Dodaj do ulubionych

pomóżcie...

30.04.12, 10:25
Mam juz ponad 40 lat ale staram sie z mężem o trzecią pociechę.niestety...3 miesiące temu miałam samoistne poronienie w 6 tyg. , potem długi cykl bezowulacyjny i 19 marca @ , potem już normalny cykl w którym znów się udało ale...14 dni po woulacji wyszedł mi pozytywny test ciążowy , jednak w następnych dniach druga kreseczka była coraz bledsza aż w końcu 28 dostałam okres.Sytuacja taka sama jak w styczniu, jakie mogą być tego przyczyny, czy ktoś miał może podobną sytuację?Bardzo bym chciała jeszcze raz zostać mamą maleństwa...
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: pomóżcie... 30.04.12, 12:01
      Śmigaj do gina. Takie wczesne poronienie może wynikać z niedoboru progesteronu, ewentualnie innych szczegółów, które możesz skorygować lekami, ale może też być spowodowane wadami płodu. Jeśli to drugie, to nic właściwie nie zrobisz, możesz próbować dalej, w nadziei, że w końcu wyjdzie zdrowe dziecko, ale jeśli pierwsze, to jak najbardziej możesz działać.
      Dlatego idź do lekarza, porozmawiaj, pewnie ci zleci jakieś badania, może da ci od razu luteinę.
      Nie chciałabym, żeby to zabrzmiało nieuprzejmie, czy żebyś to odebrała jako przytyk, czy coś, ale w tym wieku nie bardzo masz już czas na zastanawianie się i eksperymenty. Lepiej od razu idź, tym bardziej, że już masz 2 poronienia na koncie.
      • pasikonik40 Re: pomóżcie... 30.04.12, 14:32
        Wiem wiem ,że czas nagli ale postanowilismy jeszcze raz spróbować tak bez zbytniego parcia , co okazało sie oczywiście niemozliwością z mojej strony i jak zwykle sie nakręciłam a teraz ta strata boli podwójnie...wskażcie mi może jakie jeszcze wyniki powinnam zrobić ,żeby zoszczędzić jedną wizytę i pójść do lekarza od razu z kompletem badań.
        • ramta-mtam Re: pomóżcie... 14.05.12, 21:16
          Żadne podpowiedzi nie udzielą Ci odpowiedzi "dlaczego" Jedyne wyjście to iść do lekarza, porobić zalecone badania i monitorować cykl. Być moze wystarczy ze pobierzesz duphaston i będzie dobrze smile Ale to musi ocenić lekarz, żadna z nas nie ma takich mozliwości.
        • kotkowa Re: pomóżcie... 15.05.12, 13:01
          Najlepiej idź z takim kompletem wyników:

3 dc: LH, FSH, estradiol, testosteron, TSH
          dowolny dzień: prolaktyna + prolaktyna z obciążeniem

ok 3-4 dni przed spodziewaną owulacją: estradiol

7 dni po owulacji: estradiol, progesteron.

Jeśli nie mierzysz temperatury wg zasad npr, co bardzo Ci polecam, bo dużo wtedy odczytasz, to trudno Ci będzie przewidzieć kiedy masz owulację, trudno dobrze zbadać część hormonów.

Jak długie masz cykle? Po poronieniu z tych wszystkich hormonów na pewno bardzo ważne jest badanie progesteronu po owulacji, prolaktyny i TSH.
          Jeśli w ciąże zachodzisz, to może poronienie następuje na skutek niewydolności ciałka żółtego produkującego progesteron - dlatego ważne jest to badanie. Za wysoka prolaktyna z kolei często zakłóca pracę ciałka żółtego. TSH samo w sobie może być powodem poronień.
          Trzymam kciuki, żeby się udało.
        • migotka.s Re: pomóżcie... 16.05.12, 21:51
          Hej, jesli moge cos doradzic to przede wszystkim zrob rezerwe jajnikową
          AMH i INHIBINA B - to drugie badanie 2-4 dc
          amh dowolnie

dowiesz sie w jakim stanie są Twojej jajniki, ile mniej wiecej masz jeszcze czasu oraz jakiej jakosci są jajeczka

do tego warto zbadac nasienie partnera, łacznie z chromatyną

moze byc tez tak, ze te ciaze biochemiczne to wynik jakis błedów genetycznych przy podziale, w pozniejszym wieku wiadomo,ze one sie pojawiaja czesciej i natura sama usuwa takie zarodki...

Mysle,ze mowinnas wybrac bardzo dobrego lekarza-nie ma na co czekac

masz blisko jakis wiekszy osrodek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka