Dodaj do ulubionych

Sarkozy proponuje wspólna politykę imigracyjną UE

30.09.06, 08:59
Zapewne Sarkozy ma rację. Zresztą jest to kontynuacja i konsekwencja
porozumień o swobodnym przepływie osób.
Obserwuj wątek
    • rubiscube Sarkozy proponuje wspólna politykę imigracyjną UE 30.09.06, 11:55
      "W tym roku hiszpańskie Kanary przeżywają prawdziwe oblężenie, od stycznia na
      prymitywnych łódkach przypłynęło na te wyspy 24 tys. emigrantów z Czarnego Lądu"

Oblezenie, prymitywnych lodkach...
      Afryka jako kontynent prymitywnych ktorzy napadaja na Europe niczym szarancze.
      Dziekuje Gazecie za ten szczesliwy wizerunek, zaledwie obrazajacy.
      Przeciez mowimy innymi slowy o zalewie srodkowoeuropejskich imigrantow na zachod
      • lze_elita.72 Nie przesadzaj - te lodeczki sa prymitywne. I 30.09.06, 13:43
        dlatego tak wielu ludzi przy tych przeprawach ginie, a tylko gangi sie bogaca.
        A poza tym sarkozy ma racje - 99% tych emigrantow do zadnej pracy sie nie
        nadaje (brak jezyka lub b. slaby oraz brak skills). A wyplacane im zasilki -
        przy herrendalnej roznicy cen - moglyby wyzywic cala Afryke. Tu nalezy ruszyc
        glowa, wspierac ich finansowo, ale...w Afryce.
        • rubiscube Re: Nie przesadzaj - te lodeczki sa prymitywne. I 30.09.06, 14:54
          "dlatego tak wielu ludzi przy tych przeprawach ginie, a tylko gangi sie bogaca.
          A poza tym sarkozy ma racje - 99% tych emigrantow do zadnej pracy sie nie
          nadaje (brak jezyka lub b. slaby oraz brak skills). A wyplacane im zasilki -
          przy herrendalnej roznicy cen - moglyby wyzywic cala Afryke. Tu nalezy ruszyc
          glowa, wspierac ich finansowo, ale...w Afryce."

Uzycie slowa "Prymitywny" budzi mi przykre wspomnienia z czasow w jakim to
          slowo uzasadnialo pomyslnie kolonializm, to wielkie dzielo zachodnich
          demokracji ktore polegalo na zniszczeniu miejscowych spoleczenstw i
          rozpowszechnieniu niewolnictwa na skali kontynentu. (Nie wiem co sadzisz o to,
          ale prosze nie mi powiedziec o dobrej roli kolonializmu w Afryce, mysle ze sami
          Afrykanie rzygaja slyszac tego zwrotu.)

Takze, nie mysle ze Afrykanie chca wiecej tego poparcia finansowego czesto
          towarzyszacego serii zobowiazan (otwarcie rynku, reformy strukturalne...)ktore
          mniemanie pomagaja przyprowadzic Afryke na sciezke rozwoju. Od 130 lat Polnoc
          finansuje rozwoj Afryki a roznica w PKB miedzy tymi dwoma blokami wciaz
          wzrosla, od 1/2 w 19tym wieku do 1/30 dzisiaj. Same Panstwa afrykanskie staraja
          sie pokazac swiatu ze moga sie zajac swymi sprawami same stwarzajac na przyklad
          Unie Afrykanska, iz tylko trzeba ich zwolnic od ciezaru dlugu, ale lepiej nie
          interweniowac. Tym bardziej ze coraz wiecej badaczy na dwoch kontynentach
          podwazaja nasz model rozwoju, albo sama zachodna idee rozwoju, narzucona na
          Afryke, ktora uniemozliwia jej znalezc swoj wlasny model zycia.

W koncu, powiem ze przynajmniej w krajach UE jezyka lacinskiego, zwlaszcza
          logicznie we Francji, imigranci z Afryki francuskojezycznej wcale nie maja
          problemu z jezykiem (w odroznieniu do Rosjanow i Ukraincow n.p.) a rynek
          europejski potrzebuje tych tanich i niekwalifikowanych pracownikow. setki
          tysiecy uregulowanych imigrantow w Hiszpanii zostali uregulowani wprost dlatego
          ze mieli stala prace (to bylo kriterium tej regularizacji, ktora musiala
          przywrocic ten ogromny nielegalny rynek pracy w legalnosc, i przymusic
          pracodawcow do placenia zwiazanych z ta praca podatkow). Nawet w marnej
          sytuacji francuskiej gospodarki ci imigranci sa potrzebni.

Dokladnie tak jak Polacy w Londynie, ci imigranci maja jedno pragnienie :
          zalezc prace, i wiem z doswiadczenia ze udaje im sie.
          • lze_elita.72 W czasach kolonialnych kleski glodu w Afryce nie 30.09.06, 15:09
            istnialy. Min. dlatego, ze nie istnialy granice i zarowno stada zwierzat
            hodowlanych jak i grupy mysliwskie mogly sie swobodnie po kontynencie
            przemieszczac za pozywieniem , zwierzyna czy zielona trawa. Granice i te niby
            niepodlegle panstwa afrykanskie zniszczyly ten dawny socjo-ekosystem w o wiele
            wiekszym stopniu, nizli wszelkie mozliwe kolonie i wszelcy mozliwi kolonialisci
            razem wzieci. W spolecznosciach Afryki doszlo do niespotykanego nigdy wczesniej
            zwyrodnienia wszelkich wiezi spolecznych, np. do wyrzucania 2-3 latkow na
            ulice, by same sie wyzywily. Wstrzasajacy tegoz obraz masz min. w wydanej i po
            polsku pracy C.Turnbulla 'Mountain people'.
            • rubiscube Re: W czasach kolonialnych kleski glodu w Afryce 30.09.06, 22:19
              Granic nie bylo w czasach kolonizacji... No tak, ale i tez nie istnaily przed
              kolonizacja. A przed kolonizacja tez nie bylo kleski glodu.

Kolonizacja rowna sie po prostu procesowi przywozu nowoczesnego Panstwa na
              kontynent skladajacy sie ze spoleczenstw tradicjonalnych, ktore nie potrzebuje
              tego Panstwa. Z tego wzgledu dekolonizacja nie jest zerwaniem z przeszloscia,
              lecz spelnieniem celow kolonizatorow. Dowod na to jest, n.p. ze wszystkie elity
              nowych niepodleglych panstw ksztalcily sie w szkolach zarzadu w stolicach
              dawnych metropolii, a ciagle dzis to robia. W tych szkolach napewno nie
              pomagano im wymyslic afrykanski model spoleczny. No wiec, po dekolonizacji
              wladze lokalne tez przyczynily sie do zniszczenia wiezi spolecznych jak
              opisales.

A nie wiedzialem ze jestem sowieckim politologiem. Dziekuje za wiadomosc, ale
              na razie skad to wziales.
              • lze_elita.72 Mam dyplom slawistyki zrobiony na Wyspach. 01.10.06, 00:25
                Polski tez nie jest moim pierwszym jezykiem, ale ja naleze do innej grupy
                jezykowej. I wlasnie z tej perspektywy wydaje mi sie, ze w polskim robisz bledu
                pisowni/fonetyki i skladniowe typowe dla Slowianszczyzny wschodniej. Albo tez
                jestes nie-slowianskim cudzoziemcem i uczysz sie polskiego po rosyjskim, bo i
                ze mna podobnie bylo poki w Polsce paru lat nie pomieszkalem.
                Czemu rosyjska? Bo czytalem podobne rzeczy w pracach uczinych sowieckich.
                Rzecz jasna zgadzam sie z ta twoja ostatnia wypowiedzia: Afryce (i nie tylko)
                nie dano wypracowac wlasnych rozwiazan, zachodnie wzorce tam "nie pracuja".
                • rubiscube Re: Mam dyplom slawistyki zrobiony na Wyspach. 01.10.06, 01:18
                  Niestety, po prostu kiepsko wyrazam sie w tym jezyku. Mam francuski jako jezyk
                  ojczysty, a nigdy nie uczylem sie rosyjskiego. Polskiego nauczylem sie pozno i
                  niewystarczajaco...
                  Ale poza tym sie zgadzamy :)

• sansone1 Problemem Afryki jest nowoczesna medycyna 01.07.07, 12:41
                To europejska medycyna pozwolila rodzinam afrykanskim a szczegolnie arabskim
                sie rozmazac w sposob proporcjonalny do 2 potegi, dawnej przed europejska
                medycyna, oni potrafili tyle jadla wyprodukowac, ze im do wyzywienia ich malych
                rodzin wystarczalo, teraz jest ich wiecej niz mozliwosci maja aby wszystkie
                dzieci wyzywic i dalej dzieci plodza o przyszlosc dzieci nie dbajac, bo jakos
                to bedzie.
          • lze_elita.72 PS: Twoj tekst jest ciekawy, choc pisany z pozycji 30.09.06, 15:19
            sowieckiej socjo-politologii: powroce do paru zagadnien i ...mitow nieco
            pozniej, bo jestem teraz czym innym zajety.
            Slowa "prymitywny" tez nie lubie w odniesieniu do SPOLECZENSTW, nie zas
            TECHNOLOGII. A "prymitywna lodka" ma jednak owo znaczenie technologiczne.
    • spieprzaj_dziadu1 Sarkozy proponuje wspólna politykę imigracyjną UE 30.09.06, 16:51
      Wreszcie jakiś Francuz powiedział coś sensownego.
      Byłem 3 tyg. temu w Agrigento na płdn. Sycylii. Pełno tam czarnych ludzi.
      Jeden z nich łaził chyba bez celu ubrany w jakąś suknię, czapkę. Wyglądał jak
      jakiś czarownik woo doo. Nie chciałbym takiegio samemu spotkać po ciemku.
      Po co on tam ? Europa to nie jego świat. Jego świat jest w Afryce.
      Inni poubierani po europejsku - w kurtkach z kożuszkiem (temp. była ok. 27 st.C
      i wyczekujący długi czas na coś bez sensu. Jeden chyba pracował - usiłował
      sprzedawać ludziom w ogródkach jakieś czapeczki.
      To jest upokarzające dla każdego faceta. Bo nikt od niego nic nie chciał.
      Po co oni tu wszyscy. Ich świat jest gdzie indziej. Nigdy nie będą się czuli
      u nas dobrze. Będzie w nich tylko narastała frustracja, która moze doprowadzić
      do bardzo złych rzeczy. Nie widzę sensu pomagania tym ludziom w pozostaniu w
      Europie. Zawsze lepiej będa mieli u siebie.
    • sansone1 a jakie stronnictwa przy wladzy we Wloszech i 01.07.07, 12:36
      Hiszpani sa, ich odpowiedz na propozycje sarkozego sama sie nasuwa.
    • sansone1 od czasu do czasu 01.07.07, 12:48
      moj szef, ktory zawsze na brak robotnikow cierpi ( z wlochow u nas pracujacych
      w ciagu ostatnich 254 lat ( tak dlugo tam pracuje) nikt sie nie zwolnil aby
      inne miejsce sobie znalesc( czesc odeszla ale na emeryture), jakiemus
      wedrujacemu arabskiemu sprzedawcy podrobionych rzeczy prace ofiaruje i na
      czarno ich zatrudnia aby zobaczyc czy sie do czegos nadaja, zaden z tych
      wyznawcow Allaha dluzej niz jeden tydzien nie wytrzymal, choc urodzony we
      Wloszech marokanczyk juz z nami 7 lat pracuje i nie wydaje mnie sie aby
      narzekal, widac ze sie wloszczyzna zarazil.
      Pozatym pracuje jeden Rumun, jeden Ekwadorianin ale wyznawcy Allaha wrodzony
      wstret do pracy maja albo im to Koran zabrania. moz mnie na to tak proste
      pytanie ,ktorys tutaj obecnych wyznawcow Allaha odpowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka