drzezi Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 12:47 Klaun!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bungo24 Niech Pan Wałęsa zrezygnuje 18.08.06, 12:51 ...jeśli ma ochotę. Jego sprawa. Mnie nie obchodzi antyniemiecka paranoja naszych polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 12:51 Zawsze Wałęsę szanowałem, ale to co teraz wyprawia w sprawie Grassa, to świadczy, że mu na strość odbiło.Co ten Grass ma wyjaśniać. Jakie okoliczności ma podać pietnastlatek, który znalazał się w kotle wojny. Całym swoim dorosłym życiem i działanością na rzeczpojednania polsko-nemieckiego, pokazał jakim jest człowiekiem. Wałęsa wpisuje się w tę całą histerię lustracyjną jako niepoważny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
rejtann TW Bolek i jego spowienik to Autorytety Moralne 18.08.06, 13:02 TW Bolek i jego spowienik Delegat to Autorytety Moralne dla każdego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
henrim Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 13:07 za kogo ONI sie uważają, ten Kurski i ten Wałęsa-oj wysokie mniemanie o sobie maja-zupełnie nie uzasadnione!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rejtann Spiegel: Grass zmuszony był ujawnić swoj pełny życ 18.08.06, 13:11 Der Spiegel ogłosił wczoraj, że Grass zmuszony był ujawnić swoj pełny życiorys, ponieważ w marcu 2007 będą ujawnione akta Stasi z tym sekretem: "Bis spätestens Ende März 2007 sollen demnach alle Unterlagen des Archivs komplett erschlossen sein, das ursprünglich aus mehr als 800.000 Einzelakten bestand." www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/0,1518,432041,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
corgran Re: Spiegel: Grass zmuszony był ujawnić swoj pełn 18.08.06, 14:05 Przeczytaj dokładnie tekst, na który się powołujesz. Nie siej w tym ogłupiałym kraju bezsensownej propagandy. To pewnie też ze strachu przed Stasi Grass napisał 480-stronnicowe wspomnienia obejmujące mroczny okres w dziejach Niemiec i jego życiu?! Odpowiedz Link Zgłoś
bu4 Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 13:16 No, z Wałęsy wyszedł kmiot spod Lipna jak słuma z butów... Odpowiedz Link Zgłoś
lmark G,Grass nie zrobił NIC nagannego 18.08.06, 13:57 To że bronił pod koniec wojny swej ojczyzny toż to jest obowiązek wobec ojczyzny. Wielu młodych obrońców Festung Danzig zawisło na lipach z napisem ...Jestem zdrajcą... Czy tak miał skończyć G, Grass. To kto by dokonał pojednania narodów Wałęsa, Kursk czy bracia bliźniacy. Nie ma ludzi idealnych ale są tacy którzy robią coś pożytecznego a inni tylko toczą wojny... Rozumiem szczytne hasło kuśkiego by oczyścić Gdańsk z niehonorowych mioteł Obywateli honorowych Gdańska Poza konkursem proponuję kurska pozbawić Gdańskiego meldunku i wypowiadania się w imieniu Gdańszczan bo przynosi to ujmę Gdańszczanom. Proponuję listę niehonorowych obywateli Gdańska z krótkim uzasadnieniem 1. Kostja Rokosowskij Marszał Polszy nastojaszczij poljak ... we wspomieniach napisał : jestem dumny że jestem synem wielkiego narodu...radzieckiego Ta kreatura miała na rękach polską krew i nie tylko Proponuję następne propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 13:22 W świetle ostatnich publikacji insynuujących pilotowanie przez SB wyboru Wałęsy na szefa Solidarności,wydaje mi się,że jego buńczuczne pokrzykiwania są nie na miejscu.Jeżeli Wałęsa będzie zrzekał się obywatelstwa to razem z zameldowaniem w Gdańsku.Jak mu nie są miłe wybory i opinie gdańszczan to trudno,droga wolna.Pomawianie Grassa o zabiegi marketingowe są na tym samym poziomie co podczepiuanie się pod nie kontrowersyjnymi wypowiedziami.Czyżby Panie Wałęsa Panu też spadła popularność,że trzeba aż zwracać na siebie uwagę takimi wypowiedziami. Odpowiedz Link Zgłoś
zbynek.s Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 13:33 glupek Odpowiedz Link Zgłoś
insp Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 13:42 Swietnie, kazdy pretekst jest dobry, aby w koncu zrobic choc raz w zyciu cos uczciwego. Czyz nie, panie Bolek ? A zrobi to pan wlasnorecznie, tak jak obalil pan komune przeskakujac przez plot prosto z pokladu motorowki ? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Niech Bolek zrzeknie sie takze tego ' nobla' 18.08.06, 13:48 Po co udajesz jelopie mysliciela? Odpowiedz Link Zgłoś
lewulka Wałęsa...? 18.08.06, 13:45 Przyganiał kocioł garnkowi... Lechu!!!! Najpierw pozbądź się swojego wieeeelkiego EGO, swojej buty i boskiej mądrości, i wtedy spróbuj ocenić swojego brata Güntera. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
mim05 Porównanie 18.08.06, 14:38 Ktoś z szanownych dyskutantów był łaskaw zauważyć, że jest różnica między GG a B16 i SS a HJ. Otóż zależy to od osobistych doświadczeń. Mnie weseli chłopcy w mundurkach HJ próbowali zaźgać swoimi bagnecikami (co im się zupełnie nie udało, gdyż strach dodał mi sił) oraz szczuć swoimi owczarkami alzackimi (to się niestety im udało i zostałem dotkliwie pogryziony). Natomiast SS-mani budzili tylko grozę czarnymi galowymi mundurami i "Totenkopfami". O ich zbrodniach dowiedziałem się dopiero po wojnie. Ale oni przecież rżnęli przede wszystkim naszych wrogów - Rosjan (korzystając zresztą z błogosławieństwa P12). Odpowiedz Link Zgłoś
sawickizbigniew Wałęsa: Jeżeli Grass nie udzieli wyjaśnień, zre.. 18.08.06, 14:38 Moze ten pan, ktory ma tak duzo do powiedzenia, w sprawie Czlowieka o ktorego osiagnieciach literackich nawet nie ma zielonego pojecia, odpowie na tym forum co on robil majac lat 17. Bo ja znam ludzi z wioski z ktorej on pochodzi, i doskonale znam opowiesci o jego zachowaniu w wieku 17 lat. Gdybym dokladnie opisal wszystkie "dokonania" pana w. kiedy mial 16 i 17 lat o udokumentowanej kradziezy roweru, o klusownictwie i wielu innych smiesznych ale bardzo nagannych sprawach, moze w koncu ten pajac przestal by publicznie sie wypowiadac na temat spraw o ktorych nie ma pojecia. Jest to zenujace ze dziennikarze cytuja wypowiedzi tgo pana. Obrzydlywy klamca i obludnik, ktory nie ma prawa wypowiadac sie publicznie biorac pod uwage jego podlosc w stosunku do Pani Walentynowicz i Panstwa Gwiazdow. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Wałęsa rezygnuje, ja biorę! 18.08.06, 20:42 Ostatnio przeczytana złota myśl Wielkiego Wodza Narodu Polskiego dotyczy jego popularności: "Po co mi ona. I tak nie wiem , czy jak już będą pisać o mnie nekrolog, czy to się zmieści na jedną stronę" Czytajcie i przekazujcie bliskim i rodzinie. Panie Lechu! Ponieważ jestem kolekcjonerem obywatelstw i nie tylko, to biorę je od Pana. Proszę podać "cenę marketingową". Odpowiedz Link Zgłoś
majcherx Powrót do tematu 18.08.06, 20:56 Witam, Czytam dużo wypowiedzi na temat Lecha Wałęsy oraz Polski. Temat zdominowała krytka Polski, Polaków, etc. Po pierwsze: Ludzie przecież to Wasza ojczyzna, Wy. Postawa Polski podczas II wojny światowej jest jednozanczna moralnie, a tematem głównym jest wątpliwa postawa Grassa jako człowieka, laureta Nagrody Nobla. Nie dyskutujcie jakim krajem my jesteśmy, tylko jakim człowiekiem jest Grass. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paulirson Re: Powrót do tematu 18.08.06, 21:42 No wlasnie!!!Do momentu ujawnienia prawdy Grass byl OK.A teraz juz nie Panie Walesa ?I coz te 2 miesiace majac 17 lat? Decyduja o tym jakim sie jest czlowiekiem."Niech ten pierwszy rzuci kamieniem,ktory jest bez winy"!!!Pan walesa juz rzucil. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Glos pol-analfabety 18.08.06, 23:52 wytezajacego swoja lepetyne, zeby zlozyc dwa poprawne zdania w ojczystym jezyku. Dobrze i fajnie, elektryk, po dwoch kursach tanca w Popowie, wybitny intelektualista, ktory w zyciu nie przczytal do konca, nawet emementarza, osmiela sie wyrazac swoje opinie na temat noblisty pana Grassa, coz ten prosty czlowiek walynsa ma za mniemanie o sobie, Grass sie w koncu przyznal, walynsa jeszcze idzie zaparte, wprawdzie wie kto jest Delegatem w jego wlasnym otoczeniu, ale nie_powiem,bo nie_muszem. Lapciu z Popowa nie slin sie tak, bo ciebie juz nikt o twoje zdanie nie pyta, Grass byl obywatelem Gdanska, gdy walynsa pasl kozy w Popowie. Oto polski Mao, wonsaty walynsa, okrzykinety przez swojich wspopracownikow , jako zdrajca i agent SB, dzialacze 1 i prawdziwej solidarnosci doskonale wiedza kim on jest. W tym roku walynsa bedzie utopiony. Odpowiedz Link Zgłoś
i.litzbarski Re: Glos pol-analfabety 19.08.06, 10:47 wow, mocne zdania! ja tu nie chcialem dolewac oliwy do ognia, ale z tym naszym ex-prezydentem ma pan racje. jego nobelowy frak byl grubymi niciami szyty i jego dzisiejsza postawa jest dosc wstydliwa. za to dzielo i talent gintera grassa nie sposob poddawac watpliwosci - jest to naprawde swietny kawalek literatury. bardzo panu polecam. niech pan zacznie moze od "kota i myszy", krotkiej i bardzo znammiennej noweli. jego (grassa) moralna kamizelka tez jest czysta. fakt tak krotkiej i marginalnej sluzby w zbrojnej SS nie mozna nazwac zbrodnia i przestepstwem. grass jako siedemnastolatek byl w amerykanskiej niewoli, dokladnie sprawdzony i zarejestrowany. dla badaczy historii nie bylo to tajemnica. oprucz tego grassa nie trzeba mianowac obywatelem miasta gdanska, bo stal sie nim juz w momencie przyjscia na swiat. honorem zas jest milosc i uznanie ze strony wielu dawnych i dzisiejszych gdanszczan i kaszubow, ktorych ocalil od zapomnienia. ta sprawa z tym dzwonem zatopionego "gustloffa", ktora niemcy (organizatorzy miedzynarodowej wystawy o wypedzeniach) maja teraz zwrocic polakom tez mnie oburza. w tej katastrofie zginelo dwa razy wiecej ludzi niz na tytaniku. kobiety, starcy i dzieci. niemiecki dzwon i ogolnoludzki symbol wojennej tragedii. no tak, jakies polskie spienione muzeum ma do tego wieksze prawo... nie wiem komu zalezy na tym, zeby podzielic i sklucic nasze narody. po tej strasznej wojnie uzyskanie zaufania i sympatii nie bylo tak latwe. a teraz tylu populistow i nacjonalistow robi wszystko, zeby to popsuc i zniweczyc... dziwny ten swiat! goraco pana pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
tentamten Hitler honorowym obywatelem kołobrzegu, i co? 24.08.06, 13:56 i innych miast także. Wałęsna, oddaj moje sto milionów. Odpowiedz Link Zgłoś