1zorro 27.06.07, 07:13 Z niecierpliwoscia czekamy na opinie wszechpolakow....Giertych z kumplami pewnie zorganizuje jakas pikiete? Tylko gdzie, pod pomnikiem czy przeniosa sie pod Ambasade Izraela? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro Re: po kiego??? 27.06.07, 09:37 a dlatego durniu, zebys wiedzial , ze to tez nalezy do polskiej historii. Tej tragicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: po kiego??? 27.06.07, 21:28 1zorro napisał: > a dlatego durniu, zebys wiedzial , ze to tez nalezy do polskiej historii. Tej > tragicznej... > Ach, jesteś niegrzecznym katastrofistą. Żydzi jako mniejszość, mają prawo do pielęgnacji własnej historii w Polsce. Wolał bym aby budowa takiego muzeum , odbyła się z inicjatywy i z funduszy wyłącznie polskich. Nie sądzę aby dzisiejszy rząd miał jakiekolwiek negatywne nastawienie do tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_ahmed Bo na przyklad ja tak chce. 27.06.07, 18:33 Jak masz cos to Zydow to juz Twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski Polska dla Polaków. Blondynów, ponad 2 m wzrostu 27.06.07, 22:39 misiogogoo napisał: > mało im miejsca w ameryce i izraelu? Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko Polska dla nieobrzezanych! 29.06.07, 11:10 W Ameryce pali im sie teraz ziemia pod nogami. Przegieli pale z Irakiem, a teraz z Iranem. Szykuje sie im pogrom w Stanach. Ci to maja nosa do frajerow. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 08:20 1zorro napisał: > Z niecierpliwoscia czekamy na opinie wszechpolakow....Giertych z kumplami > pewnie zorganizuje jakas pikiete? Tylko gdzie, pod pomnikiem czy przeniosa > sie pod Ambasade Izraela? Ostatnio u wszechpolaków duże zmiany.Twój pomysł ok ale...musisz im podrzucić trochę nowych ...prowokatorów ,bo ci starzy powycinani:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 09:38 mysle, ze w tym masz lepsze ode mnie doswiadczenie i wyszkolenie. Sadzac po twoich postach.... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 17:30 1zorro napisał: > mysle, ze w tym masz lepsze ode mnie doswiadczenie i wyszkolenie. Sadzac po > twoich postach.... Ja sie tylko uczę czytając posty antykaczek na gazeta.pl :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: Żydzi wracają do Warszawy 05.07.07, 23:11 ale tytul..wracaja do w-wy Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 polskie pieniadze!! 27.06.07, 09:03 Budowę sfinansują rząd i władze Warszawy (zadeklarowały po 40 mln zł). Na stworzenie ekspozycji złożą się też darczyńcy z wielu krajów. Do tej pory przekazali 45 mln zł. a Żydzi będą pewnie mieli najwiecej do poeiedzenia w tym muzeum Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 i bardzo dobrze 27.06.07, 20:49 1zorro napisał: > a jakie maja byc, afrykanskie? I własnie bardzo dobrze, że polskie pieniądze. Dzięki temu przedstawiona tam zostanie historia prawdziwa a nie naciągana na modłę nienawistnie do Polski i Polaków nastawionych żydów (a takich na świecie nie brakuje). Dzięki zaangażowaniu władz polskich nie będzie tam miejsca na antypolskie kłamstwa i o to chodzi. Z drugiej strony kundle ujadające o polskim antysemityźmie, faszystach z PiSu, kaczystach ksenofobach, będą już zupełnie niewiarygodne. I o to chodzi. A co do powrotu żydów - serdecznie witamy w Polsce. Czekają tu na was może niezbyt liczne, ale eleganckie hotele, dobre restauracje, ciekawe trasy turystyczne, imprezy kulturalne. Jesteście jak inni zagraniczni turyści bardzo mile widziani. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: polskie pieniadze!! 05.07.07, 23:14 Oni daja kasę!A poza tym forsa nie śmierdzi.Zasada! Odpowiedz Link Zgłoś
marebski czy kiedykolwiek opuscili? 27.06.07, 15:13 warszawe i polske? buhahhahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
slikha Re: czy kiedykolwiek opuscili? 27.06.07, 15:55 po co wracac do kraju gdzie ponad 90 % ludzi zywi sie antysemityzmem ? Odpowiedz Link Zgłoś
michnischerbeobachter Re: czy kiedykolwiek opuscili? 27.06.07, 16:56 slikha napisał: > po co wracac do kraju gdzie ponad 90 % ludzi zywi sie antysemityzmem ? Raczej do kraju gdzie pewna gazeta tumani ponad 90% swoich czytelników o rzekomymej wszędobylskosci antysemityzmu. A tak naprawdę ponad 90% populacji ma ten problem głęboko w d**** i jest jego propagandowym nadymaniem szczerze znudzona. Odpowiedz Link Zgłoś
michnischerbeobachter Re: czy kiedykolwiek opuscili? 27.06.07, 18:27 Owszem opuścili a znaczna częsć nawet ten doczesny padół. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_ahmed Mow za siebie. 27.06.07, 18:34 Ja na przyklad chce zeby Zydzi wrocili do Polski, wiec wypowiadaj sie za siebie, a nie za innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko wlasnie, plac za siebie. 28.06.07, 07:23 chciec to se mozesz, ale na swoj koszt. Jesli wiesz co to demokracja, zanim to zrobisz na moj koszt, to ja musze sie zgodzic. Po co nam Zydzi? Zastanow sie co oni maja do dania? Jeszcze lepiej, powiedz co komu dali poza marksizmem. Nawet warszawskie getto sami sobie zbudowali, a nie Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: wlasnie, plac za siebie. 28.06.07, 17:17 Co komu dali? Po prostu wpisz sobie w google takie nzawiska jak: Albert Einstein, Izaak Newton, Niels Bohr, Frida Kahlo, Marc Chagall, Camille Pisarro, Modigliani, Cary Grant, Harrison Ford, Natalie Portman, Winona Ryder, Sarah Jessica Parker, Robert Downey, Jr., Paul Newman, Izaak Perlman, Max Weinberg, Calvin Klein, Ralph Lauren (Ralph Lipshitz), Levi Strauss, Marcel Marceau, Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Mel Brooks, Woody Allen, Roman Polanski, Oliver Stone... Odpowiedz Link Zgłoś
naserio ingeborg 28.06.07, 17:53 ingeborg napisała: > Co komu dali? Po prostu wpisz sobie w google takie nzawiska jak: > Albert Einstein, Izaak Newton, Niels Bohr, Frida Kahlo, Marc Chagall, Camille > Pisarro, Modigliani, Cary Grant, Harrison Ford, Natalie Portman, Winona Ryder, > Sarah Jessica Parker, Robert Downey, Jr., Paul Newman, Izaak Perlman, Max > Weinberg, Calvin Klein, Ralph Lauren (Ralph Lipshitz), Levi Strauss, Marcel > Marceau, Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Mel Brooks, Woody Allen, Roman > Polanski, Oliver Stone... Co dali: Jezus dał wiarę, Marks dał świadomość, Freud dał podświadość, a potem przyszedł Einstein i powiedział, że wszystko jest względne. Pozdrowienia, na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko [...] 29.06.07, 11:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
formalistyk Re: Oj wyprali Ci mozg 29.06.07, 14:11 kosiasko napisał: > Zasluzyl sobie, lecz Ty widac zbyt ciemna by wiedziec ze Einstein > wykozystal prace Banacha by stac sie glownym opowiadaczem o cudach swiata Na forum można wypisywać dowolne kretyństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: wlasnie, plac za siebie. 29.06.07, 20:03 ingeborg napisała: > Co komu dali? Po prostu wpisz sobie w google takie nzawiska jak: > > Albert Einstein, Izaak Newton, Niels Bohr, Frida Kahlo, Marc Chagall, Camille > Pisarro, Modigliani, Cary Grant, Harrison Ford, Natalie Portman, Winona Ryder, > Sarah Jessica Parker, Robert Downey, Jr., Paul Newman, Izaak Perlman, Max > Weinberg, Calvin Klein, Ralph Lauren (Ralph Lipshitz), Levi Strauss, Marcel > Marceau, Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Mel Brooks, Woody Allen, Roman > Polanski, Oliver Stone... Filosemityzm jest czymś równie głupim, co antysemityzm. Ci ludzie mieli obywatelstwa krajów, w których mieszkali. Działania filosemitów prowadzą do powiększania się szeregów antysemitów. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: wlasnie, plac za siebie. 05.07.07, 23:22 Ty gnojek,wpisz sobie numerek i do kajuty!ale przedtem poczytaj literturę,ty maturzysto giertychowski! Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski Re: wlasnie, plac za siebie. 05.07.07, 23:30 kosiasko napisał: > Po co nam Zydzi? Zastanow sie co > oni maja do dania? kosiasko, ty stawiasz bezsensowne pytania. Tu nie chodzi o to co Żydzi mają ci dać. Tu chodzi o to co Żydzi sobie odbiorą. kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
interr Re: wlasnie, plac za siebie. 05.07.07, 23:55 kongreszydowski napisał: > kosiasko napisał: > > Po co nam Zydzi? Zastanow sie co > > oni maja do dania? > > kosiasko, ty stawiasz bezsensowne pytania. Tu nie chodzi o to > co Żydzi mają ci dać. >Tu chodzi o to co Żydzi sobie odbiorą. A jaki jest w tym sens by sobie odbierac? Wiem, wiem, chodzi Ci o rabunek Polakow. :))) > > kongreszydowski Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: Mow za siebie. 05.07.07, 23:19 Jo tyz chce.Forsa bedzie i byznes sie rozkręci.Bo one mają łby do byznesu. Ahoj! Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Nikt ich tu nie chce 28.06.07, 19:11 "nikt" to musisz byc ty, bo ja tak nie uwazam. Sa takimi samymi Polakami jak ja i ty. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 18:58 Z niecierpliwością czekamu na pikietę lewizny z pod znaku tęczowego sztandaru z udziałem Żakowskiego, Najsztuba, Szczuki, Legierskiego,Biedronia, Skrzeczyszyn, Jarugi i podobnego elementu. Bedą biadolić jaki to skandal że faszystowski, antysemicki, ksenofobiczny i homofobiczny rząd śmie profanować pamieć zaholocaustowanych żydów sama swoja obecnoscia na takiej nobliwej imprezie. Wracają to chyba określenie umowne, trudno sobie wyobrazić powrót 3.5 mln przedwojennych żydów do kraju okrojonego z 1/3 terytorium i to o tą jego czesć którą w większosci zamieszkiwali. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: Żydzi wracają do Warszawy 05.07.07, 23:25 ale sie naczytał roczników statystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
qpa-qpa Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 19:03 A czy moze jest wsrod nich ten ...jak mu tam .... ten....no, Jezus ? Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 19:08 qpa-qpa napisał: > A czy moze jest wsrod nich ten ...jak mu tam .... ten....no, Jezus ? Bardzo watpliwe, ukrzyżowaliby go po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head 80 mln + działka (ok. 200-250 mln) 27.06.07, 20:48 i jakoś nikt nie protestuje, a jak Sejm chciał wspomóc budowę Swiątyni Opatrzności Bożej w katolickim, bądź co bądź kraju, to od razu wszyscy "aj-waj!". A mówią, że jesteśmy narodem antysemitów Odpowiedz Link Zgłoś
juesej Re: 80 mln + działka (ok. 200-250 mln) 27.06.07, 21:45 Co więcej - żeby te pieniądze z budzetu państwa i miasta (80 mln zł) mogły być przekazane, musiano zmienić statut organizacyjny muzeum. Gdy w przypadku Świątyni Opatrzności chcąc być w zgodzie z prawem miano przekazać pieniądze (20 mln) na muzeum wewnątrz tej światyni - podniosł się raban i sprawa upadła. Ale na promocję polskiego antysemityzmu (co na pewno będzie w tym muzeum żydów) są polskie pieniądze. Jesteśmy wyjątkowo frajerskim krajem. Dajemy się opluwać za włąsne pieniądze. A ciekaw jestem czy w tym muzeum będzie coś o Żydach - szefach UB lub komunistycznych apartczykach-zbrodniarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: 80 mln + działka (ok. 200-250 mln) 05.07.07, 23:32 Ooo jak sie napociłeś biedaku,i to bez sensu.Współczuje,lekarz za rogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx !? 28.06.07, 00:18 talking_head napisał: w katolickim, bądź co bądź kraju, Ten kraj jest bardziej "bądź co bądź" niż katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: 80 mln + działka (ok. 200-250 mln) 05.07.07, 23:29 Ja daje forse i działka moja.,ale cała ..od morza do Tatr! Odpowiedz Link Zgłoś
b4b Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 20:50 podobno mają przejąć szałasy pielęgniarek i walić butelkami pod urm w celu wymuszenia 100 mld $ Odpowiedz Link Zgłoś
hsawicka Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 21:07 b4b napisał: > podobno mają przejąć szałasy pielęgniarek i walić butelkami pod urm w celu > wymuszenia 100 mld $ > Tytuł artykułu obrazuje marzenia redaktora GW, ale oni wrócą na makiety i ekspozycje muzealne. I bardzo dobrze. Co do protestu, to żydzi mają złe doświadczenia. Wiele lat temu pewien bezczelny gudłaj z USA wdarł się na teren żeńskiego klasztoru katolickiego w Oświęcimiu i zaczął zawodzić i mamrotać coś po swojemu. Tłumaczono mu, że to naruszenie spokoju katolickiego klasztoru i żeby sobie poszedł, ale na swoje nieszczęście nieposłuchał. Podobno pracujący przy klasztorze robotnicy oblali go dla otrzeźwienia pomyjami i wynieśli na kopach. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek11 Jest demokracja. Niech se protestują! 27.06.07, 22:03 W demokracji jest miejsce i na antysemitów i na filosemitów i na wielu jeszcze innych anty - i filo. Każdy ma prawo się wypowiedzieć, wykrzyczeć, wyprotestować itp. itd. Swoją drogą fajnie, że powstaje takie muzeum (nawet za nasze pieniądze). Przede wszystkim polepszy to nasze stosunki z Izrealem i Żydami, uzględniona zostanie istotna część również polskiej kultury, no i przybędzie dodatkowa atrakcja turystyczna stolicy. A obecność prezia na wmurowaniu kamienia węgielnego świadczy o dobitnym znaczeniu tego faktu również dla polskiego interesu narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko jaka demokracja? 28.06.07, 07:06 Jaka demokracja??? Kto sie mnie spytal czy godze sie wydac 40M ze spolecznych pieniedzy na cos co i tak jest tylko obca propaganda. Jedynym warunkiem pod jakim bym sie zgodzil, byla by wystawa prac Warszawiaka, Izraela Shahaka. Chce by znalazla sie wsrod eksponatow jego ksiazka "Zydowska historia, zydowska religia". Po co nam polepszac stosunki z Izraelem? To nas bedzi kosztowalo pogorszonymi stosunkami z tymi ktorzy maja rope naftowa? Co to za zydowski interes? Glupi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
miranda333 Re: Jest demokracja. Niech se protestują! 05.07.07, 23:37 A JAKA MĄDRA,ALE NA FORUM NIE CHODZI O TO,TYLKO PLUĆ,PLEŚC I ETCETERA Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:10 cytat: "Wymaga przypomnienia olbrzymi wkład osób narodowości żydowskiej w polską kulturę, ale wymaga przypomnienia także wkład polskich Żydów w historię kultury żydowskiej. To muzeum stwarza wielką szansę na przełamanie niewiedzy i stereotypów - mówił prezydent Kaczyński." Nie wydaje mi się to poprawne politycznie. Czy nie lepiej było powiedzieć "wkład Polaków wyznających judaizm" - po prostu? Czy nie mieli polskich dowodów tożsamości, czy nie byli po prostu Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:29 cygan37 napisał: > cytat: > > "Wymaga przypomnienia olbrzymi wkład osób narodowości żydowskiej w polską > kulturę, ale wymaga przypomnienia także wkład polskich Żydów w historię kultury > żydowskiej. To muzeum stwarza wielką szansę na przełamanie niewiedzy i > stereotypów - mówił prezydent Kaczyński." > > Nie wydaje mi się to poprawne politycznie. > Czy nie lepiej było powiedzieć "wkład Polaków wyznających judaizm" - po prostu? > Czy nie mieli polskich dowodów tożsamości, czy nie byli po prostu Polakami? Co, "narodowość żydowska" nie przechodzi Ci przez gardło? Chcesz poprawiać polskiego prezydenta? Poprzedni prezydent stosował sie do tych "poprawnościowych politycznie" standardów, ale na szczęście obecny prezydent mówi prawdę normalnym językiem. Dlaczego Wy Żydzi na siłę chcecie zacierać swoją przynależność narodową? Uważacie ją za coś uwłaczającego? Wstydzicie się jej? Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:33 Żydzi wracają do Warszawy, aby odebrać swoje. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:40 naserio napisał: > Żydzi wracają do Warszawy, aby odebrać swoje. > Na serio. Tam już nic nie ma ich. To, czego nie zniszczyli Niemcy, zagarnęli komuniści, którzy zniewalali polski naród przez dziesięciolecia. Komuniści, wśród których pierwsze skrzypce grali towarzysze pochodzenia żydowskiego. To fakt historyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:46 elan13 napisał: > Tam już nic nie ma ich. Nie martw się o to. Nie ty decydujesz o tym co jest ich. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:52 naserio napisał: > elan13 napisał: > > Tam już nic nie ma ich. > > Nie martw się o to. Nie ty decydujesz o tym co jest ich. > Na serio. Właśnie, że ja decyduję, kartą wyborczą, jak miliony Polaków, stawiając na tych, którzy reprezentują polską rację stanu, eliminując tych, którzy za cudze pieniądze sprzyjają interesom obcych. I trzeba to Polakom dobitnie powiedzieć i często przypominać. TO WY DECYDUJECIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:59 elan13 napisał: > Właśnie, że ja decyduję, kartą wyborczą, jak miliony Polaków, stawiając na > tych, którzy reprezentują polską rację stanu, eliminując tych, którzy za cudze > pieniądze sprzyjają interesom obcych. "Jesteś jak inni zagraniczni turyści bardzo mile widziany". Żyj sobie dalej w świecie iluzji. Aż ci oni odbiorą swoje. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 01:18 naserio napisał: > elan13 napisał: > > Właśnie, że ja decyduję, kartą wyborczą, jak miliony Polaków, stawiając n > a > > tych, którzy reprezentują polską rację stanu, eliminując tych, którzy za > cudze > > pieniądze sprzyjają interesom obcych. > > "Jesteś jak inni zagraniczni turyści bardzo mile widziany". Żyj sobie dalej w świecie iluzji. > Aż ci oni odbiorą swoje. > Na serio. Otwórz oczy <naserio>, jeśli chcesz być na serio. To Ty wypisujesz tu iluzje, zaklinanie przyszłości. Trochę realizmu. Minęły czasy, kiedy ludzie wierzyli masowo michnikopodobnym mediom. Świadomość w narodzie wzrosła znacząco. Dość, że mamy u steru władzy Polaków patriotów, a resztki po Unii Demokratycznej i jej późniejszych mutacjach jest na marginesie zycia politycznego, co nie ulegnie zmianie. Nie wiem dlaczego piszesz właśnie tutaj o turystach zagranicznych. Ja należę do narodu gospodarzy tego kraju i jestem z tego dumny, w przeciwieństwie do innych narodowości, które wstydzą się swoich etnicznych korzeni, zmieniają nazwiska i na słowa prawdy reagują histerią i zarzutami co najmniej ksenofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 12:42 elan13, dumny gospodarzu tego kraju.Twoja naiwność i wiara w nieistniejące wartości jest rozbrajająca. Wypłacałeś, wypłacasz i będziesz wypłacał stojąc na baczność i śpewając hymn. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 12:56 naserio napisał: > elan13, dumny gospodarzu tego kraju.Twoja naiwność i wiara w nieistniejące > wartości jest rozbrajająca. Wypłacałeś, wypłacasz i będziesz wypłacał stojąc na > > baczność i śpewając hymn. > Na serio. > O jakie wartości Tobie dokładnie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 16:14 ddyzma5 napisał: > O jakie wartości Tobie dokładnie chodzi? Te fikcyjne i iluzoryczne o których on pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 16:26 Będziem ciąć po łapach jak kto po nasze, polskie wyciągnie te łapy. Odpowiedz Link Zgłoś
wzwod_poranny Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 16:28 Tak, wracaja. Od 1989r Patrz b Smolarowie Naczelny architekt warszawy, Borowski i tysiace mniej lub bardziej znanych. Wielu z nich to chochsztaplerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero polska ortografia jest rowniez dla Polakow 28.06.07, 20:16 wzwod_poranny napisał: > Tak, wracaja. > Od 1989r > Patrz b Smolarowie > Naczelny architekt warszawy, Borowski i tysiace mniej lub bardziej znanych. > Wielu z nich to chochsztaplerzy. Nie wiem czy wracaja. Moze tak, moze nie. Ale wiem ze jesli wroca, odsetek obywateli, ktorzy jezyk polski maja opanowany w stopniu zadowalajacym na pewno wzrosnie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wzwod_poranny Re: polska ortografia jest rowniez dla Polakow 28.06.07, 22:07 tylko po to sie fatygowales Zydzie? Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: polska ortografia jest rowniez dla Polakow 29.06.07, 11:13 wzwod_poranny napisał: > tylko po to sie fatygowales Zydzie? Rozszyfrowales mnie. Szacunek. Jak ty to robisz, intuicyjnie? Czy w oparciu o umiejetnosci nabyte droga ksztalcenia? Podziel sie z nami ta wiedza! P.S: Fantastyczny Nick, swiadczy o duzym poczuciu humoru i wyrafinowanym smaku. Pozazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 21:43 naserio napisał: > ddyzma5 napisał: > > O jakie wartości Tobie dokładnie chodzi? > > Te fikcyjne i iluzoryczne o których on pisze. > To co on pisze , to ja wiem. Ale nie jestem pewny czy Ty rozumiesz, co on pisze. na serio. Dlatego „naserio”, powiedz naserio , jak Ty naserio interpretujesz jego. naserio. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 22:23 ddyzma5 napisał: > Ale nie jestem pewny czy Ty rozumiesz, co on pisze. To twój problem. Na serio. > Dlatego ?naserio?, powiedz naserio , jak Ty naserio interpretujesz jego. "Dlatego"? Nie widzę tej potrzeby. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 22:54 naserio napisał: > ddyzma5 napisał: > > Ale nie jestem pewny czy Ty rozumiesz, co on pisze. > To twój problem. Na serio. > Piszesz coś „naserio” , ale nie wiesz co, ewentualnie „naserio” można wyciągnąć wniosek iż piszesz sam do siebie. naserio > > > Dlatego ?naserio?, powiedz naserio , jak Ty naserio interpretujesz jego. > "Dlatego"? Nie widzę tej potrzeby. Na serio. > A więc „naserio“ musisz iść do okulisty. naserio. Wtedy może zauważysz coś więcej w swoim życiu. naserio. Odpowiedz Link Zgłoś
cygan37 Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 22:52 elan13 napisał: > > Co, "narodowość żydowska" nie przechodzi Ci przez gardło? Chcesz poprawiać > polskiego prezydenta? Poprzedni prezydent stosował sie do > tych "poprawnościowych politycznie" standardów, ale na szczęście obecny > prezydent mówi prawdę normalnym językiem. > > Dlaczego Wy Żydzi na siłę chcecie zacierać swoją przynależność narodową? > Uważacie ją za coś uwłaczającego? Wstydzicie się jej? Dlaczego "wy Zydzi"? Nie jestem Zydem. Moja polska rodzina pochodzi z Sokółki i była tam przed wojną w mniejszości. Sąsiedzi dziadków, też Polacy ale wyznający judaizm byli tak samo w czasie mobilizacji powołani do wojska by bronić Ojczyzny w 1939 roku. Tej Ojczyzny bronili i razem w okopach ginęli. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 27.06.07, 23:02 cygan37 napisał: > Sąsiedzi dziadków, też Polacy ale wyznający > judaizm byli tak samo w czasie mobilizacji powołani do wojska by bronić > Ojczyzny w 1939 roku. Tej Ojczyzny bronili i razem w okopach ginęli. cygan37, wpisany zostałeś na listę fałszerzy historii. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Raczej falszerzem historii wg"prawdziwych Polakow" 27.06.07, 23:37 Wyarazaj sie precyzyjnie, bardzo prosze. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Raczej falszerzem historii wg"prawdziwych Pol 27.06.07, 23:43 onufry.zagloba napisał: > Wyarazaj sie precyzyjnie, bardzo prosze. > Na serio. Istnieje tylko jedna historia i nie ma innych Polaków niż "prawdziwi". Wszystko inne to fałszerstwo. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 01:42 cygan37 napisał: > Dlaczego "wy Zydzi"? Nie jestem Zydem. Moja polska rodzina pochodzi z Sokółki i była tam przed wojną w mniejszości. Sąsiedzi dziadków, też Polacy ale wyznający judaizm byli tak samo w czasie mobilizacji powołani do wojska by bronić Ojczyzny w 1939 roku. Tej Ojczyzny bronili i razem w okopach ginęli. No cóż, nie będąc Żydem, piszesz jak Żyd, który się burzy na użycie przez prezydenta Kaczyńskiego sformułowania "naród żydowski". Co do historii, nie słyszałem o żadnym bohaterskim polskim Żydzie w kampanii wrześniowej. I chyba nic dziwnego, że zmobilizowani obywatele polscy pochodzenia żydowskiego ginęli w okopach. Jak to na wojnie. Uważasz za zasługę, że nie zdezerterowali? Za dezercję groziła czapa. Co do dezercji, to duża część żydów polskiego pochodzenia, uratowanych przez gen. Andersa z sowieckiego piekła, dotarłszy do Jerozolimy po prostu zdezerterowała porzucając mundur polski, odmawiając walki z prześladowcami obydwu narodów, z hitlerowcami. Z drugiej strony, znając bitność żyda, armia Andersa nie poniosła szczególnego uszczerbku w sile bojowej, czyniąc rezerwy w aprowizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Cygan jest Cyganem. Po kiego robisz z niego ZYDA? 27.06.07, 23:35 Duzo juz w zyciu slyszalem i widzialem, ale Cygana wyznania mojzeszowego to nie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Wyrazenie "Zyd polski" ma dluga i piekna historie 27.06.07, 23:33 w pismiennictwie polskim, szczegolnie u pozytywistow. I - jak Bozie kocham - nie ma w nim nic uwlaczajacego. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski Skandal!! Nieprawdaż, Piękny Romanie? 27.06.07, 22:37 Czy dopuścisz do tego? Czy wpuścisz tam wycieczki szkolne? Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Skandal!! Nieprawdaż, Piękny Romanie? 27.06.07, 22:45 jarek.gurtowski napisał: > Czy dopuścisz do tego? Czy wpuścisz tam wycieczki szkolne? Giertych sam je wyśle, bo muzeum za polskie pieniądze będzie pod polską kontrolą i żadne antypolskie bzdury (jak choćby żydłaczenie pseudohistoryka Grossa) tam się nie znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.gurtowski Polska dla Polaków. Blondynów, ponad 2 m wzrostu 27.06.07, 22:43 Zdrowych, o regularnym kształcie czaszki, nordyckich rysach, orientacji heteroseksualnej, z ojca blondyna i matki blondynki. I ma mieć polskiego psa - owczarka podhalańskiego, jeździć polskim samochodem, pić tylko polskie mleko, jeść wyłącznie biały ser, ubierać się w bielską wełną itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Polska dla Polaków. Blondynów, ponad 2 m wzro 27.06.07, 22:50 jarek.gurtowski napisał: > Zdrowych, o regularnym kształcie czaszki, nordyckich rysach, orientacji > heteroseksualnej, z ojca blondyna i matki blondynki. I ma mieć polskiego psa - > owczarka podhalańskiego, jeździć polskim samochodem, pić tylko polskie mleko, > jeść wyłącznie biały ser, ubierać się w bielską wełną itd itp. Do trzeciego pokolenia. (Łącznie z samochodem.) Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: bardzo ważna rzecz- Żydzi z Polski precz! 27.06.07, 22:48 Staraj się o paszport i zbieraj na bilet. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Miejmy nadzieję... 27.06.07, 23:18 że nie będą tak bezczelni i nie dopuszczą się w Muzeum do fałszowania historii Polski tak jak to się często dzieje na świecie oraz że znajdą się odważni którzy będą im patrzyli na ręce i sprawdzali czy czysto grają i nie kantują. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Miejmy nadzieję... 27.06.07, 23:22 jama314 napisał: > że znajdą się odważni którzy > będą im patrzyli na ręce i sprawdzali czy czysto grają i nie kantują. Zgłaszasz się? Na serio? Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba W Polsce to se moga falszowac te historie, bo na 27.06.07, 23:31 polskim gruncie to malo grozne:) Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba Tak, dialektolodzy. A owo "se" to tzw. mazurzenie 28.06.07, 19:17 Mowilem ci, synu, wez sie porzadnie za nauke zanim zaczniesz w powaznym gronie glos zabierac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mich1309 Nareszcie! 27.06.07, 23:28 Cieszę się, że wreszcie powstanie muzeum dokumentujące tysiącletnią historię Żydów polskich, ich wielki wkład w polską kulturę i rozwój gospodarczy. Żydzi przez wiele stuleci zamieszkiwali państwo polskie, byli jego naturalnymi współgospodarzami. Naszym obowiązkiem jest upamiętnienie ich losów. Jesteśmy spadkobiercami ich bogatego dziedzictwa. Polska i jej historia wyglądałyby zupełnie inaczej gdyby nie Żydzi, którzy je współkształtowali. Ich wkład był pozytywny w każdym aspekcie. Szczególnie cieszy to, że muzeum ma dotyczyć HISTORII Żydów w Polsce, a Zagłada będzie tylko jednym z jego elementów. Miejsc upamiętniających holokaust jest w Polsce wiele, a brakowało dotąd muzeum pokazującego całą długą i bogatą histoię i kulturę Żydów polskich. Inna sprawa, że pomniki Zagłady są często w fatalnym stanie, ale to juz inna historia. Trzymam kciuki za przedsięwzięcie, życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na otwarcie muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
jotes1955 Re: Nareszcie! 28.06.07, 01:39 Popieram. Wychowalam sie dokladnie tam i doskonale pamietam te ruiny, a takze tzw. Gesiowke (wiezienie), ktore bylo obok. To najlepsze miejsce dla tego muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jotes1955 28.06.07, 02:25 jotes1955 napisała: > Nareszcie! > Popieram. Wychowalam sie dokladnie tam i doskonale pamietam te ruiny, a takze > tzw. Gesiowke (wiezienie), ktore bylo obok. To najlepsze miejsce dla tego > muzeum. A ja nie popieram! Maja juz dwa panstwa zydowskie - Izrael i USA, a teraz trzecie im sie marzy! Ciekawe, co ich tak ciagnie do tej Polski, ktora tak zeswinili i opluli na calym swiecie??? PS - Z Izraela piszesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Nareszcie! 28.06.07, 07:37 Teraz powinnismy z niecierpliwoscia czekac na otwarcie Polakiego Muzeum w Izraelu.Izraelczycy powinni czuc sie w obowiazku upamietniena wkladu Polski poprzez nadaniu Zydom praw i przywilejow w 16 wieku co przyczynilo sie do ich rozkwitu i przetrwania po dzien dzisiejszy.Bylby to ladny gest z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Pieknie tylko nie ,,przesłodzić ''.... 28.06.07, 01:37 Żydzi żyli w ,,Polin'' od czasów Mieszka.Czyli od 1000 lat w histori Polski jest miejsce polskich Żydów. Były piekne,heroizczne karty współpracy Polaków i Żydów ale...były też : -antyzydowskie ekscesy Polaków, -antypolskie działania Zydów, -nienawiść a nawet wrogość wzajemna. I tego przemilczeć nie należy a nawet nie wolno. Trzeba działać w duchu przesłania listów biskupów polskich i niemieckich z 1966 ,,przebaczamy i prosimy o przebaczenie''.Jeśli ,,pójdziemy na skróty''to demony zła pojawią sie znowu i zniszczą pozorną,bo bez rachunku sumień, przyjaźn. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: amanasunta 28.06.07, 02:28 Ales naiwna. Zydzi NIGDY nie przeprosza! Oni uwazaja, ze sa narodem do odbierania tylko przeprosin! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Re: amanasunta 28.06.07, 02:44 wet3 napisał: > Ales naiwna. Zydzi NIGDY nie przeprosza! Oni uwazaja, ze sa narodem do > odbierania tylko przeprosin! Nie wszyscy ,ale większość jest ,niestety ,takich jak ich opisałeś. Tym bardziej trzeba mówic o złych i dobrych faktach z historii polsko-zydowskich kontaktów.I nie ,,słodzić'' bo cukier to ,,biała śmierć'':) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: amanasunta 28.06.07, 03:35 amanasunta napisała: > wet3 napisał: > > > Ales naiwna. Zydzi NIGDY nie przeprosza! Oni uwazaja, ze sa narodem do > > odbierania tylko przeprosin! > Nie wszyscy ,ale większość jest ,niestety ,takich jak ich opisałeś. > Tym bardziej trzeba mówic o złych i dobrych faktach z historii polsko- zydowskic > h > kontaktów.I nie ,,słodzić'' bo cukier to ,,biała śmierć'':) Masz racje. Problem polega na tym, ze tych dobrych faktow jest tyle co by kot naplakal. Trzeba dobre szklo powiekszajace. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 06:24 Bede mial murowany akt erekcyjny na sama mysl. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko Dostalem murowany akt erekcyjny na sama mysl 28.06.07, 06:47 Maja nas za glupkow, co bysmy nie zrobili. Nie tylko wykaszlemy 80M + dzialke, ale i 15% za domniemane mienie zydowskie po dzisiejszych cenach. No i oczywiscie poczucie winy. Oj glupi ten narod, ale dostje to na co zasluguje. Na glupote nie ma lekarstwa, ale jest na erekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 11:42 Takie muzeum powinno powstać. Oczywiście muzeum, które pokazuje całą prawdę, nie tylko tą chcianą prawdę przez żydów. Te muzeum nie może być instrumentem żydowskiej propagandy. Nie może być instrumentem szerzącym antysemityzm. Musi pokazywać ono złe i dobre strony polsko-żydowskiej egzystencji. Co żydzi zrobili złego dla Polski, a co dobrego. Powinno pokazać ono nawet zbrodniarzy polskich i żydowskich. Oczywiście nie wykluczając takich zbrodniarzy żydowskich jak Morel. Powinno ono zajmować się kolaboracją żydów i polaków z hitlerowskim najeźdźcami . Powinno ono wnikliwie zająć się wkładem polaków i żydów w budowami komunizmu w Polsce. Myślę iż tylko szczera prawda może oczyścić stosunki polsko-żydowskie . A tak szczerze mówiąc wydaje mi się, iż nad szczerą prawdą żydzi nie będą zainteresowani. Nic nie szkodzi, my Polacy powinniśmy takie muzeum zbudować . To jest nasza historia , i do niej mamy prawo . To jest dla dobra Polski , i dla dobra stosunków polsko-żydowskich. A gdyby żydzi protestowali , to niech sobie protestują . Mają do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 11:59 Obawiam się że strona zydowska w rozumieniu Holocaust Industry nie będzie zainteresowana prawdą a jedynie hagadą. Wąsko użyteczną opowieścią majacą wywołać pożadany przez opawiadajacego efekt. Pozostaje miec nadzieje że to środowisko nie zdominuje obrazu i charakteru tego muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 12:48 gentile1 napisał: > Obawiam się że strona zydowska w rozumieniu Holocaust Industry nie będzie > zainteresowana prawdą a jedynie hagadą. > Właściwie zainteresowanie strony żydowskiej jest tu niepotrzebne. Dobrze by było oczywiście gdyby były odbierane takie impulsy, ale to nie jest w tym przypadku niezbędne aby zrealizować ten projekt . Projekt prowadzący w końcu do obopólnego zrozumienia kwestii żydowskiej w Polsce. > > Wąsko użyteczną opowieścią majacą > wywołać pożadany przez opawiadajacego efekt. Pozostaje miec nadzieje że to > środowisko nie zdominuje obrazu i charakteru tego muzeum. > Wpływ żydów w polską kulturę jest nie mały, również polska kultura miała duży wpływ na polskich żydów. Dużo żydów nie czuło się jednak Polakami, dlatego było wielu z nich zajmowało się kolaboracją z wrogami polski. Polska była krajem najbardziej przychylnym żydom, dlatego tak wielu u nas zamieszkało. I po mimo tego wielu żydów jest bardzo nieprzychylnych dla Polski i Polaków. Wprost ich nienawidzą. Dlaczego nas tak nienawidzą ? Przecież uratowaliśmy najwięcej istnień żydowskich przed zagładą. Wielu Polaków czuje iż żydzi jako mniejszość, chce ich zdominować we własnym kraju. Czy to tak rzeczywiście jest , jest to kwestią sporną. W każdym razie zachowują się bardzo prymitywnie głaszcząc siebie samych po głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ddyzma5 28.06.07, 15:47 Zydzi kolaborowali zawsze. Przytlaczajaca wiekszosc z nich izolowala sie swiadomie i nie chciala miec kontaktow z Polakami. Woleli siedziec w swoich gettach. Zaczelo sie od wojen szwedzkich a skonczylo sie w 1968 roku. A jesli chodzi o budowe muzeum obiektywnie oddajacego stosunki polsko-zydowskie, to pokazujesz spora porcje naiwnosci. Powinien Ci wystarcac dialog chrzescijansko- zydowski z ktorego po latach dyskusji wystapil ks.Chrostowski (nie wiem czy nie myle nazwiska, ale chyba nie). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 200 mln z polskiego budżetu ?... 28.06.07, 18:02 A nie lepiej na pielęgniarki i lekarzy ?... Dlaczego mamy fundować muzeum żydom ? Liczę na głosy oburzenia krytyków finansowania Świątyni Opatrzności... :) Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: 200 mln z polskiego budżetu ?... 28.06.07, 19:03 mg2005 napisał: > Liczę na głosy oburzenia krytyków finansowania Świątyni Opatrzności... :) Możesz sobie liczyć na co ci się żywnie podoba, a płacić będziesz tak czy inaczej. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: ddyzma5 28.06.07, 21:34 wet3 napisał: > Zydzi kolaborowali zawsze. Przytlaczajaca wiekszosc z nich izolowala sie > swiadomie i nie chciala miec kontaktow z Polakami. Woleli siedziec w swoich > gettach. Zaczelo sie od wojen szwedzkich a skonczylo sie w 1968 roku. A jesli > chodzi o budowe muzeum obiektywnie oddajacego stosunki polsko-zydowskie, to > pokazujesz spora porcje naiwnosci. Powinien Ci wystarcac dialog chrzescijansko- > zydowski z ktorego po latach dyskusji wystapil ks.Chrostowski (nie wiem czy nie > > myle nazwiska, ale chyba nie). Pozdrawiam. > Ok, jednak wydaje mi się iż trzeba być realistą. Muzeum będzie, a skoro tak, to trzeba oddać realnie obraz polsko-żydowski. Jestem święcie przekonany, iż żydzi tego nie potrafią, oni widzą tylko siebie. Żydowskie podejście jest takie, iż oni są zdania, że ich racja musi być. Wychodząc z tego twierdzenia dialog polsko żydowski jest niemożliwy , chyba iż Polacy będą tak tańczyć jak żydzi zagrają. A tak na pewno nie będzie. A więc trzeba takie muzeum tak urządzić , iż będzie ono oddawało faktyczny obraz żydów. Co na pewno żydom nie będzie się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 19:25 Ach wy baranki, ojojoj, - juz DAWNO znowu sa. I to nie tylko w Warszawie.... Odpowiedz Link Zgłoś
hendre Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 22:22 Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów praktycznie nie ma w Polsce (przed wojną ok. 3 mln, obecnie ok. 2 tysięcy). Łatwiej również odpowiedzieć na pytanie: czy Polacy są antysemitami i czy są narodem tolerancyjnym. Podobno Eichman na procesie również twierdził, że nigdy nie był antysemitą, a nawet lubił Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
naserio Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 22:26 hendre napisał: > Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów > praktycznie nie ma w Polsce (przed wojną ok. 3 mln, obecnie ok. 2 tysięcy). > Łatwiej również odpowiedzieć na pytanie: czy Polacy są antysemitami i czy są > narodem tolerancyjnym. > Podobno Eichman na procesie również twierdził, że nigdy nie był antysemitą, a > nawet lubił Żydów. Informuję: Wpisany zostałeś na listę polakożerców. Na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
wzwod_poranny Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 22:27 hendre napisał: Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów > praktycznie nie ma w Polsce '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gentile1 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 22:51 hendre napisał: > Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów > praktycznie nie ma w Polsce (przed wojną ok. 3 mln, obecnie ok. 2 tysięcy). > Łatwiej również odpowiedzieć na pytanie: czy Polacy są antysemitami i czy są > narodem tolerancyjnym. > Podobno Eichman na procesie również twierdził, że nigdy nie był antysemitą, a > nawet lubił Żydów. Jasne, polacy po wczesniejszym wybudowaniu obozów koncentracyjnych i krematoriów spędzili do nich żydów i w radosnym pląsie puścili z dymem. Nie zdołali temu zapobiec nawet szalachetni rycerze z SS i Wehrmachtu interweniujący w tej bolesnej sprawie zbrojnie w ramach Fall Weiss i nieco późniejszej konferecji w Wansee . Antysemityzm polaków był tak wszechogarniający i potężny że nawet te oddziały humanitarne musiały ulec, nec hercules contra plures. To miałeś na myśli szanowny kolego? PS. Eichmann Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 23:01 hendre napisał: > Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów > praktycznie nie ma w Polsce (przed wojną ok. 3 mln, obecnie ok. 2 tysięcy). > Łatwiej również odpowiedzieć na pytanie: czy Polacy są antysemitami i czy są > narodem tolerancyjnym. > Podobno Eichman na procesie również twierdził, że nigdy nie był antysemitą, a > nawet lubił Żydów. > Hitler także w swoich wczesnych latach nie miał nic przeciwko żydom. Podkochiwał się nawet w żydówce. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Żydzi wracają do Warszawy 29.06.07, 00:49 Jest duzo w tym co pisesz. Spora czesc autorow postow najwyrazniej tez nie rozumie, ze jest to projekt polsko-zydowski i ze polscy i zydowscy naukowcy i muzealisci beda _wspolnie_ tworzyc to muzeum. W wielu krajach powstaly organizacje przyjaciol muzeum skladajace sie glownie, ale nie tylko, z Polakow i z polskich Zydow. Zbieraja m.inn. pieniadze na muzeum. Sam dolozyem sie do tej zbiorki w Szwecji, gdzie zreszta z inicjatywa powstania tej organizacji wyszlo kilkoro zamieszkalych w Szwecji Polakow. Niektorzy autorzy postow wyrazaja obawy tudziez nadzieje, ze muzeum pokaze obraz zycia Zydow w Polsce albo zaklamany albo wolny od zaklamania (bo w Polsce nie bedzie niby miejsca na "antypolskie" hece - co za bzdura). Otoz obraz tego zycia na przestrzeni wiekow nie byl ani bialy ani czarny. Byl on najczesciej szary, tzn. obie "strony" maja czym sie chwalic i maja czego sie wstydzic. Po obydwu "stronach" sa ludzie ktorzy chcieliby "wybielic" historie wlasnej grupy (sporo postow w tym watku mozna by zaliczyc do tej kategorii); po obydwu "stronach" sa tez ludzie ktorym zalezy na rzetelnym obrazie, bez wzgledu na to czy bedzie on postrzegany jako antysemicki czy antypolski. Wyliczanie ktorych ludzi jest wiecej po ktorej "stronie", czym zajmuje sie niektorzy autorzy postow, jest zupelnie idiotyczne. Niestety, czytajac wiele postow dochodze do wniosku, ze to muzeum jest jak najbardziej Polsce potrzebne. Zydom tez, ale przede wszystkim Polsce i Polakom. Tym samym melduje sie do zanotowania mnie na liscie polakozerecow. Na serio. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 29.06.07, 09:12 Wydaje mi się iż widzisz głębie tego problemu , która pomoże przetrawić wspólną nie łatwą historie polsko – żydowską. Moim zdaniem nie należysz do grupy polakożerców , ale wprost przeciwnie. Czy istnieje jakaś strona w necie zajmująca się tym projektem ? Strona z kontem , w razie gdybym zdecydował się dołożyć własną cegiełkę do tego projektu . Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Żydzi wracają do Warszawy 01.07.07, 02:40 Kilka linkow: www.jewishmuseum.org.pl/ www.jewishmuseum.org.pl//articles.php?miId=155&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 01.07.07, 09:29 Wygląda na to iż te muzeum będzie inicjatywą żydów . A więc żydzi będą w tym muzeum prezentować swój obraz przeszłości. Żydowskie muzeum pod patronatem żydowskim , a więc obawiam się że to będzie tylko jedna strona medalu. A skoro tak , to ten projekt nie będzie projektem pomagającym w przerobieniu wspólnej przeszłości. Pokazaniu zarówno pozytywnych jak i negatywnych stron, ale po prostu coś w rodzaju „historii” chcianej przez żydów. A więc jedyne co Polscy z tym będą mieli wspólnego , to poniesienie kosztów tego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: hendre 29.06.07, 02:16 hendre napisał: > Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów > praktycznie nie ma w Polsce (przed wojną ok. 3 mln, obecnie ok. 2 tysięcy). > Łatwiej również odpowiedzieć na pytanie: czy Polacy są antysemitami i czy są > narodem tolerancyjnym. > Podobno Eichman na procesie również twierdził, że nigdy nie był antysemitą, a > nawet lubił Żydów. Eichman musial luvic Zydow. Przeciez sam byl Zydem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jam1-szy Re: Żydzi wracają do Warszawy 29.06.07, 03:06 hendre napisał: > Po przczytaniu opinii szanownych kolegów staje się jasne, dlaczego Żydów > praktycznie nie ma w Polsce (przed wojną ok. 3 mln, obecnie ok. 2 tysięcy). > Łatwiej również odpowiedzieć na pytanie: czy Polacy są antysemitami i czy są > narodem tolerancyjnym. > Podobno Eichman na procesie również twierdził, że nigdy nie był antysemitą, a > nawet lubił Żydów. Pomoz Polakom (i nie tylko) wzbudzic sympatie do Zydow i wskarz chociaz na JEDNEGO przywodce organizacji zydowskich jak karci publicznie swoich rodakow za klamstwa i wmawianie swiatu wspolwine Polakow za holokaust na Zydach wczasie IIWS, jak karci za polskie obozy smierci, jak karci zydowskich oszczercow na temat pogromow Zydow w Jedwabnem i w Kielcach i potepia "historyka" Grossa i innych zydowskich geszefciarzy. Pomoz Polakom... Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Żydzi wracają do Warszawy 28.06.07, 23:08 Jaki cyniczny i bezmyślny tytuł tego artykułu. Zmarli nie wrócą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosiasko Żydzi wracają do Warszawy, a was posla na wojne 29.06.07, 11:00 do Iranu. Wyniszczyli juz Stany, teraz kolej na frajerow w Polsce. Muzeum bedzie jak znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Lau :lepiej późno niż wcale-wdzięczność perfidnych 29.06.07, 15:44 Zbiednaiała Polska sponsoruje Zydom muzeum - 100 mln PLN plus teren wart o wiele więcej do tego liczne pomniki (jak ten w Bełzcu- 10 mln PLN) , liczne imprezki , pisma , organizacje , teatr , instytut etc . Potem tak jak nawet na forach gazwyb - złodzieje i zebracy oraz trudniący się wymuszeniami naśmiewają się z polskiego kryzysu a jednocześnie dalej żebrzą oraz wymuszają w Polsce . "Przy okajzi" gmina zydowska licząca kilka tys ludzi przejmuje mienie warte - w/g róznych szacunków od kilku do 10 MLD $ . To im nie wystarcza chca jeszcze 65 MLD $ . A oto fragmencik wczesniejszych "mądrosci" Laua (ciekawe czy nie będzie tak iz za polskie pieniądze będa nas znowu opluwać) : "The Jewish Press": - główny rabin Izraela - Meir Lau oznajmił (13.VIII. 1993 r.): "Weźmy na przykład taki duży kraj jak Polska przed II Wojną Światową. Żydzi uczynili go owocnym, zamienili w kwitnący kraj, z żywotną ekonomią, przemysłem i rolnictwem. A spójrzmy na ten kraj teraz, po II Wojnie Światowej, gdy 3,6 mln Żydów opuściło go. Jest wyspą zniszczenia, krajem upadającym pod każdym względem, w ekonomii, w przemyśle, również w sprawach społecznych. Tym niemniej wielu Polaków współpracowało z nazistami w likwidowaniu narodu żydowskiego, przed czym chroń nas Boże. Sześć największych obozów zagłady zlokalizowanych było na terenie Polski. Oni wiedzieli, że utrata Żydów wiele ich będzie kosztować. To jednak ich nie powstrzymało. Bo taka jest natura antysemityzmu - zniszczyć naród żydowski zamiast korzystać z niego." Miesiąc później, tenże rabin Meir Lau, złożył wizytę Janowi Pawłowi Drugiemu. Odpowiedz Link Zgłoś