Dodaj do ulubionych

Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach

31.10.06, 10:12
I tak mają dobrze, Eskimosi muszą się myć własnym moczem
Obserwuj wątek
    • a_s_i_m_o Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 10:13
      Mieszkanie w Wiedniu za 370 Euro dla 12 osób?
      • 0x0001 Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 10:32
        No coz, a czego sie spodziewac, jezeli polega sie w takich kwestiach na
        posrednikach. 6 osob placi po 370 eur miesiecznie za mieszkanie w jakiejs
        klitce. Wychodzi lacznie 2200 eur na miesiac - moznaby bez klopotu znalezc
        naprawde ladny i przestronny apartament.
        • a_s_i_m_o Czy to jest 370 E za 12 osób, 6 czy 1? 31.10.06, 11:42
          Bo już nie rozumiem. Wydaje mi się że za 12 i że to w ogóle cud, że coś takiego
          znaleziono...
          • plaszcz +++ Kaczyński gdzie 3 miliony tanich mieszkań +++ 31.10.06, 13:08
            a ceny mieszkań szaleją, a deweloperzy robią interesy życia...
            a kaczyński robi kolejne obchody z okazji patriotycznych, wspaniale :)
          • lucusia3 Re: Czy to jest 370 E za 12 osób, 6 czy 1? 31.10.06, 14:30
            Nie za 12, ale 2200. trzeba czytać ze zrozumieniem. Choc za takie warunki pośrednik może i płaci 12 od łebka, a zobie zostawia resztę.
            Ten grant jest ze środków unijnych. Nie trzeba czekac aż złodziej z Wiednia zainkasuje dotacje i będzie się śmiał w oczy, tylko zgłosic się do biura programu, najlepiej z austriackiej strony, co w takiej sytuacji zrobić. Zawsze jeszcze można zerwac umowę ze złym partnerem, albo napisac do niej aneks. gdzie jak gdzie, ale na UJ powinni zapytac prawników co teraz.
        • pm7303 Czytac ze zrozumieniem ... 31.10.06, 13:57
          nie nauczyli w szkole?

Przeciez jest napisane ze mieli 370 EUR na 6 osob i za te pieniadze wynajeli 30
          metrowe mieszkanie na wlasnie 6 osob.

To i tak im sie udalo taniutko znalezc - labo z drugiej strony patrzac: i tak
          dostana niezla powierzchnie na osobe za te pieniadze
          • ready4freddy Re: Czytac ze zrozumieniem ... 31.10.06, 14:07
            "Z niespełna 2 tysięcy euro unijnego grantu na osobę aż 1200 zabiera austriacki pośrednik" - ktorego slowa nie rozumiesz? "na" czy "osobe"? mnie wychodzi 1200EURx6osob/3,5 miesiaca=ok.2050 euro. na miesiac. na 6 osob. to nie jest tak malo (a juz z pewnoscia wystarczyloby na 2 mieszkania po 3 osoby, alb o 3 po dwie - po na 6 pojedynczych to juz raczej nie).
          • the_dzidka Kogo nie nauczyli? 31.10.06, 14:43
            Własnie, pm7303, nie nauczyli w szkole, ale Ciebie.
            Jak byk masz napisane, że z 2200 Euro na osobę pośrednik zabiera 1200, aby za
            to znależć mieszkanie. Czyli 1 osoba płaci za mieszkanie 1200 Euro za 3,5
            miesiąca. Czyli 370 Euro na miesiąc.
            Reasumując, 6 osób za jednopokojowe mieszkanie bez podstawowych wygód płaci w
            sumie 370 x 6 = 2220 Euro. Tyle dostaje własciciel tego slumsu.
            Ach, jak fajnie tak protekcjonalnie pisać, o czytaniu ze zrozumieniem, i o tym,
            że w szkole nie nauczyli, co? A potem fajt, i leżymy w błotku :-p
      • evito to znowu mafia , naciagacze i zlodzieje 31.10.06, 15:25
        mieszkam w Wiedniu i za 400 i 500 euro mozna wynajc mieszkanie 2 pokojowe z
        wszystkimi wygodami . To jesli ktos wynajmuje takie mieszkanie dla 12 osob i
        kasuje od kazdego 300 euro to jest to oszustwo , ktore trzeba natychmiast
        zglosic do austryjackiego Konsumentenschutz ochrona konsumenta albo mieterschutz
        ochrona wynajmujacego mieszkania , nie dac sie zastraszyc takim austryjackim
        oszustom , ktorzy zeruja na niewiedzy studentow.
    • macko4 Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 10:17
      Niestety. Wiedeń nie jest najtańszy.
      Ciekawe tylko, ile zarabia posrednik???? Aż tak drogo w Wiedniu nie jest!!!!
      Ile szkoda też, że UJ się zaangażował w całą sprawę bez dokładnego
      sprawdzenia, jak wygląda cała ta afera...
      • ewa12321 Ceny akademikow w Wiedniu. 31.10.06, 13:05
        Po co zostal wprowadzony posrednik? Aby sobie zarobic?
        Tutaj jest jeden z wielu akademikow z cena:
        www.cycamp.at/unicamp/heimdatenbank/check/21/
        EZ to cena dla pokoju jednoosobowego, DZ dla dwuosobowego.
        Inne akademiki (z cenami) mozna znalezc tutaj:
        www.cycamp.at/unicamp/heimdatenbank/
        Ktos zrobil niezly interes na posrednictwie. Ale coz, za glupote sie placi.
        • pianazludzen Re: Ceny akademikow w Wiedniu. 31.10.06, 13:39
          Problem jest taki, ze czesto wyjezdzajac na staz nie dostaniesz akademika, bo
          zamieszkac w nich moga wylacznie studenci miejscowego uniewrsytetu. Ale mozna
          przeciez szukac miejsca w WG, mysle ze za 370 euro/mies od osoby daloby sie cos
          znalezc.
        • rosol4 Re: Ceny akademikow w Wiedniu. 31.10.06, 13:53
          A moze pan profesor lub ktos z administracji UJ zrobil dobry interes.
          Jeszcze nie spotkalem sie z taka proporcja aby posrednik inkasowal 60% marzy,
          chyba ze nielegalnej zbrojeniowce lub biznes sexsie.
          Pracownicy UJ wydupczyli studentow, musza jakos dorobic.
          Czemu UJ nie negocjuje umowy i nie egzekwuje jej warunkow.
          • michelisia Re: Ceny akademikow w Wiedniu. 31.10.06, 21:05
            Ja mysle ze to nie UJ a polski posrednik ktory to zalatwial - dostali kupe kasy
            prawie za nic...
      • gringo_w666 Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 21:53
        macko4 napisał:

> Niestety. Wiedeń nie jest najtańszy.
        > Ciekawe tylko, ile zarabia posrednik???? Aż tak drogo w Wiedniu nie jest!!!!
        > Ile szkoda też, że UJ się zaangażował w całą sprawę bez dokładnego
        > sprawdzenia, jak wygląda cała ta afera...

oj, musieli tam jeszcze parę groszy przyaciele PO zarobić... chyba wszyscy
        wiedzą kto, nie napiszę, bo zdejmą to z forum, albo powiedzą, że jestem
        antysemitą
      • biniou Pasozyty 31.10.06, 23:10
        Skoro mieszkanie im nie odpowiada, to proponuje zeby znalezli inne za wlasne
        pieniadze. Sami powinni za nie placic.
    • valwit.net Wiekszsosc Polakow w Irlandii mieszka podobnie 31.10.06, 10:26
      Wiekszsosc Polakow w Irlandii czy UK mieszka podobnie, gdzie tu sensacja?
      • 1zorro Jacy biedni... Kiedys w akademikach tak wszyscy 31.10.06, 10:28
        mieszkali i sie cieszyli, ze maja dach nad glowa.
        • valwit.net Re: Jacy biedni... Kiedys w akademikach tak wszys 31.10.06, 10:40
          1zorro napisał:

> mieszkali i sie cieszyli, ze maja dach nad glowa.

ale nie za taka kase to raz a dwa to nie mieli wyjscia. :)
          • ithilstone Re: Jacy biedni... Kiedys w akademikach tak wszys 31.10.06, 11:44
            eee czy ja wiem? czy Polacy w Londyne tak zyja,
            mieszkam tu od ponad roku i powiem szczerze ze poza pierwszym miesiacem
            gdzie warunki byly dalekie od luksusow (ale i dalekie od 6 osob na 30m2)
            mieszkanko mam czyste dobrze wyposażone (dom z ogordem, internet (Wi-Fi), sky,
            dobre ogrzewanie, pralka, suszarka, itp wanna i prysznic, jest nawet zapasowy
            komputer jak by sie nasze prywatne zbuntowaly wszystko w bardzo dobrym stanie
            choc nie nowe) 3 pokoje plus duuuzy pokoj goscinny, laczeni 3 osoby w domu - i
            nie znam zadnego polaka ktory by nie mieszkal w podobnych lub nawet lepszych
            warunkach...
          • 1zorro Re: Jacy biedni... Kiedys w akademikach tak wszys 31.10.06, 12:19
            ci maja wyjscie: nie jechac.
      • ethebor moze i mieszka ale placi chyba mniej 31.10.06, 11:39
        Za mniej podane 370 euro (czyli 555CHF) mozna znalec osobny pokoj dla studenta
        (akademik, pokoj w dzielonym mieszkaniu) nawet w duzo drozszym od Wiednia
        Zurichu...
        Albo posrednik przesadzil z marza, albo nieudolny.
        • lze_elita.072 Wieden jest drogi, a Dublin chyba jeszcze bardziej 31.10.06, 12:10
          Czynsze zawsze sie jakos maja do cen nieruchomosci, a byle pol blizniaka w
          Dublinie w przyzwoitszej dzielnicy to 1,5 mln euro- wystarczy wejsc na strony
          posrednikow kupna-sprzedazy.
      • lze_elita.072 A znajdz ty mieszkanie w Dublinie - ich po prostu 31.10.06, 12:08
        nie ma. A jesli sa, to - poza sporym czynszem (byle jaki blizniak, to min. 1,5
        mln euro, jesli w OK dzielnicy)- wlasciciel chce prawdziwych "swiadectw
        moralnosci"
      • hlebski Re: Wiekszsosc Polakow w Irlandii mieszka podobni 31.10.06, 13:09
        Zaś bez przesady. Najbardziej przepełnione warunki jakie widziałem w irl to 7
        osob w jednym domu. Małym jak wszystkie wyspiarskie domki ale i tak wychodziło
        po 2os na pokój, co jest całkiem znośne. Da się wytrzymać. Cena od głowy - 55
        eur/tydzien. Ale w dwunastke mieszkali już tylko chińczycy. 6 pracowała na noc,
        6 spało. Jedni wracali z nocki, to druga połowa szła do pracy.
        Trzeba było widziec weekend na chińskim podwórku :D
        • valwit.net Re: Wiekszsosc Polakow w Irlandii mieszka podobni 31.10.06, 14:40
          no to malo widziales. ja po zwiedzieniu kilku takich przybytkow zrozumialem ze
          Redlinski wcale duzo nie przesadzal. Masakra. A wszytsko po to zeby w Polsce w 2
          tygodnie przepuscic 3 miesieczne zarobki. Tak, wiem ze nie wszyscy tacy sa (na
          szczescie) ale to na ich podstawie ludzie wyrabiaja sobie opinie.
    • premier_hiacynt_wielki Fundacja Ujotu... to chyba wszystko jasne gdzie si 31.10.06, 10:29
      e podzialy pieniadze na mieszkanie
    • heraldek Pic grzane piwo albo grzac sie z baba w lozku..... 31.10.06, 10:33
      ....polaczki, wracajcie do kraju....
      tam czeka was praca cicha, spokojna....w LG Philips
      w Kobierzycach k. Wroclawia..
      • krakow Re: Pic grzane piwo albo grzac sie z baba w lozku 31.10.06, 13:12
        Pisane małą literą "polaczki"? Nie pisz po polsku, gnoju, jak ty moim narodem
        pogardzasz tak ja twoim chamstwem.
    • tullla Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 10:50
      No tak a polacy tak luksusowo maja w polsce ,zagraniczni studenci jak jada
      zagranice na wymiany i stypendia to sami za wszystko placa i sami zalatwiaja a
      polscy chca wszystko za darmo -moga sobie sami wynajac mieszkanie jak im nie
      pasuje to co maja ale lubia dziadowac.wstyd
    • henrykkreuz Jestem z Wiednia 31.10.06, 10:59
      Taka nora kosztuje nie więcej jak 150 (ta z wodą i prysznicem)euro miesięcznie, a ten rzekomy pośrednik ulokował tam 6 osób, znaczy to, że 370 razy 6 minus 150 to jego zarobek na jednej dziurze, ale to nie tylko jego zarobek - on musi podzielić się z tym z Polski, kto zawarł nim z nim umowę. To takie oszustwo polaczków z Wiednia i Polski, Polacy z Wiednia i myślę, że i Polski czegoś podobnego nigdy by nie zrobili.
      Ja zawsze brzydziłem się takimi rodakami w Wiedniu. W Polsce niestety tacy często uchodzą za autorytety, a nawet biznesmenów, polityków.
      • ready4freddy Re: Jestem z Wiednia 31.10.06, 14:10
        tanio tam macie w tym Wiedniu - sporbuj znalezc cos za 150 euro w Mediolanie czy chocby Turynie - jesli mieszkanie w garazu ci odpowiada, to dasz rade, ale inaczej to ciezko widze :)
        • gringo_w666 Re: Jestem z Wiednia 31.10.06, 21:51
          ready4freddy napisał:

> tanio tam macie w tym Wiedniu - sporbuj znalezc cos za 150 euro w Mediolanie
          cz
          > y chocby Turynie - jesli mieszkanie w garazu ci odpowiada, to dasz rade, ale
          in
          > aczej to ciezko widze :)

antysemitą

• rolf5 Re: Zagraniczny staż:....... 31.10.06, 11:09
      Oj studenty dzisiejsi, to jak dzieci.
      Nic, albo prawie nic nie potrafią załatwić.
      Ja jak wyjeżdzałem 3,5; roku temu na wymianę/staż (w Marsyli) to wszystko
      posprawdzałem przed wyjazdem.(przez firmę,znajomych itd...)
      Jak, również, raz byłem wcześniej przejazdem, aby rozglądnąć na miejscu.
      Więcej samodzielności droga młodzieży.
      cześć.
    • misiaszm Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 11:29
      Strasznie nieszczesliwi, a w akademikach to niby jak sie mieszka. Przyklad
      MERKURY AE KRAKOW, jeden kompleks to dwa pokoje 3 osobowe po 15m2 i dwa 2
      osobowe po 8 m2 czyli 10 osob na 46m2 umywalka jeden kibel i jeden przysznic,
      kuchnia na cale pietro. Takie sa uroki studiowania, a jak im nie pasuje top nich
      sobie wynajma pokoj w Sheratonie. Jezu ludzie zamiast sie cieszyc ze jestescie
      za granica, zdobywacie wiedze spotykacie nowych ludzi to jeczycie ze wam ciasno.
      Puki nie wymrze pokolenie wicznych malkontentow w tym kraju nie bedzie lepiej.

Pozdrawiam

MichalM

P.S. W moim pierwszym akademiku na Wzgorzach Krzeslawickich bylo chyba osiem
      prysznicow na 600 osob i jakos dalo sie zyc.

• pianazludzen Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 13:28
        Bez sensu ta twoja argumentacja, nie cierpie, jak ktos mowi, by godzic sie z
        beznadzieja bo gdzies tam jest gorzej. Za 370 euro mozna wynajac pokoj w WG w
        Monachium, w ktorym becnie jestem, i mysle ze w Wiedniu nie jest inaczej. Tak
        samo akademiki w tych miastach, wyobraz sobie, prawie wylacznie maja
        jednoosobowe pokoje, w wyjatkowych przypadkach dwuosobowe, a smim przypuszczac
        ze sa tansze niz 370 euro miesiecznie.

Inna sprawa to to, ze mieszkania zalatwial jakis posrednik. Bylam dwa razy na
        stazu Leonardo, w Darmstadt i w Dreznie, i mieszkanie zawsze dalo sie znalezc
        samemu, nawet nie odwiedzajac wczesniej miasta, dzieki tak cudownemu narzedziu,
        jakim jest internet.

Pomijajac jednak te dziwna nieudolnosc studentow UJ, uwazam, ze posrednik
        wycial zwyczajnie megachamski numer, zgadniajac 500% prowizje. na miejscu
        studntow zwrocilabym sie z pretensjami do pracownika uj czy tam wspolpracy
        miedzynarodowej uj, ktory umowe z posrednikiem podpisal.
    • ethebor Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 11:34
      A placa 370 Euro za miesiac?
    • mcperz Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 11:43
      - Musimy zważyć wszystkie argumenty czy na przyszłość uniwersytet powinien się
      angażować w spieranie tego typu inicjatyw.
      Trzeba spierać, prać i tak dalej.
    • rrosemary cena m2 w Wiedniu jest o wiele wyższa niż u nas 31.10.06, 11:49
      nic dziwnego, że za takie pieniadze nic lepszego nei było, za to faktem jest, ze
      organizatorzy zawinili tzn. mowie o stronie Polskiej- zawsze trzeba dokladnie
      zbadac oferte i dowiedziec sie jak najwiecej,zazyczyc sobie adresow,zdjec itd.
      • grgr_sw 370 euro x 6 = 2220 EUR 31.10.06, 12:48
        Z tego co zrozumialem, to 370 jest od glowy, czyli za ta klitke placa 2200
        euro...
      • pianazludzen Re: cena m2 w Wiedniu jest o wiele wyższa niż u n 31.10.06, 13:38
        chyba zartujesz, prawie 2,5 tys € za miesiac wynajmu 30 m2? I to w jakiejs
        norze, jak sie zdarzylam zorientowac?
      • gringo_w666 Re: cena m2 w Wiedniu jest o wiele wyższa niż u n 31.10.06, 21:53
        rrosemary napisała:

> nic dziwnego, że za takie pieniadze nic lepszego nei było, za to faktem jest,
        z
        > e
        > organizatorzy zawinili tzn. mowie o stronie Polskiej- zawsze trzeba dokladnie
        > zbadac oferte i dowiedziec sie jak najwiecej,zazyczyc sobie adresow,zdjec itd.

antysemitą

• edziunia Re: jakim językiem jest napisany ten artykuł??? 31.10.06, 12:09
      Matko kochana! Co to jest: fundacja na ujocie? Ta fundacja MA NAZWE!
      Od kiedy nazwy uniwersytetów piszemy małą litera?
      po prostu dno językowe, dno merytorczne też. Nic nie wynika z tego artykułu.
      • gringo_w666 Re: jakim językiem jest napisany ten artykuł??? 31.10.06, 21:52
        edziunia napisała:

> Matko kochana! Co to jest: fundacja na ujocie? Ta fundacja MA NAZWE!
        > Od kiedy nazwy uniwersytetów piszemy małą litera?
        > po prostu dno językowe, dno merytorczne też. Nic nie wynika z tego artykułu.

antysemitą

• vaterlandnl Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 12:47
      Faktycznie, studenci to teraz sa jak dzieci. Jaki problem bylo samemu znalezc
      mieszkanie? Gosc was skubie z kasy a Wy sie dajecie tak kroic. Za 370 euro
      miesiecznie to w Holandii mozna miec kawalerke i mieszkac samemu. Ludzie,
      zabierajcie swoja kase i sami szukajcie mieszkania.
    • noyle a po co posrednik 31.10.06, 12:50
      kasa do reki i niech sami znajda sobie mieszkanie

• turzyca Re: a po co posrednik 31.10.06, 13:10
        mysle ze gdyby dostali kase do reki to by sobie poradzili. Nawet niech bedzie,
        ze nie do teki, tylko ze uniwerek przeleje na konto wskazane przez Ciebie
        (wlasciciela mieszkania.) Bol tkwi w tym, ze wyboru nie dostajesz, a jak chcesz
        zrezygnowac, to slono bulisz. I jak Ci uniwerek na spolke z posrednikiem wciska
        cos takiego to nie masz wyjscia.
    • bez.wyksztalcenia Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 13:36
      no coz - tak to jest, jak organizatorzy wyjazdów finansowanych z UE mysla, ze
      wystarczy wziac pieniadze a program stazu sam sie zrealizuje. Wielu promotorow
      idzie na latwizne i zalatwia mieszkanie i miejsca stazowe przez posrednikow - a
      oni oczywiscie musza na tym zarobic (w koncu tym sie zajmuja w celach
      zarobkowych). W programie dobrze przygotowanego stazu NAJPIERW wiadomo dokad
      pojada stazysci i jak sie to bedzie odbywac, a potem wystepuje sie o
      dofinansowanie konkretnego wyjazdu. Jak ktos robi odwrotnie.....
    • klaryska bo 31.10.06, 13:36
      W tej chwili wiele ze stypendium jest roznowazne roznicy pomiedzy poziomem
      zycia w danym kraju a Polska w zwiazku z tym, ze wysokosc stypendium jest
      niska. Niestety nadal na uniwersytetach w PL nie informuja o tym naiwnych
      studentow i potem juz na miejscu, studenci sa w naprawde trudnych warunkach
      majac bardzo niski dochod. Polska jest zaliczana do krajow zamoznych w
      porownaniu z Afryka i nie nalezy wiec sie spodziewac pelbnego pokrycia kosztow
      pobytu.

oczywiscie ktos powinien zobaczyc czy wszystkie sciaganie pieniedzy odbywa sie
      legalnie. Ale stypendia sa tak skonstuowane ,ze strona ptzyjmujaca studenta
      dostaje wiekszosc pieniedzy. W koncu uczy i daje dostep.
      • pianazludzen Re: bo 31.10.06, 13:44
        > W tej chwili wiele ze stypendium jest roznowazne roznicy pomiedzy poziomem
        > zycia w danym kraju a Polska

Nie jest tak w przypadku programu Leonardo da Vinci, z ktorego pojechali
        studenci z artykulu. Wysokosci grantu sa rozne, zasadniczo od 350 euro do 700
        euro miesiecznie (plus, moze ale nie musi byc, kieszonkowe od firmy, w ktorej
        robi sie staz).
        • bez.wyksztalcenia dokladne wyliczenie 31.10.06, 13:52
          No coz, akurat do Austrii MAX stawka za 3 mies. wynosi 1116 EUR na osobe. Za
          kazdy dodatkowy tydzien > 3 mies. dostaje sie 57 EUR. Jest to suma na
          utrzymanie i wyzywienie. Tak wiec, jesli studenci pojechali na 3,5 mies., to na
          1 mies. srednio wychodzi okolo 350 EUR na mieszkanie i wyzywienie. To nie jest
          duzo jak na Wieden. Suma ca. 2000EUR na studenta obejmuje koszty podrozy,
          ubezpieczenia itp. Radze spojrzec do dokladnych warunkow programu, a nie
          narzekac szanowni studenci
    • gibenrath tak UE marnuje naszą kasę 31.10.06, 13:40
      mnóstwo jest podobnych przykładów marnotrawienia pieniędzy
    • marych Wielka mi nowość:) 31.10.06, 13:44
      Większość 'karierowiczów' szukających kariery w stolicy tak mieszka.
      Wynajmują kawalerkę w 10, żyją na zupkach w słoiczkach przywiezionych od mamusi
      raz na 2 tygodnie, i czyhaja na jakas panne z mieszkaniem, żeby sie załapać tu
      na dłużej.
      Nagle to samo, tylko w innym kraju, zaczyna im przeszkadzać - smiech na sali
      ROTFL:-D
    • september76 I tak czeka ich wyjazd za praca,wiec sa przygotowa 31.10.06, 13:57
      ni.Dobre przetarcie. Za kilka lat spotkaja sie w UK.
    • ubu_roy Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 14:08
      Maja okazje sprawdzic na sobie jak mieszkaja i zyja ich azjatyccy rowiesnicy
      ktorzy w odroznieniu od zdemoralizowanych dobrobytem europejczykow zrobia
      kariery i do czegos w zyciu dojda. Widzialem na wlasne oczy jak zyja i mieszkaja
      studenci z chin i tajwanu i oswiadczam ze 6 osob na 30 metrach to nic zwyklego.
    • kitikitik Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 14:18
      Tak właśnie, przeważnie na szkolenia i temu podobne bzdety, przejadane są
      unijne pieniążki.
      • jabo4 Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 14:50
        A teraz o tym jak to na prawde wyglada (uczestniczylem w analogicznym programie
        organizowanym przez fundacje CIRS w UK):

1. Program Leonardo da Vinci wyklucza mozliwosc czerpania przez posrednika
        bezposrednich korzysci finansowych, vide: zeby na siebie zarobic musza gdzies
        "upchnac" koszta. De facto moga to zrobic tylko w cenie mieszkania. Jest to
        proceder powszechny, ale oczywiscie UE udaje ze problemu nie widzi. A problem
        jest, bo takie rozwiazanie daje posrednikowi nieograniczone pole do naduzyc.
        Niektorzy - niesamowite, w dzisiejszym, pelnym dobra i nmilosci blizniego, etc.,
        swiecie, prawda? - posrednicy wyciskaja maximum zysku. Kosztem warunkow
        mieszkaniowych oferowanym stuydentom. Jednak, lets face it: przy takim systemie
        finansowania jedyne co jest do wywalcznia to dzialajace ogrzewanie, bo prysznic
        to juz jakby lazienka. A klitka pozostanie klitka.

2. Posrednik jest nie do obejscia. Kazdy staz w ramach Leonardo da Vinci ma
        okreslony temat & firma w ktorej jest realizowany staz musi byc godna z jego
        profilem. Praktycznie zadna (sznasa jak na 6. w totku niemalze) firma NIE
        zatrudni stazyzysty z dalekiego kraju jesli nie zostanie zarekomendowany przez
        lokalna agencje rekryutacyjna/doswiadczonego lokalnego posrednika koordynujacego
        takie projekty. Dlaczego? Bo mimo ze maja pracownika za darmo, to ten pracownik
        jest kiepski lub sredni jezykowo i tzreba go szkolic. A z tego szkolenia pozytku
        dla firmy in the long run nie ma bo staz konczy sie po 3.5 miesiaca.
        • miejska5 Re: Zagraniczny staż: Sześć osób na 30 metrach 31.10.06, 14:55
          NO DOBRZE, ALE CZY JESTES ZADOWOLONY? CZY ZALUJESZ? cO CI TO DALO?
        • pianazludzen bzdura 31.10.06, 20:26
          bzdura

odbylam 2 staze zagraniczne, niezalezne od siebie, w programie leonardo da
          vinci, nie korzystalam z uslug zadnego posrednika szukajac miejsca na staz,
          obydwa staze zawieraly tez miesieczne pensje od pracodawcy
    • miejska5 a moze zacznijmy od poczatku 31.10.06, 14:41
      Leonardo da vinci to projekt, w ktorym studenci moga odbyc nawet 4 miesieczny
      staz w jednje z firm w UE, staz jest zwiazany z ich kierunkiem ksztalcenia. To
      po pierwsze, to nie zadne sty[endium. Student dostaje zakwaterowanie, drobne
      pieniadze na wydatki (min. 700 euro na 3 mies.) i oczywiscie prace. warunki sa
      rozne, bo stawki przeznaczone na osobe np. w Anglii sa usrednione, to co
      wystarcza na jakies male miasto zdecydowanie nie wystarczy na londyn czy
      wieden, stad problem, a Unia nie oblicza czy to londyn czy lądek, ot drugi
      problem. W tym przypadku beneficjentem tego programu jest firma non profit
      CIRS, stworzona przez bylych absolwentow wydzialu o ktorym mowa, wiec chyba
      rozumieja swoich braci studentow, co? Firma korzysta z posredika w Wiedniu
      jesli chodzi o zakwaterowanie. Strona merytoryczna zajmuje sie np. uczelnia,
      ktora rowniez np. zaklada z gory pieniadze potrzebne dla studentow, bo inaczej
      dostaliby je po zakonczeniu stazu czyli b. pozno, stad rola UJ, po stazu,
      studenci pisza sprawozdanie do uczelni, czy merytorycznie bylo OK. To tak w
      skrocie. Czy potzrebni sa posrednicy w zalatwianiu kwater, byc moze nie, a moze
      w tym przypadku byla to firma z unii ktora zarowno zajmowala sie wyszukaniem
      firm jak i kwaterunku? Z artykulu wlasciwie nic nie wynika, szkoda, bo mozna by
      bylo rzeczywiscie wysnuc jakies wnioski. tak jak wysnuc nie mozemy ILE za osobe
      placa za te kwatere studenci. Halo, Gazeto PISZ PO LUDZKU!!!
    • woman4 za 370 EUR mozna super mieszkac! 31.10.06, 14:50
      mieszkalam w Wiedniu i placilam 300 EUR za pokoj w pieknym, duzym mieszkaniu w
      pieknej dzielnicy. Wyposazenie znakomite, polozenie ok, po prostu swietnie.
      Za 2000 EUR na miesiac mozna wynajac dwa komfortowe mieszkania!!! a nie jakis
      kawalek obskurnego i ciasnego lokalu!
      ale z drugiej strony Austriacy mysla, ze czlowiek z Polski wygral najcenniejszy
      los na loterii, poniewaz moze odbyc praktyke w Wiedniu! To prosty narod, wiec
      nie ma sie co dziwic, ze posrednik ma to zwyczajnie gdzies. On pewnie mysli, ze
      studenci w Polsce mieszkaja w gorszych warunkach, wiec niech sie ciesza.
      • evito to prawda za 400 euro mozna mieszkanie w Wiedniu 31.10.06, 15:52
        za 400 euro mozna wynajac mieszkanie w Wiedniu , wiec ta cena to oszustwo .
        Austryjacy tez potrafia wyzyskiwac i oszukiwac .
      • klaryska Re: za 370 EUR mozna super mieszkac! 31.10.06, 16:02
        woman4 napisała:

> mieszkalam w Wiedniu i placilam 300 EUR za pokoj w pieknym, duzym mieszkaniu
        w
        > pieknej dzielnicy. Wyposazenie znakomite, polozenie ok, po prostu swietnie.
        > Za 2000 EUR na miesiac mozna wynajac dwa komfortowe mieszkania!!! a nie jakis
        > kawalek obskurnego i ciasnego lokalu!
        > ale z drugiej strony Austriacy mysla, ze czlowiek z Polski wygral .....

Na pewno mozna wynajac piekny pokoj ale.....pomysl realistycznie, czy
        wlasciciel tego pieknego pokoju zgodzilby sie podpisac umowe z firma na
        podnajmowanie nieznanym studentom i to faktycznie z Polski. 'Podejrzewam ,ze
        sam woli obejrzec komu odnajmuje. Co wiecej, odnajmowanie na 3-4 miesiace to
        zaden biznes. Podejrzewam ,wiec ze latwiej byloby znalezc ladne mieszkanie na
        rok niz na 3-4 miesiace. Zeby miec pelen wglad trzeba byloby przeczytac tez
        opinie tej firmy dlaczego ma takie a nie inne mieszkania. Moze wtedy bysmy
        mogli wywnioskowac czy jest to kwestia ceny, braku chetnych do wynajmu, czy tez
        faktycznie lewe interesy samej firmy a moze zle doswiadczenia samej firmy,
        ktora np. musiala placic za naprawy w mieszkaniach.
        Ja sama wynajmowalam mieszkanie studentom w PL, i moge stwierdzic ,ze brak
        odpowiedzialnosc za zniszczenia nie jest eliminowany z wyksztalceniem.

Podejrzewam ,ze moze byc problem w tym ,ze rodacy nie zrobili dobrej opinii
        polskiej kulturze ,wiec nie ma sie czemu dziwic ze piekny pokoj mozna wynajac
        ale dopiero jak Cie wlasciciel obejrzy.
        Niestety Polacy i Rosjanie nie maja zbyt dobrej opinii. A myslisz ,ze wszyscy
        studenci to takie idealne kulturane ,czyste, nie pijace i nie robiace burd
        jednostki??
        pozdr ze Szwecji
        • gringo_w666 Re: za 370 EUR mozna super mieszkac! 31.10.06, 21:51
          klaryska napisała:

> woman4 napisała:
          >
          > > mieszkalam w Wiedniu i placilam 300 EUR za pokoj w pieknym, duzym mieszka
          > niu
          > w
          > > pieknej dzielnicy. Wyposazenie znakomite, polozenie ok, po prostu swietni
          > e.
          > > Za 2000 EUR na miesiac mozna wynajac dwa komfortowe mieszkania!!! a nie j

antysemitą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka