Dodaj do ulubionych

Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla

14.12.06, 20:39
to jusz dszefko nie fystarczy w parku w Israelu???jak tyle dzieci uratowano,
tylu doroslych uratowano to nie rozumiem jak mazna mowic ze Polacy nie
pomagali, oczym donosza czesto media rowniez zydowskie i zydo-amerykanskie i
skad sie wziely "oficjalne"liczby zabitych Zydow
Obserwuj wątek
    • mikolaj.plank Szkoda, że nasz dziennik nie ma forum 14.12.06, 20:42
      Tam byś pasował jak ulał
    • duzo Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla 14.12.06, 20:43
      Cieszę się, że taką Polkę mamy, to Wspaniała Postać.
      • amszel Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 20:50
        Fantastyczna wiadomosc!!! Pani Irenie zycze wszystkiego dobrego!!!
        • prenatka Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 21:07
          hej, 2560a!!! gdybyś troszkę więcej oglądał lub oglądała filmów dokumentalnych w
          TV to byś pewnie już wiedział(ła) o Pani IRENIE SENDLER, cudownej, cieplej
          istocie, która korzystając z różnych dróg wyjścia z getta, ryzykując codziennie
          swoim życiem, odbierała dzieci żydowskim rodzicom, którzy potem trafiali na
          śmierć i ratowała je nadając im nową tożsamość. To wspaniała wiadomość. Ale
          fakt, szkoda, ze tak mało Polaków o niej wie, więcej wiemy o losach wymyślonych
          bohaterów seriali, niż o prawdziwych bohaterach...
          • 2560a Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 22:01
            prenatka napisała:" > hej, 2560a!!! gdybyś troszkę więcej oglądał lub oglądała
            filmów dokumentalnych
            > w
            > TV to byś pewnie już wiedział(ła) o Pani IRENIE SENDLER,...."
            i dalej:"szkoda, ze tak mało Polaków o niej wie, więcej wiemy o losach
            wymyślonych
            > bohaterów seriali, niż o prawdziwych bohaterach..."
            No wiec szkoda , ze bohaterka jest prawie anonimowa. I jeszcze , zyjac za
            granica nie pamietam, by zydowskie media Ameryki Polnocnej/mam na mysli
            angielskojezyczne media , ktorych wlascicielami lub redaktorami sa
            Zydzi/rozprawialy o pani Sendler.
            • 1zorro [...] 14.12.06, 22:54
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • cefalc Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 02:22
              tak to już bywa :(

gazety pisza zwykle to co lezy w interesie właściciela, jeśli właściciel z jakiś
              powodów życzy sobie oczerniać Polskę
              (nie mówie że nigdy nie było ataków na Żydów, ale za jakiś czas to nas oskarża o
              całą II wojnę światwoą :( a Niemcy zacierają ręce - już jakiś czas temu udało im
              się żeby poprawnie politycznie było mówić "naziści" zamiast "Niemcy" czy nawet
              "niemieccy naziści" za 10 lat zwalą wszystko na Polskę i Polaków już pani Erica
              S. chce odszkodowań)
            • blue911 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 02:33
              Skoro tyle Zydow Polka uratowala,to dlaczego nam taka okropna opinie wystawiaja
              w USA??
              Zyje tu juz 20 lat i najobrzydliwsze pomowienia sa kierowane pod naszym adresem
              ze strony pewnych kregow zydowskich.
              Czy to taki swoisty sposob wyrazania "milosci"?
              A ile biznesow polskich zbankrutowalo dzieki aktywnemu udzialowi zydowskiej
              spolecznosci w N.Jorku?....chyba nikt tego nie policzyl?
              Czekam na inteligentna i nie zlosliwa odpowiedz.
              • karol63 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 07:24
                Obraz Polaka kreowany na świecie ma być taki, pozytywne są tylko jednostki a
                naród w całości same negatywy......
        • maxlowe11 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 02:06

Myla sie wszyscy, jesli sadza ze to cos zmieni...
    • lustaw Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla 14.12.06, 21:08
      Bardzo się z tego cieszę.

A co do samej notatki, to:
      - nie Conrad, lecz Conard,
      - nie w Pittsburgu, lecz w Uniontown,
      - nie napisaną przez siebie, tylko przez uczennice.
      • rzabba p.sandler swoja kobieta, szkoda, ze nie uratowala 15.12.06, 01:38
        przy okazji troche polskich dzieci. ale co tam, za to pewnie nie dostalaby
        zadnej nagrody.
        • maxlowe11 Re: p.sandler swoja kobieta, szkoda, ze nie urato 15.12.06, 02:39

Bo w porownaniu do zydowskich, polskie dzieci sie nie licza...
          • ute_ute Re: p.sandler swoja kobieta, szkoda, ze nie urato 15.12.06, 06:30
            maxlowe11 napisał:

>
            > Bo w porownaniu do zydowskich, polskie dzieci sie nie licza...

wiecie co, wstyd mi za Was... jak można dawać takie komentarze? właśnie dzięki
            takim jak Wy Polska ma taką a nie inną opinię na świecie, ale to najmniejszy
            problem, mnie zadziwia, że można być takim bezdusznym i o wspaniałych ludziach,
            którzy w tak strasznych czasach pokazali co to naprawdę znaczy być człowiekiem
            pisać takie bzdury.
    • ogromnejadra Tak jestem szczęśliwy, że mam chęć zagrać na ins 14.12.06, 21:32
      trumencie muzycznym. Mam pytanie, czy ktoś mógłby użyczyć mi nut do aranżacji
      Hatikvy na gitarę klasyczna? Chodzi mi bardziej o akompaniament, niż o ścieżkę
      melodyczną.
    • wiedmak [...] 14.12.06, 21:33
      • ogromnejadra Niestety, znamy wielu takich podłych Polaków co 14.12.06, 21:34
        na krzywdzie plemienia Sprawiedliwych dorobili się majątków.
        • mannaznieba4 Re:dlaczego wodzowie plemienia kłamali i sami 14.12.06, 21:52
          donisili na swoich wspiołplemieńców obywateli polskich wyznania mojżeszowego.
          dlaczego tworzyli oddziały specjalnej policji do gnębienia tych polskcih
          obywateli. dlaczego nawet w oświęcimiu ich prześladowali i ograbili tworząc
          specjalne żydowskie komando żerujące nawet na trupach tych polskcih obywateli.
          a fe , hańba i wstyd tym synom polskiego narodu wyznawcom mojzesza.
          ale nie wszyscy tacy byli wielu cierpiało także z winy nazistów. polacy za
          każdy nawet prosty gest pomocy zagrożeni byli śmiercią zatem nie musieli nikomu
          pomagać bo zycie własne i rodziny cenniejsze jest od zycia obcych ludzi.
          • maxlowe11 Re:dlaczego wodzowie plemienia kłamali i sami 15.12.06, 02:46
            mannaznieba4 napisała:

> donisili na swoich wspiołplemieńców obywateli polskich wyznania mojżeszowego.
            > dlaczego tworzyli oddziały specjalnej policji do gnębienia tych polskcih
            > obywateli. dlaczego nawet w oświęcimiu ich prześladowali i ograbili tworząc
            > specjalne żydowskie komando żerujące nawet na trupach tych polskcih obywateli.
            > a fe , hańba i wstyd tym synom polskiego narodu wyznawcom mojzesza.
            > ale nie wszyscy tacy byli wielu cierpiało także z winy nazistów. polacy za
            > każdy nawet prosty gest pomocy zagrożeni byli śmiercią zatem nie musieli
            nikomu
            >
            > pomagać bo zycie własne i rodziny cenniejsze jest od zycia obcych ludzi.
            Zacytowales wlanie prawo zydowskie, ktore nakazuje ratowac Zydowi wlasne
            zycie ponad wszystko. Stad czlonkowie policji zydowskiej w gettcie sa
            usprawiedliwieni, gdy wypelniajac kwote, dostarczali wlasnych rodzicow
            do Umschlagplatzu...
        • jama314 Znamy wielu takich podłych Polaków, polonofobów 14.12.06, 23:12
          Pewnie i tacy byli. Ja zaś zapewniam przezacne "ogromnejadra" że znam o wiele
          więcej Polaków, nienawistników Polski kłamliwie piszących na temat stosunków
          polsko-żydowskich usiłujących posiac wrogośc i zbudowac przepaśc pomiędzy
          Polakami i Żydami. Pewnie sądzą, że w tej atmosferze ich filosemityzm zakwitnie
          niczym lilia na pustyni. Napisali morze kłamstw wspierając polonofobów różnego
          autoramentu, także tych jak WJC z USA wysuwających wobec Polski gigantyczne,
          bezczelne żądania finansowe zwane dla niepoznaki rewindykacjami. Na każde Twoje
          jądro wypadnie po ca 1000 USD. Pilnuj więc je dobrze, bo cenne.
          • tadeusz_ja Michalkiwicz vel Jama314 znów aktywny na forum 15.12.06, 07:09
            Zdumiewa mnie "czujnosć" tgo "mohera" na forach,bo jak tylko o gejach lub
            Zydach, to "to" już jest tu!!!!!!!!!!
            • jama314 Do analfabety i nienawistnika... 15.12.06, 10:06
              Nie pochlebiaj sobie, to nie o Tobie analfabeto. Nie byłbyś zdolny napisać tylu
              bzdur, które ktokolwiek chciałby poczytać, bo nawet do pisania bzdur i kłamstw
              (a może szczególnie wtedy) trzeba mieć odrobinkę talentu i polotu, no i
              znajomości reguł gramatycznych i ortograficznych. Jedyna zatem słuszna rzecz
              jaką robisz to oszczędność w formie i treści. Mniej treści, mniej byków, na ogół
              już po jednym Twoim zdaniu czytelnik jest znismaczony i ma dość wrażeń. Potem
              trzeba prosić o kasowanie albo znosić cierpliwie wstyd, prawda? Teraz też
              wyszło, jak zwykle.
        • msb6 Re: Niestety, znamy wielu takich podłych Polaków 15.12.06, 03:02
          Szanowny Obywatelu !
          Przytłaczająca większość to byli wrażliwi i pełni współczucia ludzie.
          Ja sam jestem trzydziesto dziewięciolatkiem i nie jestem świadkiem tych
          wydarzeń ale moja rodzina ratowała dziesiątki ludzkich istnień bez oglądania
          się na narodowość. Możesz to sobie wyobrazić! W jednej leśniczówce, w jednym
          leśnym gospodarstwie, w jednej stodole polscy obywatele drugiej
          Rzeczypospolitej pochodzenia żydowskiego, Rosjanie, Węgrzy, polska
          partyzantka "każdej maści" i żołnierze Wermachtu którzy dezerterowali podczas
          masakr na Zamojszczyźnie w lasach Puszczy Solskiej? Identyfikujesz, rozumiesz ?
          Przez cały okres '39/44 karmienie, ubieranie, pocieszanie input'owanie wiary w
          kres cierpienia i rychły upadek bezwzględnego zła, pernamętne budowanie wiary w
          to że nadejdzie pełne szczęścia "jutro". Jeden leśniczy jego żona, Matka,
          Ojciec, Siostra - moja Babcia - notabene polonistka, jej mąż-mój Dziadek,
          dyrektor przedwojennego liceum, wszyscy poszukiwani przez Gestapo a w tym
          wszystkim narodziny mojego Ojca '42 - to żywy przykład wiary w to że istnieje
          lepsze jutro jeśli wierzysz że nadejdzie kres. XXI wiek to czasy innych wyzwań
          i trudno jest zrozumieć że ktoś komuś kiedyś ... wyrządził takie zło i taką
          krzywdę...
          Dziś to, powinno przekładać się na naszą dojrzałość ale nie jestem pewien czy
          my Polacy potrafimy identyfikować się z takimi analizami. Oczywiście nie
          uogólniam ale czy nie powinniśmy sobie uświadomić na bazie takich
          doświadczeń ..." kim jesteśmy?" Nikt w śród wymienionych przeze mnie osób nigdy
          nie oczekiwał i nie oczekuje jakiejkolwiek wdzięczności choć wielu z potomków
          tych którzy to przeżyli próbowało w przeróżny sposób wyrazić wdzięczność mojej
          Rodzinie. Dla nich - dziś także dla mnie to tak naturalne jak to że Kraków jest
          Naszym pra-grodem, że Wisła wpada do Bałtyku a Semen Petlura nie jest zdrajcą
          bo nigdy nie był Polakiem ale wtedy … nie jestem pewien co było naturalne. Nie
          mierzmy wszystkiego jedną miarką a także nie oczekujmy od
          Wszystkich "analogicznych pomiarów rzeczywistości". Życie jest o wiele bardziej
          złożone by rozdrapywać rany zadane przez prostaków. Nie obrażajmy zwierząt
          porównując doń' 'największe bestie" Naszej rzeczywistości. O to potęga
          stereotypu!

Dziękuję Opatrzności /losowi że wśród Polaków znaleźli się tacy ludzie jak Pani
          Irena Sendlerowa.

z wyrazami szacunku,

Maciek Bach
      • mosze.dajan Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 21:59
        Niestety, przykład pani Ireny (serdeczne zyczenia długiego zycia w dostatku i
        zdrowiu!) jest odosobniony, co slusznie wypunktował "wiedmak".Nie od dzisiaj
        wiadomo, w jaki sposób miliony Polaków "pomagały" swoim wspołziomkom, sąsiadom,
        nauczycielom wywodzącym sie w prostej linii od Mojzesza.Getto było dla zwykłego
        Polaka siedliskiem robactwa, szumowiny, gnicia.Nie od dzisiaj wiemy
        o "rozrywkach" i dobrej zabawie zwykłego polskiego motłochu,ktory obserwował
        akrobatyczne popisy bojowników usiłujących przedrzec się przez ten metaforyczny
        Mur Śmierci, jaki oddzielał getto od aryjskiej czesci miasta.Nie od dzisiaj
        wiemy o tym szczególnym upodobaniu Polaków do rozniecania ognia w stodołach,
        zwłaszcza szczelnie wypełnionych ludzmi...Ale czy dla zwykłej szmaty polskiej
        Żyd to człowiek? Niestety, nazbyt wiele świadectw wskazuje, ze prawidłową
        odpowiedzią bedzie odpowiedz bynajmniej nie twierdząca. Dlatego tym bardziej
        nalezy podkreślać, wyłapywac wręcz z tego bestialskiego tłumu zakapturzonych
        morderców z polskiego antysemickiego,"wszechpolskiego" ku-klux-klanu, takie
        prawdziwe perły, jak pani Irena. Swoją postawą udowodniła, że nawet w sytuacji,
        kiedy najwieksze zagrozenie płynie ze strony rodaka - antysemity, ktory
        korzystając z nadarzającej sie okazji, "wyrównuje rachunki krzywd" i sam
        morduje tysiącami niewinnych nośników transcendentalnej, kilkutysiecznej
        kulturalnej pramądrosci, mozna zachowac twarz, i działac, działac, działać!
        Nigdy nie jest za pozno na sprawiedliwosc dziejową. Dzis, mimo powszechnie
        panującego antysemityzmu, pani Irena moze juz, bez obawy o swoje zycie,
        wyraznie "przyznać sie" do swych "zbrodni" i nie zostanie ona za to ukarana,
        wrecz przeciwnie! Wielkie brawa dla pomysłodawcy, teraz nalezy li tylko trzymac
        kciuki, bo w tej sprawie bedziemy wspierac nie tylko panią Irene, lecz swiatową
        tolerancję i pojednanie miedzy narodami!
        • andrutt Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 22:16
          mosze.dajan dlaczego opluwasz Polaków. Trzeba mieć ogromny tupet i cechować się
          wyjątkową podłością by napisać taki list jak twój. Właśnie takie agresywne
          antypolskie wypowiedzi niczym nie poparte powodują niechęć do Żydów. A może
          właśnie o to ci chodziło Mam nadzieję, Ze jacyś inni Twoi pobratymcy skrytykują
          cię na tym forum jako wyrzutka.
          • mosze.dajan Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 22:24
            Przede wszytskim, panie "andrutt", to nie ja opluwam Polaków, to Polacy
            opluwają sie sami w oczach postepowej opinii publicznej z powodu swego
            postepowania, zarówno dzis (stosunki z Niemcami, jątrzenie w sprawach
            europejskich, antysemici w rządzie...) jak i w niedalekiej przeszłosci. Pan
            chyba zdaje sie nie opamietac o krzywdach jakie polska tluszcza zgotowała
            Narodowi Wybranemu, ze ogranicze sie tylko do jednego przykładu: Marzec
            1968.Wiec apeluje jesli juz nawet nie o obiektywizm, to przynajmniej o
            pohamowanie perfidnej bezczelnosci.Dziekuje.
            • eora Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 23:11
              mosze.dajan napisała:

> Narodowi Wybranemu

do czego? bo chyba nie do zabijania palestynczykow?
              • paleolobo Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 23:33
                to b----o sie samo wytlucze
              • maxlowe11 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 03:02
                eora napisała:

> mosze.dajan napisała:
                >
                > > Narodowi Wybranemu
                >
                > do czego? bo chyba nie do zabijania palestynczykow?
                Jak to! Nie wiesz do czego? Do robienia list Polakow dla NKWD do wywozki
                na Sybir.
            • mosessex Re: jacy ci syjoniści cwani cudzymi rękami chcą 14.12.06, 23:19
              zapłacić a sami renty żadnej dla pani sendlerowej nie ufundowali.
              myskla że jak dostanie milion od szwedów to będzie w porządku. nie będzie
              w porządku bo mamy 60 lat po wojnie a syjoniści w żaden sposób tej wielkiej
              polce nie pomogli. i to jest wstyd i hańba dla polaków wyznania mojżeszowego
              bo o innych nawet nie wspomnę.
            • malleus1111 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 23:52
              O ile polska tluszcza rzeczywiscie ma duzo na sumieniu, to marzec 1968 byl
              wymyslem moczarowskich komunistow, ktorzy znalezli dzisiaj godnych nastepcow
              wsrod grup rzadzacych obecnie.
              • warturek To Niemcy wymordowali zydów. 15.12.06, 00:43
                W Polskich gminach przed wojną dużo było niezgody między polakami a żydami.
                Setki lat współżycia jednak wyrobiły pewną tolerancję. Niemiecka agresja na
                polskę wraz ze skrajnym, utylizacyjnym podejściem do zydów zepchnęła ich w
                obięcia ruskich, którzy zainteresowani byli w porożnieniu polaków do zydów i
                odwrotnie. żydzi omamieni jeszcze swieżą ideologią komun, dosyć bliskich ich
                ówczesnej wizji świata nowoczesnego, często byli komisarzami realizującymi
                linię partii tzw. radzieckiej. Tak więc po zajęciu terenów Polski wydawali na
                śmierć polaków z sympatiami antyrosyjskimi, z którymi żyli jako sąsiedzi.
                Pamiętajmy że żywa była historia wojny polsko rosyjskiej, a także fakt iż
                prawie wszyscy dowódcy polscy zwycięzkich walk z 1920 roku z rosjanami zostali
                zgladzeni. Tak więc wejście niemców na tereny wschodniej polski sprowokowało do
                wyzwolenia rewanżu za wcześniejsze krzywdy. Do tego dochodzi następna
                manipulacja niemców, też chcący ukręcić z nowego konfliktu między polakami a
                żydami jak najwięcej dla siebie. Tak więc uważam polaków i zydów jako ofiary
                dwóch mocarstw które zdominowaly polskę i głeboko były zainteresowane żeby nas
                poróżnić. A przecież takich jak Sendlerowa było tysiące. W niemczech tylko
                Szindler i Sztaufenberg bronili wolnego i godnego swiata. Proszę więc zachować
                umiar w wypowiedziach, przypominając sobie liczby, oraz prawdziwych sprawców
                holokaustu żydów.
              • rzabba Re: Irena Sendlerowa nominowana do ..malleus11111 15.12.06, 01:35
                malleus1111 napisał:

> O ile polska tluszcza rzeczywiscie ma duzo na sumieniu,
                ----
                do tanga trzeba dwojga, wiec nie splaszczaj i nie zapominaj o innych tluszczach...

>...to marzec 1968 byl
                > wymyslem moczarowskich komunistow, ktorzy znalezli dzisiaj godnych nastepcow
                > wsrod grup rzadzacych obecnie.
                ----
                sadzisz, ze uklad nadal rzadzi w tym kraju?
            • ronin28 moszna dajana 15.12.06, 06:38
              Panie szanowny mosze.dajan tkwienie w swoim zamkniętym , poniekąd ksenofobicznym światku żydowskim którego przykładem sa te wypowiedzi wskazuje na to iż ma Pan głeboki problem ze swoim samookreśleniem. Mówi Pan o postępie ale Pana wypowiedzi wskazują na to iż z jakimkolwiek postępem ( społecznym , socjologicznym) nie ma Pan nic wspólnego. A ja podam datę nieodległą lipiec 2006. Historia też jednoznacznie wskazuje też że w sytuacjach analogicznych państwo żydowskie jaki i jego obywatele wcale nie wykazuja cech narodu wybranego.
          • demokratus Nie jestem radykałem gdyż należę do demokratów.pl 14.12.06, 22:36
            ale szlag mnie trafia gdy czytam takie niegodne Polaka teksty pisane pod
            dyktando katonazistów spod znaku czarnosecinnych zastępów LPRu. Pan Mosze Dajan
            słusznie i uczciwie wypunktował w kilku nieskomplikowanych zdaniach "zasługi"
            polactwa wobec plemienia mojżeszowego. Ja, będąc człowiekiem uczciwym muszę
            stanowczo oprotestować takie zachowanie nie licujące z godnością ludzką.
            Przypomnienie makabrycznych wydarzeń w Jedwabnem jest wystarczającym dowodem na
            zbrodniczość katolików polskich. Jak wiemy dobrze to ksiądz katolicki o
            korzeniach endeckich chrzcił noże przed ołtarzem, którymi pijana banda polskiej
            swołoczy mordowała prawych synów tej ziemi. Zapominamy o tym? I dym,
            trzaskające płomienie, smród nafty i palonych ciał, cham z widłami zagarniający
            z powrotem w płomienie tych, którzy próbowali uciec przed palącym ogniem. I
            pijana dzicz polska w tańcu chocholim radoście pląsająca wokół stodoły, jak w
            kulcie Swarożyca lub innego Jątka. I z czego tu być dumnym? Z polactwa....?
            • igraszka Jedwabne wciąż żywe 14.12.06, 23:18
              Jedwabne nie było jedyne, w okolicy jest szereg miasteczek, gdzie z inspiracji
              niemieckiej Polacy mordowali Żydów. Potem zajęli żydowskie mienie i żyją do
              dziś, albo niedawno zmarli... ze starości. Takimi antyżydowskimi
              miejscowościami są chociażby Grajewo czy Rajgród. Co gorsza dzieci i wnuki
              wyssały antysemityzm z mlekiem matki i wyjeżdżając do Ameryki za najgorszą
              hańbę uważają "prawcę u Żyda". Poczytajcie relacje, porozmawiajcie z tymi
              ludźmi.
              Zero skruchy i wstydu.
              • 7czester7 Re: Jedwabne wciąż żywe 14.12.06, 23:44
                igraszka napisała:

> Jedwabne nie było jedyne, w okolicy jest szereg miasteczek, gdzie z inspiracji
                > niemieckiej Polacy mordowali Żydów. Potem zajęli żydowskie mienie i żyją do
                > dziś, albo niedawno zmarli... ze starości. Takimi antyżydowskimi
                > miejscowościami są chociażby Grajewo czy Rajgród. Co gorsza dzieci i wnuki
                > wyssały antysemityzm z mlekiem matki i wyjeżdżając do Ameryki za najgorszą
                > hańbę uważają "prawcę u Żyda". Poczytajcie relacje, porozmawiajcie z tymi
                > ludźmi.
                > Zero skruchy i wstydu.

Jezeli jestes Polka, to wstyd mi wlasnie za Ciebie, za Twoje wywody o wyssaniu
                antysemityzmu z mlekiem matki. Cos Ty sie tego cycka tak uczepila, hę?
                • karol63 Re: Jedwabne wciąż żywe 15.12.06, 07:31
                  tak,tak, były też Ejszyszki i inne......
              • langston Pleciesz bzdury- niedouczona? 14.12.06, 23:55
                Przeczytaj chocby:
                -"Pod tym samym niebem"-Stefan Bratkowski
                -"hanba domowa" wywiad z Herbertem
                dodatkowo jak chcesz tez pisac bzdury o Kielcach to obejzyj film nakrecony
                przez Andrzeja Milosza(barata Czeslawa) potem przestaniesz plesc glupstwa.

...co do pracy u Zydow w USA lub Anglii to nie wynika to z faktu antysemityzmu
                tylko pewnych specyficznych zachowan tej nacji.
                Radze ci popracuj u ortodoksyjnego Zyda w Londynie dla sprawdzenia...przeciez
                to tylko 2godz lotu samolotem.
            • monash [...] 15.12.06, 01:31
            • msb6 Re: Nie jestem radykałem gdyż należę do demokrató 15.12.06, 03:14
              O przepraszam, To już naprawdę przesada! Proszę przeanalizować migrację
              żydostwa na przestrzeni XVI do XIX wieku i wyciągnąć wnioski dotyczące
              lokowania się na terenach ziem polskich.
              A może rosyjskie i tatarskie pogromy były bardziej komfortotwórcze?
          • maxlowe11 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 02:57
            andrutt napisał:

> mosze.dajan dlaczego opluwasz Polaków. Trzeba mieć ogromny tupet i cechować
            się
            >
            > wyjątkową podłością by napisać taki list jak twój. Właśnie takie agresywne
            > antypolskie wypowiedzi niczym nie poparte powodują niechęć do Żydów. A może
            > właśnie o to ci chodziło Mam nadzieję, Ze jacyś inni Twoi pobratymcy
            skrytykują
            >
            > cię na tym forum jako wyrzutka.
            Nie ma obawy. Zydzi potrzebuja antysemityzmu (jezeli cos takiego wogole
            moze podlegac definicji), jak ryba wody. Dlatego usiluja czynic wrogow
            wszedzie, nie tylko w Polsce. Gdyby nie bylo "antysemityzmu", nalezaloby go
            wynalezc, bo bez niego, Zydzi zostaliby zasymilowani, i jak za Mojzesza, znow
            zaczeli czcic Baala w postaci cielca.
        • tara33 hej, mosze.dajan 14.12.06, 22:41
          Czegos nie rozumiem.To jakim cudem Ty istniejesz?Hotentoci uratowali Twoich
          rodziców? Bo Ciebie z pewnością nie, znasz bieg spraw tak, jak znaja je młodzi
          w Izraelu. Jak sobie wyobrażasz to "akrobatyczne przechodzenie przez mur"?
          Jedni przechodzili, inni stali i patrzyli? Tak sobie, po prostu? Spytaj
          starszych, nie pleć głupstw.
          • chateau Re: hej, mosze.dajan 14.12.06, 23:16
            Nie, jego rodzice/dziadkowie byli policjantami w getcie i wykupili
            się od wywózki :/

Po prostu mosze.dajan nie wpadł na to, że w sytuacjach krytycznych takich jak
            np. okupacja przez nazistów do głosu dochodzą najpodlejsi z ludzkiego gatunku i
            nie ma tu żadnych wyjątków - wśród Niemców, Polaków czy Żydów.
            • maxlowe11 Re: hej, mosze.dajan 15.12.06, 03:18
              chateau napisał:

> Nie, jego rodzice/dziadkowie byli policjantami w getcie i wykupili
              > się od wywózki :/
              >
              > Po prostu mosze.dajan nie wpadł na to, że w sytuacjach krytycznych takich jak
              > np. okupacja przez nazistów do głosu dochodzą najpodlejsi z ludzkiego gatunku
              i
              > nie ma tu żadnych wyjątków - wśród Niemców, Polaków czy Żydów.
              Owszem,nie ma wyjatkow wsrod Niemcow i Zydow. Pokazcie mi Zyda ktory uratowal
              zycie Polaka. Pokazcie mi Polaka, ktory, jak wsrod innych nacji, zzostal
              oskarzony (i skazany)za wspoludzial z Niemcami w eksterminacji Zydow.Amen.
        • jarek.jam Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 23:44
          Niewatpliwie byly wielu Polakow, ktorzy przyczynili sie do zbrodni, ale ten tekst jest przsadzony
          Casualties
          5.2 million from Poland.
          6 million Jews
          Czy na podsywaie tych liczb mozna wywnoskowac, ze miliony Polakow "pomagaly swoim wspołziomkom,
          sąsiadom,nauczycielom" nie "wywodzącym sie w prostej linii od Mojzesza" ?
          • rzabba Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 01:29
            jarek.jam napisał:

> Niewatpliwie byly wielu Polakow, ktorzy przyczynili sie do zbrodni, ale ten tek
            > st jest przsadzony...
            ------
            musisz miec wiesci z pierwszej reki...
            a czy wiesz cos o zydowskich oprawcach tysiecy polakow w czasie wojny i za
            czasow komuny?
            • jarek.jam Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 07:22
              > musisz miec wiesci z pierwszej reki...

ten argument jest idiotyczny , (patrz ponizej)

> a czy wiesz cos o zydowskich oprawcach tysiecy polakow w czasie wojny i za
              > czasow komuny?

1.masz wiesci z pierwszej reki ?
              2. za czasow komuny to slyszalem o tysiach polskich oprawcow
        • rzabba Re: Irena Sendlerowa nominowana... moszna dajan 15.12.06, 01:22
          szkoda slow na komentowanie twojej plugawej wypowiedzi, typowej w pewnych
          kregach zydowskiej diaspory na calym swiecie.
          jest taka zasada: kto pod kim dolki kopie, ten sam w niw wpada. kwestia czasu.
        • achodorowski Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 02:20
          Chylę czoło przed panią Sendlerową, nareszcie jakieś światełko w tunelu, Polacy
          nie są antysemitami, owszem, znajdują się czarne owce i psują cały wizerunek.
          Pamiętajmy, że jesteśmy naprawdę tolerancyjnym narodem, a jeżeli nie widzicie
          tego, to popatrzcie co się dzieje u naszych sąsiadów, tam byli prześladowani
          Żydzi. Dlaczego tylu z nich zamieszkało później na terenie Polski, ot tak
          sobie, nie, otóż, że względu na tolerancję jaka panowała i panuje w naszym
          kraju. Nie mówi się o tym, mówi się tylko i robi z tego aferę jak jakiś dureń
          coś napisze lub co innego zmajstruje. Mam wieli przyjaciół, którzy są Żydami
          i ... sami zachodzą w głowę, dlaczego my sami sobie robimy krzywdę rozdmuchując
          jakiś epizod i to bardzo mały. Dziwię się często i zadaję pytanie, dlaczego
          sami Żydzi nie zaproponowali, aby nagrodę pokojową otrzymała właśnie pani Irena
          Sendler, tylko dopiero teraz, bardzo dziwne i mam tu żal do tych ludzi. Ta
          kobieta uratowała ponad 2500 dzieciaków, ale nie tylko i ... cisza. Dlaczego ??
    • at_work To wspaniała wiadomość! 14.12.06, 21:42
      Bardzo się cieszę
      • eora Re: To wspaniała wiadomość! 14.12.06, 23:05
        ja rowniez bardzo sie ciesze. bardzo dzielna, ale mimo to szalenie skromna kobieta.

moze to wyroznienie zamkneloby jadaczki rydzykowej tuby...
        • jama314 Kwestia do rozstrzygnięcia... 15.12.06, 00:15
          A jak udzieli wywiadu Radiu Maryja, to jej szanse wzrosną czy zmaleją na Nobla,
          no i co Ty wielce szanowana Eoro wtedy o niej będziesz myśleć? Czy dalej będzie
          "bardzo dzielna" czy już tylko kolejnym "moherowcem"?
    • mannaznieba4 co babci Sendlerowej po nagrodzie nobla niech 14.12.06, 21:48
      lepiej syjoniści o niej nie zapomonaja i ufunduja jaka pokaźna rentę bo sie
      kobiecie nie przelew. zas niejakiemu geschewciarzow2i schindlerowi ,który na
      potege kopulował z polskimi zydówkami w zamian za ich ochronę i wyzyskiwał
      polskich żydów jako tania siłe robocża syjoniści prawie pomnik postawili.
      a to był zwykły nazista.
      a nasza polska sendlerowa co życie nadstawiała swoje i wszystkich sasiadów
      przez syjonistów w biedzie pozostawiona została.
      nie maja wstydu ci syjoniści.
      • katarzyna.ludwiniak Re: 14.12.06, 21:58
        To fenomenalna postać. Jestem szczęśliwa, że po wielu próbach i kontrowersjach
        wokół postaci Pani Ireny pojawia się taka wiadomość.
        I mam nadzieję, że wszyscy wątpiący i tak niepochlebnie wyrażający się o Naszej
        Sprawiedliwej, spalą się ze wstydu. W ogromie beznadziei, kłamstwa i
        nienawiści, jaka nas otacza, osoba Pani Ireny Sendlerowej świeci najjaśniej.
        Kochana Pani Irenko, strasznie się cieszę.:)
        • killarney5 Są jeszcze sprawiedliwi wśród narodów świata ... 14.12.06, 22:20
          tacy, jak Pani Irena. Dowodzą oni całym swoim życiem, że w świecie jest nie
          tylko zło, ale i dobro - i że istnieją ludzie, którzy potrafią wybrac dobro -
          nawet wtedy, gdy grozi za to śmierć. Pani Ireno - bardzo się cieszę i dziękuje
          Pani za uratowanie świata - bo kto ratuje życie ludzkie, ratuje cały świat.
          • magdolot Re: Są jeszcze sprawiedliwi wśród narodów świata 15.12.06, 02:04
            killarney5 napisała:

> tacy, jak Pani Irena. Dowodzą oni całym swoim życiem, że w świecie jest nie
            > tylko zło, ale i dobro - i że istnieją ludzie, którzy potrafią wybrac dobro -
            > nawet wtedy, gdy grozi za to śmierć. Pani Ireno - bardzo się cieszę i dziękuje
            > Pani za uratowanie świata - bo kto ratuje życie ludzkie, ratuje cały świat.

Pod tymi słowami podpisuję się oburącz. Są piękne jak Killarney.
            pozdrowionka
      • cefalc Re: co babci Sendlerowej po nagrodzie nobla niec 15.12.06, 02:39
        widocznie nie jest zajadłą syjonistką
    • demokratus Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 21:48
      Twoje słowa nienawiści zawierają przekaz, że jesteś bardzo chory, bliski
      śmierci, podobnie jak Nabal kiedy usłyszał, co się zdarzyło. Niektórzy nasi
      autorzy mówią, że jego oddech został powstrzymany, tak że w ogóle nie można
      było dostrzec, że oddycha, po prostu nic, cisza. Czasem chory dostaje ataku
      takiej duszności, że nie można stwierdzić, czy jest żywy, czy martwy. W takim
      stanie chory z nienawiści polaczyna może pozostawać przez jeden albo dwa dni.
      Termin "dszefko" jest także stosowany w związku ze zdobywaniem wiedzy. Mędrcy
      nasi powiedzieli: "Staną się życiem twojej duszy", "Kto mnie znajdzie, znajdzie
      życie", "Gdyż są one życiem dla tych, którzy je odnaleźli". Takie przykłady są
      bardzo liczne. Zgodnie z tą metaforą właściwe zasady nazwane są życiem, zaś
      fałszywe - śmiercią. Dlatego Wszechmogący mówi: "Patrz, kładę dziś przed tobą
      życie i śmierć, dobro i zło". Czy potrafisz je odróżnić? W taki sam sposób
      rozumiemy Jego słowa: "Byście mogli żyć" zgodnie z tradycyjną interpretacją
      powiedzenia: "Aby ci się dobrze powodziło". Na skutek częstego stosowania w
      naszym języku takich właśnie metafor, nasi mędrcy powiedzieli: "Sprawiedliwi
      nawet po śmierci nazywani są żyjącymi, podczas gdy grzesznicy nawet wówczas,
      gdy żyją, nazywani są martwymi". Zapamiętaj to sobie dobrze. Nie czeka cię
      polaczyno nędzna zbawienie.
      • 2560a Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 22:05
        demokratus , tylko dlaczego tak dlugo czekacie z wyroznieniem? wygodniej
        wyroznic ich po smierci/ "Sprawiedliwi nawet po śmierci nazywani są żyjącymi/ ?
        nie lubie kiedy do "sprawiedliwosci" miesza sie polityke!
        Amen.
      • jarek.jam Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 00:42
        Nie znalazlem w slowniku slowa "polaczyna". Czy moglbym prosic tworce o definicje ?
      • rzabba Re: Irena Sendlerowa nominowana.... demokratus 15.12.06, 02:06
        demokratus napisała:

> Twoje słowa nienawiści zawierają przekaz, że jesteś bardzo chory, bliski
        > śmierci...
        ---
        taki poczatek twojej wypowiedzi,...

>... Zapamiętaj to sobie dobrze. Nie czeka cię
        > polaczyno nędzna zbawienie.
        --------
        a taki koniec. ciekawe ilu tak myslacych jak ty zostalo uratowanych przez ludzi
        jak p. sandler?
      • karol63 Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 07:36
        Żydku ty nawet piszesz polskimu literami.....
    • zorro_online Dac wszystkim Zydom nagrody Nobla................. 14.12.06, 22:12
      najlepiej zaraz po urodzeniu.
      I jeszcze najwazniejsze nie
      zapomniec o milionie dolarow.
      • 1zorro Re: Dac wszystkim Zydom nagrody Nobla............ 14.12.06, 22:59
        ciebie tez odmozdzono. Zaraz po urodzeniu.
        • deratyzacja41 [...] 15.12.06, 02:17
          • jarek.jam Re: Jak Einstein zostal naukowcem a Jellinek nobl 15.12.06, 08:27
            Polecam

EINSTEIN A.:
            5 prac, które zmieniły oblicze fizyki
    • vloczek Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla 14.12.06, 22:19
      to cudownie!! :)
    • radish Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla 14.12.06, 22:34
      to jest czlowiek pokoju
    • hapita Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla 14.12.06, 22:46
      Uratowanie choćby tylko jednego życia jest wielką zasługą a tu jest ilość
      ogromna i to dzieci,jeszcze do tego w Polsce okupowanej,gdzie za takie
      postępowanie szło się pod ścianę wraz ze swymi bliżnimi.Naprawdę mądra i
      wychowawcza propozycja.
    • topolowka Chapeau bas dla Pani Sendlerowej 14.12.06, 22:53
      Dokonala wielkich rzeczy i naprawde powinna dostac Nobla.
    • jaco1234 Lech Wałęsa nie protestuje? 14.12.06, 22:55
      Dziwne że Lechu jescze nie protestuje - w końcu znowu nominowana jest (i być
      może otrzyma nagrodę) osoba, która NIE przyczyniła się "do szerokich zmian w
      społeczeństwie". Chociaż w sumie i Wałęsa i ta pani skakali przez płot, to może
      Lech się nie naburmuszy, tak jak to było w przypadku Bankiera Ubogich
      • arius5 Lechowi pewno wstyd sie odezwac. 14.12.06, 23:48
        Pewno chcialby powiedziec jak ostatnim razem, ze nie rozumie, jak mozna bylo
        przyznac w ten sposob nagrode Nobla, skoro ON, WALESA nawet "nie zna tej pani",
        ale chyba mu ktos wytlumaczyl, ze sie osmiesza i dal sobie spokoj.
    • wirusx 200 lat Pani Ireno!!! 14.12.06, 22:56
      Nareszcie! Bardzo się cieszę i bardzo serdecznie życzę Pani otrzymania tej
      nagrody! Niech się wstydzą ci, którzy dotąd udawali, że Pani nie istnieje. Dla
      mnie jest Pani Wielką Bohaterką, świadczy o tym Pani życie i czyny.
      Proszę sią nie przejmować sforą ujadającyh piesków. To, że zgłasza Pani
      kandydaturę Amerykanin świadczy samo za siebie.
    • jewropejczyk I bardzo dobrze, że ją zgłoszono. Mam nadzieję, że 14.12.06, 22:57
      dostanie tą nagrode ... nalezy jej się za to co zrobiła :-)
    • pio.no Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 14.12.06, 22:57
      Baranie, nie POLACY ratowali, tylko konkretna kobieta. Polacy prezentowali całą
      gamę postaw, ze statystyczną nadreprezentacją skłonności do lekceważenia -
      satysfakcji - współpracy. Różne były tego przyczyny, często dramatyczne - był
      uzasadniony strach, była przedwojenna indoktryncja. To obszerny i trudny temat
      a do jego kontynuacji trzeba myślącego rozmówcy. Niestety, przedmówco (pierwszy
      post), raczej nie spełniasz tego wymogu.
    • 1zorro [...] 14.12.06, 23:02
    • jarek.jam 2560a , ilu uratowano, procentowo ? 14.12.06, 23:15
      • 7czester7 Re: 2560a , ilu uratowano, procentowo ? 14.12.06, 23:42
        A ja się zapytam tych wszystkich madrych glow na forum, ktorzy wypominaja
        Polakom pomoc Niemcom-nazistom, pokazcie przypadki, kiedy Polacy pomagali
        Niemcom w mordowaniu Zydow. Oprocz nadmuchanego do granic przywoitosci
        Jedwabnego( tak, jest to skaza na naszej historii), pokazcie przyklady, dajcie
        namiary, swiadkow itd. Chory jestem ,jak czytam takie brednie. Dlaczego Zydzi
        nie wypominaja Francuzom rzadu Vichy, dlaczego Wlochom, dlaczego w koncu
        zapomniano o Niemcach, Austriakach, szwajcarach czy Norwegach? Dlaczego to
        Polska ma byc ta antysemicka, tylko dlatego,ze Michnik tak mowi? Pokazcie te
        dowody!!!! (ale mi patetycznie wyszlo;) )
        • jarek.jam Re: 2560a , ilu uratowano, procentowo ? 14.12.06, 23:49
          Moje putanie dotyczy "skad sie wziely "oficjalne"liczby zabitych Zydow"
          • 2560a Re: 2560a , ilu uratowano, procentowo ? 15.12.06, 15:42
            jarek.jam napisał:

> Moje putanie dotyczy "skad sie wziely "oficjalne"liczby zabitych Zydow"
            Na to pytanie NIE MA jednoznacznej odpowiedzi. Potrzebny byla liczba
            siedmiocyfrowa , rzucono kilka propozycji wybrano jedno i kazano uznac ja
            prawnie ze jedynie sluszna.
            Hej , nie kwestionuje eksterminacji Zydow, ale przywlaszczanie sobie prawa do
            cierpienia-nikt nie ucierpial tylko oni.
        • malleus1111 Re: 2560a , ilu uratowano, procentowo ? 14.12.06, 23:56
          Moza nalezaloby najpierw przeczytac wypowiedzi Michnika na ten temat, a potem
          mowic. Kiedy i gdzie Michnik powiedzial, ze Polska jest antysemicka? Jezeli
          mowil, ze w Polsce sa antysemici, to przeciez powiedzial oczywista prawde.
          • langston antysemityzm jest zdeydownie mniejszy niz na zacho 14.12.06, 23:59
            Polsce antysemityzm jest zdeydownie mniejszy niz na zachodzie.
            Powiedzial to amabasador Izreala w Polsce i Naczelny Rabin Polski.
          • 7czester7 Re: 2560a , ilu uratowano, procentowo ? 15.12.06, 00:08
            Cudowna wypowiedz.Moge ja umiescic na blogu??
            plis,plis!!!
        • langston nie,tu chodzi o odszkodowania!!! 14.12.06, 23:58
          Wymienione prze ciebie kraje juz duzo zaplacily...kolej by Polska placila
          nie dlatego ze zawinila tak jak tamte panstwa, ale dlatego ze coraz bardziej ma
          z czego zaplacic.
          Tylko o to chodzi...w 1996roku szef Swiatowego Kongeresu Zydow zapowiedzial ze
          jesli tak sie nie stanie "...Polska bedzie upokarzana na arenie
          miedzynarodowej..."
    • rsrh Wykluczam aby to sie udało !! Nobel w takiej spra 15.12.06, 00:18
      -wie dla POLKI- rozwala szereg "teorii" pana Grossa i nie moze podobac sie
      autorom "Polskich obozów" i całego szeregu innych inicjatyw wrogiej nam
      żydowskiej diaspory.
      • kerczer Re: Wykluczam aby to sie udało !! Nobel w takiej 15.12.06, 00:30
        pytanie jest
        czy jest czas na pojednanie
        czy spoleczestwo polskie i zydowskie moze spojrzec sobie w oczy przebaczyc i
        myslec o przyszlosci
        czy to tylko gest politykow lasych na polityczne punkte jako moga na tym zarobic?

Sadzac z wypowiedzi jest ciagle wiele goryczy, pokazywania palcem, uprzedzen i
        nienawisci. Czy wiecje jest ludzi dobrej woli czy wiecej zgorzknialych i
        nieprzebaczajacych i stosujacych odpowiedzialnosc zbiorowa nawet teraz
        • bezportek Odpowiedzialnosci zbiorowej - nie 15.12.06, 01:07
          Nie ma potrzeby stosowania odpowiedzialnosci zbiorowej. Mimo uplywu lat, tylko
          troche wysilku i czasu trzeba dla odtworzenia drogi przeplywu zagrabionego
          przez szmalcownikow mienia, dokumentacji donosow do gestapo i wyplat w bimbrze
          dla usluznych informatorow. I juz mozna indywidualnie przypisac przestepstwo do
          kazdego parszywca. Jeszcze prosciej: postraszyc rydzykowate chamstwo batem,
          sami obsmaruja wspolnikow. Wspolne cechy antysemity, antyglobusa i wszelkiego
          lewactwa to oportunizm, lenistwo i tchorzostwo. A, jeszcze brudne gacie, wszy
          i dziurawe pniaczki zamiast uzebienia.
          • spike20 Bedziemy mogli zaatakowac Iran - w nagrode 15.12.06, 01:27
            Inna metoda uczczenia Nobla moze byc zabicie paru palestynskich rodzin.
            Czy istnieje problem antypolonizmu wsrod Zydow?
            Pytanie: Ilu Polakow w historii zostalo uratowanych przez Zydow?
            Ilu Polakow znalazlo schronienie przed przsladowaniami w Izraelu (Bagsik, Morel...)?
            I kto czytal statnia sympatyczna ksiazeczke "polaka" grynberga?
          • kerczer Re: Odpowiedzialnosci zbiorowej - nie 15.12.06, 01:48
            jezeli panstwo polskie, rzad, nie potrafi odtworzyc nawet stanu wojennego i
            skazac za zdrade najwiekszego przestepce politycznego Jaruzelskiego, to jak jest
            mozliwe aby cokolwiek odtworzyc po ponad 60 latach. Mienie zagrabiono nie tylko
            ludnosci zydowskiej, ludnosc polska przepedzono ze wschodu, ludnosc niemiecka
            przpedzono na zachod, mienia zabrano przeciwnikom politycznym, przeciwnikom
            ustroju, lub po prostu ze wzgledu na to, ze mozna bylo w bezprawiu totalitaryzmu
            zabrac wszytyko kazdemu i kazdego wypedzic i zniszczyc.

Teraz jest inaczej, ale ciagle nie jest duzo lepiej.
            Jedyna szansa na przyszlosc to stworzyc koalicje ludzi dobrej woli, nie po tym
            co dzieli, nie po narodowosci i religii, lecz po wspolnym zrozumieniu co jest
            ludzkie i uczciwe, dla przyszlych pokolen.
            Unikac, marginalizowac tych nienawistnych i szukac ludzi i czegos co zakielkuje
            nowym humanizmem, czegos co da nadzieje, co da szanse na przyszlosc
        • maxlowe11 Re: Wykluczam aby to sie udało !! Nobel w takiej 15.12.06, 03:27
          kerczer napisał:

> pytanie jest
          > czy jest czas na pojednanie
          > czy spoleczestwo polskie i zydowskie moze spojrzec sobie w oczy przebaczyc i
          > myslec o przyszlosci
          > czy to tylko gest politykow lasych na polityczne punkte jako moga na tym
          zarobi
          > c?
          >
          > Sadzac z wypowiedzi jest ciagle wiele goryczy, pokazywania palcem, uprzedzen i
          > nienawisci. Czy wiecje jest ludzi dobrej woli czy wiecej zgorzknialych i
          > nieprzebaczajacych i stosujacych odpowiedzialnosc zbiorowa nawet teraz
          A mlodziez jadaca z Izraela na wycieczki do Oswiecimia ostrzega sie by
          trzymac sie w grupie, bo pojedynczych Polacy wylapuja i morduja. Wiec po
          ktorej stronie nienawisc?
    • noelkabat Irena Sendlerowa zasluguje na lepszy film niz List 15.12.06, 04:15
      a Schindlera i na nagrode Nobla...
      Moze ktos wie co sie stalo z domami, mieszkaniami, meblami, pierzynami...
      3 millionow Zydow wymordowanych w Polsce przez hitlerowcow?
      • 1zorro Re: Irena Sendlerowa zasluguje na lepszy film niz 15.12.06, 07:40
        jak to co sie stalo? Drobiazgi znajdziesz jeszcze do dzis w antykwariatach a
        meble i kamienice u religijnych, biegajacych co niedziela do kosciola dawnych
        sasiadow - dzisiaj ich wnukow, zapewne.
      • jarek.jam Re: Irena Sendlerowa zasluguje na lepszy film niz 15.12.06, 09:19
        Moze ktos wie co sie stalo z domami, mieszkaniami, meblami, pierzynami...
        5 millionow Polakow wymordowanych w Polsce przez hitlerowcow?
    • carramba7 Re: Pytanie..... 15.12.06, 06:10
      Wie ktoś może ile to milionów Zydów wymordowali zbrodniarze w 1968 roku?
      Przecież to była wielka zbrodnia...
      • 1zorro Re: Pytanie..... 15.12.06, 07:38
        0 czym ty piszesz? Nie obudziles sie jeszcze?
        • ojdyrydy Re: Stolzman, Kalkstein i Matka Boska Zydowka - 15.12.06, 07:49
          Chlopaki - oplacilo sie! A tak by o tej pani przypomniano by za 50 lat. A
          mowia nawet, ze Jezus Chrystus tez byl (jest) Zydem. Juz nie mowiac o wujku
          Spielmanie (pianiscie...). A winne Wujki!... Np. Wujek Wojtyla
          ojdyrydy
    • olias Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nobla 15.12.06, 07:42
      no, ale to psuje wizerunek ohydnego Polaka-antysemity.
    • mizinke Re: Irena Sendlerowa nominowana do pokojowego Nob 15.12.06, 07:56
      Dzieki Bogu, że zdążono z tą inicjatywa, bo Pani Sendlerowa jest już osobą w
      podeszłym wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka