
        nie znaczy już wiele, zużyło sie, szczególnie szybko przez ostatnie 17 lat.....
      • wet3 Re: malgoska_k 15.08.06, 19:33
        malgoska_k napisała:

> czytam te posty i normalnie wychodze z podziwu
        >
        > czy tego was uczy religia katolicka? nienawisci, odwetowotowosci?
        > ilu z was bylo dzis w kosciolku i plotlo slowa ktorych znaczenia jak widac
        nie
        > rozumie - " Ojcze nasz...i odpusc nam nasze winy jako i my ODPUSZCZAMY naszym
        > winowajcom"
        >
        > moge tylko pogratulowac wam milosci blizniego i wspanialego wypelnienia
        nakazow
        >
        > religijnych; wszak Chrystus czul nienawisc do wrogow i tak samo kazal wam
        >
        > Skad w was tyle nienawisci ??? Lacznie z pierwszym katolikiem RP i jego
        bratem?

Piszesz jak zawodowy komuch i euroliberal. Powolujesz sie na religie akurat tam
        gdzie nie powinnas. A co wspolnego ma religia z prawidlowa reakcja ne te
        zakichana wystawe, ktora probuje zrobic z katow ofiary? Czy Ty jeszcze w ogole
        myslisz? Juz kiedys napisalem, ze Mazowiecki przez gruba kreske zrownal w Polsce
        katow z ofiarami, dobro ze zlem i klamstwo z prawda! Steinbach pobila
        Mazowieckiego o glowe gdyz usilnie stara sie sprezentowac te gruba kreske
        Niemcom - ale na arenie miedzymarodowej przez zrownanie narodu katow z ich
        ofiarami! Kazdy kto mysli tak jak Ty daje Steinbach przyzwolenie na "jej gruba
        kreske"!
        • malgoska_k to przykazy religijne mozna stosowac jak sie chce? 15.08.06, 19:52
          to tu sie mozna powolywac na religie, a tam nie ??? cos chyba slabo uwazalismy
          na lekcjach religii, o kosciele nie wspominajac

tyle w Tobie nienawiscie, ze az nia ziejesz

poczytaj sobie smieszny pseudo katoliku pismo swiete i przeanalizuj historie
          kogos kto powinien byc dla Ciebie wzorem - Jezusa

to wrzucasz wszystkich Niemcow do jednego worka; wbrew temu co sugerujesz to
          nie wszyscy Niemcy popierali hitlerowski rezim - widze,ze poza lekcjami religii
          konieczne beda solidne korepetycje z historii; wsrod tych Niemcow sa i tacy,
          ktorzy doznali krzywdy, takze przez przesiedlenia

rozumiem,ze krytykujesz cos co widziales na wlasne oczy i ze sie nie osmieszasz
          podobnie jak kaczka, ktora nie widziala, ale wie, ze ta wystawa jest "be"

co do grubej kreski to zal mi czytac to co piszesz
          powiedz co bylo alternatywa??? krwawa rewolucja, bo przeciez komunisci sami
          wladzy by nie oddali; to w imie twojej odwetowosci, nienawisci mialy zginac
          setki polakow tylko po to,zebys zaspokoil glod swoich negatywnych emocji;
          zastanow sie troche nad konsekwencjami swoich genialnych pomyslow

przykro mi, ale nie wiesz o czym piszesz - wmawiajac, ze p. Erika dla Niemcow
          funduje gruba kreska
          znamienne, ze jest to osoba niemal nieznana w swoim kraju, a jej poglady
          podziela jedynie marginalna liczba osob; co dopiero powiedziec o znajomosci jej
          osoby i jej organizacji w Europie

to ty wrzucasz wszystkich Niemcow do jednego worka - wszyscy oni byli zli
          wszyscy Polacy, ktorzy nie nalezeli do Solidarnosci tez byli katami ???
          • wet3 Re: malgoska_k 15.08.06, 20:06
            Przyklady religijne, czy tez roznego rodzaju maksymy lub ludowe porzekadla
            powinno sie stosowac w zaleznosci od okolicznosci. Ty nie masz zadnego
            prawidlowego wyczucia czy tez osadu tylko paplasz co ci slina na jezyk
            ptrzyniesie i wmawiawsz ludziom rzeczy o ktorych im sie nie snilo! Pa! jestes
            niezwykle nudna! Jestes beznadziejnie naiwna jesli sadzisz, ze Erika nie
            przcuje ciezko nad gruba krecha dla soich ziomkow! Obys w przyszlosci nadmiernie
            nie rozczarowala sie.
            PS
            Nienawisci w sobie nie mam, bo dobrze wiem, iz kto kogos nienawidzi -
            zarazem SIEBIE nienawidzi. Cenie swoje zycie i dobrze wiem, ze nienawisc
            cholernie je skraca! A skad wiesz, ze jestem katolikiem - "jasnowidzu"???!
            • malgoska_k nakazy religijne stosuje sie 15.08.06, 20:28
              to ciekawe co piszesz, bo mnie na religii uczono, ze zasady obowiazuja katolika
              nalezy stosowac zawsze,

nie slyszalam np o tym, ze w piatek wieczorem jak sasiad zostawi otwarty
              samochod to mozna mu go ukrasc, a juz w dzien nastepny nie

nic mi nie wiadomo o tym, zeby wybaczac nalezalo np tylko Anglikom, a Niemcom
              juz nie

plote to co wyczytalam w pismie swietym, slyszalam w kosciele, uczylam sie z
              katechizmu
              nie jestes ksiedzem, ani tez teologiem, wiec mnie nie pouczaj
              tak sie sklada, ze sporo sie udzielam w kosciele i moja wiedza na temat o
              ktorym pisze jest spora

moze jak pojdziesz do kosciola i bedzie mowic "...i odpusc nam nasze winy jako
              i my odpuszczamy naszym winowajcom" to pomysl sobie co te slowa oznaczaja
              poczytaj sobie tez o blogoslawienstwach, albo w ogole poczytaj pismo swiete

smieszne jest to,ze wypowiadasz sie tak druzgocaca o czyms, czego na oczy nie
              widziales; moze najpierw warto byloby sie zapoznac z ta wystawa, zeby wiedziec
              czego ona dotyczy ???

tragiczne jest to, ze wrzucasz - tak jak to robi Kaczynski wszystkich |Niemcow
              do jednego worka
              a nie wszyscy Niemcy popierali rezim Hitlera, tak jak nie kazdy Polak popieral
              rezim komunistyczny;

jakim prawem wiec wszystkich Niemcow traktujecie jako zbrodniarzy ???

poza tym katoliku poczytaj sobie jeszcze przypowiesc o ukamienowaniu
              nierzadnicy - pamietasz te slowa "kto z was jest bez grzechu niech pierwszy
              rzuci kamieniem" ???

przypomnij tez sobie list polskich biskupow z 1965 r. - przebaczamy i prosimy o
              przebaczenie

oni tez pletli co im przyniosla slina ???

przypomnij tez sobie o tym co Jezus mowil o nadstawieniu drugiego policzka jak
              Ci w jeden daja
      • koneser10 ignorancja czy glupota? 15.08.06, 19:51
        czy uwazasz iz religia katolicka ma sklaniac nas do akceptacji klamstwa czy
        obojetnosci wobec ludzi, ktorzy probuja relatywizowac hitlerowskie zbrodnie?
        • malgoska_k jestem ignorantka jak polscy biskupi byli w 1965 15.08.06, 19:58
          slyszalo sie o liscie PRZEBACZAMY i PROSIMY O PRZEBACZENIE ???

swoich duchownych zwierzchnikow tez uwazasz za ignorantow czy glupcow???

nie jest klamstwem to, ze czesc Niemcow cierpiala wskutek dzialan rezimu
          faszystowskiego; czesc z nich zostala przesiedlona;
          to kaczorki wrzucaja wszystkich do jednego worka, tak samo i Ty
          • koneser10 Re: jestem ignorantka jak polscy biskupi byli w 1 15.08.06, 20:14
            margot, ty chyba rzeczywiscie nie rozumiesz w czym rzecz.
            1. zacznijmy od organizacji wypedzonych - przewodniczaca Steinbach urodzona na
            podbitych ziemiach polskich - corka zolnierza okupujacego Polske. Ojciec i matka
            Steinbach wjechali do Polski w 1939 roku na niemieckich czolgach. W Polsce
            mieszkali w domu, z ktorego wczesniej wypedzili jego polskich wlascicieli. Jesli
            taka osoba stoi na czele organizacji wypedzonych i rosci sobie pretensje do
            tytulu wypedzonej to coz, co mozna sadzic o tej organizacji ? Mieszanie do tego
            listu biskupow jest w twoim wypadku przejawem skrajnej glupoty.
            2. kolejna sprawa - trzeba byc skrajnym idiota aby sadzic intencje Steinbach
            oceniajac zawartosc wystawy w Berlinie - poczytaj sobie troche wiecej o
            zwiazkach wypedzonych, sprawdz wczesniejsze wypowiedzi Steinbach.
            3. Nie potrafie zrozumiec jak nisko trzeba upasc by czerpac satysfakcje z kazdej
            zagranicznej publikacji krytycznej wobec urzedujacego prezydenta RP. Brzydze sie
            takimi ludzmi.
            • malgoska_k Re: jestem ignorantka jak polscy biskupi byli w 1 15.08.06, 20:39
              to ty nic nie rozumiesz

czy wszyscy Niemcy to byli zwolennicy hitlera? jest wrecz oczywiste,ze nie
              czesc z wypedzonych mieszkala na terenach nie nalezacych wczesniej do Polski,
              nie popierala dzialan hitlerowcow, a mimo to poniosla odpowiedzialnosc zbiorowa
              sa to osoby, ktore doznaly niezasluzonych krzywd

akurat w tym konkretnym przypadku wypadaloby sie zainteresowac ta wystawa, w
              ktorej wypedzenia Niemcow ze wschodu stanowia niewielka czesc; wbrew temu co
              sugerujesz Steibach zadbala o to, zeby proporcje bylo wlasciwie rozlozone, a
              Niemcy nie sa ukazani jako ofiary wojny, choc nie widze powodu dla ktorego Ci z
              nich, ktorzy byli przeciwni rezimowi nie mieliby zostac za takowe nie uznane

KRYTYKUJESZ COS CZEGO NIE WIDZIALES, tak jak twoj idol

poza tym Erika i jej zwiazek sa w Niemczech marginalna organizacja, w dodatku
              malo znana

jej zadan nie popiera rzad federalny, ktory nie wyglasza pod adresem Polski
              zadan rewizjonistycznych, tak jak to czynia wzgledem Niemiec Polskie wladze,
              idiotycznie promujac w/w zwiazek; na tym polega roznica - niewielka, malo znana
              organizacja z jednej strony, z drugiej najwyzsze wladze POlski

sorry, ale kaczka sama sie osmiesza, czego najlepszym przykladem jest reakcja
              na artykul w die Tageszeitung

• koneser10 Re: jestem ignorantka jak polscy biskupi byli w 1 15.08.06, 21:03
                margot, ty jednak nic nie rozumiesz. Na dodatek klamiesz w swojej wypowiedzi -
                apropos poparcia rzadu federalnego. Powtorze raz jeszcze swoja poprzednia wypowiedz.
                1. zacznijmy od organizacji wypedzonych - przewodniczaca Steinbach urodzona na
                podbitych ziemiach polskich - corka zolnierza okupujacego Polske. Ojciec i matka
                Steinbach wjechali do Polski w 1939 roku na niemieckich czolgach. W Polsce
                mieszkali w domu, z ktorego wczesniej wypedzili jego polskich wlascicieli. Jesli
                taka osoba stoi na czele organizacji wypedzonych i rosci sobie pretensje do
                tytulu wypedzonej to coz, co mozna sadzic o tej organizacji ? Mieszanie do tego
                listu biskupow jest w twoim wypadku przejawem skrajnej glupoty.
                2. kolejna sprawa - trzeba byc skrajnym idiota aby sadzic intencje Steinbach
                oceniajac zawartosc wystawy w Berlinie - poczytaj sobie troche wiecej o
                zwiazkach wypedzonych, sprawdz wczesniejsze wypowiedzi Steinbach.
                3. Nie potrafie zrozumiec jak nisko trzeba upasc by czerpac satysfakcje z kazdej
                zagranicznej publikacji krytycznej wobec urzedujacego prezydenta RP. Brzydze sie
                takimi ludzmi.
                • kentucky.schreit.ficken > taka osoba stoi na czele organizacji wypedzonych 15.08.06, 21:11
                  a nas zminister od rybolówstwa zna sie na rybach?
            • kentucky.schreit.ficken powtarzasz jak katarynka 15.08.06, 20:52
    • maria10344 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:27
      Za kilkadziesiąt lat nasi potomni będą uczyć się o tym jak to kartofle
      zniweczyły wejście Polski do Swiata cywilizacji europejskiej.Zacofana większość
      wybrała wsteczny rząd i maluśkiego prezydenta.
      "Wszak ludzi głupich więcej jest."
      • wet3 Re: maria10344 15.08.06, 19:36
        maria10344 napisała:

> Za kilkadziesiąt lat nasi potomni będą uczyć się o tym jak to kartofle
        > zniweczyły wejście Polski do Swiata cywilizacji europejskiej.Zacofana
        większość
        >
        > wybrała wsteczny rząd i maluśkiego prezydenta.
        > "Wszak ludzi głupich więcej jest."

Nalezysz do kategorii bezmyslnych i szwabolubnych pustych glow!
        • witek040 wet -widzę że jak brak ci argumentów 15.08.06, 19:43
          to przynajmniej oplujesz adwersarza, widać że dobrze odrabiasz lekcje zadane
          przez księdza R.
          • koneser10 Re: wet -widzę że jak brak ci argumentów 15.08.06, 19:52
            wskaz mi choc jeden argument w wypowiedzi twojej lub niejakiej maria10344?
            • witek040 wybacz koneser, pisałem do weta 15.08.06, 19:58
              ale jeżeli jestes tą samą osobą, to znaczy że masz rozdwojenie osobowości i
              pisanie z Tobą nie ma sensu
              • koneser10 Re: wybacz koneser, pisałem do weta 15.08.06, 20:15
                to otwarte forum - nie mam rozdwojenia osobowosci - natomiast dostrzegam brak
                jakichkolwiek argumentow w twoich wypowiedziach....
            • kentucky.schreit.ficken nie przemeczaj weta, tego nie ma na sciadze 15.08.06, 20:51
          • wet3 Re: witek040 15.08.06, 19:56
            witek040 napisał:

> to przynajmniej oplujesz adwersarza, widać że dobrze odrabiasz lekcje zadane
            > przez księdza R.

Nudny jestes jak flaki z olejem, ale tobie z twoimi "dowcipami" wydaje sie
            pewnie, ze jestes smieszny. Idz, spojrz w lustro i zastanow sie porzadnie nad
            soba! Troche mi ciebie zal.
            • witek040 wet żal Ci? 15.08.06, 20:01
              więc masz jakieś ludzkie uczucia, zawsze to coś. Czyli pewno przed spaleniem
              mnie na stosie pozwoliłbyś katu mnie udusić.
    • greri2 , www.michalkiewicz.pl 15.08.06, 19:37
      • patthecat Jebniety jesteś z tym adresem, czy placą ci za to? 15.08.06, 19:41

• ptak57 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:41
      Powiem że zdecydowanie przeciwny jestem uznania za porządana wystawę taka jak
      jest przedmiotem wypowiedzi dziennikarza, bardziej nawet równanie
      pojęcia "wypędzony Niemiec" z "wypędzonym Polakiem".Choć rzeczywiście należy
      uznać że Niemcy byli wypedzani przez nacierajace wojska sowieckie, w przeciwnym
      wypadku gdroziło im znacznie cos gorszego, nie wnikam czy słusznie czy nie bo
      przecież nie mozna generalizować że wszyscy Niemcy to zbrodniarze.Jesli zaś
      chodzi o wypowiedź Prezydenta to cóz, mimo niby wykształcenia to prostak i
      trudno od kogos takiego spodziewać się słów na miarę Norwida.Faktem jest że na
      każdym kroku nas kompromituje bo jak nie sraczka i uniecestwienie.Ale czy warto
      przywiązywać wagę do słów wypowiedzianych przez prezydenta i komentowania ich
      przez niemieckiego redaktora?
    • chirlider "O dwóch takich co wszystko spierd...ili" 15.08.06, 19:44
      żal du..e ściska jak sie na to patrzy i słucha. Przypisywanie jakiejś
      pozytywnej "wizji", "strategii" działaniom J. Kaczyńskiego jest niebezpiecznym
      cynizmem lub równie niebezpieczną głupotą. Obecny rząd pod przywództwem JK
      jest, przynajmniej w mojej opinni, szkodliwy dla tego kraju i trzeba (w ramach
      prawa i reguł demokratycznych, oczywiście ;) zrobić wszystko by odsunąć tych
      szkodników od władzy.
      Najemników PiS uprasza sie o niekomentowanie niniejszego posta ;)
      • aleksandra991 Re: "O dwóch takich co wszystko spierd...ili" 15.08.06, 20:00
        A może zrobić wystawę pod powyższym tytułem? Byłoby co oglądać!
        • thorgallpl jedynym eksponatem 15.08.06, 21:04
          bylby tusk z jego malowniczo zacisnieta szczeka :)?
    • tomekp1 Re: ''Berliner Zeitung'': - prasa ???????? 15.08.06, 19:48
      • kika113 Biedna wypędzona Erika 15.08.06, 19:54
        Wypędzona Erika z domu wcześniej wypędzonego Polaka, biedactwo :)))
        • mirek2875 Re: Biedna wypędzona Erika 15.08.06, 20:01
          kika113 napisała:

> Wypędzona Erika z domu wcześniej wypędzonego Polaka, biedactwo :)))

To widac ze jestes bardzo madrym idiota. Od kiedy prusy wschodnie albo slask
          nalezaly do polski. Chyba ci sie baranku troche cos w lebie popier...lilo
          • wet3 Re: mirek2875 15.08.06, 20:20
            mirek2875 napisał:

> kika113 napisała:
            >
            > > Wypędzona Erika z domu wcześniej wypędzonego Polaka, biedactwo :)))
            >
            > To widac ze jestes bardzo madrym idiota. Od kiedy prusy wschodnie albo slask
            > nalezaly do polski. Chyba ci sie baranku troche cos w lebie popier...lilo

Erika urodzila sie w Rumii na ziemiach OKUPOWANEJ POLSKI, wiec nie ma zadnego
            prawa do nazywania siebie osoba "wypedzona". Ona nalezy do
            kategorii "przepedzonych". Wysiedlonymi moga nazywac siebie w jakims sensie
            tylko Niemcy urodzeni w granicach III Rzeszy (na wschod od Odry) sprzed 1937
            roku! Slask nalezal do Polski do 1349 roku, a niektore jego ksiestwa (jak np.
            raciborskie) mialy scislejsze zwiazki z Polska. Czesc Gornego Slaska byla
            polska od 1922 roku. Prusy zas od 1466 do 1660 roku. - Nieuku!
            • mirek2875 Re: mirek2875 15.08.06, 20:31
              Jakos tej Polski nie umie znalesc na mapie XVIII Wieku, moze mi w tym pomozesz.
              Grali w gre pojawiam sie i znikam? Blaznie
              • thorgallpl Re: mirek2875 15.08.06, 21:06
                mirek2875 napisał:

> Jakos tej Polski nie umie znalesc na mapie XVIII Wieku, moze mi w tym pomozesz.
                >
                > Grali w gre pojawiam sie i znikam? Blaznie

Nie tylko z mapą masz problemy jak widze.....
          • koneser10 Re: Biedna wypędzona Erika 15.08.06, 20:23
            sluchaj ignorancie - Erika urodzila sie w Rumi pod Gdynia - dla twojej
            informacji to tereny II RP. Rodzice Steinbach przyjechali do Polski z wizyta na
            czolgach w 1939 roku z glebi Niemiec. Jej rodzina nie pochodzi z Pomorza.....
            • amanasunta53 Koneser 10 szkoda słów ,volksdeutch nie zrozumie! 15.08.06, 20:39
              koneser10 napisała:

> sluchaj ignorancie - Erika urodzila sie w Rumi pod Gdynia - dla twojej
              > informacji to tereny II RP. Rodzice Steinbach przyjechali do Polski z wizyta na
              > czolgach w 1939 roku z glebi Niemiec. Jej rodzina nie pochodzi z Pomorza.....
          • kika113 Re: Biedna wypędzona Erika 15.08.06, 20:39
            mirek2875 napisał:

> kika113 napisała:
            >
            > > Wypędzona Erika z domu wcześniej wypędzonego Polaka, biedactwo :)))
            >
            > To widac ze jestes bardzo madrym idiota. Od kiedy prusy wschodnie albo slask
            > nalezaly do polski. Chyba ci sie baranku troche cos w lebie popier...lilo

Ojciec Eriki był z zachodu Niemiec i jako żołnierz z niemieckim wojskiem
            trafił do Gdyni gdzie zamieszkał w domu odebranym Polakowi, i tam urodziła się
            Erika. I co teraz powiesz, dalej będziesz mnie obrażać?
      • yamamoto Re: ''Berliner Zeitung'': - prasa ???????? 15.08.06, 21:04
        A dlaczego jeszcz nikt nie podniosl sprawy ojca pani Steinbach ktory byl pilotem
        Luftwaffe i zrzucal bomby na Warszawe i pare innych miast w Europie? Moze warto
        by wyciagnac pare takich faktow.
        • kentucky.schreit.ficken a twoj ojciec co robil? 15.08.06, 21:15
    • cinek1978 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:55
      To już szczyt wszystkiego. Byłem na stronie tego centrum przeciw wypędzeniom.
      Ludzie czegoś takiego to ja sie nawet po tych hitlerowcach nie spodziewałem.
      Czy wiecie, że oni historię przemocy i wypędzeń tej "wstrętnej polskiej dziczy"
      na "biednych i pokojowych" niemieckich osadnikach rozciągają aż na 15 wiek.
      zresztą poczytajcie sami:
      www.z-g-v.de/english/aktuelles/?id=56#weichsel
      • aby Kłamstwo ma krótkie nogi 16.08.06, 03:06
        Re: Cinek1978
        "Czy wiecie, że oni historię przemocy i wypędzeń tej "wstrętnej polskiej dziczy"
        na "biednych i pokojowych" niemieckich osadnikach rozciągają aż na 15 wiek.
        Zresztą poczytajcie sami."

Przeczytaliśmy. I okazało sie, że to kłamstwo z nienawiści ma krótkie nogi.
        Zarówno w niemieckiej jak i angielskiej wersji tej strony NIGDZIE pojawiają się
        wzięte w cudzysłów słowa.

Autor tekstu pisze, że w XIV wieku fala migracji niemieckiej prawie całkowicie
        opadła, zaś w ciągu następnych dwu-trzech stuleci znaczna część Niemców
        osiadłych na terenie Królestwa Polskiego zasymilowała się. W odniesieniu do
        wieku XVI-XVII mowa jest wręcz o polskiej tolerancji.

Wie dort kam die Siedlungsbewegung im 14. Jahrhundert zum Erliegen; eine
        weitgehende Assimilation der kaum irgendwo geschlossen siedelnden Deutschen
        folgte in Stadt und Land. Dennoch waren noch im 16. Jahrhundert etwa je ein
        Drittel der Bevölkerung Krakaus oder Lembergs deutsch. Zu dieser Zeit war das
        konfessionell noch tolerante Polen, insbesondere das sogenannte Großpolen (um
        Posen und Gnesen) Zufluchtsort vieler deutscher Protestanten, die Schlesien
        unter dem Druck der Gegenreformation verlassen mußten.
    • 7onto Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 19:59
      właśnie we wiadomościach podali co bylo tym skandalem , otóż skandalem było
      złożenie kwiatów w byłym niemieckim obozie w Sztutowie , dlaczego nie
      napisaliście o tym cooooooooo ???? tylko opluwać Kaczyńskiego potraficie , ale
      czego sie spodziewać po potomkach KOMUNISTYCZNEGO GESTAPO różnych Łuczywo ,
      Milewicz , Michnikach itp . co na to PD partia będąca ściekiem
      najochydniejszych kanalii .
      • aleksandra991 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 20:02
        Oj, pisali, pisali. A "ochydny" pisze się inaczej
    • tadeusz1965 Niemcy chcą "wojny na wystawy"? Proponuję 15.08.06, 20:04
      zorganizować w Brukseli wystawę poświęconą naszym kilkusetletnim doświadczeniom
      z Niemcami
      • mirek2875 Re: Niemcy chcą "wojny na wystawy"? Proponuję 15.08.06, 20:15
        Ciekawe kto na ta wystawe pujdzie? Otworz lepiej w Warszawie to Kaczor bedzie
        stalym gosciem. Moze order dostaniesz.
        • uu1 Re: "Ciekawe kto na ta wystawe pujdzie?" 15.08.06, 21:10

• rodack2000 Re: Niemcy chcą "wojny na wystawy"? Proponuję 15.08.06, 20:15
        tadeusz1965 napisał:
        > zorganizować w Brukseli wystawę poświęconą naszym kilkusetletnim doświadczeniom
        > z Niemcami

bardzo mnie interesuje, co masz na mysli piszac o "kilkusetletnim doświadczeniom
        z Niemcami"
    • witek040 niech żyje nowy wróg naszego buractwa 15.08.06, 20:07
      po lekarzach, adwokatach, łże-elitach i innych teraz czas na Niemców, zawsze
      lepiej zdefiniować jakiegos wroga niz przyznac się do swojej nieudolności,
      ignorancji i niekompetencji.
      • amanasunta53 Wymień tych kompetentnych i wydolnych. 15.08.06, 20:34
        witek040 napisał:

> po lekarzach, adwokatach, łże-elitach i innych teraz czas na Niemców, zawsze
        > lepiej zdefiniować jakiegos wroga niz przyznac się do swojej nieudolności,
        > ignorancji i niekompetencji.
        • kentucky.schreit.ficken ma absolutnie racje 15.08.06, 20:47
          jak sie nie uda tych 3 milionow mieszkan wybudowac to beda Niemcy winni
          • mirek2875 Re: ma absolutnie racje 15.08.06, 20:51
            Napewno beda odszkodowania zadac za...... ach wymysla juz cos do tej pory.
    • w.zboralski A co z członkostwem Benedykta 16 w "Hitlerjugend"? 15.08.06, 20:11
      Czy Kaczyński, Marek Jurek i inni przeproszą Polaków za całowanie po rękach
      byłego członka nazistowskiej organizacji "Hitlerjugend", papieża Bendykta 16,
      obecnego szefa Watykanu? No, czekamy na to!
    • gekon1979 bezwstydnosc prusakow jest niesamowita 15.08.06, 20:12
      w tej sparwie kaczynski ma racje!
    • brynk ''Berliner Zeitung''i szwabów to ja mam w dupie 15.08.06, 20:19
      GW tez
      • kentucky.schreit.ficken pozny wieczor, brynk z pola wrocil 15.08.06, 20:48
        brynk z pola wrocil
        • thorgallpl Re: pozny wieczor, brynk z pola wrocil 15.08.06, 21:09
          kentucky.schreit.ficken napisała:

> brynk z pola wrocil

Ty za to siedzisz pewnie w klopie, bo w niemieckiej knajpie pracujesz za 2
          ojro/h :)?
          • kentucky.schreit.ficken knajpa do mnie nalezy 15.08.06, 21:21
            place 5 euro + napiwki
    • pk74 Kaczory odejdzcie... 15.08.06, 20:21
      A ja kaczora posozyta mysze utrzymywac ze swoich podatkow. Co za porazka.
      • brynk Kaczory zostancie ! 15.08.06, 20:45
        pk74 napisał:

> A ja kaczora posozyta mysze utrzymywac ze swoich podatkow. Co za porazka.
        a ja utrzymywałem ze swoich podatków złodzieji:-Kwasnieche i Millera z jego
        złodziejska ekipa i co ty pk74 na to ?
        • kentucky.schreit.ficken Re: Kaczory zostancie ! 15.08.06, 20:49
          wlasnie tak bedziecie niedlugo plakac;)
    • brynk Brawo Kaczynski! Sza 15.08.06, 20:21
    • brynk Zastanawiająca reakcja michniczej gazety ..... 15.08.06, 20:26
      Teraz dokładnie widac czyi interes prezentuje GW i Michnik . Z daleka widac ,ze
      to zdrajcy !
      • chirlider Re: Zastanawiająca reakcja michniczej gazety .... 15.08.06, 20:32
        brynk napisał:

> Teraz dokładnie widac czyi interes prezentuje GW i Michnik . Z daleka
        widac ,ze
        > to zdrajcy !

a co z tym wsplnego ma GW i Michnik? to Kaczyński sie wygłupił , a nas
        ośmieszył.

z daleka czuć ograniczonego poplecznika pisu.
        • brynk Re: Zastanawiająca reakcja michniczej gazety .... 15.08.06, 20:41
          chilriden - czy Ty jestes Polakiem? GW - to szmata albo papier toaletowy , moze
          nie dla Ciebie ale dla mnie tak ! - jasne?
          • chirlider Re: Zastanawiająca reakcja michniczej gazety .... 15.08.06, 20:49
            widze właśnie jaki styl prezentują "prawdziwi Polacy". Odcinam się, wolę być
            zwykłym Polakiem, ci "prawdziwi" to jakaś nienawistna swołocz pozbawiona płatów
            czołowych.
            Dziękuję.
          • chirlider odpowiedz także dlaczego wypowiadasz sie na łamach 15.08.06, 20:52
            na forum tej "szmaty" czy też "papieru toaletowego" jak to obrazowo określasz.
            Może nie jestem zbyt bystry ale wyczuwam tu pewną zabawną niekonsekwencję .
            Bez pozdrowień ;)
            • brynk Re: odpowiedz także dlaczego wypowiadasz sie na ł 15.08.06, 21:02
              chirlider napisał:

> na forum tej "szmaty" czy też "papieru toaletowego" jak to obrazowo określasz.
              > Może nie jestem zbyt bystry ale wyczuwam tu pewną zabawną niekonsekwencję .
              > Bez pozdrowień ;)
              słowa: "bez pozdrowień" najbardziej mnie usatysfakcjonowały ...
          • kentucky.schreit.ficken dziwie sie, ze tutaj piszesz 15.08.06, 21:07
            na papierze toaletowym, dziwne masz upodobania
            • brynk Re: dziwie sie, ze tutaj piszesz 15.08.06, 21:13
              kentucky.schreit.ficken napisała:

> na papierze toaletowym, dziwne masz upodobania
              - WłASNIE PO TO TU WPADAM , ZEBY SOBIE TROCHE TAKIEGO PAPIERU UDRZEć I TYłEK
              WYTRZECć- hahahahaha
              • kentucky.schreit.ficken a w domu nie masz biedaku? 15.08.06, 21:16
                podaj adres to ci wysle troche starych gazet, nie tylko wyborcza
        • eon3 GW-manipulacja 15.08.06, 20:52
          Już tytuł artykułu jest manipulacją. "Prasa" -w domyśle:polska lub europejska.
          A to przecież Niemcy opluwają Polaków. Skandaliczne zachowanie czy
          wypowiedż.Podczas gdy Prezydent RP (nieważne że Kaczyński) zrobił to co
          powinien był zrobić.Podejrzewam że nawet Kwach zareagowałby tak samo aby do
          końca nie podpaść uczciwej większości elektoratu.
          A swoją drogą czy zauważyliście że germanofile na tym forum zmienili nicki z
          Bismarcków,Fritzów i Evów na Mirek i.t.p.Pewnie ten ArcyNiemiec Miro który gra
          w ich fusbaltimie ich zaispirował.
    • dworianin A może ten kryptonazista z tego szmatławca 15.08.06, 20:49
      myśli, że jest inaczej niż to ""Polacy byli i są ofiarami Niemców, którzy ze
      swej winy niczego nie nauczyli się lub nauczyli się w stopniu dalece
      niewystarczającym. Grass w Waffen-SS, nazistowscy prominenci w kierownictwie
      Związku Wypędzonych - czyż to nie są dowody na słuszność tego wizerunku?"
    • nikodem123 Taka wystawa jest potrzebna 15.08.06, 20:53
      Tak, taka wystawa jest potrzebna!

Nie wiem czy w takim kształacie.

Potrzebna jest wystawa "Wypędzeni"! Uczciwa wystawa!!!

Jestem Gdańszczaninem - nie jestem Polakiem, nie jestem Niemcem. Jestem
      Gdańszczaninem.

Albo odwrotnie: jestem i Polakiem, i Niemcem, ale przede wszystkim jestem
      Gdańszczaninem.

80% mieszkańców Gdańska było niemieckojęzycznych. W tamtych latach - przed II
      wojną światową. Czy wszyscy z nich (z nas) byli za budową "Wielkiej Rzeszy"?
      Kto był za III Rzeszą niech zobaczy do czego doprowadziły jego marzenia. A kto
      nie był, niech zobaczy, że ktoś potrafi mu WSPÓŁCZUĆ, że po zakończeniu II WŚ
      został WYPĘDZONY.

Wypędzenie często nie oznaczało zapakowanie do pociągu do Niemiec. Dla
      obywateli
      nimieckojęzycznych (często dwujęzycznych) Wolnego Miasta Gdańska WYPĘDZENIE
      często oznaczało wypędzenie z własnego domu i przesiedlenie do
      jakieś "lepianki" (na terenie Polski) z piętnem: faszysta.

A potem lata wtapiania się w środowisko "Polaków".

Drodzy polscy patrioci, ci ludzie, którzy doświadczyli prawdziwego wypędzenia,
      a którzy żyją pośród Was, oni zasługują na prawdziwe udokumentowanie swojego
      cierpienia. Nasze Polaków fochy nie powinny stanąć temu na przeszkodzie.
    • joannawie Ratujmy Polskę !! 15.08.06, 20:53
      Wydaje mi się, że reakcja ,,Berliner Zeitung" jest w równej mierze pochopna i
      nacechowana emocjonalnie, jak demonstracja J.Kaczyńskiego. Nie służy to ani
      obiektywnej ocenie zjawisk ani - zwłaszcza - sprawie trudnego porozumienia
      niemiecko-polskiego. Z tekstu ,,BZ" wyziera paskudna gęba pyszałkowatego
      szydercy, przekonanego o apriorycznej słuszności wszelkich własnych sądów.
      Chyba z takim obliczem swojej natury Niemcy od wojny próbowały walczyć.
      Przypomnieć tu należy - jako godne naśladowania - powściągliwe i pełne godności
      komentarze p. Petterson z Komitetu Noblowskiego i prezydenta Gdańska
      Adamowicza - w równie aktualnej i dramatycznej sprawie G. Grassa.
      Trzeba czynić wszystko, by nie ułatwiać zadania tym, którzy - z obcej
      inspiracji, albo własnej głupoty - próbują wbić klin między Polskę a Unię
      Europejską, pieniaczom przedkładającym swoje humory nad Rację Stanu, naiwnym,
      sądzącym, że Polska wskutek neo-sanacyjnych praktyk PiS-u wybije się na pozycję
      europejskiego mocarstwa, niepotrzebującego Unii i mogącego stawać choćby
      (zmizerniałej zupełnie) Rosji.
      Reakcja na produkcje p. E. Steinbach (która jeszcze 2 lata temu na wieść o
      wynikach polskiego referendum wyrażała zadowolenie, że nie potrzebne są już
      bomby, by nawrócić Polaków na europejskie wartości!!) winna być merytoryczna,
      konsekwentnie punktująca etapy jej ,,kariery”, dezawuująca jej metody w sposób
      obiektywny, wolny od emocji. Po co emocjonować się wyczynami kogoś na jej
      poziomie i powodującego się jej gatunku motywacjami? Opis przypadku, objawy -
      nawet podsumowywać chyba więc nie trzeba.
      To, co mamy do zaoferowania Unii to – wbrew narzucającym się pozorom –
      wartości. Mimo kompletnego zwichrowania i moralnej dezorientacji tzw. mas, mimo
      groteskowych manifestacji różnych samozwańczych wodzusiów, a może i wbrew nim,
      Polska – jako ,,rezerwuar substancji moralnej” jest szansą dla Unii. Byłoby
      wielką stratą, gdybyśmy – z obu stron patrząc – tę szansę zaprzepaścili.
      • klex1 Re: Ratujmy Polskę, ale używając rozumu: 15.08.06, 21:10
        Ciekaw jestem, czy coś z "demonstracji" Kaczyńskiego przeoczyłem. Z tego, co mi
        wiadomo, premier nie demonstrował, lecz jedynie skomentował fakt otwarcia
        wystawy bardzo wstrzemięźliwie (pod. za giewu):

"Premier powiedział, że otwarcie berlińskiej wystawy organizowanej przez Erikę
        Steinbach i poświęconej wypędzeniom jest "wydarzeniem bardzo niedobrym, bardzo
        niepokojącym i smutnym". "Chcielibyśmy, żeby to wszystko, co wiąże się z
        nazwiskiem pani Eriki Steinbach kończyło się jak najszybciej, bo nic dobrego z
        tego dla Polski, dla Niemiec, dla Europy nie będzie" - mówił premier"

Ponieważ, jak rozumiem, premier nie jest dla ciebie wystarczającym autorytetem,
        zacytuję wypowiedź tzw. "obiektywnego" autorytetu polskiego, który w tym
        temacie cacka się nieco mniej (pod. za giewu):

(Władysław Bartoszewski) "Zaznaczył, że był "pierwszym w Polsce", który
        ostrzegał w niemieckich mediach, że ta sprawa rozwinie się "niekorzystnie dla
        polsko-niemieckich stosunków" (i dalej):
        "Steinbach nie jest dziś - argumentował Bartoszewski - "jedną z milionów
        niemieckich kobiet", lecz "jedną z najbardziej wpływowych w Niemczech osób
        politycznych, którą wykreowali sami Niemcy". "Steinbach jest kłamcą, kłamcą
        biograficznym, bo nie jest żadną wypędzoną. Cała jest utkana z kłamstwa i
        wrogości" - uważa b. minister SZ."

Nie słyszałem ani słowa o skandalu z powodu tej wypowiedzi. DOCIERA ??????

• klex1 Ratujmy, a jakże, ale uczciwie: 15.08.06, 21:14
        Ciekaw jestem, czy coś z "demonstracji" Kaczyńskiego przeoczyłem. Z tego, co mi
        wiadomo, premier nie demonstrował, lecz jedynie skomentował fakt otwarcia
        wystawy bardzo wstrzemięźliwie (pod. za giewu):

"Premier powiedział, że otwarcie berlińskiej wystawy organizowanej przez Erikę
        Steinbach i poświęconej wypędzeniom jest "wydarzeniem bardzo niedobrym, bardzo
        niepokojącym i smutnym". "Chcielibyśmy, żeby to wszystko, co wiąże się z
        nazwiskiem pani Eriki Steinbach kończyło się jak najszybciej, bo nic dobrego z
        tego dla Polski, dla Niemiec, dla Europy nie będzie" - mówił premier"

Ponieważ, jak rozumiem, premier nie jest dla ciebie wystarczającym autorytetem,
        zacytuję wypowiedź tzw. "obiektywnego" autorytetu polskiego, który w tym
        temacie cacka się nieco mniej (pod. za giewu):

(Władysław Bartoszewski) "Zaznaczył, że był "pierwszym w Polsce", który
        ostrzegał w niemieckich mediach, że ta sprawa rozwinie się "niekorzystnie dla
        polsko-niemieckich stosunków" (i dalej):
        "Steinbach nie jest dziś - argumentował Bartoszewski - "jedną z milionów
        niemieckich kobiet", lecz "jedną z najbardziej wpływowych w Niemczech osób
        politycznych, którą wykreowali sami Niemcy". "Steinbach jest kłamcą, kłamcą
        biograficznym, bo nie jest żadną wypędzoną. Cała jest utkana z kłamstwa i
        wrogości" - uważa b. minister SZ."

Nie słyszałem ani słowa o skandalu z powodu tej wypowiedzi. DOCIERA ??????

• klex1 Jeszcze przd dwoma godzinami tytuł giewu brzmiał: 15.08.06, 20:57
      "Berliner Zeitung": Skandaliczna reakcja Kaczyńskiego", teraz po odpowiednim
      wzmocnieniu (rozumie się) brzmi:
      "Prasa: Skandaliczna reakcja Kaczyńskiego".

Pewno za 2 dalsze godziny tytuł zabije wstrząsającym grzmotem:
      "Swiatowa opinia jest jednoznaczna: Skandaliczna reakcja Kaczyńskiego"

Ouapserdaki.

• eon3 Re: Jeszcze przd dwoma godzinami tytuł giewu brzm 15.08.06, 21:05
        Już tytuł artykułu jest manipulacją. "Prasa" -w domyśle:polska lub europejska.
        A to przecież Niemcy opluwają Polaków. Skandaliczna reakcja. Podczas gdy
        Prezydent RP (nieważne że Kaczyński) zrobił to co
        powinien był zrobić.Podejrzewam że nawet Kwach zareagowałby tak samo aby do
        końca nie podpaść uczciwej większości elektoratu.
        A swoją drogą czy zauważyliście że germanofile na tym forum zmienili nicki z
        Bismarcków,Fritzów i Evów na Mirek i.t.p.Pewnie ten ArcyNiemiec Miro który gra
        w ich fusbaltimie ich zainspirował.
        • ir54 Re: Jeszcze przd dwoma godzinami tytuł giewu brzm 15.08.06, 22:44
          Pierdoła robi koła; Niemcy opluwają Polaków, Polacy opluwają Niemców! Czy ktoś
          z Was widział tę wystawę?
          Argumenty typu .... bo Premier RP powiedział.. sa co najmniej śmieszne. A
          bardzo śmieszne (albo straszne i żałosne) jest to, że pomimo "niewidzenia"
          wystawy polskie muzeum - po wystąpieniu "autorytetu" wycofuje eksponaty, które
          wcześniej samo do Berlina wysłało. Czy dziwić nas musi taka a nie inna opinia o
          nas? o naszym kraju i Polakach?
    • toberson Re:Skandalem jest ze RFN nadal chca nami rzadzic 15.08.06, 20:58
      Nikt niebedzie dyktowal Polsce jak ma rzadzic!!!Niemcy sie boja Polski,ze
      biznes w Polsce rozwija sie !!!Duzo Niemcow opuscilo RFN i mieszka poza krajem
      bo podatki sa wysokie.I duzo niemieckiego biznesu przenosi sie do Polski!!!Oni
      tego nie moga zniesc!!!Nie ma sensu odgarniac starej historii bo my mozemy
      takze starac sie o odszkodowanie za straty poniesione w czasie 2WS!!!
      • alterpars Re:Skandalem jest ze RFN nadal chca nami rzadzic 15.08.06, 21:07
        taaa z pewnoscia produkcja Lublina stanowi wyzwanie dla BMW i Mercedes.....Pknij
        sie w glowke. To raczej mlodzi z Polski uciekaja do Niemiec a nie odwrotnie bo
        dla nich Polska nie znaczy NIC. (Jak cytowal dzisiaj tow Glemp)
      • eon3 Paranoja 15.08.06, 21:20
        To jakaś paranoja! Napadli bez żadnego powodu na słabszego.Wymordowali 6mln
        obywateli.Okupowali w sposób który nie mieści się w żadnych ludzkich
        standardach.Wysiedlali,wypędzali, grabili, gwałcili i mordowali.Zrównali z
        ziemią stolicę.Nigdy tak naprawdę nie powiedzieli nawet przepraszam.Nie dali
        żadnych odszkodowań.Z decyzją o przesunięciu granic jakie nastąpiło Polacy nie
        mieli nic wspolnego.Teraz robią wystawę w ktorej usiłują wmówić że to Polacy są
        im coś winni. Mają czelnośc atakować polskiego prezydenta za to że się temu
        sprzeciwia. Ale to nie szczyt tej paranoi.Nibypolska gazeta staje po ich
        stronie!!!
        P.S. Napisałem że napadli bez żadnego powodu.Według nich słusznym powodem jest
        że fakt naszego istnienia i to że po 200-stu latach przerwy ośmieliliśmy
        reaktywować własne państwo.
    • perepalkin Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 21:07
      I znow skandaliczna nieznajomosc jezyka niemieckiego u urzedowych tlumaczy:

"Dass Deutsche und Polen gemeinsam die Aufarbeitung ihrer Geschichte angehen,
      ist in den letzten Tagen sehr viel schwieriger geworden - wenn nicht auf
      längere Zeit unmöglich" - to sa orginalne slowa omawianego artykulu i znacza
      one: w ostatnich dniach wspolne opracowywanie przez Niemcow i Polakow ich
      historii stalo sie o wiele trudniejsze, jezeli wrecz na dluzsza mete nie
      niemozliwe.
      Nie jest to wiec zadne "badanie", lecz opracowywanie (calosciowe ujecie wraz z
      oceniajacymi wnioskami - Aufarbeitung) i
      nie: "chociaz w dluzszej perspektywie czasu nie jest niemozliwe"
      lecz: JEST na dluzsza mete zapewne niemozliwe
      • aby Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 16.08.06, 03:17
        Re: perepalkin

Nie ma Pan/i racji.
        Tłumaczenie jest poprawne.
    • yamamoto Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 21:08
      A moze warto by cos wiecej wreszcie napisac o ojcu pani Steinbach ktory byl
      pilotem Luftwaffe i latal zrzucajac bomby na Warszawe w 39 i na pare innych
      miast w Europie.
      Pani Steinbach jest wychowan w duchu nazistowskim i nie da sie tego ukryc. Jej
      przeszlosc jest naprawde paskudna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka