darth_mosze 18.01.07, 13:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rtd5rtd Na wschodzie polski swieci sie bydlo, rowery, trak 18.01.07, 13:39 Swieci sie trzode, bydlo, kurczakie i wogle wszystkie zweirzeta ktore sobie tam zyja, rowniez swieci sie srodki lokomocji jak traktor czy rower itp... I jest to tam norma. Wiec malego pieska jak ktos poswieci to te ok.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jeshua Święćcie wszystko 18.01.07, 17:17 Niech szerzy się jedynie słuszna wiara, niech będą poświęcone wszystkie żywe isoty. Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Na wschodzie polski swieci sie bydlo, rowery, 18.01.07, 17:20 Mój mąż twierdzi, że nasz kot jest mauslimem. A swoją drogą, nie mczym się podniecać. We Francji robi się to co roku. A pamiętam, że w latach 80tych w Podkowie Leśnej święcono samochody. Zwierzęta mają przynajmniej swojego świętego, więc kto jest bardziej kopnięty? Odpowiedz Link Zgłoś
joga2 Re: Na wschodzie polski swieci sie bydlo, rowery, 18.01.07, 18:59 Zwyczaj neszkodliwy, a zdjecia sympatyczne. Ale wydaje mnie sie, ze patronem zwierzat jest św. Franciszek (a nie Antoni) i o ile wiem w niektorych regionach Polski wlasnie w pazdzierniku swieci sie zwierzeta. A co do samochodow - to swiecenie jest coraz popularniejsze: zazwyczaj z okazji św. Krzysztofa (25.07), ale spotkalam sie rowniez ze swieceniem z okazjo poczatku wakacji. Odpowiadajac na uwage w ktoryms z postow - nie zauwazylam w czasie takich obrzedow zbierania datkow, ale moze w innych regionach ..... Odpowiedz Link Zgłoś
mjslon Re: Święcenie zwierząt (zdjęcia) kotki 18.01.07, 13:51 święcone kotki pewnie były zachwycone... Odpowiedz Link Zgłoś
nabram Re: Święcenie zwierząt (zdjęcia) kotki 18.01.07, 14:53 Na szczęście moja sunia jest ateistką, a kota zerka w kierunku okultyzmu, tak że nie muszę bulić "co łaska". Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Święcenie zwierząt (zdjęcia) 18.01.07, 17:23 J... się główce, j... <Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.> Odpowiedz Link Zgłoś
henasek Święcenie wszystkiego 18.01.07, 20:00 Kler za kasę poświęci wszystko, nie tylko zwierzęta. Przed kilku laty w naszym mieście poświęcono nowo wybudowaną publiczną toaletę. Czytałem o poświęceniu nowych kasyn gier. Jak widać za odpowiednią kwotę kler poświęci wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Święcenie wszystkiego 18.01.07, 20:53 Niech Jarek poświęci swojego kota.....dla wietnamskiej restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
elbi69 Bracia Mniejsi 18.01.07, 20:54 Mam 3 koty i psa. Nie czuję potrzeby ich święcenia. Niezależnie od własnych przekonań rozumiem taką potrzebę u innych opiekunów. Mają do tego po prostu prawo. I nic mi do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
filip1113 poświęcone psy i koty 18.01.07, 21:14 a czy przed święceniami była spowiedż? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: poświęcone psy i koty 19.01.07, 09:18 filip1113 napisał: > a czy przed święceniami była spowiedż? Zwierzaków? Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 vortex21 18.01.07, 21:18 Jezeli woda swiecona ma byc jakims blogoslawienstwem, dlaczego nie poswiecic calej wody na ziemi, oceanow i deszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
skaczacy_lisek co to za rasa? 19.01.07, 08:42 czy ktos wie co to za rasa ? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,55670,3858483.html?i=10 Odpowiedz Link Zgłoś