Dodaj do ulubionych

Bitwa warszawska

20.08.07, 07:15
A czy Donald Tusk zgodnie ze swą obietnicą z października 2005 zdoła
do najbliższych wyborów wyjaśnić wojenne losy swego dziadka????
Szczegóły moich poszukiwań - patrz
pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Józef_Tusk Przypuszczam że
właśnie z dyskuscji w Wikipedii Donald Tusk dowiedział się adresu
emailowego archiwum w Norholt ( Londyn ),bo tam go wsześniej podałem.
Obserwuj wątek
    • pan_opticum Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 07:22
      Mnie to zwisa.
      • kronopio77 Warszawiacy już poznali się na rządach Lecha K.... 20.08.07, 09:06
        polecam ten artykuł - dobrze podsumowuje 4 lata jego nieróbstwa w
        stolicy
        www.komentarze.eu/?p=40
        • mlasskacz Tusk wygra w cuglach, Kaczor przegra z Borowskim. 20.08.07, 09:46
          20% to może PiS dostac gdzieś na dalekich przedmieściach, czyli praktycznie na wsi.
          • konread Re: Tusk wygra w cuglach, Kaczor przegra z Borows 20.08.07, 10:38
            Z wielką radością stolica skopie kaczy kuper;)
            • tetlian Chciałbym - nie chciałbym 20.08.07, 21:16
              Chciałbym aby wygrał Borowski. Nie chciałbym aby wygrał Kaczyński. Ale wygra
              Tusk. Czyli średnia moich chceń i niechceń :)
    • olias Bitwa warszawska 20.08.07, 07:34
      dziadek Tuska mnie też zwisa. Ale samego Tuska to się jednak trochę
      boję. Mam juz dość lyberałów, zwłaszcza z Gdańska (podłej pamięci
      Kongres Liberalny .. pamięta kto jeszcze tych bandytów?).
      wracając do bitwy - nie była warszawska, warszwiacy stworzyli tę
      nazwę żeby sobie przywłaszczyć zwycięstwo pod Radzyminem.
      • 1zorro A co robili pradziadkowie kaczorow? 20.08.07, 07:45
        nalezalo by to tez wyjasnic...Z tymi "dziadkami" to nic glupszego
        nie potraficie juz wymyslac?
        • jacek2235 A co obiecał Donald Tusk???? 20.08.07, 08:39
          Skoro Donald Tusk obiecał wyjaśnić losy dziadka i nie wyjaśnił, to
          znaczy że nie potrafi, i tu tkwi problem. Powstaje zatem pytanie a
          co Donald Tusk potrafi. W samej kwestii że Józef Tusk służył w
          Wehrmachcie a chyba (?)nie służył w PSZ nie ma nic strasznego
          • mlasskacz Wiadomo, kretynie, że Sowietom zalezało na Radzymi 20.08.07, 10:05
            nie a nie na Warszawie i dopiero potem "Warszawiacy przywłaszczyli" nazwę, idioto beznadziejny. Szczególnie Piłsudski pomagał im potem w tym przywłaszczeniu. Dużo u nas takich historiozofów, czyli wsiowych jędrków-mędrków.
          • 1410_tenrok koles, ile czasu będziesz truł 20.08.07, 10:17
            wedle danych dziadek Tuska służył w Wehrmachcie 90 dni! W trakcie
            walk w lesie Huertgen już po kilku dniach go w Wehrmachcie nie było!
            To są fakty! Czepiacie sie, jak rzep psiego ogona owych 90 dni!
            Przecież to jest chore! Nie interesuje was, że niemcy przez 4 lata
            nie chcieli wcieli Tuska do Armii, a wcielili dopiero wówczas, gdy
            musieli rezerwistów szukać nawet za szafą.
            Gdybacie, co sie stało. A skąd wiecie, że Tusk nie był tajnym
            agentem? A skąd wiecie, że danego tuska nie znajdują się w zbiorach
            zastrzeżonych? W koncu Tusk został zaszeregowany jako "fanatischer
            Pole". Za to dostał po krzyżu. Uważajcie, bo może sie okazać, śe
            Tuska zasługuje na medal, a Kaczynscy są synkami Rajmundzika,
            niepewnej przeszłości. I co wtedy?
            PO ma nad wami przewage, ponieważ nigdy nie czepia sie dwudziestu
            lat pracy Rajmunda K. jako komuchowatego politruka na PWR. A to jest
            przecież okropne, że powstaniec warszawski, znający zachowanie
            sowietów, przyuczał przez tyle lat do systemu!
            • jacek2235 Chodzi tylko o ustalenie faktów 20.08.07, 19:30
              Ani w tym że J.T. służył w Wehrmachcie, ani w tym że ostatecznie
              zapewnie nie służył w PSZ nie ma nic strasznego, także Donald Tusk
              nie ponosi oczywiście odpowiedzialności za swego dziadka. Chodzi
              jednak o ustalenie FAKTÓW z wojennego życiorysu dziadka, co Donald
              Tusk uroczyście obiecywał w październiku 2005 robiąc bardzo
              zdziwioną minę. A ustalaniu tych faktów towarzyszą "dziwne"
              przypadki: dziennikarze TVN, Newsweeka , którzy w ciągu KILKU DNI
              dotarli do archiwum w Berlinie, nie zdołali przez rok dotrzeć do
              archiwum w Northolt ( Londyn ), a przecież znalezienie obu archiwów
              jest jednakowo trudne. Ale wtedy Jacek Kurski wynajął niemieckiego
              prawnika do sprawdzenie faktów i zachodziło niebezpieczeństwo że to
              on pierwszy dotrze do faktów i ogłosi je. Ponieważ osobiście
              znalazłem adres archiwum w Northolt, zapewniam że nie jest to
              trudne, wymaga jedynie znajomości angielskiego i wyszukiwarki
              Google, dziennikarze TVN czy TV na pewno są w stanie znależć ten
              adres. Także w interesie D. Tuska w trakcie kampani prezydenckiej
              leżało natychmiastowe dotarcie do materiałów w angielskich archiwach
              o niewątpliwej, jak się wydawało, służbie w PSZ - tymczasem nie
              widać śladów takiej aktywności, co jest także dziwne. Przedstawienie
              zdjęcie dziadka w mundurze PSZ byłoby przecież bardzo korzystne dla
              kampani wyborczej D. Tuska. TVN ocenzurował w trakcie kampani
              wyborczej informację mieszkającej z dziadkiem wnuczki że wiedziała o
              jego służbie w Wehrmachcie, pisał o tym "Głos" i "Nasz Dziennik",
              ale pozostałe gazety kolejnym "dziwnym" przypadkiem nie powtórzyły
              tej informacji. Donald Tusk otrzymał informacje z polskiej sekcji
              archiwum w Northolt, jak podała pani Szczepuła, dopiero POD KONIEC
              LIPCA 2006, ja miesiąc wcześniej zamieściłem je dla wikipedystów (
              którzy z niego nie skorzystali )adres emailowy tego archiwym w
              dyskusji w Wikipedii, a odpowiedź z Notholt dostałem w dniu 18.04.06
              i opublikowałem w tygodniku "Głos". Przypuszczam że właśnie z
              Wikipedii Donald Tusk poznał ten adres emailowy, bo zgadza to się
              czasowo. To że Józef Tusk był alianckim agentem trzeba, jak
              wszystkie fakty,UDOWODNIĆ, przedstawić dowody i dokumenty. Jeżeli
              wojenne losy J. Tuska zastaną w pełni wyjaśnione to ja już nie będę
              miał czego wyjaśniać i będę musiał zakończyć działalność. Problem
              leży natomiast w tym, że historyk Donald Tusk stojący na czele 70-
              tys PO dysponującej milionowymi ustawowymi dotacjami nie jest w
              stanie ustalić losów jednego człowieka - co w takim razie potrafi
              PO? Przypominam że Donald Tusk bez sprawdzania faktów ogłosił że
              jego dziadkowie na pewno nie służyli w Wehrmachcie i to on
              potraktował swoich wyborców jak "ciemny lud który wszystko kupi" -
              teraz ponosi konsekwencje tego faktu. Donald Tusk nie musi niczego
              ustalać osobiście, wystarczy że zapyta kto chce być jego
              pełnimocnikiem i powinien się zgłosić tłum ochotników. To ja nie mam
              pomocników i muszę wszystko robić osobiście. Przypominam także że
              Jacek Kurski wielokrotnie publicznie negował fakt służby J. T. w PSZ
              i najlogiczniejszą kontrą byłoby właśnie przedstawienie szczegółów
              dziadka w PSZ, a nic takiego nie nastąpił. Dlatego właśnie, o czym
              pisałem w tygodniku "Głos", napisalem do archiwym w Northolt z
              prośbą o informację. Pisząc do Northolt NIE WIEDZIAŁEM jaką otrzymam
              odpowiedź, choć owa głucha cisza była symptomatyczna.
              • 1410_tenrok jakie ustalenie faktów, koles? 20.08.07, 21:23
                trujesz jak mały gay, wspominając o wehrmachcie. W polskiej wiki
                twoi kumple umiescili porazający stek głupot. A zwłaszcza o służbie
                JT w Wehrmachcie. Wcielono go w sierpniu do 328 batalionu
                zapasowego, który stacjonował w Minden. W czasie mobilizacji po
                zaatakowaniu przeze US Army pozycji niemieckich w lesie Huertgen,
                tuż przy granicy rzeszy, 328 EA bat został na chybcika rzucony do
                borny tej pozycji. O jego nikłej wartości bojowej świadczy fakt, że
                rozbito go na wiele oddziałów i każda z kompanii wałczyła w składzie
                innych jednostek. W koncu zołnierze nie odbyli nawet unitarki. Na
                początki pazdziernika JT znalazł sie na pozycji bojowej w okolicach
                miejscowości Schmidt, tak wzieto go do niewoli lub zdezerterował. A
                wiec summa summarum odbył 2,5 miesiąca służby w siłach zbrojnych
                rzeszy. Co robił pozniej? to jest dobre pytanie kochany. W latach 50
                Anglicy przekazali dokumentację. Stąd wiadomo kiedy Tusk znalazł sie
                w dokumentacji alianckiej. Dlaczego nie ma dalszej dokumentacji z
                PSZ? Jedno jest pewne, że dane JT nie istnieją od tego czasu w
                niemieckich siłach zbrojnych. System statystyczny Wehrmachtu zawalił
                sie dopiero w lutym 1945 roku. Do tego czasu dokumentacja przesyłana
                była wzorowo.
                Co wiec stało sie z dokumentami?
                a. JT siedział w obozie jenieckim. Trudne do wyobrażenia, ponieważ
                pierwszym aktem selekcji jenców Wehrmachtu była selekcja Polaków.
                niemeców rodowitych to wkurfiało totalnie.
                b. JT służył w jednostkach specjalnych - papiery są niedostępne
                c. JT służył w PSZ, ale niektórym kołom emigranckim zależy na
                zwyciestwie siły nacjonalistyczno-szownistycznych i papiery
                uległy "wyfiu-fiu". Ktos je trzyma i nigdy ich nie odda. Aby może,
                nie okazało sie, że JT był cały czas dobrym Polakiem. To byłby cios
                dla synalków politruka.....
                A na konic. Cały cyrk rozgrywa sie o niecałe 90 dni pobytu w
                wehrmachcie. Ba, ten żołnierzy, jak wynika to z danych nie odbył
                nawet służby zasadniczej do konca. czyli był mięsem armatnim nędznej
                jakości. W żaden sposób nie był w stanie przysłużyć się zwycięstwu
                rzeszy wielkonimieckiej. Ale piss trzyma sie tego kitu, ponieważ tak
                robi sie w Polsce "prawo" i "sprawiedliwość". Nic dodać, nic ująć!!!!
              • 1410_tenrok Panie Hoyda, nie wiem czemu to grzebanie służy 20.08.07, 21:34
                ale jedno panu powiem - jest wstrętne. To grzebanie to również
                grzebanie w papierach setek tysiecy innych Polaków, którzy wcieleni
                zostali siłą do niemieckich sił zbrojnych. Dla potomków tych Polaków
                oznacza to jedynie jedno - ich przodkowie byli ludzmi drugiej,
                trzeciej, entej kategorii. To jest wyjątkowo wredne. Ale czego sie
                nie robi dla konkretnych celów politycznych, dla słodkiej władzy,
                dla upojenia sie władzą. Niestety w taki sposób lepiej upajac sie
                denaturatem albo brzozówką. Jesteście, Ci, którzy grzebiecie w tych
                ludzkich tragediach, bandą łajdaków. Po prostu. A świnstwo, które
                czynicie tym ludziom, obróci sie przeciw Wam.
                • jacek2235 sLuży to wyjaśnianiu faktów 21.08.07, 07:53
                  Zgadza się że w PSZ służyło kilkadziesiąd tys osób które wcześniej
                  służyły w Wehrmachcie, a osoby( których była większość) służące w
                  Wehrmachcie na froncie wschodnim nie miały nawet szansy aby dostać
                  się do PSZ. Losy J.T. wyjaśnien jako OSOBA PRYWATNA, zdziwiona tym
                  że przez tyle czasu Donald Tusk nie podał żadnych szczegółów ze
                  służby swego dziadka w PSZ. Nie mogę niestety, czy na
                  szczęście, "upajać się słodką władzą" bo nie mam takowej, nie mam
                  także "konkretnych celów politycznych" . Gdybym taką władzę miał to
                  losy J.T. byłyby dawno wyjaśnione. Rodziny żołnierzy PSZ mogą być
                  dumne ze służby swoich przodków w PSZ i nie ma znaczenia że służyli
                  oni wcześniej w Wehrmachcie - nie ma mowy o żadnej "drugiej,
                  trzeciej, entej kategorii". Chodzi mi jedynie o USTALENIE FAKTÓW w
                  życiorysie J.T. - co się z nim działo pomiędzy październikiem 1944 a
                  sierpniem 1945, a czego nie potrafi wyjasnić Donald Tusk
                  • 1410_tenrok nudzisz panie Hoyda, nudzisz, ale po pisowsku 21.08.07, 14:27
                    fakty są takie, że po pazdzierniku 1944 goscia w Wehrmachcie nie
                    było! A co robił pozniej? Pewnie cos robił. I komus zależy na tym,
                    aby elektorat sie o tym nie dowiedział. Bo przeciez J.T. nie może
                    być polskim patriotą. Zapotrzebowanie jest na zdrajcę! I dlatego
                    ważniejsze były te 90 dni w Wehrmachcie. Nie ważne, że był polskim
                    patriotą, nie ważne, że uznano go za "fanatischer Pole".
                    Ważne jest, aby dowieść, że Donald T. coś ukrywa, coś strasznego,
                    coś co pozwoli małemu gejowi robic z mojej ojczyzny nadal cyrk.
                    Ważnym jest, aby udowodnić, że skoro Donald T. nie jest w stanie
                    takiej prostej rzeczy wykonac, to co mówić o jego umiejętnościach do
                    rządzenia. ZGADŁEM, panie Hoyda? To jest troche żałosne. Ale obecnie
                    dowiadujemy sie, o codziennych dwukrotnych wizytach w pewnym
                    gdanskim akademiku w latach komuny..... To powinno pana
                    ukontentować, ponieważ znowu może pan zagotować zupkę w
                    ramach "ustalania faktów".
                    Dlatego też niniejszym jako osoba prywatna uznaję pana i innych,
                    którzy są moralnie i intlektualnie dwuznaczni, za "fanatische
                    Kretinos".
                    PS.
                    Dziwne, że nie był w stanie odpowiedziec na moje wątpliwosci z
                    poprzedniego postu, które oznaczyłem literami a-b-c. No dziwne to
                    nie jest, co?
                    • jacek2235 ustalanie Faktow 22.08.07, 09:49
                      Tłumaczę że chodzi mi tylko w USTALENIE FAKTÓW z wojennego życiorysu
                      JT. Pisałem już że w służbie JT w Wehrmachcie nie ma nic strasznego
                      i że DT oczywiście nie odpowiada za dziadka. Pisząc do archiwum w
                      Northolt naprawdę NIE WIEDZIALEM jaka będzie odpowiedź, choć głucha
                      cisza panująca w tej sprawie była zastanawiająca. Gdyby archiwum
                      odpisało że są tam dokumenty J.T i że jest on kawalerem orderu
                      Virtuti Militari tak samo podałbym to do wiadomości. Gdyby natomiast
                      w trakcie poszukiwań okazało się ( teoretycznie ) że JT jest
                      kawaleraem Krzyża Żelaznego to dokładnie tak samo podałbym to do
                      wiadomości. Skoro DT zobowiązał się publicznie do wyjaśnienia losów
                      dziadka to powinien tego dotrzymać, a jeśli nie potrafi to jest
                      palantem, i to także jest fakt. Oczywiście wyborcy Tuska mogą uważać
                      inaczej i wolno im, ale także mi wolno mieć swoje poglądy- podstawą
                      demokracji jest właśnie pluralizm poglądów. Podkreślam, chodzi
                      tylko o ustalenie FAKTÓW, dobrych czy złych, na które nie mam wpływu.
                      Zgadzam się że obecnośc JT na froncie w Huertgenwald była b. krótka,
                      jast to fakt bezdyskusyjny.
                      1. Być może JT służyl w jednostkach specjalnych - być może, ale to
                      właśnie, jak wszystko, TRZEBA UDOWODNIC DOKUMENTAMI. Na razie jest
                      to tylko gdybanie,
                      2. Archiwum W Northolt należy do brytyjskiego Ministerstwa Obrony a
                      nie do "niektórych kół emigracyjnych". Polscy emigranci nie maję na
                      angielskie archiwum ani rząd wpływu, najlepszy dowód że rząd
                      angielski w 45r zerwał kontakty z polskim rządem w Londynie. Do
                      pażdziernika 2005 pies z kulawą nogą nie wiedział o istnieniu
                      jakiegoś JT, sławę zawdzięcza on wyłacznie Jackowi Kurskiemu, jego
                      wywiadowi w "Angorze" i aferze jaką z tego wywiadu zrobił DT. Pomysł
                      że ktoś w Angli celowo ukrywa dokumenty JT jest fantazjowaniem. W
                      PSZ służyło kilkadziesiąt tys b. wehrmachtowców, dlaczego ktoś
                      miałby ukrywać właśnie dokumenty JT? . Inna kwestia to jak je
                      znaleźć po tylu latach.
                      3. Dalszy pobyt JT w obozie jenieckim jest nieprawdopodobny. Wtedy w
                      jenieckim formularzu przekazanym Niemcom przez Anglików nie byłoby
                      wpisu "24.11.44 to Polish Forces". Ten wpis świadczy że 24.11.44
                      skończyły się związki JT z obozami jenieckimi.

PS Zupełnie nie rozumiem dlaczego napadł Pan na szakala51 który
                      napisał że jego pradziadek służył w Wehrmachcie, szakal51 także nie
                      odpowiada za pradziadka
      • jola_z_dywit6 Tylko LIS ani Kajdaniarze ani Liberalni złodzieie 20.08.07, 08:21
        Dwa lata rządów Koalicji Samoobrony z LPR jasno dowiodły że polityka gospodarcza
        lansowana przez PO SLD jest błędna i szkodliwa.
        Niestety partner koalicyjny PIS zerwał koalicję i okazał się skrajnie
        nieodpowiedzialnym ugrupowaniem.
        Dlatego poparcie LIS jest optymalnym rozwiązaniem.
        • kraq a co mowia lekarze? 20.08.07, 10:04
          na zajeciach w gimnazjum dla doroslych popros o dodatkowe zajecia z
          logiki. czy bedziesz to miala w nastepnej klasie?

>Dwa lata rządów Koalicji Samoobrony z LPR jasno dowiodły że
          >polityka gospodarcza lansowana przez PO SLD jest błędna i szkodliwa.
    • civril80 Re: Dziadek Tuska 20.08.07, 08:19
      No i po co wam wyjaśnienie tej sprawy? Trąca mi tutaj zapędami PIS-owców do
      rozliczania, wszystkiego co żyje, z przeszłości.Zajmijmy się ograniczeniem
      władzy, takim dwóm co ukradli księżyc, a nie rozliczaniem jedynego kontrkandydata.
    • panako Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 08:21
      Juz odpowiedzial... proponuje lepiej zainteresowac sie tematem! Powstala
      ksiazka na temat losow Polakow (Gdanszczan) z Gdanska w czasie Drugiej Wojny
      Swiatowej. Ksiazka obiektywna, bo nie pisana przez Tuska tylko ludzi ktorzy to
      przezyli: Barbara Szczepuła "Dziadek w Wehrmachcie".
      wysylkowa.pl/ks774068.html
      • jacek2235 Książka pani Szczepuły 20.08.07, 08:47
        Książka ta nie wnosi nic nowego. Jest w niej informacja że w POD
        KONIEC LIPCA 2006 pan Tusk otzymał z polskiej sekcji archiwum
        Ministerstwa Obrony w Londynie pismo że w archiwum tym nie ma
        informacji o Józefie Tusku urodzonym 23.03.1907. Ja tę informację
        otrzymałem wcześniej, bo 18.04.06 i opublikowałem w
        tygodniku "Głos" - patrza adres do dyskusji w Wikipedii. Wojenne
        losy Józefa Tuska nadal są niewyjaśnione.
        • no.655321 kolejny pisoski błazen 20.08.07, 09:58
          jaceku, a jakie znaczenie mają wojenne losy dziadka tuska przed
          wyborami?

• 1410_tenrok jak to jakie? 20.08.07, 10:20
            skoro przypomina sie moherzystom o wehrmachcie, to nie będą myśleć o
            rajmundzie komuchu! To przeciez jasne!
            • no.655321 Re: jak to jakie? 20.08.07, 10:23
              myśle że komuch rajmund i dziadzio carski oficer moga wygrać te
              wybory dla PO o ile PO bedzie miała tyle jaj żeby to wykorzystać.

ja bym sie nie wahał, pisoskie bydło trzeba wytępić dla dobra Polski.

1410_tenrok napisał:

> skoro przypomina sie moherzystom o wehrmachcie, to nie będą myśleć
              o
              > rajmundzie komuchu! To przeciez jasne!
              • moki1 Jak wytępić? 20.08.07, 10:39
                > ja bym sie nie wahał, pisoskie bydło trzeba wytępić dla dobra
                Polski.
                W komorach gazowych?
                • no.655321 Re: Jak wytępić? 20.08.07, 10:44
                  nie moki, nie mierz innych swoją miarką.

przy urnach wyborczych.

moki1 napisał:

> W komorach gazowych?
    • nikodem_73 Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 08:23
      To dziadek Tuska też kandyduje?
    • bolek571 Bitwa warszawska 20.08.07, 08:34
      W nadchodzących WYBORACH najwazniejsza jest "NAGA PRAWDA" więc za
      najlepszego kandydata uważam Pana Marcina Mellera.Mam tylko jeden
      problem nie wiem czy On udziela się na "scenie politycznej"
      Pozostali uż mieli swoje "5minut" Szkoda ,że trwało tylko "2minuty":(
      • jama.314 Dziadek Kaczyńskich był carskim oficerem ! 20.08.07, 08:41
        brał udział w gnębieniu Polaków i w rozbiorze Polski.....
        • podpisany Re: Dziadek Kaczyńskich był carskim oficerem ! 20.08.07, 08:50
          Sami widzicie, ze jak dobrze poszperamy to znajdziemy. Co na ta
          wiadomosc blizniaki? Przyznaja sie czy nie?
          • jama.314 podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 08:55
            tylko że nikt mądry z PO, nie robi z tego cyrku...
            Komuś przytrafi sie brat,czy siostra bandyta,gej itd..I co, ma odpowiadać za
            brata!!!!
            Przyjaciół sam wybierasz...brat jaki sie urodzi, taki bedzie !
            • loppe Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 09:20
              ależ kochani - właśnie o to chodziło czy kandydat potwierdza czy
              idzie w zaparte a nie o to kim był przodek bo za przodków sie nie
              odpowiada; więc jak ma PO robić aferę kiedy kandydat Kqaczor
              potwierdził (i jak Kurski miał nie wyjaśnić prawdy skoro kandydat
              zaprzeczał:)
              • no.655321 Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 10:02
                w takim razie zgadzasz sie na to żeby PO z tego że dziadek
                Kaczyńskich był carskim oficerem uczyniło cześć swojej kampanii
                wyborczej. PO bedzie w swoich spotach (kilka razy dzienie) o to
                pytać i czekać na potwierdzenie.

• loppe Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 10:10
                  mam wrażenie że zignorowałes jame powyżej - K juz dawno to
                  potiwredzili (czytać, potem pisać)
                  • no.655321 Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 10:20
                    w świadomości publicznej nie zostało nawet zadane pytanie. tak więc
                    nie mogli nic potwierdzić.

skoro tak interesujące były losy dziadka Tuska to losy dziadka
                    Kaczyńskiego - carskiego oficera - też powinny być elementem
                    kampanii wyborczej.

Mam nadzieję że PO dobrze wykorzysta ten element.
                    loppe napisał:

> mam wrażenie że zignorowałes jame powyżej - K juz dawno to
                    > potiwredzili (czytać, potem pisać)
                    • loppe Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 10:22
                      he he - jesli w kampanii zetrą się żołnierz armii hitlerowskie z
                      żolnierzem armii carskiej to będzie to klęska tego pierwszego:)))
                      • loppe Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 10:23
                        jak byś nie czuł sprawy - od Wysockiego oficerami armii carskiej
                        było wielu patriotów, natomiast w armii hitleroskiej tylko
                        J23:))))))))))))))
                      • no.655321 Re: podpisany... już dawno to potwierdzili... 20.08.07, 10:25
                        to twoje wishful thinking, czyli pisiorkowy bełkot, loppe.

komuch rajmund i dziadzio oficer carski wespół wygrają te wybory dla
                        PO;))))))))))))))

loppe napisał:

> he he - jesli w kampanii zetrą się żołnierz armii hitlerowskie z
                        > żolnierzem armii carskiej to będzie to klęska tego pierwszego:)))
        • a.k.traper Żaden z dziadków znanych mi osób nie kandyduje 20.08.07, 10:04
          więc po co te durne teksty?
    • kaczynonsens Zajmij sie lepiej czyms pozytecznym jacek!!! 20.08.07, 08:40
      jacek2235 napisał:

> A czy Donald Tusk zgodnie ze swą obietnicą z października 2005
      > zdoła do najbliższych wyborów wyjaśnić wojenne losy swego
      > dziadka????

Tak Ci Pis juz mozg zlasowal, ze zajmujesz sie pie..mi?! Jaki kto
      ma wplyw na to (takze Donald Tusk), kim byl oraz co i kiedy robil
      jego dziadek? I dlaczego ma byc za to odpowiedzialny, juz nie
      wspomne - zeby sie mial jeszcze z tego tlumaczyc?! Zajmij sie lepiej
      czyms pozytecznym, a nie pseudonaukowymi rozwazaniami na wikipedii!
      Bo... kogo to obchodzi!!!
      • jacek2235 Czy Donald Tusk potrafi???? 20.08.07, 08:53
        Donald Tusk oczywiście nie ponosi odpowiedzialności za dziadka,
        zresztą w jego służbie w Wehrmachcie nie ma nic strasznego. Problem
        polega na tym co potrafi Donald Tusk, skoro będąc z wykształcenia
        historykiem, oraz cała 70-tysięczna PO nie potrafi wyjaśnić losów
        jednego człowieka.
        • jama.314 jacek2235.. tępy młotku... 20.08.07, 08:57
          a to w jakim celu?
          Ciotka Komorowskiego, uratowała w czasie II wojny, ojca Kaczyńskich,
          i po co ?..Zarządaj wyjaśnień !
          • loppe tępy młotku... 20.08.07, 09:15
            ale on wcale nie jest tępym młotkiem - to raczej ty się zachowujesz
            jak tm
            • 1410_tenrok jakże nie jest tępym młotkiem! 20.08.07, 10:37
              czepił sie 90 dni w Wehrmachcie! A na to są niemieckie papiery. Po
              tym czasie dziadka Tuska w Wehrmachcie już nie było!
              A więc o co biega????
              Czy wiesz jak wielu Polaków było w Wehrmachcie więcej niż 90 dni!
              Czy wiesz, że Monte Cassino zajmowali w dużej części byli żołnierze
              Wehrmachtu? Czy wiesz, do PSZ wcielono polskich dezerterów w ilości
              10 dywizji Wehrmachtu? Dajcie se lepiej siana i odpuście sobie te
              głupoty, ponieważ atakując juednego człowieka, obrażacie setki
              tysięcy innych, którzy, podobnie jak on, nie mogli inaczej postąpić,
              ponieważ życie ich do tego zmuszało, a zwałszcza troska o rodziny,
              które w innym przypadku poszłby do kacetu albo zostałyby wymordowane.
              • loppe Re: jakże nie jest tępym młotkiem! 20.08.07, 10:40
                nieporozumienie

mnie nie przeszkadza przeszłośc przodków kandydatów

tu chodzi o co innego
                • 1410_tenrok a o co? 20.08.07, 10:42
                  przy antyniemieckiej atmosferce, podkrecanej przeze piss........
        • kaczynonsens dziadka do podrecznikow historii;) 20.08.07, 09:08
          jacek2235 napisał:
          > Problem polega na tym co potrafi Donald Tusk, skoro będąc z
          > wykształcenia historykiem, oraz cała 70-tysięczna PO nie potrafi
          > wyjaśnić losów jednego człowieka.

Nie musi nic wyjasniac, bo to jego prywatna sprawa! Jesli dziadek
          Tuska az tak wazna persona dla historii Polski, to niech zaczna
          pisac o nim w podrecznikach inni historycy;) W innym wypadku to
          tylko historyczno-hobbystyczne i genealogiczne zainteresowania osob
          podobnych do Ciebie. A moze jeszcze tez zaczac rozliczac tak jak we
          wczesnym PRL, ze ktos mial rodzine za granica i wsadzac do
          wiezienia? ;-D Przychodzi renesans na dawne metody;) Miejmy
          nadzieje, ze ten obled skonczy sie niedlugo!

• loppe Re: dziadka do podrecznikow historii;) 20.08.07, 09:18
            nie musi, ale chce - sam ogłosił że teraz - po tym jak go inni
            uświadomili - bo "nie wiedział" - zajmie się wyjasnieniem wojennych
            losów dziadka
            • 1410_tenrok loppe, trujesz 20.08.07, 10:40
              tylko po co?

A dlaczegóż to najważniejszymi tajemnicami pis są:
              a. rajmund k. i jego powojenna przeszłość
              b. dziwne nastawienie do płci przeciwnej drugiego z
              najważniejszychych ludzi w panstwie.

W dobie lustracji i odnowy moralnej może należałoby zadać takie
              pytania, co?
        • hemogon Czekam na wyjaśnienia kaczorów 20.08.07, 09:18
          w temacie ich ojca komunisty,wykładowcy marksizmu i leninizmu kształcący
          wybitnych towarzyszy PZPR do którego sam przynależał dla dobra swoich synów
          bliźniaków.
        • kolargolo problem polega na czyms innym 20.08.07, 09:37
          problem polega na tym ze dziadek polityka jest wykorzystywany w
          kampanii politycznej.
    • atorma Skreslajmy wszystkich liderow wszystkich patrtii 20.08.07, 08:44
      wybierajmy TYLKO ludzi z dolow list i to takich, ktorym ufamy.
      Wszyscy liderzy sie totalnie skompromitowali. w ten sposob moze
      oczyscimy troche nasza polityke z profesjonalnych karierowiczow,
      ktorzy maja Polske w d... jak mowil Oleksy, albo traktuja ja jako
      feudalny folwark.
      • a.k.traper ciekawy sposób weryfikacji polityków:))) 20.08.07, 10:13
        Ja ci podam swój: oddaję głos na człowieka którego znam z nazwiska,
        wiem co w zyciu robił, co zrobił i kim sie otacza. Nie oddam głosu
        na cwaniaczka, którego cała działalność to słowa i bezpieczny etat.
        Do tworzenia prawa trzeba nam ludzi znajacych się na prawie i
        potrafiacych korzystac z opracowań. Moje "chcenie" niekoniecznie
        musi byc prawem. W sprawach gospodarczych nic nie zastapi praktyków
        z wiedzą, najlepiej gdy zarzadzali duzymi firmami(jeśli tylko
        państwowymi, moga miec skrzywiony obraz)Dlatego głosuje na
        praktyków, najlepiej takich, którzy maja własny biznes i dochody orz
        czyste konto w sądzie i urzedzie skarbowym. "Biznesmani" z
        samoobrony którzy wisza ludziom pieniądze mnie nie interesują
    • jola_z_dywit6 A ja zagłosuję na LIS jakby co. 20.08.07, 08:46
      Nie dla Kajdaniarzy i nie dla złodziei.
      • vanilla.dream tylko na zgraję erotomanów przestępców 20.08.07, 09:19
        gratuluję decyzji

jola_z_dywit6 napisała:

> Nie dla Kajdaniarzy i nie dla złodziei.
    • jama.314 jola_z....wracaj do roboty ! 20.08.07, 08:50
      na szose, ale już !
    • vanilla.dream Towarzysz Kalisz nie miał się wycofać z polityki? 20.08.07, 09:07
      Słyszałem takie zapowiedzi. Cóż, to jak z przysłowiem że wszędzie dobrze a
      korycie najlepiej.

Swoją drogą ciekaw jestem, jaki wynik uzyska Geremek. Czy ktoś na niego
      zagłosuje? Mam nadzieję, że nie
      • no.655321 Re: Towarzysz 20.08.07, 11:07
        ciekawy jestem dlaczego ludzie mieliby nie głosować na geremka ?
        słowo uzasadnienia.
        tylko bez pisoskiego bełkotu, prosze.

vanilla.dream napisał:
        > Swoją drogą ciekaw jestem, jaki wynik uzyska Geremek. Czy ktoś na
        niego
        > zagłosuje? Mam nadzieję, że nie
        • ritzy Re: Towarzysz 20.08.07, 11:52
          Dlatego nie na Geremka, bo okazal sie marnym
          skarzypyta, zalatwiajacym swoje krajowe problemy za
          granica, poprzez tamtejszych politykow i dziennikarzy.
          Moralne zero.

Zobaczysz ile dostanie glosow.
          • no.655321 Re: Towarzysz 20.08.07, 12:00
            no i proszę , prosiłem a nie dostałem.
            zamiast rzeczowego uzasadnienia, znów pisowski bełkot.

uznaję że odpowiedzi nie otrzymałem.

ritzy napisał:

> Dlatego nie na Geremka, bo okazal sie marnym
            > skarzypyta, zalatwiajacym swoje krajowe problemy za
            > granica, poprzez tamtejszych politykow i dziennikarzy.
            > Moralne zero.
            >
            > Zobaczysz ile dostanie glosow.
    • loppe Bitwa warszawska 20.08.07, 09:09
      Sam na pana Bronisława Geremka do Europarlamentu głosowałem, ale nie
      po to żeby w Brukseli kontestował uchwały polskiego parlamentu...:)

Sonda jest zabawna po wiekszośc uczestników wcale nie odpowiada na
      pytanie kto dostanie najwięcej głosow w Wwie tylko apiać wyraża
      swoje zamiary głosowania. Nikt rozsądny powiem nie zaprzeczy że
      faworytem nie do 3. a 1. miejsca jest wielokrotby laureat głosowań w
      Wwie JKaczorek
      • xs550 Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 09:33
        Jezeli "polski" parlament dziala w sprzecznosci z polskim interesem to
        obowiazkiem polskich europoslow jest sie temu przeciwstawiac. Brawa dla
        Geremka, prawdziwego patrioty.
      • no.655321 Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 10:08
        loppe nadal żyje w świecie kaczych miraży, nie widząc że pis i jego
        przywódcy leżą już na dnie szamba i nikt przytomy nie odda na to to
        głosu.
        kto zagłosuje na konusa w jesionce z kamizelką kuloodporną pod
        spodem?;)))))

loppe napisał:
        > Nikt rozsądny powiem nie zaprzeczy że
        > faworytem nie do 3. a 1. miejsca jest wielokrotby laureat głosowań
        w
        > Wwie JKaczorek
        • loppe Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 10:12
          jestes zabawny - takie same szmapańskie nastroje były przed
          poprzednimi wyborami, przegrywacie bo jesteście głupi - nie
          rozumiecie nawet jak groxnego macie przeciwnika
          • no.655321 Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 10:30
            śmieszy mnie ta histeryczna wiara we własną moc PiSu. biedni,
            przegrani i skompromitowani, ubabrani we własnym gó..e nie widzą że
            znajdują sie w takiej samej sytuacji jak SLD w 2005 lub AWS pod
            koniec swoich rządów (może nawet gorszej).

leżąc na dnie szamba śnią o swej rzekomej potędze.
            na tych looserów ludzie mieliby zagłosować?:D:D:D:D:D:D

loppe napisał:

> jestes zabawny - takie same szmapańskie nastroje były przed
            > poprzednimi wyborami, przegrywacie bo jesteście głupi - nie
            > rozumiecie nawet jak groxnego macie przeciwnika
    • atorma wytoczmy mafijnym politykom wojne prewencyjna 20.08.07, 09:13
      skreslajmy wszystkich tzw. liderow, ktorzy dali sie poznac jako
      totalnie skorumpowani, wrodzy interesom Polski i zaprzedani obcemu
      zlodziejskiemu kapitalowi. glosujmy tylko na osoby, ktore nie byly
      jeszcze u wladzy.
    • pies_na_lewiznie Przyzwoity człowiek nie zagłosuje na Kaczyńskiego 20.08.07, 09:13
      to osobnik bez zasad moralnych...
      • atorma Re: Przyzwoity człowiek nie zagłosuje na ZADnego 20.08.07, 09:21
        polityka znanego z mediow.
    • pies_na_glupote Geremek reaktywacja :) ale jajca 20.08.07, 09:25
      Ciekawe, czy pokona krasnali, bo podobno też startują w tych
      wyborach :)
      • no.655321 Re: Geremek reaktywacja :) ale jajca 20.08.07, 10:35
        myśle że kaczyński może liczyć w warszawie na podobny wynik jak
        wierzejski.

pies_na_glupote napisał:

> Ciekawe, czy pokona krasnali, bo podobno też startują w tych
        > wyborach :)
    • xs550 Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 09:25
      jacek2235 napisał:

> A czy Donald Tusk zgodnie ze swą obietnicą z października 2005 zdoła
      > do najbliższych wyborów wyjaśnić wojenne losy swego dziadka????

Tusk nie ma zadnego obowiazku wyjasniac ani tlumaczyc sie z tego co robili jego
      przodkowie.
      • loppe Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 09:28
        Tusk nie ma żadnego obowiązku spelniać swoich obietnic

bardzo interesujące:)
    • solarv Re: Bitwa warszawska 20.08.07, 09:52
      a co on ma za obowiazek??? ogarnij sie czlowieku, widze polityka pis co po
      niektórym poprzewracała w głowie, co tusk ma do swojego dziadka bo nie rozumie
      powiazania :O
    • atorma niechlubne czyli "wielkie" nazwiska politykow 20.08.07, 10:06
      zniecheca wyborcow, na bank.
    • michalparadowski Bitwa warszawska 20.08.07, 10:28
      Pomimo, że jestem wyborcą PO twierdzę, że z tej trójcy najlepszym
      kandydatem jest p.Borowski.
      Po prostu - kompetentny!!
    • michalparadowski Bitwa warszawska 20.08.07, 10:33
      A zakompleksiałych biedaczków, którzy nie wiedza co to kapitalizm
      cała chmara. I wymyslają od wermahtu, carkiej armii i czego tam
      jeszcze.
      Posłuchajcie mnie durnie:
      Niezależnie od tego kto wygra, żaden z nich nic wam nie da.
      Bo w kapitaliźmie to dają wyłacznie qrwy.
      Pozostali, chcąc się utrzymać przy życiu, po prostu ciężko pracują i
      nie czekają, aż im jakiś rząd coś da.
      Bo zadaniem każdego rządu nie jest dawanie, a ułatwianie
      przedsiębiorcom działalności.
      Ale to dla was za trudne by pojąć, o smutne tumany!

• swan_ganz Panowie z PO.. To nie Tusk jest popularny 20.08.07, 10:35
      wśród warszawiaków tylko Kaczyńskim ma tu solidny negatywny
      elektorat więc jesteśmy w stanie poprzeć nawet tego waszego
      przygłupa byle by tylko oderwać kacze dzioby od żłobów
    • michalparadowski Bitwa warszawska 20.08.07, 10:43
      Koalicja PO + PIS, biorąc pod uwagę predyspozycje p.Kaczyńkiego,
      oczywiście Jarosława, spowoduje wyłącznie zmianę przeciwnika tego
      dżentelmena.
      Platformo zawsze dziewico, strać wreszcie cnotę i zacznij wreszcie
      myśleć.
      Ewentualnie mógłby być i PIS ale bez pana J.K. ale sami dobrze
      wiecie, że to niemożliwe.
      A to przeciez urodzony intrygant! On po prostu tak ma!

• remez2 No, to M. Borowski wygra o kilka długości. :-) 20.08.07, 10:43
    • lady_godziwa Bitwa warszawska 20.08.07, 10:44
      "Liderzy największych partii chcą walczyć o głosy warszawiaków. Jarosław
      Kaczyński najpewniej zmierzy się tu z liderem PO - Donaldem Tuskiem, i LiD -
      Markiem Borowskim, a być może także z Bronisławem Geremkiem."

Znow żydo- komuna chce kontrolować Polskę!

Geremek to zdrajca,polski.
      Tusk sprzeda polske niemcom.

Borowski, wpierw musi sie rozliczyć z prywatyzacji banków!
      To inteligentny kretacz i oszust.

Wole Kaczynskich, i na nich bede głosować!

Czas aby wreszcie zlikwidowac żródło kłopotow Polskich: Michnikowska
      Gazetę Wyborczą jako sprzedawczy i niszczycielski organ w rękach żydo Komuny!
      • pis_dolot już 11:00 - weż żółtą tabletkę... 20.08.07, 10:57
      • swan_ganz Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniecia 20.08.07, 11:07
        obok Ciebie w jednym szerokim froncie "patriotów polsich".
        To takie pociągające patrzeć na rozwój waszej psychozy.....
        • no.655321 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 11:10
          tak sobie myśle że te wszystkie junkry, poszekle, godziwy i podobne
          barachło piszą z jakiejś SLDowskiej jaczejki żeby ośmieszyć i
          skompromitować pis i generalnie tzw. prawice.

jak do tej pory wynik mają dobry.

swan_ganz napisał:

> obok Ciebie w jednym szerokim froncie "patriotów polsich".
          > To takie pociągające patrzeć na rozwój waszej psychozy.....
          >
          • remez2 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 11:52
            no.655321 napisał:
            > i podobne
            > barachło piszą z jakiejś SLDowskiej jaczejki żeby ośmieszyć i
            > skompromitować pis i generalnie tzw. prawice.
            Nie sądzisz, że określanie innych mianem "barachło" wyzwala chęć do rewanżu? Na
            tym ma polegać rozmowa?
            Ładnie brzmi "tzw. prawica".
            > jak do tej pory wynik mają dobry.
            Usilna praca PiS przynosi wyniki.

• no.655321 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 12:07
              sprawdź u Kopalińskiego znaczenie słowa "barachło" - nie jest aż tak
              obraźliwe i jego użycie mieści sie jeszcze w ramach cywilizowanej
              dyskusji.
              można użyć bardziej dosadnych i odpowiednich dla tych osobników
              wyrażeń jak np. ****** albo ********* ale regulamin forum i wrodzona
              kindersztuba nie pozwala.

remez2 napisał:

> no.655321 napisał:
              > > i podobne
              > > barachło piszą z jakiejś SLDowskiej jaczejki żeby ośmieszyć i
              > > skompromitować pis i generalnie tzw. prawice.
              > Nie sądzisz, że określanie innych mianem "barachło" wyzwala chęć
              do rewanżu? Na
              > tym ma polegać rozmowa?
              > Ładnie brzmi "tzw. prawica".
              > > jak do tej pory wynik mają dobry.
              > Usilna praca PiS przynosi wyniki.
              >
              • remez2 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 12:22
                no.655321 napisał:

> sprawdź u Kopalińskiego znaczenie słowa "barachło" - nie jest aż tak
                > obraźliwe i jego użycie mieści sie jeszcze w ramach cywilizowanej
                > dyskusji.
                Dziwnymi i wyjątkowo luźnymi kryteriami operujesz.
                • no.655321 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 12:33
                  znasz jakieś ustalone, powszechnie obowiązujące i zaakceptowane
                  kryteria?

odpowiadać nie musisz.
                  pzdr.

remez2 napisał:

> no.655321 napisał:
                  >
                  > > sprawdź u Kopalińskiego znaczenie słowa "barachło" - nie jest aż
                  tak
                  > > obraźliwe i jego użycie mieści sie jeszcze w ramach
                  cywilizowanej
                  > > dyskusji.
                  > Dziwnymi i wyjątkowo luźnymi kryteriami operujesz.
                  • remez2 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 12:43
                    no.655321 napisał:

> znasz jakieś ustalone, powszechnie obowiązujące i zaakceptowane
                    > kryteria?
                    Znam. Posługują się nimi ludzie dobrze wychowani i nazywają zasadami savoir wivre.
                    > odpowiadać nie musisz.
                    Te zasady nakazują odpowiadać na korespondencję.
                    > pzdr.
                    Również. :-)

• no.655321 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 12:59
                      savoir-vivre, prawisz? piekne to i szlachetne

jakkolwiek. odnoszenie sie zgodnie z regułami bon-tonu o bandzie
                      zdemoralizowanego bydła, wydaje się troche nie na miejscu i
                      groteskowe.

cos jak angielski gentleman we fraku i cylindrze przerzucający gnój
                      widłami :-)

remez2 napisał:
                      > no.655321 napisał:
                      > > znasz jakieś ustalone, powszechnie obowiązujące i zaakceptowane
                      > > kryteria?
                      > Znam. Posługują się nimi ludzie dobrze wychowani i nazywają
                      zasadami savoir wivre.
                      • remez2 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 13:09
                        no.655321 napisał:

> savoir-vivre, prawisz? piekne to i szlachetne
                        A nawet przez niektórych ludzi stosowane.
                        > jakkolwiek. odnoszenie sie zgodnie z regułami bon-tonu o bandzie
                        > zdemoralizowanego bydła, wydaje się troche nie na miejscu i
                        > groteskowe.
                        Lepiej zejść na ich poziom? Może.
                        > cos jak angielski gentleman we fraku i cylindrze przerzucający gnój
                        > widłami :-)
                        Gdyby gentlemanowi przyszło przerzucać gnój, ubrałby się stosownie do
                        wykonywanej czynności. Savoir vivre również tego uczy.

• no.655321 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 13:18
                          widzisz.
                          widać żyjemy w innych rzeczywistościach.
                          w mojej powiedzenie o "sku..synie" - "sku..syn" jest zrozumiałe.

w twojej w takiej sytuacji mdleją damy i trzeba podawać sole
                          trzeźwiące.

dalsza dyskusja wydaje mi się bezcelowa.

remez2 napisał:

> no.655321 napisał:
                          >
                          > > savoir-vivre, prawisz? piekne to i szlachetne
                          > A nawet przez niektórych ludzi stosowane.
                          > > jakkolwiek. odnoszenie sie zgodnie z regułami bon-tonu o bandzie
                          > > zdemoralizowanego bydła, wydaje się troche nie na miejscu i
                          > > groteskowe.
                          > Lepiej zejść na ich poziom? Może.
                          > > cos jak angielski gentleman we fraku i cylindrze przerzucający
                          gnój
                          > > widłami :-)
                          > Gdyby gentlemanowi przyszło przerzucać gnój, ubrałby się stosownie
                          do
                          > wykonywanej czynności. Savoir vivre również tego uczy.
                          >
                          >
                          • remez2 Re: Twój post "na pewno" zachęci ludzi do staniec 20.08.07, 13:37
                            no.655321 napisał:

> widzisz.
                            > widać żyjemy w innych rzeczywistościach.
                            > w mojej powiedzenie o "sku..synie" - "sku..syn" jest zrozumiałe.
                            Najwyraźniej w różnych. Nadałeś sobie prawo do obrażania innych i z niego
                            korzystasz.
                            > w twojej w takiej sytuacji mdleją damy i trzeba podawać sole
                            > trzeźwiące.
                            Nie przesadzajmy, jak powiedział leniwy ogrodnik. Chociaż w mojej przestrzega
                            się zasad ortografii.
                            > dalsza dyskusja wydaje mi się bezcelowa.
                            Oczywiście. Ukłony od Kornela Makuszyńskiego.
                            EOT.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka